Sebija All about

Post Reply
Alfons Kauders

#1051 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

Filter wrote:
Alfons Kauders wrote: Kada je biznis u pitanju - mrtav ozbiljan. :)

A kad je biznis u pitanju, uvijek gledam dugorocno. Nisam tipicni Bosanac koji gleda kako da sutra udupla paru i prikolje vola za po kile mesa. Ovim tempom gubljenja kadra, KCUS i Sveucilisna u Mostaru vec za 3 do 5 godina nece imati kadra da pokriju dobar dio klinika, i tu vidim priliku.

Isto ce se desiti i u Tuzli, ali u manjem obimu, pogotovo ako na vrijeme pocnemo "posudjivati" unosne pacijente s drugih centara... Prije svega ljude koji mogu priustiti lijecenje po komercijalnoj osnovi, jer nece da krepu u Sarajevu ili Mostaru. :)

dobro smisljeno, ali, sta sa ostalima?
To nije moj problem, vec njihov.
jazzer

#1052 Re: Sebija All about

Post by jazzer »

Za godinu ce od KCUS-a napraviti neku vrstu zdravstvene ustanove u kojoj nece biti ni dugova ali ni pacijenata :) .
Alfons Kauders

#1053 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

jazzer wrote:Za godinu ce od KCUS-a napraviti neku vrstu zdravstvene ustanove u kojoj nece biti ni dugova ali ni pacijenata :) .
Mislis pogrebno drustvo? :)
seln

#1054 Re: Sebija All about

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
jazzer wrote:Za godinu ce od KCUS-a napraviti neku vrstu zdravstvene ustanove u kojoj nece biti ni dugova ali ni pacijenata :) .
Ne, vec "trebamo prodati, ionako nam stoji prazna" zgradu.
Alfons Kauders

#1055 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
A lokacija se ubila za arapsko apartmansko naselje. :)
seln

#1056 Re: Sebija All about

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Alfons Kauders wrote: Mislis pogrebno drustvo? :)
Namoy siti :D
sa sve ogradom koja ce dijeliti fukaru od eminentnih gostiju.
Alfons Kauders

#1057 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Namoy siti :D
sa sve ogradom koja ce dijeliti fukaru od eminentnih gostiju.
Lagano spojiti Kosevo, Breku i Ciglane u jednu urbanu cjelinu za budzetske parazite. Usput poklopiti pojas zelenila izmedju njih, napraviti koji trzni centar, parking i novu dzamiju (ne za nas svijet, vec za bradonje).
JThomas

#1058 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

cilj je ukinuti bolnicu i prodati zgradu i zemlju, a da mi nastavimo plaćati doprinose kao da je ona tu i kao da se možemo liječiti u njoj. bar je to jednostavno.
biscanka2

#1059 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

Kao sto se spominje (a to svi i znamo) da su skoro sve bolnice,po federaciji u jadnom stanju) .
Mene u ovim diskusijama cudi da se jako malo (ili nikako) ne spominju glavni odgovorni. :sad:
Mi imamo na kantonalnom kao i federalnom nivou ministre zdravstva, koji debele plate ubiraju.
Sta su oni, hajd da kazemo, ovih zadnjih deset godina radili ?
Jesu li ikad nos po bolnicama zaboli da se uvjere u kakvom su im stanju bolnice i sta im doktori po
bolnicama rade (cast pojedincima- mislim na doktore).
Toliko nesposobnosti, bahatosti i korupcije od samog vrha a ovdje se (vecina) sve samo jednoj osobi
prepisuje (nije moja simpatija ali treba biti realan). :cry:

P.S. Tema "ministri zdravstva i njihov rad" nebi bila losa. :wink:
Last edited by biscanka2 on 23/12/2016 15:17, edited 2 times in total.
sizifinho

#1060 Re: Sebija All about

Post by sizifinho »

Mene zanima koliko uopste na ovoj temi ima ljudi da se razumiju u zdravstveni sistem?
Koje je rjesenje, prema njihovom misljenju?
Kako vratiti dugove prethodnika, a da se ne ide naustrb pacijenta?
Novak20

