Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Puf

#1051 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

Nista placat dok ne dodje koverta. A i onda platiti 500KM kazne i dosta.
golic

#1052 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

Puf wrote:Nista placat dok ne dodje koverta. A i onda platiti 500KM kazne i dosta.
Jel ima porezna kapacitet da obradi 400.000 - 500.000 ljudi ?

Jer mi jaran rece u Sarajevu, ima obrt 17 godina nije mu nikad niko dosao u kontrolu.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1053 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Tebi to ništa ne znači ako obrade tebe :D
golic

#1054 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

un1ted wrote:Tebi to ništa ne znači ako obrade tebe :D
Mene neka obrade nema nista, ja na ovu temu dosao radi drugog, da pitam sta ce lik.

Ima da plati poreza po ovim racunicama oko 220.000 KM
Puf

#1055 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

golic wrote:
Mene neka obrade nema nista, ja na ovu temu dosao radi drugog, da pitam sta ce lik.

Pa sta ce, cuj sta ce, ili corkica ili plati, nema trece.
golic

#1056 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

Puf wrote:
golic wrote:

Pa sta ce, cuj sta ce, ili corkica ili plati, nema trece.
Pa nije ni napisao niko sta ce, njemu to nije problem, nego covjek nije ovdje do decembra 2018, a poziv traje jos 20 dana.

Znaci ne moze se odazvat na javni poziv.

Kao sto ne moze ni 90% drugih koji rade po svijetu'
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1057 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pa neko je vec napisao, neko drugi podnese prijavu, napise da nije tu i kada ce biti. Vjerujem da se moze odraditi na taj nacij.
golic

#1058 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

un1ted wrote:Pa neko je vec napisao, neko drugi podnese prijavu, napise da nije tu i kada ce biti. Vjerujem da se moze odraditi na taj nacij.
nema niko punomoc pokusat cemo tako.
NikolaKZ91

#1059 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Nek pocnu da prave jos par zatvora onda, bice prebukirani :D .
ExNihilo

#1060 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Ne moraju se zatvoriti i/ili kazniti svi da bi se utrenirala disciplina. Dovoljno je odabrati reprezentativan uzorak koji će se klepiti po ušima, a ostalo će uraditi psihologija. :D
golic

#1061 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

ExNihilo wrote:Ne moraju se zatvoriti i/ili kazniti svi da bi se utrenirala disciplina. Dovoljno je odabrati reprezentativan uzorak koji će se klepiti po ušima, a ostalo će uraditi psihologija. :D
Ma da, samo kazes dobio je jos 2.000 KM kazne za prekrsaj i da plati 15.000 KM duga sa zakonskim kamatama od dana kad su to zakljucili u poreskoj i kraj.

Par dana tako za par ljudi i vecina ce se prijavit

druga vecina ce napustit BiH i prethodno sve prodat
vjesticanametli

#1062 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

NikolaKZ91 wrote:Nek pocnu da prave jos par zatvora onda, bice prebukirani :D .
:thumbup:
Moze li neko molim vas sazeti sta bi i kako tj sta sada...od koje sume i kako ....je li istina ovo sto neko napisa ispod 10 milja...hvala
Floyd_666

#1063 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

vjesticanametli wrote:
NikolaKZ91 wrote:Nek pocnu da prave jos par zatvora onda, bice prebukirani :D .
:thumbup:
Moze li neko molim vas sazeti sta bi i kako tj sta sada...od koje sume i kako ....je li istina ovo sto neko napisa ispod 10 milja...hvala
Ako si freelancer i primas novac iz inostranstva, onda si duzan da platis 4% zdravstveno i 10% porez na dohodak. Kratko i jasno. Ne obaziri se na ove price o pausalima od 400 KM i nekim donjim granicama od 10 milja. To su sve rekla-kazale suplje price i nista od toga nije navedeno u zakonu.
Jedino sto te treba za sad zanimati jeste obrazac AMS-1035 kojeg ja jos uvijek nisam desifrovao do kraja, ali tu sam negdje da ga uhavizam i raskusuram se sa drzavom.
vjesticanametli

