Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bluemore

#1051 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

uglavnomja wrote:
MaroonBrigade wrote:
seln wrote:Ono sto ja ne kontam: ljudi jos nisu makli iz Bosne, a vec preracunavaju poreze, procente, koliko ce ih izaci obdaniste, gorivo za auto, racun za odijelo u Versace...
bog vam pamet dao, prvo se pobrinite da odete. A o parama pricajte kad ih budete imali u rukama.
I koliko god mislite da ce vam biti porezi, troskovi, izdaci... garantujem vam, bice vise.
Ljudi nemojte se informisati i planirati unaprijed jer vam niko ne garantuje sutra. Pobrinite se prvo da svane. Ove informacije koje nalazite i onako nisu tacne. Neopisiva je bol kad' kontas da ce ti porez biti 40% a na kraju bude 42% :cry: Sjeticete se vi tad selna i onda cete ovdje pisati sjoooo bruda bio si upravu :lol:

pa 2% nije malo para na platu od 8000 :oops:

tako se to racuna

niko nema ispod 4000 neto :zzzz:

eura mislim
Da i tad ce se sjeti tebe i selna i dobronamjernih napomena :-)

Sad ide i ekipa koja vlada jezikom tako da ne ostaju na poslovima kakvi su prije bili plafon i ovi idu i da napreduju
Ali tesko je to svariti :run:
MaroonBrigade

#1052 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

Bluemore wrote:Da i tad ce se sjeti tebe i selna i dobronamjernih napomena :-)

Sad ide i ekipa koja vlada jezikom tako da ne ostaju na poslovima kakvi su prije bili plafon i ovi idu i da napreduju
Pa to i jest' problem. Jadnici se mucili 25 godina da izadju iz magacina i da nauce sastaviti 2 vezane recenice na stranom jeziku. I sad' ce doci neki Mujo koji ce u startu imati bolje uslove i primanja. Ni meni ne bi bilo pravo :wink:
vjesticanametli

#1053 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Svi smo mi Mujo :lol:
madner

#1054 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ko ima izbora treba racunati precizno. Sto bi rekao jedan moj drug, kako oni misle da mi djeca idu u privatnu skolu sa tim parama. :D
Bluemore

#1055 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

madner wrote:Ko ima izbora treba racunati precizno. Sto bi rekao jedan moj drug, kako oni misle da mi djeca idu u privatnu skolu sa tim parama. :D
Djaba madnere svakako nisu tvoja Liga
:-)
madner

#1056 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Bluemore wrote:
madner wrote:Ko ima izbora treba racunati precizno. Sto bi rekao jedan moj drug, kako oni misle da mi djeca idu u privatnu skolu sa tim parama. :D
Nisu ali nisu ni daleko.
Bluemore

#1057 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

madner wrote:
Bluemore wrote:
Nisu ali nisu ni daleko.
Prvo Madner :D Pa svi ostali
madner

#1058 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ima i boljih, samo nema puno. :D
bumerangss

#1059 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

Rugafet wrote:Meni nije jasno u cemu je fora oko te price u vezi odlaska iz BiH. Lose se zivi to je cinjenica. I ovo malo sto lici na zivot je zahvaljujuci dijaspori, svako ima negdje nekoga pa ga taj gura. Nigdje nije med i mlijeko ali je svugdje bolje nego kod nas i ovo je cinjenica. Postoje neke brojke oko iseljavanja u zadnjih 10-tak godina koje su porazavajuce, od tih silnih hiljada iseljenika koliko njih se vrati procentualno 2% mozda.
Dalje, kad kazem BiH ne mislim samo na Sarajevo i Banja Luku gdje se mozda i ima sanse za zaradit koju kintu mimo plate, sta je sa ostatkom drzave.

Savjet, bjezite bilo gdje ako imate priliku pa ako ne bude islo sve po planu najlakse se vratit.
Ta prica da zivim dobro zahvaljujuci dijaspori me ubi! Ja nikog nemam u dijaspori i nikad niodkoga nisam dobio feninga iz te famozne dijaspore!
seln

#1060 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:

Pa to i jest' problem. Jadnici se mucili 25 godina da izadju iz magacina i da nauce sastaviti 2 vezane recenice na stranom jeziku. I sad' ce doci neki Mujo koji ce u startu imati bolje uslove i primanja. Ni meni ne bi bilo pravo :wink:
Tebi prije svega ne treba biti pravo sto si toliki jad.
Za ostalo imas vremena.
konjislav

