Ja ne mogu zamisliti McCain-a kao vodju YMCA, a jos manje jedne zemlje.
Obama i SAD (2008-2016)
-
walkabout
jeza u ledja wrote:
Po nekoj racunici...
If you have any doubts, send your accountant to finish Azem's maths course - kratko i efikasno cete nauciti sve sto treba da znate u zivotu a i brojanje
U svemu ovome mene nervira hyper aktivnost medija koji svjesno ili ne uvijek traze nekoga da guraju i da prave zvijezdu od njega. I non stop je prica o nekom momentum, dosao sam do zakljucka da je to najveca izborna UBLEHA americkih medija. Cuj, neko pobjedi nekoliko drzava za redom i odmah se pocne pricati o nekom nezaustavljivom 'momentumu', mada ima jos ihihi da se igra. U zadnjih par sedmica pricali su o Hillary maltene kao da je gotova, a sutra ce pricati potpuno drugu pricu, pricace o 'momentumu', o 'dream ticket', o prelasku superdelegata....![]()
Hmm...profesionalni pozorisni dramaturzi su malehna djeca u odnosu na njihove kolege iz medija...![]()
Ali cinjenica je da Obama jos i dalje ima komforno vodjstvo i da treba da se desi pravi preokret da bi ga Clintonova stigla.
E vidish - za to je potreban jedan dobar dramaturg...![]()
- jeza u ledja
Samo da javim, upravo su izasli konacni rezultati ovih Tx prajmariz. Clintonova je uzela 65 delegata, a Obama 61. Znaci SAMO 4 razlike.jeza u ledja wrote:
Texas (primary) (126 delegata)
Clinton 51%
Obama 48%
.
Da podsjetim, jos se racunaju rezultati Tx caucuses gjde je u igri jos 67 delegata. Trenutno Obama vodi sa 52% naspram 48% glasova. Ako ovdje pobjedi mogao bi anulirati ovaj gubitak od 4 bobe iz Tx i cak na kraju i pobjediti u ukupnom skoru.
Whos yo daddy now?
repeater, Obama/Clinton ticket bi bio los izbor za njega. Clinton/Obama ticket bi bio dobar izbor za nju. Ako je on taj koji dobija glasove sa strane onda je logicnije da bi njega valjalo imati kao dopunu umjesto obratno.
Inace mislim da se ta cijela prica o podpredsjedniku strahovito napuhava bez ikakve potrebe.
-
Misirlija
Sto je dobro za jednog, nije za drugog, pa pravilo vazi i za hispanic populaciju, nema ljubavi medju rasama vec interes.pitt wrote:ne, u texasu su joj pomogli mexikanci a u ohaju naivni blue collar radnici kojima je lagala kako je protiv nafte. Ko se razumije, sjetit ce se da je NAFTA najvise pogurao Bill uz njenu podrsku u to vrijeme. Dzaba....narod je stoka.
Ohio je jedna u vrhu ''low income'' drzava, zahvaljujuci ''outsourcing'' poslova u kinu a ne Nafti, Ohio je bio jedna od vodecih manufacturing drzava u Americi ali eto sada je hopa
- jeza u ledja
walkabout wrote: send your accountant to finish Azem's maths course -
- pitt
nije samo kina, Detroit je svoje pogone u mexico prebacio. Free trade je uzrok gubitka a NAFTA je samo dio toga. Obama ima dosta razumniju ekonomsku politiku i vec se okruzio sa vodecim strucnjacima iz ekonomije. Jedino me nervira sto je protiv free tradeMisirlija wrote:Sto je dobro za jednog, nije za drugog, pa pravilo vazi i za hispanic populaciju, nema ljubavi medju rasama vec interes.pitt wrote:ne, u texasu su joj pomogli mexikanci a u ohaju naivni blue collar radnici kojima je lagala kako je protiv nafte. Ko se razumije, sjetit ce se da je NAFTA najvise pogurao Bill uz njenu podrsku u to vrijeme. Dzaba....narod je stoka.
