Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bubobih wrote: ↑09/10/2024 14:57
Ako uzmemo u obzir i postarinu od 12km
12KM je zakonski minimum koji moraju prikazati javno. Cijena je dosta manja.
BH pošta na olx "javno" prikazuje 8 KM.
Državne pošte su izuzete iz tog zakona.
Odnosi se samo na privatne.
Na taj način država štiti svoja preduzeća.
U praksi, svi za top klijente imaju cijenu koja ide i niže od 8 KM.
12KM je zakonski minimum koji moraju prikazati javno. Cijena je dosta manja.
BH pošta na olx "javno" prikazuje 8 KM.
Ne bih rekao da je to u skladu sa Zakonom o konkurenciji.
Evo iz zakona o poštama, odmah u uvodu ima jasna razlika
h) "operateri poštanskog saobraćaja" znače sve subjekte koji su registrovani za obavljanje djelatnosti iz oblasti poštanskog saobraćaja;
i) "javni poštanski operater" znači preduzeće koje je u većinskom državnom vlasništvu, i koje je u trenutku donošenja ovog zakona već registrovano za pružanje rezervisanih i nerezervisanih poštanskih usluga;
Evo iz zakona o poštama, odmah u uvodu ima jasna razlika
h) "operateri poštanskog saobraćaja" znače sve subjekte koji su registrovani za obavljanje djelatnosti iz oblasti poštanskog saobraćaja;
i) "javni poštanski operater" znači preduzeće koje je u većinskom državnom vlasništvu, i koje je u trenutku donošenja ovog zakona već registrovano za pružanje rezervisanih i nerezervisanih poštanskih usluga;
Ja, i?
Može li propis koji kaže da je svima minimalno 12 KM, osim javnim poštanskim operaterima?
Ko kna koliko puta sam platio privatnu kurirsku službu 8 KM, upravo naručujući ove TEMU džidže od ovih naših preprodavača. I javno stoji ta cijena dostave.
Last edited by Dzontra_Volta on 09/10/2024 15:25, edited 1 time in total.
Dzontra_Volta wrote: ↑09/10/2024 15:23
Ko kna koliko puta sam platio privatnu kurirsku službu 8 KM, upravo naručujući ove TEMU džidže od ovih naših preprodavača. I javno stoji ta cijena dostave.
Niko to ne spori, cak sam i sam napisao da ne placaju 12KM koliko je navedeno. Izbjegavaju tu minimalnu cijenu na razne nacine, recimo "grupno snizenje", snizenje na kolicinu etc, ili prodavac kao nadoknadi dio novca. Kako god usklade se sa zakonom kroz sivu zonu.
STR69 wrote: ↑09/10/2024 17:53
Jesu li se ovo probudili uhljebi iz državnih pošta? ja ono što ide preko njih već mjesecima de dobijam, Izgubi se između Budimpešte i Sarajeva.
Meni regularno stiže sve. Oko 4-5 pošiljki u zadnjih 45 dana iz Njemačke, Španije, Kine.
Došla mi je neka dječja odjeća, i definitivno neću više odjeću uzimati. Nije jeftinija nego npr. Sinsay, a lošiji je kvalitet.
Igračke koje su mi došle su ok.
Dakle, za sada sitni inventar i alat odlični, odjeća meh.
objavio neko nema zvanicno. zato mi i nije jasno zasto tebi paket dostavlja ht posta, a meni 4 paketa x express, ni jedan druga posta. ne navodim da treba da dostavlja nego me to navodi da dostavljaju po regijama vjerovatno. pa je tvoja regija pripala toj postanskoj firmi. prava bi zbrka bila da 1 paket vozi onaj 1 paket ovaj 1 paket neko treci a svi voze npr u istu ulicu skoro... ko bi to ispratio
Koliko ja vidim ove x express posiljke su sve područje RS-a koje bi inace trebale poste srpske dostavljati.
Znaci moguce da ce nama u federaciji dostavljati samo HP i BH posta.
Ma kakvi, meni u Tuzli 4 odvojene narudzbe sve preko xexpress najavljene