Na forumu posebno.Gojeni H wrote:Arc_Angel wrote:Sve dok mi budemo definirali svoj moralni kompas time sta (ne)jedemo i (ne)pijemo, a ne (ne)djelima koje (ne)cinimo jedni prema drugima bit cemo u k...u kao sto smo i do sada.
Mali narodi, pa onda i mali svjetonazor.
#samokazem![]()
Naravno. Zato su oni koji jedu krmetinu moralne vodilje, kako na forumu tako i u realnom svijetu.
Onaj sto je pobijedio na takmicenju u jedenju cvaraka u Prijedoru je primjer moralne i eticki svjesne osobe.
Jedete li svinjetinu?
-
Nadzorna_ploca
#1051 Re: Jedete li svinjetinu?
- tranquil
#1052 Re: Jedete li svinjetinu?
Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.Nadzorna_ploca wrote:Na forumu posebno.Gojeni H wrote:Arc_Angel wrote:Sve dok mi budemo definirali svoj moralni kompas time sta (ne)jedemo i (ne)pijemo, a ne (ne)djelima koje (ne)cinimo jedni prema drugima bit cemo u k...u kao sto smo i do sada.
Mali narodi, pa onda i mali svjetonazor.
#samokazem![]()
Naravno. Zato su oni koji jedu krmetinu moralne vodilje, kako na forumu tako i u realnom svijetu.
Onaj sto je pobijedio na takmicenju u jedenju cvaraka u Prijedoru je primjer moralne i eticki svjesne osobe.
- uglavnomja
#1053 Re: Jedete li svinjetinu?
tranquil wrote:
Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.
znaju oni to bolje od tebe
- tranquil
#1054 Re: Jedete li svinjetinu?
Toga se i bojim, kada takvi pričaju o "moralu".uglavnomja wrote:tranquil wrote:
Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.
znaju oni to bolje od tebe
- Gojeni H
#1055 Re: Jedete li svinjetinu?
Iskrivljeno, izvinjavam se na mojoj percepciji.tranquil wrote: Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.
Naravno da je ono sto pijes i oznaka tvoje moralnosti. U cijem interesu su ogranicenja u vezi sa alkoholom cak i u drustvima koja isti ne zabranjuju?
I naravno da cemo se vratiti na pocetnu tacku - ono sto je nemoralno u jednom drustvu moze biti sasvim okej u drugom.
Medjutim, nije to bila poenta. Poenta je bila u odgovoru na (iskrivljeno) shvacenu tvrdnju da jedna stvar iskljucuje drugu, sto veze s vezom nema.
-
realna do boli
#1056 Re: Jedete li svinjetinu?
O.K. za svinjetinu..jesti ili ne jesti iz vjerskih razloga... svi znamo..polemika suvisna..ali..
da ima ljudi koji nezele jesti datule jer su one kao jelo muslimana..ili koji su odbili jesti kus-kus jer je eto iz Maroka..koji debilizam..moj muz je jos uvijek u soku..a i ja snjim.
Dogadza se u Livnu...ovih dana.
da ima ljudi koji nezele jesti datule jer su one kao jelo muslimana..ili koji su odbili jesti kus-kus jer je eto iz Maroka..koji debilizam..moj muz je jos uvijek u soku..a i ja snjim.
- tranquil
#1057 Re: Jedete li svinjetinu?
Kada je u pitanju alkohol, društvo zabranjuje neke stvari kao što je prodaja maloljetnicima i ta ograničenja imaju smisla, isto kao i ograničenja vožnje, potpisivanja ugovora, ili seksa za maloljetnike. Ograničenje alkohola prema tome nema veze sa moralnošću nego sa zaštitom maloljetnika od stvari kojima nije dorastao.Gojeni H wrote:Iskrivljeno, izvinjavam se na mojoj percepciji.tranquil wrote: Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.![]()
Naravno da je ono sto pijes i oznaka tvoje moralnosti. U cijem interesu su ogranicenja u vezi sa alkoholom cak i u drustvima koja isti ne zabranjuju?
I naravno da cemo se vratiti na pocetnu tacku - ono sto je nemoralno u jednom drustvu moze biti sasvim okej u drugom.
