Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
haubica_i_to_teshka

#1051 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by haubica_i_to_teshka »

Dr. Oetker wrote:Ne znam zašto se ljutiš. Ovo su suhe činjenice. Činjenice su činjenice, o njima ne treba diskutirat. Jbt kad napišem da sistem ne valja i potkrijepim sve činjenicama ljudi se ljute. :-)
Joj tebe, ti samo "u krug" istu pricu...

Tako isto je i dedo (pokoj mu dushi) koji je studirao prije II WW govorio mom starom ( e kad sam ja studir'o to je bilo neshto :D ), stari istu pricu "prosip'o" bratu (koji je zavrshio tehnicki faks po "starom" prije rata), buraz meni (ja vani zavrshio po nekoj "bolonji")

Svako vrijeme donosi neshto novo, svidjalo se studentima ili ne (svima se "servira" nacin studiranja).

Da ima gluposti, ima, ali bilo ih je i za tvoje vrijeme (predmeti kao marksizam, odbrana i zashtita :-) ).

Ocjenjivanje, ako se ne svidjash profesoru, mozesh se na glavu nasaditi ali nema 6-ce (po novom je ipak bar malo drugacije i prihvatljivije za studente)
Malo sam radio kao tutor, sa studentima pio kafu, ti svom asistentu nisi smio na vrata pokucat, kamo li shta da ga pitash :-D

Jesu li ovo cinjenice ili ? :-D

p.s. valjda cu i ja dozivjeti da tako neshto nekom kazem
lerdi

#1052 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

Najgore je kad čovjek priča o nečemu što ne zna. To je isto ko da ja pričam o genetici, kibernetici ili o tome kako je bilo studirati prije rata. Dakle nit bio tamo nit znam nešto više, osim iz priča, tako da nije ni red da nešto puno šupljiram o tome. Oetker je vjerovatno čuo od nekoga kako je to danas, pa je istrajan u tome da je to tako, a ne onako kako mi to doživljavamo. Jel hebi ga ipak šta mi znamo? Mi studiramo po Bolonji, a studirat po Bolonji mogu i djeca iz Zavoda u Pazariću. :-)
Ja razumijem da je teško nekome ko je studirao prije, pa i poslje rata po starom sistemu shvatiti da danas neko za kraće vrijeme završi fakultet. Ipak mnoge stvari koje su vrijedile prije 20 godina, danas su zastarjele i više ne vrijede. Tehnologija i tempo života prije 20 godina i danas ne mogu se upoređivati. Upravo zbog toga je došlo do ovih promjena kada je studiranje u pitanju. Svijetu više ne trebaju naučeni/naučni, već stručni ljudi i upravo zbog toga se danas sve svodi na struku. Obim moje struke (RI - ETF) je danas pa najmanje 10 puta veći nego što je to bio prije 10, a da ne pričam prije 20 godina. O tome se radi. Danas je inženjeru sasvim dovoljna njegova struka, da bi imao i više nego dovoljno znanja sa kojim može krenuti u svijet. I opet kažem možda je mom smijeru i najlakše jer za dosta onoga što želi da proba i vidi, a tiče se njegove struke, treba mu Interenet i ova spravica preko koje komuniciramo. Sa drugim to nije slučaj i to je nažalost glavni nedostatak. Ipak na fakultetima se to pokušava koliko toliko kompenzirati velikim brojem projekata, posebno kada je master studij u pitanju, i iako nedovoljno opet i to daje rezultate jer studenti dosta toga nauče i vide radeći na tim projektima. Fakultet je uvijek davao samo osnovu znanja sa kojim se treba krenuti u svijet, a radeći to znanje se usavršava i tako se postaje stručnjak. Ja ne poznajem niti jednog stručnjaka koji je to postao nakon fakulteta, pa tako ni nekog koji je studirao prije rata.

