Evolucija
- vatrogasac
@NIN & digger
...a šta je sa tolikim greškama u tim knjigama, a kakvih ne možemo naći u Kur'anu....?.....npr. Aristotelov geocentrični sistem koji je podržao i Ptolomej....i to važilo sve do 16. stoljeća....
...a šta je sa tolikim greškama u tim knjigama, a kakvih ne možemo naći u Kur'anu....?.....npr. Aristotelov geocentrični sistem koji je podržao i Ptolomej....i to važilo sve do 16. stoljeća....
-
digger
Greske ne mozes naci ako ne studiras druge materijale. Inace, kako uporediti.vatrogasac wrote:@NIN & digger
a šta je sa tolikim greškama u tim knjigama, a kakvih ne možemo naći u Kur'anu....?.....npr. Aristotelov geocentrični sistem koji je podržao i Ptolomej....i to važilo sve do 16. stoljeća....
Nego, daj ti to sve na svijetlo dana sa tacnim prevodom ili jos bolje, referencom, pa cu ja pogledati sam... i onda nastavljamo
- vatrogasac
...čega prevod....?....Kur'ana ili Aristotela i ostalih antičkih mislilaca....?.....digger wrote: Greske ne mozes naci ako ne studiras druge materijale. Inace, kako uporediti.
Nego, daj ti to sve na svijetlo dana sa tacnim prevodom ili jos bolje, referencom, pa cu ja pogledati sam... i onda nastavljamo
- NIN
Hoces da kazes da je Kuran extra tacan i egzaktan?! Smjesna predpostavka, stvarno smjesna i naivna do bola.vatrogasac wrote:@NIN & digger
Aristotel je izvor arapske kulture u njenom najproduktivnijem periodu. Rraspitaj se ko je bio Erastoten, Hipatija, Euklid, Tales, i njih jos malo more!
Grci su imali pamet i racio samo sto su ih religije sahranile prije vremena, moj druze.
Pronadji najvaznije mislioce i njihove ideje iz perioda stare grcke misli pa dodji da pricamo!
Pozdrav...
- vatrogasac
...da nisam ubijeđen da je Kur'an tačan ne bih bio musliman.......Arapi saznaju za Aristotela i ostale antičke mislioce tek poslije primanja Kur'ana i islamizacije......prevode se i između ostalog koriste u razvoju islamske civilizacije.....neki islamski filozofi su zabrljali previše se koristeći tim prevodima.....NIN wrote:
Hoces da kazes da je Kuran extra tacan i egzaktan?! Smjesna predpostavka, stvarno smjesna i naivna do bola.
Aristotel je izvor arapske kulture u njenom najproduktivnijem periodu. Rraspitaj se ko je bio Erastoten, Hipatija, Euklid, Tales, i njih jos malo more!
Grci su imali pamet i racio samo sto su ih religije sahranile prije vremena, moj druze.
Pronadji najvaznije mislioce i njihove ideje iz perioda stare grcke misli pa dodji da pricamo!
Pozdrav...
-
digger
Sta hocu da ti kazem je da KO RADI TAJ I GRIJESI.vatrogasac wrote:...čega prevod....?....Kur'ana ili Aristotela i ostalih antičkih mislilaca....?.....digger wrote: Greske ne mozes naci ako ne studiras druge materijale. Inace, kako uporediti.
Ljudi su—kao i danas—ucili uvijek jedan od drugog. Nauka negdje pogodi odmah "u sridu" a negdje je trazi dugo vremena. Negdje misli da mogu da viknu "Eureka" pa se onda pronadje da nije bilo vrijedno galame.
Ali jos nikada nisam cuo ili vidio da nam je neki prorok ili prorokov slijedbenik ostavio nesto jednostavno sto su sigurno davno znali. Nesto kao E=mc2. Valjda nisu htjeli da nas opterecuju.
