Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tranquil

#1051 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

Gojeni H wrote:Iz perspektive nekih muslimana, ali I drugih vjernika, covjek bez Boga tezi porobljavanju, ili samoporobljavanju, a tehnologija tu teznju samo ubrzava.
Šta reći drugo nego da je perspektiva nekih muslimana, ali i drugih vjernika, u potpunosti iskrivljena.
Gojeni H wrote:Ovo ne bi trebalo biti shvaceno kao antinaucno razmisljanje, uopste ne.
Pa i nije, onima koji tako razmišljaju nauka obično odgovara kada njima koristi, ili kada navodi vodu na njihov mlin. Može se prije reći da je to selektivno antinaučno, i u potpunosti antisekularno razmišljanje.
Gojeni H wrote:Fokus je na covjekovom bogatom unutrasnjem zivotu koji bezbozni sekularizam cesto pokusava negirati.
Nisam nikada pročitao nešto netačnije na temu sekularizma :-) Niko nikada se nije bavio negiranjem čovjekovog unutrašnjeg života
Gojeni H wrote:A mozda uvazeni profesor Hafizovic nije uopste ovako mislio, vec nesto trece. :D
Kao što sam već napisao, meni se samo čini da on pokušava interpretirati rastući sekularizam i nekada aktuelni program "Zvjezdanih ratova" kao rat protiv Boga, ili kako on to naziva, "nebeski front". Sasvim slučajno (ili ne?), to se uklapa sa slikom o SAD kao o "Velikom Sotoni" koja je česta u šiitskim krugovima, kojima je uvaženi profesor blizak. I nakon tog shvatanja, teško mi je doživjeti njegovo pisanje, barem na ovu temu, kao bilo šta više od sektaške propagande.
tranquil

#1052 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

allem_77 wrote:
tranquil wrote: Da, naravno i naučna dostignuća. LHC je tu, detektovali smo česticu koja kreira gravitaciju,
Božiju česticu, koja je dobila naziv po Higgsu.
Kada na internetu pretražuješ Božija čestica, izbaci Higgsov bozon? :cry:
Da, mislio sam na to, Higgsov bozon, često nazivan i Božija čestica.
allem_77

#1053 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

tranquil wrote:
allem_77 wrote:
tranquil wrote: Da, naravno i naučna dostignuća. LHC je tu, detektovali smo česticu koja kreira gravitaciju,
Kad uđemo u materiju, kroz molekule stižemo do atoma, pa kroz oblak elektrona dolazimo do jezgra i ulazimo u protone i neutrone do opisnih kvarkova, koji su suštinski samo kovitlac energije koje na okupu drži jaka nuklearna sila. U subatomskom kvantnom svijetu ne vrijede Newtonovi zakoni i ništa nije određeno – tamo vrijedi samo fizika vjerovatnoće. Tamo se, prema Feynmanovim dijagramima u kvantnoj teoriji polja, gubi čak i razlika između sadašnjosti i budućnosti! Gdje je onda ta materija u koju ateisti nominalno vjeruju?

Šta bi onda ovo značilo? Ja se ne razumijem?
Gojeni H

#1054 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

tranquil wrote:
1. Šta reći drugo nego da je perspektiva nekih muslimana, ali i drugih vjernika, u potpunosti iskrivljena.

2. Pa i nije, onima koji tako razmišljaju nauka obično odgovara kada njima koristi, ili kada navodi vodu na njihov mlin. Može se prije reći da je to selektivno antinaučno, i u potpunosti antisekularno razmišljanje.