P.S. Što se tiče izostanaka i kolokviranja kada je "stari" sistem u pitanju, vjerujte da sam ja više bio van fakulteta nego na vježbama i predavanja. Od 7 ispita samo sam jedan morao kolokvirati, i to zato što na vježbe nisam niako dolazio. Ovo pričam iz ličnog iskustva, i moj je utisak da ni profesori prije nisu toliko pazili na to da li im je neko tu ili ne. Ja sam kod Fatkića (mislim da je večina čula za njega) doša na 3-4 predavanja i na kraju mi je bez problema dao potpis. To je ono čega se baš sjećam, jer sam se baš brinuo kako ću dobiti potpis.
madner

#1053 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Ja moram ukazati da svjedocenja propalih starih studenata a uspjesnih Bolognaca predstavlja i kontra argument tezi koji isti zele provuc.
haubica_i_to_teshka

#1054 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by haubica_i_to_teshka »

madner wrote:Ja moram ukazati da svjedocenja propalih starih studenata a uspjesnih Bolognaca predstavlja i kontra argument tezi koji isti zele provuc.
Uhhhhhh :D
ovo je bilo "ispod pojasa" :lol:
minjonja

#1055 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by minjonja »

Dr. Oetker wrote:Istina je, istina. FER Zagreb. Ime profesora neću da pišem ne bi bilo korektno. Šuti ti kad ne znaš. U stvari znaš, najbolji ste... :lol:
istina mozda za zagreb, ali za sarajevo nije.
Dr. Oetker wrote:Ne znam zašto se ljutiš. Ovo su suhe činjenice. Činjenice su činjenice, o njima ne treba diskutirat. Jbt kad napišem da sistem ne valja i potkrijepim sve činjenicama ljudi se ljute. :-)
opet ti govorim, te tvoj cinjenice ne piju vode. kao diskutantu ti dajem nula bodova jer omalovazavas druge, ne citas sta ti pisu niti "vjerujes" nasim cinjenicama, nego nekom profesoru iz zagreba koji ima neki svoj sistem bodovanja koji ovdje nije prihvacen.
Dr. Oetker wrote:Jeste, jeste i ovdje je... Šta misliš zbog čega je ovako velika prolaznost...? :-)
opet jedna neistina. od cca. 90 studenata na prvoj godini na biologiji, manje od 15 ih je uspjelo ocistiti je. niko nije na prvom roku dao godinu, nego tek na popravnom u julu i jos ih se nekoliko prikljucilo u septembru. toliko o velikoj prolaznosti.

ovo si takodjer ti rekao: ali uspoređujete dva sistema i uvjereni ste da je ovaj bolji, a drugi niste ni iskusili niti znate osnovne činjenice koje sam samo naveo.

isto to mozemo i mi, bolonjci reci za tebe: usporedjujes dva sistema i uvjeren si da je stari bolji, a novi nisi ni iskusio niti znas osnovne cinjenice.

spominjao si kako su losi kadrovi zbog loseg obrazovnog sistema. ne mogu sad da nadjem sta si tacno rekao. ja ti sad govorim za svoj slucaj i za svoj odsjek: ja sam neizmjerno ponosna na sebe sto sam izabrala ovaj fakultet na kojem predaju strucnjaci. sto se tice genetike, medju najboljim smo na svijetu, a ti ljudi koji rade u genetickom institutu su izasli sa PMF-a. kod nas na obuku dolaze ljudi iz drugih zemalja da vide kako se to radi. kad je bio cunami na tajlandu, opet su nasi ljudi dolje isli i bili koordinatori pri trazenju i identificiranju pronadjenih tijela. kad se desio 11.9., nasi ljudi su, opet, amerikancima slali softver i upute kako to sve raditi. sam profesor koji mi predaje je rekao da se nista nije puno promijenilo na biologiji kako je bolonja uvedena. isto je gradivo, isti predmeti, isti profesori. samo nisu ispiti na kraju godine nego na kraju semestra. imamo samo jedan rok po semestru + jedan u septembru. sistem je tako napravljen da je isto tezak ili isto lagan kao stari. ovo isto ti je rekao i jthomas, ali si njegov post naravno samo preskocio.
Dr. Oetker

#1056 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

:lol: Što se bunite.... :D
Dr. Oetker

#1057 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

haubica_i_to_teshka wrote:
Joj tebe, ti samo "u krug" istu pricu...

