Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
haris0032

#1051 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by haris0032 »

bimmer, koji si stand i vozilo, da te zaustavim maksuz :)
quarterback

#1052 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by quarterback »

dobar momak
ja1977

#1053 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ja1977 »

http://source.ba/clanak/889374597451/vi ... ?ref=tiker

Sarajlija Emir Tiro je, nakon što je iz Danske stigao u posjetu rodbini, imao neugodno iskustvo sa sarajevskim taksistom, prenosi Dnevni avaz.

„Stigao sam oko devet sati navečer. Na štandu 'Sarajevotaksija' na Aerodromu sam šao u crni 'peugeot' koji je bio slobodan. Vozač me pitao za adresu i kada smo krenuli nije uključio taksimetar. Mislio sam da imaju već formiranu neku normalnu cijenu. Kada smo stigli u Buča Potok, tražio mi je 30 maraka, iako nisam imao prtljag. Kasnije sam saznao da vožnja na toj relaciji košta deset KM. Takvo ponašanje je nedopustivo. Ne smijem ni zamisliti koliko onda naplaćuju do centra grada“, ispričao je ogorčeni Tiro.

Iz Udruženja „Sarajevotaksi“ su osudili ovo ponašanje pojedinaca iz njihove branše, te su Tiri ponudili povrat novca. Također su preporučili građanima da uvijek zapišu tablice i broj taksija.

Hocemo ime i prezime i sliku :D
Bodkin

#1054 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bodkin »

fakat @bimmer koji si stand i auto da te zaustavljamo ili zovemo :)
duboka_misao

#1055 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by duboka_misao »

ja1977 wrote:http://--- NO LINKS ---/clanak/889374597451/vijesti/Voznju-taksijem-od-deset-KM-mu-naplatio-30-KM/?ref=tiker

Sarajlija Emir Tiro je, nakon što je iz Danske stigao u posjetu rodbini, imao neugodno iskustvo sa sarajevskim taksistom, prenosi Dnevni avaz.

„Stigao sam oko devet sati navečer. Na štandu 'Sarajevotaksija' na Aerodromu sam šao u crni 'peugeot' koji je bio slobodan. Vozač me pitao za adresu i kada smo krenuli nije uključio taksimetar. Mislio sam da imaju već formiranu neku normalnu cijenu. Kada smo stigli u Buča Potok, tražio mi je 30 maraka, iako nisam imao prtljag. Kasnije sam saznao da vožnja na toj relaciji košta deset KM. Takvo ponašanje je nedopustivo. Ne smijem ni zamisliti koliko onda naplaćuju do centra grada“, ispričao je ogorčeni Tiro.

Iz Udruženja „Sarajevotaksi“ su osudili ovo ponašanje pojedinaca iz njihove branše, te su Tiri ponudili povrat novca. Također su preporučili građanima da uvijek zapišu tablice i broj taksija.

Hocemo ime i prezime i sliku :D

sad citam u avazu kaze Momku iz Danske smo spremni vratiti novac, samo neka donese RACUN u prostorije udruzenja ........ :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1056 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

Ja sam uvijek radije koristila usluge Žutog ili Crvenog taksija u odnosu na Sarajevo taksi , ne zbog toga što im je usluga bila bolja , već što mi je nekako bilo žao tih ljudi koji voze za privatnike a njihov rad sam posmatrala po modelu postratnog razvoja kapitalizma kod nas. Teško radnicima !
Sarajevo taksi je opet udruženje nezavisnih vozača.
Činjenica je da je broj taksista ogroman i da sami sebi stvaraju konkurenciju ali sve ove probleme je moglo spriječiti UT Sarajevo taxi još davno,davno prije.

Ako me sjećanje dobro služi do 2000 godine u gradu je saobraćao jedino Sarajevo taxi. Ali su se opustili ! Nisu imali vizionare u udruženju koji su trebali predvidjeti da razvoj kapitalizma znači i razvoj konkurencije. Bilo im je dobro , bili su klasični monopolisti a cijene su bile neuporedivo skuplje nego danas.
S nižim kriterijima , ogroman broj ljudi je prvo ušao u Sarajevo taxi a isti kriteriji su primjenjeni i kod osnivanja novih firmi.
Dakle još tada je trebala biti visoka legistrativa kod izlaska vozila na cestu , broj taksista bi bio primjeren broju stanovnika grada a i nove konkurentske firme bi morale ispuniti identične uslove tako da ne bi bilo nelojalne konkurencije. Sve se ovo moglo učiniti u saradnji sa Saobraćajnim Fakultetom u Sarajevu uz ekspertsku analizu te kroz zahtjeve ljudima koje ste birali u Kantonalni parlament , još tada su mogli donijeti optimalne zakone.

