Međutim stvarno je neophodno da i mi sami damo doprinos čišćenju naše avlije odnosno da iniciramo pokretanje nekih stvari, koje ne trpe odlaganje, Ako ćemo samo čekati da se guzunje nakane da rade svoj posao, onda ćemo se načekati.
Neke stvari ne trpe odlaganje, Bezbjednosna situacija u Sarajevu se malo poboljšala, samo zato što su svi svoje obaveze prebacili na policijiu, koja radeću u nehumanim uslovima 8-24 sa noćnim smjenema bez vikenda i praznika samo krpi rupe. Zato treba popraviti temelje ove naše kuće, a to se može učiniti insistiranjem i eventualnim aktivnostima na stvarima koje su osnov loše situacije.
-male ovlasti policije
-užasno loš rad sudstva i tužilaštva
-loši zakoni i propisi...
E sada kako, pa trebalo bi vjerovatno ove zahtjeve gurnuti u prvi plan, u krajnjem slučaju može se potpisivati peticija i za njihovu realizaciju. Na žalost neke od ovih stvari se ipak moraju riješavati na višem nivou - čak na nivou visokog predstavnika, koji je obećao da će slušati glas naroda, pa prema tome mislim da i njemu treba konkretno reći šta on u skladu sa svojim ovlastima može uraditi da posluša taj glas.
Konkretno za male ovlasti policije, rad sudova i tužilaštava, koji se odražavaju na lošu bezbjednosno situaciju u gradu, mora se zatražiti njegova pomoć. S obzirom da funkcioneri na lokalnom nivou to vjerovatno neće uraditi, onda ćemo to morati nekako uraditi mi...
Zakoni i propisi. Krivični zakon je pod ingerencijom federacije, ali je zakon o nošenju oružja na kantonalnom nivou..Isto tako moraćemo natjerati parlament FBiH i stručnjake iz te oblasti da mijenjaju neke stavke ovog zakona, dok se za zakon o nošenju oružja pritisak mora vršiti na kantonalnom nivou..