3. Nisam nikada pročitao nešto netačnije na temu sekularizma :-) Niko nikada se nije bavio negiranjem čovjekovog unutrašnjeg života

4. Kao što sam već napisao, meni se samo čini da on pokušava interpretirati rastući sekularizam i nekada aktuelni program "Zvjezdanih ratova" kao rat protiv Boga, ili kako on to naziva, "nebeski front". Sasvim slučajno (ili ne?), to se uklapa sa slikom o SAD kao o "Velikom Sotoni" koja je česta u šiitskim krugovima, kojima je uvaženi profesor blizak. I nakon tog shvatanja, teško mi je doživjeti njegovo pisanje, barem na ovu temu, kao bilo šta više od sektaške propagande.
1. Vjerujem da tako mislis

2. Naravno da covjek treba da se posluzi naukom. Nije valjda obratno?

3. Kako nije? Mozda na forumu nije, ali ako bismo vjerovali biolozima covjek je skup misica i kostiju, I nesto hemikalija kroz tijelo. Covjek navodno nista ne osjeca, sve je samo mijesanje odredjenih supstanci na odredjene podrazaje.
Nova hipoteza je da covjek ima vrlo malo ili nikako slobodne volje i da sve zavisi od okoline i genetskog nasljedja cime je posljedicno nasa svijest unaprijed isprogramirana da reaguje sablonski na odredjene podrazaje. DakleM, ni instinktivno k'o hajvan.

4. Knjiga izdata 2002. god., autor ni spomenuo nije SAD ali sto bi asik rekao "Ne vidite vi nju mojim ocima". :D
A mozda I ima iransko-siitske zavjere.
tranquil

#1055 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

allem_77 wrote:
tranquil wrote:
allem_77 wrote:Božiju česticu, koja je dobila naziv po Higgsu.
Kad uđemo u materiju, kroz molekule stižemo do atoma, pa kroz oblak elektrona dolazimo do jezgra i ulazimo u protone i neutrone do opisnih kvarkova, koji su suštinski samo kovitlac energije koje na okupu drži jaka nuklearna sila. U subatomskom kvantnom svijetu ne vrijede Newtonovi zakoni i ništa nije određeno – tamo vrijedi samo fizika vjerovatnoće. Tamo se, prema Feynmanovim dijagramima u kvantnoj teoriji polja, gubi čak i razlika između sadašnjosti i budućnosti! Gdje je onda ta materija u koju ateisti nominalno vjeruju?

Šta bi onda ovo značilo? Ja se ne razumijem?
Ja ne razumijem mnogo toga. Ne razumijem ni tvoje pitanje. Ali jedno je sigurno - kada je fizika u pitanju, mi živimo u međusvijetu. Stvari su bitno drugačije u mikro i makro svijetu svijetu atoma i galaksija. Ja znam da ne znamo kako atom izgleda, jer on ni ne može da "izgleda", jer čestica svjetlosti ne može pasti na njega bez interakcije, a opet, predmeti sačinjeni od atoma se mogu vidjeti. Ja znam da se atomi međusobno ne mogu dodirivati, a ipak, kada pokucam o drvo, osjetim ga, i čujem zvuk. Zato se i ne opterećujem previše prirodom materije u mikro svijetu, dovoljno je što prihvaćam da, iako su prirodni zakoni svuda isti, u mikro svijetu to sve drugačije izgleda nego u našem međusvijetu.
tranquil

#1056 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

Gojeni H wrote:
tranquil wrote:
1. Šta reći drugo nego da je perspektiva nekih muslimana, ali i drugih vjernika, u potpunosti iskrivljena.

2. Pa i nije, onima koji tako razmišljaju nauka obično odgovara kada njima koristi, ili kada navodi vodu na njihov mlin. Može se prije reći da je to selektivno antinaučno, i u potpunosti antisekularno razmišljanje.

3. Nisam nikada pročitao nešto netačnije na temu sekularizma :-) Niko nikada se nije bavio negiranjem čovjekovog unutrašnjeg života

4. Kao što sam već napisao, meni se samo čini da on pokušava interpretirati rastući sekularizam i nekada aktuelni program "Zvjezdanih ratova" kao rat protiv Boga, ili kako on to naziva, "nebeski front". Sasvim slučajno (ili ne?), to se uklapa sa slikom o SAD kao o "Velikom Sotoni" koja je česta u šiitskim krugovima, kojima je uvaženi profesor blizak. I nakon tog shvatanja, teško mi je doživjeti njegovo pisanje, barem na ovu temu, kao bilo šta više od sektaške propagande.
1. Vjerujem da tako mislis

2. Naravno da covjek treba da se posluzi naukom. Nije valjda obratno?

3. Kako nije? Mozda na forumu nije, ali ako bismo vjerovali biolozima covjek je skup misica i kostiju, I nesto hemikalija kroz tijelo. Covjek navodno nista ne osjeca, sve je samo mijesanje odredjenih supstanci na odredjene podrazaje.
Nova hipoteza je da covjek ima vrlo malo ili nikako slobodne volje i da sve zavisi od okoline i genetskog nasljedja cime je posljedicno nasa svijest unaprijed isprogramirana da reaguje sablonski na odredjene podrazaje. DakleM, ni instinktivno k'o hajvan.

