bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propaofatamorgana wrote:A mogul' seljaci bit' kaki-taki budisti,
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#1051 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#1052 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pa dže je više ta hrana,Great Cornholio wrote:bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propaofatamorgana wrote:A mogul' seljaci bit' kaki-taki budisti,
- fatamorgana
#1053 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Univerzalno dostojanstvo života - (članak sa budističkog sajta)
Rasprava na globalnom planu o ljudskim pravima, koja je danas postala vrlo aktuelna tema, stavila je u prvi plan u cijelom svijetu, različite sisteme vrijednosti i svjetonazore koji su nerijetko u sukobu jedni s drugima.
Lični interesi protiv onih zajedničkih, tradicija nasuprot modernom, Istok nasuprot Zapada, Sjever protiv Juga. Ekonomska i socijalna prava, kao što su pravo na zapošljavanje i pristojno mjesto stanovanja, zatim građanska i politička prava, kao i pravo na slobodu govora i ličnog izražavanja.
Na kraju, ipak, svi aspekti koji su vezani za ljudska prava - uključujući i one koji dosad nisu našli mjesto u formalnim raspravama – imaju na neki način korijen opet u pojedinim aspektima koji su vezani za ljudsko dostojanstvo.
Drugim riječima, svaka pojedina osoba zaslužuje da bude tretirana na najbolji mogući način, jer posjeduje dostojanstvo, neku vrstu urođene vrijednosti koja je karakteristična za ljudsko biće već samom tom činjenicom da je ljudsko biće.
U određenim kulturama, dostojanstvo dolazi od Boga, na čiju je „sliku i priliku“ čovječanstvo i stvoreno..U drugim kulturama se pak smatra da je dostojanstvo plod sposobnosti mišljenja i razuma. Pa ipak, sam taj koncept dostojanstva života na osnovu kojeg čovjek zahtijeva „svoja prava“ u odnosu na „ostatak prirode“ sve više biva zamijenjen idejom preciznih, konkretnih odgovornosti ljudskih bića u upravljanju, na svjestan i odgovoran način, samom prirodom i u tretiranju s poštovanjem svakog oblika, forme života.
Kako onda Budizam tumači ljudsko dostojanstvo?
Polazna tačka je vrijednost i svetost života u svojoj cjelini: U pismu jednom svom učeniku, Nichiren navodi da vrijednost samo jednog dana života premašuje sva postojeća blaga
Budizam, osim toga gleda na svaki pojedini život kao na manifestaciju vitalne snage samog Univerzuma..
Bengalski pjesnik Rabindranath Tagore je izrazio ovu ideju na sličan način: "Ista struja života koja teče kroz moje vene, teče dan i noć kroz vascijeli svijet i pleše po istom ritmu. Taj isti život koji raste radosno u prašini zemlje kao bezbrojne vlati trave, pa se onda izlije se u burne valove lišća i cvijeća.“
S budističke tačke gledišta, s obzirom na zapanjujući broj oblika života koji ispunjavaju svemir, ljudski život je rijetka privilegija, ali i sa posebnim odgovornostima.
Daishonin, oslanjajući se na u Sutru o Nirvani, to opisuje ovako: „Rijetko je roditi se kao ljudsko biće. Broj onih obdarenih ljudskim životom je malen kao komadić zemlje koji može stati na jedan jedini nokat".
Ono što čini naš ljudski život jedinstvenim je mogućnost izbora, sloboda da se odluči da li ćemo poduzeti nešto za "dobro" ili pak ne, da li ćemo pomoći ili naškoditi ostalom životu.
U suštini, budistički koncept ljudskog dostojanstva očituje se u ideji da možemo birati kako ćemo se samousavršiti, odlučujući da primjenimo taj, ne laki izbor, tu mogućnost koji potiče našu kreativnost, rast i razvoj. .
Priroda Bude ili prosvjetljenje – tako se se zove to stanje samosavršenstva - je stanje apsolutne hrabrosti, mudrosti i suosjećanja.
Ideja da svi ljudi i sva živa bića imaju taj potencijal izražena je u konceptu, posebno istaknutom u Mahayana tradiciji, da sva živa bića posjeduju prirodu Bude ili Budstvo.
Konkretno, to nas dovodi do ideje da svako od nas ima posebnu misiju, svoj poseban doprinos da ponudi, jedinstvenu ulogu koja može biti učinjena samo od strane „njega“ ili „nje“. S budističke tačke gledišta, čak i u najkritičnijoj situaciji možemo se odlučiti da stvorimo vrijednost za vlastiti život ili živote onih drugih.
