Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

madnessa

#1051 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

U principu filozofija je sljedeca:
- vagina ima svoje fine bakterijice i pH kiselost. te fine bakterijice jedino mogu opstati ukoliko je pH vrijednost ona koja njima odgovara
- mnogi faktori (stres, slab imunitet, losa higijena...), pa cak i znatno pristustvo losih bakterijica mijenjaju pH vrijednost, pa tako dobre umiru, a lose se se razmnozavaju

Cilj je odrzavati pH kiselost i broj finih bakterijica. Kao sto peremo ruke, tusiramo se i sl. moramo voditi racuna i o vagini, koja zahtjeva dodatnu njegu s obzirom na njenu zatvorenost.

Prakticne stvari na koje treba obratiti paznju:
- cistoca vesa (temperatura na kojoj se pere, deterdzenti koji se koriste (da nisu jaki), ucestanost mijenjanja)
- prozracnost medjunozja (da odjeca nije uska, dati prednost suknji nad hlacama, a meni je jako bitno i da odredjeno vrijeme pri presvlacenju ili tusiranju si dam oduska i ne oblacim odmah drugu odjecu nego sacekam par minuta)
- nacin zivota i prehrane, fizicka aktivnost
- odrzavanje licne higijene (nakon nuzde brisati se od prednjeg dijela ka pozadi, a ne obratno... preparati koji se koriste (blagi bez velike hemije), pranje ruku prije i poslije koristenja toaleta)
- odrzavanje higijene toaleta
- izbjegavanje bilo kakvog kontakta sa rukama ili predmetima bez pranja i dezinfekcije (ponovo pranje ruku prije toaleta, koristenje antibakterijskog sredstva u ciscenju irigatora prije same upotrebe i sl.)
- redovni pregledi kod ginekologa (najmanje jednom godisnje PAPa test, kod upalnih procesa eventualna i kolposkopija)
- edukacija o potrebama vaginalne zone (Google is my friend)

Jeste se ikada zapitale da li su vasi partneri zdravi? Kolika je vjerovatnoca da vam oni/e vrate infekciju nakon sto ste je zalijecile? Poznato je da su u vecini STD (spolno prenosivih bolesti) muskarci ti koji prenose infekcije bez da imaju ikakve naznake bolesti.

malo me inspiracija uhvatila, pa sam se raspisala... do tipkanja, cure! ;-)
LaCici

#1052 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

madnessa hvala puno na savjetu, otprilike tako i radim. S tim da sam sad ukljucila i ispiranje bijelim lukom, jeste odvratno, ali cula sam da je dobro.
madnessa

#1053 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

LaCici wrote:madnessa hvala puno na savjetu, otprilike tako i radim. S tim da sam sad ukljucila i ispiranje bijelim lukom, jeste odvratno, ali cula sam da je dobro.
Nema na cemu. Tu smo da pomazemo... Vitamin C u bijelom luku je jako dobar u borbi protiv bakterija. Sad ne znam koliko vitamina C prezivi kuhanje, ali vjerujem da nece odmoci. Cula sam jedino da se u ovaj jogurt moze dodati bijeli luk, pa namociti tampon i tako drzati najmanje 6 noci. Samo nemoj pretjerivati.

Kod oralne upotrebe bijelog luka treba biti pazljiv.
Izvor: http://medicinabih.info/2010/02/27/bije ... -medicini/
Kod istovremene upotrebe bijelog luka sa izoniazidom, nekim antiviroticima, oralnim kontraceptivima može doći do smanjenja koncentracije ovih lijekova u plazmi. Bijeli luk djeluje antikoagulantno, pa kod istovremene primjene sa velikim dozama antikoagulanasa može dovesti do krvarenja.

Shvatam tvoju zelju da sto prije rijesis svoj problem, ali kako stanje nije doslo preko noci tako nece ni otici. I bijeli luk sa jogurtom, i Multi-Gyn, a i hrastova kora imaju jako slican nacin djelovanja: zacjeljuju upalni proces, obnavljaju pH kiselost vagine i "posumljavaju" vaginu finim bakterijicama. Ukoliko ti je bijeli luk jako neugodan vjerujem da ce ti druge dvije vrste tretmana takodjer pomoci. U svakom slucaju potrudi se da pronadjes uzroke zbog cega se uopste javila upala kako se ona ne bi vratila. Ovo sto trenutno radis je super, ali jacanje imuniteta i stvaranje zdravih navika moze znaciti mnogo u borbi da se infekcija ne vrati.
Bihnela