4. Knjiga izdata 2002. god., autor ni spomenuo nije SAD ali sto bi asik rekao "Ne vidite vi nju mojim ocima". :D
A mozda I ima iransko-siitske zavjere.
1. Ljudi sa Bogom ne mogu imati normalnu perspektivu na to čemu teže ljudi bez Boga. Vjerujem da oni misle da mogu, ali opet nisu u pravu

2. Slažem se

3. Biologija i naučno objašnjenje čovjekovog organizma ne negiraju čovjekov unutrašnji život. To je smiješna pretpostavka, isto kao kada bi rekli da hemičari sa svojim hemijskim formulama šećera i poznavanjem procesa nastajanja čokolade negiraju da je moguće osjetiti slatko. Čini mi se da se ovdje pod "bogati unutrašnji život čovjeka" pokušava progurati natprirodna duša. Čovjekov unutrašnji život postoji i bez vjerovanja u Had i čamac preko rijeke Lete, ili šta se već trenutno fura u ovom milenijumu. Nikada niko nije tvrdio da čovjekov unutrašnji život ne postoji, samo postoje različita objašnjenja mehanizma.

Kada je u pitanju negiranje slobodne volje, ni ono ne negira unutrašnji život, samo govori o tome da ne postoji nematerijalna komponenta koja učestvuje u donošenju odluka, i kao posljedica toga, materijalna komponenta je podložna fizičkim zakonima - ali unutrašnji život čovjeka i dalje postoji. IT terminologijom rečeno, proces se ne izvršava u cloudu, nego na lokalnom hardware-u, ali i dalje postoji, i niko ga nije negirao, nego je sporan samo modus izvršavanja.

4. Ako se ne varam, 2002. su postojale i SAD i termin "Veliki Sotona".

A čovjek ne mora direktno napisati da se vidi na šta aludira :wink: Pogotovo kada se neko, kao Hafizović, izrazito, čak ekstremno trudi da stav prezentira što je moguće uvijenije, pa kada ga pročitamo, moramo ga razmotavati, pri tome koristeći lična uvjerenja autora.
Edouard

#1057 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

tranquil wrote:
Kada je u pitanju negiranje slobodne volje, ni ono ne negira unutrašnji život, samo govori o tome da ne postoji nematerijalna komponenta koja učestvuje u donošenju odluka, i kao posljedica toga, materijalna komponenta je podložna fizičkim zakonima - ali unutrašnji život čovjeka i dalje postoji. IT terminologijom rečeno, proces se ne izvršava u cloudu, nego na lokalnom hardware-u, ali i dalje postoji, i niko ga nije negirao, nego je sporan samo modus izvršavanja.
A šta je s informacijom, učestvuje li ona u donošenju odluka, da li je ona materijalna ili nematerijalna komponenta?
tranquil

#1058 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

Edouard wrote:
tranquil wrote:
A šta je s informacijom, učestvuje li ona u donošenju odluka, da li je ona materijalna ili nematerijalna komponenta?
Pa dobro.

Ako ćeš već da cjepidlačiš, onda ću i ja, pa ću odgovoriti sa ne, informacija ne učestvuje u donošenju odluke, jer je ona objekat a ne subjekat. Dio je procesa, ali ne kao aktivni učesnik.

Kada sam govorio o "učešću" u donošenju odluke, očito sam mislio na čovjeka i na njegov mehanizam koji koristi za takve stvari - mozak, a mozak ima, koliko znamo, samo materijalni dio.

