Da, to se vidi iz napisanog. Treba li da ga drugacije posmatram?seln wrote: Na silu ces uvijek napabirciti dvojicu-trojicu koji iskacu iz seme, ali to ne mijenja sustinu.
Da se vratimo konkretno na Gradascevica: smatras li ti njega borcem za slobodu, koji je zelio da Bosnu otrgne od turske okupacije?
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Ramzess Veliki
#1051 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- seln
#1052 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kao sto rekoh:Ramzess Veliki wrote:Da, to se vidi iz napisanog. Treba li da ga drugacije posmatram?seln wrote: Na silu ces uvijek napabirciti dvojicu-trojicu koji iskacu iz seme, ali to ne mijenja sustinu.
Da se vratimo konkretno na Gradascevica: smatras li ti njega borcem za slobodu, koji je zelio da Bosnu otrgne od turske okupacije?

- Euridika
- Globalna šefica
#1053 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa nije samo mišljenje (pojedinca), ima tu i historijskih fakata, ali nisu svi historičari složni po pitanju pravih razloga za određene postupke tih glavara. Baš sam neki dan na radiju slušala emisiju koja se dotakla i Gradaščevića.
Btw, Mahatmino maslo nije baš za Ramazana, ali o tom segmentu se manje priča. Više je na cijeni njegova borba protiv okupatorske britanske vlasti, a tek u drugom ili trećem planu je njegov sukob sa muslimanima sa indijskog potkontinenta (što je i bio cilj Britanaca, da iza sebe ostave duboko raslojeno društvo, stalno na ivici sukoba). A čak i kao čovjek, privatno, je bio odurna ličnost.
Zanimljivije bi bilo posmatrati i diskutovati ko bi mogao u današnjem svijetu biti pravi reformator - i religijski i društveni.
Btw, Mahatmino maslo nije baš za Ramazana, ali o tom segmentu se manje priča. Više je na cijeni njegova borba protiv okupatorske britanske vlasti, a tek u drugom ili trećem planu je njegov sukob sa muslimanima sa indijskog potkontinenta (što je i bio cilj Britanaca, da iza sebe ostave duboko raslojeno društvo, stalno na ivici sukoba). A čak i kao čovjek, privatno, je bio odurna ličnost.
Zanimljivije bi bilo posmatrati i diskutovati ko bi mogao u današnjem svijetu biti pravi reformator - i religijski i društveni.
- Ramzess Veliki
#1054 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
A, kontam ... ti drugacije mislis.seln wrote:Kao sto rekoh:Ramzess Veliki wrote:Da, to se vidi iz napisanog. Treba li da ga drugacije posmatram?seln wrote: Na silu ces uvijek napabirciti dvojicu-trojicu koji iskacu iz seme, ali to ne mijenja sustinu.
Mozes li to pojasniti, ili ces samo zalijepiti neku "cool" slicicu?
- ExNihilo
#1055 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
U našem postmodernističkom osjećanju vremena teško je zamisliti izranjanje značajnijih društvenih reformatora i lidera u tradicionalnom smislu te riječi.
- Ramzess Veliki
#1056 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
I sta kazu? Postoje dvije verzije istorije - starija verzija, po kojoj su ga u bitci kod Sarajeva izdale hercegovacke snage aga Rizvanbegovica i Cengica kojima je sultan obecao nagradu za tu izdaju (obecali pomoc pa udarili sa ledja), ili novija verzija po kojoj je Gradascevic bio nadmen i osor, pa je to bio razlog zasto su se te age udruzile protiv njega i izasle iz pokreta za nezavisnost.Euridika wrote:Pa nije samo mišljenje (pojedinca), ima tu i historijskih fakata, ali nisu svi historičari složni po pitanju pravih razloga za određene postupke tih glavara. Baš sam neki dan na radiju slušala emisiju koja se dotakla i Gradaščevića.
- Ramzess Veliki
#1057 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
U nasoj varijanti mi idemo sve vise unazad.ExNihilo wrote:U našem postmodernističkom osjećanju vremena teško je zamisliti izranjanje značajnijih društvenih reformatora i lidera u tradicionalnom smislu te riječi.
Pocet cemo se oblaciti I glasati kao saudijski cuvari koza, jest cemo rukama I to ce biti super po zeljama nekih nashi "reformatora".
