KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Narya

#1051 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Narya »

sunshine, ako ti je tati bilo tako loše, neka je onda samo od tog prokletog neupogena, jer to dođe i prođe. ali leukociti 16000!!!! stvarno su mu "otišli u nebesa". nije ni čudo da je imao takve bolove. nadam se da će do kraja hemoterapija izdržati bez neupogena.
želim vam svu sreću i snage da istrajete.

van helsing, vjerujem ti da nemaš ni snage ni volje. mislim da mi zdravi nekada olako kažemo bolesnima "nema predaje, bori se itd.". pitam se često koliko sam puta ja to rekla svojoj mami kada njoj nije bilo ni do čega. možda je tada u tom trenutku dok sam joj to govorila ona samo željela da ostane sama i to u sebi nekako preradi, sabere se i krene dalje. ne znam, možda lupam bezveze, ali nekada se zamislim u vezi toga. prvo razgovaraj sa doktorom pa ćeš onda vidjeti šta i kako dalje. želim ti sve najbolje.

janjičar, i tebi sve najbolje.
Janjicar

#1052 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Hvala Narya

Bio danas na konziliju i ponovili mi sve poznato, nalazi uredu nije se prosirilo vec je potrebno preventivno odraditi dva ciklusa Kemoterapije.

Na odluci sam vidio da je u pitanju Krioterapija pa ako neko zna sta podrazumijeva i kako ide ?

Takodje rekli su mi 5 dana lezim u bolnici pa onda kuci, i drugi put aBd isto 5 dana u bolnici i trebali bi zavrsiti to :thumbup:
immuno

#1053 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by immuno »

pokusacu ono sto znam,kryoterapija je upotreba tecnog azota sa kojim se unistavaju celije,tkiva koja nisu zdrava.Najcesce i njapoznatije je tkzv. spaljivanje bradavica to je isti princip.Kod malignih celija,tkiva takodje se koristi ova vrsta terapije jer su nuspojave minimalne ( pod uslovom da je mjesto pristupacno sto znaci da se sa sondom moze "uci" do mjesta,cilja terpaije) !

Od srca zelim puno uspjeha i potpuno ozdravljenje!

jedna od vas.....
Janjicar

#1054 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

immuno wrote:pokusacu ono sto znam,kryoterapija je upotreba tecnog azota sa kojim se unistavaju celije,tkiva koja nisu zdrava.Najcesce i njapoznatije je tkzv. spaljivanje bradavica to je isti princip.Kod malignih celija,tkiva takodje se koristi ova vrsta terapije jer su nuspojave minimalne ( pod uslovom da je mjesto pristupacno sto znaci da se sa sondom moze "uci" do mjesta,cilja terpaije) !

Od srca zelim puno uspjeha i potpuno ozdravljenje!

jedna od vas.....
Kod mene je u pitanju bio seminom testisa ?
Janjicar

#1055 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Eh juce zaboravio na moj problem sa zdravljem, zbog utakmice :D
Danas se malo zamislim kako ce biti ali et nista narocito (Y)

Sve u svemu citam na internetu i trazim oko ishrane kako i sta za vrijeme kemoterapije.
Zna li neko koliko se prima te infuzije ili sta vec za vrijeme jednog ciklusa ?
Bolje receno kako to funkcionise ?
hvala unaprijed vas Janjicar :D
van helsing

#1056 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Janjicar,to zavisi,nije kod svakog isto.
Mislim da ti ne bi trebao imati mnogo tih infuzija/flasa.
Opet ne znam sigurno,ali po tvojim postovima to zakljucujem.

Tapatalk 2
van helsing

#1057 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Operisao sam u martu mjesecu tumor na debelom crijevu i jetri.
Prve tumor markere nakon operacije radio sam dva mjeseca poslije,polovinom maja.
Tada su nalazi pokazali ovako:

CA19-9 XR = 6.72 ( range 0.00-37.00 )
CEA = 1.43 ( range 0.00-5.00. ) .

Sljedeci nalaz sam radio 23.08,i pokazali su :
CEA19-9 XR = 6.65
CEA = 4.56 .

Nalazi od 09.09 :
CEA19-9 XR = 8.93
CEA = 6.35 .

Da li je ovo "normalno" da tako kazem?
Jos primam kemoterapiju,sutra je osmi ciklus nakon operacije.
Nije mi jasno da se povecavaju iako sam pod terapijom.