A najveca je glupost kada mi napises da u Kuranu nema nikakvih gresaka. Prvo, to nije knjiga koja se bavi naucnim razmatranjem necega. S druge strane, sta ima tu sto je "tacno?" Da postoji dzehenem? Ili dzenet? Znas li ti to posigurno ili mi neko drugi moze kakav dokaz? Jer ako ima, odoh sutra u manastir da ispastam svoje grijehe do kraja zivota.
Naravno da ne mozes dokazati ali ti to fino zvuci kao gornje sto si napisao oko 'gresaka' drugih. Slicna prica koju sam vidio na YouTube je gdje rev. Hagard—onaj koji je placao muskoj prostitutki za seks—u diskusiji sa Rodzerom Dokinsom iznosi: Bibliju je pisalo 40 ljudi (cuj, on to zna?!?) i nisu napravili ni jednu gresku, a istorija je puna gresaka koje su napravili naucnici." A sve to govori gledajuci Rodzera pravo u oci. Sto bi se stidio kada je ubijedio milione drugih u isto?
Ko kupuje bilo sta na slijepo, dobice ono sto mu neko drugi zeli da proda. I bice istovremeno sretan misleci da posjeduje nesto posebno.
Samo je jedna kosmicka sekunda prosla od postanka naseg sistema do danas, pa vec znamo toliko mnogo. I to samo putem nauke. Ta ista nauka nas je odvela na Mjesec, a sutra i dalje.
A to ne mogu ni biblija ni kuran pa da su tri puta vise 'svete.'
- vatrogasac
....dolazak čovjeku bilo koje Objave pa time i Kur'ana nije imalo za cilj da donosi naučne činjenice nego je Objava prvenstveno Uputa koja između ostalog stimuliše čovjeka na traženje znanja i pametno korištenje otkrivenih Božijih zakona u prirodi.......drugo je to što se Kur'an koristi zanimljivom formom da nam to sve prenese u kojoj nema grešaka koje bi navele čovjeka da dođe do zaključka da je Kur'an ljudskog porijekla......ako pretpostavimo ateističke tvrdnje da je možda Muhamed a.s. pročitao ili njegovi poznanici mu prenijeli mudrosti antičkih mislilaca koje je on unio u Kur'an zajedno sa Biblijskim pripovijedanjem postavlja se pitanje zašto nije unio i one kardinalne greške koje se mogu naći u takvim spisima.....zašto u preko 6000 rečenica nema bar jedne rečenice gdje je decidno rečeno kako je Zemlja ravna ploča ili kako se ne kreće ili da je Sunce prečnika 30 cm ili...ili....kakve možemo naći u tvrdnjama mudrih ljudi iz antičkog perioda.....ti pitaš zašto u Kur'anu nema E=mc2....nema baš to, ali ima niz drugih koje KGKG gore nabroja što je dovoljno onome koji zaposli svoje sive stanice.....dalje....čovjek ne može svojim čulima ući u nepojavni svijet kao što su npr. džennet i džehenem te smo o tome obaviješteni preko Objave i ti to nazivaš greškom....!?!?!?...i na kraju (mada ima toga još) za pokajanje Bog od tebe ne traži nikakvu pokoru u smislu askeze i odlaska u manastir.....mnogo je jednostavnije i bezbolnije.....digger wrote:
Ali jos nikada nisam cuo ili vidio da nam je neki prorok ili prorokov slijedbenik ostavio nesto jednostavno sto su sigurno davno znali. Nesto kao E=mc2. Valjda nisu htjeli da nas opterecuju.
A najveca je glupost kada mi napises da u Kuranu nema nikakvih gresaka. Prvo, to nije knjiga koja se bavi naucnim razmatranjem necega. S druge strane, sta ima tu sto je "tacno?" Da postoji dzehenem? Ili dzenet? Znas li ti to posigurno ili mi neko drugi moze kakav dokaz? Jer ako ima, odoh sutra u manastir da ispastam svoje grijehe do kraja zivota.
-
vazda problemi
digger wrote:
Sta hocu da ti kazem je da KO RADI TAJ I GRIJESI.
