Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
PRO testant

#1051 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:krscnaska moltiva Allahu, pop spominje Allaha u molitvi, ovo je aramejski jezik , jezik kojim je isus govorio

premotaj na 0:50 sekundu ,i cut ce te kako govori Ojli Allahi

DACHO od Bosne jesi li ono ti mene nazivao budalom zato sto sam vam govorio o ovim stvarima
Pa šta misliš da nisi budala? Ja sam te nazvao budalom ako misliš da je bitnije "nadvikati" nekoga da bi dokazao da si u pravu.
Drug .... ako neko na svahiliju slučajno kažu riječ Allah, da nije i on musliman? :lol: :lol: :lol:
HAHAHAHAH!!!!!! Pa ti ne možeš biti smješniji čovječe!!!!!!!!

A kome se moli kada govori "Allah" ? A šta znači ono "Haleluyah" na kraju? :lol: :lol: :lol:

Samo dokazuješ da je Arapski nastao od nekoliko jezika između ostalog i Aramejskog. Odnosno da je Semitskog porijekla. Te indirektno potvrđuješ da je Quran ništa drugo do kompilacija dijelova pojedinih djela prije njega.
I to je to. Sorry :oops:
KotromanichII

#1052 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Drug .... ako neko na svahiliju slučajno kažu riječ Allah, da nije i on musliman?
HAHAHAHAH!!!!!! Pa ti ne možeš biti smješniji čovječe!!!!!!!!
slucanjno dva puta pjeva ojli Allahiiiiii :D ignoranciji nigdje kraja

samo ti ovo mogu napisati

Allah porucuje u kuranu:

54. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe - poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.
55. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,
56. da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!"
– (Kur'an)

"Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti? Kuran

pogledaj kako masa naroda propade kroz zemlju u diskoteci u izraelu
PRO testant

#1053 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Koliko ja shavtih iz dijela onoga što si napisao, izrugivati se tebi je isto što i izrugivati se Allahu?
Ok.
E jarane .... nije ni tebi lako.....
Hajd ti meni živ bio i doživio taj dan, pa da se nađemo onda i vidimo ko će gdje. :thumbup:
Do tada .... ostaj mi "ubjeđen" :-D
Dacha od Bosne

#1054 Re: Biblija i Kuran

Post by Dacha od Bosne »

E, ovako, Kotoromaniću.

kao prvo, nazvao sam te slijepcem. Kao drugo, da li je za tebe musliman=islamista? Ako jeste, onda ću ti reći, da ako tvrdiš da su Abraham, Isak, Jakov, Mojsije, Aron, David, Solomon, Isaija, Jeremija, Danijel, Isus i ostali bili islamisti, ti ne samo da si budala, nego si budala na entu. Tako nešto, ni jedan normalan čovjek ne može da izjavi.
Žao mi je što moram koristiti ovakav riječnik, ali ti izgleda drugi ne razumiješ.
Neko ti je, prije mene, veoma lijepo objasnio da, ako već koristiš tu riječ musliman (ili ti pokoran Bogu), onda si ti, tvoj Muhamed i ostali njegovi sljedbenici, kuranski musliman. Ali da u to miješaš gore pomenute ljude, to stvarno nema apsolutno nikakvog smisla.
KotromanichII

#1055 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Koliko ja shavtih iz dijela onoga što si napisao, izrugivati se tebi je isto što i izrugivati se Allahu?
Ok.
E jarane .... nije ni tebi lako.....
Hajd ti meni živ bio i doživio taj dan, pa da se nađemo onda i vidimo ko će gdje.
Do tada .... ostaj mi "ubjeđen"
nije meni nego smijanju rijecima Allaha i borba protiv njegovih ajeta

Allah kaze u kuranu:
Kuran 5:72. Nevjernici su oni koji govore: “Bog je – Mesija/Mesih, sin MarijinMerjemin!”

A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati."

