Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
sinuhe

#1051 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sinuhe »

Strasno je to. Kako ispraviti svu tu nepravdu? Ima li pravde na ovom svijetu?
GeeTnT

#1052 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

sinuhe wrote:Strasno je to. Kako ispraviti svu tu nepravdu? Ima li pravde na ovom svijetu?
...ima. U Hagu.
kmirsad

#1053 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kmirsad »

sinuhe wrote:Strasno je to. Kako ispraviti svu tu nepravdu? Ima li pravde na ovom svijetu?
Na ovom... :roll: ... slabo, slabo...
Na onom... ne znam.... još se niko nije vratio da ispriča...
Bodkin

#1054 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

Za neke je internet bas Bozije davanje jer gluposti koje smiju napisati ne bi nikad na glas smjeli reci
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1055 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:Čitaj bolan šta pišem...

Dakle, to se desilo svuda... Fes se nosao u mnogim islamskim zemljama, a onda je u toku XX stoljeća postepeno ta praksa nestala... Ko je njima kriv? Jel Jugoslaveni? :oops:
Puno trazis :lol:
_Scarlett_

#1056 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _Scarlett_ »

Izvini sto upadam kao padobranac, ali gdje ste vi upoznali te silne Bosnjake Gorane, Zorane itd?

Ja sam mozda 3 takve upoznala u zivotu, a za njih mislim da makar dvojica imaju majke druge nacionalnosti.

Da se razumijemo: sigurno je bilo takvih slucajeva. Ali na ovom forumu se prica o tome kao da se radi o svakom trecem ili cetvrtom Bosnjaku a ne o recimo 1/50.
_Scarlett_

#1057 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _Scarlett_ »

I da se razumijemo, to da se trend imena promijenilo u komunizmo nije bosnjacka ekskluziva.

Kako su Bosnjaci "presli" od Muhameda, Mustafe, Alije na Mirzu, Emira, Edina, tako su Srbi s prijeratnih Milovana i Radoja presli na Zorane, Gorane, Dragane.
hAZNADAR

#1058 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

_Scarlett_ wrote:I da se razumijemo, to da se trend imena promijenilo u komunizmo nije bosnjacka ekskluziva.

Kako su Bosnjaci "presli" od Muhameda, Mustafe, Alije na Mirzu, Emira, Edina, tako su Srbi s prijeratnih Milovana i Radoja presli na Zorane, Gorane, Dragane.
Pa nisu bas Zoran, Goran Dragan,... skroz nova imena. Postojala su i u srednjovjekovlju, samo izvucena iz naftalina. Gorana spominje Vuk Karadzic za djecu rodjenu u planini. Dragan se spominje i prije YU a najvjerovatnije izvedenica od Dragutin ili Dragoslav,.... slicno kao Ibran od Ibrahim.
Osim toga - Milovan, Radoje,... nisu nikada bila okarakterisana kao starinska i zaostala,... ni blizu efekat kao Muhamed, Abdulah,...

Kod Srba je jedino bilo vrlo rijetkih slucajeva Jugoslava, ponekij imena ruskog porijekla i imena slicnih nadimku poput Cane, Dane,...

Jedino jugoslovensko ime koje ja znam je Zlatko, Zlatan, Zlata
_Scarlett_

#1059 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _Scarlett_ »

hAZNADAR wrote: Pa nisu bas Zoran, Goran Dragan,... skroz nova imena. Postojala su i u srednjovjekovlju, samo izvucena iz naftalina. Gorana spominje Vuk Karadzic za djecu rodjenu u planini. Dragan se spominje i prije YU a najvjerovatnije izvedenica od Dragutin ili Dragoslav,.... slicno kao Ibran od Ibrahim.
Osim toga - Milovan, Radoje,... nisu nikada bila okarakterisana kao starinska i zaostala,... ni blizu efekat kao Muhamed, Abdulah,...

Kod Srba je jedino bilo vrlo rijetkih slucajeva Jugoslava, ponekij imena ruskog porijekla i imena slicnih nadimku poput Cane, Dane,...