I to je nešto vrlo nemisteriozno, i čega bi trebala biti svjesna svaka osoba na čije je odluke barem jednom u životu uticala materijalna tvar poput hormona, adrenalina, ili nečeg vanjskog kao što su alkohol ili lijekovi.

Materija utiče na materiju. Prilično nespektakularno, ali ta činjenica nije nekompatibilna sa tvrdnjom da ljudi imaju bogat unutrašnji život.
Gojeni H

#1059 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

tranquil wrote:
1. Ljudi sa Bogom ne mogu imati normalnu perspektivu na to čemu teže ljudi bez Boga. Vjerujem da oni misle da mogu, ali opet nisu u pravu

2. Slažem se

3. Biologija i naučno objašnjenje čovjekovog organizma ne negiraju čovjekov unutrašnji život. To je smiješna pretpostavka, isto kao kada bi rekli da hemičari sa svojim hemijskim formulama šećera i poznavanjem procesa nastajanja čokolade negiraju da je moguće osjetiti slatko. Čini mi se da se ovdje pod "bogati unutrašnji život čovjeka" pokušava progurati natprirodna duša. Čovjekov unutrašnji život postoji i bez vjerovanja u Had i čamac preko rijeke Lete, ili šta se već trenutno fura u ovom milenijumu. Nikada niko nije tvrdio da čovjekov unutrašnji život ne postoji, samo postoje različita objašnjenja mehanizma.

4. Ako se ne varam, 2002. su postojale i SAD i termin "Veliki Sotona".

A čovjek ne mora direktno napisati da se vidi na šta aludira :wink: Pogotovo kada se neko, kao Hafizović, izrazito, čak ekstremno trudi da stav prezentira što je moguće uvijenije, pa kada ga pročitamo, moramo ga razmotavati, pri tome koristeći lična uvjerenja autora.
1. Covjek koji je postao vjernikom iz pozicije ateiste ne moze znati sta ateisti misle, I obratno? Slazem se. Samo osoba koja konvertira moze znati sta je ona mislila i na koji nacin je vidjela svijet prije tog cina. Imali smo dobre primjere za analizirati ovdje na forumu. Uglavnom is jednog ekstrema u drugi.

2. Palac

3. Slazem se da je pretpostavka smijesna, ali je ipak zvanicni stav nekih od eminentnijih biologa danasnjice. Autori koji su u zadnjih nekoliko godina prodali milione primjeraka svojih knjiga i uticali na stavove barem slicnog broja ljudi se vode upravo takvim pretpostavkama.
Da stav barem nekoliko vjerskih pravaca je da covjek posjeduje dusu gdje svaka ima svoje specificnosti koje nemaju puno veze sa hemijskim procesima.
Vjerujem da je tvoj stav da hemijski procesi ne uticu na slobodnu volju, ali ponovo, neki novi stavovi na trzistu ljudskih dusa, ili stagod bi bila ateisticka ekvivalenta, je da je slobodna volja ljudska konstrukcija. Naravno da se pripadnik monoteisticke vjere sa takvim otudjenjem I porobljavanjem covjeka a la Vrli novi svijet ne moze sloziti.

5. Hafizovic je veliki autor ... samo da hoce poceti pisati na bosanskom jezikom I manje komplikovanim jezikom za koji zaista nema potrebe. :D
Ipak mislim da si fulio poentu, iako je to samo moje skromno misljenje. Hafizovic drugacijim rjecnikom pise o istom putu u ambis kojim ide potrosacko drustvo, o kojem je pisao neislamski I nazovi sekularni autor Erih From.
broj dva

#1060 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

tranquil wrote:
allem_77 wrote:
Physicist Leon Lederman coined the nickname "God Particle" in the early '90s and used it as the title of his book on the subject. I'm sure he thought it was just a cute name (especially since Lederman claims his publisher rejected his original idea of the "Goddamn Particle"), but the media went crazy with the name, and now it's hard to disentangle the real physics of the Higgs from the hype.
arzuhal

