Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#1051 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Ne znam čemu čuđenje, meni je stojadin trošio 6 litara po gradu...

...na 50 kilometara :oops: :oops: :oops:
direstraits0078

#1052 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by direstraits0078 »

drugi profil wrote:Star jeste, ali da je krntija - nije. Jedna od najurednijih i najispravnijih na cesti.
Konceptualno star motor. Nisam htio uvrijediti tvoju vozilicu. ;)
drug_profi

#1053 Re: RE: Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

direstraits0078 wrote:
drugi profil wrote:Star jeste, ali da je krntija - nije. Jedna od najurednijih i najispravnijih na cesti.
Konceptualno star motor. Nisam htio uvrijediti tvoju vozilicu. ;)
Nije se ni uvrijedila. Znam sta si hotio rijeti.

Poslano sa Tipfeler mašine
the_hooligan_ec

#1054 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Atiker Grbavica ili Darkom Lukavica ?? gdje je najbolje i najjsigurnije ugraditi plin a da me kasnije nece glava zaboljet....
Pljosko

#1055 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Pljosko »

Pozdrav raja, Renault Megane 2, 1.4 motor, kakav je za plina, ima li hidropodizace, i ima li ko iskustva sa ovima sto ugradjuju Atiker u Zivinicama. Koliko kosta da se plin upise u saobracajnu (atest je gratis), i koja je procedura. Pomagajte . . .
Naslovnica

#1056 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

the_hooligan_ec wrote:Atiker Grbavica ili Darkom Lukavica ?? gdje je najbolje i najjsigurnije ugraditi plin a da me kasnije nece glava zaboljet....
Ja sam ugradio kod Darkom-a, sve pohvale.
Za ove na Grbavici ne znam.
muha_sa

#1057 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

šta zakljuciste--isplati li se na plin vozit :?
rovac13

#1058 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by rovac13 »

Ja imam jedan auto od 2005. godine,tad je bio mlad i kao nov i slicno ovako zao mi bilo ugradit plin,moze se kvarit moze ovo moze ono,i tako izdrzim jednu godinu.

Vec 2006. odnio vrag salu i ugradim plin.

Sad je 2016. vec 10 godina auto ide na plin.Auto nije imao veceg kvara nit u vezi plina niti cega drugo.Struja treba da je dobra.Tako da sam 2 puta zamijenio kablove,i svjecice svako godinu-dvije.Svjecice su od 5 do 10 KM po komadu.Dakle troskovi odrzavanja kao da ne postoje.

O ustedi je tesko izracunat tacno.Vecinu vremena sam stedio izmedju 1500-2000 KM godisnje.

Auto je u to vrijeme vrijedio 12 000 KM.........danas vrijedi mozda 2000-2500 KM..........a za 10 godina na gorivu je ustedio cistih 15 000 - 20 000 KM gotovine.

Mozda ovako mozda onako........ali o isplativosti je bezze pricat uopce........navedeni auto trosi 8 litara( od 7l do 9l) u prosjeku to je zadnju godinu dana kostalo 4-5 KM........20 000 km godisnje 800KM plina..........naspram 3-4 puta skupljeg benzina razliak je ocigledna.
Naslovnica

#1059 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

muha_sa wrote:šta zakljuciste--isplati li se na plin vozit :?
Obzirom da prelazim oko 50.000km godišnje, meni se isplati u roku od nekoliko mjeseci.
8-)
drug_profi

#1060 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Ti si za dva mjeseca otplatio.
muha_sa

#1061 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote:
muha_sa wrote:šta zakljuciste--isplati li se na plin vozit :?
Obzirom da prelazim oko 50.000km godišnje, meni se isplati u roku od nekoliko mjeseci.
8-)
ma jasno ko dan :thumbup: da prelaziš 5 puta manje opet se isplati
NediM17

#1062 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

the_hooligan_ec wrote:Atiker Grbavica ili Darkom Lukavica ?? gdje je najbolje i najjsigurnije ugraditi plin a da me kasnije nece glava zaboljet....
Koji auto? Ako je nesto malo starije neces pogrijesiti sta god odaberes od ovo dvoje.
Pljosko wrote:Pozdrav raja, Renault Megane 2, 1.4 motor, kakav je za plina, ima li hidropodizace, i ima li ko iskustva sa ovima sto ugradjuju Atiker u Zivinicama. Koliko kosta da se plin upise u saobracajnu (atest je gratis), i koja je procedura. Pomagajte . . .
Odlican, i ima hidropodizace! Prije ce ispuhati sve drugo na tom motoru nego sto ce mu se desiti nesto sa ventilima zbog plina.

