Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
farisovo

#1051 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

Nero Histrion wrote:Sto nije malo i u Londonu sta organizov'o? Ima onaj Park tamo, mores govorit sta hoces, samo ne smijes protiv Kraljice. :D
sto bi Erdogan govorio protiv Kraljice? Britanci i Turska nemaju ni jedno slovo sporenja.

ali, evo, valjda radi tebe, i tamo je organizovao

https://www.youtube.com/watch?v=41P0UZGa0Gs
farisovo

#1052 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

vivaldi wrote:
megaman4 wrote:Negdje sam procitao da je za uspon Turske privrede zasluzna Amerika i njeni dolari?
jesu dolari zasluzni, ali ovo za ameriku je malo teze definisti jel ovako kako si napisao zvuci kao da je to nesto politicki, ali nije vec cisto business.

poduga je to prica, al u najkracem ide ovako otprilike:

amerika je puna para, prije svega njihovi fondovi: penzioni, socijalni....oni raspolazu sa stotinama, hiljadama milijardi dolara. te se pare stalno vrte, a tim fondovima upravljaju vrhunski menadzeri itd.

vecina njih j specijalizovana za odredjene stvari. npr imas fondove kojima u "ustavu" pise da pare ulazu samo u dionice 10 najjacih tech firmi. naravno ti fodnovi prate samo nasdaq, drugi su specijalizovani za nesto drugo, trece...a imas naravno i one kojima je spacijalnoast da ulazu pare (ogormne pare) u emerging markets iliti ga po nashki u ekonomije u razvoju. tu su naravno najatraktivnije bile turska, argnetina, indonezija, i azijske zemlje (malo vece drzave)...ogormne pare su se u kratkom periodu slile u tursku prije svega u infrastrukturu, u turske banke itd.

drugi razlog seljenja kapitala su kamatne stope u americi, vjerovatno i sam znas da cijeli svijet odmah objavi i najavi cim FED mijenja kamatne stope u zavisnosti od kretanja u maerickoj ekonomiji. uglavnom, cim su kamate takve da se pare ne isplate drzat u americi, onda pare, ogormne pare, idu iz amerike, u razne dijelove svijeta. cim kamate budu takve da se isplati vratiti u ameriku, one ce se vratiti. elem, to ti je pomalo mac sa dvije ostrice, kako profititias od brzog i ogormnog priliva tako isto tako mozes naglo i propast od iznenadno odliva.

a turska za razliku od recimo od nas je takva da su se tamo vise zaduzivale firme nego drzava ko sto je recimo kod nas slucaj pa je to brko laznio predstavljo kako drzava nema duga prema mmf i sl. nema drzava duga, ali zato su firme turske duzne i bogu i narodu, a to je presutio.

te se milijarde sada postepeno povlace i zato (izmedju ostalog) lira slabi
Odmori malo - ode i Konzum "zaduzenim" turskim kompanijama.

Dvije velike turske kompanije razmišljaju o kupnji Konzuma

http://www.poslovni.hr/kompanije/dvije- ... uma-340806
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1053 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Chmoljo »

Streptokok wrote:
kamberovica polje wrote:
Streptokok wrote:Erdogan u bosnu, salonci i đikani na aparate. Puna im usta zajednistva i demokratije, ne moze im pomoci ni sveti kacavenda aplicirajuci sveti milokliz.
Što bi đikani bili na aparatima pa sultan im investira milione u maticu.
Bolje reci kupuje vam dobra, gazduju a srbi rade za nadnicu. Jos da vam pocnu prciti zene bice isto ko i onomad za vrijeme okupacije.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Streptokok

14 dana
kmirsad

#1054 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Evo čmolje terminatora... konačno počeo da radi svoj posao... :lol:
Čmoljo... krajnje je vrijeme da razvojiš politiku na dva dijela... međunarodnu i domaču... one na Siriji, Iraku i sličnim temama... Bosna i hercegovina zanima ko lanjski snijeg, neče to ni glasat na izborima, čak ni za SDA...nas odavde, koji živimo ovdje za BiH... zanima samo domača politika i izbori... zatrpavaju nam postove... svake sekunde jedan...a i mi njima...
Svak nek ide svome jatu i šta ga zanima...
seln

#1055 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by seln »

Haber s kix-a:
Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Dragana Čovića večeras u Mostaru
Toliko o dolasku Erdogana, Sandokana ili Shahruhkana... i ko mi sad pocne kenjati o "ustavnoj obvezi Hrvatske da se brine blablabla", moram da izjavim da ga hebem u licemjerno prkno.
Bloo
Globalna šefica

