"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
almir90

#1051 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by almir90 »

Rekoh u sebi pazi sada komentara o izdajicama. I kad ono, začudo, ima takav komentar. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ommadawn

#1052 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Ommadawn »

PeppermintSA wrote:
cyprus wrote:
Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...

Ono što ja vidim posljednjih godina jeste da bošnjački nacionalisti koračaju polako ali sigurno stopama srpskog nacionalizma, a da iz toga nisu izvukli nikakve pouke... Nacionalizam nije samo destruktivan, on je i autodestruktivan...

Ova opaska je apsolutno tačno. Čak kada bi rasčlanili sve elemente na kojima temeljiš opasku, došli bi do haman preslikane slike.

1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
8) Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.

p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
Ovo kopiram, ustedim i ispisem. Odavno bolje objasnjenje ne procitah.
Gojeni H

#1053 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Gojeni H »

PeppermintSA wrote:
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
Srbima u prvim godinama nezavisnosti nije prijetila opasnost od biloskog nestanka vec od nestanka njihove drzave.

Bosnjacima se fizickim opstankom prijeti decenijama, ali je najvise doslo do izrazaja u 2. svj. i posljednjem ratu.
90-ih su mediji propratili genocid na bosnjackim narodom. Prema zvanicnim podacima preko 60 hiljada Bosnjaka je zavrsilo pod zemljom, sto je nesto vise od 3% predratnog bosnjackog stanovnistva.
U 2. svj. ratu se desio veci genocid, gdje se procenat Bosnjaka koji su ubijeni krece izmedju 8 i 11 %, sto je procentualno, najveca zrtva na prostoru bivse drzave poslije Jevreja.

Denacifikacija u Srbiji i okupiranom dijelu BiH zvanom PC nije izvrsena. Srbija je samo privremeno porazena i njen polozaj u regiji ce zahtijevati da poduzme vojnu ili politicku akciju pridruzivanja PC-a Srbiji. To sto Srbi ne znaju pobijediti bez da pocine genocid je jos jedan dodatni argument da je Bosnjacima prijetila i prijeti opasnost.

Od historije i geografije se ne moze pobjeci, a Bosna je tu gdje je ... tako nam grah pao.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
Srbi jesu opsjednuti teritorijom kao i vecina Bosnjaka. Velicina ( u ovom slucaju :D ) nije bitna, bitan je kvalitet teritorija te geografski polozaj i medjusobna povezanost bosnjackih podrucja.

Ponovni rat izmedju Bosne i Srbije je neizbjezan. Srbija je najveca i najmnogoljudnija od svih drzava bivse SFRJ i ima potrebu da se nametne kao lokalna/regionalna sila ... danas ne, ali mali poremecaj na medjunarodnoj sceni mijenja sve.
Strategija Srbije se moze mijenjati, ali cilj ne (pogledati RAM 2).

DakleM, historija, isto kao i geografija su neumoljive. Mozemo glavu gurati u pijesak i pravit' se levati, pa da nas iskopavaju spartlama, ili mozemo izgraditi zemlju na koju se Srbija ne smije usuditi da udari.

Bosnu je veoma tesko drzati pod kontrolom radi brda i planina. Srbija historijski prizeljkuje ekspanziju prema zapadu i jugu i to nece promijeniti nikakvi NATO-i i Evropske Unije. Srbija se samo primirila jer je izgubila ratove a ni ekonomija joj nije ni za ku.ac.
tututuuuu

#1054 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by tututuuuu »

zateznistub wrote:
tututuuuu wrote: Kazem ja, srpska je veca, bosnjacka je gluplja. :D
Nekadje neko rekao ...."Sačuvaj me bože srpsog junaštva i hrvatske kulture"...
pa ja se slazem s tim u potpunosti.
tututuuuu

#1055 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by tututuuuu »

Gojeni H wrote:
tututuuuu wrote:
...

Da se mi vratimo nasem dobrom reisu i Bosnjacima od preko 1500 godina. :D
Zasto se vracati Bosnjacima? Pricajmo malo o Hrvatima koji su takva nacija da se medjusobno ni ne razumiju. :D

A o Bosnjacima starim 1500 godina ... to treba onima koji imaju krizu identiteta. To treba i onima kojima Bosnjaci smetaju da bi se malo cerekali i govorili o naciji koja postoji od 1993. god.