Za taj motor neki od Atiker SafeFast, NiceFaste ili Microfast sistema je i vise nego dovoljan.
the_hooligan_ec

#1063 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

NediM17 wrote:
Koji auto? Ako je nesto malo starije neces pogrijesiti sta god odaberes od ovo dvoje.
Audi a4 1.8 92kw 1998
TheGodfather001

#1064 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by TheGodfather001 »

Da rezimiram svoja iskustva sa LPG instalacijom u autu. Ugrađena u martu 2015.g., Zavoli Bora OBDII, sve perfektno odrađeno u Darkomu i samo ponašanje na renault motoru 1.6 16v je bilo perfektno. Instalacija se otplatila nakon tačno 10 kalendarskih mjeseci. Problem sa LPGom, koji je uništio Duster-a je pojava vlage, od koje se vozilo u unutrašnjosti doslovno "ubuđalo". Sretno(jedva) ga u julu ove godine prodao nakon dubinskog čišćenja nekom šumaru u Kneževu i to za mizeriju jer "dežurni LPG skeptici" nisu "vjerovali" u LPG instalaciju osim ako im je ne ugrade pred njima. da sam nešto uštedio sa LPGom, jesam, ali neznantno. Tokom zime sam sedmično trošio 35l plina + 15-20 litara benzina, ljeti plina isto, a benzina 10ak litara. Tokom vožnje na LPGu odradio 2 servisa na LPGu i 1 mali servis - 280KM ukupno. Nova uredba(tada) poskupila registraciju za 75KM + morao zamijeniti saobraćajnu i vlasničku 32KM.
Od rođaka otkupio moje "staro" vozilo - dizel 2.0, sa 125 kw i DSG mjenjačem i "namirio" se za slijedećih par godina, LPG nikad više, posebno ne sa ovim cijenama dizela. Ubuduće može benzin-hybrid.
Naslovnica

#1065 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Moj poznanik, slovenac, ugradio je plin u Priusa.
E to je vožnja za DŽ.
NediM17

#1066 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

TheGodfather001 wrote:Da rezimiram svoja iskustva sa LPG instalacijom u autu. Ugrađena u martu 2015.g., Zavoli Bora OBDII, sve perfektno odrađeno u Darkomu i samo ponašanje na renault motoru 1.6 16v je bilo perfektno. Instalacija se otplatila nakon tačno 10 kalendarskih mjeseci. Problem sa LPGom, koji je uništio Duster-a je pojava vlage, od koje se vozilo u unutrašnjosti doslovno "ubuđalo". Sretno(jedva) ga u julu ove godine prodao nakon dubinskog čišćenja nekom šumaru u Kneževu i to za mizeriju jer "dežurni LPG skeptici" nisu "vjerovali" u LPG instalaciju osim ako im je ne ugrade pred njima. da sam nešto uštedio sa LPGom, jesam, ali neznantno. Tokom zime sam sedmično trošio 35l plina + 15-20 litara benzina, ljeti plina isto, a benzina 10ak litara. Tokom vožnje na LPGu odradio 2 servisa na LPGu i 1 mali servis - 280KM ukupno. Nova uredba(tada) poskupila registraciju za 75KM + morao zamijeniti saobraćajnu i vlasničku 32KM.
Od rođaka otkupio moje "staro" vozilo - dizel 2.0, sa 125 kw i DSG mjenjačem i "namirio" se za slijedećih par godina, LPG nikad više, posebno ne sa ovim cijenama dizela. Ubuduće može benzin-hybrid.
Ma sta, kakva vlaga u kabini i LPG???