#1056 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bloo »

seln wrote:Haber s kix-a:
Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Dragana Čovića večeras u Mostaru
Toliko o dolasku Erdogana, Sandokana ili Shahruhkana... i ko mi sad pocne kenjati o "ustavnoj obvezi Hrvatske da se brine blablabla", moram da izjavim da ga hebem u licemjerno prkno.
:lol:
Ali ona je samo dosla da uvelica.dodjelu onog fasist...ovaj umjereno radikalnog vecernjakovog pecata :mrgreen:
Kejn

#1057 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Kejn »

sandra01 wrote:
kockakockica wrote:Otvaranje u oktobru. Malo je reci strava :shock:

A kakvu korist Bosna ima od ovoga?
Pa nije ti Truska merhamet ili imaret da djeli Sadaku Bosni
choxnox

#1058 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by choxnox »

kockakockica wrote:Otvaranje u oktobru. Malo je reci strava :shock:

Dzabe, kad dizajnom tukne na onaj trebinjski, a svakako nece moci premasiti kapacitet istog :D
vivaldi wrote:
Bodkin wrote:Mada bolje i to nego zaposljavati kao sda na budzet glasacku masineriju i placati iz kredita
ma nije ni brko nista bolji, ustvari postaje sve ludji i ludji.

neki dan je s&p ponovo smanjio rejtning turskoj sa stabilnog "smeca" u negativno smece i to vanredno i neplanirano sto se rijetko dogadja. razlog su predizborne brkine ublehe.

obecao je po 200 eura penzionerima (ima ih oko 12 miliona) za bajram (a podjelice ih par dana prije izbora), legalizaciju stotina hiljada nelegalnih objekata, otpis raznih kazni, reprogram dugova...cijeli predizborni paketic ce biti vrijedan oko 6 milijardi eura. dijeli sakom i kapom pare kojih nema. neki dan opet vice kako su kamate najvece zlo i lik se prosto trudi da krahira liru i otjera investitore.

on zemlju vodi u ogormnu katastrofu...
Jes ba, otkad je zajahao na vlast 2003. godine od onako prosperitetne Turske, narocito u 80-im i 90-im godinama, je napravio buvljak i svakim danom sve vise i vise srozava njen kredibilitet i ekonomiju :lol:

Ja stvarno ne kontam koji je cilj piskaranja ovih nevidjenih gluposti narocito kada se radi o Turskoj kao da smo sada u '96 kada za Internet nismo u principu ni znali. Kao da bilo ko ovdje ne moze odvojiti 15-ak minuta vremena i izguglati iste informacije iz vise izvora i donijeti svoj neki zakljucak na bazi logike.

Uz svo duzno postovanje prema onima koji isto zasluzuju upravo na ovom topicu - ko ste vi i sta ste postigli da uopce mozete komentarisati najvise drzavnike bilo koje druge drzave (evo u ovom slucaju Erdogana)? Mislim, razumijem, ljudima dosadno ili imaju slobodnog vremena pa im forum pruza mogucnost ispusnog ventila, ali ne valjajte bezveze gluposti koje nemaju veze s mozgom - "brko nema veze", "brko americka pudlica", "brko izgubio kompas", "brko sve ludji" i ostale budalastine jer sa strane izgledate u najmanju ruku smijesno.
Bodkin

#1059 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

Ubio si nas argumentima
Gojeni H

#1060 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Gojeni H »

Imam jaranicu Turkinju. Kaze: "Nemojte reci da niste upozoreni. Ako vam dodje, ima da vam bude demokratija k'o i kod nas - niko ne smije da pisne preko drustvenih mreza." :D

Sjoj, sramote, mora se covjek smijati ...
choxnox

#1061 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by choxnox »

Bodkin wrote:Ubio si nas argumentima
Pa naravno da mi nije cilj trositi vrijeme na besciljne diskusije sa ljudima koji se toboze brinu za Tursku i njenu dobrobit, a zapravo je i vrapcima na grani jasan motiv ovih nebuloznih piskaranja. Ko je slijep i pored svojih ociju ni ne zasluzuje bolje. A sad bujrum...
MUNAFIK

#1062 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by MUNAFIK »

Gojeni H wrote:Imam jaranicu Turkinju. Kaze: "Nemojte reci da niste upozoreni. Ako vam dodje, ima da vam bude demokratija k'o i kod nas - niko ne smije da pisne preko drustvenih mreza." :D