#1061 Re: Sebija All about

Post by Novak20 »

biscanka2 wrote:Kao sto se spominje (a to svi i znamo) da su skoro sve bolnice,po federaciji u jadnom stanju) .
Mene u ovim diskusijama cudi da se jako malo (ili nikako) ne spominju glavni odgovorni. :sad:
Mi imamo na kontonalnom kao i federalnom nivou ministre zdravstva, koji debele plate ubiraju.
Sta su oni, hajd da kazemo, ovih zadnjih deset godina radili.
Jesu li ikad nos po bolnicama zaboli da se uvjere u kakvom su im stanju bolnice i sta im doktori po
bolnicama rade (cast pojedincima- mislim na doktore).
Toliko nesposobnosti, bahatosti i korupcije od samog vrha a ovdje se (vecina) sve samo jednoj osobi
prepisuje (nije moja simpatija ali treba biti realan). :cry:

P.S. Tema "ministri zdravstva i njihov rad" nebi bila losa. :wink:
Ne bi bilo loše ni da se nadležnosti kantonalnih ministarstava zdravstva prebace na federalno ministarstvo zdravstva. Mislim da Ustav i zakoni to ne brane ali jbg. Valjda od kantona do kantona bolujemo od različitih bolesti.
mario001

#1062 Re: Sebija All about

Post by mario001 »

Ja cu otvoriti posebnu temu pod nazivom "Samo za fanove SDA", gdje ce se iznositi iskljucivo pohvale i panegirici glede drzavotvorne nam mafije.
Ova tema je ipak diskusija, a "bili su preskupi" nije argument.
Bolje spoji koju sinapsu i pokusaj na razuma nacin da osporis cinjenice, sta kmecis koji kurac po cijeli dan???
klavirdžija

#1063 Re: Sebija All about

Post by klavirdžija »

Molim nadležne da naslov promijene u "Sebi Džo, ol abavt" kako bi postalo razumljivije prosječnom zaljubljeniku u prvu vamiliju u Bošnjaka. Unaprijed hvala.
PM72

#1064 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

sizifinho wrote:Mene zanima koliko uopste na ovoj temi ima ljudi da se razumiju u zdravstveni sistem?
I ne trebam se puno petljati u zdravstveni sistem,postoje ljudi koji vode brigo o tome ali neću da mi se odbija od plate dobra cifra za zdravstvo a da razmišljam hoće li mi( nedao Bog da zatreba),tabletu ,vakcinu ili neki zavoj donjeti medicinska sestra ili će mi to nositi od kuće i naravno opet platiti.

Boli me ona stvar za njihovim dugovima- ja svoje dugove sam vraćam.Radi mene i mojih nisu nastali.

U svakom slučaju,za šta god su se dohvatili Alija i njegova familija - otišlo je u klinac krasni.
sizifinho

#1065 Re: Sebija All about

Post by sizifinho »

PM72 wrote:
sizifinho wrote:Mene zanima koliko uopste na ovoj temi ima ljudi da se razumiju u zdravstveni sistem?
I ne trebam se puno petljati u zdravstveni sistem,postoje ljudi koji vode brigo o tome ali neću da mi se odbija od plate dobra cifra za zdravstvo a da razmišljam hoće li mi( nedao Bog da zatreba),tabletu ,vakcinu ili neki zavoj donjeti medicinska sestra ili će mi to nositi od kuće i naravno opet platiti.

Boli me ona stvar za njihovim dugovima- ja svoje dugove sam vraćam.Radi mene i mojih nisu nastali.

U svakom slučaju,za šta god su se dohvatili Alija i njegova familija - otišlo je u klinac krasni.
Apsolutno imas pravo.

Ali mene zanima - koje je rjesenje?
PM72

#1066 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Iseliti se odavde ili bar djecu poslati vani.
mario001

#1067 Re: Sebija All about

Post by mario001 »

Razmisljanje??

