Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#1051 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

skupljac_zeljeza wrote:
nasa wrote: Sad da ja kazem da ih je izdala Brena oni ce reci nije nego Dino :D I otici na concert Brene :D , apsurd...ali hajde
:-D

Rade se manipulacije. Naleti mi neka anketa na FB i stavi me pred ovakav izbor, a slike kada bi se zamijenile nekim drugim momentima i sa koride i sa SFF, dale bi drugu poentu. Kako god, treba leđa uza zid jer nas dugine boje stalno prate. :D

Image
Ako cemo realno..nije ni jedan..
a oba su dokaz demokratije...
5 0 5

#1052 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

animals wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Image
zar? a meni su oba. :D
detroit-mercy

#1053 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:

Ali svakom društvu koje jeste pluralističko u nekom smislu treba 'ljepilo'. Najuspješnija 'multi' društva na planeti danas su upravo nadnacionalna i mulitikulturna društva - tipa Amerike, Kanade, Novog Zelanda, Australije ... Ona čovjeku nude gradjanski identitet. Jedna je stvar živjeti bez maske, a potpuno je drugo živjeti bez ljepila koje veže ljude da žive skupa sa zajedničkom idejom o sadašnjosti i budućnosti.
Ne nude, oni su nacinalne drzave samo sto su proces kreiranja nacije i integracije u naciju doveli do neslucenih visina :mrgreen:. Samo jedna generacija im je dovoljna da naprave patriotke koji su spremni ginuti za tu drzavu :mrgreen: sto evropskom konceptu nacije nikako nije jasno kako je to moguce.
Ma isti je to kalup, klasicno ispiranje mozga od malih nogu. Americki koncept je najuspjesniji jer imaju najvise para, logicno. Ljudi su pragmaticna bica, najedi ga, napij, i vecina ce u glas drndati god bless america. :mrgreen:
Pa i Njemacka je puna para :mrgreen: pa koliko ih drnda Deutschland, Deutschland uber ales :mrgreen:
Zar i nas nisu drndali od malih nogu, pioniri maleni, Jugoslavija i sl, pa na svakom popisu ni 5% Jugoslovena :mrgreen:
U krivu si ali nije bitno, mnogi ne razumiju taj proces :mrgreen: .
detroit-mercy

#1054 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
animals wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Image
zar? a meni su oba. :D
Ne znam sta je problematicno u oba :mrgreen:.
Valjda bi svi trebali da nose frakove i toalete :mrgreen: .
Fudo387

#1055 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Druze Detroit, u pravu si za Svabe, imaju para. Mogu oni to asimilirati, da hoce. :mrgreen:
detroit-mercy

#1056 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Druze Detroit, u pravu si za Svabe, imaju para. Mogu oni to asimilirati, da hoce. :mrgreen:
Pa sto nece, ni oni ni Svicarci, ni Svedjani ni Austrijanci :mrgreen: .
Nacija se kreira, proces je to, samo ga treba znati kako izvesti.
animals

#1057 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

detroit-mercy wrote: Ne znam sta je problematicno u oba :mrgreen:.
pa nije nista problematicno..nekom se svidja, nekome ne..
ja sam za slobodni izbor, svakoga..samo bez nametanja drugima..
radi sto hoces, i pusti druge da rade isto..
Fudo387

#1058 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:Druze Detroit, u pravu si za Svabe, imaju para. Mogu oni to asimilirati, da hoce. :mrgreen:
A sto nece?
Ne znam.
Mogu samo nagadjati, mislim da je kod njih prvobitna ideja bila da im doseljenici sluze iskljucivo za ciscenje cenifa, a nikako za formiranje nacije...sta ja znam. :D
piupiu

#1059 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Naravno da nude ali ne zavaravajte se da su oni neka kvazi nacija ili nemaju nacionalni identitet. Imaju ite kako i to jaku povezanost naciji, naravno da ovdje ne govorim o ljudima prve generacije, nego o drugoj i trecoj. Turci, Italijani, Jugosi su u Njemackoj vec treca cetvrta generacija pa jos uvijek se ne smatraju dijelom njemacke nacije, ovdje je Talijan druge generacije deset puta vise Amerikanac ili Kanadjanin nego Italijan.
Eh, pa toooo ... kako je on Talijan Amerikanac, a ovaj Srbin ovdje nije Bosanac? 'Dje je kvaka? Ja mislim da je kvaka u gradjanskom identitetu, identifikuje se s državom u kojoj živi socijalizacijom i aktivnim učešćem u njenom civilnom i političkom životu ... a država mu da priču i simbole.
5 0 5

#1060 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

detroit-mercy wrote: Ne znam sta je problematicno u oba :mrgreen:.
nekad su se zene koje su nosile hlace smartale kurvama, a vidi je danas. zategla se, uhvatila se u kolo. :D u nekim kulturama muskarci nose suknje od pamtivjeka i sve je ok. :mrgreen: neka svako nosi ono u cemu se osjeca dobro.
detroit-mercy

#1061 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
A sto nece?
Ne znam.
Mogu samo nagadjati, mislim da je kod njih prvobitna ideja bila da im doseljenici sluze iskljucivo za ciscenje cenifa, a nikako za formiranje nacije...sta ja znam. :D
Pa ok je za prije 60 godina, cisenja cenifa i sl. Al jebiga, sad vec pricamo o generacijama koje su tamo rodjene i koje su odmakle daleko od cistaca hala i peraca prozora :mrgreen:.
detroit-mercy