#1061 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

Dr Rešid Hafizović je, pretpostavljam, među posljednjim ljudima koji će "napadati" i kritikovati zapadnu civilizaciju samo zato što je "zapadna" i "materijalstička". Koliko vidim, on kritikuje tendenciju zapadne civilizacije (koja je globalna i globalizirajuća, "gdje je Bog umro", Nietzsche, i koju na njenoj nihilističkoj putanji "može spasiti samo jedan bog", Heidegger) po pitanju pomjeranja ili poništavanja granica i ne/poznavanja mjere. Poznavati granice i time se držati mjere stvari jedno je od temeljnih obilježja vjere u objavljenog Boga koji Sam Sobom mjeru propisuje i granice utvrđuje. Zapadna, obezbožena civilizacija, ima suprotnu tendenciju, da stalno ide dalje, preko svih granica, bez obzira na sve nje pozitivne proklamovane ili vjerujuće motive: radoznalost, plemeniti ciljevi, spoznaja, proširivanje znanja, itd. Ustvari, sama postaje bog koji sobom određuje granice i pravila. Raznorazna naučna otkrića na tom putu sasvim su legitimni plodovi truda koji, na koncu, vodi u Jedan Ireverzibilni Proces i Kraj. Jer da nema tih naučnih otkrića i njihovih opravdanih privlačnosti, ne bi bilo želje za daljnim pomjeranjem granica.
zijancer

#1062 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Gojeni H wrote:
zijancer wrote:ništa ne razumijem šta hoće da kaže
@tranquil sve shvatio i odgovorio pa zasto uopste pokusavati? :D
Istina, bilo koji izdvojeni citat je sizifov posao jer se iz kompletnog teksta pokusava otrgnuti samo subjektivno bitan dio radi, ponovo subjektivnog naglasavanja (dijela) nekog stava. Do mene...

Da pokusam.
Kazu da je Cecil Rhodes pri kraju zemaljskog zivota pogledao u nebo I rekao nesto kao: "Toliko zvijezda za osvojiti".
Rhodes je inace jedan od najboljih predstavnika beskrupuloznih kolonizatora iz doba pljacke i osvajanja Afrike.

Imperijalizam nije bio produkt krscanstva, posebno onog britanskog, vec nusprodukt doba prosvjetljenja.
Mracni dio nauke je dao "racionalno" objasnjenje rasizma i potcinjavanja jednih rasa drugoj. Rasizma je uvijek bilo I bice, ali ono sto je sekularno prosvjetiteljstvo donijelo je naucno opravdanje.

Napredak nauke je donio ogromno dobro ljudskoj rasi, ali nauka bez Boga je po prvi put u historiji covjeka dovela u poziciju da izvrsi vlastito samoubistvo cijele vrste.

Ukoliko ni nebo nije granica, covjek nakon pogleda u bezdan svemira, u kojem mozda i ne bude nista vrijedno osvajanja, dobije poriv da kontrolise apsolutno sve na Zemlji. Tehnologija mu je to u novije vrijeme skoro i omogucila.

Dva djela Yuval Noah Hararija, Homo Deus I 21 lekcija, za 21. Vijek, koja su vecim dijelom antiteisticki pamfleti, dosta govore o mogucnosti da se tehnologija otela kontroli I da covjeku slijede dani fasizma i potpune tiranije administratiziranog drustva.

Iz perspektive nekih muslimana, ali I drugih vjernika, covjek bez Boga tezi porobljavanju, ili samoporobljavanju, a tehnologija tu teznju samo ubrzava. Ovo ne bi trebalo biti shvaceno kao antinaucno razmisljanje, uopste ne. Fokus je na covjekovom bogatom unutrasnjem zivotu koji bezbozni sekularizam cesto pokusava negirati.

A mozda uvazeni profesor Hafizovic nije uopste ovako mislio, vec nesto trece. :D
Da pokušam i ja. Misliš da će se u nemogućnosti da ostvari ambicije prema nebu, nužno ponovo usmjeriti ka Zemlji i ovaj put (zahvaljujući tehnologiji) kolonizirati jedini preostali slobodni prostor, prostor-vrijeme (iliti čovjekov bogati unutrašnji život)?
Edouard

#1063 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

tranquil wrote:
Edouard wrote:
tranquil wrote:
Pa dobro.