Ohio je jedna u vrhu ''low income'' drzava, zahvaljujuci ''outsourcing'' poslova u kinu a ne Nafti, Ohio je bio jedna od vodecih manufacturing drzava u Americi ali eto sada je hopa
-
walkabout
kao:pitt wrote:ma ona ce najprije zaostriti negativnu kampanju i poceti bljuvati...sa ciljem da pridobije sto vise superdelegata. Fuj kakvih cemo se jos gadosti naslusati iz njenog kampa. zivi bili pa vidjeli.
Obama ima velke usi, djecete ba da vam precjednik bude klempo, da strasi strane drzavnike...
ili
Obama je kao tinejdjer goozio puno vise nego sto je smio...
pa
E vidite li vi kako je Obama mrsav - e takva ce nam ekonomija biti sa njim...
...
-
Mobile_Disco
Sve je to politika.. Prljava i ruzna svugdje osim ovde kod nas u BiH ovde je najgora,najprljavija i najruznija.. svi jedan protiv drugog.. a svi zajedno u talu 
-
Misirlija
pitt wrote:nije samo kina, Detroit je svoje pogone u mexico prebacio. Free trade je uzrok gubitka posljedica a NAFTA je samo dio toga. Obama ima dosta razumniju ekonomsku politiku i vec se okruzio sa vodecim strucnjacima iz ekonomije. Jedino me nervira sto je protiv free tradeMisirlija wrote:Sto je dobro za jednog, nije za drugog, pa pravilo vazi i za hispanic populaciju, nema ljubavi medju rasama vec interes.pitt wrote:ne, u texasu su joj pomogli mexikanci a u ohaju naivni blue collar radnici kojima je lagala kako je protiv nafte. Ko se razumije, sjetit ce se da je NAFTA najvise pogurao Bill uz njenu podrsku u to vrijeme. Dzaba....narod je stoka.
Ohio je jedna u vrhu ''low income'' drzava, zahvaljujuci ''outsourcing'' poslova u kinu a ne Nafti, Ohio je bio jedna od vodecih manufacturing drzava u Americi ali eto sada je hopa:D:D:D Al mozda promjeni i on kao Bill
:D:D
Vodecim ekonomskim strucnjacima??
Ovu zemlju su izgradili evropski emigranti, toga vise nema, ove generacije ce je povaliti, niko tu vise nemoze pomoci niti promijeniti. Veca je tajna kako napraviti coca-colu nego atomsku bombu, danci premoscuju ostrava 5-6 km razdaljine, nama ovdje mostovi padaju, arapi se takmice ko ce napraviti visi toranj a nama pricaju mitove o novom trade centru u NYC, London i Holandija mogu prezivjeti articko topljenje, a New Orleans ni tropsku kisu, Amerika je stvar ekonomske proslosti, dolar se brani i mjeri vojnom moci a ne zlatom, eto samo nas Obama moze spasiti od sloma, uspjeli smo!
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
pametno?

- jeza u ledja
There's no such thing as 'free trade'.pitt wrote:Jedino me nervira sto je protiv free trade:D:D:D Al mozda promjeni i on kao Bill
To je jedna velika ubleha. To je izgovor da bi se bogatile TNCs a la Exxon ili Walmart, a obican narod gubi. Zasto, zato sto ne postoji 'leveled plain field', u Kini drzava masivno subvencira sve kompanije, u Americi su prepusteni sami sebi. U Meksiku ne postoje zakoni o zastiti na radu kao u USA, ili o zastiti okolisa. U EU vlade debelo subvencira farmere, u Americi to se ne moze porediti. Kad uporedis to sve vidis da onaj ko nema jaku regulativu i subvencije tu pusi jer njihovi proizvodi postaju skuplji, a poslovi se izvoze u inostranstvo. Jedna ALCOA ili kako li se vec zove aluminijski TNC ode u Cile i tamo izbusi pola planine, zaposli nadnicare za sicu, ne placaju taxe, unisti okolis i proda gotov proizvod za kudikamo manje. I ko se tu bogati? Oni koji vec imaju, CEOs i veliki stock holders. Jednostavno, zemlja koja se ne brine o svojim gradjanima i koja prepusti sve slobodnom trzistu, koje u stvari nije slobodno, ce propasti jer gradjani nemaju od cega da zarade kruh.