Cuje ne smije da pisne :-)

Ne smije možda da širi laži i žažne vijesti, a sve ostalo naravno može kao što mnogi moji prijatelji iz TR koriste...
kmirsad

#1063 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Tako je Munafik... pa valjda Erdogan zna šta su laži lažne vijesti... Sultan je od Boga dan... Bog je zato što je Erdogan realan, pravedan i objektivan za njega glasao... i opet će u Sarajevu...
farisovo

#1065 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

kmirsad wrote:Tako je Munafik... pa valjda Erdogan zna šta su laži lažne vijesti... Sultan je od Boga dan... Bog je zato što je Erdogan realan, pravedan i objektivan za njega glasao... i opet će u Sarajevu...
Svi su ljudi od Boga dani.... Naravno da ce Erdogan doci u Sarajevo i naravno da je uvijek dobrodosao...
kmirsad

#1066 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

choxnox wrote:Ovoliko ne pjeni ni more :lol:
Ja ne pjenim... jebe mi se i za Tutsku i za turke i za Erdogana... čak nemamam ništa protiv njegovog dolaska u Sarajevo i BiH... naprotiv, podržavam... protziv njegovog govora i mitinga, nemam ništa protiv ni njegove podške SDA-u, Sebiji, Zcizdiću... ma bilo kome... niko nwčw dobiti gasove zato što ga Erdogan podržao... mošda koji. al ne bitan... Narodu je sve jasno...s njim il bez njega... bar neče biti nikakve štete, a lova dolazi...
Policija nek odradi kvalitetno svoj posao... i alajhmanet... vidimo se na otvaranju ceste Sarajevo Beograd... i mi čemo ga u Tuzli, na otvaranju ceste,dočekati ko cara... i mahat turskim zastavicama... po dvije ... u svaku ruku...
Na njegov dolazak gledam kao na dobar poslovni potez, dobru zaradu od hrane, smještaja, trgovine, ma od pišanja u javnim WC- ima...
MUNAFIK

#1067 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by MUNAFIK »

kmirsad wrote:Tako je Munafik... pa valjda Erdogan zna šta su laži lažne vijesti... Sultan je od Boga dan... Bog je zato što je Erdogan realan, pravedan i objektivan za njega glasao... i opet će u Sarajevu...
Sultan nije od Boga dan ali svakako zna šta su lažne vijesti, posebno one koje su u svrhi propagande protiv Turske... Oni koji prave tu propagandu protiv Turske narano najsretniji bi bili da Turska postane Sirija... Obicni student kojem je do pive i treba maravno ne konta to, ali ozbiljni ljudi kontaju...
kmirsad

#1068 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

farisovo wrote: Svi su ljudi od Boga dani.... ..
MUNAFIK wrote: Sultan nije od Boga dan ..
:roll: Mogu samo zaključiti da sultan nije čovjek... :?
farisovo

#1069 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

kmirsad wrote:
Svaki covjek je od Boga dan, po bilo kojem religiozno-teoloskom ucenju - osim u svetosavlju i pojmu Nebeskog naroda. Sultan i Turska? Turska prije 20 godina i danas su dva dijametralno suprotna pojma. Kontas?
kmirsad

#1070 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

farisovo wrote:
kmirsad wrote:
Svaki covjek je od Boga dan, po bilo kojem religiozno-teoloskom ucenju - osim u svetosavlju i pojmu Nebeskog naroda. Sultan i Turska? Turska prije 20 godina i danas su dva dijametralno suprotna pojma. Kontas?
NE kontam...
Ko je sad od ove dvojice svetosavac iz Nebeskog naroda...?
Bodkin

#1071 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

choxnox wrote:
Bodkin wrote:Ubio si nas argumentima
Pa naravno da mi nije cilj trositi vrijeme na besciljne diskusije sa ljudima koji se toboze brinu za Tursku i njenu dobrobit, a zapravo je i vrapcima na grani jasan motiv ovih nebuloznih piskaranja. Ko je slijep i pored svojih ociju ni ne zasluzuje bolje. A sad bujrum...
Boli me kur** za tursku. Uzmes procitas malo i doneses sam zakljucak umjesto drkanja na uspjesnu tursku ekonomiju i projekte tipa ovaj aerodrom.

