Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wels wrote:Poshto,kao sto vidim nekima nije jasno kako se dolazi do naucnih otkrica samo cu kratko:
DA BI SE DOSLO DO NEKOG OTKRICA,BILO KOJEG,POTREBNO JE ISTRAZIT PREDMET INTERESOVANJA I AKO SE KROZ ISTRAZNI PROCES POJAVE NAZNAKE ZA POSTOJANJE ISTOG, NAUCNIK PRELAZI NA TAKOZVANI RADNI DIO.
TJ PRISTUPA KONKRETNOJ,DA KAZEM AKCIJI KOJA POCESTO ZAHTJEVA OGROMAN RAD I TRUD. STO CE REC DA NIJE DOVOLJNA SAMO ANALIZA I ZAKLJUCAK NA OSNOVU POSTOJECIH SAZNANJA. U SLUCAJU PIRAMIDE NEOPHODAN JE NAPOR KOJI IZISKUJE OGROMNU FIZICKU ENERGIJU DA BI SE DOSLO DO REZULTATA KOJI JE PREDMET ISTRAZIVANJA.
DRUGACIJE NIKAKO.
ARHEOLOGIJA JE SPECIFICNA NAUKA KOJA ZAHTJEVA FIZICKU ENERGIJU U SVOJIM NAUCNIM ISTRAZIVANJIMA.
Sve se to moze napraviti i puno brze, kad se ima "ekspertno" oko.
Evo primjera kad su i problem i analiza i rjesenje napravljeni u tri sekunde ..
U aprilu 2005. posjetio sam visočki Zavičajni muzej, sa prijateljima Jovom i Bojanom. Nakon toplog prijema u Muzeju, direktor prof. Senad Hodović nas je odveo na vrh obližnjeg brda Visočice. Tu su ostaci kamenih zidina srednjevojekovnog grada Visoki po kome je današnji grad dobio ime. Prof. Hodović je zaljubljenik historije srednjevojekovne Bosne. Zaneseno nam je govorio o tri kraljevska stolna mjesta koja su u videokrugu Visočice. Usput je pomenuo da je Visočica interesantan prirodni fenomen piramidalnog oblika.
Ta usputna primjedba je privukla moju pažnju. Priroda rijetko oblikuje brda u pravilne geometrijske oblike. Bez obzira što je Visočica 700 metara visoka, ja nisam odbacio mogućnost da je riječ o radu ljudskih ruku. Naprotiv. Brzo sam pronalazio argumente u prilog ideji da je ovdje riječ o fenomenu koji zaslužuje da bude ispitan.
Pogled mi se zaustavio preko puta na brdu Plješevica. Znatno niže brdo od Visočice, potpuno obraslo šumom, ima tri strane kao pravilne plohe podjednake površine. Slika mi je prepoznatljiva iz mojih posjeta nizu arheoloških lokacija Srednje i Južne Amerike. Piramide dolaze u parovima, jedna veća, jedna manja. Piramida Sunca i piramida Mjeseca. Huaca del Sol i Huaca de la Luna ...
Ove dvije piramide formiraju ulaznu kapiju u plodnu Visočku dolinu. Svaki bi dolazak sa sjevera ili juga u ove krajeve prolazio između ove dvije piramide.
Razmišljam na glas “… ovdje je piramida Mjeseca ispod nas, a mi smo trenutno na vrhu piramide Sunca …”. Bojan afirmativno klima glavom. Na tren sam prekinuo prof. Hodovića. On nastavlja sa događajima iz doba nastanka bosanske države. Međutim, mene interesuje znatno raniji period. Ovaj otprije 700 godina mi je isuviše mlad i blizu…
Pokazuju nam planine koje se vide odavde. “Tamo je planina Perun…”
Perun, mislim, Bog groma kod starih Slovena. Dakle, ovaj kraj je nekada bio područje čestih grmljavina i munja. Još jedna sličica mozaika. Kamene kugle Bosne… energetsko pražnjenje sa neba… asocijacija sa Kostarikom. Zbilja, Bosna je nekad bila energetskim čvoristem ovog dijela svijeta.
Evo i na sjevernoj strani otkriveni blokovi, izgleda gdje god kopaju da nadju blokove.
U nedjelju na Visocicu dolazi BBC sa legendarnim Michael Palinom, bivsi clan Monty Pythona a sada snimatelj dokumentarno-putopisnih filmova
S tim da i dalje mislim da ne treba problem komunikacije sa nasim strucnjacima svesti na njihovu sujetu. To sto tebe tvoj prof. (ili koja mu je vec titula) saslusa, a ne unaprijed opovrgava, ima veze sa uspostavljenim relacijama izmedju vas. Vjerovatno te u nekom smislu smatra sebi ravnim.
A kako ces takvu relaciju uspostaviti sa nekim ko nastupa sa pozicije "cijela istorija je zabluda, a ja sam Mesija koji ce vas spasiti"?
Vjerujem da izmedju redova oni to tumace kao "pa mi koji citav zivot radimo ovaj posao ispadosmo budale koje nemamo pojma o zivotu"...