Sve su to zajedno obicne gluposti. Pripadnikom jedne nacije ili se osjecas ili ne. Bila ta nacija stara 10 ili 1000 godina.
Dijelis s tim narodom historiju, drzavu, kulturu, itd.
Amerikanci i nisu bas tako stari, ali i dalje su najjace ekonomska i vojna sila na svijetu.
Pa zato sto je tema. Nemam ja nikakav problem pricati ni o Hrvatima, ali ne vidim svrhu nikakvu sto se ove teme tice. Tip je kvotao "akademika" i njegovu izjavu o Bosnjacima "starim preko 1500 godina", ja se na to malo dotakao i vi meni odmah st. 7. i Hrvate. A to i nije tako upitno kao "preko 1500 godina", to je cista ludost, vjerovatno u nekakve svrhe politike ko se prvi ovdje spominje itd... Ne znam cemu odmah ta potreba projeciranja na druge...

A ja sta sam ucio i sta se sjecam jest da se Hrvatska spominje otprilike u 7. st., a Bosna negdje u 9., s prvim poznatim banom Boricem, koji je dosao negdje iz Slavonije kako se vjeruje (bio je i neki grad se spominjoa mislim, al se ne mogu vise sjetiti). Tako sam ucio od Imamovica, da ne bude da sam to ucio negdje na tvrdom kamenu. :D Ali povijest se cesto politizira, manipulira, pa je tako slucaj i u ovih "preko 1500 godina". a sve to na kraju krajeva nije ni bitno.

onda ima tu razlika izmedju termina nacija/narod. nekad je to bio sinonim (za vrijeme komunizma) danas vise nije itd... ali slazem se da apsolutno nije bitno i ne treba biti bitno.
Lug

#1056 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Lug »

Gojeni H wrote:Bosnu je veoma tesko drzati pod kontrolom radi brda i planina. Srbija historijski prizeljkuje ekspanziju prema zapadu i jugu i to nece promijeniti nikakvi NATO-i i Evropske Unije. Srbija se samo primirila jer je izgubila ratove a ni ekonomija joj nije ni za ku.ac.
:thumbup:
Billy The Pljuc

#1057 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Billy The Pljuc »

https://www.youtube.com/watch?v=v06nUVcJU-s

Mislio sam ovo postaviti na temi koja je netragom nestala o Ivanicu i prijetnjama bosnjacima nakon Kirbine izjave al svaka tema na politici je definitivno prikladna. Mozda je neko postavljao na ovoj temi vec i unaprijed se izvinjavam ako jeste. Sve je receno u pozdravu Hadzifejza.
Sanjarko

#1058 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Sanjarko »

Gojeni H wrote:Nije nimalo uredu sto je reis ljude nazvao vlasima, stagod je mislio.

Ali, sve mi ovo lici na Leteci cirkus Montija Pajtona.
Entitet zacet na agresiji strane zemlje, izdaji kvislinga i genocidu. Entitet gdje je ljudima zasmrdilo iz Tomasice, ... ali, cuj nazvao Srbe pogrdnim imenom. :-) Nadrealnooo ...
Pa Narod ih josh tak zove.
I Majka moja vechinom a i Stari ponekad.
Stari moj kaze da su se i sami Vlasima nazivali, i da su u mnogim pjesmama to opjevali.
Kaze Tozovac Vlajna jedna od tih pjesama. :?
Sanjarko

#1059 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Sanjarko »

Al se slazem nije to trebao uradit.
Pravo pitanje shto je to uradio i shta je to orginalno znachilo u Bosni.
Termin Vlah.
tututuuuu

#1060 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by tututuuuu »

Vizionar 1985 wrote:Al se slazem nije to trebao uradit.
Termin Vlah.
Cuj sto je to uradio. Pa sto ga je spucala huja. I kakve veze ima sta je to prije znacilo? Oznacavalo je jednu grupu ljudi koji su se bavili stocarstvom. Ali danas se koristi u pogrdnom smislu. Sve se moze koristiti u pogrdnom smislu. Kao da nekome kazes "Zidove jedan" zna se na sta se misli, itd. A ne samo to, vec kako su ljudi isticali sama cinjenica da je nazvao nekog Vlahom nije jedini problem, vec sve i da je rekao "i da Srbin ne pobijedi" bi jednako zvucalo fasisticki.
arzuhal

#1061 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by arzuhal »

