Ekspanzija terorizma

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1051 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Connaisseur Karlin »

Kaligula I wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Kaligula I wrote: ...ruku na srce, ali i meni su mnogi muslimani to isto rekli...
sta? da zele ili ne zele zivjeti u serijatkosj drzavi?
...pa vlajda isto što i tebi, dakle da ne žele živjeti u šerijatskoj državi...i vrlo su ozbiljno to izrekli...
oh,hvala. Meni su takve osobe i dalje dobri ljudi i vjernici,i ziasta se cudim pisanjima pojedinaca na temi da su takve osobe poluvjernici. :-D
Kaligula I

#1052 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kaligula I »

Bodkin wrote:Kako mozes biti vjernik i ne zeljeti drzavu po vjerskim zakonima?
Ili ajmo ovako, sta vjernik ima protiv vjerske drzave?
...od istinskih vjernika ne bi mogao formirat ni solidnu Mjesnu zajednicu, a kamo li državu...vjerske države su pune deklarativnih vjernika i otud vrlo realna mogućnost da oni ne žele živjeti u šeirijatskoj državi...
Last edited by Kaligula I on 28/07/2016 02:28, edited 1 time in total.
Kaligula I

#1053 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kaligula I »

Kaligula I wrote:

oh,hvala. Meni su takve osobe i dalje dobri ljudi i vjernici,i ziasta se cudim pisanjima pojedinaca na temi da su takve osobe poluvjernici. :-D
...naravno, ali treba imati u vidu činjenicu da je oduvijek većina vjernika vjeru upražnjavala više iz običaja i interesa, nego iz pravih religijskih pobuda...neki ovdje na to gledaju u strogo crno-bijeloj tehnici...a to nije tako...mnogo je tu nijansi...
Kaligula I

#1054 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kaligula I »

ABH017 wrote:
zagortenej wrote:Većina stvari koje vjernici iznose su njihova lična mišljenja i nemaju puno veze sa mainstream učenjem. Zato su i oprezni glede šerijatske države.
Čudan je to mix, mnogi ne mogu to izdržati, mijenjaju na silu svoju prirodu da bi ispostovali zahtjeve religije. Često se izopćuju iz sredine jer nije po njihovim vjerskim mjerilima.
A to što ti iznosiš je nečije drugo mišljenje, ili?
Umjesto što svakom nešto spočitavaš i kritikuješ koga stigneš, budi jednom muško pa reci ono što stvarno misliš, iznesi svoj stav. Tome valjda i služi forum. Za diskusiju, razmjenu iskustava, iznošenje svog stava i mišljenja o nekom pitanju. Ti bi da sakriješ svoj stav i mišljenje, jer ga je tako nemoguće kritikovati, pa se na taj način osjećaš nadmoćno, jer si u poziciji da možeš kritikovati one koji iznesu svoj stav. Ali shvati da je ovo samo forum i ništa više.
Najgori forumaši su oni koji imaju kritiku za sve, uživili se u funkciju nekog kadije, pa svakom popuju i vaze, znaju šta ko misli i koliko vjeruje ili ne vjeruje. Malo glume psihologe, pa, kao, znaju i razloge i nivoe nečije vjere.

To što neko nije zaluđen vazovima skorojevića i ne divi se onima, koji lože nezrelu i neupućenu omladinu, ne mora automatski značiti da je "poluvjernik" ili da na silu mijenja svoju prirodu. Naprotiv, prije bih to rekao za one koji padaju u trans slušajući predavače, koji bi pobili sve što ne izgovara šehadet. Ako čovjek vjeruje onako, kako mu je neko rekao, zadivljen njegovim retoričkim i oratorskim sposobnostima, a ne onako kako je zapisano u Kur'anu, tad je njegova vjera upitna. Allah je taj koji zna šta je u čijim srcima, a ne nikakav "duh sa sekirom" ili Bodkin. Barem tako vjeruju vjernici muslimani. Možda postoje poluvjernici u nekim drugim religijama, u to neću da ulazim, ali poluvjernici muslimani ne postoje. Oni koji iole poznaju Islam, znaju vrlo dobro da, onaj koji zaniječe samo jedan harf iz Kur'ana, je potpuni nevjernik. Tako je prema islamskom vjerovanju, a kakvo je mišljenje stručnjaka na forumu, to je već druga priča.
...možda kolega nije izabrao najprmjerniji izraz i ništa više...ja se slažem s njegovim stavom, ali pod uvjetom da izraz 'poluvjernik' zamjenim izrazom 'licemjer'...

