farisovo wrote: Taj sukob u Krajini je započeo 5. korpus - po naredbi iz Sarajeva. A ti kao ni većina drugih nikako da shvatiš da je BiH mogla ići u nezavisnost isto kao CG - bez ispaljenog metka. Ali, ali.... Alija nije bio čovjek za to - sve što je radio radio je na podjeli BiH; da bi za sebe i svoju familiju osigurao sigurnu vlast.
Alija Izetbegović - Odabrani citati
- BHCluster
#1051 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
-
farisovo
#1052 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Uživaj u entitetu - najvećoj političkoj zadužbini Alije Izetbegovica.BHCluster wrote:farisovo wrote: Taj sukob u Krajini je započeo 5. korpus - po naredbi iz Sarajeva. A ti kao ni većina drugih nikako da shvatiš da je BiH mogla ići u nezavisnost isto kao CG - bez ispaljenog metka. Ali, ali.... Alija nije bio čovjek za to - sve što je radio radio je na podjeli BiH; da bi za sebe i svoju familiju osigurao sigurnu vlast.
- tandmand
#1053 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Jedna od Alijinih najvećih zabluda, kao i naroda mu, što je vjerovao u čojstvo
- GeeTnT
#1054 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Uzivaj ti u praznini svog zivota, zadovoljavajuci se imaginarnim granicama i velikoj matici u kojoj te ne j3bu ni 1%...uzivaj sve do onog momenta stavljanja na sebe borbenog ranca i transportne vrece, a tada ces skontat da si samo broj, kao sto sam to bio i ja i mnogi koji ovo citaju...ali nemaju snage da ti kazu da si zalutao..farisovo wrote:Uživaj u entitetu - najvećoj političkoj zadužbini Alije Izetbegovica.BHCluster wrote:farisovo wrote: Taj sukob u Krajini je započeo 5. korpus - po naredbi iz Sarajeva. A ti kao ni većina drugih nikako da shvatiš da je BiH mogla ići u nezavisnost isto kao CG - bez ispaljenog metka. Ali, ali.... Alija nije bio čovjek za to - sve što je radio radio je na podjeli BiH; da bi za sebe i svoju familiju osigurao sigurnu vlast.
-
farisovo
#1055 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
BiH i jeste danas sastavljena od entiteta; i to međunarodnim ugovorom. Znači, plan im uspio.GeeTnT wrote:...ovde se tacno vidi da nam je omladina sj3bana...niko veze nema, a pametuje. BiH je po srpskim planovima trebala da izgleda kao entitet danas, sa vrlo malo nesrba ili nikako...pa jeste li vi culi za spiskove za ostrel stampane u sds-u..Alija je imao upravo takvo razmisljanje kao sto imatevi danas koji mislite da je zabrljao....
- GeeTnT
#1056 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ma znam ja to, nego problem je u glavama koji misle da je to drzava u drzavi...i da ...sanjaju o nekakvim granicnim prelazima, a cekaju isplatu UIO BiH da isplate penzije...farisovo wrote:BiH i jeste danas sastavljena od entiteta; i to međunarodnim ugovorom. Znači, plan im uspio.GeeTnT wrote:...ovde se tacno vidi da nam je omladina sj3bana...niko veze nema, a pametuje. BiH je po srpskim planovima trebala da izgleda kao entitet danas, sa vrlo malo nesrba ili nikako...pa jeste li vi culi za spiskove za ostrel stampane u sds-u..Alija je imao upravo takvo razmisljanje kao sto imatevi danas koji mislite da je zabrljao....
Uspjeli su...pravo.
- BHCluster
#1057 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Sa ove vremenske distance sa svim dostupnim informacija, presudama itd... i dalje se uzimaju detalji i izoliraju ko da se nista drugo nije desavalo osim to o cemu se dikutuje zasto? Da li se ista desavalo prije 2. Maja i nakon istog?DaysleepeR wrote:Druže to što ti tvrdiš nema nikakve veze sa zvaničnom istorijom pro-bosanske strane pa ni onim što prvi Alija i SDA priča, a to je da su osujetili Fikreta u namjeri da postane predsjedavajući predsjedništa, pa 2 maja pozivom iz LUkavice osujetili namjeru da napravi državni udar i preuzme vlast.BHCluster wrote:DaysleepeR wrote:
Zar njegovo pojavljivanje u Dnevniku kod Senada 2.maja sa Jerkom Dokom nije u istoriji ove države zapisano kao planirani finalni čin državnog udara, da se Alija zarobi na Aerodromu Sarajevo i na kraju ubije a Fikret preuzme vlast i sa Slobom u dosluhu potpiše kapitulaciju TOBiH? Malo da pročitaš nešto drug...