Na taj način možemo ispuniti našu ličnu svrhu ili misiju vlastitog života, i tako dati puni izražaj koji se rađa iz one riznice koja je urođena u našem ljudskom postojanju
Vjerovatno ne postoji solidniji temelj za ostvarivanje ljudskih prava od jednog opšteg „probuđenja“ vezanog za svjesnost dostojanstva života koje postoji u svima nama.
Prevod Google translator, adaptacija fatamorgana,
Rasprava na globalnom planu o ljudskim pravima, koja je danas postala vrlo aktuelna tema, stavila je u prvi plan u cijelom svijetu, različite sisteme vrijednosti i svjetonazore koji su nerijetko u sukobu jedni s drugima.
Lični interesi protiv onih zajedničkih, tradicija nasuprot modernom, Istok nasuprot Zapada, Sjever protiv Juga. Ekonomska i socijalna prava, kao što su pravo na zapošljavanje i pristojno mjesto stanovanja, zatim građanska i politička prava, kao i pravo na slobodu govora i ličnog izražavanja.
Na kraju, ipak, svi aspekti koji su vezani za ljudska prava - uključujući i one koji dosad nisu našli mjesto u formalnim raspravama – imaju na neki način korijen opet u pojedinim aspektima koji su vezani za ljudsko dostojanstvo.
Drugim riječima, svaka pojedina osoba zaslužuje da bude tretirana na najbolji mogući način, jer posjeduje dostojanstvo, neku vrstu urođene vrijednosti koja je karakteristična za ljudsko biće već samom tom činjenicom da je ljudsko biće.
U određenim kulturama, dostojanstvo dolazi od Boga, na čiju je „sliku i priliku“ čovječanstvo i stvoreno..U drugim kulturama se pak smatra da je dostojanstvo plod sposobnosti mišljenja i razuma. Pa ipak, sam taj koncept dostojanstva života na osnovu kojeg čovjek zahtijeva „svoja prava“ u odnosu na „ostatak prirode“ sve više biva zamijenjen idejom preciznih, konkretnih odgovornosti ljudskih bića u upravljanju, na svjestan i odgovoran način, samom prirodom i u tretiranju s poštovanjem svakog oblika, forme života.
Kako onda Budizam tumači ljudsko dostojanstvo?
Polazna tačka je vrijednost i svetost života u svojoj cjelini: U pismu jednom svom učeniku, Nichiren navodi da vrijednost samo jednog dana života premašuje sva postojeća blaga
Budizam, osim toga gleda na svaki pojedini život kao na manifestaciju vitalne snage samog Univerzuma..
Bengalski pjesnik Rabindranath Tagore je izrazio ovu ideju na sličan način: "Ista struja života koja teče kroz moje vene, teče dan i noć kroz vascijeli svijet i pleše po istom ritmu. Taj isti život koji raste radosno u prašini zemlje kao bezbrojne vlati trave, pa se onda izlije se u burne valove lišća i cvijeća.“
S budističke tačke gledišta, s obzirom na zapanjujući broj oblika života koji ispunjavaju svemir, ljudski život je rijetka privilegija, ali i sa posebnim odgovornostima.
Daishonin, oslanjajući se na u Sutru o Nirvani, to opisuje ovako: „Rijetko je roditi se kao ljudsko biće. Broj onih obdarenih ljudskim životom je malen kao komadić zemlje koji može stati na jedan jedini nokat".
Ono što čini naš ljudski život jedinstvenim je mogućnost izbora, sloboda da se odluči da li ćemo poduzeti nešto za "dobro" ili pak ne, da li ćemo pomoći ili naškoditi ostalom životu.
U suštini, budistički koncept ljudskog dostojanstva očituje se u ideji da možemo birati kako ćemo se samousavršiti, odlučujući da primjenimo taj, ne laki izbor, tu mogućnost koji potiče našu kreativnost, rast i razvoj. .
Priroda Bude ili prosvjetljenje – tako se se zove to stanje samosavršenstva - je stanje apsolutne hrabrosti, mudrosti i suosjećanja.
Ideja da svi ljudi i sva živa bića imaju taj potencijal izražena je u konceptu, posebno istaknutom u Mahayana tradiciji, da sva živa bića posjeduju prirodu Bude ili Budstvo.
