Iz nekoliko tvojih opisa, fotografija, naše prepiske, stekao sam utisak da se na toj lokaciji radi kao o nekom vikendaškom naselju. To bi značilo (barem mi je takva impresija)- vrlo mali placevi- mozda 300-tinjak kvadrata max, relativno nepravilnog oblika, tj ne čisto pravougaoni (ovo nije ni bitno toliko), sa putem koji krivuda kroz naselje, sa tu i tamo odvojcima (takav sam utisak stekao gledajući lokaciju na Google mapi,, još malo pa će biti Oštrelj Ridge from Above by National Geographic

) .
Iz tvojih fotki visim da su objekti bili incijalno gradjeni bez jasnog plana i razmišljanja kako najbolje iskoristiti dati tlocrt. Ugradjeni materijal je bio najjeftiniji mogući, majstori -od loših do osrednjih. Takodje, vidljivo je da su objekti tokom rata bili teško poharani, oštećeni, pa i djelimično rastureni. Nakon rata, poneki vlasnik je pokrpao, zatvorio rupe, prepakovao krov- i to je to.
Možda u svemu ovome griješim, no tako mi se čini.
Kraj jeste prelijep, ponekad i sam prodjem tim krajem na putu za Jadran i uvijek se divim krajoliku. No, pitam se da li je to dovoljno da po svaku cijenu, ogroman trud i izdatak kupim baš neki od ponudjenih objekata? Može nešto biti prelijepo, prekrasno, ali mora postojati mrvica razuma u smislu- sa koliko novca se raspolaže za kupovinu i korektnu sanaciju?
Uvijek napominjem, ja sam apsolutni laik, sam svoj majstor, ali sam spreman puno raditi, učiti tajne i tajnice zanata (koliko se može), upustiti se u gotovo sve, a što zaista ne znam ili ne mogu, taj dio prepuštam majstoru. To- sam svoj majstor- znači i dai mam neka znanja, iskustva, ali i dosta alata kojim se znam služiti- od lopate, štijalice, krampa pa do glodalice, abrihtera i još mnogo mnogo drugog specifičnog alata.
Prva sugestija- ako nemaš nikakvih znanja, i ništa od alata, pogotovo ako nemaš vremena ni sklonosti da jako mnogo sam radiš (npr, znaš li sam ugraditi novi prozor, vrata?) ne upuštaj se u avanturu kupovine i sanacije bilo kojeg od ovih objekata.
Druga sugestija, više moje mišljenje- kupovina nekog objekta koji je za rušenje, dolazi u obzir samo ako je lokacija top, krajolik kao sa razglednice i buduci objekat i njegovo susjedstvo mi daju apsolutni mir, nirvanu, a i sam plac je takav da mi govori- "kupi me".
Iz tvog zadnjeg posta čitam da je u blizini temelja (mislim na sliku sa temeljem) put kojim šticari vuku šumu? Koliko je to "blizu"? Kakav je put- asfalt ili šumski, nabijeni šljunčani? Šta god da je, mene bi sam pojam šticara odbio od razmišljanja da kupim!
Uopšte ne mogu govoriti o cijeni/tržišnoj vrijednosti tog placa sa temeljem, jer gledajući samo sliku- temelj vrijedi 0 (nula) KM/EUR. Ogromni, beskorisno debeli okrugli stubovi koji drže ploču predulaza i stepenišno platno, zidovi temelja kao da su prvi vrhu naštiklavani, a žutilo zidova me totalno zbunjuje. Beton, kakav god da je, ne žuti tako. Ploča, nekako predebela..I povrh svega, kažeš bio drveni objekat. To mi govori da su ta ploča i zidovi goli, izloženi atmosferilijama više od 30 godina. Ako je tako, velika je vjerovatnoća da je temelj sav za rušenje,a to je žestok trošak!
U nekom od prethodnih postova si rekao da ti treba objekat duplo manji od onog što smo ga već analizirali. To tumačim ovako-prizemna prostorija u kojoj bi bilo kupatilo (3 kvadrata, ne treba više, vjeruj mi!), niša. tj. niz kuhinjkih elemenata s druge strane zida kupatila, ostatak prsotorije- u ćošku sofa ili kutna garnitura, negdje trp sto, u kontra ćošku peć ili kamin. Ako ti treba dodatna soba, može se lako projektovati kao dodatak ovomprostoru- princip objekat na L. Ne mora sve biti u kvadratu ili u pravougaoniku- pa pola Amerike je takvo, a bogami ni Evropa ne zaostaje. Ili, nad prizemnim prostorom podici mansardu sa dužnim zidovima ne višim od 1 m; u tom slučaju, u prizemni prostor možeš "upakovati" i unutarnje stepenice. Ako bi teren bio iole ravniji, dakle, ne pod nekim većim nagibom, ili da se jasnije izrazim- ne mora se ukopavati, temelj se može napraviti prilično plitkim (bez garaže i podruma).Siguran sam da može, znam da može, jer se u slučaju klasične gradnje, betonski blokovi klasično zidaju, kroz njih se umeću šipke 10-ke ili 12-ice i u šupljine blokova se naliva beton. Nema oplate...
Sve, ama bas sve opisano (prizemlje+mansarda) se može vrlo lijepo i lako upakovati u vanjske gabarite koji bi dali bruto površinu tlocrta od cca 40-tak kvadrata. Ako bi išao na varijantu L objekta, tada osnovni (duži) krak slova L bi mogao biti 30-tak kvadrata (npr. 6 x 5 m), a dodatna soba 9-12 kvadrata (3x3 m, ili 4x3 m). Neka ostava u vikendici je uvijek i korisna i potrebna, a ona se može uvijek dodati uz nekih od zidova, naročito ako bi bio L objekat.
Ako te je plac sa ovim temeljom, bas, ali bas zapalio, bilo bi dobro da makar prostoručno nacrtaš tlocrt placa sa položajem i makar osnovnim dimenzijama medja i samog objekta- d x š x v, da malo elaboriramo.
Ponavljam, ne mogu o cijeni, svaka lokacija ima svoje tržište, a pošto kažeš da je temelj nula, ti bi u biti kupio samo plac+ troškovi rušenja...