- jeza u ledja
Pa pametno, pogodio je u sridu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi SAD u odnosu na ostatak svijeta.karabaja-x wrote:pametno?![]()
U zadnjih nekoliko mjeseci americka ekonomija je pala u duboku krizu, i samo moze biti jos gore, jos mnogo gore.
- pitt
Americi vise i nije stalo da bude vodeca ekonomska sila, to polako preuzimaju drugwe zemlje. A amerika ce uvijek biti ekonomska sila zbog potrosackog drustva. A sto se free trade tice, ne slazem se sa tobom jezu. naravno da su exxon i ostali profitirali, ali isto tako je profitirao i mexico i njihove kompanije. nemoj samo reci da se nije standard tamo popravio radi toga. A ti kao gradjanin amerike mozes ku[povati jeftinije proizzvode koji su cesto i bolje kvalitete (samo ne kupuj kineske igracke). Protektionizam je najveca ekonomska ubleha, to ce ti svaki ekonomista reci jer na kraju ti kao potrosac ispastas placajuci vise za losiji proizvod.Misirlija wrote:pitt wrote:nije samo kina, Detroit je svoje pogone u mexico prebacio. Free trade je uzrok gubitka posljedica a NAFTA je samo dio toga. Obama ima dosta razumniju ekonomsku politiku i vec se okruzio sa vodecim strucnjacima iz ekonomije. Jedino me nervira sto je protiv free tradeMisirlija wrote: Sto je dobro za jednog, nije za drugog, pa pravilo vazi i za hispanic populaciju, nema ljubavi medju rasama vec interes.
Ohio je jedna u vrhu ''low income'' drzava, zahvaljujuci ''outsourcing'' poslova u kinu a ne Nafti, Ohio je bio jedna od vodecih manufacturing drzava u Americi ali eto sada je hopa:D:D:D Al mozda promjeni i on kao Bill
Ovu zemlju su izgradili evropski emigranti, toga vise nema, ove generacije ce je povaliti, niko tu vise nemoze pomoci niti promijeniti. Veca je tajna kako napraviti coca-colu nego atomsku bombu, danci premoscuju ostrava 5-6 km razdaljine, nama ovdje mostovi padaju, arapi se takmice ko ce napraviti visi toranj a nama pricaju mitove o novom trade centru u NYC, London i Holandija mogu prezivjeti articko topljenje, a New Orleans ni tropsku kisu, Amerika je stvar ekonomske proslosti, dolar se brani i mjeri vojnom moci a ne zlatom, eto samo nas Obama moze spasiti od sloma, uspjeli smo!
-
artzy
Hillary dobija uglavnom tijesno... txs - 3 procenta zahvaljujuci "ruralnim i nepismenim glasacima" da ne koristim neke druge rijecipici wrote:vratila se Hilariiiii !!!!![]()
Kako se to preokrene na "demokratski" nacin za cas
"Brother" je imao stotinjak delegata vise prije i stotinjak delegata vise poslije Tehasa i Ohajoja
Mislio sam da su Tehas raja veci rasisti... kad tamo pola ih glasalo za Obamu...
Go Obama!
