POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
korisnicki

#1051 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by korisnicki »

U Hrvatskoj je presudom ustavnog suda ukinuta ta pljačka tamošnjih telekoma pandan ovoj od 1 KM u BiH. Nejasno mi je da ovdje niko ne pokreće tužbu za ocjenu ustavnosti.
Ateista

#1052 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

laserShow wrote: 27/09/2023 15:09 imalo bi smisla i bio bi zatvoren proces da su unaprijedili. To znaci da bi mogao skenirati onaj kod sto kinez na stranici navezde npr 1894u19041. Ti ga skenrias na stranici poste i radi tih 1.80KM bi trbeao znati je li uslo u drzavu.

Samo sto im se ne radi :D
Nisam siguran kako funkcionise posta izmedju drzava, ali moja pretpostavka je da ako meni kinez salje nesto i naplati par dolara, da njemu njegova posta uzima za kompletnu cijenu za slanje na moju adresu. To moze biti neka kurirska firma tipa DHL koja dostavi direktno, ili preko "drzavne" poste, ali mora biti neki nacin da nasi naplate od kineza to sto oni nama dostave do vrata, i obrnuto. Ako i nema, onda je to neki njihov dogovor mi cemo vase posiljke do vrata besplatno a vi nase, pa se obda ugrade kod slanja. Kako god, kinez je tu postarinu platio i naplatio je i meni, kinezi su vec dodijelili u sklopu slanja tracking number, to koliko su oni uvezani sa nasima i zasto dodjeljuju novi broj, kako prate i slucne stvari mene ne zanimaju, to je za mene sve dio usluge slanja koju sam platio. Ako sam je platio, ne zelim nikakve dodatne troskove i mislim da tih 1,80KM nije ok.
Ako im nesto ne odgovara, neka rijese to sa kinezima.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1053 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

U pravu si i nisi u pravu. Zna se sta je TN i to je medjunarodni kod koji se moze paratiit. Kada imas TN, ne placas 1.80KM.

Broj posiljke je nesto drugo, sto se ne moze pratiti, osim ako prijemna drzava ne uvede sistem koji skenira takve kodove i onda dozvoli korisniku uvid u iste. To svakako iziskuje dodatni radi to je ok naplacivati, jer onda ne bi bilo kradje ni ovih obicnih posiljki. Problem je sto je posta uradila samo pola posla, ne kompletan, odnosno ovaj drugi dio s pracenjem.
Ateista

#1054 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

laserShow wrote: 28/09/2023 10:48 U pravu si i nisi u pravu. Zna se sta je TN i to je medjunarodni kod koji se moze paratiit. Kada imas TN, ne placas 1.80KM.

Broj posiljke je nesto drugo, sto se ne moze pratiti, osim ako prijemna drzava ne uvede sistem koji skenira takve kodove i onda dozvoli korisniku uvid u iste. To svakako iziskuje dodatni radi to je ok naplacivati, jer onda ne bi bilo kradje ni ovih obicnih posiljki. Problem je sto je posta uradila samo pola posla, ne kompletan, odnosno ovaj drugi dio s pracenjem.
Nisam upratio to da se ne placa posiljka sa medjunarodnim kodom.
To sto oni uvode neke interne provjere, cak i kad bi bilo kompletirano, ja nisam trazio tu uslugu. Ok da ako ja trazim dodatnu uslugu da je naplate, ali ako ne trazim onda nema smisla.
laserShow

#1055 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Nisi trazio, ali jeste njihov propis. Problem je sto propis do kraja nije implementiran. Vise puta sam im slao prijedlog makedonaca kako da kopiraju, ali avaj, to je vise posla. Sada je samo nalijepiti onaj kod, i skenirati. Fali im jos jedno skeniranje i prilagodba sistema da bude zaokruzen sistem, pa vjeruj ni ti se ne bi zalio, jer ne bi gubio ni jednu posiljku u BIH. Kradje posiljki se ne dese u distributivnim centrima, vec ispadne postaru iz torbe :)

Ovako ne bi moglo ispasti, jer bi znao da ju je postar zaduzio, a ti kao korisnik bi to mogao provjeriti. Da, nema naplate 1.80 na registrovane posiljke, tj posiljke s TN.
Ateista

#1056 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

laserShow wrote: 28/09/2023 11:02 Nisi trazio, ali jeste njihov propis. Problem je sto propis do kraja nije implementiran. Vise puta sam im slao prijedlog makedonaca kako da kopiraju, ali avaj, to je vise posla. Sada je samo nalijepiti onaj kod, i skenirati. Fali im jos jedno skeniranje i prilagodba sistema da bude zaokruzen sistem, pa vjeruj ni ti se ne bi zalio, jer ne bi gubio ni jednu posiljku u BIH. Kradje posiljki se ne dese u distributivnim centrima, vec ispadne postaru iz torbe :)