Ovdje ide samo: Sekaa kmee, Seka ce prodati zemlju kmee, Arapi kmee, otjerala doktore kmeee...kmecanje bez granica
PM72

#1068 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Ma divno nam je. :lol: Otkad je došla princeza na čelo KBC - nema ni kafetina.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1069 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

mmm da se ide naušrtb džabojeda?

hebote život... kako se brzo zaboravio Gavrankapetanović...
PM72

#1070 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Pa i Gavrankapetanović je "njihov".Najbitnija stavka u njegovom CV-ju je babo mladi musliman.Pa nakralo gdje i šta je stiglo.Što mu Sebija ne oduzme vilu u Čadordžinoj i apartmane na moru i Bjelašnici? Hoće malo sutra.
palermo

#1071 Re: Sebija All about

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:
Kada je biznis u pitanju - mrtav ozbiljan. :)

A kad je biznis u pitanju, uvijek gledam dugorocno. Nisam tipicni Bosanac koji gleda kako da sutra udupla paru i prikolje vola za po kile mesa. Ovim tempom gubljenja kadra, KCUS i Sveucilisna u Mostaru vec za 3 do 5 godina nece imati kadra da pokriju dobar dio klinika, i tu vidim priliku.

Isto ce se desiti i u Tuzli, ali u manjem obimu, pogotovo ako na vrijeme pocnemo "posudjivati" unosne pacijente s drugih centara... Prije svega ljude koji mogu priustiti lijecenje po komercijalnoj osnovi, jer nece da krepu u Sarajevu ili Mostaru. :)
ne možeš baš sve da znaš i da u svemu budeš stručnjak
GeeTnT

#1072 Re: Sebija All about

Post by GeeTnT »

Struktura sektora zdravstva u FBiH se sastoji od 11 ministarstava zdravstva (10 kantonainih i 1 federalno), 11 zavoda za zdravstveno osiguranje (10 kantonainih i 1 Federalni zavod Zdravstvenog osiguranja i reosiguranja) i 11 zavoda za javno zdravstvo (10 kantonaInih i 1 federalno).
Mreža davalaca zdravstvenih usluga se sastoji od 280 javnih i 333 privatnih ustanova (uključujući i apoteke) sa ukupno 23.477 uposlenih, od kojih je 3.271 doktora medicine, 511 doktora stomatologije, 260 farmaceuta, 11.183 medicinskih sestara/tehničara, 286 stručnih suradnika u zdravstvu i 7.606 nemedicinskog osoblja.
Haris.ba

#1073 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

PM72 wrote:Iseliti se odavde ili bar djecu poslati vani.
Ali, nigdje u tuđini takvog zraka, takve pitke vode, takvog toplog sunčevog zraka....

Jeste da je zrak otrovan, voda je zagađena i pod redukcijom, i da se sunce ne vidi od smoga....ali...
Haris.ba

#1074 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

GeeTnT wrote:Struktura sektora zdravstva u FBiH se sastoji od 11 ministarstava zdravstva (10 kantonainih i 1 federalno), 11 zavoda za zdravstveno osiguranje (10 kantonainih i 1 Federalni zavod Zdravstvenog osiguranja i reosiguranja) i 11 zavoda za javno zdravstvo (10 kantonaInih i 1 federalno).
Mreža davalaca zdravstvenih usluga se sastoji od 280 javnih i 333 privatnih ustanova (uključujući i apoteke) sa ukupno 23.477 uposlenih, od kojih je 3.271 doktora medicine, 511 doktora stomatologije, 260 farmaceuta, 11.183 medicinskih sestara/tehničara, 286 stručnih suradnika u zdravstvu i 7.606 nemedicinskog osoblja.
http://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.PHYS.ZS

Austrija ima 4.8 doktora na 1000 stanovnika, Belgija 3, BiH 1.8, Bugarska 3.8, Hrvatska 2.8, Njemačka 3.8, Izrael 3.3., Crna Gora 2, Slovenija 2.5, Amerika 2.5, EU prosje 3.5.

Nije ova brojnost pokazatelj kvalitete. Sve te države imaju svoje probleme u zdravstvu. I različiti su sistemi. Ali, mislim da ovo je jedan važan pokazatelj. Jer ljudski faktor je ogroman u branši zdravstva.
PM72

#1075 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Haris.ba wrote:
PM72 wrote:Iseliti se odavde ili bar djecu poslati vani.
Ali, nigdje u tuđini takvog zraka, takve pitke vode, takvog toplog sunčevog zraka....

Jeste da je zrak otrovan, voda je zagađena i pod redukcijom, i da se sunce ne vidi od smoga....ali...
:thumbup:

Ja mislim da su aboridžini ili maori gospoda i demokrate za ovu stoku iz SDA,SBB,DF,SDP...
Post Reply