Pčelarstvo
Moderator: anex
-
pčelar
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1052 Re: Pčelarstvo
zna li se koliko drzave imaju dionica u ovim lijekovima koje nasi pcelari uvoze
pa da mi i nasoj isporucimo isti racun
pa da mi i nasoj isporucimo isti racun
-
murtic
- Toto
#1054 Re: Pčelarstvo
aferimmurtic wrote:POZDRAV SVIMA TOTO SUSIM KOPRIVU. Ima je jedan plast pa cu je iduce godine ponuditi pcelama, sad nema fajde jer sam ih ocistio od varoe. Ali iduce godine ce je morati pcele probati ovako ili letvice. Jedno je garant ili ce varoa prokasljati ili ja jedno hoce garant![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC
nek si ti kutariso varou
hos recept za cimbur sa koprivom
-
_Ismail_
#1055 Re: Pčelarstvo
nedavno sam čitao da su Amerikanci u jednoj košnici anamo kod njih, sa jednim nastavkom, uspjeli izbrojati (nakvim brojačem) 126 280 pčela. ne vjerujem nešto plaho u to ali bih zamolio iskusnijeg pčelara (ili kakvog naučnika koji se bavi naukom o pčelama) da kaže koju o tome.
unaprijed zahvaljujem.
puno selama i pozdrava svima a posebno murtiću.
unaprijed zahvaljujem.
-
murtic
#1056 Re: Pčelarstvo
_Ismail_ wrote:nedavno sam čitao da su Amerikanci u jednoj košnici anamo kod njih, sa jednim nastavkom, uspjeli izbrojati (nakvim brojačem) 126 280 pčela. ne vjerujem nešto plaho u to ali bih zamolio iskusnijeg pčelara (ili kakvog naučnika koji se bavi naukom o pčelama) da kaže koju o tome.
unaprijed zahvaljujem.
Last edited by murtic on 27/02/2011 02:15, edited 1 time in total.
-
_Ismail_
#1057 Re: Pčelarstvo
murtic wrote:_Ismail_ wrote:nedavno sam čitao da su Amerikanci u jednoj košnici anamo kod njih, sa jednim nastavkom, uspjeli izbrojati (nakvim brojačem) 126 280 pčela. ne vjerujem nešto plaho u to ali bih zamolio iskusnijeg pčelara (ili kakvog naučnika koji se bavi naukom o pčelama) da kaže koju o tome.
unaprijed zahvaljujem.
PUNO POZDRAVA SVIMA ISMAILE da tacno je to sto si napisao.
VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC
hm, ma ja sam se sada pravo zadevero. naime, meni se čini da je taj Amer ipak malke pretjero s tom cifrom (čuj 126 280 pčela). pa sve nešto kontam, asli mu se pokvario brojač ili taj čovo u Americi slabo vidi. ha ja.
a tebe murtiću ovom prilikom neću selamiti. razlog je što ću to učiniti preko PP (privatne poruke) pa tamo pročitaj.
svako dobro svim pčelarima a bogami i posjetiteljima ove fine teme.
-
murtic
-
Straightforward
#1059 Re: Pčelarstvo
Nabasah na ovu temu, tako da sam novi kolac i nemojte mi paliti SEFTEToto wrote:Pcela u nasem podneblju nije u potpunosti valorizirana. Mi je posmatramo samo kroz med i doprinos pcelarima. Funkcija oprasivaca je kod nas u cijelosti zanemarena. U USA je doprinos pcela kod pojedinih poljoprivrednih proizvodnji -gdje su pele bitne za oprasivanje izrazena u $, tako je u proizvodnji sjemena doprinos pcela oko 4 milijrde $ na godinu, proizvosnji jabuka i badema oko 1 milijarde, na kraju je to cifra od oko 10-12 milijardi $ na godisnejm nivou.
