"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
AzerVisoko

#1051 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by AzerVisoko »

SkyLimit wrote:Ovi sto simpatisu Vehabije a potegnu argument "a kako mogu cetnici", sami sebi prave zamku sa takvim poredjenjem, znaci da i oni smatraju da su Vehabije nesto lose, zlo.
Tu logiku koriste i same vehabije. Napaduju Kavazovica, "ne smetaju ti 50 000 cetnika"

https://www.facebook.com/fatmir.alispahic?fref=ts
kritichar

#1052 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Tradicija bosanskih muslimana je miks onog sto su donijeli turci i sufije, islamiziranih obicaja i obreda bogumila, a nakon toga uticaja AU, SHS, K.Jugoslavije i komunizma. Svaki element je ostavio svoj trag, i ta tradicija se mijenjala, tradicija bosanskih muslimana od prije 50 ili 100 godina nije isto sto i ova danasnja, tako da cemo za 50 godina imati drugu tradiciju. Uvijek je bilo tradicionalista, modernista i reformista. Tradicionalisti se opiru bilo kakvim promjenama, cak i kada to znaci vracanje na staru tradiciju, ali do promjena uvjek dodje, tako ce i selefijski uticaj ostaviti traga kod bosanskih muslimana i postati dio nove tradicije bosanskih muslimana.
sahara1428

#1053 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Sve se da riješiti samo neka to bude dijalogom i po prioritetima, samo da ovoga ne bude
Osman ibn Mensur vladar Ujejne (grad u S.Arabiji) je mušrik i kafir. Kada su muslimani to shvatili složili su se da ga ubiju nakon džuma namaza. MI smo ga ubili na mjestu gdje je klanjao u MESDZIDU 1163. godine. (Ibn Gannam, ISTORIJA NEDŽDA-istoričar Muhammeda ibn Abdulwehhaba i njegovo djelo o istoriji pokrajine Nedžd
arzuhal

#1054 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

sahara1428 wrote:Sve se da riješiti samo neka to bude dijalogom i po prioritetima, samo da ovoga ne bude
Osman ibn Mensur vladar Ujejne (grad u S.Arabiji) je mušrik i kafir. Kada su muslimani to shvatili složili su se da ga ubiju nakon džuma namaza. MI smo ga ubili na mjestu gdje je klanjao u MESDZIDU 1163. godine. (Ibn Gannam, ISTORIJA NEDŽDA-istoričar Muhammeda ibn Abdulwehhaba i njegovo djelo o istoriji pokrajine Nedžd
Ja bih rekao (a da ne budem socijalni darvinist) kako postoje plemena, narodi, postoje područja gdje ljudi žive i na koja djeluju različite silnice i da je sve to onda zajedno i sveukupno određujuće i za određena ponašanja tih ljudi, njihovih sklonosti nečemu, prijemčivosti nekom učenju, i sl.

Na tom tragu, gledajući gdje je ponikla ideja selefizma i kod kojih se sve naroda primila najsnažnije, u kakvi sredinama i područjima, ne plašim se da će takva ideja ikada biti i snažna u BiH, kod bh. muslimana, a kamoli vodeća.
Smrcak15

#1055 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
sahara1428 wrote:Sve se da riješiti samo neka to bude dijalogom i po prioritetima, samo da ovoga ne bude
Ja bih rekao (a da ne budem socijalni darvinist) kako postoje plemena, narodi, postoje područja gdje ljudi žive i na koja djeluju različite silnice i da je sve to onda zajedno i sveukupno određujuće i za određena ponašanja tih ljudi, njihovih sklonosti nečemu, prijemčivosti nekom učenju, i sl.