#1061 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

seln wrote:Ono sto ja ne kontam: ljudi jos nisu makli iz Bosne, a vec preracunavaju poreze, procente, koliko ce ih izaci obdaniste, gorivo za auto, racun za odijelo u Versace...
bog vam pamet dao, prvo se pobrinite da odete. A o parama pricajte kad ih budete imali u rukama.
I koliko god mislite da ce vam biti porezi, troskovi, izdaci... garantujem vam, bice vise.
Ne znam ja zasto si ti tako negativan. Daj ljudima korisne i konkretne informacije umjesto takve price.
Na primjer, ovi linkovi pokazuju cijene stvari u Minhenu i Berlinu.
https://www.expatistan.com/cost-of-living/berlin
https://www.expatistan.com/cost-of-living/munich
https://www.numbeo.com/cost-of-living/city-estimator/in/Berlin
Na ovim aplikacijama mozete provjeriti informacije o drugim gradovima takodjer.

Takodjer linkovi koje sam vec postavio, govore o tome koliko se dobija neto love u odnosu na bruto.
Ne vidim razlog zasto ne bih ljudima davao informacije upravo o tome koliko para mogu ocekivati neto u odnosu na bruto, odnosno davajuci informacije o tome koliko kosta zivot u odredjenom gradu, itd.

@seln Je li ljudi treba da idu grlom u jagode mozda? Ili da se informisu sto je vise moguce, da bi mogli napraviti sto bolji izbor, sto bolje da se aklimatiziraju, itd? Sama pomisao da se ljudi obrazuju i informisu ti se mozda cini moronskom?
Last edited by konjislav on 04/11/2018 16:52, edited 1 time in total.
MaroonBrigade

#1062 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

seln wrote:
MaroonBrigade wrote: Pa to i jest' problem. Jadnici se mucili 25 godina da izadju iz magacina i da nauce sastaviti 2 vezane recenice na stranom jeziku. I sad' ce doci neki Mujo koji ce u startu imati bolje uslove i primanja. Ni meni ne bi bilo pravo :wink:
Za ostalo imas vremena.
Znam ja da tebe boli istina, ali nisam ti ja kriv sto je tako. Ne moras vrijedjati odmah.
Ali od bisera poput tebe nisam ni ocekivao nesto pametnije.
Bluemore

#1063 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

seln wrote:
MaroonBrigade wrote:
Za ostalo imas vremena.
Forum ipak ne lijeci nista djabe se nadate
Otrov i jad ostaje u tebi :wink:
konjislav

#1064 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

seln wrote:
MaroonBrigade wrote:

Za ostalo imas vremena.
Pocelo je ad hominem. Nekako sam ocekivao vise od tebe, i sad sam razocaran.
bumerangss

#1065 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

pirmin wrote:Moze li neko ko napusta budzetski posao racunati na to da se na isti moze vratiti ako se ne snadje vani?
Cijenim da je odgovor u 90%+ slucajeva ne tako da se ne moze reci "probao/-la si, vrati se".
Zavisi od kolektivnog ugovora... vecinom se može uzeti neplaceno odsustvo godinu dana i vecina ode i proba, ako im krene i svidi im se onda vamo daju otkaz a ako ne onda se vrate na svoje radno mjesto koje ga je cekalo godinu dana.
bumerangss

#1066 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

HAVANA wrote:
pustopoljina wrote: To ti je logicka pogreska.
Kad ti odes, vrijeme ne stane, stvari idu svojim tokom.
I dok se ti snadjes, u njemackoj, stvari su se promijenile i na tvom starom poslu, i u tvojoj porodici.
Onda se ozenis, dobijes dijete, i prodje par godina...i sto bi se vratio, sto bi htio, skontas da se ne mozes vratiti u istu tacku u vremenu sa koje si otisao.
Neke odluke prelomis, i zivis sa odabirom.