A pošto su sami djelovali sa niskim standardima još dok su bili u poziciji da sami kreiraju optimalnu saobraćajnu situaciju , sada nek žanju ono što su posijali. Po meni ne treba birati predsjednika ili predstavnika udruženja zato što je simpatičan ili "heroj" već zato što je sposoban , prodoran , stručan. (nikome ništa lično nemam pojma ko predstavlja UT Sarajevo taksi).
Inače sam za visoke standarde ovdje i pobornik sam onoga da je taksi luksuz a nikako svakodnenvno sredstvo saobraćajne komunikacije. Kroz ovo se poštuje i taksist i mušterija.
Bimmer_

#1057 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

haris0032 wrote:bimmer, koji si stand i vozilo, da te zaustavim maksuz :)
Sarajvo taxi 665
Mlad sam, za razliku od ostalih taksista :D
Crveni Passat karavan, uskoro cu prebaciti papire na BMW 3 E46 FL limuzina sivi, Passat mi dosadio, a BMW bezveze stoji vozim ga kad izlazim sa drustvom. Passat ide u oglase:D
Radim samo navece, po danu mi vruce, a ljudi su zabavniji nocu :D

Ako me prepoznate javite se da ste kolege sa teme ;)
xamp

#1058 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by xamp »

Ovdje pise da se zoves Suljo i da nemas vazecu dokumentaciju

http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/O ... earchtype=
Bimmer_

#1059 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

xamp wrote:Ovdje pise da se zoves Suljo i da nemas vazecu dokumentaciju

http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/O ... earchtype=
Nije mi to broj oznake, to mi je broj firme (radio stanica), nije to isto;)
cuj suljo :lol:
Imam svu vazecu dokumentaciju ;) Nije ovo mjesto da objavim svoje licne podatke ali tamo sam medju legalnim;)
Edin H.

#1060 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Bimmer_ wrote:
Sarajvo taxi 665
Crveni Passat karavan, uskoro cu prebaciti papire na BMW 3 E46 FL limuzina sivi, Passat mi dosadio, a BMW bezveze stoji vozim ga kad izlazim sa drustvom. Passat ide u oglase:D

Oderace te gorivo bolan :shock: Suljke :D
Bimmer_

#1061 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Edin H. wrote:
Bimmer_ wrote:
Sarajvo taxi 665

Oderace te gorivo bolan :shock: Suljke :D
Nece 320d je, sada pokazuje 7,4l gradsku, tako da ne bi trebalo puno vise ici ni na taksiju, ne mogu da placam dvije registracije, a Passat mi nije nesto bas ni drag :D
hahha gdje ga nace cuj Suljke :lol:

Raja sto se to ne vozate, ja se vratio kuci koliko se "otimate za steke" :lol:
The Realist

#1062 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

SA taxi ne mogu kao "pojavu", iako ne generaliziram, ali ako znam da im je predsjednik onaj lopov, šta drugo da kažem!?

Samo se sjetim kako zavrne ako plaćaš krupnije i kao nema ti on vratiti, pa ako platiš sa 100KM, a vožnje 3,5, on eto ima samo 95KM da vrati.

Da ne bude zabune, ja smatram da ako ideš u taksi i imaš kraću relaciju, da trebaš imati i sitniji novac pripremljen. Radi toga UVIJEK pitam unaprijed da li će moći vratiti, da ne bi bilo problema i njemu i meni i većinom kažu da neće biti problema i onda sjedam, ali kod njega ne, on nema tu 1,5 KM, a siguran sam da bi imao da sam sa 5KM plaćao, ili sa 10KM. I kada ih taj lik predstavlja, kako da ih volim, a nažalost njega samo viđam na medijima, pa ga i povezujem sa njima.

Ovo mi je jednom uradio, a drugi puta mi je rekao da nema sitno, pa nisam htio ni sjesti (prvi puta sam žurio previše).

Autobuska i željeznička isto katastrofa, odbijaju vožnje kako se sjete, strašno, ili te pokušaju odmah zavrnuti. Ne svi, odmah da napomenem, ali kada te par puta tako mahnu, onda im više i ne ideš, nego zoveš druge (ja Crveni taksi), a aerodrom....