Tapatalk 2
SmokingMan

#1058 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by SmokingMan »

Savaka čast kada si tako dobro podnio dvije operacije,samo naprijed... 8-)
van helsing

#1059 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Ma bilo je svega poslije operacija, mislio sam da je kraj puta, ali bogu hvala sada je dobro. Samo me strah da sav onaj bol i patnja nisu uzaludni.
Ne smijem ni pomislit na ponovnu operaciju.
Mislim da vise psihicki ne bih mogao podnijeti nego fizicki.
Ali ako je suditi prema nalazima magnetne rez. moguce je sve.
U maju sam radio nalaz magneta,sve bilo hvala bogu ok.
Tri mjeseca poslije primjecuju se promjene :-( .
Ne znam je li neko imao iskustvo sa ovim,da li je ovo "normalno"?
Posebno sto su mi tumor markeri u porastu. Bogu hvala,fizicki se osjecam relativno dobro,ali me brinu nalazi pravo.
Psihicki sam pao,dobro pao.
Mada se trudim da ne mislim na nalaze,bolest..al tesko mi ide..

Tapatalk 2
Janjicar

#1060 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

van helsing wrote:Ma bilo je svega poslije operacija, mislio sam da je kraj puta, ali bogu hvala sada je dobro. Samo me strah da sav onaj bol i patnja nisu uzaludni.
Ne smijem ni pomislit na ponovnu operaciju.
Mislim da vise psihicki ne bih mogao podnijeti nego fizicki.
Ali ako je suditi prema nalazima magnetne rez. moguce je sve.
U maju sam radio nalaz magneta,sve bilo hvala bogu ok.
Tri mjeseca poslije primjecuju se promjene :-( .
Ne znam je li neko imao iskustvo sa ovim,da li je ovo "normalno"?
Posebno sto su mi tumor markeri u porastu. Bogu hvala,fizicki se osjecam relativno dobro,ali me brinu nalazi pravo.
Psihicki sam pao,dobro pao.
Mada se trudim da ne mislim na nalaze,bolest..al tesko mi ide..

Tapatalk 2
I kod mene su se markeri drugi put povecali ali ponovo u granici normale su bili,
mislim da nemas razloga za brigu ako su se povecali a u granicama normale su.
Van Helsing hvala Bogu imamo sansu da se borimo za sebe. :thumbup:
Chuckie

#1061 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Chuckie »

Van helsing jesu doktori sigurni da se bolest vratila, jesu li radili biopsiju tih promjena?
elma89_

#1062 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by elma89_ »

Van Helsing,jesi li bio na razgovoru kod ljekara? sta kaze? jos jednom,sve najbolje ti zelim
kerima1

#1063 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Isto zelim vam brz oporavak i lijep zivot,svima nama.Momci drzite se i ne dajte,manit se crnih misli,misli dobro bit ce dobro insAllah ako Bog da. :thumbup:
elma89_

#1064 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by elma89_ »

kerima1 wrote:Isto zelim vam brz oporavak i lijep zivot,svima nama.Momci drzite se i ne dajte,manit se crnih misli,misli dobro bit ce dobro insAllah ako Bog da. :thumbup:
Ako Bog da :thumbup:
elma89_

#1065 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by elma89_ »

Trebate gledati i na ishranu,znas kako zdrava ishrana vcuda pravi :)
Janjicar

#1066 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

Bosno nabijem te :D

Prosle sedmice predam odluku konzilija na socijalno i danas dignem potvrdu i brzo na kliniku da mi odrede termin.
Ja gore kad mi sestra lijepo rece, momak tebi su dali odobrenje za Radioterapiju a treba pisat Citoterapija.
Vidi ona ja nju cudno gledam i ona telefon u ruke i zove Sestru zaduzenu za konzilij, kad kaze da je meni potrebna hemoterapija(citoterapija) te da je greska. Sestra s Onkologije me posalje njoj i ona meni da ponovo odluku konzilija u kojoj pise Ordiniranje Kemoterapijom. "Mi inace stavimo stampanim slovima na odluku a kod tebe je rukom napisano Radioterapija." rece mi sestra sa konzilija. I ponovo se vratim gore na Onkologiju (a inace je to na 5-om spratu, stepenice) gleda sestra u mene i pita jesil, Jesam rekoh i ne treba mi terapija Vi ste mene izvozali dovoljno. Nasmija se zena udari pecat i kaze haj opet u Socijalno. I et valja mi cekat opet 7 dana a bila me narucila za ponedjeljak.

