- vagina ima svoje fine bakterijice i pH kiselost. te fine bakterijice jedino mogu opstati ukoliko je pH vrijednost ona koja njima odgovara
- mnogi faktori (stres, slab imunitet, losa higijena...), pa cak i znatno pristustvo losih bakterijica mijenjaju pH vrijednost, pa tako dobre umiru, a lose se se razmnozavaju
Cilj je odrzavati pH kiselost i broj finih bakterijica. Kao sto peremo ruke, tusiramo se i sl. moramo voditi racuna i o vagini, koja zahtjeva dodatnu njegu s obzirom na njenu zatvorenost.
Prakticne stvari na koje treba obratiti paznju:
- cistoca vesa (temperatura na kojoj se pere, deterdzenti koji se koriste (da nisu jaki), ucestanost mijenjanja)
- prozracnost medjunozja (da odjeca nije uska, dati prednost suknji nad hlacama, a meni je jako bitno i da odredjeno vrijeme pri presvlacenju ili tusiranju si dam oduska i ne oblacim odmah drugu odjecu nego sacekam par minuta)
- nacin zivota i prehrane, fizicka aktivnost
- odrzavanje licne higijene (nakon nuzde brisati se od prednjeg dijela ka pozadi, a ne obratno... preparati koji se koriste (blagi bez velike hemije), pranje ruku prije i poslije koristenja toaleta)
- odrzavanje higijene toaleta
- izbjegavanje bilo kakvog kontakta sa rukama ili predmetima bez pranja i dezinfekcije (ponovo pranje ruku prije toaleta, koristenje antibakterijskog sredstva u ciscenju irigatora prije same upotrebe i sl.)
- redovni pregledi kod ginekologa (najmanje jednom godisnje PAPa test, kod upalnih procesa eventualna i kolposkopija)
- edukacija o potrebama vaginalne zone (Google is my friend)
Jeste se ikada zapitale da li su vasi partneri zdravi? Kolika je vjerovatnoca da vam oni/e vrate infekciju nakon sto ste je zalijecile? Poznato je da su u vecini STD (spolno prenosivih bolesti) muskarci ti koji prenose infekcije bez da imaju ikakve naznake bolesti.
malo me inspiracija uhvatila, pa sam se raspisala... do tipkanja, cure!