Ovako ne bi moglo ispasti, jer bi znao da ju je postar zaduzio, a ti kao korisnik bi to mogao provjeriti. Da, nema naplate 1.80 na registrovane posiljke, tj posiljke s TN.
Ne znam sta da ti kazem,ja na te njihove probleme vidim kao neke njihove interne koje trebaju rijesiti kako znaju, ali ne dodatnom naplatom posiljke koju sam vec platio.
probook

#1057 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by probook »

Meni su poslali preko Madjarske posiljlu, imam tracking broj UB pocinje i vidiljiv je i na BH Post stranici.

Dodje posiljka i opet 1,80 KM trebam platiti. :run:
zubi

#1058 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

probook wrote: 02/10/2023 11:45 Meni su poslali preko Madjarske posiljlu, imam tracking broj UB pocinje i vidiljiv je i na BH Post stranici.

Dodje posiljka i opet 1,80 KM trebam platiti. :run:
Alternativa ti je da platis 3,5 KM carinski pregled. Ne pamtim kad je dosao paket a da nista nisam platila.
n+1

#1059 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by n+1 »

Pošte i telekomi. Ima moj glas ko zaustavi te dvije pljačke.
tap3ah75

#1060 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by tap3ah75 »

Kako mogu i smiju uvesti naplatu od 5 pf za dječiju nedjelju?
Kao obavezno je .... ne bi mi smetalo ni najmanje da je na dobrovoljnoj osnovi ... ali ovako je bezobrazno
Isaiah4110

#1061 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Isaiah4110 »

tap3ah75 wrote: 05/10/2023 20:00 Kako mogu i smiju uvesti naplatu od 5 pf za dječiju nedjelju?
Kao obavezno je .... ne bi mi smetalo ni najmanje da je na dobrovoljnoj osnovi ... ali ovako je bezobrazno
To traje godinama svaki oktobar...i ideja je super, nije puno i da uzmu vise ali kao sto kazes trebalo bi biti na dobrobovoljnoj osnovi i kakvi su lopovi s obzirom na one kradje od 1,8 KM za svaku posiljku iz inostranstva, bojim se da taj novac ide njima...a ideja i inicijativa je stvarno super...recimo da bingo odvaja 10 feninga sa svakog racuna za ugrozene ili za neki dom, za bolesnu djecu i da kupci po zelji mogu odvojiti mnogima bi se pomoglo...elektrodistribucija, telemah, telekom brdo para zarade i bilo bi lijepo kad bi neko stvarno odvajao za ugrozene i siromasne...ali pohlepa nikad veca...

Ima lik iz naselja mjesecno mu znaci doci po 20-30 posiljaka pa racunajte po 1,8 KM x 12 mjeseci x par godina...uposlenici osim onih obicnih, davno trebali biti iza resetaka samo radi 1,8 KM...plus neko je govorio i za one lazne carinske preglede od 3,5 ili 9,5 KM sve ide posti...jos sa carine svjesni da to posta radi i uzima i nista...za 5 godina su ukrali bar pola miliona tako od nas obicnih ljudi, ma i vise...a o organizaciji i radu i debilizmu da ne pricam...nevjerovatno, za proucavanja...
laserShow

#1062 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Isaiah4110 wrote: 06/10/2023 13:02 Ima lik iz naselja mjesecno mu znaci doci po 20-30 posiljaka pa racunajte po 1,8 KM x 12 mjeseci x par godina.
Dobro druze, seremo po posti koja nas zakida. Zasto ne seremo po liku kojem zna doci 20-30 posiljki mjesecno i niko od nadleznih se ne zapita sta je u pitanju?

Zakon kaze jedna posiljka sedmicnu oslobodjena od uvoznih dazbina.
zubi

#1063 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

Isaiah4110 wrote: 06/10/2023 13:02
Ima lik iz naselja mjesecno mu znaci doci po 20-30 posiljaka pa racunajte po 1,8 KM x 12 mjeseci x par godina...uposlenici osim onih obicnih, davno trebali biti iza resetaka samo radi 1,8 KM...plus neko je govorio i za one lazne carinske preglede od 3,5 ili 9,5 KM sve ide posti...jos sa carine svjesni da to posta radi i uzima i nista...za 5 godina su ukrali bar pola miliona tako od nas obicnih ljudi, ma i vise...a o organizaciji i radu i debilizmu da ne pricam...nevjerovatno, za proucavanja...
Kako su bolan ukrali??