Ljudi su—kao i danas—ucili uvijek jedan od drugog. Nauka negdje pogodi odmah "u sridu" a negdje je trazi dugo vremena. Negdje misli da mogu da viknu "Eureka" pa se onda pronadje da nije bilo vrijedno galame.
Naravno da ne mozes dokazati ali ti to fino zvuci kao gornje sto si napisao oko 'gresaka' drugih. Slicna prica koju sam vidio na YouTube je gdje rev. Hagard—onaj koji je placao muskoj prostitutki za seks—u diskusiji sa Rodzerom Dokinsom iznosi: Bibliju je pisalo 40 ljudi (cuj, on to zna?!?) i nisu napravili ni jednu gresku, a istorija je puna gresaka koje su napravili naucnici." A sve to govori gledajuci Rodzera pravo u oci. Sto bi se stidio kada je ubijedio milione drugih u isto?
Ko kupuje bilo sta na slijepo, dobice ono sto mu neko drugi zeli da proda. I bice istovremeno sretan misleci da posjeduje nesto posebno.
Samo je jedna kosmicka sekunda prosla od postanka naseg sistema do danas, pa vec znamo toliko mnogo. I to samo putem nauke. Ta ista nauka nas je odvela na Mjesec, a sutra i dalje.
A to ne mogu ni biblija ni kuran pa da su tri puta vise 'svete.'
samo jedan prijedlog...
haj pregledaj ovaj video na google-u pa onda reci koja se knjiga cime bavi...
http://video.google.com/videoplay?docid ... ik+science
imas na google-u i nastavak...ako te interesuje naravno...
-
digger
Evo potpisujem: neka mi bog ili alah ili vec ko posalje kakav 'signal' i potpisujem ovdje pred svima da odmah idem u pokajnike... a posto sam i osunecen, ne mora biti manastir...vatrogasac wrote:... za pokajanje Bog od tebe ne traži nikakvu pokoru u smislu askeze i odlaska u manastir.....mnogo je jednostavnije i bezbolnije.....
- vatrogasac
"Rijetko kad zapažamo da nas neobičnost okružuje. Čuda se događaju oko nas, Božji znaci nam pokazuju put, anđeli nas preklinju da ih saslušamo - međutim, mi se oglušujemo o sve to, jer smo naučili da postoje obrasci i pravila pomoću kojih se stiže do Boga. " Paulo Coelho (Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala)digger wrote:
Evo potpisujem: neka mi bog ili alah ili vec ko posalje kakav 'signal' i potpisujem ovdje pred svima da odmah idem u pokajnike... a posto sam i osunecen, ne mora biti manastir...
-
Gost123
joj vatrogasac koga to citirasvatrogasac wrote: "Rijetko kad zapažamo da nas neobičnost okružuje. Čuda se događaju oko nas, Božji znaci nam pokazuju put, anđeli nas preklinju da ih saslušamo - međutim, mi se oglušujemo o sve to, jer smo naučili da postoje obrasci i pravila pomoću kojih se stiže do Boga. " Paulo Coelho (Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala)
juznoamericke newage religiozne sapunice... daj nesto kvalitetnije filozofije...
-
Murisno1
puko si ti gotov kolegadigger wrote:Evo potpisujem: neka mi bog ili alah ili vec ko posalje kakav 'signal' i potpisujem ovdje pred svima da odmah idem u pokajnike... a posto sam i osunecen, ne mora biti manastir...vatrogasac wrote:... za pokajanje Bog od tebe ne traži nikakvu pokoru u smislu askeze i odlaska u manastir.....mnogo je jednostavnije i bezbolnije.....
- vatrogasac
...ja sam išao na ono što je rečeno.....a o onome ko je rekao.....nije baš kako ga ti ocrni......šta je bolji Niče ili Šopenhauer....?....Gost123 wrote:
joj vatrogasac koga to citiras
juznoamericke newage religiozne sapunice... daj nesto kvalitetnije filozofije...