Ako ćeš već da cjepidlačiš, onda ću i ja, pa ću odgovoriti sa ne, informacija ne učestvuje u donošenju odluke, jer je ona objekat a ne subjekat. Dio je procesa, ali ne kao aktivni učesnik.

Kada sam govorio o "učešću" u donošenju odluke, očito sam mislio na čovjeka i na njegov mehanizam koji koristi za takve stvari - mozak, a mozak ima, koliko znamo, samo materijalni dio.

I to je nešto vrlo nemisteriozno, i čega bi trebala biti svjesna svaka osoba na čije je odluke barem jednom u životu uticala materijalna tvar poput hormona, adrenalina, ili nečeg vanjskog kao što su alkohol ili lijekovi.

Materija utiče na materiju. Prilično nespektakularno, ali ta činjenica nije nekompatibilna sa tvrdnjom da ljudi imaju bogat unutrašnji život.
Ma ne radi se uopće o cjepidldlačenju, štoviše, riječ je o biti stvari.
Materijalni mozak je tu samo kao hardware, a nematerijalni dio; informacije/programske instrukcije, kako one u mozgu, tako i one koje pristižu u mozak iz okoline, presudni su za odvijanje procesa, donošenje odluka.
Naravno, ako hardware zalijemo pivom, vinom ili kavom, da će se proces, donošenje odluka poremetiti - da i materija utječe na materiju.
Gojeni H

#1064 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

zijancer wrote:
Da pokušam i ja. Misliš da će se u nemogućnosti da ostvari ambicije prema nebu, nužno ponovo usmjeriti ka Zemlji i ovaj put (zahvaljujući tehnologiji) kolonizirati jedini preostali slobodni prostor, prostor-vrijeme (iliti čovjekov bogati unutrašnji život)?
Da. Pokusaj ce definitivno biti tu, bez obzira na nebo. Novija historija nam govori da kada u covjeku nema Boga, skoro neminovno vodi uzdizanju covjeka-vodje kao boga, a takvo stanje je nemoguce bez potpune kontrole I svodjenja covjeka na automatu.

A mozda samo promjena vremena utice na nase negativno razmisljanje :D
allem_77

#1065 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

zijancer wrote:

O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica (prečnika) nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! (55:33)

U arapskom postoji i poseban gramatički oblik množine za izražavanje dvojine. Riječ ”aktar” predstavlja množinu veću od jedan ili dva. Trebamo obratiti pažnju na ovaj detalj. Među trodimenzionalnim predmetima, jedino sferoidi imaju ”prečnik”. Kod pravilne sfere, lopte, ne možemo govoriti o prečnicima, jer lopta ima samo jedan prečnik. Zanimljivo je da je u ajetu upotrijebljena množina.
Ovaj ajet je posebno značajan i zbog toga što upozorava na geoidni oblik Zemlje.

GRANICE SVEMIRA

Prečnici nebesa spomenuti u ajetu također su veoma interesantni. Prije saznanja da je svemir nastao praskom samo jedne tačke i da se konstantno širi, mnogi naučnici su mislili da je svemir neograničen. Međutim, svemir se konstantno širi i prilikom svakog širenja formira se novi i veći prečnik. U navedenom ajetu postoji također i naznaka da je svemir loptastog oblika. Kao što bi bili različiti prečnici izmjereni na različitim mjestima svemira, isto tako bi, zato što se svemir konstantno širi, svaki prečnik bio veći od prethodnog. Stoga je spominjanje prečnika svemira interesantno jer se spominje više prečnika, a i opovrgava ideju o beskonačnosti svemira.
Apsolutno je nemoguće da sa svojim fizičkim karakteristikama, sposobnostima i mogućnostima čovjek pređe granice atmosfere, a ni granice svemira. U ajetu je rečeno da je teško preći ove granice, ali da to nije nemoguće, nego da je ostvarivo uz veliku moć. Bez ikakve sumnje, moć za prevaljivanje ovih granica je izvan mogućnosti našeg tijela. Upravo kada je čovjek razvio tehnologiju, kada je, koristeći postojeću energiju i druge resurse na Zemlji, napravio svemirsku letjelicu, uspio je prevaliti granice, prečnike atmosfere. Što se tiče prevaljivanja veoma dalekih granica svemira, to, sa nedovoljnim mogućnostima postojeće tehnologije i kratkim životnim vijekom čovjeka, izgleda teško. Podsjetimo na činjenicu da Kur’an skreće pažnju da je to, uz veliku moć, moguće. Obzirom da ne znamo da li će do Sudnjeg dana Allah, dž. š., tu mogućnost pružiti čovječanstvu, o ovoj mogućnosti, koja iz ove perspektive izgleda nemoguća, nećemo ništa više reći. Za sada možemo svjedočiti izlasku izvan atmosfere, koji je ostvaren kao rezultat akumuliranja naučnog znanja i korištenja potencijala skrivenih u Zemljinoj utrobi.
zijancer

