Upravo tako desilo se tipicno. To se ranije nije ni moglo tumaciti na ovaj nacin, jer se nije znalo da je ovo najniza tocka na zemlji, zbog toga je i prevođeno na druge nacine, jos jednom ponavljam da ovi prevodi ne znace nista, jer je kur'an oroginalan samo na arapskom jeziku, to je naglaseno i u samom Kur'anu. Također je naglaseno da je nauka put do istine. Ovaj argument koji ti navodis, da se znacenja Kur'anskih ajeta prilagođavaju, pa tako i ovaj, to ti uopste nije neki argument, naravno da se prilagođavaju prilkom nekih novih otkrica. Tko bi to i zasto prevodio kao najnize mjesto na zemlji, kad se nije znalo da ono to jeste, al eto koliko god ovo izgledalo kao slucajnost, to je ipak malo prevelika slucajnost. Uglavnom sve vase teorije su zasnovane na gomili slucajnosti, tako i vasi kontraargumneti. Jadna li je to nauka.Ateista wrote:
Onda se desilo ono sto je vec tipicno, odredjeni krugovi ljudi koji pokusavaju kur'an da dokazu naukom, otkrili su cinjenicu da je to najniza tacka na zemlji i vidjeli da se taj ajet moze i tako protumaciti, te promijenili njegovo tumacenje. Opet se nije desilo da neko jasno protumaci jedan ajet i tvrdi da on ima jedno znacenje jasno kao dan koje se ne moze dokazati u tom trenutku i da tvrde da je to tako, a da to nauka poslije dokaze, nego se tumacenja daju nakon naucnih otkrica.
Ateista wrote:Naravno, moguce je i da je to bilo znacenje, ali samo moguce, opet nema cvrstih dokaza, a od svih "dokazanih" stvari u kur'anu, ova mi djeluje jos i najbliza da se moze tako nazvati, ali opet tako podlozna razlicitim tumacenjima.
Dakle moguce jeste, ali je za tebe ipak nemoguce.
Nem puno znacenja, samo susjedna( ostalo su izvedenice od ovog izraza, kao blizu, najbliza i td), i najniza. Dakle nem puno tih izraza, vec samo dva.Ateista wrote:Ja ne tvrdim koje je tumacenje pravo, ali od tolikog moguceg izbora znacenja te rijeci i samo jednog koji oznacava "najniza" su statiskcki gledano vece sanse da je neko od ovih ostalih. Kako ti mozes biti siguran koje je pravo, osim da uzimas ono koje ti odgovara? Meni nema sta da odgovara ili ne odgovara jer nemam nista od toga, samo gledam na to neutralno jer je to samo jedno od, a ne mogu znati da li i ono pravo tumacenje.
Kao sto sam rekao, tumacenja jesu podlozna, na neke ajete nisu ni postojali odgovori do novijih naucnih otkrica, dakle konstantno sa razvojem nauke, razotkrivaju se i određena znacenja.Ateista wrote:Kur'an u izvornom obliku mozda nije mijenjan, ali ono sto je jako podlozno promjenama su njegova tumacenja i u skladu sa tim tumacenjima i njegovi prevodi, a tumacenja se mijenjaju kroz vrijeme kako kome odgovara.
Imamo primjer kad su Poslanika pitali kako ce se dokazati autenticnost Kur'ana i kako to da ce on ostati ocuvan do kraja svijeta, A on je odgovorio: '' nad njim bdije devetnaest'', pa su ga pitali sta znaci ovo, a on je rekao da ne zna odgovor. Ni on nije znao tumacenje ovog ajeta, dakle tumacenja ce otkriti nauka.