Pa nisu ni Emir, Edin, Mirza, Jasmin, Lejla, Aida, Selma itd. skroz nova imena nego su jako stara imena orijentalskog (arapskog, turskog i persijskog) porijekla, i upravo takva imena se ubjedljivo najmasovnije dala medju Bosnjacima u SFRJ. Goran i Zoran medju Bosnjacima (koji su 100% Bosnjaci) su zapravo dosta rijetka pojava.

Milovan i Radoje, da si tako nazvao dijete od 60ih pa nadalje, svakako da bi bio smatram zaostalim i starinskim.
hAZNADAR

#1060 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

_Scarlett_ wrote:
hAZNADAR wrote: Pa nisu bas Zoran, Goran Dragan,... skroz nova imena. Postojala su i u srednjovjekovlju, samo izvucena iz naftalina. Gorana spominje Vuk Karadzic za djecu rodjenu u planini. Dragan se spominje i prije YU a najvjerovatnije izvedenica od Dragutin ili Dragoslav,.... slicno kao Ibran od Ibrahim.

Pa nisu ni Emir, Edin, Mirza, Jasmin, Lejla, Aida, Selma itd. skroz nova imena nego su jako stara imena orijentalskog (arapskog, turskog i persijskog) porijekla, i upravo takva imena se ubjedljivo najmasovnije dala medju Bosnjacima u SFRJ. Goran i Zoran medju Bosnjacima (koji su 100% Bosnjaci) su zapravo dosta rijetka pojava.

Milovan i Radoje, da si tako nazvao dijete od 60ih pa nadalje, svakako da bi bio smatram zaostalim i starinskim.
Ja sam generacije 60 i neka i pamtim jako dobro kakva su imena vazila za starinska, zastala,.... a kakva ne. Milovan i Radoje nisu ni izbliza zvucali i izazivali efekat kao Abdulah ili Muhamed. Pocev od skole pa do silnih primjera kako su se djeca radjala i kako su ljudi komentarisali.
Kod Srba i Hrvata u sirokoj upotrebi je vecina imena slavenskig i biblijskog korijena i nalazis ih u srednjovjekovnim rodoslovima,.... docim kod Bosnjaka su u vecini imena kakva se nisu upotrebljavala u srednjem vijeku - bolje receno od islamizacije sa kojom su dosli novi obicaji pa time i imena - sve vjekove do YU.

Pa naci ces bez problema danas Gorane, Dragane, Milane, Zorane,... i u najstarijoj populaciji danas,... docim nikako ili rijetko starog dedu preko 80 da se zove Jasmin, Vedad, Ajdin, Amel, Benjamin, Dzenan, Amer, Anes, Armin, Dino,.... ili staru nanu preko 80 da se zove Sanela, Sara, Lejla, Edina, Elma, Belma, Nina, Alma, Amela,...

Naravno da ima raznih primjera,.... ali generalno mozemo reci da je vecina imena u upotrebi kod muslimana - koliko god orijentalno zvucalo - ipak sa pocetkom u YU,.... I isto tako vecina imena u upotrebi kod Srba i Hrvata u upotrebi i prije YU.
cyprus

#1061 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

Da je bar procenat Bošnjaka koji nose imena koja nisu jasno percipirana kao muslimanska veći odokativno od 2-3%, čovjek bi reko da ova rasprava i "argumentacija" ima nekog smisla :-) :-)
BHCluster

#1062 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

2018 je a vi jos uvijek prdite o imenima? Kakav kreten moras biti da ti smeta necije ime pogotovo komsije?
Hajvan

#1063 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Hajvan »

:lol:
Last edited by Hajvan on 30/05/2018 12:05, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1064 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

BHCluster wrote:2018 je a vi jos uvijek prdite o imenima? Kakav kreten moras biti da ti smeta necije ime pogotovo komsije?
Takve barem na ovoj temi nisam vidio. Osim ako sam nesto propustio da nekome smeta necije ime
SaraFina

#1065 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

cyprus wrote:Da je bar procenat Bošnjaka koji nose imena koja nisu jasno percipirana kao muslimanska veći odokativno od 2-3%, čovjek bi reko da ova rasprava i "argumentacija" ima nekog smisla :-) :-)
Čitaj što čovjek piše.