Medjutim, nije to bila poenta. Poenta je bila u odgovoru na (iskrivljeno) shvacenu tvrdnju da jedna stvar iskljucuje drugu, sto veze s vezom nema.
Kada je u pitanju svinjetina, moral je pogotovo razveden od konzumacije. Ne postoji način da se normalno dovede u vezu pojeden komad svinjske šunke sa moralnošću osobe. To što neka društva i kulture tretiraju to kao moralno pitanje, ne znači da pitanje konzumacije svinjetine ima veze sa moralnošću, nego da ta društva i kulture nemaju dodir sa stvarnošću, isto kako npr. društva koja preuzimaju moral iz hebrejske Biblije (Stari zavjet) nemaju dodir sa stvarnošću jer iz "moralnih razloga" (Bog zabranio, pa je odmah "moralno pitanje") zabranjuju škampe.
-
Nadzorna_ploca
#1058 Re: Jedete li svinjetinu?
I ja se bojim kad vi moralisete. Who cares.
- spreca
#1059 Re: Jedete li svinjetinu?
Pitanje za Sadetu.....ako ja guzim neku koja nije moje vjere jel i to grijeh.....dali je to zabranjeno? 
- tranquil
#1060 Re: Jedete li svinjetinu?
Who cares? Iskompleksirani ljudi koji vire drugima u tanjir, otvaraju teme o tome, i osjećaju potrebu da se dernjaju "FUJ" u tuđe tanjire.Nadzorna_ploca wrote:I ja se bojim kad vi moralisete. Who cares.
-
Nadzorna_ploca
#1061 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja ba, i to za vrijeme Ramazana zaviruju.tranquil wrote:Who cares? Iskompleksirani ljudi koji vire drugima u tanjir, otvaraju teme o tome, i osjećaju potrebu da se dernjaju "FUJ" u tuđe tanjire.Nadzorna_ploca wrote:I ja se bojim kad vi moralisete. Who cares.
- Dosadno mii
#1062 Re: Jedete li svinjetinu?
Tako je i moj poznanik odbio kurbansko muslimansko meso da jede.realna do boli wrote:O.K. za svinjetinu..jesti ili ne jesti iz vjerskih razloga... svi znamo..polemika suvisna..ali..
- Gojeni H
#1063 Re: Jedete li svinjetinu?
Boldirano - kontradiktornost u odnosu na prvu recenicu kada si rekao da postoje odredjena ogranicenja i za odrasle. Znaci, odraslima se ne moze vjerovati da obavljaju odredjene radnje pod djestvom alkohola - nisu dovoljno zreli.tranquil wrote: Kada je u pitanju alkohol, društvo zabranjuje neke stvari kao što je prodaja maloljetnicima i ta ograničenja imaju smisla, isto kao i ograničenja vožnje, potpisivanja ugovora, ili seksa za maloljetnike. Ograničenje alkohola prema tome nema veze sa moralnošću nego sa zaštitom maloljetnika od stvari kojima nije dorastao.
Kada je u pitanju svinjetina, moral je pogotovo razveden od konzumacije. Ne postoji način da se normalno dovede u vezu pojeden komad svinjske šunke sa moralnošću osobe. To što neka društva i kulture tretiraju to kao moralno pitanje, ne znači da pitanje konzumacije svinjetine ima veze sa moralnošću, nego da ta društva i kulture nemaju dodir sa stvarnošću, isto kako npr. društva koja preuzimaju moral iz hebrejske Biblije (Stari zavjet) nemaju dodir sa stvarnošću jer iz "moralnih razloga" (Bog zabranio, pa je odmah "moralno pitanje") zabranjuju škampe.
Osim zabrane voznje, odredjena drustva zabranjuju kretanje pod dejstvom alkohola u odredjenim podrucjima. Naravno da se to vjestim policijskim rjecnikom zove narusavanje javnog reda i mira. Ja bih to nazvao moralnim ispravljanjem drustva.
- tranquil
#1064 Re: Jedete li svinjetinu?