...ako si čitao Andrićevu pripovjetku 'Smrt u Sinanovoj tekiji' onda bi trebao znati što to znači biti Vjernik...vjeruj mi da u svom životu još nisam sreo takvog vjernika, pa ni među muslimanima...istinski vjernik je velika riječ, možda i nemoguća misija...otud je kolega @zagortenej, možda, i posegnuo za terminom 'poluvjernik'...
ABH017

#1055 Re: Ekspanzija terorizma

Post by ABH017 »

Kaligula I wrote:
ABH017 wrote:
zagortenej wrote:Većina stvari koje vjernici iznose su njihova lična mišljenja i nemaju puno veze sa mainstream učenjem. Zato su i oprezni glede šerijatske države.
Čudan je to mix, mnogi ne mogu to izdržati, mijenjaju na silu svoju prirodu da bi ispostovali zahtjeve religije. Često se izopćuju iz sredine jer nije po njihovim vjerskim mjerilima.
A to što ti iznosiš je nečije drugo mišljenje, ili?
Umjesto što svakom nešto spočitavaš i kritikuješ koga stigneš, budi jednom muško pa reci ono što stvarno misliš, iznesi svoj stav. Tome valjda i služi forum. Za diskusiju, razmjenu iskustava, iznošenje svog stava i mišljenja o nekom pitanju. Ti bi da sakriješ svoj stav i mišljenje, jer ga je tako nemoguće kritikovati, pa se na taj način osjećaš nadmoćno, jer si u poziciji da možeš kritikovati one koji iznesu svoj stav. Ali shvati da je ovo samo forum i ništa više.
Najgori forumaši su oni koji imaju kritiku za sve, uživili se u funkciju nekog kadije, pa svakom popuju i vaze, znaju šta ko misli i koliko vjeruje ili ne vjeruje. Malo glume psihologe, pa, kao, znaju i razloge i nivoe nečije vjere.

To što neko nije zaluđen vazovima skorojevića i ne divi se onima, koji lože nezrelu i neupućenu omladinu, ne mora automatski značiti da je "poluvjernik" ili da na silu mijenja svoju prirodu. Naprotiv, prije bih to rekao za one koji padaju u trans slušajući predavače, koji bi pobili sve što ne izgovara šehadet. Ako čovjek vjeruje onako, kako mu je neko rekao, zadivljen njegovim retoričkim i oratorskim sposobnostima, a ne onako kako je zapisano u Kur'anu, tad je njegova vjera upitna. Allah je taj koji zna šta je u čijim srcima, a ne nikakav "duh sa sekirom" ili Bodkin. Barem tako vjeruju vjernici muslimani. Možda postoje poluvjernici u nekim drugim religijama, u to neću da ulazim, ali poluvjernici muslimani ne postoje. Oni koji iole poznaju Islam, znaju vrlo dobro da, onaj koji zaniječe samo jedan harf iz Kur'ana, je potpuni nevjernik. Tako je prema islamskom vjerovanju, a kakvo je mišljenje stručnjaka na forumu, to je već druga priča.
...možda kolega nije izabrao najprmjerniji izraz i ništa više...ja se slažem s njegovim stavom, ali pod uvjetom da izraz 'poluvjernik' zamjenim izrazom 'licemjer'...

