Smrcak15 wrote:arzuhal wrote:
Ja bih rekao (a da ne budem socijalni darvinist) kako postoje plemena, narodi, postoje područja gdje ljudi žive i na koja djeluju različite silnice i da je sve to onda zajedno i sveukupno određujuće i za određena ponašanja tih ljudi, njihovih sklonosti nečemu, prijemčivosti nekom učenju, i sl.
Na tom tragu, gledajući gdje je ponikla ideja selefizma i kod kojih se sve naroda primila najsnažnije, u kakvi sredinama i područjima, ne plašim se da će takva ideja ikada biti i snažna u BiH, kod bh. muslimana, a kamoli vodeća.
daj mi definiciju selefizma
Ma vidi Smrcak, ono na šta ciljaš nije smisao. Jedna je stvar nazivati sebe selefom, a sasvim druga to stvarno i biti. Svi mi za sebe mislimo da na ispravan način slijedimo Poslanika a.s. Inače se ne bi smatrali njegovim ummetom. To što oni sebe tako nazivaju, pa se taj naziv koristi da bi se objasnilo o kome je riječ, ne znači automatski da su oni na stazi selefa, a svi drugi na stranputici. Valjda to možeš da shvatiš, pa mi nije jasna potreba ovog tvog pitanja. Oni svjesno izbjegavaju naziv "vehabije" i odriču ga se u posljednje vrijeme, jer su shvatili da predstavljanje sebe, kao istinskih sljedbenika Muhammeda a.s. kroz pokret koji je nastao u 18. vjeku, nije baš vjerodostojno.
Pokret ili sekta se može zvati kako god hoće, ali suštinski se ne razlikuje, ukoliko muslimane koji praktikuju Islam, u svojoj tradiciji imaju utkan hidžretski kalendar, Ramazan, namaz, zekat, hadždž, ispravnu akidu i ahlak, i tako u posljednjih 600 godina, uči kako nisu na pravom putu, kritikuje ih i pravi razdor među njima, te pokušava da ih "islamizira". Onaj koji podmeće alkohol, kladionice i kafane pod bošnjačko-muslimansku tradiciju, i stavlja ih u isti koš sa obredom mevluda - obilježavanja rođendana Muhammeda a.s., zajedničkog zikra ili dove, ne može nikako, ali nikako, biti iskren i dobronamjeran musliman (jedino može biti izuzetno glup, da bi mu se mogle uvažiti ove osobine). Pravi selef ili istinski sljedbenik Muhammeda a.s. nikad neće te stvari brkati i podmetati ih IZ-i (iako i ona ima svojih aferima, protiv kojih se moramo svi zajedno boriti i dati svoju podršku onima koji se trude istrijebiti nepotizam i zloupotrebu položaja u ovoj instituciji), a ni bošnjačkim muslimanima, jer su i oni protiv ovih pošasti, ali kako ni jedno društvo nije uspjelo da ih eliminiše, tako nije ni naše. Akcenat se uvijek stavlja na trivijalne stvari, a osnova se zapostavlja. Kroz sve to provlači se mnogo licemjerja, lažnog morala, sektašenja i mržnje prema svemu drugačijem. To je ono što zamjeram svim pripadnicima pomenutog pokreta, pa ih ti zovi i Muhamedanci, ako misliš da ćeš samim tim nazivom pomenutu sektu približiti izvoru i ispravnom putu.