Sjednica CK SKBiH, tačka dnevnog reda o kojoj se rapravlja je "Pojava nacionalizma i nacionalističkih ispada u našem društvu", javlja se delegat Mujo za riječ, te izlazi za govornicu:

- Drugarice i drugovi! Ja ne znam puno o tom nacionalizmu, ali DA SE JA PITAM, JA BIH SVAKOG TOG NACIONALISTU LJEPO UZA ZID PA STRELJ'O K'O VLAHA!! :twisted:
draganbl

#1062 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

almir90 wrote:
draganbl wrote:
Sve dok je tebi i mnogima kao što si ti logično da narod više voli načelnika iz reda svog naroda, bez obzira na njegove ljudske, moralne, upravljačke i poslovne kapacitete, i neće nam biti bolje.

To što bi Srbi željeli Srbina (po svaku cijenu), a Bošnjaci Bošnjaka (samo da ne bude Srbin) je najveća tragedija Bosne i Hercegovine poslije rata.
To ti je spin, mi smo dokazali da nismo svi, i to velika većina nacionalno obojeni, jer imamo u Federaciji mnogo onih koji dobijaju glasove, a nisu iste nacionalnosti, eto Komšići kao najočitiji primjeri, a ima ih još.
Komšić je najbolji primjer licemjernog bošnjačkog kvazigrađanstva.
almir90 wrote: Kod većina nas i jest ekonomija i razvoj na prvom mjestu, daj lovu, daj da se radi, a kako se ko zove nije bitno. Ja sam u Gradačcu, TK kanton, koji je ja mislim jedini ostao gdje je najviše međunacionalnog stanovništva izmiješano.
Lijepo rečeno, upravo je zato SDA, stranka kojoj je ekonomija i razvoj na prvom mjestu, ta koja osvaja najviše glasova u većinski bošnjačkim sredinama.
almir90 wrote: Problem je sa ova dva kandidata u Srebrenici taj, da ni jedan ne priča previše o ekonomiji, pogotovo Srbin. Njemu je najvažnije kako će se brinuti da se umanji sve ono što se desilo u Srebrenici, i kao takav nikako ne zaslužuje da dobije funkciju gradonačelnika. Eto, šta je s Dobojem, zovete Obrena turčinom, jel' tako? I gradonačelnika Zvornika Zorana su proglasili izdajicom kad je nakon napada smirivao situaciju. O čemu mi to da raspravljamo?
Kada kažeš
"zovete Obrena turčinom"
na koga misliš kad kažeš "zovete"? Obraćaš mi se u drugom licu (množine), pa pretpostavljam da i na mene misliš pod tim "zovete"?
Da li sam to ja nekada tog Obrena bilo kada pomenuo u bilo kom svom postu? Kakav Obren, kakav turčin?
almir90 wrote: Ako će svaki kandidat za Srebrenicu iz reda srpskog naroda biti onaj koji će se posvetiti samo da soli nama rane, onda podržavam svaki izborni inžinjering da se takvi ne dovedu na funkciju. Kad vi Srbi prestanete osobe poput Obrena i sličnih zvati poturicama i turcima, izdajicama sprskoga naroda, onda možemo pričati o ekonomiji i stabilnosti.
Kada napišeš
" Kad vi Srbi prestanete ..."
pretpostavljam da mene pokušavaš smjestiti među neke Srbe koji nešto rade? Odakle ti pravo da mene svrstavaš u bilo koje grupe kojima ne pripadam?
Kikibombona

#1063 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Kikibombona »

Patriotska_Liga wrote:Kako rekoh, advokat Alije Izetbegovića nisam nit' imam namjeru da budem. Tito je bio državnik van dometa Izetbegovića ali i zločinac i diktator za kakvog je Izetbegović obični kokošar ako i to. Imali smo boljih od Tita i za njegovo vrijeme ali nisu mogli da dođu na red od njega.
Gdje su nam sada ti sto su bolji od Tita...?

...i ako ih nema, zasto ih nema?
tututuuuu

#1064 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by tututuuuu »

arzuhal wrote:Sjednica CK SKBiH, tačka dnevnog reda o kojoj se rapravlja je "Pojava nacionalizma i nacionalističkih ispada u našem društvu", javlja se delegat Mujo za riječ, te izlazi za govornicu:

- Drugarice i drugovi! Ja ne znam puno o tom nacionalizmu, ali DA SE JA PITAM, JA BIH SVAKOG TOG NACIONALISTU LJEPO UZA ZID PA STRELJ'O K'O VLAHA!! :twisted:
haha, pa kazem ja. i nije to nacionalizam sto se uporno ovdje ponavlja, to je cisti sovinizam, mrznja i na kraju rasizam cesto umotan u IQ sobne temperature. A upravo se takvi vole razbacivati terminima fasist, nacist, rasist i sl. kad im zatreba.