Hoće ti ustvari reći, da su Bošnjaci za razliku od Hrvata i Srba, na ovim prostorima išli u "korak sa vremenom" pa i imena su se "modernizirala i mijenjala".
Osobito 80' i 90' godina pa opet nakon rata..Možeš naći Zlatane, Damire, Darije, Sanjine, Sare, Ene, Eme Ele, Vanje, Hane, Hene . ..I sl. (Nije Hana Haaaaana ko Hanifa, nego kratko Hana i Švabe vole to ime kužiš) Tkz; "medjunarodna imena" za koja bez prezimena ne znaš jesu bošnjačka..
A to u vezi argumentacije i procenata imaš možda neki link? Ili je to tvoje proizvoljno nametanje?
hAZNADAR

#1066 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:
cyprus wrote:Da je bar procenat Bošnjaka koji nose imena koja nisu jasno percipirana kao muslimanska veći odokativno od 2-3%, čovjek bi reko da ova rasprava i "argumentacija" ima nekog smisla :-) :-)
Čitaj što čovjek piše.

Hoće ti ustvari reći, da su Bošnjaci za razliku od Hrvata i Srba, na ovim prostorima išli u "korak sa vremenom" pa i imena su se "modernizirala i mijenjala".
Osobito 80' i 90' godina pa opet nakon rata..Možeš naći Zlatane, Damire, Darije, Sanjine, Sare, Ene, Eme Ele, Vanje, Hane, Hene . ..I sl. (Nije Hana Haaaaana ko Hanifa, nego kratko Hana i Švabe vole to ime kužiš) Tkz; "medjunarodna imena" za koja bez prezimena ne znaš jesu bošnjačka..
A to u vezi argumentacije i procenata imaš možda neki link? Ili je to tvoje proizvoljno nametanje?
Poslije rata je primjetan porast muslimanskih imena koja su nekada naznacavana kao starinska. Vise se danas daju imena poput Muhamed, Hamza, Ahmed,... nego 70,80-tih.
Link nemam - vec moj licni dojam.

Cyprus@
Najveci dio imena koja se danas odokativno pripisuu muslimanskom korpusu su neprepoznatljiva uhu sa arapskog,turskog,.. govornog podrucja.
Ono sto kod nas vazi kao muslimansko ime - nije obavezno i drugdje.
A imena su samo usput spomenuta u mojoj tvrdnji da je Jugoslavija imala slavistick, panslavisticki,.. karakter. Pored imena drzave, himne drzave, opcenitog tumacenja domaceg i stranog. I interesantno da se to najvise kaci. Diskusija o imenima je po meni zakljucena davno na prethodnim stranicama gdje su i jugonostalgicari i kriticari se slozili da su muslimanska imena u YU kotirala vise kao strana nego domaca. Isto i kultura. Po obrazcu jezika gdje je bilo vise jugoslovenski da s neko zove Zoran nego Sabahudin.
SaraFina

#1067 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

Hamza zbog onog filma "Pod zastavom Muhammada" počeli ljudi davati.. A ostale valjda po ruralnim krajevima. Ja u komšiluku na Bistriku imam Mak po Mehmedaliji jedno 7 puta sigurno. 4-5 Sara i Ela i Ema desetak. Sve poslijeratna.

Tako i iz turskih sapunica imaš Kan i kojekakve novotarije turskog oblika.
Bodkin

#1068 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
SaraFina wrote:
Čitaj što čovjek piše.

Poslije rata je primjetan porast muslimanskih imena koja su nekada naznacavana kao starinska. Vise se danas daju imena poput Muhamed, Hamza, Ahmed,... nego 70,80-tih.

Cyprus@
Najveci dio imena koja se danas odokativno pripisuu muslimanskom korpusu su neprepoznatljiva uhu sa arapskog,turskog,.. govornog podrucja.
A imena su samo usput spomenuta u mojoj tvrdnji da je Jugoslavija imala slavistick, panslavisticki,.. karakter. Pored imena drzave, himne drzave, opcenitog tumacenja domaceg i stranog. I interesantno da se to najvise kaci. Diskusija o imenima je po meni zakljucena davno na prethodnim stranicama gdje su i jugonostalgicari i kriticari se slozili da su muslimanska imena u YU kotirala vise kao strana nego domaca. Isto i kultura. Po obrazcu jezika gdje je bilo vise jugoslovenski da s neko zove Zoran nego Sabahudin.
Jok, jugoSLAVIJA sa himnom hej sloveni je imala valjda ilirski karakter :-) i jel to bosnjaci nisu? O kojoj sad historiji pricamo?