Procitah dosta, nisam sve al' hocu jedan dan, nego htjedoh se nadovezati na Totin post da podkrijepim sve ovo sto je rekao jednim videom
Mada se u dokumentarcu govori i o odumiranju pcela na planeti, kao i o autoimunoj bolesti koja ih unistava.
http://www.channel4.com/programmes/the- ... od#3008834
Uzivajte
Pozdrav pcelarima
-
murtic
-
_Ismail_
#1061 Re: Pčelarstvo
cijenjeni kolega Murtiću, puno ti hvala na tvom tekstu.
meni je dragocjen svaki tvoj tekst.
a glede Amerigosa - bogami sam se ono malo zezao pa halali. ali da se nisam zezao ti mi drukčije i ne bi otkrio tu svoju malu tajnu
vidi, ti si spomenuo DB košnicu pa te molim da mi kažeš mogu li i u LR košnici tako razviti društva kao ti u DB (bez matične rešetke) ili moram preći na DB?
negdje si spomenuo uzgoj matica na tvoj način pa te lijepo molim da i to barem ukratko opišeš ako ti to ne predstavlja velik zahmet.
ajejkumu selam i svako dobro.
a glede Amerigosa - bogami sam se ono malo zezao pa halali. ali da se nisam zezao ti mi drukčije i ne bi otkrio tu svoju malu tajnu
vidi, ti si spomenuo DB košnicu pa te molim da mi kažeš mogu li i u LR košnici tako razviti društva kao ti u DB (bez matične rešetke) ili moram preći na DB?
negdje si spomenuo uzgoj matica na tvoj način pa te lijepo molim da i to barem ukratko opišeš ako ti to ne predstavlja velik zahmet.
ajejkumu selam i svako dobro.
-
murtic
-
murtic
- GoldenBoy89
#1064 Re: Pčelarstvo
mlad sam jos ali evo moje zapazanje
... sto vise dajes pcelama one vise unose ... nekako im se osladi ta hrana 
lijep pozdrav svima..
lijep pozdrav svima..
-
_Ismail_
#1065 Re: Pčelarstvo
ma nije bilo lukavstvo već sam samo htio malo da te nasmijemmurtic wrote:POZDRAV SVIMA neljutim se ja na tebe a i ovaj moj CUP je ostario i mucim se po 3 sata da napisem post a ono nestane veze pa sve dzabe. I netreba ti lukavstvo pitaj slobodno reci cu ti a sto se tice matica to cu ti reci kad covjek diplomira na tu moju temu do tad cu cutati jer on polaze ispit na tu temu- NEbi bilo posteno da ga provalim. zao mi je sto neznam vam poslati fotografije da vam mnoge stvari uslikam- Knjiga nemam imam glavu i sve imam zapisano u njoj.![]()
![]()
![]()
![]()
I JA PCELARIM I SA LR I MOGU TI RECI DA JE TO VEOMA DOBAR SISTEM I NEMOJ GA MJENATI MOJ JE SAVJET.
Ida ti kazem ovo prehranijo sam 3 lr kosnice od 8 mjeseca do 11 sam im davao prehrane koliko su htjele ijedino u tim kosnicama nisu pobile pcele trutove nego su prezomili carevi cijelu zimu . A to govori puno. Sto se tice maticni resetaka to zaboravi. VI ste mislili da ja imam fakultet a ja polu pismen tabanam ovu haber kutiju 3 sata i ond nista.
PUNO SELAMA ALI I POZDRAVA MURTIC
to u vezi matica nećeš reći samo meni već svakome koga interesira pčelarstvo na kugli zemaljskoj i ko zna ovaj naš jezik. unaprijed ti zahvaljujem na Tvojoj velikodušnosti.
hvala ti na savjetu za LR - neću ih mijenjati. osim toga od sada do daljnjega na moj pčelinjak neće matična rešetka. to sa trutovima stvarno puno govori i nevjerovatno je.
žao mi je što ne mogu da ti pokažem kako da sačuvaš to što "odtabanaš" pa nek veza puca kolko hoće.
nek si ti živ i zdrav, pa pisao više ili ne na ovom forumu. samo smatram da bi tvojim nepisanjem bh pčelarstvo mnogo izgubilo.
alejkumu selam i pozdrav.