Nema 0 risiko investicije tu. I nema win-win situacije.
Bude ti drago sto mozes pomoci svojima, vise nego da si tu...ali pitas se nekad i da li bi uopste doslo do nekih situacija da nisi nikad ni otisao.
Ono sto ja cujem od ljudi koji su nekima pomagali u tim prvim koracima vani, je koliko su ti "novopridosli" u tim nekim iluzijama i smatraju da ovi "domaci" mogu, ali nece da pomognu.
Dodje, ne zna jezik, ima diplomu (prava), das joj smjestaj, ganjas joj nostrifikaciju (smatra da ti to ne znas, ali da to moze, ali ne zna sama nogom vani krociti), nadjes joj posao-cistacki jer opet: beknuti ne zna...i onda se ona zali svojoj mami, tvojoj tetki,ujni,strini da joj nista ne pomazes. A ti svaki slobodan trenutak posvecujes njoj, dok si ti sam sebi sve trazio...i placao stan i ucio jezik. E takve stvari ja cujem. I onda mu kaze "a kako si ti uspio? " a ne konta da je iza njega 15 god zivota tu, da nije doslo preko noci. I jos ne zna ni jesti napraviti, a ima 30+ :D
To mi je najfriskija prica :D drug, koji ima sestru od tetke kod sebe, na neodredjeno..jer on ionako ima citav stan, pa sto da ona ide negdje placati...ne moze covjek do zraka doci, kao da je babysitter.
Taj moj drug je zadovoljan, uvijek je i bio, ali on se niceg ne boji i bio je u raznim zemljama, on ne bi ostao u zemlji rodjenja, koja god da je, takav je.
Sad je skontao da je bolje da trazi momka toj rodici, drukcije nece otici :D
Lako je otici.Tesko se vratiti.Rekao sam 5 puta.Najveci i najdrazi uspjeh u svom zivotu,smatram to sto sam ispunio moju i supruginu zelju,da se vratimo. :-D I nisam se pokajao.
Ja poznajem bracni par koji je otišao u USA u Sent Luis jer ovdje nisu imali adekvatan posao. Otišli su sa jednim djetetom i tamo dobili i drugo djete i živjeli americki san ali... su toliko patili za BiH za Sarajevom da su sve to napustili i vratili se. Sad žive i rade u Sa oboje u svojoj struci sa daleko manjim standardom nego u USA ali im je duša mirna...

Ima nas različitih...
bumerangss

#1067 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
I meni vade živce ovi što idi kao zbog sigurnosti i bolje buducnost djece jer eto u Sarajevu je jedan djecak zboden nožem ili onaj kreten pregazio one dvije djevojke kod muzeja... kao toga nema na zapadu, nema kriminala, nema droge, nema silovatelja... a svega ima cak i više nego u BiH. Npr virus side HIV u BiH je prisutan kod oko 400 ljudi a na zapadu to se širi skoro kao gripa :run:
LBVIEW

#1068 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by LBVIEW »

Nisu toliko bitna primanja koliko socijalna/zdravstvena zastita, pravo na nadoknadu onima koji ostanu bez posla, besplatno predskolsko/ skola ukljucujuci i visoko obrazovanje i sl. A to je i svakako puno vise, uz nekakvu pristojnu platu, od tih famoznih 6 tisuca u padze o kojim mastaju pojedini.
Btw. sve mi ide u glavu, samo ne i ocekivanja budzetlija - k'o da na zapadu jedva cekaju na njihovo enormno iskustva(presipanja iz supljeg u prazno). :mrgreen:
seln

#1069 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

konjislav wrote:
Ne znam ja zasto si ti tako negativan. Daj ljudima korisne i konkretne informacije umjesto takve price.
Na primjer, ovi linkovi pokazuju cijene stvari u Minhenu i Berlinu.
https://www.expatistan.com/cost-of-living/berlin
https://www.expatistan.com/cost-of-living/munich
https://www.numbeo.com/cost-of-living/city-estimator/in/Berlin
Na ovim aplikacijama mozete provjeriti informacije o drugim gradovima takodjer.

Takodjer linkovi koje sam vec postavio, govore o tome koliko se dobija neto love u odnosu na bruto.
Ne vidim razlog zasto ne bih ljudima davao informacije upravo o tome koliko para mogu ocekivati neto u odnosu na bruto, odnosno davajuci informacije o tome koliko kosta zivot u odredjenom gradu, itd.

@seln Je li ljudi treba da idu grlom u jagode mozda? Ili da se informisu sto je vise moguce, da bi mogli napraviti sto bolji izbor, sto bolje da se aklimatiziraju, itd? Sama pomisao da se ljudi obrazuju i informisu ti se mozda cini moronskom?
Nisam negativan, samo pokusavam da vas spustim na tlo cinjenica. Mozes ti gledati linkove, statistike, folove-golove... za vecinu ces utvrditi da u prakticnom zivotu malo vrijede.
I jasno je da se trebaju informirat... prije svega, kako otici i naci zaposlenje. Onda, kako naci stan, skolu za djecu (ako ih ima), kako ucvrstiti pravnu osnovu boravka... ali neki ovdje vec bróje pare od posla koji jos nisu ni dobili.
I ako im to kazes, onda si zavidni baustelac koji ne zna njemacki.
seln