Na tom tragu, gledajući gdje je ponikla ideja selefizma i kod kojih se sve naroda primila najsnažnije, u kakvi sredinama i područjima, ne plašim se da će takva ideja ikada biti i snažna u BiH, kod bh. muslimana, a kamoli vodeća.
daj mi definiciju selefizma
Towelie

#1056 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

arzuhal wrote:

Samo sto svet procesom globalizacije postaje (postao je?) jedno veliko globalno selo sa unifornim ponasanjem njegovih stanovnika, pa ce se tako prijemcivosti raznih ucenja posmatrati na nivou celog sveta, a ne samo arapske pustinje. Na sceni je tzv. sindrom "blue jeans" dzemata.
zagortenej

#1057 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

"Mirno spavajte, selefizma biti neće." :oops:
arzuhal

#1058 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote: daj mi definiciju selefizma
Nesklonost kritičkom mišljenju i uvažavanju okolnosti u kojima se živi. Evo, recimo dijela definicije. Selefizam nije isto što i selef, to naprvu svi znamo.
arzuhal

#1059 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:"Mirno spavajte, selefizma biti neće." :oops:
Ovaj fesadlija ne odustaje, uporan ko ešerihija koli, ocam'...
zagortenej

#1060 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
kad se licemjera nakotilo, preuzeli su glavnu riječ, tumače vjeru, mažu oči običnom svijetu, glume da su učeni :wink:
arzuhal

#1061 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
kad se licemjera nakotilo, preuzeli su glavnu riječ, tumače vjeru, mažu oči običnom svijetu, glume da su učeni :wink:
Ti me to skinuo sa foe liste?

O Allahu, gdje griješim toliko, zašto mi je iman oslabio, Ti me sačuvaj i uputi.
Smrcak15

#1062 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote: daj mi definiciju selefizma
Nesklonost kritičkom mišljenju i uvažavanju okolnosti u kojima se živi. Evo, recimo dijela definicije. Selefizam nije isto što i selef, to naprvu svi znamo.
nebih se bas slozio sa tobom ovdje a dokaz sam ti ja

evo ja naginjem selefizmu i toj struji, mada nevolim ovu rijec niti se nazivam selefijom

kako to onda da jedini sam u firmi musliman i sef mog odjeljenja pohvali mene kao pravog muslimana, primjer dobrog muslimana u moru losih primjera raznoraznih "muslimana" sto cine u ime islama (sta se sve desava sad)

ako iko tezi ima od mene kriticar onda sam to ja, neznam se ko da si i sta da si, ako mi pocnes pricati nelogicnosti osut cu paljbu po tebi pa makar bio svako osim poslanika Muhammed i Allah, takvog sam stava.
zagortenej

#1063 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
Ti me to skinuo sa foe liste?

O Allahu, gdje griješim toliko, zašto mi je iman oslabio, Ti me sačuvaj i uputi.
Kad si ga zadnji put mjerio? Otidji kod hodže, nek ti ga izmjeri na taste, možda ti je od previse ega. :wink:
tataćusak

#1064 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by tataćusak »

Ovaj Alispahić je izgleda imao problema i sa prošlim reisom
http://www.avaz.ba/clanak/203503/ceric- ... ni-bosnjak
ABH017

#1066 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:Tradicija bosanskih muslimana je miks onog sto su donijeli turci i sufije, islamiziranih obicaja i obreda bogumila, a nakon toga uticaja AU, SHS, K.Jugoslavije i komunizma. Svaki element je ostavio svoj trag, i ta tradicija se mijenjala, tradicija bosanskih muslimana od prije 50 ili 100 godina nije isto sto i ova danasnja, tako da cemo za 50 godina imati drugu tradiciju. Uvijek je bilo tradicionalista, modernista i reformista. Tradicionalisti se opiru bilo kakvim promjenama, cak i kada to znaci vracanje na staru tradiciju, ali do promjena uvjek dodje, tako ce i selefijski uticaj ostaviti traga kod bosanskih muslimana i postati dio nove tradicije bosanskih muslimana.
Samo što je tradicija jedno, a vjera nešto drugo. I arapi i turci imaju svoju tradiciju, koja se mijenja i prilagođava vremenu i uslovima.
ABH017