Cuj ne smijes pisati lose o turskoj. Nije @Gojeni izgleda nista slagao :D
Bodkin

#1072 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

MUNAFIK wrote:
Gojeni H wrote:Imam jaranicu Turkinju. Kaze: "Nemojte reci da niste upozoreni. Ako vam dodje, ima da vam bude demokratija k'o i kod nas - niko ne smije da pisne preko drustvenih mreza." :D

Cuje ne smije da pisne :-)

Ne smije možda da širi laži i žažne vijesti, a sve ostalo naravno može kao što mnogi moji prijatelji iz TR koriste...
:D samo istinu onako kako je erdo odredi
Bodkin

#1073 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

kmirsad wrote:
:lol: vrh
choxnox

#1074 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by choxnox »

Bodkin wrote: Boli me kur** za tursku.
I onda u prosjeku po dva posta po stranici na topicu o posjeti Erdogana BIH :lol:
Bodkin wrote: Uzmes procitas malo i doneses sam zakljucak umjesto drkanja na uspjesnu tursku ekonomiju i projekte tipa ovaj aerodrom.
Naravno, samo ne kao vecina ovdje sto se informise putem Fox News ili Deutsche Welle "objektivnih" medijskih izvora, plus subjektivna patetika :-)
Bodkin wrote:Cuj ne smijes pisati lose o turskoj.
Pacijenti koji te gledaju u oci i lazu bi se trebali pod hitno vratiti nazad u Jagomir :lol:
vivaldi

#1075 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by vivaldi »

choxnox wrote:Jes ba, otkad je zajahao na vlast 2003. godine od onako prosperitetne Turske, narocito u 80-im i 90-im godinama, je napravio buvljak i svakim danom sve vise i vise srozava njen kredibilitet i ekonomiju Ja stvarno ne kontam koji je cilj piskaranja ovih nevidjenih gluposti narocito kada se radi o Turskoj kao da smo sada u '96 kada za Internet nismo u principu ni znali. Kao da bilo ko ovdje ne moze odvojiti 15-ak minuta vremena i izguglati iste informacije iz vise izvora i donijeti svoj neki zakljucak na bazi logike.Uz svo duzno postovanje prema onima koji isto zasluzuju upravo na ovom topicu - ko ste vi i sta ste postigli da uopce mozete komentarisati najvise drzavnike bilo koje druge drzave (evo u ovom slucaju Erdogana)? Mislim, razumijem, ljudima dosadno ili imaju slobodnog vremena pa im forum pruza mogucnost ispusnog ventila, ali ne valjajte bezveze gluposti koje nemaju veze s mozgom - "brko nema veze", "brko americka pudlica", "brko izgubio kompas", "brko sve ludji" i ostale budalastine jer sa strane izgledate u najmanju ruku smijesno.
prva stvar - komentar ti je tupast.

druga stvar ti internet otprilike koristis za iste svrhe ko i brko koji je preko vibera molio narod da ga spasi kada je njegova vlastita vojska, bombarodvala njegovim vlasititim avionima i helikopterima, u njgeovoj vlastitoj zemlji, a on nije imao pojma o tome. ista ona vojska s kojom je prije toga (a i poslije) drugima prijetio ga je zamalo ubila ko zeca. glavu su mu spasili tadasnji neprijatelji koji nacionalne politike ne vode kroz licne antagonizme vec interese. na isti takav nacin ga danas gleda i trpi i zapad kojem takodjer bespotrebno stalno gura prst u oko uz neku mangupsku terminologiju. zapad kroz njega ne gleda cijelu tursku jer je zapad pragmatican. nisu to balavci koji politiku koriste da se inate.

ali on ce nastaviti da testira njihove limite, a ako mu zapad uvede sankcije za godinu dana ce se turska ekonomija osusiti ko odrezana grana. vi jednostavno nemate pojma o cemu pricate. turskoj bez zapada nema zivota. turska rusima i kinezima nema sta da proda jer nema visoke tehnologije, a jeftinu radnu snage i oni sami imaju.

ps. sve ono sto sam juce napisao svi, doslovno svi, svjetski ekonomski casopisi pisu ne od juce, i ne od pocetka bilo kakve politicke frke. pisu vec 10 godina da je truska ko narkoman o herionu previse ovisna o dolaru i dolarskim kreditima, konstano upozoravaju na rizike da se sva jaja ne drze u jednoj korpi, da turskoj hitno treba promjena strtagije i diverzificikacija..., ali brko ne jebe zivu silu niti slusa bilo koga. sve do jednom.
Post Reply