.....Godine 1988. objavljuje Alkemičara, koji je od tada prodan u više od 11 milijuna primjeraka širom svijeta i preveden na četrdesetak jezika. Riječ je o djelu visoke simbolike, o metafori života, koja je nastala kao odraz jedanaestogodišnjeg izučavanja alkemije. Kako je prva edicija prodana u samo 900 primjeraka, izdavačka kuća odlučuje da ne štampa novo izdanje. No, Paulo nije želio odustati od svog sna.
Alkemičar je danas najprodavanija brazilska knjiga svih vremena, zbog čega je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Portugalski književni list Jornal de Letras objavio je podatak da je Alkemičar prodan u više primjeraka nego i jedna druga knjiga napisana na portugalskom u cijeloj povijesti jezika.
Svibnja 1993. HarperCollins štampa 50.000 primjeraka Alkemičara, što je najveća početna naklada za nekog brazilskog autora u Sjedinjenim Državama. Godine 1996. Editorial Objetiva dobija autorska prava na njegovu knjigu Peta gora, uz plaćanje avansa od milijun dolara, što je u povijesti najveća isplaćena suma nekom brazilskom autoru.
Osim Hodočašća i Alkemičara, Coelho je napisao i sjajne romene Na obali rijeke Piedre sjela sam i plakala, Peta gora i Veronika je odlučila umrijeti. 1997. Paulo objavljuje još jednu izvanrednu knjigu, Priručnik za ratnika svjetlosti, zbirku filozofskih razmišljanja, koja je postala putokaz milijunima čitatelja.
Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Super Grinzane Cavour Book Award i Flaiano International Award (Italija), "BAMBI 2001" (Njemačka)... 1999. Francuska vlada ga odlikuje ordenom Chevalier de l'Ordre National de la Légion d'Honneur.
Alkemičar je izveden širom svijeta u različitim kazališnim formama: od mjuzikla, plesnih performansa, lutkarskih predstava, do dramskih recitala i opera. I ostala djela, poput Veronika je odlučila umrijeti i Demon i gospođica Prym, nepresušni su izvor inspiracije za dramaturge. Osmišljene su i tri zbirke elektronskih igara: Hodočašće, Legenda i Tajna Alamuta, koje su realizirane u suradnji s autorom....
-
Gost123
ma prva knjiga koju od njega procitah je ta sto si citirao... nikako mi nije sjela, ne znam kako sma ju dovrsio:) meni je bilo nekako previse "gnjevcavo"...vatrogasac wrote:...ja sam išao na ono što je rečeno.....a o onome ko je rekao.....nije baš kako ga ti ocrni......šta je bolji Niče ili Šopenhauer....?....Gost123 wrote:
joj vatrogasac koga to citiras
meni drazi nietzsche:) puno vise od njega naucih.
shvacam sto zelis reci, samo mi ona knjiga ostala u losem sjecanju, pa tako reagirah.
pozdrav
-
KOGOD KADGOD
Intelligent Design The Future
Billions of Missing Links:
A Rational Look at the Mysteries that Evolution Can't Explain
Knjiga izlazi tek iduceg mjeseca, moze se pre-order na amazon.com
najskoriji pronalasci do sad, stvari koje Darwin nije mogao znati, jer nisu bili izumljeni dovoljno snazni mikroskopi itd.
Dr.Geffrey Simmons
intervju sa Dr.Simmons se moze poslusati na webu The Discovery Institute
preporucujem
Billions of Missing Links:
A Rational Look at the Mysteries that Evolution Can't Explain
Knjiga izlazi tek iduceg mjeseca, moze se pre-order na amazon.com
najskoriji pronalasci do sad, stvari koje Darwin nije mogao znati, jer nisu bili izumljeni dovoljno snazni mikroskopi itd.
Dr.Geffrey Simmons
intervju sa Dr.Simmons se moze poslusati na webu The Discovery Institute
preporucujem
- Arminovski
Aaaah osvjezenje... novi materijal za forumsko klanje. 
Daj nam bona direktan link. Nema tu. Jel ovaj intervju?
http://intelligentdesign.podomatic.com/ ... -08_00.mp3
U svakom slucaju, nadam se da je neki oblik konstruktivne kritike a ne jednostavno blacenje.