#1066 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

vise sam mislila na ghost in the shell scenario - to odgovara nekom nama vrlo bliskom dobu
I da svaka epoha ima oblik kolonizacije unutrasnjeg prostor-vremena koji je bilo odraz spoljasnjeg
Ali princip je isti. Jos da neko malo bolje opise trenutnu fazu.

A moc. Umorih se od same pomisli. Neka hvala. :)
Gojeni H

#1067 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:Dr Rešid Hafizović je, pretpostavljam, među posljednjim ljudima koji će "napadati" i kritikovati zapadnu civilizaciju samo zato što je "zapadna" i "materijalstička". Koliko vidim, on kritikuje tendenciju zapadne civilizacije (koja je globalna i globalizirajuća, "gdje je Bog umro", Nietzsche, i koju na njenoj nihilističkoj putanji "može spasiti samo jedan bog", Heidegger) po pitanju pomjeranja ili poništavanja granica i ne/poznavanja mjere. Poznavati granice i time se držati mjere stvari jedno je od temeljnih obilježja vjere u objavljenog Boga koji Sam Sobom mjeru propisuje i granice utvrđuje. Zapadna, obezbožena civilizacija, ima suprotnu tendenciju, da stalno ide dalje, preko svih granica, bez obzira na sve nje pozitivne proklamovane ili vjerujuće motive: radoznalost, plemeniti ciljevi, spoznaja, proširivanje znanja, itd. Ustvari, sama postaje bog koji sobom određuje granice i pravila. Raznorazna naučna otkrića na tom putu sasvim su legitimni plodovi truda koji, na koncu, vodi u Jedan Ireverzibilni Proces i Kraj. Jer da nema tih naučnih otkrića i njihovih opravdanih privlačnosti, ne bi bilo želje za daljnim pomjeranjem granica.
:thumbup:

Upravo tako.
Ustvari, on u odsustvu nepriznavanja jednih ili drugih, druge vjerske zajednice i poziva na dijalog o stvarima koje su od opsteg znacenja, a koje se definitivno mogu povezati sa univerzalnim vrijednostima: pravima covjeka, slobodi govora, itd.
zijancer

#1068 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Hocete li me skalpirati ako zamolim da neko pokusa objasniti sta je mjera stvari?
Bloo
Globalna šefica

#1069 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Arzuhal ce to :mrgreen:
ExNihilo

#1070 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Je li ovo pravi trenutak da se spomene kako Niče izjavljuje sa zebnjom da je Bog umro?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1071 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Challenger_ »

ExNihilo wrote:Je li ovo pravi trenutak da se spomene kako Niče izjavljuje sa zebnjom da je Bog umro?
a u stvarnosti, ipak, rikn'o samo Niče.

:lol:
allem_77

#1072 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

zijancer wrote:Hocete li me skalpirati ako zamolim da neko pokusa objasniti sta je mjera stvari?
Čekamo da nam Arzuhal objasni? Možda se ovdje krije odgovor? A možda i ne? Ja sam samo pročitao prevod Kur'ana i par hadisa. Svjestan sam svog neznanja.

https://m.facebook.com/stazomispravnih/ ... 9538518544
Bloo
Globalna šefica

#1073 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Challenger_ wrote:
ExNihilo wrote:Je li ovo pravi trenutak da se spomene kako Niče izjavljuje sa zebnjom da je Bog umro?
a u stvarnosti, ipak, rikn'o samo Niče.

