Drvene kuće/vikendice

Post Reply
kaw_liga

#1051 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Kontaktiracu te Kuli vjeruj haha šta kažete za ovo isto jedan od izbora..ovako na prvu ako zanemarimo prozore, unutrašnjost i te "sitnice".
Image

Image

Image
kuli1961

#1052 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Objekat je pogolem, mašala :-D
Koncept- gotovo identičan kao i moja brvnara-krov dvovodni, asimetričan; jedna "voda" krova pokriva verandu koja je dugačka koliko i objekat, a tik do šume.
Ocijeni treba li ti/koristi li ti objekat te veličine i da li ti cijena paše, i naročito -imaš li dovoljno novca da makar dio objekta dovedeš u upotrebljivo stanje- kupatilo, kuhinja/niša i neki prostor za spavanje. Ako da, svjestan si da će to značiti i obimnije radove sanacije.
Uvijek naglašavam- provjeri stanje upisa vlasništva i posjeda, što znači- friški "papiri- zk izvadak, prepis posjedovnog lista, sve na prodavcu
EDIT: objekat je u šumi četinara- obožavam! Mada, doći će u pitanje sječa tih par stabala koja su jako blizu objektu sa gornje strane.
kaw_liga

#1053 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Ova je baš ogromna mjerio sam je korakom cca 11x 10m nek je manje 10x9 isto je pogolemo.. Bilo bi dobro za život u njoj ali za vikendicu previše samo krov bi došao 10 t eur.
Žena hoće onu sa stranice ranije "grafiti" da joj je idealna i da bi dala 15 za nju..Pa čekati vlasnike da dodju iz Amerike na ljeto i valjda se dogovore o cjeni i prodaji..mada se bojim podsvjesno da ne naprave ništa :D
kuli1961

#1054 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

"Grafit" vikendica jeste potencijal, nesumnjivo. No, iz prethodnih postova mi se čini da su vlasnici malo "potvrdi" i neodređeni, neodlučni.
Nisam nikakav stručnjak, ne znam ni sadašnje stanje cijena na tržištu, ali nekako po iskustvu u radovima, čini mi se da mogući raspon cijene koji bih ponudio je 15-20 K KM, nikako više, i to uz uslov da su "papiri" apsolutno čisti.
Iznutra se sve može urediti/rekonstruisati, manje ili više bezbolno. Ključni problem vidim u donjoj ploči terase- puno ju je vrijeme načelo. To može biti zahtjevno, jer će vjerovatno biti potrebno ploču temeljito obnoviti- rušenjem i izlivanjem nove ili doći do zdravog dijela, pa je "naštiklati" (za ovo drugo nisam uvjeren, to pitanje za statičara).
kuli1961

#1055 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Iskoristio sam današnji lijep dan i konačno riješio horizontalni odvod oluka....oluci 80 mm, pa PVC koljeno 75 mm i potom sve redukovano na 50 mm. Dužina trase je 5 m.
Alat koji sam koristio: mala Bosch brusilica 125 mm sa 2 različite dijamantske šajbe za prosijecanje trase, udarna/čekić štemalica Villager 1506, snaga udara 5 J
Cijev od 50 mm će moći da primi vodu sa krova predulaza, površina je svega oko 3 m2, pratio sam ,testirao.
Sad mogu nastaviti- kulir na zidove temelja, pa onda popločavanje ove betonske plohe.
Slika:

Image
Chloe
Photo mod

#1056 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

kuli1961 wrote: 19/09/2024 10:51 Finiš:
Kao i obično, nije bilo pomoći još jednog para ruku da pridrži ovaj dugački panel (cca 210 cm), pa sam morao i uspio sam se poslužiti španerima:
Image.
Konačan izgled, iz sva tri ugla:
Image
Image
Image
Kako i rekoh, cilj mi je bio samo vizuelno "smanjiti" visinu.
Mislim da sam uspio... :-D