- arzuhal
#1058 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Husein-kapetan za mene nije negativna, dapače, veoma je zanimljiva ličnost zbog nekih svojih stavova. Ipak, činjenica je da se nije bunio na Sultanove odluke dok nije bio doveden njegov tsalež u pitanje.
Ono što je zanimljivo: prvi srpski ustanak, politički vrlo mudro i zrelo odigran, je bio udar na dahije, na osmanlijske pobunjenike koji su okrenuli leđa Sultanu, a ne na samu Imperiju, Srbi su svojim ustankom pomoglu Sultanu pa će to i biti razlog blagonaklonog gledanja Porte na srpsku stvar u budućnosti koja je vodila, mic-po-mic, sve većoj srpskoj nezavisnosti i slobodi (pa kneževina, pa kraljevina, pa...).
Obrnuto, Husein-kapetan je, iz pozicije Porte, bio isti poput tih dahija. Tako su nas prodali za pare AU monarhiji, a prije toga Husein-kapetan je kao poražen morao u Stambol...
Ono što je zanimljivo: prvi srpski ustanak, politički vrlo mudro i zrelo odigran, je bio udar na dahije, na osmanlijske pobunjenike koji su okrenuli leđa Sultanu, a ne na samu Imperiju, Srbi su svojim ustankom pomoglu Sultanu pa će to i biti razlog blagonaklonog gledanja Porte na srpsku stvar u budućnosti koja je vodila, mic-po-mic, sve većoj srpskoj nezavisnosti i slobodi (pa kneževina, pa kraljevina, pa...).
Obrnuto, Husein-kapetan je, iz pozicije Porte, bio isti poput tih dahija. Tako su nas prodali za pare AU monarhiji, a prije toga Husein-kapetan je kao poražen morao u Stambol...
- Euridika
- Globalna šefica
#1059 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne sjećam da su se dotakli tog dijela priče, već su pričali o širem kontekstu uzroka koji su doveli do njegove pobune. Konkretno, o dogovorenoj političkoj predaji Bosne Austrougarima i kako su se Bosanci pobunili zato što ih je Porta prodala za svoj šićar. Uglavnom, klasična priča, mi smo mali sitni faktor u velikoj globalno-političkoj sceni, velike sile kroje sudbinu svijeta, kroje i prekrajaju granice, preprodaju države, ljude i sve što s tim ide. Zna se da je Bosna prodata zato da se izmire dugovi Osmanskog carstva, s tim što je to izmirivanje dugova počelo puno prije 1878. godine, prvo su prodate pogranične kapetanije, pa onda na kraju i čitava država. I tu se stvorio čitav društveno-politički ambijent koji je omogućio tu pobunu.Ramzess Veliki wrote:I sta kazu? Postoje dvije verzije istorije - starija verzija, po kojoj su ga u bitci kod Sarajeva izdale hercegovacke snage aga Rizvanbegovica i Cengica kojima je sultan obecao nagradu za tu izdaju (obecali pomoc pa udarili sa ledja), ili novija verzija po kojoj je Gradascevic bio nadmen i osor, pa je to bio razlog zasto su se te age udruzile protiv njega i izasle iz pokreta za nezavisnost.Euridika wrote:Pa nije samo mišljenje (pojedinca), ima tu i historijskih fakata, ali nisu svi historičari složni po pitanju pravih razloga za određene postupke tih glavara. Baš sam neki dan na radiju slušala emisiju koja se dotakla i Gradaščevića.
Uh, previše je ovo politike za mene.
P.S. Ne mogu smisliti Rizvanbegovića... a mislim da su mi u nekom dalekom koljenu rod
- seln
#1060 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Mogu, ali mi se ne da.Ramzess Veliki wrote: A, kontam ... ti drugacije mislis.
Mozes li to pojasniti, ili ces samo zalijepiti neku "cool" slicicu?
Uglavnom, mislim drugacije.