Tako isto je i dedo (pokoj mu dushi) koji je studirao prije II WW govorio mom starom ( e kad sam ja studir'o to je bilo neshto :D ), stari istu pricu "prosip'o" bratu (koji je zavrshio tehnicki faks po "starom" prije rata), buraz meni (ja vani zavrshio po nekoj "bolonji")

Svako vrijeme donosi neshto novo, svidjalo se studentima ili ne (svima se "servira" nacin studiranja).

Da ima gluposti, ima, ali bilo ih je i za tvoje vrijeme (predmeti kao marksizam, odbrana i zashtita :-) ).

Ocjenjivanje, ako se ne svidjash profesoru, mozesh se na glavu nasaditi ali nema 6-ce (po novom je ipak bar malo drugacije i prihvatljivije za studente)
Malo sam radio kao tutor, sa studentima pio kafu, ti svom asistentu nisi smio na vrata pokucat, kamo li shta da ga pitash :-D

Jesu li ovo cinjenice ili ? :-D

p.s. valjda cu i ja dozivjeti da tako neshto nekom kazem
U krug ide priča bubavog. Samo piše da je sve prije za qrac, da su znanja ranije prikupljena zastarjela, a da on kao stdent po bolonji već sad zna bolje od iskusnih starijih inžinjera. Dječija posla... :lol:
Dr. Oetker

#1058 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

minjonja wrote:
opet ti govorim, te tvoj cinjenice ne piju vode. kao diskutantu ti dajem nula bodova jer omalovazavas druge, ne citas sta ti pisu niti "vjerujes" nasim cinjenicama, nego nekom profesoru iz zagreba koji ima neki svoj sistem bodovanja koji ovdje nije prihvacen.
Ne nego vas nekoliko koji tek studiraju uvjeravate mene da ste vi jako zadovoljni sistemom i da je to bolje nego ranije. Ako ste zadovoljni, vjerujem vam da jeste, ali vaše "činjenice" nigdje ne vidjeh do sada. Ok najbolji ste, najmlađi, najljepši i najjači. Tako svi mladići i djevojke misle. Do ne dobiju od života i u struci po glavi. To insistiranje da je po vašem mišljenju sada bolje je ono što i tebe i još neke diskvalificira kao ozbiljnog sugovornika. Ok, yeahh, želite čuti da ste najbolji da ćete znati struku po tom osakaćenom sistemu bolje od svojih učitelja. Hoćete. Je li vam drago... :-) Niko nije moje činjenice pobio jer su činjenice najbolji argumenti. Činjenice su neupitne. ;-)
Dr. Oetker

#1059 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

I da, tvrdiš da neznam kakv je novi sistem jer ga ne poznajem. Sinu od kolege neću više ništa da pokažem, odnosno da mu uradim zadatke iz prethodnih ispita, jer se ipak mora malo potruditi. A to je tako trivijalno. Jednostavno se treba sam malo potruditi jer je ionako prelagano. Nivo jačeg srednjoškolca, ni manje ni više... Eto toliko ste dobri... :-)
Dr. Oetker

#1060 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

Tehnika sine, tehnika... Ne vrijeđam, to je tako nisko. :D Ali kad se počne pljuvati po ranijem što radite, to je već previše. Nastavite. Možda neko i dođe kroz posao do mene. A onda ćete vidjeti da niste ništ naučili. Meni je žao vaše generacije. Niste vi krivi što je ovakav sistem, ali sa visoka posmatrati svoje ipak ograničene mogućnosti i podcjenjivati staro "socijalističko" :-) kako piše bubavi je obično trkeljanje i notorne su gluposti. Bubavi ništa nije napisao osom trkeljanja da ne valja "socijalistički" sistem. :-) Ne vidim gdje su tu argumenti. Onaj sa FER-a je profesor sa telekomunikacija...
Last edited by Dr. Oetker on 28/02/2011 16:36, edited 1 time in total.
minjonja