I koji su se to kriticari slozili? Ovi forumski?
Bodkin

#1069 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

SaraFina wrote:
Čitaj što čovjek piše.

Nece to da kaze. Hoce da kaze da su inena koja su bosnjaci davali smatrani “stranim” i “nazadnim” pa su zato davali ne moderna nego kamulfirajuca imena.
spreca

#1070 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by spreca »

Dakle, to se desilo svuda... Fes se nosao u mnogim islamskim zemljama, a onda je u toku XX stoljeća postepeno ta praksa nestala... Ko je njima kriv? Jel Jugoslaveni? :oops:
Muslimanske zene su bile pokrivene sve do posle WWII kad su zabranili zarove i feredze odnosno zenama je zabranjeno da pokrivaju lice...i s fesovima se desavalo nesto slicno ali u blazoj formi
hAZNADAR

#1071 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

spreca wrote:

Muslimanske zene su bile pokrivene sve do posle WWII kad su zabranili zarove i feredze odnosno zenama je zabranjeno da pokrivaju lice...i s fesovima se desavalo nesto slicno ali u blazoj formi
To jednostavno nije tacno. Mozda u nekim drugim zemljama ali ne u SFRJ.
Pokrivanje za vrijeme osmanlija je bilo sporadicno(uglavnom udate) i postoje brojni zapisi da se masovniji obicaj pokrivanja desio za AU. O tome svjedoce i razliciti opisi putopisca iz osmanskog i austrijskog vakta i savremenici prijelaznog perioda koji su istakli da se do dolaska Austrije malo koja cura pokrivala.
Ono sto se desilo muslimanima za AU je bio civiliacijski sok i zatvaranje u svoj svijet. Vodeci postali autsajderi i o tome su brojne knjige napisane. U razdoblju AU i prve Juge se desava postepeno privikavanje na novu civiliziaciju i brojne slike svjedoce da mnoge muslimanske cure nisu bile pokrivene - to je ostao najvise obicaj samo kod udatih i to ne svih.
SFRJ nije zabranila zarove, ne postoji niti jedan zakonski akt i propisana kazna za to. Mozda nisu mogle pokrivenog lica uci bilo gdje obavljati bilo sto,... ali sanckija prema tome nije bilo i naravno imas i sliek i videa za SFRJ gdje zene u po Sarajeva idu pokrivene.

Fesovi takodjer nisu bili zabranjeni - razlog prelaska na francusku kapicu je nepoznat. Zna se samo da je ta kapa izabrana zato sto nema oboda kao sesir i prakticno omogucava molitvu. A zasto se fes napustio i nasla zamjena je za sada nepoznato. Ja pretpostavljam da je mozda bio provokativan zato sto je opcenito bio negativan ton na osmanskoj epohi i zaostavstini.
hAZNADAR

#1072 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
SaraFina wrote:

Čitaj što čovjek piše.

Cyprus@
Jok, jugoSLAVIJA sa himnom hej sloveni je imala valjda ilirski karakter :-) i jel to bosnjaci nisu? O kojoj sad historiji pricamo?
I koji su se to kriticari slozili? Ovi forumski?
Forumaski Jugosloveni su isto potvrdili kao i ti - drzava Slavena i slavenstvo, slavenski identitet, slavenska kultura,.... u svim sferama.

Ja samo podsjecam da su Bosnjaci u toj prici Slaveni samo po jeziku i evt nekim crtama kulture. Ali ni izbliza Slaveni kao ostali koji su osim jezika imali i imena, vjeru na svom jeziku, opcenito kulturu koja je bila vise slavenska. Zato se u tu pricu neko nije morao integrisati a neko imao malo vise.