Daj nam bona direktan link. Nema tu. Jel ovaj intervju?
http://intelligentdesign.podomatic.com/ ... -08_00.mp3
U svakom slucaju, nadam se da je neki oblik konstruktivne kritike a ne jednostavno blacenje.
-
PITARKA_SA
cuj evolucija
jeste vi normalni?
to je laz,obmana..bog nas je stvorio
sram vas bilo
jeste vi normalni?
to je laz,obmana..bog nas je stvorio
sram vas bilo
- Arminovski
[quote="digger"]
A najveca je glupost kada mi napises da u Kuranu nema nikakvih gresaka.
[/quote]
[quote="digger"]Ma slab sam ti ja u interesu oko boljeg poznavanja religije. Niti sam procitao Kur'an niti Bibliju, a obje sam kao 'listao' par puta.[/quote]
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... am#1073431
Mislim da je veca glupost kad neko razveze diskusiju o stvarima koje ne poznaje dovoljno.
-
digger
Arminovski wrote:[quote="digger"]
A najveca je glupost kada mi napises da u Kuranu nema nikakvih gresaka.
Mislim da je veca glupost kad neko razveze diskusiju o stvarima koje ne poznaje dovoljno.[/size][/quote]digger wrote:Ma slab sam ti ja u interesu oko boljeg poznavanja religije. Niti sam procitao Kur'an niti Bibliju, a obje sam kao 'listao' par puta.
Kada nadjem nesto sto ne stoji, ne treba da to studiram da bih mogao da komentarisem. Kada ustanovim da citam losu knjigu, prestanem. Izadjem sa predstave koju smatram losom. Nakon par zalogaja ostavim neukusno jelo. ili napustim diskusiju sa glupavom osobom (nema veze sa tobom).
Zasto bih isao do kraja ili duboko 'studirao' nesto sto je vec pokazalo falinke ili besmislenost?
Zato, sve sto sam do sada napisao i dalje stoji. Ako hoces dalje sa detaljima, bujrum.
-
Danko_Bananko
Diggi, jel te ko diro ?
Nemojte mi diggera, ja imam predosjecaj da ce on postat veliki strucnjak po pitanjima islama.....kad poraste
Nemojte mi diggera, ja imam predosjecaj da ce on postat veliki strucnjak po pitanjima islama.....kad poraste
- Arminovski
Diggeru:
Nije mi cilj da napadam ljude koji misle drugacije niti da dajem povod Danku i kompaniji da likuju. Mislim jedino da je tema o Kur'anu takva da trazi bolje poznavanje, dakle ne vazi ono "nakon par zalogaja". Ti slobodno imaj svoj stav. Niko ti ne brani. Ja sam svoj naveo u proslom postu a naveo sam i razlog zasto u ovome.
Nije mi cilj da napadam ljude koji misle drugacije niti da dajem povod Danku i kompaniji da likuju. Mislim jedino da je tema o Kur'anu takva da trazi bolje poznavanje, dakle ne vazi ono "nakon par zalogaja". Ti slobodno imaj svoj stav. Niko ti ne brani. Ja sam svoj naveo u proslom postu a naveo sam i razlog zasto u ovome.
-
salihh
zasto ti objektivno ne sagledas... evo, ovdje se ti ipak ne raspravljas o aristotelu nego o kuranu, a covjek te lijepo pita o ociglednim zabludama klasicnih grckih filozofa kojih nema u kuranu, a ti pricas o hronologiiji, a nisi u stanju da napises gdje je to nauka dokazala da kuran grijesi?NIN wrote:Poredaj hronologiju i objektivno sagledaj.
Pozdrav...
imas li ti dokaz da su arapi imali prijevode grckih filozofa prije negoli su primili islam i da su kuran prepisali od faraona, kineza i grka, respektivno????
imam osjecaj da ponekad u nedostatku valjanog argumenta lupas sta bilo u nadi da ces nesto pogoditi....