Tako je doslovno počela ova tema. Postavila ju je, u Ramazanu, osoba koja je Bošnjakinja - muslimanka, sama ne konzumira svinjetinu (u njenoj okolini to jedu samo kočijaši) i ima nezdravu opsesiju sa nereligioznim Bošnjacima. I svi ostali koji su se upisali da je to "fuj", komentarisali konzumente kao iskompleksirane i ovakve i onakve, ibretili se "kako neko može" i sl., doprinijeli su, u Ramazanu, popularnosti ove teme, koja, da nije takvih ljudi, ne bi ni postojala.Nadzorna_ploca wrote:Ja ba, i to za vrijeme Ramazana zaviruju.tranquil wrote:Who cares? Iskompleksirani ljudi koji vire drugima u tanjir, otvaraju teme o tome, i osjećaju potrebu da se dernjaju "FUJ" u tuđe tanjire.Nadzorna_ploca wrote:I ja se bojim kad vi moralisete. Who cares.
- Gojeni H
#1065 Re: Jedete li svinjetinu?
Ni ja ne volim kus-kus. Al' koga boli briga? 
- Gojeni H
#1066 Re: Jedete li svinjetinu?
tranquil wrote:
Tako je doslovno počela ova tema. Postavila ju je, u Ramazanu, osoba koja je Bošnjakinja - muslimanka, sama ne konzumira svinjetinu (u njenoj okolini to jedu samo kočijaši) i ima nezdravu opsesiju sa nereligioznim Bošnjacima. I svi ostali koji su se upisali da je to "fuj", komentarisali konzumente kao iskompleksirane i ovakve i onakve, ibretili se "kako neko može" i sl., doprinijeli su, u Ramazanu, popularnosti ove teme, koja, da nije takvih ljudi, ne bi ni postojala.
Fakat smijesno. Slazem se da je tema bezze i boli me kufer sta ko jede.
Ali, vidi se bolan po broju ljudi koji se utrkuju da dokazu kako nisu "pravi" muslimani koga je vise na ovoj temi.
Radi se o kompleksima a njih se veoma tesko rijesiti. Sitne duse, poluzivotinjske.
- arzuhal
#1067 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja slabo ljudima zavirujem u tanjir, samo u tepsiju, rernu ili pod sač. Ima ih što više vole zavirivat u šišu, pletaru, itd. Sto sela, sto adeta, štaš...
-
realna do boli
#1068 Re: Jedete li svinjetinu?
Cinjenica je da kod nas ljudi izbjegavaju neku hranu jer nije "njihova".
- arzuhal
#1069 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja izbjegavam repu, sataraš i sl. Ne dozvoljava mi porodična tradicija, to nije moja hrana...
- tranquil
#1070 Re: Jedete li svinjetinu?
Da, postoje ograničenja vezana za alkohol, to sam rekao, nazovi to moralom, i pustiću ti jer se ne mogu naduravati i crtati da ne postoji "totalna zabrana alkohola na moralnoj osnovi", nego tačno definisana sigurnosna ograničenja.Gojeni H wrote:Boldirano - kontradiktornost u odnosu na prvu recenicu kada si rekao da postoje odredjena ogranicenja i za odrasle. Znaci, odraslima se ne moze vjerovati da obavljaju odredjene radnje pod djestvom alkohola - nisu dovoljno zreli.tranquil wrote: Kada je u pitanju alkohol, društvo zabranjuje neke stvari kao što je prodaja maloljetnicima i ta ograničenja imaju smisla, isto kao i ograničenja vožnje, potpisivanja ugovora, ili seksa za maloljetnike. Ograničenje alkohola prema tome nema veze sa moralnošću nego sa zaštitom maloljetnika od stvari kojima nije dorastao.