- Ramzess Veliki
#1061 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Prava prica je posljedica rusko-turskog rata kada turska slabi i unutar imperije se budi nacionalna svijest u mnogim okupiranim zemljama imperije, I rastu pobune protiv rezima. Turska pocinje novacenje redovne vojske - nizama a ukidaju se placeni vojnici janjicari, te uvodi nove vece poreze, a bosancima se vise ne ratuje za sultana jer su slali svoje sinove u ratove sirom imperije, a zauzvrat dobili vece namete. Posljedica rusko-turskog rata je da je Turska primorana srpskim ustanicima dati autonomiju, ali i 6 istorijski bosanskih nahija, i to je najvise djelovalo na Gradascevica da se pridruzi bosanskom pokretu za neovisnost. Gradascevic do tada nije davao velik znacaj tom pokretu, ali poslije tih desavanja mijenja misljenje I organizira pokret a narod poziva da se udruzi za borbu za osamostaljenje. Nakon sto je okupio ustanike, salje tri zahtjeva Istambulu:Euridika wrote:Ne sjećam da su se dotakli tog dijela priče, već su pričali o širem kontekstu uzroka koji su doveli do njegove pobune. Konkretno, o dogovorenoj političkoj predaji Bosne Austrougarima i kako su se Bosanci pobunili zato što ih je Porta prodala za svoj šićar. Uglavnom, klasična priča, mi smo mali sitni faktor u velikoj globalno-političkoj sceni, velike sile kroje sudbinu svijeta, kroje i prekrajaju granice, preprodaju države, ljude i sve što s tim ide. Zna se da je Bosna prodata zato da se izmire dugovi Osmanskog carstva, s tim što je to izmirivanje dugova počelo puno prije 1878. godine, prvo su prodate pogranične kapetanije, pa onda na kraju i čitava država. I tu se stvorio čitav društveno-politički ambijent koji je omogućio tu pobunu.
Uh, previše je ovo politike za mene.![]()
P.S. Ne mogu smisliti Rizvanbegovića... a mislim da su mi u nekom dalekom koljenu rod... ja sam rođeni anarhista...
1. poništi privilegije date Srbiji i naročito da se Bosni vrati 6 nahija.
2. obustavi implementaciju Osmanlijskih vojnih reformi.
3. okonča uprava nad Bosnom i prihvati implementacija autonomne bosanske vlade na čelu s lokalnim vođom. Zauzvrat bi Bosna plaćala godišnji doprinos.
Sultan pristaje na uslove samo da bi dobio na vremenu i organizuje hercegovce koji su bili protiv samostalnosti. Na kraju, u zavrsnoj bitci na Stupu (a bilo je mnogo bitaka u tom periodu gdje su Zmajeve snage uglavnom pobjedjivale), hercegovci uspijevaju probiti krila boraca za nezavisnost i proci sa ledja sto dovodi do poraza i pobjede turskih snaga. Poslije je Gradascevic zarobljen od austrougarske koja ga predaje sultanu, a ovaj mu postavlja uslov da se nikada ne vrati u Bosnu. Nudio mu je iz postovanja i da bude pasa u osmanlijskoj vojsci, ali je Husein beg rekao da mu je draze umrijeti u svojoj nosnji nego zivjeti u nizamskoj uniformi. Predanje kaze da su godinama nakon njegove smrti bosancima tekle suze kad se kapetan beg Gradascevic spomene.
Za vrijeme SFRJ o Grdascevicu se nije govorilo, tadasnje komunisticke vlasti su zataskivale sjecanje na njega jer su ga smatrale potencijalno opasnim za budjenje bosnjacke nacionalne svijesti. Tek pred ovaj zadnji rat bosnjacki istoricari napokon pisu o ovom velikom covjeku koji je volio Bosnu i njen narod vise i od sebe samoga.
Eto, vrlo ukratko o toj Bosanskoj legendi.
Za sve nas koji smo branili ovu zemlju on je bio I ostao mjerilom kakav treba da bude pravi bosanski heroj i gazija, kako se voli svoja zemlja.
- HardcoreMX
#1062 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ima ljudi koji mogu da putuju u proslost...i ne samo to...mogu da prisustvuju svim i svacim dogadjajima..sto bi rekao platon 'znaju svakog u dusu' a pitagora 'zna ih bolje od njih samih'...ta sposobnost se zove retro..retro sufizam..uglavnom treba dati neki novi naziv uglavnom sa izam...