Sljedeće što namjeravam napraviti su fiksne drvene žardinjere za cvijeće ispod sva tri prozora. No, o tom - po tom., treba da premjerim i izračunam dimenzije- dužina, širina, visina, da pregledam šta imam od gradje i tek potom da krenem sa radom.
Nisam riješio ni vanjsku rasvjetu (pet lampi). Ponuda gotovih proizvoda je nekako "konfekcijska", ne svidja mi se nimalo. Ono što bi moglo doći u obzir je jako skupo. Za sada, ideja je da kupim jedan stari fenjer i preradim ga na "struju", postavim i ocijenim da li je "legao" ili nije.
U potrazi sam i za drvenim, što jednostavnijim klub stolićem, jer postojeći je rezani iveral, potpuno odudara. Ako je neko negdje vidio klub stolic ili bi ga se htio riješti za razumnu sumu, javite, možda bude neki "deal".

BrEte .... aferim ... Bilo je lijepo pratiti te .... Baš lijepa ...:eh:
kuli1961

#1057 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Hvala!
Samo.... nemoj u prošlom vremenu- "bilo je lijepo"....nadam se da će biti i u prezentu trajnom, pa i futuru...
Ima još nekih ideja, polufabrikata, skoro pa gotovih "projekata" i "projektića", npr. jedan fenjer/vanjska rasvjeta- 1 primjerak je gotov (3 to go), taman onako kako sam zamislio; nabavljene kuke od livenog gvožđa na kojima će fenjer visiti; drveni, jednostavno ornamentisani " natprozornici" pripremljeni (za postavljanje mi treba pomoć da mi drži merdevine (visoko je, ne smijem sam))...
Nabavljeni su neki novi alati i alatići (malo Amazon, malo više Temu), valja to isprobati, otvaraju se neki novi horizonti...
jedan primitivni sto odavno čeka nove noge,,,,
što se danas kaže "zapratite me za još korisnih savjeta". :)
Chloe
Photo mod

#1058 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

kuli1961 wrote: 05/04/2025 23:29 Hvala!
Samo.... nemoj u prošlom vremenu- "bilo je lijepo"....nadam se da će biti i u prezentu trajnom, pa i futuru...
Ima još nekih ideja, polufabrikata, skoro pa gotovih "projekata" i "projektića", npr. jedan fenjer/vanjska rasvjeta- 1 primjerak je gotov (3 to go), taman onako kako sam zamislio; nabavljene kuke od livenog gvožđa na kojima će fenjer visiti; drveni, jednostavno ornamentisani " natprozornici" pripremljeni (za postavljanje mi treba pomoć da mi drži merdevine (visoko je, ne smijem sam))...
Nabavljeni su neki novi alati i alatići (malo Amazon, malo više Temu), valja to isprobati, otvaraju se neki novi horizonti...
jedan primitivni sto odavno čeka nove noge,,,,
što se danas kaže "zapratite me za još korisnih savjeta". :)
:-D :thumbup:

E ovom se radujem baaaaš .... fenjer ... :sretan:
kaw_liga

#1059 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Predivno Kuli dalo bi tu i iznajmljivanjem nešto uprihoditi :D

Evo par slika one vikendice u šumi o kojoj smo pričali sliek iznutra mišljenje ja nemam komentara.Šta misliti od kuda početi sve srušiti ? :-) Tvoje mišljenje?

Image
Image
Image
no_sekirli

#1060 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by no_sekirli »

Druze moj, ovo jedino uzeti ukoliko je bas neka dobra cijena i lokacija. Koliko se vidi sa ovih fotki, mozda je jeftinije krenuti od nule, sa ledine, nego ovo adaptirati.
kaw_liga

#1061 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Tog se i ja bojim drug...cijena možda oko 10.000 eur lokacija i nije nešto atraktivna kod Petrovca Bos ali meni baš draga
Chloe
Photo mod

#1062 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

Gdje u Petrovcu?
Nebitno...
Ide li iz nju zemlje/šume, Jel legalno izgrađena?
kaw_liga

#1063 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Sagrađena legalno kod Petrovca Oštrelja nema zemlje okolo..
kuli1961

#1064 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

kaw_liga wrote: 26/04/2025 23:16 Predivno Kuli dalo bi tu i iznajmljivanjem nešto uprihoditi :D

Evo par slika one vikendice u šumi o kojoj smo pričali sliek iznutra mišljenje ja nemam komentara.Šta misliti od kuda početi sve srušiti ? :-) Tvoje mišljenje?