#1064 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Hvala od kada se racuna to i gdje se uzme obrazac....mozes li molim te objasniti....npr idem u poresku novi grad i onda uzmem obrazac...popunim i ide li na 2 uplatnicr....ja ne mogu nakon uplata to raditi jet nisam u sa ali godisnje bi islo....mada iskreno mislim da ovo nece zazivjeti jos
golic

#1065 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

vjesticanametli wrote:Hvala od kada se racuna to i gdje se uzme obrazac....mozes li molim te objasniti....npr idem u poresku novi grad i onda uzmem obrazac...popunim i ide li na 2 uplatnicr....ja ne mogu nakon uplata to raditi jet nisam u sa ali godisnje bi islo....mada iskreno mislim da ovo nece zazivjeti jos
Racuna se od 2015 godine.

na web stranici pise: http://www.pufbih.ba/v1/novosti/1177/po ... ostranstva

Način obračuna i plaćanja propisanih obaveza na dohodak i drugih priliva novca iz inostranstva:

Porezni obveznici koji obavljaju povremene samostalne djelatnosti, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od povremene samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak. Pored navedenog, potrebno je da porezni obveznik u roku od 5 (pet) dana od dana primitka dohotka preda prijavu Obrazac AMS-1035 Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva nadležnoj poreznoj ispostavi prema mjestu prebivališta fizičkog lica.

Sam obracunas i uplatis.
vjesticanametli

#1066 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Hvala. Ma nema sanse ba cuj retroaktivno....svasta. i ne mogu mnogi ici za svaku uplatu ....ja budala ojjjj DZamijo....nek nane 1 odu pa cu vidjet
Floyd_666

#1067 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

vjesticanametli wrote:Hvala od kada se racuna to i gdje se uzme obrazac....mozes li molim te objasniti....npr idem u poresku novi grad i onda uzmem obrazac...popunim i ide li na 2 uplatnicr....ja ne mogu nakon uplata to raditi jet nisam u sa ali godisnje bi islo....mada iskreno mislim da ovo nece zazivjeti jos
PUF je pozvao na uplatu poreza od 2015 do 2017, i naravno od ove godine. Evo ti link obrasca: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... os_web.pdf

Sto se tice tih detalja oko uplatnica, ne znam ni ja tacno, ali mislim da trebaju dvije jer prvo sracunas 4% zdravstvenog osiguranja, oduzmes od ukupne zarade i dobijes osnovicu koja se oporezuje 10%. Ne drzi me za rijec posto i ja trebam svratit do teta na salteru da pitam za te sitnice.

Ja cu trazit od banke detaljan uvid u sve transakcije jer sam primao novac putem PayPala i direktnih uplata na racun, a kad u taj lonac udrobis konverziju USD u KM i konstantno osciliranje vrijednosti americkog dolara, nastane opsti haos.
vjesticanametli

#1068 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Pa to....kupus ba
U mene je bilo svih valuta....ma nek se jebu vala. Sacekacu def. Hajd javi kako si odradio pls. Hvala
golic

#1069 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

vjesticanametli wrote:Hvala. Ma nema sanse ba cuj retroaktivno....svasta. i ne mogu mnogi ici za svaku uplatu ....ja budala ojjjj DZamijo....nek nane 1 odu pa cu vidjet
Nisi ti sve ni procitala, usvojili su pravilnik u aprilu 2018 godina, i na osnovu njega se to sve radi, a onda hoce retroaktivno da placas od 2015 pa na dalje:

http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html
Last edited by golic on 19/07/2018 15:33, edited 1 time in total.
hekaton