Konkretno, to nas dovodi do ideje da svako od nas ima posebnu misiju, svoj poseban doprinos da ponudi, jedinstvenu ulogu koja može biti učinjena samo od strane „njega“ ili „nje“. S budističke tačke gledišta, čak i u najkritičnijoj situaciji možemo se odlučiti da stvorimo vrijednost za vlastiti život ili živote onih drugih.
Na taj način možemo ispuniti našu ličnu svrhu ili misiju vlastitog života, i tako dati puni izražaj koji se rađa iz one riznice koja je urođena u našem ljudskom postojanju
Vjerovatno ne postoji solidniji temelj za ostvarivanje ljudskih prava od jednog opšteg „probuđenja“ vezanog za svjesnost dostojanstva života koje postoji u svima nama.
Prevod Google translator, adaptacija fatamorgana,
-
ime_kojeg_nema
#1054 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
odlicnaGreat Cornholio wrote: bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propao
- fatamorgana
#1055 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Na sreću, ovo nije tačno, ja sam budista, niko me ne izdržava osim samog mene i to vlastitim radom, ne očekujam da mi se nešto pokloni osim eventualno za rođendan, a kad bi mi neki seljak nešto ponudio (npr. Cornholio) prihvatio bih to, npr. povrće i voće samo ako je od srca,ime_kojeg_nema wrote:odlicnaGreat Cornholio wrote: bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propao
- VeriBizi
#1056 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Plemenita istina o patnji: patim dok shvatim, a kad shvatim - patim jer sam shvatila da sam uzalud patila.

- fatamorgana
#1057 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Druga plemenita istini o patnji: Kad voljem voljem a kad ne voljem onda .....(dopunite sami,tridesete wrote:Plemenita istina o patnji: patim dok shvatim, a kad shvatim - patim jer sam shvatila da sam uzalud patila.![]()
.... evo nam opet jedne dame na temi, dobrodošla,
- VeriBizi
#1058 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Hvala, bolje Vas našla. 
-
Great Cornholio
#1059 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
fatamorgana wrote:Na sreću, ovo nije tačno, ja sam budista, niko me ne izdržava osim samog mene i to vlastitim radom, ne očekujam da mi se nešto pokloni osim eventualno za rođendan, a kad bi mi neki seljak nešto ponudio (npr. Cornholio) prihvatio bih to, npr. povrće i voće samo ako je od srca,ime_kojeg_nema wrote:odlicnaGreat Cornholio wrote: bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propao(a može i kajmak)
-
ime_kojeg_nema
#1060 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mislim da je Cornholio mislio kako ces se na visim nivoima puta ka prosvjetljenju morat zamonasiti, a onda zna se sta te/nas cekafatamorgana wrote:Na sreću, ovo nije tačno, ja sam budista, niko me ne izdržava osim samog mene i to vlastitim radom, ne očekujam da mi se nešto pokloni osim eventualno za rođendan, a kad bi mi neki seljak nešto ponudio (npr. Cornholio) prihvatio bih to, npr. povrće i voće samo ako je od srca,ime_kojeg_nema wrote:odlicnaGreat Cornholio wrote: bez seljaka je budizam neodrživ, duhovne vođe od silnog prosvjetljivanja nemaju vremana ni žaštoa drugo, da nema seljaka da im donesu hranu oni se nese bi mogli prosvjetlit do kraja, i budizam bi propao(a može i kajmak)
-
ime_kojeg_nema
#1061 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Svidja mi se ovaj zezatorski pristup temi
. Inace kad primjetim da mi je nesto postalo toliko "sveto" da se ne smijem saliti na taj racun, pocinjem razmisljati kako je vrijeme za distanciranje
. Moram reci da budisticki monasi koje sam imao srecu i priliku upoznati, imaju izuzetno istancan i inteligentan smisao za humor.
- fatamorgana
#1062 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Najvjerovatnije zato što sam glup, tup, neznam,Great Cornholio wrote:fatamorgana wrote:
Na sreću, ovo nije tačno, ja sam budista, niko me ne izdržava osim samog mene i to vlastitim radom, ne očekujam da mi se nešto pokloni osim eventualno za rođendan, a kad bi mi neki seljak nešto ponudio (npr. Cornholio) prihvatio bih to, npr. povrće i voće samo ako je od srca,(a može i kajmak)
Zašto si tako neambiciozan, zašto si se pomirio s tim da ćeš do kraja života sam sebe izdržavati, zašto nemaš želju da postaneš duhovni vođa, pa da drugi rade a ti da se po čitav dan prosvjetljuješ
samo batali ba taj budizam idi u poliKitu ....)
