BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Niemand

#1051 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

pustopoljina wrote:joj ja mislim da kad bi ljudi bili svjesni toga koliko ne znaju, da bi bilo puno manje vlogova i blogova :skoljka:
:lol:

I to sto kazes. Sta ja znam, procitas fakat svasta, vec sam rekla da mi je ovo prilika da provjerim teoriju :D Jer, ruku na srce, pola gluposti koje ameri kazu za evropu isto veze sa zivotom nema.
detroit-mercy

#1052 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
MyTao wrote:Ono sto mene malo smeta su gradovi... svaki drugi grad u Americi izgleda isto... Isti naziv ulica, iste prodavnice, ista jela (manje vise) sve isto jbg... Istu kafu sa istim ukusom isto napravljenu mozes popiti u svakom gradu ako to zelis :)
Da, to je ta potpuna komercijalizacija svega. Marketing skonto bolje da sve isto izgleda, da posjetilac istog restorana ili iste radnje bilo gdje u Americi valjda hoce da mu sve izgleda isto, na istom mjestu. Ali kazem, mislim da se i to mijenja.
Generalno Amerika dozivljava jednu revoluciju sto se tice okusa, osjecaja za lijepo, kvalitetno i ukusno.

Skontajte prije 20 godina izbor pive, vina, kafe, raznih jela i namirnica, izbor restorana, cak i onih chain restorana, izbor odjece, itd.
Ako sta ima dobro od free trade to je to.

Do prije 20 godina je bila normala piti Folgers coffee ujutro i Miller Light navece. Bhhh :-?
A nosao se isprskani blue jeans masovno. :-)
Ali zato sad microbreweries i ove male destilarije na svakom cosku. Neki dan nam dolazile Svabe na poslu mi ih vodili u ovaj jedna restoran, prodaju samo nekomercijalna piva na menu-u preko 200 vrsta piva. Ljudi se izgubili :mrgreen:
detroit-mercy

#1053 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:
jeza u ledja wrote:
Ma Ameri krkani, zderu ko zivotinje. :roll:
Zalosno je kad skontas da su ljudi u prosjeku veci nego u drugim zemljama. Vise mesa, vise karbohidrata. Porcije ogromne i uvijek ti haman ostane visak. Vece porcije, veca auta, vece kuce, sve je vece.

No isto tako ima vise super fit ljudi nego u Evropi. :-) Ide na posao, onda u gym. Niko ne hoda jer nema ni gdje da se hoda. To je prokletstvo dizajna gradova tokom automobilisticke revolucije. :-) Tek se sad to pokusava mijenjati, ali tesko ide jbg.
To si u pravu za gradove, citala sam i ja o tom i nedavno spominjala. Za vas je onda teretana skroz druga prica, ovdje mi je to i dalje malo poglupo, doduse, i ovdje sve vise ljudi autom do granapa, na kafu i sl.

I zbilja jest fenomen da vam je uvijek sve malo u ostatku svijeta jer je u americi vece, pogotovo nekretnine. Ko prava bosanska hamsa, valja to ocistiti, neka fala. :D
Bigger is better :mrgreen: .
Niemand

#1054 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

A dobro detroit, ti si svako america first komentator, svi postovi na taj fazon. :D
pustopoljina

#1055 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

joj jeste vi gledali ove "second" videe?
ima ih bas dobrih :lol:
jeza u ledja

#1056 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:A dobro detroit, ti si svako america first komentator, svi postovi na taj fazon. :D
Znas sta, mogu ti reci da smo definitivno u nekim stvarima za koje nikad ne bi rekla preskocili Evropu. Prva stvar je piva, ja sam se potpuno razocarao u izbor piva - u Njemackoj! Ista stvar je sa cokoladom - u Svicarskoj! Jebo mislim mlijecnu cokoladu vise. :roll:

Sto se tice izbora suhotine, salama, sunki i slicno tu jos kaskamo :D. Dobar sir se moze naci lako, ali je mnogo skuplji nego dobar sir u Fra, Sui, Ita. Isto vazi za vino. Sto se tice alkoholnih pica, tu mislim prednjacimo, ne racunajuci likere, konjak, brenije i to, koje u Ita i Fra mozes naci u izobilju u obicnoj radnji. Ali zato viski, tekila i dzin karina tamo.
Kad vidim da je i dalje Chivas Regal top shelf viski hoce mi nesto bit. :roll:

Hljebovi i peskimet, mislim da smo i tu prestigli. :D

Ovo je naravno moje licno misljenje. Nista se naravno ne moze porediti sa rucno pravljenom pastom ili kvalitetom povrca u EU.
insomnia78

#1057 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

Cekaj, kakva je to wc solja u Fr?
radiša

#1058 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

insomnia78 wrote:Cekaj, kakva je to wc solja u Fr?
To bi ti trebo znat jer seres po francuskoj.Mislim ono,seres i po forumu al tamo vise.
insomnia78

#1059 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

Zato i pitam
radiša

#1060 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

karanana wrote:Interesantna diskusija i inputi. Hvala zvizek i ostali. Da nadodam....cujem da se vracaju cucavci i u bogate kuce se ugradjuju za tzv. squat poziciju kakljenja, jer je navodno ustanovljeno da je to najbolji nacin istresanja. Nece biti oni standardni cucavci nego neka vrsta solje koja je samo 15-20 cenata od poda tako da kad shednes u cucecem si polozaju a ipak sjedis i ne mozes se strovaliti nazad u govna.
Kazu kad se iskrhas automatski ce iz ljevog ugla izlazit ribaca cetka i cistit ti dupe,nema tariguza.
Niemand

#1061 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

jeza u ledja wrote:
Niemand wrote:A dobro detroit, ti si svako america first komentator, svi postovi na taj fazon. :D
Znas sta, mogu ti reci da smo definitivno u nekim stvarima za koje nikad ne bi rekla preskocili Evropu. Prva stvar je piva, ja sam se potpuno razocarao u izbor piva - u Njemackoj! Ista stvar je sa cokoladom - u Svicarskoj! Jebo mislim mlijecnu cokoladu vise. :roll:

Sto se tice izbora suhotine, salama, sunki i slicno tu jos kaskamo :D. Dobar sir se moze naci lako, ali je mnogo skuplji nego dobar sir u Fra, Sui, Ita. Isto vazi za vino. Sto se tice alkoholnih pica, tu mislim prednjacimo, ne racunajuci likere, konjak, brenije i to, koje u Ita i Fra mozes naci u izobilju u obicnoj radnji. Ali zato viski, tekila i dzin karina tamo.

Ovo je naravno moje licno misljenje. Nista se ne moze porediti sa rucno pravljenom pastom ili kvalitetom povrca u EU.
Neam ja blage veze ni o vasim hljebovima nit povrcu i to, al detroit jeste dobar primjer america first. Jedno je biti realan, pa reci i prednosti i mane, al nesto sasvim drugo ubijedjivati ljude da je sve i svasta bolje u americi.

Mislim oke, meni je zanimljivo cuti razlike najvise, jesul pozitivne il negativne zavisi kako kome.

Za hranu nisam upucena o ponudi, al je logicno da imate hrpu nekih skrivenih bisera sto se ovdje ne prodaju, a i obratno.

Ono sto sam gledala u doku o hrani su vecinom bile stvari tipa da je hrana suvise preradjena, tipa da mlijeko duze traje i sl.

Naravno, voljela bih neke stvari probati, neke i ne bas. :D
friskyoreo

#1062 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by friskyoreo »

jeza u ledja wrote:
Sta rece i ostade ziv... :D
jeza u ledja

#1063 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

friskyoreo wrote:
jeza u ledja wrote:
Na lomacu sa mnom! :D
insomnia78

#1064 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

friskyoreo wrote:
jeza u ledja wrote:
Fakat :D
Niemand

#1065 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

Mislim da je to do nepca, bez zezancije. Jeste vi citali "sarajevski marlboro" i fazon sa cigarama da ne smekaju isto? :D

Mozda je to u pitanju. Meni je npr milka preslatka i ne mogu je ocima.
detroit-mercy

#1066 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:
jeza u ledja wrote:

Ovo je naravno moje licno misljenje. Nista se ne moze porediti sa rucno pravljenom pastom ili kvalitetom povrca u EU.
Neam ja blage veze ni o vasim hljebovima nit povrcu i to, al detroit jeste dobar primjer america first. Jedno je biti realan, pa reci i prednosti i mane, al nesto sasvim drugo ubijedjivati ljude da je sve i svasta bolje u americi.

Mislim oke, meni je zanimljivo cuti razlike najvise, jesul pozitivne il negativne zavisi kako kome.

Za hranu nisam upucena o ponudi, al je logicno da imate hrpu nekih skrivenih bisera sto se ovdje ne prodaju, a i obratno.