#1070 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

Floyd_666 wrote: Ako si freelancer i primas novac iz inostranstva, onda si duzan da platis 4% zdravstveno i 10% porez na dohodak. Kratko i jasno. Ne obaziri se na ove price o pausalima od 400 KM i nekim donjim granicama od 10 milja. To su sve rekla-kazale suplje price i nista od toga nije navedeno u zakonu.
Jedino sto te treba za sad zanimati jeste obrazac AMS-1035 kojeg ja jos uvijek nisam desifrovao do kraja, ali tu sam negdje da ga uhavizam i raskusuram se sa drzavom.
Hajde molim te kad popunis postavi ovdje primjer kako si to uradio...tj kako strpati od 2015 sve na jedan
golic

#1071 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by golic »

hekaton wrote:
Floyd_666 wrote: Ako si freelancer i primas novac iz inostranstva, onda si duzan da platis 4% zdravstveno i 10% porez na dohodak. Kratko i jasno. Ne obaziri se na ove price o pausalima od 400 KM i nekim donjim granicama od 10 milja. To su sve rekla-kazale suplje price i nista od toga nije navedeno u zakonu.
Hajde molim te kad popunis postavi ovdje primjer kako si to uradio...tj kako strpati od 2015 sve na jedan
Hej pa pise ti gore, sam sebi obracunas 10% popstupaj po njihovim uputama i sta te briga, oni su tako na pisali nisi ti izmislio.
Floyd_666

#1072 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

golic wrote:
hekaton wrote:
Hej pa pise ti gore, sam sebi obracunas 10% popstupaj po njihovim uputama i sta te briga, oni su tako na pisali nisi ti izmislio.
Istina, ali na obrascu stoji i rubrika za 4% zdravstvenog osiguranja, a koliko sam shvatio iz prica forumasa koji su prosli tu torturu, ne mozes ga zaobic nikako. Budem provjerio sve ovo narednih dana pa cu napisat ovdje ako saznam stagod novo.
Hajvan

#1073 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

ExNihilo wrote:Ne moraju se zatvoriti i/ili kazniti svi da bi se utrenirala disciplina. Dovoljno je odabrati reprezentativan uzorak koji će se klepiti po ušima, a ostalo će uraditi psihologija. :D

ima i drugi dio te “psihologije”- socio-patoloshki…latinska amerika je primjer , haman citava…

strah i teror nad salarijatom (mi tu klasu zovemo budzetlije), a plutokratija (oligarsi) nista ne cine da zastite iste…. odnosno, cine- ko najbolji studenti Friedmenove chikaske skole ekonomije, odjeljak shocking doktrine, izgradili su im zatvorena i odigurana naselja, pa im uzmu onu lovu sto im daju kroz prenapuhane plate…dakle, placaju da budu zasticeni… a prekarijat ih roka na svakom koraku…
eto, moze i u tom smjeru sve ici, no na zalost nece… tj. male su sanse da bosnjo tako reguje, jer se boji “rata” :lol:

ovi nasi oligarsi odmah tu klasnu borbu preokrenu u izmisljenu etnicko-religijsku…

... kad vec pisemo o tome sto bi trebalo biti na osnovu onoga sto sad jeste...
vjesticanametli

#1074 Re: Porez na dohodak na freelancing?

golic wrote:
vjesticanametli wrote:Hvala. Ma nema sanse ba cuj retroaktivno....svasta. i ne mogu mnogi ici za svaku uplatu ....ja budala ojjjj DZamijo....nek nane 1 odu pa cu vidjet
Nisi ti sve ni procitala, usvojili su pravilnik u aprilu 2018 godina, i na osnovu njega se to sve radi, a onda hoce retroaktivno da placas od 2015 pa na dalje:

http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html
vidjela sam ja to al cuj retroaktivno....bjazi ba nek odrade sto neko rece penzioneri prvo :D
NikolaKZ91

#1075 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Ljudi u RS je u martu 2017 objavljeno da se mora placati pa nisam cuo da su ikoga gonili. Sto ne znaci da i nece al strpite se malo, vidite kako ce ici i da uplatite posle ovog poziva sumnjam da ce vas neko kazniti.
Post Reply