Last edited by fatamorgana on 20/09/2011 13:26, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#1063 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma 'ta će Corholio, on je seljak čoek al' da bude još gore neće ništa da pokloni budistima, stiso se ko ....a"ime_kojeg_nema"
Mislim da je Cornholio mislio kako ces se na visim nivoima puta ka prosvjetljenju morat zamonasiti, a onda zna se sta te/nas cekaposuda za hranu i od vrata do vrata
Nego u vezi ovoga gore što kažeš bilo je dosta monaha i zaređenih u istoriji budizma koji su se sami brinuli za vlastito održavanje i unutar manastira a i van njih.
Ja lično se neću zarediti jer sam odabrao laički put, znači praktikovanje živeći svakodnevnim životom, to je dobar, pošten izazov, zar ne?
Želio bih također podsjetiti da su i u vrijeme Šakjamunija postojali tzv. domaćini koji su iako su živjeli normalnim, svjetovnim životom, (znači nisu bili zaređeni), uspjeli da dostignu, osvoje ono isto prosvjetljenje koje dostigao Budni i drugi arhat ili arahant koji su bili njegovi direktni sljedbenici/e.
Pozz, fatamorgana,
-
ime_kojeg_nema
#1064 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Laicki put je i moj izbor ali priznajem da me kopka ideja da nekada, kada zivotne okolnosti budu to dozvoljavale, zivim pola godine ili godinu dana monaskim zivotom.fatamorgana wrote: Ja lično se neću zarediti jer sam odabrao laički put, znači praktikovanje živeći svakodnevnim životom, to je dobar, pošten izazov, zar ne?
- fatamorgana
#1065 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mala muzička nirvana,
- fatamorgana
#1066 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
U svakom slučaju ne očekuj da će te tad Cornholio 'ranit,ime_kojeg_nema wrote:Laicki put je i moj izbor ali priznajem da me kopka ideja da nekada, kada zivotne okolnosti budu to dozvoljavale, zivim pola godine ili godinu dana monaskim zivotom.fatamorgana wrote: Ja lično se neću zarediti jer sam odabrao laički put, znači praktikovanje živeći svakodnevnim životom, to je dobar, pošten izazov, zar ne?
-
Sati
#1067 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Hvala fatamorganafatamorgana wrote:Univerzalno dostojanstvo života - (članak sa budističkog sajta)
-
Sati
#1068 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Onaj ko istinski voli sebe, nikada neće povrediti drugoga.
Buda
Mallika sutta (SN III.
Buda
Mallika sutta (SN III.
-
ime_kojeg_nema
#1069 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Obraticu se za pomoc sangejzerima sa druge teme pa mi hrana nece ni biti potrebnafatamorgana wrote:U svakom slučaju ne očekuj da će te tad Cornholio 'ranit,ime_kojeg_nema wrote:Laicki put je i moj izbor ali priznajem da me kopka ideja da nekada, kada zivotne okolnosti budu to dozvoljavale, zivim pola godine ili godinu dana monaskim zivotom.fatamorgana wrote: Ja lično se neću zarediti jer sam odabrao laički put, znači praktikovanje živeći svakodnevnim životom, to je dobar, pošten izazov, zar ne?
- arzuhal
#1070 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sati wrote:Ljudi ili objekti?
Šta se događa ako ne razumemo svoje unutrašnje biće? Recimo ako postupamo gonjeni pohlepom. Žudim za položajem, priznanjem ili moći i to je onaj oblik želje koji je usmeren ka "ja". A posledica toga je da drugi ljudi, recimo članovi naše porodice, nisu više ljudi; oni postaju objekti. Ako na neki način ne preuzmem odgovornost za svoju pohlepu, šta se događa? Tada na tebe gledam kroz nameru da zadovoljim tu pohlepu. Više te ne vidim kao ljudsko biće; umesto toga, ti si objekat mojih želja. Ti više nisi osoba koja želi da bude srećna; ti si nešto što mi se ili isprečuje na putu ka sreći ili si neka vrsta alatke da dobijem ono što želim. To je put kojim gubimo svoju ljudskost i počinjemo da manipulišemo jedni drugima. I posledica je, naravno, to da patimo.