:lol:
:facepalm:
arzuhal

#1074 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Arzuhal ce to :mrgreen:
Nikog ja ne skalpir'o, fala vi, iako podržavam sva plemena i njihovu borbu :mrgreen:
Škobo Habu

#1075 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Škobo Habu »

arzuhal wrote:Dr Rešid Hafizović je, pretpostavljam, među posljednjim ljudima koji će "napadati" i kritikovati zapadnu civilizaciju samo zato što je "zapadna" i "materijalstička". Koliko vidim, on kritikuje tendenciju zapadne civilizacije (koja je globalna i globalizirajuća, "gdje je Bog umro", Nietzsche, i koju na njenoj nihilističkoj putanji "može spasiti samo jedan bog", Heidegger) po pitanju pomjeranja ili poništavanja granica i ne/poznavanja mjere. Poznavati granice i time se držati mjere stvari jedno je od temeljnih obilježja vjere u objavljenog Boga koji Sam Sobom mjeru propisuje i granice utvrđuje. Zapadna, obezbožena civilizacija, ima suprotnu tendenciju, da stalno ide dalje, preko svih granica, bez obzira na sve nje pozitivne proklamovane ili vjerujuće motive: radoznalost, plemeniti ciljevi, spoznaja, proširivanje znanja, itd. Ustvari, sama postaje bog koji sobom određuje granice i pravila. Raznorazna naučna otkrića na tom putu sasvim su legitimni plodovi truda koji, na koncu, vodi u Jedan Ireverzibilni Proces i Kraj. Jer da nema tih naučnih otkrića i njihovih opravdanih privlačnosti, ne bi bilo želje za daljnim pomjeranjem granica.
Boldano, bar za mene, čist je primjer kolektiven zablude, koja je naveliko prisutno na samo na ovim prostorima, već daleko šire, o Zapadu kao izvoru svih "nihilističkih" zala i bauka, od samog multukulturalizma do pitanja ljudskih prava - odnosa prema, recimo, LGBT zajednici.

Zapad je, iz te uske perspektive, ovdašnji teologa i sličnih "filozofa" neka vrsta babaroge koja prijeti da proguta sve ovdašnje "tradicionalne vrijednosti" tipa porodice, zajedništva i samog identiteta u njegovoj punoći.

Ono što je najapsurdnije kod takvih tvrdnji jeste da tendencije iseljavanja iz ove zemlje vode samo na Zapad, nigdje drugdje.
Neki dan sam pročitao FB status jednog takvog "moraliste", efendije Muhammeda Velića, koji za depresiju, odnosno velik postotak samobistava upravo okrivljuje taj "zapadnjački stil života", odnosno materijalizam u vidu lagodnog života, umjesto da se forsira neka vrsta, najmanje, skromnosti budističkih monaha. Ovo zadnje je moj neki zaključak.

Nigdje ni spomena koliko je među samoubicama oni koji boluju od PTSP-a, koliko je onih sa dna socijalne ljestvice, nezaposlenih koji nisu u stanju kupiti djeci knjige, recimo, nigdje nikakve analize o razlozima i zbog čega su depresivni, koliko na to utiču ekonomske, socijalne i društvene prilike?
Nigdje ništa, osim komentara: "Elhamdulillah , efendija, nek' si poteg'o i to pitanje".

U tom se ogleda sav naš nihilizam, kao društva. Isto tako i nihilizam svih ovakvih teologa koji nam žele isporučiti neke vlastite moralne pouke koje bi trebalo sljediti.

Zapad je dekadentan, ali Istok to nije sa svim šeicima koji se razbacuju skupim automobilima, poznatim po razuzdanom životu i skandalima koji ih prate? Zapad je nihilistička crna rupa, ali to nije kompletan Bliski Istok, konkretna pokušaj stvaranja tzv. Islamske države čiji je nihilizam zapravo sve ono najgore što nam je predskazao Nietzsche kroz svoju filozofiju.

Bog kao ništavilo na zemlji.
Post Reply