5. a da kazni najbolnijom patnjom one koji protiv dokaza Nasih bore, nastojeci da ih onemoguce.
6. Oni kojima je dato znanje dobro znaju da je ono sto ti se objavljuje od Gospodara tvoga istina i da vodi na put Silnoga i Hvaljenog,
Kuran

i za kraj poziv Allahov krscanima i zidovima

Reci(Muhammede): "O sljedbenici Knjige(zidovi i krscani), dođite da se okupimo oko jedne riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome, osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo"! Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani"!
KotromanichII

#1056 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

, ovako, Kotoromaniću.

kao prvo, nazvao sam te slijepcem. Kao drugo, da li je za tebe musliman=islamista? Ako jeste, onda ću ti reći, da ako tvrdiš da su Abraham, Isak, Jakov, Mojsije, Aron, David, Solomon, Isaija, Jeremija, Danijel, Isus i ostali bili islamisti, ti ne samo da si budala, nego si budala na entu. Tako nešto, ni jedan normalan čovjek ne može da izjavi.
Žao mi je što moram koristiti ovakav riječnik, ali ti izgleda drugi ne razumiješ.
Neko ti je, prije mene, veoma lijepo objasnio da, ako već koristiš tu riječ musliman (ili ti pokoran Bogu), onda si ti, tvoj Muhamed i ostali njegovi sljedbenici, kuranski musliman. Ali da u to miješaš gore pomenute ljude, to stvarno nema apsolutno nikakvog smisla.
evo dokaza da nisi u pravu kuransko biblijski dokazi, i izjava rabina
Tako nešto, ni jedan normalan čovjek ne može da izjavi.

nemoze covjek ali moze Bog

Allah kaze:

67. Ibrahim nije bio ni Jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik (Musliman), vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik.

arapski
مَا كَانَ إِبْرَاهِيمُ يَهُودِيًّا وَلَا نَصْرَانِيًّا وَلَٰكِن كَانَ حَنِيفًا مُّسْلِمًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ

latiniziran ajet
Ma kane ibrahimu jehudien ve la nasranien velakin kane hanifen muslimen ve ma kane minel mushrikin

Allah kaze:

O SLJEDBENICI KNJIGE (ŽIDOVI I KRŠĆANI), ZAŠTO SE O IBRAHIMU (AVRAMU, ABRAHAMU) PREPIRETE, PA ZAR TEVRAT (TORA, STARI ZAVJET) I INDŽIL (NOVI ZAVJET, JEVANĐELJE) NISU OBJAVLJENI POSLIJE NJEGA?! ZAŠTO NE SHVATITE!"
(Kuran)

KAKO GOVORITE: "I IBRAHIM (Abraham) I ISMAIL I ISHAK I UNUCI SU BILI JEVREJI ,ODNOSNO KRŠĆANI? RECI: "ZNATE LI VI BOLJE ILI ALLAH? ZAR JE IKO GORI OD ONOGA KOJI SKRIVA ISTINU ZNAJUĆI DA JE OD ALLAHA? - A ALLAH MOTRI NA ONO ŠTO RADITE! (Kuran)

a evo ti dokaza iz biblije
Vidi Postanak, 11:31:

"Terah povede svoga sina Avrama, svog unuka Lota, sina Haranova, svoju snahu Saraju, ženu svoga sina Avrama, pa se zaputi s njima iz Ura kaldejskoga u zemlju kanaansku. Kada stignu do Harana, ondje se nastane."

Tako Abraham koji je rođen u Uru Babilona nije mogao biti jevrej. Prvo jer je Ur Babilona u nekadašnjoj Mesopotamiji, što je sada dio Iraka. Prema tome je bio više Arap nego židov.

Drugo, ime židov nastaje poslije Judinog postojanja, velikog Abrahamovog potomka.

Čitaj Postanak, 12:4 i 5:

"...Avramu je bilo 75 godina kad je otišao iz Harana. Avram uze sa sobom svoju ženu Saraju, svog bratica Lota, svu imovinu što su je namakli i svu čeljad koju su stekli u Haranu te svi pođu u zemlju Kenaansku."

Dakle, Abraham je emigrirao u Kenan kada mu je bilo 75 godina i Biblija jasno spominje da je on tamo bio stranac; Postanak, 17:8:

"TEBI I TVOM POTOMSTVU DAJEM ZEMLJU U KOJOJ BORAVIŠ KAO PRIDOŠLICA - SVU ZEMLJU KANAANSKU - U VJEKOVNI POSJED; A JA ĆU BITI NJIHOV BOG."
zidovski rabin sam kaze da su muslimani zajedno klali kurbane sa zidovima po jerusalemu jos odavnina, tako stoji u njihovim svetim knjigama, cak ih naziva muslimin
http://www.youtube.com/watch?v=ByIh7Tcr ... r_embedded video
a ako to stoji u njihovim svetim knjigama, onda netreba da te cudi allahove izjave da je Abraham musliman

Allah kaze u kuranu.