-
salihh
KOGOD KADGOD wrote:Sto je jos interesantnije je da u Knjizi koja je "napisana" preko 1400 godina sve gornje naucne cinjenice se podrzavaju (sto je zaista cudo s obzirom da se tada vrlo malo znalo o intrikativnim i zapanjujucim nacinima postajanja i evolucije a kamoli o:KOGOD KADGOD wrote:Do sada se mogu klasifikovati tri osnovna misljenja sto se tice stvaranja opcenito i postanka zivih bica odredjeno.
1. Bukvalno religiozno shvatanje da je Bog stvorio sve u sest "dana" (a sedmi po nekima, navodno, da se odmori, beli se k'o "umorio"). Oni koji shvataju Objave bukvalno, smatraju da je sve stvoreno "najednom" mada se njihovo shvatanje vise centrira oko ljudskog bica za kojeg vjeruju da je Bog od vlazne zemlje "izvajao" covjekoliki kip i u njega "udahnuo" dusu.
2. Potpuno odbacivanje ikakvog "mijesanja" Boga (i samog postojanja prvobitnog bica/energije/sile) i negiranje ikakvog inteligentnog dizajna. Po ovom misljenju (a kojih ima mnogo varijacija, jedna od njih bivajuci Darwinova teorija, iako je on vjerovao u Boga), ziva bica su nastala iz sustinski JEDNE celije koja je pod odredjenim uslovima postala organska iz neorganske materije. Dalje se iz te jedne "jednostavn"e celije, navodno, razvila kompleksnija, pa grupa celija pa dalje slicno "lancu" sa karikama, svako drugo bice nastalo mutacijom prijethodnog, i sto je vise celija nastajalo iz one prve - to su se one "SLUCAJNO" preobracale u kompleksnije mutacije raznolikih stvorenja. UKRATKO. Vecina je upoznata sa detaljima ove teorije.
LICNO SE NE SLAZEM SA GORNJE DVIJE I SMATRAM DA JE ODGOVOR NEGDJE U SREDINI.
ZA KORIST SVIH KOJE ZANIMA OVA TEMA, NECU PROSTIRATI TEKSTOVE NA ENGLESKOM, JER ONI KOJI TECNO CITAJU ENGLESKI VEC IMAJU PRISTUP MORU INFORMACIJE O TRECEM STAVU KOJI OBJASNJAVA NASTANAK I RAZVOJ STVORENOG KOJI SPAJA PRVA DVA GORE-NAVEDENA
EVOLUCIJI U OKVIRU TJ. KAO DIO I IZUCAVANJE NACINA BOZIJEG STVARANJA
Ta "prva" celija (ili celiJE? zasto iskljucivati mogucnost simultanog nastanka vise od "jedne" ako su uslovi pogodni u datom trenutku?) koja je pod odredjenim uslovima "ozivjela" tj. postala organska iz neorganskih faktora u Darwinovo doba smatrana "jednostavnom" tj. u sustini mala "kuglica" ispunjena tecnoscu koja je "prazna" - u nedostatku jacih mikroskopa.
Danas je opcepoznato da ta "jednostavna" celija nije ni po cemu "jednostavna" i da je daleko od "prazne".
Svaka, i njjednostavnija celija je u svom nukleusu i oko njega ISPUNJENA milijardama genetskog materijala od prostih kiselina do kompleksnih.
Ovaj GENETSKI "buckuris" je osnova treceg shvatanja evolucije.
Sto prostije receno, pri samom cinu formacije prve organske materije (celije) iz neorganske, pod povoljnim i neophodno preciznim uslovima, nastanak organskog genetskog materijala sadrzanog u toj najprostijoj celiji je isto tako precizan, svrsishodan i savrseno "nagodjen" kao i same okolnosti pod kojima se neorgansko>organska transformacija i desila.
Svaki od milijardi gena i genetskih "dijelova" su sa sobom nosili, i u sebi sadrzavali, POTENCIJAL za dalji razvoj u kompleksne organske skupove celija i, dalje, odredjenog tipa/vrste zivog bica.