Autonomna pokrajina Zapadna Bosna je neki pokušaj da se uzme eto makar djelić, naslonjen na teritoriju i logistiku SAO Krajine...
Pa ne možeš mi reći da je Slobi Fikret bio bitniji u pripizdini od Kladuše od pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gdje je mogao hladno skupa sa Plavšićkom, Koljevićem i Topićem donijeti bilo kakvu odluku u korist dogovora Milošević - Tuđman...
Zjaebi to mali djelic, samo pogledaj koliko je boraca Armije Repubike BiH izgubilo zivot u tom sukobu a samo zamisli da su se snage bile usmjerrene prema velikosrbima. U miru Abdic nije igrao neku ulogu za milosevica radi ovih drugi sto je imao i sto su se zajebali da ce BiH ostati u srboslaviji a u ratu i te kako imao vise je nego ocigledno.
A nema ni logike. Da je Fikret bio na čelu Predsjedništva kad je počeo rat, ne bi ni bilo otpora ni organizacije odbrane zemlje. Napravio bi se sporazum sa JNA, postali bi dio krnje Jugoslavije i ko zna šta bi se kasnije dešavalo. Možda bi kako Alija kaže ratovali sa Hrvatskom, a možda bi prošli kao bošnjaci u Sandžaku, manje više čak štaviše odlično.
- BHCluster
#1058 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
farisovo wrote:Uživaj u entitetu - najvećoj političkoj zadužbini Alije Izetbegovica.BHCluster wrote:farisovo wrote: Taj sukob u Krajini je započeo 5. korpus - po naredbi iz Sarajeva. A ti kao ni većina drugih nikako da shvatiš da je BiH mogla ići u nezavisnost isto kao CG - bez ispaljenog metka. Ali, ali.... Alija nije bio čovjek za to - sve što je radio radio je na podjeli BiH; da bi za sebe i svoju familiju osigurao sigurnu vlast.
- JThomas
#1059 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.
a jel se moglo "primiriti" i ostati u krnjoj jugoslaviji do bolje šanse, to je baš alternativna istorija, i baš previše hipotetike, odstupanja i zamišljanja u odnosu na stvarne događaje. ali zanimljivo je zamisliti. recimo koliko bi stanovnika crne gore '91 ili '92 glasalo za otcjepljenje? možda i jednocifren postotak. a 2006. - prođe bez puške.
a jel se moglo "primiriti" i ostati u krnjoj jugoslaviji do bolje šanse, to je baš alternativna istorija, i baš previše hipotetike, odstupanja i zamišljanja u odnosu na stvarne događaje. ali zanimljivo je zamisliti. recimo koliko bi stanovnika crne gore '91 ili '92 glasalo za otcjepljenje? možda i jednocifren postotak. a 2006. - prođe bez puške.
- DaysleepeR
#1060 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ja uopšte to ne zanemarujem već uzimam apsolutno u obzir.BHCluster wrote: Sa ove vremenske distance sa svim dostupnim informacija, presudama itd... i dalje se uzimaju detalji i izoliraju ko da se nista drugo nije desavalo osim to o cemu se dikutuje zasto? Da li se ista desavalo prije 2. Maja i nakon istog?
Da je Fikret bio na čelu Predsjedništva BiH, JNA ne bi morala izgubiti nijednog vojnika niti ispaliti metak, a Slobo bi zavladao Bosnom.
Ja s tobom samo diskutujem vezano za ono što ti tvrdiš, a to je da je Fikret svjesno odabrao Agrokomerc u odnosu na to da svojim šefovima da Bosnu na tacni a ujedno dobije šta želi kao nagradu pa i taj Agrokomerc. Jednostavno ti teorija ne drži vodu.
Pa i za sliku samog Alije je bolje ovo što ja tvrdim, a to je da je na vrijeme posumnjao u Fikretove namjere i da su ga sklonili u V. Kladušu.
Kasnija izdaja i cijela priča oko Zapadne Bosne se manje mogla držati pod kontrolom s obzirom da je valjalo spašavati živu glavu.