#1054 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

djevojke...zene jeste li znale za ovo http://www.mooncup.co.uk/about-the-mooncup.html je li neko ima iskustva sa ovom menstrualnom casicom? meni izgleda super...mada nisam probala...

http://www.google.ba/images?hl=hr&biw=1 ... a=N&tab=wi
LaCici

#1055 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Zene mogu li se ove tablete Lactogyn koristiti konstantno, jer sam evo slistila jednu kutiju pa kontam da nastavim uzimati?
madnessa

#1056 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

LaCici wrote:Zene mogu li se ove tablete Lactogyn koristiti konstantno, jer sam evo slistila jednu kutiju pa kontam da nastavim uzimati?
Nakon sto popijes jedno pakovanje fino bi bilo da napravis pauzu od desetak dana, kako bi dozvolila da se organizam sam regenerise i nauci da se sam bori.
madnessa

#1057 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

Bihnela wrote:djevojke...zene jeste li znale za ovo http://www.mooncup.co.uk/about-the-mooncup.html je li neko ima iskustva sa ovom menstrualnom casicom? meni izgleda super...mada nisam probala...

http://www.google.ba/images?hl=hr&biw=1 ... a=N&tab=wi
Nazalost nisam koristila niti mogu da dozvolim sebi da nesto kazem prije nego sama probam. Ovako na prvu mi je pomalo odbojno drzati nesto u posudici sto je trebalo samo da izadje. I tampone koristim samo dan, eventualno dva kada mi je obilna menstruacija, a inace samo ulosci i mijenjanje cak i kad nije velika potreba. Prema online svijetu se cini da su ga mnoge zene koristile i neke su zadovoljne, a neke ne.
Emich

#1058 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

i meni se cini ovo odbojnim :-)
sta ja znam nisam probala :roll: pa nemogu reci ni kakvo je....i ja koristim tampone kada mi je obilnija menstruacija...a preko noci ih i nestavljam ulozak stavim.....
mogu samo reci da sam s bijelim lukom jako jako zadovoljna i hrastovom korom sto sam se ispirala...simptoma nema, svrbeza crvenila....vagina mi je bila totalno modra od silne upale.....a iscjedak je providan...bio je gust i zelenkast......
LaCici

#1059 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Izlijecila se od bijelog luka i lgg jogurta :-D Isjeckala bijeli luk i stavila u onu malu bocicu b-aktiva lgg, pomijesala, 5 dana zaredom umakala tampon u tu mjesavinu i drzala preko noci. Evo nakon 5 dana ni traga bijelom pranju i peckanju. :dance:
Ljuska_u_BaklaFi

#1060 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

E bas mi se neda doktoru, zadnjih dana mi je pojacano bijelo pranje i kada sjedim imam bolove u donjem dijelu stomaka, bas jake bolove, medjutim kada hodam nista ne osjetim ..... znate li sta bi moglo biti dok ne stignem do doktora :? :roll:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1061 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Pera Trta »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:E bas mi se neda doktoru, zadnjih dana mi je pojacano bijelo pranje i kada sjedim imam bolove u donjem dijelu stomaka, bas jake bolove, medjutim kada hodam nista ne osjetim ..... znate li sta bi moglo biti dok ne stignem do doktora :? :roll:
Mnoge stvari mogu biti, mnoge koje se lako daju riješiti, ali i neke vrlo opasne. Nema postavljanja dijagnoza i liječenja preko interneta, to će ti reći svako ko ti želi dobro. Dakle, pravac doktoru i sretno!
doggy

#1062 Re: Ginekologija i vagine....

Post by doggy »

kupila sam neku intimnu kupku, vise lici na tecni sapun mada pise da ne sadrzi sapun
zanima me da li se ta kupka nanese pa ispere vodom ili ne treba ispirati?
postoje li intimne kupke koje se ne ispiraju vodom?
lejlamo

#1063 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lejlamo »

samo da ubacim jedan savjet...dosta funkcionalan...koristenje tampona, i ulozaka tipa always molped ...i staTiJaZnam....zamijenite obicnim Vir uloscima....ili nebitnoKojeMarke ali da su 100% pamuk...i dosta iritacija, infekcija i neugodnosti se moze izbjeci :) provjereno..
lejlamo

#1064 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lejlamo »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:E bas mi se neda doktoru, zadnjih dana mi je pojacano bijelo pranje i kada sjedim imam bolove u donjem dijelu stomaka, bas jake bolove, medjutim kada hodam nista ne osjetim ..... znate li sta bi moglo biti dok ne stignem do doktora :? :roll:
meni su ti bolovi jako cesti zimi :( ...znam kako ti je...na papa testu pokaze se laganija upala...uglavnom rijesim je poliginex vaginaletama....inace sam osjetljiva na mokracne kanale i cijeli taj sistem...dosta uvinog caja ili ciste brusnice...(nikako zajedno piti te dvije vrste caja).....ali u svakom slucaju treba otici doktoru....
Ljuska_u_BaklaFi

#1065 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Pa otprilike mi je to uvijek zimi ali znalo mi se desiti i ljetos...a obicno kad zavrsim s poslom nisam ni za cega a kamoli za doktora :D Pijem dosta caja, doduse kad pocne da boli :oops:
minjonja

#1066 Re: Ginekologija i vagine....