#1061 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by minjonja »

Dr. Oetker wrote:
minjonja wrote:
Ne nego vas nekoliko koji tek studiraju uvjeravate mene da ste vi jako zadovoljni sistemom i da je to bolje nego ranije. Ako ste zadovoljni, vjerujem vam da jeste, ali vaše "činjenice" nigdje ne vidjeh do sada. Ok najbolji ste, najmlađi, najljepši i najjači. Tako svi mladići i djevojke misle. Do ne dobiju od života i u struci po glavi. To insistiranje da je po vašem mišljenju sada bolje je ono što i tebe i još neke diskvalificira kao ozbiljnog sugovornika. Ok, yeahh, želite čuti da ste najbolji da ćete znati struku po tom osakaćenom sistemu bolje od svojih učitelja. Hoćete. Je li vam drago... :-) Niko nije moje činjenice pobio jer su činjenice najbolji argumenti. Činjenice su neupitne. ;-)
troll.
Dr. Oetker

#1062 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Dr. Oetker »

minjonja wrote:
Dr. Oetker wrote:
minjonja wrote:
troll.
Ako ti se ne sviđaju činjenice onda sam trol. :-) Eto nemam ništa više, vi se sad raspišite i uzdižite ovaj sistem u nebesa... :run:
hadzinicasa

#1063 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by hadzinicasa »

ja ne mogu da vjerujem da se još metiljate po ovom podforumu.

fakultet više nigdje nije kraj, već početak. Ulaznica koju pokažeš na vratima igranke da te puste da uđeš. I onda se lomataš u ritmu muzike za ples, učiš nove korake i igraš. Ako se probiješ do podijuma - dobiješ priliku da igraš pod svjetlima reflektora i svima pokažeš koliko znaš i umiješ. Možda čak dobiješ nagradu, popneš se na neki pijedestal i budeš referentna tačka. Možda.

A i tad je pitanje hoćeš li se održati.
lerdi

#1064 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:Ja moram ukazati da svjedocenja propalih starih studenata a uspjesnih Bolognaca predstavlja i kontra argument tezi koji isti zele provuc.
Ovo se očito odnosi na mene. Vidiš nekom je sa 19 bitnije hodati i koke ganjati nego slušati Mesihovića i Fatkića. Jebi ga nekom prije, a nekom kasnije dođe iz guzice u glavu. Ništa čega nije bilo i dok si ti bio na studiju. Sistem sa tim nema ništa ;)
Luce

#1065 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Luce »

Dr. Oetker wrote:
Luce wrote:Isto tako prethodni nacin studija se moze povezati sa socijalizmom i nacinom tadasnjeg posmatranja svijeta, ali to nije tema nase danasnje emisije...
To nema veze sa socijalizmom, :-) koji nisi ni zapamtila. Obrazovni sistem u bivšoj državi nije bio socijalistički, već evropski...
Mislim da se svakako ne moze zanemariti cinjenicu da politički sistem utice na sve sfere zivota pa tako i na obrazovanje. To ce ti potvrditi svaki sociolog pa sam i ja rekla prethodno u socioloskom pomianju stvari koji nema veze trenutno sa ovom temom.
madner

#1066 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

lerdi wrote:
Ovo se očito odnosi na mene. Vidiš nekom je sa 19 bitnije hodati i koke ganjati nego slušati Mesihovića i Fatkića. Jebi ga nekom prije, a nekom kasnije dođe iz guzice u glavu. Ništa čega nije bilo i dok si ti bio na studiju. Sistem sa tim nema ništa ;)
Nisi jedini. Svi koji imaju iskustva sa oba sistema spadaju u ovu kategoriju.
Bilo je onih sto su hodali i koke ganjali i davali godine.
madner