Image
Image
Image
Generalno, PLAČ MAJKE BOŽJE :(

Slika "Ulaz i dvije sobe"- na zidovima hodnika je očigledno samo grubi malter- može se finirati. Ali, štokovi i vrata su užasno rastureni tim žicama- rezama, šta li su već- generalna štokova+vjerovatno zamjena krila. Slika prostorije sa umivaonikom_ šta je to- otkud umivaonik u sobi? Možda predvidjeno za kupatilo? Zid desno, na istoj slici- kisnuo- od čega- krov bio kabriolet? Summa summarum- žešći zidarski radovi (malteraj) u svim prostorijama ove slike. Dalje- stepenište-ne bih ni komentarisao- malecko, usko, a vodi ka krovnoj etaži. Kako će se u tu etažu dopremiti gradj.materijal, budući namještaj? Strop hodnika- krpan ili je loš sam po sebi?

Slika "Potkrovlje"- krovna konstrukcija mi je vrl osumnjiva, iako sma laik. Npr. slika desno- obješena zavjesa- neki pulc kraj prozora- šta drži?
Centralna slika-tekst "potkrovlje"-vide se neki kosnici, čini mi se da su to štafle 80x50 mm? Šta drže? Mogu li držati? Sumnjam.
Dimnjak- obavezno rušenje i novi i to Schiedel UNI. Pri tome, pitanje je može li ploča držati taj novi dimnjak (mislim na prizemnu etažu odakle bi trebalodimnjak da krene, ili zidati dva, ako već nije tako ozidano. Razmisliti o poziciji novog dimnjaka-sadašnji je preblizu stepenišnog otvora, koji je ništa drugo do JADAN. Kao da je to izlaz na tavan, a nije, vec na punu etažu. Dakl,e stepenište i stepenišni otvor- važan i bitan zahvat u zadnjoj ploči.
Generalno, krovna konstrukcija je za ozbiljnu analizu pregled i obaveznu prepravku- zadnja slika- zaobljeni pulc.Imam osjećaj da su krov radili tesari koji ne znaju taj posao. Rogovi se čine ok, osim jedne rožnice- horizontale sa centralne slike- da li je to beznačajno oštećenje ili ju je crv načeo?
A odakle početi- jasno- od krova, to je osnovno.

Objekat u ovakvom stanju zahtijeva jako puno popravki, prepravki i to na i u svakoj etaži. Pošto se radi o namjeni vikendica, ja bih je prepustio nekom drugom kupcu. Ako si vec zagrizao, onda tih cca 10.000 EUR mi se čini puno, jer joj ni krov ne valja. Moja ponuda bi bila 8.000 EUR plafon, ni centa više.
Instalaciju struje, vode i kanalizacije nismo ni spomenuli, a i tu će garant trebati nešto. Treba uzeti u obzir da osim prepravke krovne konstrukcije, zahvati su zanatski radovi, što zna biti poskupo. Ako se odlučiš da je uzmeš, gledaj da angažuješ ekipu koja bi radila ili sve ili makar neke cjeline, mislim da bi to bilo jeftinije.

EDIT: do stolarije nismo ni došli...postojeća mi ne uliva neko povjerenje, iako je ugradjena nakon rata.
kaw_liga

#1065 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Hvala Kuli na detaljnoj analizi sumnjam da bi netko od majstora starog kova bolje rekao..Još ne znam cjenu ali tako kroz neku priču bi mislim oko 10. Smeta mi i nelogičan ulaz sa boka sa ne dovršene neznam šta je to terasa? I ona nadstrešnica izgleda grozno bolje da je nema,zidovi blokovi kao da su se igrala djeca, kakva je uopće ploča..Na kraju bi jeftinije bilo srušiti sve do te terase tj garaže i krenuti nanovo ?
Ili kad bi se anuliralo prvi kat ugrubo i samo sredilo krov i potkrovlje ali opet šta je to gdje je wc kuhinja?
Ovi tvoji nabrojani radovi bi došli sad cu lupiti cca 50.000 eur dal sam pretjerao ili umanjio?
kuli1961