...ako si čitao Andrićevu pripovjetku 'Smrt u Sinanovoj tekiji' onda bi trebao znati što to znači biti Vjernik...vjeruj mi da u svom životu još nisam sreo takvog vjernika, pa ni među muslimanima...istinski vjernik je velika riječ, možda i nemoguća misija...otud je kolega @zagortenej, možda, i posegnuo za terminom 'poluvjernik'...
Znači Andrić, Zagor i Kaligula znaju i određuju ko je vjernik?
To što ti nisi sreo svog zamišljenog vjernika možeš zapisati u svoje lične memoare. Ovdje je to tvoje mišljenje.
Licemjer u Islamu je osoba, koja se pretvara da je vjernik, dolazi u džamiju da bi ga neko vidio, dijeli sadaku samo kad ga neko gleda itd.
Vjernik, prema islamskom vjerovanju (očito ne i prema vašim "visokomoralnim" standardima), je onaj koji izgovara i srcem osjeća šehadet, vjeruje u Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove poslanike, Sudnji Dan i da sve biva Njegovom voljom i određenjem. Ovo je DEFINICIJA VJERNIKA MUSLIMANA. Sve ostalo što mi mislimo o nekome, je samo to, NAŠE MIŠLJENJE.
Govoriti o šeriatu i šeriatskom pravu dok nemamo halifu je smiješno. Halifa je institucija, koja bi trebalo da upravlja muslimanskom iliti Islamskom državom. Muslimani danas, nemaju tu instituciju, koja bi vodila računa o sprovođenju šeriatskih odluka. Ovo što sad imamo na snazi u par zemalja, a što nazivaju šeriatom, je po meni mnogo upitno. I druge, mnogo manje, stvari su upitne. Ne može svaka "Islamska država" imati svoj šeriatski zakon. Tu svaka ozbiljna priča o tome završava. Šeriat može biti samo jedan.

P.S.
Nije @zagortenej upotrijebio tu riječ "poluvjernik", već @Bodkin.
P.P.S.
Da danas imamo halifu, na čelu Islamske države, koja je uređena po šeriatu, sigurno ne bismo pisali o expanziji terorizma. Barem ne u kontekstu modernog, "islamskog terorizma".
Last edited by ABH017 on 28/07/2016 03:35, edited 1 time in total.
ABH017

#1056 Re: Ekspanzija terorizma

Post by ABH017 »

Prije će biti da oni, koje se ne ubraja u vjernike ovdje pišu svoja mišljenja o vjernicima, vjeri i religijama, a koja, po defaultu, nemaju blage veze sa istim. Imaju veze samo sa onim kako su oni to posložili u svojim glavama i kako odgovara njihovom shvatanju.
mousstapha

#1057 Re: Ekspanzija terorizma

Post by mousstapha »

Ali David Sonboly, Nijemac iranskog porijekla, koji je prošlog petka ubio devet ljudi, od malih nogu je razvijao rasističke stavove.
Na to ga motivisalo mnogo faktora, čak i datum rođenja – 20. april 1998. godine. Istog dana, 109 godina ranije, rođen je i Adolf Hitler koji je Sanbolyju bio uzor.
Ideologija terorizma postaje sve raznovrsnija. Također, postaje jasnije da 72 djevice nisu neki motiv za mučeništvo.
Bodkin

#1058 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Kaligula I wrote:
Bodkin wrote:Kako mozes biti vjernik i ne zeljeti drzavu po vjerskim zakonima?
Ili ajmo ovako, sta vjernik ima protiv vjerske drzave?
...od istinskih vjernika ne bi mogao formirat ni solidnu Mjesnu zajednicu, a kamo li državu...vjerske države su pune deklarativnih vjernika i otud vrlo realna mogućnost da oni ne žele živjeti u šeirijatskoj državi...
Pa onda nisu 100% vjernici kakvi bi trebali biti po vjerskim knjigama. Mislim nemam ja nista protiv toga ali mi je glupo kontrirati ovakvoj logici :)
Bodkin