- Euridika
- Globalna šefica
#1063 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Priznaj da je ovo bilo skraćeno objašnjenje za mene, pošto znaš da sporo čitam.Ramzess Veliki wrote:Prava prica je posljedica rusko-turskog rata kada turska slabi i unutar imperije se budi nacionalna svijest u mnogim okupiranim zemljama imperije, I rastu pobune protiv rezima. Turska pocinje novacenje redovne vojske - nizama a ukidaju se placeni vojnici janjicari, te uvodi nove vece poreze, a bosancima se vise ne ratuje za sultana jer su slali svoje sinove u ratove sirom imperije, a zauzvrat dobili vece namete. Posljedica rusko-turskog rata je da je Turska primorana srpskim ustanicima dati autonomiju, ali i 6 istorijski bosanskih nahija, i to je najvise djelovalo na Gradascevica da se pridruzi bosanskom pokretu za neovisnost. Gradascevic do tada nije davao velik znacaj tom pokretu, ali poslije tih desavanja mijenja misljenje I organizira pokret a narod poziva da se udruzi za borbu za osamostaljenje. Nakon sto je okupio ustanike, salje tri zahtjeva Istambulu:Euridika wrote:Ne sjećam da su se dotakli tog dijela priče, već su pričali o širem kontekstu uzroka koji su doveli do njegove pobune. Konkretno, o dogovorenoj političkoj predaji Bosne Austrougarima i kako su se Bosanci pobunili zato što ih je Porta prodala za svoj šićar. Uglavnom, klasična priča, mi smo mali sitni faktor u velikoj globalno-političkoj sceni, velike sile kroje sudbinu svijeta, kroje i prekrajaju granice, preprodaju države, ljude i sve što s tim ide. Zna se da je Bosna prodata zato da se izmire dugovi Osmanskog carstva, s tim što je to izmirivanje dugova počelo puno prije 1878. godine, prvo su prodate pogranične kapetanije, pa onda na kraju i čitava država. I tu se stvorio čitav društveno-politički ambijent koji je omogućio tu pobunu.
Uh, previše je ovo politike za mene.![]()
P.S. Ne mogu smisliti Rizvanbegovića... a mislim da su mi u nekom dalekom koljenu rod... ja sam rođeni anarhista...
1. poništi privilegije date Srbiji i naročito da se Bosni vrati 6 nahija.
2. obustavi implementaciju Osmanlijskih vojnih reformi.
3. okonča uprava nad Bosnom i prihvati implementacija autonomne bosanske vlade na čelu s lokalnim vođom. Zauzvrat bi Bosna plaćala godišnji doprinos.
Sultan pristaje na uslove samo da bi dobio na vremenu i organizuje hercegovce koji su bili protiv samostalnosti. Na kraju, u zavrsnoj bitci na Stupu (a bilo je mnogo bitaka u tom periodu gdje su Zmajeve snage uglavnom pobjedjivale), hercegovci uspijevaju probiti krila boraca za nezavisnost i proci sa ledja sto dovodi do poraza i pobjede turskih snaga. Poslije je Gradascevic zarobljen od austrougarske koja ga predaje sultanu, a ovaj mu postavlja uslov da se nikada ne vrati u Bosnu. Nudio mu je iz postovanja i da bude pasa u osmanlijskoj vojsci, ali je Husein beg rekao da mu je draze umrijeti u svojoj nosnji nego zivjeti u nizamskoj uniformi. Predanje kaze da su godinama nakon njegove smrti bosancima tekle suze kad se kapetan beg Gradascevic spomene.![]()
Za vrijeme SFRJ o Grdascevicu se nije govorilo, tadasnje komunisticke vlasti su zataskivale sjecanje na njega jer su ga smatrale potencijalno opasnim za budjenje bosnjacke nacionalne svijesti. Tek pred ovaj zadnji rat bosnjacki istoricari napokon pisu o ovom velikom covjeku koji je volio Bosnu i njen narod vise i od sebe samoga.
Eto, vrlo ukratko o toj Bosanskoj legendi.
Za sve nas koji smo branili ovu zemlju on je bio I ostao mjerilom kakav treba da bude pravi bosanski heroj i gazija, kako se voli svoja zemlja.
- Euridika
- Globalna šefica
#1064 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Hardcor-izam?HardcoreMX wrote:ima ljudi koji mogu da putuju u proslost...i ne samo to...mogu da prisustvuju svim i svacim dogadjajima..sto bi rekao platon 'znaju svakog u dusu' a pitagora 'zna ih bolje od njih samih'...ta sposobnost se zove retro..retro sufizam..uglavnom treba dati neki novi naziv uglavnom sa izam...
- Bloo
- Globalna šefica
#1065 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Loša droga, nikakva...
- Ramzess Veliki
#1066 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Jes, vrlo skraceno. O Gradascevicu je u zadnjih dvadesetak godina jako mnogo napisano, treba sve procitati, vrlo interesantno stivo o nasim pretcima tokom okupacije, budjenje nacionalne svijesti koja je potom ugusena u kraljevini SHS.Euridika wrote:Priznaj da je ovo bilo skraćeno objašnjenje za mene, pošto znaš da sporo čitam.