No, kada ih zaustavim na ulici nikada nikakvih problema ne bude i budu ljubazni. Zanimljivo. Čak i komšiju imam koji radi u SA Taxiju i onda kada roditelji dolaze, njega zovemo i dogovorimo unaprijed vožnje.
frameni

#1063 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by frameni »

Ja nemam negativna iskustava sto se tice Sarajevo taksija...Osim jednog a to nije vrijedno pomena u omjeru na ova pozitivna...Postoji stand u neposrednoj blizini stanovanja i firme gdje radim...Imam brojeve tih ljudi tako da sam slobodna uvijek pozvati i sacekati ako treba...Ne smeta mi ako se zapocne neki neobavezan razgovor ali jedino mi smeta kad vidim da je taksista u trenerci...To mi je krajnji neukus...Vecinom pripremim sitnije novcanice za placanje usluge i volim zaokruziti iznos...Ne znam mozda i drugi prevoznici nisu losi ali ja ostajem pri Sarajevo taksiju...
Bimmer_

#1064 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

The Realist wrote:SA taxi ne mogu kao "pojavu", iako ne generaliziram, ali ako znam da im je predsjednik onaj lopov, šta drugo da kažem!?

Samo se sjetim kako zavrne ako plaćaš krupnije i kao nema ti on vratiti, pa ako platiš sa 100KM, a vožnje 3,5, on eto ima samo 95KM da vrati.

Da ne bude zabune, ja smatram da ako ideš u taksi i imaš kraću relaciju, da trebaš imati i sitniji novac pripremljen. Radi toga UVIJEK pitam unaprijed da li će moći vratiti, da ne bi bilo problema i njemu i meni i većinom kažu da neće biti problema i onda sjedam, ali kod njega ne, on nema tu 1,5 KM, a siguran sam da bi imao da sam sa 5KM plaćao, ili sa 10KM. I kada ih taj lik predstavlja, kako da ih volim, a nažalost njega samo viđam na medijima, pa ga i povezujem sa njima.

Ovo mi je jednom uradio, a drugi puta mi je rekao da nema sitno, pa nisam htio ni sjesti (prvi puta sam žurio previše).

Autobuska i željeznička isto katastrofa, odbijaju vožnje kako se sjete, strašno, ili te pokušaju odmah zavrnuti. Ne svi, odmah da napomenem, ali kada te par puta tako mahnu, onda im više i ne ideš, nego zoveš druge (ja Crveni taksi), a aerodrom....

No, kada ih zaustavim na ulici nikada nikakvih problema ne bude i budu ljubazni. Zanimljivo. Čak i komšiju imam koji radi u SA Taxiju i onda kada roditelji dolaze, njega zovemo i dogovorimo unaprijed vožnje.
Pa ako je velik stand (puno auta) a kratka relacija uvijek ides kod onog zadnjeg on te nece odbit svakako je zadnji :D
Jbg sta da ti kazem kad je on supak vec, "isci" svoje pare reci "necu zvake, daj kusur", ko ga j.be kad je rekao da ima nek izmisli i tu 1,5KM
A ne znam fkt zao mi je sto tako mislis i generalizujes ali hajd, meni svejedno, iako me "ne mozes kao pojavu"tu sam svakako da ubijam vrijeme kao i svi, a kad me vidis u gradu okreni glavu a ja cu ti poslati pusu :lol:

Salio sam se za ovo zadnje, ipak necu :D
Jon Spencer

#1065 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drndalo wrote:
Jon Spencer wrote:Kad već spomenuh vehabiju možda ima neko upućeniji u islamsku religiju da mi objasni da li je vehabijama dozvoljeno voziti taxi na divljaka, ipak nanosi štetu drugim ljudima koji poštuju zakone i plaćaju poreze.
Posto po vlastitom priznanju taj priznaje samo "vislje" zakone, ali ne i ovozemaljske/ljudski pisane, nikakve stete tu nema...
Najbolje onda da nam reis licence izdaje a da umjesto potvrde iz porezne traže odrezak od vitri ili dva svjedoka da si dao zekjat a može i fiskalni račun od kupovine kurbana preko IZ. Tisuću selama svim divljim VehBiAj taksistima.
Jon Spencer

#1066 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

,
Black swan wrote:vidim danas djevojčica ko princeza obučena sva u bijelom sa buketom cvijeća ulazi u sa taxi :cry:
nadam se da je bio kulturan :cry:
Neko je ovdje spomenu da se taxo ljuti kad spustiš cekere na sjedište. Pa zamisli princezicu u bijelom kako sjeda na sjedište na koje je u prošloj vožnji spušten ceker sa ribom ili mladim sirom, prasom, bjelim lukom.
Btw ona garant nije imala nikakvih problema oko cijene, najkraćeg puta do destinacije ili vraćanja kusura. 100%.
Last edited by Jon Spencer on 23/06/2012 02:44, edited 2 times in total.
caros