#1070 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:
seln wrote:
MaroonBrigade wrote: Pa to i jest' problem. Jadnici se mucili 25 godina da izadju iz magacina i da nauce sastaviti 2 vezane recenice na stranom jeziku. I sad' ce doci neki Mujo koji ce u startu imati bolje uslove i primanja. Ni meni ne bi bilo pravo :wink:
Za ostalo imas vremena.
Znam ja da tebe boli istina, ali nisam ti ja kriv sto je tako. Ne moras vrijedjati odmah.
Ali od bisera poput tebe nisam ni ocekivao nesto pametnije.
Za takvima kao sto si ti me prije svega boli q...
ne znam postoji li ufuranija mraka od Bosnjaka; pozna citav svijet, a nije mrdnulo od kuce.
Zna ko kakav posao radi, a on sam nezaposlen.
Zna koliko dobro neko govori strani jezik, a muci se da dobije certifikat za A2.
I naravno, cijeli svijet ceka samo na njih, da ga osvoje i ucine boljim mjestom... a dolaze iz drzave na nivou Azerbejdzana.
seln

#1071 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Bluemore wrote:
seln wrote:
MaroonBrigade wrote:
Za ostalo imas vremena.
Forum ipak ne lijeci nista djabe se nadate
Otrov i jad ostaje u tebi :wink:
Jebooote... pa ti si i umjetnicki nadaren.
Jos samo nauci pravopis maternjeg jezika. Onda mozes diskutirati koliko dobro neko drugi govori strani jezik.
seln

#1072 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

LBVIEW wrote:Nisu toliko bitna primanja koliko socijalna/zdravstvena zastita, pravo na nadoknadu onima koji ostanu bez posla, besplatno predskolsko/ skola ukljucujuci i visoko obrazovanje i sl. A to je i svakako puno vise, uz nekakvu pristojnu platu, od tih famoznih 6 tisuca u padze o kojim mastaju pojedini.
Eto, to je ono sto niko ili rijetko ko spominje: funkcionalna infrastruktura, dobar zdravstveni sistem i socijalna zastita u slucaju udara sudbine.
Ako ti zatreba skupa operacija, nece zbog tebe biti humanitarni telefon.
Fudo387

#1073 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

seln wrote: Jebooote... pa ti si i umjetnicki nadaren.
Jos samo nauci pravopis maternjeg jezika. Onda mozes diskutirati koliko dobro neko drugi govori strani jezik.
Nije nadaren, vec nadarena.
konjislav

#1074 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

seln wrote: Za takvima kao sto si ti me prije svega boli q...
ne znam postoji li ufuranija mraka od Bosnjaka; pozna citav svijet, a nije mrdnulo od kuce.
Zna koliko dobro neko govori strani jezik, a muci se da dobije certifikat za A2.
I naravno, cijeli svijet ceka samo na njih, da ga osvoje i ucine boljim mjestom... a dolaze iz drzave na nivou Azerbejdzana.
Ja sam vec bio spomenuo ranije da sam bio u Njemackoj i radio. Prosao kroz sve faze, trazenje posla, potpisivanja ugovora za stan, prijave u opstini, prijave u poreznoj upravi, i drugih stvari. Nije da nisam mrdnuo od kuce. Zaposlen od zavrsteka fakulteta do danas. Znanje njemackog negdje oko B1-B2.
A to odakle ko dolazi, to je debilni argument. Ako imas sta donijeti na stol, sto bi amerikanci rekli, to je jedino bitno.
uglavnomja

#1075 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

konjislav wrote:
seln wrote: Za takvima kao sto si ti me prije svega boli q...
Ja sam vec bio spomenuo ranije da sam bio u Njemackoj i radio. Prosao kroz sve faze, trazenje posla, potpisivanja ugovora za stan, prijave u opstini, prijave u poreznoj upravi, i drugih stvari. Nije da nisam mrdnuo od kuce. Zaposlen od zavrsteka fakulteta do danas. Znanje njemackog negdje oko B1-B2.
A to odakle ko dolazi, to je debilni argument. Ako imas sta donijeti na stol, sto bi amerikanci rekli, to je jedino bitno.

ne znam sto ti odgovaras ... :-)

to je za neke druge ljude
koji misle da je prosjek plate 3000 eur i da je to pocetnicka plata sa bosanskom gimnazijom i polozenim a2, b2 kako li se vec zove

neto plata mislim
Post Reply