#1067 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote: Ja bih rekao (a da ne budem socijalni darvinist) kako postoje plemena, narodi, postoje područja gdje ljudi žive i na koja djeluju različite silnice i da je sve to onda zajedno i sveukupno određujuće i za određena ponašanja tih ljudi, njihovih sklonosti nečemu, prijemčivosti nekom učenju, i sl.

daj mi definiciju selefizma
Ma vidi Smrcak, ono na šta ciljaš nije smisao. Jedna je stvar nazivati sebe selefom, a sasvim druga to stvarno i biti. Svi mi za sebe mislimo da na ispravan način slijedimo Poslanika a.s. Inače se ne bi smatrali njegovim ummetom. To što oni sebe tako nazivaju, pa se taj naziv koristi da bi se objasnilo o kome je riječ, ne znači automatski da su oni na stazi selefa, a svi drugi na stranputici. Valjda to možeš da shvatiš, pa mi nije jasna potreba ovog tvog pitanja. Oni svjesno izbjegavaju naziv "vehabije" i odriču ga se u posljednje vrijeme, jer su shvatili da predstavljanje sebe, kao istinskih sljedbenika Muhammeda a.s. kroz pokret koji je nastao u 18. vjeku, nije baš vjerodostojno.
Pokret ili sekta se može zvati kako god hoće, ali suštinski se ne razlikuje, ukoliko muslimane koji praktikuju Islam, u svojoj tradiciji imaju utkan hidžretski kalendar, Ramazan, namaz, zekat, hadždž, ispravnu akidu i ahlak, i tako u posljednjih 600 godina, uči kako nisu na pravom putu, kritikuje ih i pravi razdor među njima, te pokušava da ih "islamizira". Onaj koji podmeće alkohol, kladionice i kafane pod bošnjačko-muslimansku tradiciju, i stavlja ih u isti koš sa obredom mevluda - obilježavanja rođendana Muhammeda a.s., zajedničkog zikra ili dove, ne može nikako, ali nikako, biti iskren i dobronamjeran musliman (jedino može biti izuzetno glup, da bi mu se mogle uvažiti ove osobine). Pravi selef ili istinski sljedbenik Muhammeda a.s. nikad neće te stvari brkati i podmetati ih IZ-i (iako i ona ima svojih aferima, protiv kojih se moramo svi zajedno boriti i dati svoju podršku onima koji se trude istrijebiti nepotizam i zloupotrebu položaja u ovoj instituciji), a ni bošnjačkim muslimanima, jer su i oni protiv ovih pošasti, ali kako ni jedno društvo nije uspjelo da ih eliminiše, tako nije ni naše. Akcenat se uvijek stavlja na trivijalne stvari, a osnova se zapostavlja. Kroz sve to provlači se mnogo licemjerja, lažnog morala, sektašenja i mržnje prema svemu drugačijem. To je ono što zamjeram svim pripadnicima pomenutog pokreta, pa ih ti zovi i Muhamedanci, ako misliš da ćeš samim tim nazivom pomenutu sektu približiti izvoru i ispravnom putu.
aurora313

#1068 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

IZ DANAŠNJEG OSLOBOĐENJA:

Lukač: U FBiH postoji 60 ekstremnih zajednica

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je rekao da je stanje u Gornjoj Maoči, Ošvama, odnosno na području Srednjobosanskog i Unsko-sankog kantona pod bezbjednosnim nadzorom.

On je za televiziju N1 rekao da je "gotova baza podataka o tome ko tu živi, boravi i šta radi, ali i jedna druga, važnija, baza onih koji su se sa stranih ratišta vratili u BiH".

"Zašto je posebno ta kategorija bitna – zato što su to osobe koje same po sebi predstavljaju bezbjednosnu prijetnju u BiH i izvan BiH. Takve osobe traže ozbiljan operativan nadzor bezbjednosnih službi", rekao je Lukač i dodao da ih nema više od stotinu.