#1066 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Ne znam ima li smisla i rčaunice rušiti pa zidati na postojećem temelju. I temelj mi je čudan- grupa slika "Vanjski izgled" pa mala slika u sredini desno- temelj mi izgleda kao da je naštiklavan, dodavan.. ne znam.
Puno je nelogičnosti u rasporedu prostorija, a u tlocrtu objekat je povelik. Nekako je iznutra izgubljena korisna površina.
Ne mogu ništa reći o cijeni radova ali bi start svakako bio 50.000 KM, tj. da bi krenulo u bilo koje radove toliko jednostavno moraš imati u džepu, a za završetak bi to izišlo sigurnih 80-100.000 KM.
Sa druge strane, da li ti treba objekat tolike površine, koji je užasan iznutra? Kao kuća je, a nije kuća....nesrazmjerne prostorije, stepenište, veranda loša. Mimo svih nabrojanih problema, hodnik i stepenište su zaista katastrofa, čini mi se nemogućim to popraviti (ili je prepravka neopravdano skupa) a to je glavna komunikacija sa tavanskim prostorom, koji nije tavan, već puna etaža.
Razmotri mogućnost kupovine nekog drugog objekta,
Chloe
Photo mod

#1067 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

kaw_liga wrote: 27/04/2025 11:47 Sagrađena legalno kod Petrovca Oštrelja nema zemlje okolo..
Oštrelj ... :srce: Lajkam ... :-D

Što se tiče građevine, iskreno, ne bih je uzela.
Nisam profesionalac za građevine, ali nisam ni laik,
to ne bi bila moja investicija, na prvu mi se ne dopada izgled, krov mi je automatski zasmetao,
još kad sam vijdela kako je terasa pokrivena, meni to govori o ofrljem radu i jeftinom ulaganju,
što je Kuli potvrdio.
Možda bih se dvoumila i riziknula da uz to ide neka veća površina zemlje/šume,
a sama lokacija ima još nekih pogodnosti i prednosti, onda bih se preračunavala. :-D

Ovako, novu lokaciju, ako imaš mogućnost veću površinu zemlje/šume da kupiš,
( na startu skontaš mogućnost kasnije prodaje dijela parcele ako ti zapne),
i laganini u pripremu i izgradnju. :-D
Na tom području se vjerovatno može naći dobrih a povoljnih lokacija
za gradnju, a nadam se da ćemo malo mozak početi koristiti (USK),
i bazirati se na svoj kraj, u ovom slučaju Oštrelj.
moimoi

#1068 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Sto bi moj profa rekao: grehota materijala.
Najgore sto je i taj neko u ovo spi..o par desetina hiljada.
Nego ako ti se plac svidja, smanji mu cijenu.. uracunaj rusenje, odvoz i jovo nanovo.
kaw_liga

#1069 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Ma da svi ste u pravu nema se šta dodati..Ovo je kuća ne vikendica jednostavno je prevelika meni treba duplo manja topla kucica koja se može održavati.I pre loše je sve od početka do kraja.Nema terena ni placa niti se trenutno može kupiti a nije ni da mi treba to.Prednost možda jedina što se nalazi u djelu koji mi se sviđa i okolica je prelijepa.Da je samo temelj ili donja ploča sa garažom bilo bi idealno ovako rušenje odvoz..Nisam pametan problem je što nema puno izbora bar na ovom užem djelu koji mi se sviđa ostalo je ili prodano ili još u daleko gorem stanju.Imam jedna Kuli je upućen koju čekam ali se bojim da ne izvisim.I to bi bilo to..Da bi to gore u Usk kantonu zaživjelo potrebno je razviti i samo mjesto Petrovac. Npr gore nema vode, kanalizacije a snijeg je sve rjeđa pojava tako da skijalište u ovom vjeku otpada..Ima momaka koji se trude i imaju vikendice lijepo sređene guraju u turizam planiraju iznajmljivanje,ima restoran sad novi vlasnik nešto se vrti pa stane..Ja iskreno mislim da nema tamo neke perspektive niti gajim iluzije da ce to zaživjeti neki boom.Jedini razlog za kupovinom u mom slučaju nije zarada nego se meni sviđa mogao bi tamo živjeti naročito zimi.Ima bar je bilo dosta snijega zimi kojeg volim makar ga gledao samo kroz prozor :D