#1067 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Luce wrote:
Dr. Oetker wrote:
Luce wrote:Isto tako prethodni nacin studija se moze povezati sa socijalizmom i nacinom tadasnjeg posmatranja svijeta, ali to nije tema nase danasnje emisije...
To nema veze sa socijalizmom, :-) koji nisi ni zapamtila. Obrazovni sistem u bivšoj državi nije bio socijalistički, već evropski...
Mislim da se svakako ne moze zanemariti cinjenicu da politički sistem utice na sve sfere zivota pa tako i na obrazovanje. To ce ti potvrditi svaki sociolog pa sam i ja rekla prethodno u socioloskom pomianju stvari koji nema veze trenutno sa ovom temom.
Objasni nam uticaj socijalistickog sistema na tehnicke nauke. Mislim malo postaju smjesni ovi argumenti.
Luce

#1068 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Luce »

Objasni nam uticaj socijalistickog sistema na tehnicke nauke. Mislim malo postaju smjesni ovi argumenti.[/quote]

Ovo uopste nije bio argument nego konstatacija. A ponavljam ti da bi ovo bila diskusija na nekoh socioloskoj temi, kao sto rekoh, nema veze sa ovom, prema tome, nema je potrebe ni produbljivati.
Ispricah vam svoje iskustvo, nisam davala pro i contro ni za jedan sistem obrazovanja, cist moja opservacija i dozivaljaj, a vi nastavite diskusiju na ovu temu dalje bez mene :)
lerdi

#1069 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:
lerdi wrote:
Ah ima nas svakakvih. Neko može nači mjeru i izbalansirati, neko ne. Opet nema to veze sa sistemom, već sa čovjekom. Neko završi dva fakulteta uporedo neko nemože ni jedan. Samo ne vidim kakve to ima veze sa tim jel dobar ili loš neki sistem ;)
bubavi1

#1070 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Dr. Oetker wrote:Kako vidim tebi ne vrijedi objašnjavati, ali si ipak donekle potvrdio moje pisanje, samo nećeš da priznaš. Jesam li ti već napisao da znanje ne zastarijeva. Zastarijevaju shvatanja i pristup, ali ne i znanje. Vrati se na moj prethodni odgovor tebi i pronađi baš ovu rečenicu. Nije važna veličina mosta ili zgrade. Princip je isti. Sada je više love, društvo je bogatije, i najvažnije-alati i kranovi su se povećali i sada je moguće lakše uraditi velike stvari. I sam priznaješ da je otprilike tu negdje biti dipl. po starom i master po novom programu. Rekao bih da i nije baš potpuno isto jer ste uskraćeni za dosta fundamentalnih znanja i prevelika je prolaznost. Vremenski se svede na isto, li kriteriji i kvalitet je nula danas u odnosu na nekad. Vidio sam neke testove i ispite koje polažete. Pa jbt to se svodi na kviz i zaokruživanje a,b,c,d. Kolega iz firme mi je donosio neke zadatke sa ispitnih rokova sa fakulteta na kojem studira njegov sin. Pa to je smijurija. Tako ne smioje da bude. Prelagano je i nema nikakve, ama baš nikakve vrijednosti tako "usvojeno znanje" jer to i nije pravo znanje. Današnji masteri i nekadašnji dipl.ing. se ne mogu porediti. Ovi današnji, prema svemu što sam vidio i kakvi su im fundamentalni ispiti ništa ne znaju. Njihov nivo je otpriloke jačeg srednjoškolca. A tako se ne ide u razvoj i nije čudo što smo zadnja rupa na svirali. U Evropi ovaj novi sistem nije dočekan baš raširenih ruku i vode se diskusije oko toga, ali kod nas je još gore. Ako ti misliš da je ovo dobro jer ne znaš kako je bilo nekad, onda si u velikoj zabludi dječače, velikoj zabludi. Samo sebi dižeš rep, apojma nemaš koliko ste uskraćeni i šta vam sve nedostaje i koliko imate rupa u znanju. Moj prijatelj poznati profesor iz Zagreba, divan čovjek, mi je pričao da je ovo grozan sistem. Ovako ide. Napravi se ispit. Ljudi polažu. Onda se prema najboljem urađenom radu svi ostali boduju. Znači najbolje urađeni rad je reper za sve ostale i on sigurno prolazi ima najbolju ocjenu 5. Ostali koji su svi jako loši teoretski dobivaju solidne ocjene jer postotak njihovog rada je bodovan u odnosu na najbolji koji je 100% urađen iako to u stvarnosti nije. Pa reci je li to dobro? Ja bih se stidio da sam na tvome mjestu i hvalio takav sistem ocjenjivanja. Ne može to biti dobro i zato su današnje generacije lošije i uskraćene su za mnogo toga... I ti ako misliš da znaš više nego ja u struci nakon ovog objašnjenja ću ti reći da ne da mi ne možeš biti ni do koljena, već ni do članaka. Ma kako ovo ružno zvučalo i krivo ti bilo, kad me već vućeš za tastaturu da ti kažem... :D 8-)