A najzivopisniji opus se moze vidjeti na komentarima ispod clanaka ovog portala, kao npr. sad...
Kakvi sve aparati trebaju velikosrpskim i velikohrvatskim fašistima ? Srce-pluća,dijaliza itd.Projekat čišćenja Bosne od Bošnjaka pa zatim njena podjela je doživio još jedan debakl.To je strašno.
Kako ce tek nacionalna manjina da kmeci kad se pokaze da je Bosnjaka 56% hihih ! Ma nmg oni nama nista kad Bosnu nisu 90-zih unistili nece nikad ! Ima Bosna sinove svoje !
Halo Vlasi, europljani priznali metodologiju. Gotova prica, sad se naguzite i sacekajte mirno da fa primite.
Balince...Evropljani bi mnoge stvari radili mimo volje jednog naroda ali ne zive oni sa vama nego mi(nazalost).
Boje se skutorsko djikanska klapa istine i svojih stolica..Jer kad se pokaze da je Bosnjaka 56 % sve ce se mijenjati..jer nmg imati ista prava i isti broj politicara Vecina i manjina al nikako !
Itd... a sve su to komentari s lajkovima a sve sami antifasisti u drzavi. :D

http://www.klix.ba/vijesti/bih/becirovi ... /160530032
Patriotska_Liga

#1065 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Patriotska_Liga »

Kikibombona wrote:
Patriotska_Liga wrote:Kako rekoh, advokat Alije Izetbegovića nisam nit' imam namjeru da budem. Tito je bio državnik van dometa Izetbegovića ali i zločinac i diktator za kakvog je Izetbegović obični kokošar ako i to. Imali smo boljih od Tita i za njegovo vrijeme ali nisu mogli da dođu na red od njega.
Gdje su nam sada ti sto su bolji od Tita...?

...i ako ih nema, zasto ih nema?
Ne mogu doći na red jer nisu podobni, jednako kao što nisu ni tada mogli. Razika je samo u uslovima podobnosti. Obrni, okreni, ni jedna ni druga država nisu valjale, ali se ovdje sturiše da od Titove diktature izreklamiraju neku Švicarsku.
Kikibombona

#1066 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Kikibombona »

Patriotska_Liga wrote: Ne mogu doći na red jer nisu podobni, jednako kao što nisu ni tada mogli. Razika je samo u uslovima podobnosti. Obrni, okreni, ni jedna ni druga država nisu valjale, ali se ovdje sturiše da od Titove diktature izreklamiraju neku Švicarsku.
Navedi mi neka imena koja ne mogu doci na red, molim te...

Da vidimo koji su to kapaciteti...
Patriotska_Liga

#1067 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Kikibombona wrote:
Patriotska_Liga wrote: Ne mogu doći na red jer nisu podobni, jednako kao što nisu ni tada mogli. Razika je samo u uslovima podobnosti. Obrni, okreni, ni jedna ni druga država nisu valjale, ali se ovdje sturiše da od Titove diktature izreklamiraju neku Švicarsku.
Navedi mi neka imena koja ne mogu doci na red, molim te...

Da vidimo koji su to kapaciteti...
Kako ću ti navoditi imena ljudi za koje niko ne zna. Ovo što se probilo kroz politiku ništa ne valja jer su se probili po pogrešnim pravilima.

Kad politička scena zauzme nova pravila o kojim sam ranije govorio na nekim drugim temama, e onda ćeš vidjeti takve ljude. Sad takvih ljudi nema u politici i samim tim ne možeš ni znati za njih.
Kikibombona

#1068 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Kikibombona »

Patriotska_Liga wrote: Kako ću ti navoditi imena ljudi za koje niko ne zna. Ovo što se probilo kroz politiku ništa ne valja jer su se probili po pogrešnim pravilima.

Kad politička scena zauzme nova pravila o kojim sam ranije govorio na nekim drugim temama, e onda ćeš vidjeti takve ljude. Sad takvih ljudi nema u politici i samim tim ne možeš ni znati za njih.
Sve su prilike da takvi ne postoje. Oni sto imaju potencijal su razgulili vanka.