Allah vas je nazvao muslimanima, ranije i u ovoj Knjizi...(El-Hadždž, 78).

ovo se zove dokazaivanje sa raznih izvora za svoje tvrdnje, a to sto ti dokazujes
Tako nešto, ni jedan normalan čovjek ne može da izjavi.
ovo je za tebe najveci dokaz da to nije tako :D
PRO testant

#1057 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Dacho stipu ga ba. Vidiš da je zapeo za površne i laičke stvari. Sve je njemu "odličan" argument. Bez ikakvog razmišljanja, smisla ili logike. Sreća njegova pa ima ljudi oje ne želimm da vrijeđam na forumu, postavio bi ..... ma bježi tamo.

Okani se ........ i radi svoj posao, i ovako je život komplikovan i težak još treba da slušam njega i takozvane argumente.

Ja, i mismo svi muslimani, i prema tome i Dodik je. Hajd sve je tako kako ti kažeš samo nas se prođi.
Ja veća budala bi pa pomisli da se može sa tobom pričati.
KotromanichII

#1058 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

PROtestant napisao
Dacho stipu ga ba. Vidiš da je zapeo za površne i laičke stvari. Sve je njemu "odličan" argument. Bez ikakvog razmišljanja, smisla ili logike. Sreća njegova pa ima ljudi oje ne želimm da vrijeđam na forumu, postavio bi ..... ma bježi tamo.

Okani se ........ i radi svoj posao, i ovako je život komplikovan i težak još treba da slušam njega i takozvane argumente.
kad se nemogu pobiti moji dokazi, onda se dize bijela zastava :D

moji dokazi da je bio musliman a ne zidov
1kuran
2biblija
3izjava zidova da su se zidovi susretali sa muslimanima u jersalemu jos odavnina

bogami kad ti opali paljba sa 3 razlicite strane , onda bi se trebao malo zapitati

salu na stranu, ljudi moji neradi se ovdje ko ce koga nadvladati u argumentaciji, nego ovdje smo da trazimo istinu , da upoznamo pravu istinu iz nasih svetih knjiga
PRO testant

#1059 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:
PROtestant napisao

kad se nemogu pobiti moji dokazi, onda se dize bijela zastava :D

moji dokazi da je bio musliman a ne zidov
1kuran
2biblija
3izjava zidova da su se zidovi susretali sa muslimanima u jersalemu jos odavnina

bogami kad ti opali paljba sa 3 razlicite strane , onda bi se trebao malo zapitati

salu na stranu, ljudi moji neradi se ovdje ko ce koga nadvladati u argumentaciji, nego ovdje smo da trazimo istinu , da upoznamo pravu istinu iz nasih svetih knjiga
Ok istina je sve što ti kažeš.
Hvala ljepa.
Prijatno
Shoshana

#1060 Re: Biblija i Kuran

Post by Shoshana »

Brate dragi, ovo prelazi sve granice. Da se ne bojim da nekoga ne uvrijedim, predlozila bih vam da idete mjeriti... znate vec sta :-)

Ove su vam rasprave na nivou vrtica. AKo niste ni jedan ni drugi u stanju shvatiti da se vodite razlicitim kriterijima, i mjerilima relevantnosti, ispravnosti te razlicitim autoritetima - uzdrzite se od daljeg medjureligijskog dijaloga. Nije pod moranje. Jeste, lijepo je ako se moze naci zajednicki jezik, ali ako se umjesto zajednickog jezika insistira na trazenju razlicitosti, i ubjedjivanja u ispravnost vlastitoga a u neispravnost tudjega - mislim da je bolje, pametnije i postenije drzati se svoga i ostaviti tudje na miru.

Ako jos neko zeli o samoj temi, tj ako iko zeli znati kada su razliciti spisi kanonizirani - nek se uhvati googla :oops:
Locked