To je posta objavila na svojoj stranici, u svom cjenovniku, sve legalno i transparentno. To je njihova usluga koju naplacuju, isto kao i 1 KM koju ti uzmu svaki put kad platis uplatnicom, ili naknade koje banke imaju, npr. kad dizes kredit, pa te neprijatno iznenadi koliko ti banka uzme para na ime obrade kredita.

Da se razumijemo, i meni se kosa na glavi dize od tih troskova, ali nikakva kradja nije u pitanju, sve legalno i po zakonu.
Ateista

#1064 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

zubi wrote: 06/10/2023 14:15
Kako su bolan ukrali??

To je posta objavila na svojoj stranici, u svom cjenovniku, sve legalno i transparentno. To je njihova usluga koju naplacuju, isto kao i 1 KM koju ti uzmu svaki put kad platis uplatnicom, ili naknade koje banke imaju, npr. kad dizes kredit, pa te neprijatno iznenadi koliko ti banka uzme para na ime obrade kredita.

Da se razumijemo, i meni se kosa na glavi dize od tih troskova, ali nikakva kradja nije u pitanju, sve legalno i po zakonu.
Neke stvari jesu kradja, mozda legalizovana ali opet kradja.
Drugo je kad ti neko naplati svoju uslugu kad placas nesto, ali ja kad narucim od kineza on mi je vec naplatio tu uslugu i ne moze mi dva puta biti naplacena, to kako ce kineska posta to rijesiti sa nasom mene ne zanima, ili kako ce rijesiti problem kradje sa pracenjem isto me ne zanima, ja sam platio da mi dodje na kucnu adresu i zelim da mi dodje za te pare, ne zanima me dodatni trosak.
Sto se tice carinskog pregleda, ako ja nisam narucio nista sto je podlozno carini ili sto je zabranjeno, opet me ne zanimaju nikakvi dodatni troskovi. To sto oni hoce da provjere je njihova stvar i to me ne zanima, ako se ispostavi da je sumnja bila opravdana onda neka mi pored carine ili kazne naplate i troskove pregleda, to je posteno, ali ako je sve ispravno onda je to njihov problem i ne bi mi smjeli naplatiti.
zubi

#1065 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by zubi »

Ateista wrote: 06/10/2023 14:27

Kako su bolan ukrali??

Drugo je kad ti neko naplati svoju uslugu kad placas nesto, ali ja kad narucim od kineza on mi je vec naplatio tu uslugu i ne moze mi dva puta biti naplacena, to kako ce kineska posta to rijesiti sa nasom mene ne zanima, ili kako ce rijesiti problem kradje sa pracenjem isto me ne zanima, ja sam platio da mi dodje na kucnu adresu i zelim da mi dodje za te pare, ne zanima me dodatni trosak.
Sto se tice carinskog pregleda, ako ja nisam narucio nista sto je podlozno carini ili sto je zabranjeno, opet me ne zanimaju nikakvi dodatni troskovi. To sto oni hoce da provjere je njihova stvar i to me ne zanima, ako se ispostavi da je sumnja bila opravdana onda neka mi pored carine ili kazne naplate i troskove pregleda, to je posteno, ali ako je sve ispravno onda je to njihov problem i ne bi mi smjeli naplatiti.
Aha, dovoljno je da tebe ne zanimaju dodatni troskovi i to je to :lol:

Postu zanimaju, ona od toga zivi :D
Ateista

#1066 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

zubi wrote: 06/10/2023 15:13
Ateista wrote: 06/10/2023 14:27
Aha, dovoljno je da tebe ne zanimaju dodatni troskovi i to je to :lol:

Postu zanimaju, ona od toga zivi :D
Pa to i govorim, zive od kradje. :D

To sta mene zanima gledam iz ugla klijenta i korisnika neke usluge i kako to normalno treba da funkcionise.
Vec sam pravio paralelu carinskog pregleda sa alkotestom, zamisli da te zaustavi policija i trazi da radis alkotest, uspadne 0 promila ali svejedno kaze moras platiti koristenje alkotesta. :D
laserShow

#1067 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Pa dao je dobar primjer. Ne zanima ni mene sto telekom operater ima manje pretplatnika pa uvodi harac 1KM. E za to postoji rjesenje onda, odem na pretplatu i nema troska od 1KM.