- Toto
- Toto
- Toto
-
murtic
#1069 Re: Pčelarstvo
[quote="_Ismail_"]cijenjeni kolega Murtiću, puno ti hvala na tvom tekstu.
ajejkumu selam i svako dobr
ajejkumu selam i svako dobr
Last edited by murtic on 27/02/2011 01:55, edited 1 time in total.
-
_Ismail_
#1070 Re: Pčelarstvo
kolega Murtiću, hvala ti na objašnjenju uzgoja matice.
mene interesira zašto se to mora raditi umjetnim putem tom nakvom kineskom (ima li išta da nije kinesko
) iglom?
nemoj šta zamjeriti meni pčelaru-početniku ali čitao sam da te prisilne matice nisu dobre kvalitete. tako jedni kažu. dok drugi kažu da su prisilne matice odlične. meni je cilj baviti se pčelarenjem na što prirodniji način. pa vako kontam glede matice: pustim da se izleže prisilna matica uz moju malu pomoć koja se ogleda u tome što ću ostaviti najveći, najljepši matičnjak. elem, ako se pčelicama ta matica ne svidi, zna se - tiha zamjena. uvijek nekako kontam da pčele bolje od nas znaju šta to njima najbolje paše.
mene interesira zašto se to mora raditi umjetnim putem tom nakvom kineskom (ima li išta da nije kinesko
nemoj šta zamjeriti meni pčelaru-početniku ali čitao sam da te prisilne matice nisu dobre kvalitete. tako jedni kažu. dok drugi kažu da su prisilne matice odlične. meni je cilj baviti se pčelarenjem na što prirodniji način. pa vako kontam glede matice: pustim da se izleže prisilna matica uz moju malu pomoć koja se ogleda u tome što ću ostaviti najveći, najljepši matičnjak. elem, ako se pčelicama ta matica ne svidi, zna se - tiha zamjena. uvijek nekako kontam da pčele bolje od nas znaju šta to njima najbolje paše.
-
murtic
-
malamu
#1072 Re: Pčelarstvo
imam jednu veliku molbu za sve korisnike ove teme
istražujem koliko naši proizvađači meda primjenjuju EU zakone
moze li mi ko da preporuci link nekih pčelarskih udruženja ili neku knjigu , zatim kako su tačno definisani ti za BIH i uopšte vaša iskustva s tim
da li se uopste primjenjuju.. svaka pomoć je dobro doslaaaa
- spybuddy
#1073 Re: Pčelarstvo
Pozdrav svima!!
Ima li možda netko nacrt kontejnera ili prikolice za pčele prema kojem bih ga/je mogao izraditi.
pozz.
Ima li možda netko nacrt kontejnera ili prikolice za pčele prema kojem bih ga/je mogao izraditi.
pozz.
-
taragona muci
#1074 Re: Pčelarstvo
E ovako....mene je zadesio problem,jer u mojim društvima,a kojih trenutno imam 15 nema više pčela,tj.znači da više nemam ni jedno društvo
!Poslije vrcanja meda,odradio sam sve radove,dimljenje protiv varoe,prihranjivanje,uzimljavanje.....košnice su bile sa pčelama i leglom,potpuno normalne.Prilikom dimljenja bilo je dosta varoe,ali i dimljenje sam vršio odmah poslije vrcanja,odnosno kako uvijek radim,a problema ranije nije bilo.Napominjem,da su mi sada košnice prazne (nema pčela) a ima meda u njima.Koristio sam Varolik,mada mi je otac takođe primjenjivao neko sredstvo Varaolik,nekog pčelara iz Trebinja,koje su mu preporučili drugi ljudi.E sada,da li se ovom ikom događalo,šta je uzrok,jer neprirodno je da su košnice pune meda,a da nema pčela?
-
hazo
#1075 Re: Pčelarstvo
isti slucaj kod mene prijatelju varoa je u pitanju al neka to komentarisu iskusni pcelari,kasno i nedovoljn o tretmana i borbe protiv varoe.