-
farisovo
#1061 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Zar nije i CG izabrala nezavisnost 92 a Momir Bulatovic to predsjedničkom odlukom poništio - na haškoj konferenciji.JThomas wrote:'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.
- mO k3
#1062 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
JThomas wrote:'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.
- GeeTnT
#1063 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Pominjes drzavu sa cca 600k stanovnistva koja je u periodu 91 92 pa do 1999 dala itekako doprinos u ostvarivanju velikosrpskog cilja...pa kad je sve propalo, braca su popila po jednu...i razgulila, svako na svoju stranu..JThomas wrote:'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.
- madner
#1064 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Samo to je opcija o kojoj je Alija trubio 91. Nista drugo ne stoji iza dogovor nema alternativu.
- BHCluster
#1065 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Zar nisu planirali da ce Bosna pasti za nekoliko dana... Da je to uspjelo kao sto su naumili ko bi narod smirivao? A kad to nije uspjelo onda je bilo daj sta das. Sto se tice Agrokomerca i Drzave to ja ne tvrdim nego je Fikret sam rekao. A za sve sta je radio i kako je sazeto u njegovoj presudi.DaysleepeR wrote:Ja uopšte to ne zanemarujem već uzimam apsolutno u obzir.BHCluster wrote: Sa ove vremenske distance sa svim dostupnim informacija, presudama itd... i dalje se uzimaju detalji i izoliraju ko da se nista drugo nije desavalo osim to o cemu se dikutuje zasto? Da li se ista desavalo prije 2. Maja i nakon istog?
Da je Fikret bio na čelu Predsjedništva BiH, JNA ne bi morala izgubiti nijednog vojnika niti ispaliti metak, a Slobo bi zavladao Bosnom.
Ja s tobom samo diskutujem vezano za ono što ti tvrdiš, a to je da je Fikret svjesno odabrao Agrokomerc u odnosu na to da svojim šefovima da Bosnu na tacni a ujedno dobije šta želi kao nagradu pa i taj Agrokomerc. Jednostavno ti teorija ne drži vodu.
Pa i za sliku samog Alije je bolje ovo što ja tvrdim, a to je da je na vrijeme posumnjao u Fikretove namjere i da su ga sklonili u V. Kladušu.
Kasnija izdaja i cijela priča oko Zapadne Bosne se manje mogla držati pod kontrolom s obzirom da je valjalo spašavati živu glavu.
- JThomas
#1066 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
pominjem upravo zato jer je možda i '99 izgledalo da nikad neće htjeti odvojeno krenuti, a kamoli '92.
a ustvari, dihotomija za i protiv srbije u crnoj gori je mnogo starija.
- fakat
#1067 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kako god okrenes, mi smo od sviju najvise nahebali i danas imamo najgoru drzavi u permanentnoj krizi. Albanci svoje dvije drzave povezali autocestama, a kod nas Mile kaze i on ce tako.JThomas wrote:'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.
- BHCluster
#1068 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Sto se tice CG pa zar nedavno planirani drzavni udar nije poruka da Srbija nije odustala od CG?
- DaysleepeR
#1069 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Sad ti ne uzimaš u obzir događaje. planirali su sigurno da će Bosna pasti silom za nekoliko dana, ali zašto? Jer nije mogla milom, jer im je propao plan da njihov čovjek bude glavni u Predsjedništvu.BHCluster wrote: Zar nisu planirali da ce Bosna pasti za nekoliko dana... Da je to uspjelo kao sto su naumili ko bi narod smirivao? A kad to nije uspjelo onda je bilo daj sta das. Sto se tice Agrokomerca i Drzave to ja ne tvrdim nego je Fikret sam rekao. A za sve sta je radio i kako je sazeto u njegovoj presudi.
Ima tu jedna jako bitna stvar koju zanemaruješ a to je legitimitet.
Jedna je stvar kada vrhovni državni organ kaže da je JNA vojska druge zemlje na tvom teritoriju i da je agresorska i da niej dobrodošla.
Da su SDS-ova i HRHB vlade pobunjeničke i nelegalne. I da su de facto paravojne formacije (patriotska liga i sl) legalne oružane snage na strani zvanične vlade, kako se desilo.
A skroz je druga stvar da si imao Predsjedništvo koje kaže JNA je regularna vojska, patriotska liga i ine formacije su pobunjeničke i paravojne SDA strukture. Što bi se sigurno desilo u slučaju da je Fikret bio na čelu Predsjedništva. Tek tad bi imao genocid.