Sve je to udure, al cojek je pokazo da je na visem stepenu kulture od svih tih doktora nauka. Ima cojek kulturu dijaloga, a ne ko ovi nasi doktori isto shumari.
Imali iko vjesti o icemu novom??....koliko daleko su do zada iskopali? Ja se jos uvjek pitam zasto Evropa i svjet ne dolaze da pomazu sa ovim ogromnim projektom....volio bi da se ima tu nesto konkretno pokazat pa da dodu oko svejta naucnici da pomazu....
i moram da kazem da bas nevjerujem da je to piramida....to meni izgleda kao da je neki stari grad ili nesto tako....to jedino kazem zato sto su blokovi drugaciji potpuno od jedne lokacije do druge....ali dobra vjest je da to jeste nesto....niko ne moze da kaze da tu nista ne postoji i to je veoma super stvar...Bosna ce imat jos jednu turisticku ljepotu
O knjizi je govorio i prof. dr. Besim Spahić koji je kazao kako stereotipe već jednom treba početi razbijati kao i tumačenja bliže i dalje prošlosti s današnjim parametrima i varijablama, u današnjem pojmovno-kategorijalnom aparatu.
atisunce! što rek'o onaj R, šuplje da sve odzvanja..
Stari wrote:(...) Ta nije li i Kolumbo bio ubijedjen da je nasao Indiju ...a ono se ispostavilo da je to bio Salvador ...ili nekakvo ostrvo u mexickom zaljevu... Isto i u ovom slucaju Semir kopa ubijedjen da je tu piramida koji su izgradili Iliri....ako se ispostavi da su je izgradili Rimljani....po meni...ne umanjuje vrijednost otkrica...ili vi mozda mislite drugacije.
Jebiga zemljace... Kolumbo se nije imao vremena konsultovati sa japanskim satelitom...
Bez zezanja:Moze li mi neko razjasnit razloge zbog kojih nashi arheolozi ne udju u projekt,bez tog da racunaju sa piramidom,vec iskljucivo da se pozabave istrazivanjima i zastitom srednjovjekovnog grada.
Daje li fondacija i Semir Osmanagic svojom pruzenom rukom ovakvu mogucnost nashim oficijelnim strucnjacima?
Mislim da bi to bilo najbolje rijeshenje.
Last edited by wels on 29/04/2006 10:29, edited 1 time in total.
O knjizi je govorio i prof. dr. Besim Spahić koji je kazao kako stereotipe već jednom treba početi razbijati kao i tumačenja bliže i dalje prošlosti s današnjim parametrima i varijablama, u današnjem pojmovno-kategorijalnom aparatu.
atisunce! što rek'o onaj R, šuplje da sve odzvanja..
Bez zezanja:Moze li mi neko razjasnit razloge zbog kojih nashi arheolozi ne udju u projekt,bez tog da racunaju sa piramidom,vec iskljucivo da se pozabave istrazivanjima i zastitom srednjovjekovnog grada.
Daje li fondacija i Semir Osmanagic svojom pruzenom rukom ovakvu mogucnost nashim oficijelnim strucnjacima?
Ili zasto g.Imamovic ne osnuju istto takvu jednu fondaciju,a dodatno uz pomoc drzave koja je i duzna da podrzi ovakav jedan,kazimo paralelni projekt.
Mislim da bi takdje imali ogromnu podrsku gradjana.
Dvije ekipe,BiH PROFI ARHEOLOSKA REPREZENTACIJA U BORBI SA AMETRSKOM ARHEOLOSKOM REPREZENTACIJOM na brdu Visocica igraju utakmicu u kojoj ce pobjedit svi.
Evidentno istorijsko blago ugledace svjetlo dana.
BiH PROFI ARHEOLOSKA REPREZENTACIJA apriori slavi pobjedu,dok AMETRSKA REPREZENTACIJA takodje obezbjedjuje pobjedu uz eventualni rizik manjeg znacaja svog trijumfa.
Mislim da bi to bilo najbolje rijeshenje.
Ja mislim da je to iz razloga zbog kojeg to sve nije radjeno i mnogo ranije:
Nema se para za to!
Iskopavanje necega sto je "samo" 500 ili 1500 godina staro nije bas posebno zanimljivo. zar ne? Takav jedan projekat ni neki odbornik u skupstini Visokog ne bi podrzao, a kamo li citava svita najvise pozicioniranih politicara zemlje potrcala da vidi. I jos finasira!
Dakle, stvar je mnogo jednostavnija nego sto se cini.
S druge strane, arheoloska istrazivanja se ne vrse iskopavanjima desetina rudara i stotina dobrovoljaca. Koliko znam, sve to ide mic-po-mic u cijelom svijetu i traje li traje...
A mi vremena nemamo.
Piramida, spomenik na neke s kojima kao narodi nemamo nista ce nas izvuci iz svih govana a saznanje o NASOJ istoriji nikoga ne zanima i nikome ne moze donijeti neku korist.