Lukač tvrdi da su mjere prevencije mogućeg terorističkog djelovanja ozbiljne, ali to ne znači da se tako nešto ne može dogoditi jer se nikad sa stopostotnom sigurnošću ne može preduhitriti namjera neke grupe ili pojedinaca.

"Mi imamo na prostoru FBiH, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzistiraju sa nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama mada je to osnov za funkcionisanje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Lukač, tvrdeći da nema nijednog naseljenog mjesta "u kome postoje neki vojni kampovi za obuku".
salik79

#1069 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

The BEN10 wrote::shock:

Da li je iko citao komentare, na Fatmirovoj stranici, na ovaj "uradak"?! Jedan od likova se slaze s ovim govedom, da Reisa treba zaklati na sred Bascarsije, jer je, pazite sad, ni manje ni vise nego zajedno sa sijama klanjao namaze, tokom posjete I.R. Iran. Drugi ga "smiruje" konstatacijom da ce Reis za te namaze "biti pitan kod Allaha" te da ga ne treba klati radi toga, ali zato treba "poklati sve sije do zadnjeg". :-) :-) :-)

A sta bi tek s Azizom, i ostalim imamima i mualimama iz IZ Hrvatske, ucinili?

Image

Zapalili, raznijeli, bacili sa zgrade, rascerecili, zivog zakopali, pregazili tenkom,...?! Opcija je more, a masta bujna. Mualime bi, pretpostavljam, "iskoristili na drugi nacin"...Cetnici su mila majka sta bi nam ovi radili.
Smrcak15

#1070 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Ovi ljudi su haridzije to nek vam je jasno, sto proglasavaju ljude nevjernicima to su dzehenemski psi kako ih je poslanik nazvao i sto prijete vjernicima, to su znakovi haridzija.
mousstapha

#1071 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by mousstapha »

Kako se zove ovaj lik sa videa?
salik79

#1072 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:Ovi ljudi su haridzije to nek vam je jasno, sto proglasavaju ljude nevjernicima to su dzehenemski psi kako ih je poslanik nazvao i sto prijete vjernicima, to su znakovi haridzija.
Da, ali im je zajednicko to da su proski put "selefijske", preciznije vehabijske indoktrinacije novokomponovanih bosnjackih "daija".
zagortenej

#1073 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

salik79 wrote:
Smrcak15 wrote:Ovi ljudi su haridzije to nek vam je jasno, sto proglasavaju ljude nevjernicima to su dzehenemski psi kako ih je poslanik nazvao i sto prijete vjernicima, to su znakovi haridzija.
Da, ali im je zajednicko to da su proski put "selefijske", preciznije vehabijske indoktrinacije novokomponovanih bosnjackih "daija".
:thumbup: sad ce tu obuku da prolaze i uposlenici IZ kada se završi mirna reintegracija :mrgreen:. Iako su je ovi mladji većim dijelom prošli, samo čekaju da postanu većina.
salik79

#1074 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

mousstapha wrote:Kako se zove ovaj lik sa videa?
Navodno Amir Selimovic od Zivinica. Asurbanipal bolje zna.
salik79

#1075 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

zagortenej wrote:
salik79 wrote:
:thumbup: sad ce tu obuku da prolaze i uposlenici IZ kada se završi mirna reintegracija :mrgreen:. Iako su je ovi mladji većim dijelom prošli, samo čekaju da postanu većina.
Dodao bih da je svim "daijama" zajednicko i to da su studirali u zemljama Zaliva, eventualno u Egiptu. Moj efendija je studirao u Amanu, te mi je pricao na koji nacin se vrbuju nasi studenti. I njega su sa vise strana (spijunsko-obavjestajnih) pokusavali vrbovati, ali hvala Allahu bezuspjesno, zahvaljujuci i njegovom rahmetli sejhu, koji je bio i hafiz Kur'ana i hafiz hadisa.
Post Reply