#1067 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by caros »

Što se tiče Žutog taxija, tamo se plata dobije svakih par mjeseci. :mrgreen: Sumnjam da postoji ijedan vozač da mu se ne duguje.
Jon Spencer

#1068 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

tvsabina wrote:Inače sam za visoke standarde ovdje i pobornik sam onoga da je taksi luksuz a nikako svakodnenvno sredstvo saobraćajne komunikacije. Kroz ovo se poštuje i taksist i mušterija.
Upravo tako. Moraju se kao prvo postaviti kriteriji koje moraju zadovoljiti apsolutno svi taxi prevoznici, mora se pooštriti kontrola i dosljedno sankcionirati svaki vid kršenja kriterija i zakona od divljih vozila do zavrtanja korisnika. Vlada KS bi morala odrediti minimalnu cijenu taxi prevoza jer time štiti Gras koji je u vlasništvu kantona (da je taxi skuplji više bi se ljudi vozilo u GRAS-ovim vozilima, priča o slobodnom tržištu je smješna jer nigdje u svijetu ne postoji da je taxi jeftiniji od javnog gradskog prevoza). Šta će nam tramvaj ako je taxi pristupačan svima? Zašto u Londonu toliko ljudi koristi metro a ne vozi se ko hadžo taxijem? Pretpostavite koliko bi manja gužva bila da nije ovoliko taxija u špici, koliko bi manje zagađenje zraka bilo da je 500 taxista manje, da koriste ekološki prihvatljivija vozila - možda zvuči glupo ali ljudi u razvijenijim sredinama obraćaju itekako pažnju na to. Ja dnevno pređem i do 150 km (privatnici duplo) gradske vožnje - koliko moje vozilo ispusti sumpora i ostalih otrova? Zimi puni domovi zdravlja djece na inhalacijama. A da se malo pobrinemo za njih a i za nas? Priupitajte nekog svog dijasporca koliko se puta godišnje vozi taxijem, da li ide u školu, na posao, na pijacu taxijem i koliko često, a znamo gdje je naš standard života a gdje evropski. Ovdje ne postoji sistem koji radi jer su se ovim problemima u prošlosti bavili agronomi, poljoprivrednici, kriminalisti i ko sve ne i jako je dobra ideja da se odradi studija na našem saobraćajnom fakultetu. Vjerujem da ima jako pametnih i sposobnih ljudi koji bi znali naći rješenje za ovo. A ako nema onda treba prepisati od najboljih.
The Realist

#1069 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

Bimmer_ wrote:
The Realist wrote:SA taxi ne mogu kao "pojavu", iako ne generaliziram, ali ako znam da im je predsjednik onaj lopov, šta drugo da kažem!?

Pa ako je velik stand (puno auta) a kratka relacija uvijek ides kod onog zadnjeg on te nece odbit svakako je zadnji :D
Jbg sta da ti kazem kad je on supak vec, "isci" svoje pare reci "necu zvake, daj kusur", ko ga j.be kad je rekao da ima nek izmisli i tu 1,5KM
A ne znam fkt zao mi je sto tako mislis i generalizujes ali hajd, meni svejedno, iako me "ne mozes kao pojavu"tu sam svakako da ubijam vrijeme kao i svi, a kad me vidis u gradu okreni glavu a ja cu ti poslati pusu :lol:

Salio sam se za ovo zadnje, ipak necu :D
Ne generaliziram. Ovako uzmi. Ne podnosim politiku SAD-a i ne simpatišem ih općenito, ali nemam ništa protiv Amerikanaca i pomogao bih svakome, ako mogu, a sigurno ne bih ljudima zlo nanosio.

Tako i ovdje, ne volim tu firmu, tj onog koji vas predstavlja, ali ne znači da neću zaustaviti vaš taksi, ili pozvati isti. Jedino što nikada ne uzimam sa autobuske i željezničke stanice (na aerodromu sam rijetko), previše je tu negativnih iskustava, dok mi ostalo nije problem i nemam negativna iskustva.