Post by minjonja »

baklafo, moze biti da je neka upala mokracnih kanala. mene tako nekad boli kad sjedim, a kad ustanem lakse mi bude. neki dan bila kod doktora i on mi rece upala. bolje idi doktoru i saniraj to pravim ljekovima, a naknadno pij cajeve dok se nije zakomplikovalo.
LaCici

#1067 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

lejlamo wrote:samo da ubacim jedan savjet...dosta funkcionalan...koristenje tampona, i ulozaka tipa always molped ...i staTiJaZnam....zamijenite obicnim Vir uloscima....ili nebitnoKojeMarke ali da su 100% pamuk...i dosta iritacija, infekcija i neugodnosti se moze izbjeci :) provjereno..
To je tacno. Ja sam pocela koristiti Naturela uloske i mogu reci da su odlicni, vise nema potparavanja, crvenila, svrbeza i suskanja :D
Tesnim

#1068 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Tesnim »

Treba da idem kod ginekologa, onako čisto preventive radi. To mi je prvi ginekološki pregled i voljela bih da to bude doktorica. Trebam savjet koju doktoricu odabrati....Trebam ići u privatnu ordinaciju, jer nisam iz Sarajeva, a u mom gradu nema žene ginekologa. Koju doktoricu odabrati u Sarajevu????? (Može br. tel. ili naziv ordinacije na pp)

Thanks!
jaca-maca

#1069 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

Tesnim wrote:Treba da idem kod ginekologa, onako čisto preventive radi. To mi je prvi ginekološki pregled i voljela bih da to bude doktorica. Trebam savjet koju doktoricu odabrati....Trebam ići u privatnu ordinaciju, jer nisam iz Sarajeva, a u mom gradu nema žene ginekologa. Koju doktoricu odabrati u Sarajevu????? (Može br. tel. ili naziv ordinacije na pp)

Thanks!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=41421
Tesnim

#1070 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Tesnim »

jaca-maca wrote:
Tesnim wrote:Treba da idem kod ginekologa, onako čisto preventive radi. To mi je prvi ginekološki pregled i voljela bih da to bude doktorica. Trebam savjet koju doktoricu odabrati....Trebam ići u privatnu ordinaciju, jer nisam iz Sarajeva, a u mom gradu nema žene ginekologa. Koju doktoricu odabrati u Sarajevu????? (Može br. tel. ili naziv ordinacije na pp)

Thanks!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=41421
Hvala!

Tvoji utisci o dr. Nejri, ako si otišla kod nje :)??
Emich

#1071 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Specijalisticka ginekoloska ordinacija
Prof.dr Jadranka Dizdarevic
cemalusa 6
br 061 101 858

Divna doktorica kao i divan covjek i veliki strucnjak
encian

#1072 Re: Ginekologija i vagine....

Post by encian »

Emich wrote:Specijalisticka ginekoloska ordinacija
cemalusa 6
br 061 101 858

:x ne mogu da se ne usprotivim. bahata i ufurana. neprofesionalna. kad kazem da joj ne bih dala da mi pricuva psa, mislim to. ubjedljivo najgore medicinsko iskustvo ikada.
semmy

#1073 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

Emich wrote:Specijalisticka ginekoloska ordinacija
cemalusa 6
br 061 101 858

jest kad joj dodas jos koju stoju u koverti sa strane...ni kad bi mi zivot visio o koncu nebi njoj otisla...hvala joj na stucnosti i divoti..
Emich

#1074 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

neznam sigurno ima i losih iskustava...ja stvarno nisam imala s njom losa iskustva naprotiv jako mi je pomogla i spasila zivot....neovisno o koverti...koju nisam uopce dala
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1075 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Pera Trta »

Čestitke za doktoricu Gutić na "Dajana show" koji upravo ide na OBN-u. :thumbup:
Odlična i jako informativna priča o karcinomu grlića i HPV-u.
Iako, znajući o kome se radi, manje nisam ni očekivao. ;-)
Post Reply