Izgleda da je moj porodicni doktor napisao Radioterapija, i time mi izbio 20KM iz dzepa. Hvala Bogu pa je meni pogrijesio jer mogu platit a nedo Bog kakvom djedu da pogrijese, jadnik nit more hodat nit ista.

EDIT: Meni se cini da ona kada me je narucivala napisala je (PEB), jel to neki protokol ili sta ?
van helsing

#1067 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Nisu sigurni,moram do kraja mjeseca uraditi kolonoskopiju,mislim da ce tada uzimati uzorke,tj.raditi biopsiju.
Krajem 10-og mjeseca radim ponovno magnet abdomena i jetre.
U slucaju da ta dva nalaza ne budu ok,moj onkolog ce predociti moju istoriju bolesti konziliju,koji ce odluciti sta dalje.
Samo se nadam da nece ponovo operacija.
Zaledim se pri samoj pomisli na to.
Ovo za tumor markere doktor kaze da je to normalna pojava, i da se trebam nositi sa tim da ce mi nalazi nekad biti losiji nekad bolji,jer sam hronicni bolesnik.
Vise ni sam ne znam kome i u sta da vjerujem osim u Boga dragog.
Opet me cudi sto mi kaze moj onkolog da slobodno jedem sve.
Pa i rostilj da smijem,slatkise,ama bas sve. A ja sam to izbjegavao.

Tapatalk 2
naopaka-bajka

#1068 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by naopaka-bajka »

Zdravo svima.... dugoo me nije bilo, evo da vam se malo javim :D
Stvarno je bio tezak period zivota za cijelu porodicu. Zamislite ja imam 23g i ovako mlada da ostanem bez mame, nema sanse, trudili smo se maksimalno svi i USPJELI hvala Bogu.
Mama je zadnju terapiju primila u februaru, poslije toga svaka 2 mjeseca je isla na kontrolu (krv, pritisak..kao svaka normalna kontrola). Prosle sedmice bila je na snimanju. Sve je super, najbolje sto moze biti.. i krv i snimci, sve... Ona se osjeca odlicno.
Kada je izasla iz bolnice imala je 59kg, sada se udebljala na gotov 70, pa ide svaki dan trci da malo smrsa :D
Kosa joj je porasla, sto ona kaze sad je moderna :D

Preporucujem svima sok od mrkve, cvekle (onaj fructalov) bar jednu flasu sedmicno, kosta oko 3,5KM, al nista nije skuplje od zdravlja.. cajeve, voce, povrce.. sto manje ne zdrave i przene hrane...

Nadjite sebi neku zanimaciju, gledajte serije, filmove, igrajte igrice, citajte knjige.. ma bilo sta samo da vam ne dodje onaj trenutak da razmisljate o bolesti.. to nikako, nemojte se opterecivati sta je bilo, kako je moglo biti i sta bi moglo da bude dalje... ...samo pozivitno. Pa ima toliko stvari u zivotu koje jos niste napravili ili dozivjeli.
Moja mama je znala reci, pa zar sad da se predam, hocu da vidim gdje ce mi koje dijete zavrsiti, hocu da cuvam unuke, hocu da idem bar jos jednom na more, hocu da vidim Tursku (puno gleda turske serije :D),... ma ima milion zelja koje se moraju ostvariti.
Sam doktor je rekao "Ako budes razmisljala pozitivno ozdravit ces, ali ako budes razmisljala negativno i sama sebe ubijala time, ne garantujem ti" i evo moje mame k'o da joj je 30 :D

Svima vama zelim punoo srece i brz oporavak. Vjerujte u sebe i vjerujte da mozete pobijediti. :kiss:
magi87

#1069 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by magi87 »

Pozdrav svima!
Za postizanje remisije, pored adekvatne terapije, ključni su ishrana i pozitivan duh!