Kada je u pitanju svinjetina, moral je pogotovo razveden od konzumacije. Ne postoji način da se normalno dovede u vezu pojeden komad svinjske šunke sa moralnošću osobe. To što neka društva i kulture tretiraju to kao moralno pitanje, ne znači da pitanje konzumacije svinjetine ima veze sa moralnošću, nego da ta društva i kulture nemaju dodir sa stvarnošću, isto kako npr. društva koja preuzimaju moral iz hebrejske Biblije (Stari zavjet) nemaju dodir sa stvarnošću jer iz "moralnih razloga" (Bog zabranio, pa je odmah "moralno pitanje") zabranjuju škampe.![]()
Osim zabrane voznje, odredjena drustva zabranjuju kretanje pod dejstvom alkohola u odredjenim podrucjima. Naravno da se to vjestim policijskim rjecnikom zove narusavanje javnog reda i mira. Ja bih to nazvao moralnim ispravljanjem drustva.
Ali ovdje ne pričamo o alkoholu. Kada nađeš na pakovanju slanine natpis "poslije konzumacije ne upravljajte vozilima ili teškom mašinerijom" slikaj i postavi, dotle ovo ograničenje ne možeš ni pod kojim uslovima nazvati "moralnim ispravljanjem društva", a krenuo si u ovu priču sa implikacijom da neko misli kako su ljudi koji pobjeđuju na takmičenjima u žderanju čvaraka nekakve "moralne vodilje". Možda i jesu, vjerovatno nisu, ali to nema veze sa njihovom prehranom.
-
realna do boli
#1071 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja samo napisah da je to meni bilo sokantno..nikada nisam o tome razmisljala na taj nacin..danas je sve otislo predaleko na ovim prostorima...to da gledas ljudima u tanjir i pitas odakle je sta..pa na osnovu toga ili ces jesti ili ne...ali to je druga tema.
- zforumas
#1072 Re: Jedete li svinjetinu?
Samo nemoj u guJcu mecat', tu mozda ima ostataka slaninespreca wrote:Pitanje za Sadetu.....ako ja guzim neku koja nije moje vjere jel i to grijeh.....dali je to zabranjeno?
- tranquil
#1073 Re: Jedete li svinjetinu?
Dobro, dakle da zaključimo.Gojeni H wrote:tranquil wrote:
Tako je doslovno počela ova tema. Postavila ju je, u Ramazanu, osoba koja je Bošnjakinja - muslimanka, sama ne konzumira svinjetinu (u njenoj okolini to jedu samo kočijaši) i ima nezdravu opsesiju sa nereligioznim Bošnjacima. I svi ostali koji su se upisali da je to "fuj", komentarisali konzumente kao iskompleksirane i ovakve i onakve, ibretili se "kako neko može" i sl., doprinijeli su, u Ramazanu, popularnosti ove teme, koja, da nije takvih ljudi, ne bi ni postojala.![]()
Fakat smijesno. Slazem se da je tema bezze i boli me kufer sta ko jede.
Ali, vidi se bolan po broju ljudi koji se utrkuju da dokazu kako nisu "pravi" muslimani koga je vise na ovoj temi.
Radi se o kompleksima a njih se veoma tesko rijesiti. Sitne duse, poluzivotinjske.
Moralne osobe bez kompleksa:
- zaviruju u tuđe tanjire i zanima ih ko šta jede, naročito ako se razlikuje od "njihovog"
- koriste svaku šansu da kažu kako nešto NE jedu i da to nekonzumiranje ističu svakom prilikom
- koriste svaku priliku da opišu odvratnost tuđe hrane koju sami ne konzumiraju
Iskompleksirane osobe, poluživotinjske:
- ne stide se šta jedu i odgovaraju na to pitanje bez sramote
OK, to je dakle nova normalnost.
- spreca
#1074 Re: Jedete li svinjetinu?
a bas podmazanozforumas wrote:Samo nemoj u guJcu mecat', tu mozda ima ostataka slaninespreca wrote:Pitanje za Sadetu.....ako ja guzim neku koja nije moje vjere jel i to grijeh.....dali je to zabranjeno?
- zforumas
#1075 Re: Jedete li svinjetinu?
"odustani kad je nasladje"spreca wrote:a bas podmazanozforumas wrote:Samo nemoj u guJcu mecat', tu mozda ima ostataka slaninespreca wrote:Pitanje za Sadetu.....ako ja guzim neku koja nije moje vjere jel i to grijeh.....dali je to zabranjeno?![]()
Nisu to dzaba stari Ceceni rekli