Kao što rekoh i komšija je u vašem udruženju i iako ga lično ne poznajem, uzeo sam njegov broj i zovem ga kada treba.
mahalas505

#1070 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Jon Spencer wrote:
tvsabina wrote:Inače sam za visoke standarde ovdje i pobornik sam onoga da je taksi luksuz a nikako svakodnenvno sredstvo saobraćajne komunikacije. Kroz ovo se poštuje i taksist i mušterija.
Upravo tako. Moraju se kao prvo postaviti kriteriji koje moraju zadovoljiti apsolutno svi taxi prevoznici, mora se pooštriti kontrola i dosljedno sankcionirati svaki vid kršenja kriterija i zakona od divljih vozila do zavrtanja korisnika. Vlada KS bi morala odrediti minimalnu cijenu taxi prevoza jer time štiti Gras koji je u vlasništvu kantona (da je taxi skuplji više bi se ljudi vozilo u GRAS-ovim vozilima, priča o slobodnom tržištu je smješna jer nigdje u svijetu ne postoji da je taxi jeftiniji od javnog gradskog prevoza). Šta će nam tramvaj ako je taxi pristupačan svima? Zašto u Londonu toliko ljudi koristi metro a ne vozi se ko hadžo taxijem? Pretpostavite koliko bi manja gužva bila da nije ovoliko taxija u špici, koliko bi manje zagađenje zraka bilo da je 500 taxista manje, da koriste ekološki prihvatljivija vozila - možda zvuči glupo ali ljudi u razvijenijim sredinama obraćaju itekako pažnju na to. Ja dnevno pređem i do 150 km (privatnici duplo) gradske vožnje - koliko moje vozilo ispusti sumpora i ostalih otrova? Zimi puni domovi zdravlja djece na inhalacijama. A da se malo pobrinemo za njih a i za nas? Priupitajte nekog svog dijasporca koliko se puta godišnje vozi taxijem, da li ide u školu, na posao, na pijacu taxijem i koliko često, a znamo gdje je naš standard života a gdje evropski. Ovdje ne postoji sistem koji radi jer su se ovim problemima u prošlosti bavili agronomi, poljoprivrednici, kriminalisti i ko sve ne i jako je dobra ideja da se odradi studija na našem saobraćajnom fakultetu. Vjerujem da ima jako pametnih i sposobnih ljudi koji bi znali naći rješenje za ovo. A ako nema onda treba prepisati od najboljih.
Sto se Spencer, stari Sa taxi trol razmahao :lol: . Cuj minimalnu cijenu taxi prevoza da odredi Kanton i time da stiti Gras :? I tom uredbom bi se trebale popraviti usluge taxi-ja ili Gras-a :D , nisam te bas najbolje razumio. I onda na kraju da ispadne pametan, spomene studiju, ccc... Nigdje veze kao i obicno u njegovim postovima.

@Realist imamo slicna razmisljanja, jednostavno Sa taxi je svojim odnosom prema musterijama sam kriv sto se dosta ljudi odlucuje za alternativni izbor. Ja imam vecinu tel. brojeva od taxi firmi u gradu, osim Sa taxi, i trenutno cu najprije nazvati Crveni taxi, nekako mi izgledaju najkorektniji.
Za aerodrom nisu krivi samo taksiti, nego i uprava aerodroma, posto tolerisu takvo ponasanje.Ali ovo vec prozvakano na ovoj temi.
Zox

#1071 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Zox »

Vec sam jednom predlozio ovdje i naisao na buru ravnodusnosti, ali hajde reko da ponovim :) sta mislite o nekom talu neformalne grupe gradjana (drugim rijecima, neka mi se javi par ljudi s ove teme da se utalimo :) ) i da postavimo reklamne panoe, citylights recimo, na zeljeznicku i aerodrom sa cijenama taxi prevoza i uputstvima kako da vas taxi ne zakine na par jezika.Mozda dodati nesto o tome kakva su pravila u Grasu da strendzere ne maltretiraju kondukteri. Steta je da se stranci prvo srecu sa jednim od najgorih aspekata nase samoupravne zajednice :) Vidjao sam to i u drugim gradovima, i vrlo je korisno, a svi znamo da bilo kakva lokalna vlast kod nas to NIKAD nece uraditi.
Hemera

#1072 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hemera »

Jon Spencer wrote:
dobar broj taxista voza na plin ne isplati im se doljevati...
Saka