Eh tu si dokazao svoj nivo, definitivno!! Kako moze obrazovana osoba se usuditi tako nesto provaliti???
Hendrix

#1071 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Hendrix »

Pa u čemu je problem, čovjek govori istinu.
I ja imam priliku da vidim znanje novih inžinjera koji izlaze sa velelepnim zvanjem magistra, pa to je šega, čast izuzecima ali oni su 10% od svih koji završe. Ovo ostalo je pišaona od znanja i svi , ali baš svi profesori s kojim sam razgovarao i na postidplomskim studijama su nezadovoljni znanjem i masovnim polaganjem ispita.
Ne kažem da je stari sistem bio savršen ali ovo sada će se obiti o glavu kada ovi ljudi preuzmu tehniku nakon nekoliko decenija.

Ja sam mislio da će nove generacije studenata inžinjera rušiti sve prd sobom jer imaju internet, softvere ama baš sve na dohvat ruke....a većina ih ne zna ni google koristit,u AutoCAD-u da radi a kamoli šta drugo.

Lako je raditi copy-paste seminarske radove...lako je znati engleski kad ti google translate prevodi...softver automatski računa sve živo...bubice u ušima polažu ispite....a u suštini nemaš pojma šta radiš ni kako ti taj softver uopšte računa.
madner

#1072 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

lerdi wrote:
madner wrote:
lerdi wrote: Ovo se očito odnosi na mene. Vidiš nekom je sa 19 bitnije hodati i koke ganjati nego slušati Mesihovića i Fatkića. Jebi ga nekom prije, a nekom kasnije dođe iz guzice u glavu. Ništa čega nije bilo i dok si ti bio na studiju. Sistem sa tim nema ništa ;)
Ah ima nas svakakvih. Neko može nači mjeru i izbalansirati, neko ne. Opet nema to veze sa sistemom, već sa čovjekom. Neko završi dva fakulteta uporedo neko nemože ni jedan. Samo ne vidim kakve to ima veze sa tim jel dobar ili loš neki sistem ;)
Buduci kolega, pogresno ste shvatili sta sam htio reci.
Moja teorija je da zivotni prioriteti nisu bili uzrok, nego je ljestvica bila visocija.

Jasno mi je da se necete sloziti, ali ne mozemo prihvatiti vase objasnjene bez empirijskih podataka.
L@BuD