#1059 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:
zagortenej wrote:Najbolja varijanta je živjeti u demokratskom drustvu, a sanjati o šerijatskoj državi, istovremeno moleci Boga da se san nikad ne ostvari.
Bitno je ispostovati formu.
To je to. :wink:
Eto,danas naucih na forumu da su vjernici koji ne zele seriajtsku drzavu ,poluvjernici :D :lol:

Nevjerovatno, kako se manipulira necijim emocijama i razmisjanjima,i kako se cesto metodompranja-mozga , pokusava usaditi ideja , da je vjernik iskljucivo osoba koja podrzava serijatsku drzavu! Zato danas posmatramo posljedice religijskog terorizma.
Ako je zakon da ne smijem krasti, ja zastupam tezu da ne smijem krasti ali zivim u drzavi u kojoj je kradja dozvoljena i NE ZELIM u drzavu u kojoj je kradja zabranjena, u tom slucaju ja ne vjerujem u taj zakon ili barem poluvjerujem. Ono, neka postoji i to je ispravno ali ja tamo ne zelim
Bodkin

#1060 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Connaisseur Karlin wrote: Mislim da ne razmisljas dovoljno ozbiljno,kako bi uopste izgeldala takva drzava. :-D

Sekularna drzava je najbolja za sve njene gradjane. :)
Jesi ti za ili protiv abortusa?
Drvosjeca iz Dejcica

#1061 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pitam se bil' valj'o hibridni sistem koji bi sadržavao sve najbolje iz šerijata, sekularizma, kapitalizma i socijalizma? :mrgreen:
KB9

#1062 Re: Ekspanzija terorizma

Post by KB9 »

ne bi

prikriveni full serijat bi pohapsio i na kraju pobio sve koji rade nedozvoljene stvari
bh.tornjak

#1063 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

jbt....sta se sve nece uzeti kao argument da bi se dokazalo nekome nesto.
jedni raspravljaju o serijatu da pojma nemaju uopce sta je to...
drugi iznose neke svoje definicije terorizma....
treci ovo...
cetvrti ono...

u kratkim crtama se moze objasniti zasto postoji "islamski terorizam".
dovoljno je pogledati kad neki Karl izadje u grad i rokne nekoliko ljudi ...on je po nekom automatizmu "budala"
Muhamed kad to isto uradi on je "islamistickosko-fundamentalisticki-dzihadista"
mediji "krste" i odredjuju ko je terorista

jedni ti dodju u dvoriste...rade sta hoce....pobiju ti sve ...otmu imanje ...razruse kucu...i ako poduzmes nesto da se suprostavis onda si terorista...

drugi dodju da u TVOJOJ kuci zavode neki red...uvode demokratiju....ljudska prava...i pri tome ti razruse sve sto si stekao a usput ti 1/3 porodice ubiju ili osakate kao kolateral...i ako se pobunis i suprostavis se ...onda si terorista

treci dodju da te opljacaju....i naravno ...i oni ti poruse sta stignu....pobiju koliko mogu....ako se pobunis....ti si terorista

kad ti padne "mrak" na oci....onda ovi prvi,drugi i trci krecu protiv tebe u "borbu" protiv terorizma...i u medjuvremenu ti naprave toliki belaj (ISIL) da ga se sledecih par decenija neces moci da rijesis....kojeg uvijek kao argument koriste kad te treba malo izbombardovat
insomnia78

#1064 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Cekaj, ovaj devetnaestogodisnji alzirac koji se rodio i odrast'o u Francuskoj zakolje svecenika od 84 godine i po tebi se on pobunio?

S moje sokoćalo
insomnia78

#1065 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

I ta furka o "napravljenom Daeshu" [emoji23][emoji23][emoji23]
Sigurno je da zapad malo manipulise oko toga pokusavajuci iz svega izvuci korist ali nista tu napravljeno nema
Pogledaj ti samo mentalni sklop tih ljudi
Eto ti za primjer onog "naseg", sto je napustio skolu jer mu nisu dali klanjati i zdusio u Siriju. Procitaj mu pricu kod roditelja pa mi dodji pricati o napravljenom Daeshu

S moje sokoćalo
bh.tornjak

#1066 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:Cekaj, ovaj devetnaestogodisnji alzirac koji se rodio i odrast'o u Francuskoj zakolje svecenika od 84 godine i po tebi se on pobunio?