Lista najboljih antiokisdanasa :
1.aronija -pije se do 0,2l svaki dan
2.tibetanski goji
3.suhe šljive, grožđice
4.suhe smokve (izuzetno bogate željezom) jesti uz cijeđenu narandžu radi vitamina C koji pospješuje apsorpciju - dovoljno je da svaki dan pojedete 4-5 takvih smokava da stabilizujete vašu krvnu sliku za nekih 10-ak dana!
5.maline, borovnice, brusnica, ribizla
6.svi orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci, indijski orah, pistacije) - bogati omega-3 masnim kiselinama što je esencijalno za održivost zdrave ćelije
7.košpe od bunde;
8.jezgra košpice kajsije (!!!) - sadrži amygdalin (vitamin b17) smatra se jakim sredstvom u borbi protiv raka
9. kuhani krompir, kelj, artičoka, cvjetača (karfiol) -trudite se da jedete samo kuhano!!
10. maslinovo ulje samo u kuhanje i svježe u salate
11. od mesa: samo domaću piletinu (jer ovo što se kupuje po supermarketima, ta piletina je na steroidima) i ribu (najzdraviji je losos i tuna) upozorenje : nikakve ribe iz konzerve tokom terapija, jer je jedno istrazživanje pokazalo da smanjuje učinak terapije!
12. hljeb pravite sebi sami od integralnog brašna uz dodavanje različitih sjemenki (lan, susam,suncokretove sjemenke itd.) -bijeli hljeb ne smijete jesti!!

za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja nakon terapija :
1. svako jutro pripremite sebi svježe cijeđeni sok od cvekle, mrkve, limuna i meda i narendajte đumbira
2. zeleni čaj (pravi, a ne onaj iz filter vrećica) - jedna kašika zelenog čaja ide na litar vode i kuha 20-ak minuta- kad se malo ohladi, dodajte limun i kašikicu meda!
3. iscijedite jedan limun u časšu vode i u to jednu čajnu kašiku sode bikarbone - tako svaki dan- jako dobro za zdravlje! ona smanjuje kiselost organizma, a smatra se da je bazno-kisela neuravnoteženost organizma glavni uzrok nastanka maligniteta.
4.samo svježe i kuhano povrće svaki dan, uz integralni hljeb!

Što se tiče bijelog hljeba, bilo kakvih slatkiša, šećera, prženog i sl. to se mora izbjegavat jer sve ovo navedeno potpomaže angiogenezu tumora tj. stvaranje njegovih krvnih sudova pomoću kojih se ishranjuje i sve više raste!

Bitno je da jedete i pijete što svježije, izbacite sve mesne prerađevine i općenito svu hranu koja sadrži konzervanse! Pijte nezaslađene prirodne čajeve (kantarion, tibetanski goji, neven, kamilicu, zeleni čaj) i pijte puno vode (2,5 litra minimum)! Samo svježe pripremljene sokove piti, na one što stoje na policama supermarketa ne trošite pare!

Fizička aktivnost vam je izuzetno važna! Najnovije studije pokazuju da onkološki pacijenti koji su redovno vježbali da su se na kraju i izborili. Logično, jer fizička aktivnost ubrzava metabolizam, podiže imunitet i efektivnije se bori protiv maligniteta. Znači, ovisno od opšteg stanja, lagani jogging, brza šetnja u prirodi, yoga ili šta vam već odgovara - svaki dan!

Pozitivno mislite i posvetite se maksimalno sebi! Stres morate ostaviti po strani zauvijek, ako mislite ostati zdravi! Ravnoteža sa sobom samim je ključ!

Želim vam svima brz oporavak! Pozdrav
van helsing

#1070 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Lijepo je cuti da ima i osoba koje su prebrodile iliti pobijedile ovu opaku bolest.
Meni iz moje trenutne pozicije zvuci kao nemoguca misija.
Na cemu je majka imala tumor?
Sto se tice hrane,sokova i sl,kada procitam dobronamjeran text kao ovaj iznad,onda se zapitam kome vjerovat,onkologu koji kaze jedi sve,ili ljudima koji su vjerovatno dosli do ovih zakljucaka na osnovu vlastitih iskustava.
Jednostavno sam zbunjen .

Tapatalk 2
pop_corn

#1071 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by pop_corn »

Poštovanje doktorima, više vjerujem raji.