#1073 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

Bolonja je samo još više uništila obrazovanje između ostalog što se većina stvari polaže pismeno a na nekim fakultetima gotovo sve.Problem je što masovno studenti izlaze na bubice a na takav način se može položiti ispit da apsolutno ništa ne znaš.To je najgori i najopasniji oblik prepisivanja.Način da se to rješi je jedino da profesori na pismenom postavljaju većinom logična pitanja i da ima obavezni usmeni čisto da se provjere osnovne stvari.Mnogi danas završavaju fakultet a ne znaju ni najosnovnije stvari vezane za oblasti koje su izučavali.To je porazno.
Ipak po meni bolonjina najveća mana je što fakultet traje tri godine, nema od toga ništa.Za godinu dana polagati po deset ispita je ogroman minus za znanje.Znam po sebi najviše mi je ostalo u glavi ono što sam najduže učio i čak šta više gdje sam najviše padao.Ono što se iz prve položi to prođe kroz glavu ko vjetar.
Jedina prednost bolonje je što ima više aktivnosti studenta znači prisustvovanje nastavi zatim prezentacije,..itd
Da napomenem samo još da bez obzira na znanje sutra neće imati gdje raditi već se sve napunilo i sve je gore i gore pogotovo za društvene nauke.Mnoštvo privatnih fakulteta izlaze "kadrovi" ko na traci,Moraš imati baš jaku vezu za posao ili izuzetno visoke ocjene pa ćeš vjerovatno negdje upasti na osnovu toga.Bez obzira što mnogi kažu da ocjene nisu bitne itekako su važne za poslodavca kad mu konkurišeš.
Last edited by L@BuD on 01/03/2011 15:16, edited 1 time in total.
Alkos

#1074 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alkos »

Poznajem nekoliko osoba koje su polozile skoro sve ispite na pravnom i ekonomskom fakultetu koristenjem bubice, i to dok jos Bolonja nije ni postojala. Zavrsili su u roku fakultet i diplomirali! Tada studenti nisu ni znali za postojanje bubica, osim onih najupucenijih koji su to dobro iskoristili.

Poenta je da nije bitno da li je Bolonja ili stari plan i program, oni skloni varanju na ispitima ce uvijek naci neki drugi nacin, bez obzira o kojem sistemu obrazovanja da se radi. Ja iskreno mislim da ce se svakome trud i rad na fakultetu kad-tad isplatiti, ako ste ista ucili, nesto ste i zapamtili sto ce vam "sutra" koristiti u poslu. Oni sto su isli linijom manjeg otpora, oni koji su varali, siguran sam da ce im se to odbiti nekada od glavu.

Uostalom, nisam upisao fakultet da bih ga samo zavrsio, vec da bih nesto naucio i kako bih to mogao iskoristiti u poslu kojim se budem bavio u buducnosti. Svako ko tako razmislja, nece mu pasti na pamet da se bavi bilo kakvim varanjima na ispitima... bez obzira na sistem po kojem studira, pa bio to prebolonjski sistem ili bolonjski ili postbolonjski!! ;)
L@BuD

#1075 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by L@BuD »

Alkos wrote:Poznajem nekoliko osoba koje su polozile skoro sve ispite na pravnom i ekonomskom fakultetu koristenjem bubice, i to dok jos Bolonja nije ni postojala. Zavrsili su u roku fakultet i diplomirali! Tada studenti nisu ni znali za postojanje bubica, osim onih najupucenijih koji su to dobro iskoristili.

Poenta je da nije bitno da li je Bolonja ili stari plan i program, oni skloni varanju na ispitima ce uvijek naci neki drugi naci, bez obzira o kakvom sistemu obrazovanja da se radi. Ja iskreno mislim da ce se svakome trud i rad na fakultetu kadtad isplatiti, ako ste ista ucili, nesto ste i zapamtili sto ce vam "sutra" koristiti u poslu. Oni sto su isli linijom manjeg otpora, oni koji su varali, siguran sam da ce im se to odbiti nekada od glavu.

Uostalom, nisam upisao fakultet da bih ga samo zavrsio, vec da bih nesto naucio i kako bih to mogao iskoristiti u poslu kojim se budem bavio u buducnosti. Svako ko tako razmislja, nece mu pasti na pamet da se bavi bilo kakvim varanjima na ispitima... bez obzira na sistem po kojem studira, pa bio to prebolonjski sistem ili bolonjski ili postbolonjski!! ;)
Bolje su prošli ti koji su u roku završili sa bubicom nego oni koji su učili i duže studirali.Imali su više vremena da nađu posao i svakako do prije par godina je bila puno bolja situacija.Misliš da neko cjeni znanje ma jok ;-)
Post Reply