Isto tako i za kineza ima rjesenje. Doplatis za TN (broj za pracenje) i nasi ti nece naplatiti 1.80KM. Za carinski pregled isto tako postoji rjesenje, narucis preko privatne sluzbe, a za drzavnu, pa treba se izboriti da bude zakon ako nema naplate carine, nema ni otvaranja.
mayab

#1068 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by mayab »

zadnje dvije pošiljke, jedna sa Alija , druga ebay , došle iz Litvanije, bez plaćanja tog lopovskog harača od 1,80KM...biće da su Kinezi "skontali" neke stvari, obe kupovine su bile sa free shippingom :thumbup:
NecuVise

#1069 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by NecuVise »

Treba kontaktirati onog Sašu Magazinovića. Pisao je prije nekoliko godina zašto se to naplaćuje i zašto se ne treba, ali nije tad mogao ništa uraditi jer nisu bili na vlasti. Sad vala mogu, kontrolišu i vlast a i bh poštu.
Ateista

#1070 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Ateista »

laserShow wrote: 06/10/2023 16:29 Pa dao je dobar primjer. Ne zanima ni mene sto telekom operater ima manje pretplatnika pa uvodi harac 1KM. E za to postoji rjesenje onda, odem na pretplatu i nema troska od 1KM.

Isto tako i za kineza ima rjesenje. Doplatis za TN (broj za pracenje) i nasi ti nece naplatiti 1.80KM. Za carinski pregled isto tako postoji rjesenje, narucis preko privatne sluzbe, a za drzavnu, pa treba se izboriti da bude zakon ako nema naplate carine, nema ni otvaranja.
Vidi, ja ni jedno ni drugo ne narucujem preko nase poste vec narucim od kineza, amerikanca, svabe ili koga vec, on ne salje preko nase poste vec preko svoje i naplati slanje. Ja nisam nikakvu uslugu trazio od nase poste vec od stranca, kako ta posta to regulise sa nasom nije moj problem.
Kad kupis ultra karticu prihvatis uslove koristenja ili uzmes od drugog operatera, to je skroz druga prica.
Slazem se da se treba izboriti za neke stvari,zato ovo i pisemo. :D
Naslovnica

#1071 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Naslovnica »

laserShow wrote: 06/10/2023 16:29 Pa dao je dobar primjer. Ne zanima ni mene sto telekom operater ima manje pretplatnika pa uvodi harac 1KM. E za to postoji rjesenje onda, odem na pretplatu i nema troska od 1KM.

Griješiš.
I na pretplati imaš 1KM harača, samo što ti ga ne naplaćuje dodatno, nego oduzima sa vrijednosti paketa.
HelaS

#1072 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by HelaS »

Kako su bolan ukrali??

Naša prethodna država borila se protiv neobrazovanja stanovništva organiziranjem kurseva i "večernje škole", za one koji nisu mogli redovnim načinom. Ova država to nikako ne radi, pušta ljude u društvo neobrazovane ili slabo obrazovane, koji onda donose svoja pravila, pogrešno zaključuju, neinformišu se, i takvi izlaze u javnost svojim pobunama zbog sasvim uobičajenih stvari :-)
laserShow

#1073 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Ateista wrote: 07/10/2023 08:26 Vidi, ja ni jedno ni drugo ne narucujem preko nase poste vec narucim od kineza, amerikanca, svabe ili koga vec, on ne salje preko nase poste vec preko svoje i naplati slanje. Ja nisam nikakvu uslugu trazio od nase poste vec od stranca, kako ta posta to regulise sa nasom nije moj problem.
Dobro i u cemu je problem? Je li ti posta izvrsi dostavu? Izvrsi. Je li ti naplati njihovu uslugu "obezbjedjenja" posiljke koja nema kod za pracenje? Naplati.

Ako ne zelis da ti nasi hahari naplacuju, plati kinezu koji dolar vise za TN i onda ti BHP nece ama bas nista naplatiti. Kako si tvrdoglav :D
laserShow

#1074 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

mayab wrote: 06/10/2023 22:04 zadnje dvije pošiljke, jedna sa Alija , druga ebay , došle iz Litvanije, bez plaćanja tog lopovskog harača od 1,80KM...biće da su Kinezi "skontali" neke stvari, obe kupovine su bile sa free shippingom :thumbup:
Jebe se kinezu za nas. Ako posiljka ima MEDJUNARODNI KOD ZA PRACENJE, popularni tracking number, nema naplate. To je registrovana posiljka.

Ako posiljka NEMA tracking number, odnosno nije registrovana posiljka, ima naplate. Jednostavno.
laserShow

#1075 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Naslovnica wrote: 07/10/2023 08:30 I na pretplati imaš 1KM harača, samo što ti ga ne naplaćuje dodatno, nego oduzima sa vrijednosti paketa.
Kako mislis? Pretplata mi bila, hajde da kazem 20KM, uveli 1KM naplate, meni ostala 20KM pretplata. Gdje je naplacen taj iznos od 1KM=?
Post Reply