Kuli a i ostali koliko bi otprilike koštalo rušenje ovog objekta?
Chloe
Photo mod

#1070 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

Nije fazon u bumu, skijanju ( Mada jeste poželjno), kad dođe do komercijalne izgradnje i priroda se narušava, a to je sad prednost toga kraja, i tako bi trebalo ostati. Blizina Klekovače, Osječnice, Grmeča itd privlači istinske ljubitelje prirode.
Mi u BiH smo malo "generalno zaostali" u vrednovanju prirode, ali se i to mijenja. Odoh s teme ... :D

E da, "The Cozy Chalet" odlično radi. :thumbup:

Šta god napravio, sretno ti. :-D
kuli1961

#1071 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Jedva gledam od umora, kasno je, a sutra "zorom" ustajem- popločava se frontalni dio, pa cu samo kratko- nemam pojma o cijeni rusenja. Znam da ce ti biti problem deponovanja materijala, a to znaci jako skup prevoz do deponije.
Ja bih odustao od ovog objekta, čekao bih one"preko bare" i u medjuvremenu njuskao go plac. O tome-gradnja iznova-drugom prilikom.
Od ovog objekta bi se mogla iskoristiti krovna konstrukcija i dio crijepa. Ostalo, uključujući stolariju- aufwiedersehen....
kaw_liga

#1072 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

kaw_liga wrote: 02/02/2025 21:14 Da Kuli sve to stoji i meni djeluje sumnjivo,ne realno.
U međuvremenu sam naletio na ovaj temelj(tj ostat od nekad drvene kolibe) pa ga kontam uzeti tj žena bi ga uzela jer ona ima dvojno Hr i Bih državljanstvo..Pa valjda manje problem. Sad kad rješim kupovinu temelja šta dalje možda bi bilo najbolje neku montažnu dogovoriti ? Strah me zidanja i gradnje (sam ne znam) područja oko Grahova,Drvara nema majstora,materijala bojim se da bi se razdužilo na desetlječe i na kraju umjesto uživanja postalo robija..

Imagegive me the nearest
Ostaje mi još ovaj temelj koji to zapravo nije em je u rupi em je ukopan u zemlji nekako.. Blizu je put kojim šticari vuku šumu a unutra te zidine temelja je neko držao stoku možda u ratno doba. Lokacija mi nije nešto ali to je jedina od trenutnih opcija u blizini. To bi trebalo sve srušiti pa uraditi nanovo prije toga rasčistiti teren.
Koliko bi ti Kuli ponudio za ovu zidinu koju treba rušiti 5.000 eur ? Ili manje
kuli1961