Viradhammo Bhikkhu: The Stillness of Being
-
ime_kojeg_nema
#1071 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nevjerovatno je koliko ima istine u ovome, samo kada covjek iskreno i duboko promisli o prirodi svojih odnosa sa drugima... Mislim da bi nas samo imanje ovog na umu u razlicitm svakodnevnim situacijama umnogome popravilo kao ljude, da ne kazem prosvjetliloarzuhal wrote:Sati wrote:Ljudi ili objekti?
Šta se događa ako ne razumemo svoje unutrašnje biće? Recimo ako postupamo gonjeni pohlepom. Žudim za položajem, priznanjem ili moći i to je onaj oblik želje koji je usmeren ka "ja". A posledica toga je da drugi ljudi, recimo članovi naše porodice, nisu više ljudi; oni postaju objekti. Ako na neki način ne preuzmem odgovornost za svoju pohlepu, šta se događa? Tada na tebe gledam kroz nameru da zadovoljim tu pohlepu. Više te ne vidim kao ljudsko biće; umesto toga, ti si objekat mojih želja. Ti više nisi osoba koja želi da bude srećna; ti si nešto što mi se ili isprečuje na putu ka sreći ili si neka vrsta alatke da dobijem ono što želim. To je put kojim gubimo svoju ljudskost i počinjemo da manipulišemo jedni drugima. I posledica je, naravno, to da patimo.
- arzuhal
#1072 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ima ona priča kako je neki siromašni derviš ušao u odaje nekog lokalnog vladara i sjeo na njegov stolac. Kada je ovaj došao i vidio derviša kako sjedi na njegovom mjestu, bijesan povika:
- Ko si ti i kako se usuđuješ sjesti na moj prijesto? Stražari će ti odrubiti glavu!
Derviš mirno reče:
- Ja sam niko, a ko si ti?
- Ja sam sultanov namjesnik u ovoj pokrajini!
- A ima li iznad tebe neko veći, po položaju?
- Ima - vezir!
- A iznad njega?
- Iznad njega je sultan!
- A iznad sultana?
- Iznad sultana? Niko!
- E, taj sam ti ja!
- Ko si ti i kako se usuđuješ sjesti na moj prijesto? Stražari će ti odrubiti glavu!
Derviš mirno reče:
- Ja sam niko, a ko si ti?
- Ja sam sultanov namjesnik u ovoj pokrajini!
- A ima li iznad tebe neko veći, po položaju?
- Ima - vezir!
- A iznad njega?
- Iznad njega je sultan!
- A iznad sultana?
- Iznad sultana? Niko!
- E, taj sam ti ja!
-
ime_kojeg_nema
#1073 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
dobra prica arzuhale
- fatamorgana
#1074 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pravo da ti kažem imekojegnema nije ni to na kraju krajeva toliko "abuzenze"(u ovakvom kontekstu ovoj riječi ne pridajem nikakvu vjersku konotaciju, već je koristim kao simbol nečega relativno nedostižnog ili dragocjenog) kako bi naš narod rekao.ime_kojeg_nema wrote:Nevjerovatno je koliko ima istine u ovome, samo kada covjek iskreno i duboko promisli o prirodi svojih odnosa sa drugima... Mislim da bi nas samo imanje ovog na umu u razlicitm svakodnevnim situacijama umnogome popravilo kao ljude, da ne kazem prosvjetliloarzuhal wrote:Sati wrote:Ljudi ili objekti?
Ova tendencija postoji u velikoj većini ljudi (sa manjim izuzetcima), postoji naravno i u meni, itekako, sad je poslije tri godine redovnog praktikovanja po prvi put primjećujem, ne uvijek doduše, ali radovi su u toku.
A opet, ne treba se skandalizovati ni nad ovakvom tendencijom, koliko god bi nam mogla djelovati "ružno" ili nam može stvarati suptilnu nelagodu, neprijatnost u nama samima, a niti nad bilo kakvom drugom koja postoji prirodno u nama, koja je kako budizam uči, prirodno urođena u biću, znači bez osude sebe ili drugoga.
Treba pak postati neutralan, ili još bolje kako kaže vijetnamski učitelj Thich Nat Hanh, treba biti suosjećajan i prema samom sebi, čak i prema stanjima i osjećanjima u nama koji nam baš ne sviđaju, koji nam stvaraju nelagodu.
Treba zapravo naučiti i njih mudro prigrliti kao da su dijete i dati ima priliku da se transformišu na plamenu svjesnosti, na plamenu mentalne prisutnosti, ovdje i sada.
Pozz svima!
- fatamorgana
#1075 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
4/5 .........ime_kojeg_nema wrote:dobra prica arzuhale