Vjerovatno su u pitanju sve kratke gradske relacije?
Last edited by NediM17 on 25/09/2016 18:40, edited 1 time in total.
UterivacDugoga

#1067 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by UterivacDugoga »

Moj komsija ima Teslu. E to je voznja za dzabe.Jepo slovenca :lol:
drug_profi

#1068 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Nije ta budj do plina nego do Dacie.
A na kratkim gradskm relacijama plin je besmislen.
Kataklinger

#1069 Re: RE: Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Kataklinger »

UterivacDugoga wrote:Moj komsija ima Teslu. E to je voznja za dzabe.Jepo slovenca [emoji38]
Nek krene s njom na more. Dzaba mu kad nema ovdje gdje "natankat"...
Optimist

#1070 Re: RE: Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Optimist »

Kataklinger wrote:
UterivacDugoga wrote:Moj komsija ima Teslu. E to je voznja za dzabe.Jepo slovenca [emoji38]
Nek krene s njom na more. Dzaba mu kad nema ovdje gdje "natankat"...
Kako nema, gdje god ima struje moze je i napunit. :D
drug_profi

#1071 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Meni se dopadala ideja Chevy Volt/Opel Ampera. Imaš bateriju, a kad se isprazni, ako nemas utičnicu nigdje, imaš mali dizelaš koji ti pravi struju. Pogon je uvijek na struju.
Problem je što je auto preskupo za naše pojmove, a te el. polovnjake teško da se isplati kupiti kad je set baterija 5-10K eura.
Ali trend je da se ide u tom smjieru i vjerujem da će još za naših života ta el. vozila biti dostupnija.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1072 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by mali_milojica »

drugi profil wrote:Meni se dopadala ideja Chevy Volt/Opel Ampera. Imaš bateriju, a kad se isprazni, ako nemas utičnicu nigdje, imaš mali dizelaš koji ti pravi struju. Pogon je uvijek na struju.
Problem je što je auto preskupo za naše pojmove, a te el. polovnjake teško da se isplati kupiti kad je set baterija 5-10K eura.
Ali trend je da se ide u tom smjieru i vjerujem da će još za naših života ta el. vozila biti dostupnija.
Kod Volt/Ampere nemoze nestati struje. Ustvari moze. Ako nestane benzina,pa motor koji pravi struju ostane bez goriva. Sve dok SUS motor radi Ampera ide.
TheGodfather001

#1073 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by TheGodfather001 »

NediM17 wrote:
TheGodfather001 wrote:Da rezimiram svoja iskustva sa LPG instalacijom u autu. Ugrađena u martu 2015.g., Zavoli Bora OBDII, sve perfektno odrađeno u Darkomu i samo ponašanje na renault motoru 1.6 16v je bilo perfektno. Instalacija se otplatila nakon tačno 10 kalendarskih mjeseci. Problem sa LPGom, koji je uništio Duster-a je pojava vlage, od koje se vozilo u unutrašnjosti doslovno "ubuđalo". Sretno(jedva) ga u julu ove godine prodao nakon dubinskog čišćenja nekom šumaru u Kneževu i to za mizeriju jer "dežurni LPG skeptici" nisu "vjerovali" u LPG instalaciju osim ako im je ne ugrade pred njima. da sam nešto uštedio sa LPGom, jesam, ali neznantno. Tokom zime sam sedmično trošio 35l plina + 15-20 litara benzina, ljeti plina isto, a benzina 10ak litara. Tokom vožnje na LPGu odradio 2 servisa na LPGu i 1 mali servis - 280KM ukupno. Nova uredba(tada) poskupila registraciju za 75KM + morao zamijeniti saobraćajnu i vlasničku 32KM.
Ma sta, kakva vlaga u kabini i LPG???

Vjerovatno su u pitanju sve kratke gradske relacije?
Prvo se "istačkalo" nebo iznad prtljažnika, a za mjesec i pol istačkalo se kompletno nebo u kabini. Nakon 7 dana u ovlaštenom servisu, pokazali su mi e-mail kojim Dacia negira odgovornost za to i vratili Duster-a. Nedugo poslije toga se javio neugodan miris u kabini i u zadnjim sjedištima. Pošto je rezervna guma bila u prtljažniku, a na njenom mjestu LPG boca, niko nije zavirivao ispod unutrašnjeg poklopca prtljažnika, već su svi mislili da kederi cure i da se voda zadržava u prostoru ispod nogu/sjedišta i da stvara kondenz pa su tu i tražili... Igrom slučaja, zatrebala mi torba sa obaveznom opremom, koja je kada sam je izvadio iz pretinca gdje je bila LPG boca, bila sva buđava, potopljena u vodu kao i još par stvari koje su tu bile...
Reče mi prijatelj, maš.inžinjer da je to sve od temp.inverzije, jer LPG boca i LPG u njoj je u tečnom stanju na veoma niskoj temp., a izolacija u Dacia-i je s.anje te je došlo do pojave kondenza i sve ostalo je historija.