#1073 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

mahalas505 wrote:Za aerodrom nisu krivi samo taksiti, nego i uprava aerodroma, posto tolerisu takvo ponasanje.Ali ovo vec prozvakano na ovoj temi.
Najkrivlji je kanton koji se boji lobija Sa taxija od kojeg godinama ne smiju uvesti kombi liniju Aerodrom - grad. Pa nek bude komercijalna i nek vozi vanredno, samo kad ima letova, ali da postoji.
Zox wrote:Vec sam jednom predlozio ovdje i naisao na buru ravnodusnosti, ali hajde reko da ponovim :) sta mislite o nekom talu neformalne grupe gradjana (drugim rijecima, neka mi se javi par ljudi s ove teme da se utalimo :) ) i da postavimo reklamne panoe, citylights recimo, na zeljeznicku i aerodrom sa cijenama taxi prevoza i uputstvima kako da vas taxi ne zakine na par jezika.
Hoću rado. Dobra ideja. Trebalo bi kontaktirati žuti, crveni i ostale prevoznike da i oni plate da im broj bude na tom panou.
Bimmer_

#1074 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
mahalas505 wrote:Za aerodrom nisu krivi samo taksiti, nego i uprava aerodroma, posto tolerisu takvo ponasanje.Ali ovo vec prozvakano na ovoj temi.
Najkrivlji je kanton koji se boji lobija Sa taxija od kojeg godinama ne smiju uvesti kombi liniju Aerodrom - grad. Pa nek bude komercijalna i nek vozi vanredno, samo kad ima letova, ali da postoji.
Zox wrote:Vec sam jednom predlozio ovdje i naisao na buru ravnodusnosti, ali hajde reko da ponovim :) sta mislite o nekom talu neformalne grupe gradjana (drugim rijecima, neka mi se javi par ljudi s ove teme da se utalimo :) ) i da postavimo reklamne panoe, citylights recimo, na zeljeznicku i aerodrom sa cijenama taxi prevoza i uputstvima kako da vas taxi ne zakine na par jezika.
Hoću rado. Dobra ideja. Trebalo bi kontaktirati žuti, crveni i ostale prevoznike da i oni plate da im broj bude na tom panou.
Image

Ako necete da se vozite sa njima, sa tih standova, fino stanete direkt pored standa i nazovete drugi taksi da vas pokupi, ima da se pojedu od muke;)
Mozete i Sa taxi nazvat, samo centrali kazete da necete sa njima, to im je dodatni problem onda (direktna zalba), to im je jos gore, a centrala ce poslati auto u sto kracem roku direktno na stand.
Dok ostale firme obicno ne staju blizu standa, vec vas zamole da predjete negdje, tako papci ne cide da ih izbjegavate ;)
Ti panoi su smjesni, cjene svih taksista u gradu su iste (po taksimetru, legalni taksisti) i imaju cjenovnik u autu ;)
Edin H.

#1075 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Bimmer_ wrote:[Ako necete da se vozite sa njima, sa tih standova, fino stanete direkt pored standa i nazovete drugi taksi da vas pokupi, ima da se pojedu od muke;)
Mozete i Sa taxi nazvat, samo centrali kazete da necete sa njima, to im je dodatni problem onda (direktna zalba), to im je jos gore, a centrala ce poslati auto u sto kracem roku direktno na stand.
Dok ostale firme obicno ne staju blizu standa, vec vas zamole da predjete negdje, tako papci ne cide da ih izbjegavate ;)
Ti panoi su smjesni, cjene svih taksista u gradu su iste (po taksimetru, legalni taksisti) i imaju cjenovnik u autu ;)
Ideja sa panoima nije smijesna jer su u Dubrovniku npr. na taj nacin rijesili deranje stranaca i proizvoljno odredjivanje cijena voznje, te su osobito bile ucestale prituzbe stranaca. Takodje praksa je na mnogim aerodromima da imas panoe sa cijenama voznje do glavnih odredista i hotela, pocesto je ta cijena fiksna ili ako koriste kombije odredjena po osobi. Vani je cesto trik da za voznju do aerodroma posalju 7 seater (vece vozilo), pa iako pale taksimetar dodje te voznja skuplje. Nasuprot, recimo kada sam bio na utakmici u Irskoj hotel napravi dogovor sa taksi kompanijom za fiksnu cijenu do aerodroma koja je niza od normalne cijene (informacije se mogu naci na recepciji, pocesto i na internetu).
Nazvati Sarajevo taxi je dobra ideja, to cu uraditi sljedeci put (inace zovem Crveni ili Zuti), reci da ne zelim da se vozim sa ovim sa aerodroma, jer ne pale taksimetar. Bas me interesuje kako ce dispecer reagovati :D .
Post Reply