#1073 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Iz nekoliko tvojih opisa, fotografija, naše prepiske, stekao sam utisak da se na toj lokaciji radi kao o nekom vikendaškom naselju. To bi značilo (barem mi je takva impresija)- vrlo mali placevi- mozda 300-tinjak kvadrata max, relativno nepravilnog oblika, tj ne čisto pravougaoni (ovo nije ni bitno toliko), sa putem koji krivuda kroz naselje, sa tu i tamo odvojcima (takav sam utisak stekao gledajući lokaciju na Google mapi,, još malo pa će biti Oštrelj Ridge from Above by National Geographic :-D ) .
Iz tvojih fotki visim da su objekti bili incijalno gradjeni bez jasnog plana i razmišljanja kako najbolje iskoristiti dati tlocrt. Ugradjeni materijal je bio najjeftiniji mogući, majstori -od loših do osrednjih. Takodje, vidljivo je da su objekti tokom rata bili teško poharani, oštećeni, pa i djelimično rastureni. Nakon rata, poneki vlasnik je pokrpao, zatvorio rupe, prepakovao krov- i to je to.
Možda u svemu ovome griješim, no tako mi se čini.
Kraj jeste prelijep, ponekad i sam prodjem tim krajem na putu za Jadran i uvijek se divim krajoliku. No, pitam se da li je to dovoljno da po svaku cijenu, ogroman trud i izdatak kupim baš neki od ponudjenih objekata? Može nešto biti prelijepo, prekrasno, ali mora postojati mrvica razuma u smislu- sa koliko novca se raspolaže za kupovinu i korektnu sanaciju?
Uvijek napominjem, ja sam apsolutni laik, sam svoj majstor, ali sam spreman puno raditi, učiti tajne i tajnice zanata (koliko se može), upustiti se u gotovo sve, a što zaista ne znam ili ne mogu, taj dio prepuštam majstoru. To- sam svoj majstor- znači i dai mam neka znanja, iskustva, ali i dosta alata kojim se znam služiti- od lopate, štijalice, krampa pa do glodalice, abrihtera i još mnogo mnogo drugog specifičnog alata.
Prva sugestija- ako nemaš nikakvih znanja, i ništa od alata, pogotovo ako nemaš vremena ni sklonosti da jako mnogo sam radiš (npr, znaš li sam ugraditi novi prozor, vrata?) ne upuštaj se u avanturu kupovine i sanacije bilo kojeg od ovih objekata.
Druga sugestija, više moje mišljenje- kupovina nekog objekta koji je za rušenje, dolazi u obzir samo ako je lokacija top, krajolik kao sa razglednice i buduci objekat i njegovo susjedstvo mi daju apsolutni mir, nirvanu, a i sam plac je takav da mi govori- "kupi me".
Iz tvog zadnjeg posta čitam da je u blizini temelja (mislim na sliku sa temeljem) put kojim šticari vuku šumu? Koliko je to "blizu"? Kakav je put- asfalt ili šumski, nabijeni šljunčani? Šta god da je, mene bi sam pojam šticara odbio od razmišljanja da kupim!
Uopšte ne mogu govoriti o cijeni/tržišnoj vrijednosti tog placa sa temeljem, jer gledajući samo sliku- temelj vrijedi 0 (nula) KM/EUR. Ogromni, beskorisno debeli okrugli stubovi koji drže ploču predulaza i stepenišno platno, zidovi temelja kao da su prvi vrhu naštiklavani, a žutilo zidova me totalno zbunjuje. Beton, kakav god da je, ne žuti tako. Ploča, nekako predebela..I povrh svega, kažeš bio drveni objekat. To mi govori da su ta ploča i zidovi goli, izloženi atmosferilijama više od 30 godina. Ako je tako, velika je vjerovatnoća da je temelj sav za rušenje,a to je žestok trošak!

U nekom od prethodnih postova si rekao da ti treba objekat duplo manji od onog što smo ga već analizirali. To tumačim ovako-prizemna prostorija u kojoj bi bilo kupatilo (3 kvadrata, ne treba više, vjeruj mi!), niša. tj. niz kuhinjkih elemenata s druge strane zida kupatila, ostatak prsotorije- u ćošku sofa ili kutna garnitura, negdje trp sto, u kontra ćošku peć ili kamin. Ako ti treba dodatna soba, može se lako projektovati kao dodatak ovomprostoru- princip objekat na L. Ne mora sve biti u kvadratu ili u pravougaoniku- pa pola Amerike je takvo, a bogami ni Evropa ne zaostaje. Ili, nad prizemnim prostorom podici mansardu sa dužnim zidovima ne višim od 1 m; u tom slučaju, u prizemni prostor možeš "upakovati" i unutarnje stepenice. Ako bi teren bio iole ravniji, dakle, ne pod nekim većim nagibom, ili da se jasnije izrazim- ne mora se ukopavati, temelj se može napraviti prilično plitkim (bez garaže i podruma).Siguran sam da može, znam da može, jer se u slučaju klasične gradnje, betonski blokovi klasično zidaju, kroz njih se umeću šipke 10-ke ili 12-ice i u šupljine blokova se naliva beton. Nema oplate...
Sve, ama bas sve opisano (prizemlje+mansarda) se može vrlo lijepo i lako upakovati u vanjske gabarite koji bi dali bruto površinu tlocrta od cca 40-tak kvadrata. Ako bi išao na varijantu L objekta, tada osnovni (duži) krak slova L bi mogao biti 30-tak kvadrata (npr. 6 x 5 m), a dodatna soba 9-12 kvadrata (3x3 m, ili 4x3 m). Neka ostava u vikendici je uvijek i korisna i potrebna, a ona se može uvijek dodati uz nekih od zidova, naročito ako bi bio L objekat.
Ako te je plac sa ovim temeljom, bas, ali bas zapalio, bilo bi dobro da makar prostoručno nacrtaš tlocrt placa sa položajem i makar osnovnim dimenzijama medja i samog objekta- d x š x v, da malo elaboriramo.
Ponavljam, ne mogu o cijeni, svaka lokacija ima svoje tržište, a pošto kažeš da je temelj nula, ti bi u biti kupio samo plac+ troškovi rušenja...
kaw_liga