90% vožnje su bile kratke relacije do 6 kilometara... Na dužim relacijama je LPG ok, recimo Sarajevo-Orebić-Korčula-Mostar-Sarajevo u ljetnom periodu, 4 putnika, stvari, klima ukupno je koštala 55KM plina i 20ak KM benzina...
NediM17

#1074 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

TheGodfather001 wrote: Prvo se "istačkalo" nebo iznad prtljažnika, a za mjesec i pol istačkalo se kompletno nebo u kabini. Nakon 7 dana u ovlaštenom servisu, pokazali su mi e-mail kojim Dacia negira odgovornost za to i vratili Duster-a. Nedugo poslije toga se javio neugodan miris u kabini i u zadnjim sjedištima. Pošto je rezervna guma bila u prtljažniku, a na njenom mjestu LPG boca, niko nije zavirivao ispod unutrašnjeg poklopca prtljažnika, već su svi mislili da kederi cure i da se voda zadržava u prostoru ispod nogu/sjedišta i da stvara kondenz pa su tu i tražili... Igrom slučaja, zatrebala mi torba sa obaveznom opremom, koja je kada sam je izvadio iz pretinca gdje je bila LPG boca, bila sva buđava, potopljena u vodu kao i još par stvari koje su tu bile...
Reče mi prijatelj, maš.inžinjer da je to sve od temp.inverzije, jer LPG boca i LPG u njoj je u tečnom stanju na veoma niskoj temp., a izolacija u Dacia-i je s.anje te je došlo do pojave kondenza i sve ostalo je historija.

90% vožnje su bile kratke relacije do 6 kilometara... Na dužim relacijama je LPG ok, recimo Sarajevo-Orebić-Korčula-Mostar-Sarajevo u ljetnom periodu, 4 putnika, stvari, klima ukupno je koštala 55KM plina i 20ak KM benzina...
Prva stvar, na toj relaciji, na sta 20KM benzina? Sve otvorena cesta, benzin treba samo dok se isparivac ugrije na 40 stepeni (sto je jako brzo, a pogotovo ljeti na moru rashladna tecnost je vec maltene na 40 stepeni).

Kume, to ti je vise teorija zavjere nego sto si otkrio pravi razlog. U ovom momentu imamo makar 5 forumasa koji imaju bocu u prtljaznom prostoru (medju njima i ja) i jos se niko nije pozalio na tako nesto.

Evo bas danas mi mijenjali filtere pa skidali zice sa elektroventila boce, i bas sam zagledao ima li sta neobicno, i nema bas nista.

Takodjer, kazes da si isao na plinske servise. Prva stvar koja se uradi kod promjene filtera jeste da se otkopca elektroventil na boci kako vec rekoh, prema tome ta lokva bi se trebala vidjeti.

I ne znam kakvoj losoj izolaciji pricas? Izmedju boce i dna prtljaznika nema nikakve izolacije nego je samo lim, jedino izmedju zadnjeg lonca i poda imas onu neku izolaciju i to je sve.

Da se kondenz stvarao, on bi se morao stvarati na samoj boci, a onda bi se jasno moralo vidjeti da je boca "oznojena" a ja to jos nikada nisam ni vidio ni cuo. A taj kondenz bi najzesci trebao da bude ljeti kada su najvise temperature, ako je sa boce, a nije.

A takodjer, kada ti se vec dolje stvarao kondenz, ja bih tu izbusio malu rupicu i tu vodu izveo vani. Ali sve to je nidje veze sa plinskom bocom i plinom.

Jebiga, kupih i ja novog Yugu '84e, pade prva kisa on pun vode iza prednjih sjedista. Vozio ga 9 mjeseci od januara do oktobra, i za 9 mjeseci niti Zastava Pofalici niti bilo ko drugi nije uspio da oktrije kuda ulazi voda (svaka kisa u Yugi akvarijum). Dali mi zive gume da lijepim oko stop svjetala, pa nista. Na kraju isto ko i ti, preko ljeta ga fino osusio, namirisao i udao ga nekakvoj zeni iz Olova za vise para nego sto je u tom trenutku bio nov (dugo se cekala isporuka). Od tih para kupio Renault 4 GTL i mom rahatluku nije bilo kraja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1075 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

NediM17 wrote: preko ljeta ga fino osusio, namirisao i udao ga nekakvoj zeni iz Olova za vise para nego sto je u tom trenutku bio nov
prijeratna varalico :D
Post Reply