Koliko može biti jak čovjek!?
Kad spominjem jačinu mislim više na onu psihičku stranu nego na fizičku budući da je opće poznato da osobe oboljele od ovog baksuza vrlo loše fizički stoje.
Moj otac trpi bolove već punih godinu dana i 9 mjeseci.....i taman kad naleti dobar dan i pomislimo ide na bolje već sljedeće jutro vrati se, dobro poznata, bol.
I dalje ne odustajemo, svaki recept, savjet, preporučeni preparat uzimamo. Tu otac odlično sarađuje sa nama, ne odbija ništa.
Od doktora je odustao i nema nikakve šanse da ga ubjedimo u suprotno. Samo svaki mjesec obnovi krvnu sliku i to je to. Ona je, standardno, loša.....
Bože pomozi!!!
naopaka-bajka

#1072 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by naopaka-bajka »

magi87 hvala na svim savjetima, sa vecinom se slazem,..
da cajevi trebaju biti nezasladjeni (ako ne mozete, onda bar ne pretjerujte sa secerom ili stavite meda),
takodje da su najbolji sokovi koje sami napravite,
svjeze voce i povrce,
suhe sljive (kompot od suhih sljiva),
iz konzerve nista...

Ali da se ne jede slatko? pa nas organizam povremeno trazi i slatkise..

Zar nije malo cudno da jedna osoba koja ima bolove, povraca i muka mu od svega sto vidi moze unijeti toliko tecnosti dnevno u svoj organizam... cajeve, sokove i minimalno 2,5l vode ???
Isto sam negdje procitala da treba dnevno 7 casa soka od mrkve, 7 casa soka od cvekle, 2 solje zelenog caja i 2l vode minimalno.. pa to je preko 5l tecnosti dnevno, ne kazem da je nemoguce ali je pretjerano.

Treba biti umjeren u svemu, nije jednostavno odjednom promijeniti nacin ishrane.
van helsing

#1073 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by van helsing »

Graviola,ima li neko iskustvo sa njom?
A svaku terapiju sve losije podnosim.

Tapatalk 2
magi87

#1074 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by magi87 »

naopaka-bajka wrote:magi87 hvala na svim savjetima, sa vecinom se slazem,..
da cajevi trebaju biti nezasladjeni (ako ne mozete, onda bar ne pretjerujte sa secerom ili stavite meda),
takodje da su najbolji sokovi koje sami napravite,
svjeze voce i povrce,
suhe sljive (kompot od suhih sljiva),
iz konzerve nista...

Ali da se ne jede slatko? pa nas organizam povremeno trazi i slatkise..

Zar nije malo cudno da jedna osoba koja ima bolove, povraca i muka mu od svega sto vidi moze unijeti toliko tecnosti dnevno u svoj organizam... cajeve, sokove i minimalno 2,5l vode ???
Isto sam negdje procitala da treba dnevno 7 casa soka od mrkve, 7 casa soka od cvekle, 2 solje zelenog caja i 2l vode minimalno.. pa to je preko 5l tecnosti dnevno, ne kazem da je nemoguce ali je pretjerano.

Treba biti umjeren u svemu, nije jednostavno odjednom promijeniti nacin ishrane.
Što se tiče slatka, može pekmez od jabuka, domaći med pomiješan s matičnom mliječi...prosti šećeri jednostavno rade za bolest. Dovoljno je svako jutro popit jednu čašu soka od mrkve, cvekle i limuna..tih 7 čaša ne bi niko mogao podnijet. Vodu treba pit tokom terapije što više (min.2,5 l) radi citostatika. Naravno, neko ko unosi malo tečnosti u organizam, ne može odjednom popit 3 l. Treba postepeno ići, svaki dan popiti po pola čaše više. Organizam se adaptira na pojačan unos tečnosti.

Treba dosta nerava, neumorne borbe, strogog pridržavanja. Ljekar koji kaže "jedi sve", ne pomaže baš!
Janjicar

#1075 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Janjicar »

van helsing wrote:Graviola,ima li neko iskustvo sa njom?
A svaku terapiju sve losije podnosim.

Tapatalk 2
Brate jos koliko ti je ostalo terapija ?

Mozda su ti rekli doktori da jedes sve bas radi toga da dobijes energije a nije bitno iz cega.
Osobe koje lose podnose terapiju jednostavno jedu sve i svasta jer kada bi se pridrzavala posebne ishrane jos vise bi izgubili energije. To sam negdje procitao na internetu.
Post Reply