Tako da opet ponavljam, teorija da je sam napustio poziciju ne pije vode. Ako je i rekao, možda je rekao jer mu ego ne dozvoljava da prizna da su ga skužili.
Last edited by DaysleepeR on 15/08/2017 16:06, edited 1 time in total.
- JThomas
#1070 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
evo ima odgovor na pitanje, nisam znao majke mi
https://en.wikipedia.org/wiki/Montenegr ... ndum,_1992
96% od 66% za ostanak u jugoslaviji, pretežno bojkotovan od albanaca, sandžaklija i cetinjana...
milo govorio da se oni ponose srpskim porijeklom
https://en.wikipedia.org/wiki/Montenegr ... ndum,_1992
96% od 66% za ostanak u jugoslaviji, pretežno bojkotovan od albanaca, sandžaklija i cetinjana...
milo govorio da se oni ponose srpskim porijeklom
- JThomas
#1071 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
srbija, u svojoj glavi, nikad nije odustala ni od čega...ali želje su jedno a pozdravi drugo. poenta je kako se u ipak dosta kratko vrijeme za ove priče promijenila i volja samih crnogoraca, a i okolnosti koje su omogućile da ta volja postane stvarnost...i to u vidu nezavisne i unitarne države, ne složene kao naša. može se i danas kod njih nacrtati jedna "dobra" republika srpska od najcrnjih četnika, i to na sličnoj teritoriji kao kod nas. ali - nema je...BHCluster wrote:Sto se tice CG pa zar nedavno planirani drzavni udar nije poruka da Srbija nije odustala od CG?
- GeeTnT
#1072 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
..iskreno, mene kita zaboli i za srb, kao i za cg...medjutim, uvlaciti pricu o tzv pametnim djeticima na temi o Aliji, a isti su rame uz rame sa cetnicima kidisali na cjelokupni prostor BiH... vidio sam licno u jednom danu cca 80 autobusa punih dobrovoljaca iz cg...JThomas wrote:pominjem upravo zato jer je možda i '99 izgledalo da nikad neće htjeti odvojeno krenuti, a kamoli '92.
- madner
#1073 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Zapravo i lakse, vise je Srba u % u CG nego u BiH. To sto je manja nije plus nego minus.
Jedino pitanje je, gdje bi onda slomili zube, jer da je bio nas rat, mogli su u RH sta su htjeli.
Jedino pitanje je, gdje bi onda slomili zube, jer da je bio nas rat, mogli su u RH sta su htjeli.
- BHCluster
#1074 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
DaysleepeR wrote:Sad ti ne uzimaš u obzir događaje. planirali su sigurno da će Bosna pasti silom za nekoliko dana, ali zašto? Jer nije mogla milom, jer im je propao plan da njihov čovjek bude glavni u Predsjedništvu.BHCluster wrote: Zar nisu planirali da ce Bosna pasti za nekoliko dana... Da je to uspjelo kao sto su naumili ko bi narod smirivao? A kad to nije uspjelo onda je bilo daj sta das. Sto se tice Agrokomerca i Drzave to ja ne tvrdim nego je Fikret sam rekao. A za sve sta je radio i kako je sazeto u njegovoj presudi.
Ima tu jedna jako bitna stvar koju zanemaruješ a to je legitimitet.
Jedna je stvar kada vrhovni državni organ kaže da je JNA vojska druge zemlje na tvom teritoriju i da je agresorska i da niej dobrodošla.
Da su SDS-ova i HRHB vlade pobunjeničke i nelegalne. I da su de facto paravojne formacije (patriotska liga i sl) legalne oružane snage na strani zvanične vlade, kako se desilo.
A skroz je druga stvar da si imao Predsjedništvo koje kaže JNA je regularna vojska, patriotska liga i ine formacije su pobunjeničke i paravojne SDA strukture. Što bi se sigurno desilo u slučaju da je Fikret bio na čelu Predsjedništva. Tek tad bi imao genocid.
Tako da opet ponavljam, teorija da je sam napustio poziciju ne pije vode. Ako je i rekao, možda je rekao jer mu ego ne dozvoljava da prizna da su ga skužili.
Opet ti kazem nije teorija nego sam (Abdic) rekao to.
-
farisovo
#1075 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Da, Alija je jedan od najzaslužnijih za Hrvatsku neovisnost.madner wrote:Zapravo i lakse, vise je Srba u % u CG nego u BiH. To sto je manja nije plus nego minus.