Konkretno, jedan moj poznanik, bio visoko rangiran u jednoj drzavnoj firmi. Kukao, kukao, zalio se na debile... puko mu film i razgulio... Nije ovdje htio biznis pokrenuti, ali jeste u Austriji. Posluje sirom svijeta, razvaljuje. Moj komso, najbolji student na faksu, mozak samo takav. BH Telecom mu ponudio ugovor jos dok je bio zavrsna godina. Odbio je, zavrsio faks i zapalio u Englesku.

Ovdje je sistem vrijednosti skroz sjeban, sve je trulo... niko normalan i posten ne zeli ovdje stvarati...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1069 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by plain vanilla »

dzabe vi pisete, treba proteste organizovati
Patriotska_Liga

#1070 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Kikibombona wrote: Sve su prilike da takvi ne postoje. Oni sto imaju potencijal su razgulili vanka.

Konkretno, jedan moj poznanik, bio visoko rangiran u jednoj drzavnoj firmi. Kukao, kukao, zalio se na debile... puko mu film i razgulio... Nije ovdje htio biznis pokrenuti, ali jeste u Austriji. Posluje sirom svijeta, razvaljuje. Moj komso, najbolji student na faksu, mozak samo takav. BH Telecom mu ponudio ugovor jos dok je bio zavrsna godina. Odbio je, zavrsio faks i zapalio u Englesku.

Ovdje je sistem vrijednosti skroz sjeban, sve je trulo... niko normalan i posten ne zeli ovdje stvarati...
Ima ih još, ali tačno je da je veliki dio otišao. Ali ja se naravno ne trudim da branim ovaj truli sistem zasnovan na zadružnom lopovluku. Moj problem je kad se počne pričati da je problem nacionalizam. Kaže priča se o nacionalizmu kako bi se prikrio lopovluk. Ma jel, pa eto svaka šuša zna šta se dešava. I onaj pjano naslonjen na kiosk sa zidarskom u ruci zna da država stoji na stubovima korupcije i privrednog kriminala. Nacionalizam puno bolje dođe običnim ljudima jer im dođe kao super alibi da ne poduzmu apsolutno ništa povodom činjenice da je država takva kakvom sam je opisao. Tako je nacionalizam kriv za sve njihove životne neuspjehe i to je to, našli su razlog bez roka trajanja, uvijek upotrebljiv. Znaju oni podsvjesno da je ukorijenjeni korupcionaško-kriminalni sistem izuzetno teško iskorijeniti i da nije dovoljno samo izaći na izbore jer na izborima su samo oni koji igraju po već utvrđenim pravilima. Nema kritične mase ljudi koja je spremna odreći se svog kakvog-takvog komoditeta kako bi krenula da mijenja sistem. Ovaj sistem može promijeniti samo takav narodni pokret i to po mogućnosti nacionalistički kako bi taj famozni argument izbio iz ruke oduvijek vladajućoj stranci. Dakle bošnjački narodni pokret za koji ovaj narod očito još uvijek nema kapacitet.
Sanjarko

#1071 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Sanjarko »

tututuuuu wrote:
Vizionar 1985 wrote:Al se slazem nije to trebao uradit.
Termin Vlah.
Cuj sto je to uradio. Pa sto ga je spucala huja. I kakve veze ima sta je to prije znacilo? Oznacavalo je jednu grupu ljudi koji su se bavili stocarstvom. Ali danas se koristi u pogrdnom smislu. Sve se moze koristiti u pogrdnom smislu. Kao da nekome kazes "Zidove jedan" zna se na sta se misli, itd. A ne samo to, vec kako su ljudi isticali sama cinjenica da je nazvao nekog Vlahom nije jedini problem, vec sve i da je rekao "i da Srbin ne pobijedi" bi jednako zvucalo fasisticki.
Vlah kak znam orginalno znacilo Stranac faktichki.
Tudzin, iz tudzeg naroda.

http://staznaci.com/vlah

Turci sve Krschane tako zvali pa nije chudo da i Bosanci Boshnjaci ih zovu ovak.
Plus sami Srbi opjevali o tome.
Vlajna Tozovac itd.

Bash fasistichki ne stoji kad je ovaj Srpski Kandidat Fashista i Negator Genocida.
Spochitavati Fashizam Reisu a Kandidat Fashista i Negator Genocida.
Ono Vrh Vrhova Licemjerstva.