- Ramzess Veliki
#1067 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Legends of tomorrow ... pratim tu seriju ...HardcoreMX wrote:ima ljudi koji mogu da putuju u proslost...i ne samo to...mogu da prisustvuju svim i svacim dogadjajima..sto bi rekao platon 'znaju svakog u dusu' a pitagora 'zna ih bolje od njih samih'...ta sposobnost se zove retro..retro sufizam..uglavnom treba dati neki novi naziv uglavnom sa izam...
- HardcoreMX
#1068 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ne mere...sto ne bi euridikizam..zato sto ne pogadja sustinu..kosto i pitagorska ljubav ne pogadja..Euridika wrote:Hardcor-izam?HardcoreMX wrote:ima ljudi koji mogu da putuju u proslost...i ne samo to...mogu da prisustvuju svim i svacim dogadjajima..sto bi rekao platon 'znaju svakog u dusu' a pitagora 'zna ih bolje od njih samih'...ta sposobnost se zove retro..retro sufizam..uglavnom treba dati neki novi naziv uglavnom sa izam...
ako je humoristicna..prati je..Ramzess Veliki wrote: Legends of tomorrow ... pratim tu seriju ...
- Euridika
- Globalna šefica
#1069 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne more Euridikizam, ja se još nisam vratila u prošlost. Da se razumijemo, proučavam ja tahione i tako to, i ako uspijem za života otići nazad u prošlost i otkriti kako je to nekad bilo (i uspješno se vratiti nazad u ovo vrijeme), ja ću doći na forum da izvijestim pučanstvo šta sam vidjela.HardcoreMX wrote:ne mere...sto ne bi euridikizam..zato sto ne pogadja sustinu..kosto i pitagorska ljubav ne pogadja..Euridika wrote:Hardcor-izam?HardcoreMX wrote:ima ljudi koji mogu da putuju u proslost...i ne samo to...mogu da prisustvuju svim i svacim dogadjajima..sto bi rekao platon 'znaju svakog u dusu' a pitagora 'zna ih bolje od njih samih'...ta sposobnost se zove retro..retro sufizam..uglavnom treba dati neki novi naziv uglavnom sa izam...
ako je humoristicna..prati je..Ramzess Veliki wrote: Legends of tomorrow ... pratim tu seriju ...
A šta ti imaš protiv grčkih filozofa i matematičara? Onako se zafrkavaš uzimajući ih u usta ili zamjeraš nešto njihovom naučnom radu?
- insomnia78
#1070 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
K tomu jos preskupaBloo wrote:Loša droga, nikakva...
- HardcoreMX
#1071 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
a vidi nije ne mere, nego ne moreEuridika wrote: Ne more Euridikizam, ja se još nisam vratila u prošlost. Da se razumijemo, proučavam ja tahione i tako to, i ako uspijem za života otići nazad u prošlost i otkriti kako je to nekad bilo (i uspješno se vratiti nazad u ovo vrijeme), ja ću doći na forum da izvijestim pučanstvo šta sam vidjela.![]()
![]()
A šta ti imaš protiv grčkih filozofa i matematičara? Onako se zafrkavaš uzimajući ih u usta ili zamjeraš nešto njihovom naučnom radu?
- insomnia78
#1072 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nego ne kontam kakve veze HKG ima sa islamom i njegovom reformom?
- Irsar
#1073 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zar ta "teorija" ne potiče od samog Muhammeda a.s., koji se često ponašao kao da je Dedžal (bukvalno) tu "iza okuke"?Gojeni H wrote:Ukoliko si pristalica teorije da je kraj svijeta ili pojava Dedzala (antikrista) iza okuke, onda tesko da dalja rasprava moze imati smisla.
Osnove se nemaju šta ni istraživati, a glede ostalog se ne slažem.Zatvaranje vrata idztihada nije dovelo samo do prestanka istrazivanja osnova islama i aristotelovske filozofije u islamu, vec bilo kakvog istrazivanja.
- Gojeni H
#1074 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
HKG? Sta je HKG?insomnia78 wrote:Nego ne kontam kakve veze HKG ima sa islamom i njegovom reformom?
-
sekerbay
#1075 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Dedžal? Koji dedžal?
Šta to ima vjerodostojno da je preneseno o tom dedžalu?
Šta to ima vjerodostojno da je preneseno o tom dedžalu?