Dakle, ovaj stav NAPOREDNE EVOLUCIJE je u sustini shvatanje da - od Velikog Praska do najsitnijeg gena - iza svega stoji inteligentni dizajn prapocetne nekreirane Energije (koju zovemo Bog).
Sva ziva bica JESU nastala iz te prvobitne celije (celija) koja je pod okolnostima prisustva vode, svjetlosti i drugih faktora postala organska.
Medjutim, sva bica su NAPOREDO evoluirala noseci jedan genetski kod koji je mutacijom nastajao u forme kompleksnijih bica sa istim genetskim materijalom kao i osnovni gen iz kojeg je "krenula" evolucija kao dio prvobitne celije. Dakle umjesto nastajanja razlicitih vrsta zivih bica JEDNIH OD DRUGIH nastaju ziva bica samo istog genetskog porijekla MUTACIJOM iz jednog oblika u drugi
To znaci da su ziva bica evoluirala u kompleksnije forme ali samo u okviru odredjenog ZAJEDNICKOG genetskog "porijekla".
Npr. riboliko bice, nastalo evolucijom jednog od milijardi gena prvobitne celije se dalje razvijalo i genetskim mutacijama mijenjalo forme ali samo u okviru ribolikih stvorenja. Iz njih je nastala "moderna" riba sa svim vrstama i podvrstama - ali nije mogla nastati, recimo, ptica jer je ptica ishod evolucije potpuno odvojenog prvobitnog genetskog materijala i od prvobitnih "pticolikih" formi desavala se samo evolucija i mutacija u okviru odredjenog osnovnog genetskog bluprinta.
Ljudsko bice je, takodje, nastalo slicnim metamorfozama ali samo u okviru svog genetskog origina (sve se vise otkrivaju tjelesni ostaci ljudskih bica koja po "pravilima" evolucije ne bi "trebalo" da su postojala tako davno), dok su npr. majmuni nastajali NAPOREDO sa ljudima a ne kao dio njihove genetske osnove. ITD.
Radi obima ovog gradiva, moramo svesti ovo "TRECE" shvatanje stvaranja i postanka na jednu sazetu definiciju.
Evolucija zivih bica se odvijala NAPOREDO jedni UZ druge - a ne IZ jednog u drugo.
Naravno, pod ovim naporednim razvojem i mutacijama se u okviru jedne vrste desavalo i prezivljavanje najjaceg / najotpornijeg, ali to se samo odigravalo u okviru iste genetske vrste (mada je prirodna selekcija tema za sebe, sa svojim falinkama, ali da ne komplikujemo).
Ovo trece objasnjenje, a koje je i najskorije nastalo sa napretkom tehnologije kao i pokusaja da se shvate svi oni "nestali" linkovi ili "karike" koje su dio svakog "lanca" evolucije "objasnjenog" na nacin slican Darwinovom, je najpopularnije u naprednim krugovima naucnika raznih grana biologije i antropologije jer daje potpuno novo svjetlo i novu osnovu koja ima vise smisla, objasnjava nepostojece "karike" i opcenito pruza priliku da se napokon rasvijetli i naucno objasni nastanak zivota na Zemlji.
- stadijima embrija od zaceca do potpuno formiranog fetusa (sto je tek pod mikroskopom postalo dovoljno uvelicano da bi se moglo vidjeti, i prvi stadiji embrija nisu vidljivi golim okom uopste),
-ili o polinaciji biljaka, kruzenju vode (kada su ljudi vjerovali da je kiza "suze bogova" a sunce "odlazilo" u pod-svijet i ratovalo sa "bogovima" tame),
-ili o orbitiranju nebeskih tijela (kada su ljudi vjerovali da je Zemlja ravna, i "centar" svemira),
-ili o orbiti naseg suncevog sistema oko galaktickog centra (kada ljudi nisu ni znali da postoji galaksija a kamoli galaksiJE),
-ili da je svrha planina da stabiliziraju Zemljinu koru jer ima "korijen" u tlu ekvivalentan visini planine koji sluzi kao "klin" koji se zabije u tlo da cuva sator (kada su ljudi vjerovali da su planine divovi sa cijih se vrhova moglo prici blize bogovima),
-ili da postoje odredjena mjesta u okeanima gdje slana i svjeza voda teku naporedo a ne mijesaju se (kada vecina arapa nije znala ni da pliva a kamoli da istrazuje okeane milione milja udaljene od pustinje u kojoj su zivjeli),
-ili kako postoje mora koja "gore" (kada se znalo samo da vatru voda gasi),
-ili o bezdimnoj vatri ogromne jacine (kada se ni obicna vatra jos nije "savladala" a kamoli elektricna, mikrovalna, infracrvena ultrazvucna, laserska i nuklearna energija)
i jos mnogo mnogo slicnih otkrovenja koja se nisu mogla poznavati tada bilo gdje u svijetu a kamoli u zaostaloj arabijskoj pustinji.