Chovjek ne zeli da na mjestu najvecheg Stradanja Boshnjaka, Gdje su Boshnjaci bili vechina pa istrebljeni skoro skroz,
ne zeli da bude Srbin, pogotovo Fashista i Negator Genocida.

To kao kada bi u na chelu Izraela ili na prostoru Aushvica bio Njemac jos Nacista, Fashista.
poostar

#1072 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by poostar »

Jedna me stvar samo zanima..ko li je ovom tuljanu platio da ovo izjavi ?! bas eto slucajno nakon sto se pocelo da kuha manjem entitetu ? Zar ste toliki debili pa da jos uvjek mislite da su izjave poput ove slucajne ? Neko od povratnika ce platiti glavom zbog ovih rijeci a smrad u mantiji ce da broji pare u seheru...serem se na ovake vjerske vodje. Ovaj debil je u rangu sa urinejom, pedofilom kacavendom i ostalima.
Preziro sam Cerica, ali Ceric je makar pio pepsi
almir90

#1073 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by almir90 »

draganbl wrote: Komšić je najbolji primjer licemjernog bošnjačkog kvazigrađanstva.
Normalno, sad je to licemjerstvo. Je l' licemjerstvo naše i Peđa, možda? Kad ste vi za koga glasali, a da nije Srbin? Doduše kod vas se ne smije niko drugi ni kandidovati, ali svejedno, baš me zanima kako bi prošao.
Lijepo rečeno, upravo je zato SDA, stranka kojoj je ekonomija i razvoj na prvom mjestu, ta koja osvaja najviše glasova u većinski bošnjačkim sredinama.
SDA je dobila izbore zahvaljujući dvije grupe ljudi, jedni uhljebi i razni grebatori koji imaju od njih koristi, a drugi jednostavno glupi. Ja im nikada nisam dao glas, tako da u tome lično ne mogu imati zasluge.
Kada kažeš
"zovete Obrena turčinom"
na koga misliš kad kažeš "zovete"? Obraćaš mi se u drugom licu (množine), pa pretpostavljam da i na mene misliš pod tim "zovete"?
Da li sam to ja nekada tog Obrena bilo kada pomenuo u bilo kom svom postu? Kakav Obren, kakav turčin?
Znaš ti odlično na šta ja mislim. Ali, ako moram da crtam, mislim na Srbe koji ga smatraju izdajicom jer nije nacionalno obojen, i gleda kako da se dovede situacija u neki normalan položaj među narodima u Doboju. Kao za ona dešavanja prošlog ramazana i svakodnevnih đenerala pampersa isprdaka koji glume heroje kad ima jedno 40-50 u grupi, a sami bi se usrali u gaće kao i njihov đeneral da ih neko safata.
Kada napišeš
" Kad vi Srbi prestanete ..."
pretpostavljam da mene pokušavaš smjestiti među neke Srbe koji nešto rade? Odakle ti pravo da mene svrstavaš u bilo koje grupe kojima ne pripadam?
Pa nisam ni mislio direkt na tebe, već pričamo o Srbima koji rade takve stvari, tj. mržnja svih onih Srba koji odstupaju od kalupa mržnje prema drugima u ovoj državi, ako ti nisi takav onda nemaš šta ni da se ljutiš.

Lijep pozdrav!
Patriotska_Liga

#1074 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Ovaj draganbl prospe neku salonsku priču i kad mu neko kaže što ga spada onda krene s pričom ne pripadam ja nikakvim torovima, nemojte vi mene trpat' tamo i slično. Sam si se strp'o sa svojom pričom tamo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1075 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Tomahawk11 »

draganbl wrote: Komšić je najbolji primjer licemjernog bošnjačkog kvazigrađanstva.
Pa dosta ljudi je glasalo za Komsica bas zato sto je prestavljao nesto sto je drugacije od onih koji dolaze iz SDA/HDZ/SDS ili bilo koje druge strogo nacionalno obiljezene stranke.
Ne valja ni to? Zasto? Zar motiv glasanja za nekog, a da mu ne gledamo zove li se Mujo/Jovan/Dragan nije ispravan?
Sta uraditi u ovom poremecenom drustvu, a da ne bude okarakterisano kao nacionalno ili kvazi? Sta normalan covjek da uradi?
Post Reply