S moje sokoćalo

mozda i jest.....ko zna...
mozda ga djedo drzo u krilu i prico mu o milosrdnim farancuzima koji su dolazili na izlete u Alzir...jbg
sinuhe

#1067 Re: Ekspanzija terorizma

Post by sinuhe »

Valjda ti koji Francuzima nesto zamjeraju ne bi ni zivjeli u Francuskoj a vec je rijec o trecoj generaciji . Ne vidim da su teroristi u Francuskoj i Belgiji potomci robova sa plantaza.
insomnia78

#1068 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

E pa nista onda, u redu je. Pobunjenik

S moje sokoćalo
bh.tornjak

#1069 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:I ta furka o "napravljenom Daeshu" [emoji23][emoji23][emoji23]
Sigurno je da zapad malo manipulise oko toga pokusavajuci iz svega izvuci korist ali nista tu napravljeno nema
Eto ti za primjer onog "naseg", sto je napustio skolu jer mu nisu dali klanjati i zdusio u Siriju. Procitaj mu pricu kod roditelja pa mi dodji pricati o napravljenom Daeshu

S moje sokoćalo
samo njihovo "djelovanje" ukazuje na to...da sve sto cine ( govorim o vrhu tj. vodjama) cine za interese svog "stvoritelja"....a ovoj sitnoj boraniji ne bih da raspravljam...njih je lako naci...par desetina hiljada medju milijardama je sitnica
insomnia78

#1070 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Jah

S moje sokoćalo
bh.tornjak

#1071 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:E pa nista onda, u redu je. Pobunjenik

S moje sokoćalo
skoro...lik u Becu rokno policajca.
Bosanac iz Zvornika.....
policiji od ranije poznat...

terorista...???
sta li....????

ne, KRIMINALAC
insomnia78

#1072 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Jel ti mene zajebavas?
Lik je ubio policajca u toku pljacke normalno da nema veze sa terorizmom

S moje sokoćalo
bh.tornjak

#1073 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:Jel ti mene zajebavas?

S moje sokoćalo
naravno da nema

usput....u Austriji jos se nije desio neki teroristicki cin....
pitam se zasto....????
a puna Austrija trofrtalja i zamotanih...
insomnia78

#1074 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

bh.tornjak wrote:
insomnia78 wrote:Jel ti mene zajebavas?

S moje sokoćalo
naravno da nema

usput....u Austriji jos se nije desio neki teroristicki cin....
pitam se zasto....????
a puna Austrija trofrtalja i zamotanih...
Tu istu pricu smo neki do neki dan pricali za Njemacku

S moje sokoćalo
insomnia78

#1075 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

bh.tornjak wrote:
insomnia78 wrote:I ta furka o "napravljenom Daeshu" [emoji23][emoji23][emoji23]

S moje sokoćalo
samo njihovo "djelovanje" ukazuje na to...da sve sto cine ( govorim o vrhu tj. vodjama) cine za interese svog "stvoritelja"....a ovoj sitnoj boraniji ne bih da raspravljam...njih je lako naci...par desetina hiljada medju milijardama je sitnica
Da, par desetina hiljada direktno na terenu. A koliko je onih koji im presutno odobravaju, koji im nalaze opravdanja, kojima bi bilo drago ili da se to omasovi, onih koji spremaju svoj odlazak dole ili koji cekaju svoju priliku po svijetu, koliki je broj onih kojima upravo sada ispiru mozak kojekakve daije po internetu i kojekakvim centrima?

Kako ta prica o osveti/suprostavljanju ili cemu vec moze biti primjenjena na Kurde npr?
Nemali broj Kurda je u Daeshu kao spavaci ili u borbenim jedinicama (zar nije napad na Kobane vodio Kurd?) komese oni suprostavljaju dok ubijaju svo narod?

S moje sokoćalo
Post Reply