Ta Knjiga se zove Qur'an ili Posljednji Zavjet - Bozija Objava koja potrvrdjuje Objave i Poslanike prijasnjih vremena i koja sdrzi more informacije u koje smo tek malo "zavirili" a koja "ceka" da bude objelodanjena za dobrobit covjecanstva... Gdje su oni koji ce uputu primiti, koji ce progledati...?
SVE sto ljudska masta moze da zamisli - ljudsko bice moze da napravi - to je Boziji Dar covjecanstvu.
Apsolutni Kreator je ljudskom bicu podario sposobnost kreativnosti i obezbjedio da na Zemlji na kojoj zive imaju sve sirovine da naprave bilo sta sto mogu da zamisle - sa dovoljno ulozenog proucavanja i truda.
Granice ljudskih dostignuca su ogranicene samo njihovom sposobnoscu da apstraktno "vide" bilo sta - sto je ogromna odgovornost jer sto name dato - dato nam je pod uslovom da to iskoristimo za DOBROBIT covjecanstva - a ne za medjusobno unistavanje i naudjivanje...
Dvije stvari ujedinjuju sve ljude:
- zajednicki cilj i
- zajednicki neprijatelj.
Ili cemo naci zajednicki cilj koji ce nam dati razloga da se sve zemlje svijeta ujedine za dobro i opstanak covjecanstva - ili ce mozda napad vanzemaljaca uzrokovati da sastavimo sposobnosti i ujedinimo se za odbranu planete.
Ili ni jedno ni drugo - i necemo moci da "krivimo" Boga za "kijametski Dan" nego samo sebe, jer nam je dato sve sto nam je potrebno da uspijemo kao globalna zajednica ljudskih bica a mi to iskoristili u obratne svrhe.
Kada bi mogli da nas vide oni od prije 1000 ili 500 godina?!... Pricamo "u zrak" i gledamo u "prazno" a cujemo i vidimo... koliko je covjecanstvo napedovalo tehnoloski a kako jos ima zaostalog naroda intelektualno... cudesno... kako smo sretni da zivimo bas u ovom vremenu kada svjedocimo najbrzi i najveci napredak covjecanstva na polju nauke i tehnologije (koliko god da bi voljeli da smo zivjeli u doba Muhammeda - ipak ne znamo na cijoj bi "strani" bili, kakvih ljudi, cak i vjernika ima - da su zivjeli tada - bili bi prvi protiv Poslanika jer stoje za ono sto su od svojih starih naslijedili po svaku cijenu i nista novo i drugacije ne prihvataju - koliko trebaju da su zahvalni sto im je vjera data "na tacni").
Tako lijepo vrijeme u kojem je Bog dao da se rodimo - a koliko ljudi provede svoj zivot a da se nisu osvrnuli oko sebe kako treba - i dok u svom tvrdoglavom jednostranstvu "tapkaju u mjestu" svaki trenutak koji je prosao se nikada nece povratiti... Kad bi insan mogao da ne spava - opet ne bi bilo dovoljno vremena da sve vidimo i shvatimo - djecije radoznalosti nezasitni trazeci odgovore na sve sto vidimo i pojmimo...
sorry za kopiranje cijelog posta, ali odavno nije bolji post na sa-x bio... sellam