To isticem samo zbog mita o tobozoj ravnopravnoj zajednici ravnopravnih naroda. Sto naravno nije tacno. Bosnjaci su se samo mogli prikloniti ovoj ili onoj opciji posto svoje politike i nacije nisu imali(uglavnom svojom krivicom). Jugoslavija je Bosnjacima bila samo novi vladar koji je za razliku od turskog, njemackog, madjarskog identiteta i kulture nudio nesto vise blisko. Ali u principu je Beograd bio isto kao Bec ili Stambol. Sa tom razlikom sto je u odredjenom periodu omogucavao bolji zivot u ekonomskom smislu nego ova danasnja nezavisnost. I sva se slava bivse drzave svodi na slavu minulog vladara u periodu kada je bio pravedniji i dopustio i nama ponesto.

Ostatak price u ovoj temi je samo utvrdjivanje stvarnog identiteta i standarda te drzave - kako ove pameti danas gledamo na prijasnja iskustva i ubjedjenja. Gdje ja uglavnom razlucujem komunizam i jugoslovenstvo. Jugu tumacim kao vise srpsku nego komunisticku. Mozes to argumentovano pobiti ili samo zakljuciti da je notorna glupost i ne gubiti vise vrijeme na ovoj temi. Koga briga za bahate padobrance koji samo navrate da dadnu svoj sud?
spreca

#1073 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by spreca »

hAZNADAR wrote: To jednostavno nije tacno. Mozda u nekim drugim zemljama ali ne u SFRJ.
Naravno da se nije desilo u SFRJ...desilo se u FNRJ....stariji(svi su rahmetli) iz moje familije su pricali da je odmah posle rata pocelo skidanje(i onaj mali broj koji je nosio)zarova i feredza.....
Pokrivanje za vrijeme osmanlija je bilo sporadicno(uglavnom udate) i postoje brojni zapisi da se masovniji obicaj pokrivanja desio za AU. O tome svjedoce i razliciti opisi putopisca iz osmanskog i austrijskog vakta i savremenici prijelaznog perioda koji su istakli da se do dolaska Austrije malo koja cura pokrivala.
Ono sto se desilo muslimanima za AU je bio civiliacijski sok i zatvaranje u svoj svijet. Vodeci postali autsajderi i o tome su brojne knjige napisane. U razdoblju AU i prve Juge se desava postepeno privikavanje na novu civiliziaciju i brojne slike svjedoce da mnoge muslimanske cure nisu bile pokrivene - to je ostao najvise obicaj samo kod udatih i to ne svih.
ali to neznaci da nije bilo pokrivenih cura...nemogu se sad sjetiti nedavno sam citao da su u partizane otisle dvije rodjene sestre od kojih je jedna bila pokrivena a druga nije i jedna iz njih je cak proglasena narodnim herojem ali se o tome nije pislo i vjesto skrivalo
SFRJ nije zabranila zarove, ne postoji niti jedan zakonski akt i propisana kazna za to. Mozda nisu mogle pokrivenog lica uci bilo gdje obavljati bilo sto,... ali sanckija prema tome nije bilo i naravno imas i sliek i videa za SFRJ gdje zene u po Sarajeva idu pokrivene.
Bilo je zabrane i o tome ima podataka ali nemogu da se sjetim imena koji je bio zestoki zagovornik zabrane
Fesovi takodjer nisu bili zabranjeni - razlog prelaska na francusku kapicu je nepoznat. Zna se samo da je ta kapa izabrana zato sto nema oboda kao sesir i prakticno omogucava molitvu. A zasto se fes napustio i nasla zamjena je za sada nepoznato. Ja pretpostavljam da je mozda bio provokativan zato sto je opcenito bio negativan ton na osmanskoj epohi i zaostavstini.
cyprus

#1074 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

Dodik je istakao da su floskule poput onih "da svima bude bolje" davno historijsko groblje, navodeći da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, stradali.

...

Dodik je napomenuo da je Jugoslavija bila zabluda, ali da BiH ne smije da bude nova zabluda Srbima.
Evo, podržo vas je i Vožd :-D :D
hAZNADAR

#1075 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Samo prihvati spreca da si se malko zaholcao sasvojim tvrdnjama,..
I - na jednu krajnost se ne odgovara drugom.
Post Reply