#1074 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Prije svega hvala na iscrpnom odgovoru :D
Sve si dobro predpostavio rječ je o vikend naselju koje se proteže duž ceste sa jedne više strane i po meni lijepše i niže zavučenije u šumu nekako mračnije.
Što se tiče mog "uradi sam" to se svodi na ništa volim fizičku aktivnost vježbanje,šetanje,biciklu pa i kositi,pilati ali majstorisati mrzim odmah se iznerviram, nemam šlifa za to,isfrustriram se od pomisli na radove koje zahtijevaju neku vještinu radje bi i duplo platio nego probao ugraditi sam prozor :mrgreen: tako da ako budem i nekad nešto dat cu ili nekoj firmi ili loviti majstora jednog po jednog..Realno si sve dobro rekao i to stoji necu se zaletati u prekomjerni trošak već sačekati ljeto i one preko bare ako bude išta od njih na kraju a javicu ti prvom ovdje.
Temelj bi mogao jeftino kupiti i to mu je sva prednost nalazi se u nekoj rupi teško mi je to opisati a put pokraj šumski makadam prašnjav.Veliku prašinu stvaraju šticari koji baš tuda svakodnevno prolaze.10 tak metar od temelja je put.
kuli1961

#1075 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

kaw_liga wrote: 01/05/2025 10:42 Prije svega hvala na iscrpnom odgovoru :D
Sve si dobro predpostavio rječ je o vikend naselju koje se proteže duž ceste sa jedne više strane i po meni lijepše i niže zavučenije u šumu nekako mračnije.
Što se tiče mog "uradi sam" to se svodi na ništa volim fizičku aktivnost vježbanje,šetanje,biciklu pa i kositi,pilati ali majstorisati mrzim odmah se iznerviram, nemam šlifa za to,isfrustriram se od pomisli na radove koje zahtijevaju neku vještinu radje bi i duplo platio nego probao ugraditi sam prozor :mrgreen: tako da ako budem i nekad nešto dat cu ili nekoj firmi ili loviti majstora jednog po jednog..Realno si sve dobro rekao i to stoji necu se zaletati u prekomjerni trošak već sačekati ljeto i one preko bare ako bude išta od njih na kraju a javicu ti prvom ovdje.
Temelj bi mogao jeftino kupiti i to mu je sva prednost nalazi se u nekoj rupi teško mi je to opisati a put pokraj šumski makadam prašnjav.Veliku prašinu stvaraju šticari koji baš tuda svakodnevno prolaze.10 tak metar od temelja je put.
Zaboravi taj temelj, zbog blizine šumskog, razrovanog puta i kamiona sa friškom oblovinom!
Gledaj da neku nekretninu kupiš što jeftinije, a svakako postavi svoj limit koji si spreman platiti. Pošto si sa DIY "pričom" na "vi", možda da gradnju, rekonstrukciju, sanaciju angažuješ "paket aranžman", tj da ti ista ekipa radi sve. Na prvi pogled to zvuči skupo, ali nije, jer ne gubiš vrijeme dok nadješ majstore za narednu fazu, a radovi idu kontinuirano. Ako bi to bila neka firma ili preduzetnička radnja, nastoj da imaš ugovor u kome će biti navedeni radovi, rokovi i naravno cijena.
Ako opcija bude rušenje nečega pa gradnja iznova- obavezno angažuj nekog iskusnog inžinjera da ti bude nadzorni organ- plati ga koliko god traži. On je zadužen za kontrolu kvaliteta radova.
Post Reply