Ono sto sam gledala u doku o hrani su vecinom bile stvari tipa da je hrana suvise preradjena, tipa da mlijeko duze traje i sl.

Naravno, voljela bih neke stvari probati, neke i ne bas. :D
Pa valjda si skontala ironiju nakon bigger is better :mrgreen: .
Niemand

#1067 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

detroit-mercy wrote: Pa valjda si skontala ironiju nakon bigger is better :mrgreen: .
Nije ti to prvi i jedini post. :)
insomnia78

#1068 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

hrle1976 wrote:
jeza u ledja wrote:@ Niemand, evo ti jedna zanimljivost o kojoj ces rijetko gdje moci procitati, a primjetila bi je u roku par sati u Americi. :D

WC solja! [emoji38]
Tacnije voda u istoj, je na mnogo visoj razini nego u soljama diljem Ojrope i lijepe nase. Zasto je to tako, ne znam, ali kreira zanimljive situacije sa strategijom u WC-u, pogotovo za neiskusne posjetioce. [emoji38]

Isto tako, doticni fenomen kreira probleme americkim posjetiocima evropskih klozeta. Tako je moj prijatelj u posjeti meni u SA svojevremeno iz WCa izasao uspaniceno govoreci da nije on zacepio solju. :D

Pretpostavljam da ce neko elaborirati na tu temu malo vise, ali sad eto mozes si dati masti na volju kakve zgode ova nadasve fascinantna anomalija moze proizvesti. :oops:

:zjev:
U Francuskoj nema vode, nego odma dole sa govnetom = francuska revolucija nacin razmisljana. U Njemackoj opet ona rupa je s prednje strane a doslovno na govnetu sjedis kad ga iseres. Zasto, pragmaticnost = treba ujutru pomirisati govno, te izvsiti inspeciju jesi zdrav i sl. Britanija, ima vode u solji zasto, pa rijec je o higijeni, Sekspiru i sl tezama. U USA, sve treba biti vce. U Australiji se voda okrece kontra - zato sto su ispod nas. U bivsoj SFRJ cucevac, zasto, pa nema se za vise keramike. :D Tu opet nema puno filozofije.
Cuj nema vode [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Pogresno si preveo/razumio onaj tekst odakle si ovo prepis'o. Naravno da ima vode. Da je nema sav smrad iz kanalizacije bi ulazio nazad. Voda zato i sluzi
insomnia78

#1069 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

Niemand wrote:Mislim da je to do nepca, bez zezancije. Jeste vi citali "sarajevski marlboro" i fazon sa cigarama da ne smekaju isto? :D

Cigare i ne smekaju isto. Crveni marlboro se razlikuje u svakoj zemlji u kojoj sam ga probao
detroit-mercy

#1070 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:
detroit-mercy wrote: Pa valjda si skontala ironiju nakon bigger is better :mrgreen: .
Nije ti to prvi i jedini post. :)
Sta sam slagao :mrgreen:
jeza u ledja

#1071 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:Mislim da je to do nepca, bez zezancije. Jeste vi citali "sarajevski marlboro" i fazon sa cigarama da ne smekaju isto? :D

Moja poenta je u izboru, ne u manjku kvaliteta.
radiša

#1072 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Đe ti je preslatka?Normalno da cigare ne smekaju isto kad ovi nasi sve zivo kopiraju nista orginal ne prodaju.Sjecam se bas kad sam poslje rata otiso u hr i zapalio malog boru, mjerit se nije mogo sa ovim nasim.Eto vidis i insomnia veli da se razlikuje.
Last edited by radiša on 15/02/2017 18:12, edited 1 time in total.
Niemand

#1073 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

insomnia78 wrote:

Cigare i ne smekaju isto. Crveni marlboro se razlikuje u svakoj zemlji u kojoj sam ga probao
Potpisujem.
Niemand

#1074 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

radiša wrote:

Đe ti je preslatka?Normalno da cigare ne smekaju isto kad ovi nasi sve zivo kopiraju nista orginal ne prodaju.Sjecam se bas kad sam poslje rata otiso u hr i zapalio malog boru, mjerit se nije mogo sa ovim nasim.
Ne kupujem ja ovdje slatkise, rijetko kad, ono bas ako sve pojedem, al milka mi je generalno preslatka po recepturi takve cokolade, a vecini se dopada. A za cigare je objasnjeno.
radiša

#1075 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Preslatka u odnosu na koju cokoladu?
Post Reply