-
artzy
Nije glupo, mada je tako kada polupunu casu gledas kao polupraznu... puno razocarenja koje coek pominje.. mostovi se ruse covjece, i tek onda nadju da ih ima jos puno koji ne valjaju vise (ovdje se izgleda ne gradi da stoji 500 godina) i jos kazu nemaju love da ih poprave...karabaja-x wrote:pametno?![]()
-
Misirlija
Znas sta pitt............vratio se Forsberg and Foote, smijesi Stanley ponovo..........................pitt wrote:Americi vise i nije stalo da bude vodeca ekonomska sila, to polako preuzimaju drugwe zemlje. A amerika ce uvijek biti ekonomska sila zbog potrosackog drustva. A sto se free trade tice, ne slazem se sa tobom jezu. naravno da su exxon i ostali profitirali, ali isto tako je profitirao i mexico i njihove kompanije. nemoj samo reci da se nije standard tamo popravio radi toga. A ti kao gradjanin amerike mozes ku[povati jeftinije proizzvode koji su cesto i bolje kvalitete (samo ne kupuj kineske igracke). Protektionizam je najveca ekonomska ubleha, to ce ti svaki ekonomista reci jer na kraju ti kao potrosac ispastas placajuci vise za losiji proizvod.Misirlija wrote:pitt wrote: nije samo kina, Detroit je svoje pogone u mexico prebacio. Free trade je uzrok gubitka posljedica a NAFTA je samo dio toga. Obama ima dosta razumniju ekonomsku politiku i vec se okruzio sa vodecim strucnjacima iz ekonomije. Jedino me nervira sto je protiv free trade:D:D:D Al mozda promjeni i on kao Bill
Naravno da je Amerika potrosacka sila, ali se nemogu vise hvaliti da su vodeca sila u puno stvari, vise bih volio Lexusa u garazi nego GMC i da mi visi Pionirova plazma nego G&E, KONTAS.....sve sto se praavi ovdje, nije vise najbolje, osim ako zelis ubiti insana sa 2000 milja
- repeater
pa kako mislis da bi potrosnja drukcije ostala u porastu da sve sto se pravi traje vjecno. ja samo parafraziram cinizam svojstven hiper-kapitalistickoj ekonomiji.artzy wrote: mostovi se ruse covjece, i tek onda nadju da ih ima jos puno koji ne valjaju vise (ovdje se izgleda ne gradi da stoji 500 godina)
-
Misirlija
ne treba praviti most svake godine, ali bi mogli malo pod haubu zaviriti, i popraviti, promijeniti, jednom rijecju.....odrzavatirepeater wrote:pa kako mislis da bi potrosnja drukcije ostala u porastu da sve sto se pravi traje vjecno. ja samo parafraziram cinizam svojstven hiper-kapitalistickoj ekonomiji.artzy wrote: mostovi se ruse covjece, i tek onda nadju da ih ima jos puno koji ne valjaju vise (ovdje se izgleda ne gradi da stoji 500 godina)
- jeza u ledja
pitte, nisam ja ni rekao da Mexico i slicni ne profitiraju od ovakvih free trade ugovora. Jest da im nove fabrike zagadjuju okolis i da se radnici izrabljuju ali boze moj i Amerika je prosla kroz to.
Ne znam kako mozes reci da je protekcionizam ubleha kad kineska ekonomija cvijeta. Ili ne moras samo njih, uzmi UAE, ili Norvesku, ili Kazahstan. U svakoj od tih zemalja je GDP rastao pod itekakvim protektoratom drzave, sa velikim incentives za strane ulagace. Ne govorim ja tu sad o nekoj Monroovoj doktrini ili izolacionizmu nego cisto malo protekcije protiv ublehe koja se zove 'free trade'.
Taj free trade ti je kao komunizam, zvuci savrseno, ali u praksi u stvari ne radi, jer u stvarnosti nije 'free', isto kao sto komunizam u stvarnosti nije izbrisao klasne razlike.
Ne znam kako mozes reci da je protekcionizam ubleha kad kineska ekonomija cvijeta. Ili ne moras samo njih, uzmi UAE, ili Norvesku, ili Kazahstan. U svakoj od tih zemalja je GDP rastao pod itekakvim protektoratom drzave, sa velikim incentives za strane ulagace. Ne govorim ja tu sad o nekoj Monroovoj doktrini ili izolacionizmu nego cisto malo protekcije protiv ublehe koja se zove 'free trade'.
Taj free trade ti je kao komunizam, zvuci savrseno, ali u praksi u stvari ne radi, jer u stvarnosti nije 'free', isto kao sto komunizam u stvarnosti nije izbrisao klasne razlike.
- jeza u ledja
Racunao sam sad nesto bobe. U mom kauntiju su i Obama i Ron Paul imali svoj najveci skor/procenat od svih kauntija u Tx (njih negdje 250).