#1062 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Naravno da nude ali ne zavaravajte se da su oni neka kvazi nacija ili nemaju nacionalni identitet. Imaju ite kako i to jaku povezanost naciji, naravno da ovdje ne govorim o ljudima prve generacije, nego o drugoj i trecoj. Turci, Italijani, Jugosi su u Njemackoj vec treca cetvrta generacija pa jos uvijek se ne smatraju dijelom njemacke nacije, ovdje je Talijan druge generacije deset puta vise Amerikanac ili Kanadjanin nego Italijan.
Eh, pa toooo ... kako je on Talijan Amerikanac, a ovaj Srbin ovdje nije Bosanac? 'Dje je kvaka? Ja mislim da je kvaka u gradjanskom identitetu, identifikuje se s državom u kojoj živi socijalizacijom i aktivnim učešćem u njenom civilnom i političkom životu ... a država mu da priču i simbole.
Pa Srbin je i ovdje Bosanac, htio on to ili ne, samo je problem identificiranja sa drzavom :mrgreen: .
piupiu

#1063 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Pa i Njemacka je puna para :mrgreen: pa koliko ih drnda Deutschland, Deutschland uber ales :mrgreen:
Zar i nas nisu drndali od malih nogu, pioniri maleni, Jugoslavija i sl, pa na svakom popisu ni 5% Jugoslovena :mrgreen:
A, što oni iz Texasa htjedoše da se otcijepe? :D
detroit-mercy

#1064 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Pa i Njemacka je puna para :mrgreen: pa koliko ih drnda Deutschland, Deutschland uber ales :mrgreen:
A, što oni iz Texasa htjedoše da se otcijepe? :D
Urbana legenda :mrgreen: , nadje se 50 ljudi i hoce da se odcijepe :mrgreen: Kolika je ta ideja o odcjepljenju Texasa zastupljena medju stanovnistvom :mrgreen: .
Fudo387

#1065 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Pa te generacije danas, manje vise, i jesu Svabe.
Mozda ne masu toliko svapskim zastavama koliko americki imigranti americkim, ali, tu je to. Od zemlje porijekla ima turbo folk i kapak. :D
animals

#1066 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
A sto nece?
Ne znam.
Nedavno sam gledao interviju, bivseg Njemackog kancelara, Schmida Helmuta..
kaze, kad su Turke pustili da dolaze u Njemacku, mislili su da je to samo privremeno..
da ce se nakon nekog vremena svi vratiti za Tursku..
nisu se nadali da ce se ovako stvari razvijati..
mislim da je on jedini iskreno rekao, kako Nijemci razmisljaju..
zato su se i zvali radnici na privremenom radu..kao i Jugosi..
piupiu

#1067 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Pa Srbin je i ovdje Bosanac, htio on to ili ne, samo je problem identificiranja sa drzavom :mrgreen: .
Pa, to pitamo - kako se nadje ljepilo da lijepi u BiH? Ne može se zalijepiti tako što svak vuče na svoju stranu.
detroit-mercy

#1068 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Pa te generacije danas, manje vise, i jesu Svabe.
Mozda ne masu toliko svapskim zastavama koliko americki imigranti americkim, ali, tu je to. Od zemlje porijekla ima turbo folk i kapak. :D
Koliko ih generalno drustvo smatra Svabama :mrgreen: .
Fudo387

#1069 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Ja mislim da je kvaka u tome da prosjecna plata u Bosni bude 5000 km, a da u srbiji ostane 300 km.
Mada bi onda imali problem da zaustavimo one iz sumadije, i oni bi preko noci nalazili nekog pradedu u Bosni i trazili drzavljanstvo. :mrgreen:
Fudo387

#1070 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
A jebi ga sad, kad onaj Ozil zabije gol oni na tribinama skacu k'o da ga je Rumenige dao. :mrgreen:
Dobro, mozda glume da im je drago.
detroit-mercy

#1071 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Pa Srbin je i ovdje Bosanac, htio on to ili ne, samo je problem identificiranja sa drzavom :mrgreen: .
Pa, to pitamo - kako se nadje ljepilo da lijepi u BiH? Ne može se zalijepiti tako što svak vuče na svoju stranu.
E, vidis to je malo kompleksnije pitanje za koje ce trebati dosta vremena. Nisu ni Svicarci postali nacija preko noci :mrgreen: , procesi traju. Neki duze, neki krace. Kao sto vidimo u nekim zemljama (USA, Kanada, N.Zeland, Australija), potrebna je jedna generacija, UK, Francuska malo sporije, nekima su potrebne generacije i generacije.
detroit-mercy

#1072 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:
Ja mislim da je kvaka u tome da prosjecna plata u Bosni bude 5000 km, a da u srbiji ostane 300 km.
Mada bi onda imali problem da zaustavimo one iz sumadije, i oni bi preko noci nalazili nekog pradedu u Bosni i trazili drzavljanstvo. :mrgreen:
Totalno nisi u pravu :mrgreen: , lova nije problem, nje ionako nema :mrgreen: .
detroit-mercy

#1073 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
A jebi ga sad, kad onaj Ozil zabije gol oni na tribinama skacu k'o da ga je Rumenige dao. :mrgreen:
Dobro, mozda glume da im je drago.
Nije problem go Ozila, naravno da ga slave ali je li Ozil generalno percipiran kao Nijemac ili nesto drugo.
Sta mislis da li drustvo isto percipira Ozila i npr Milu Kunis koja cak nije ni rodjena u USA :mrgreen:
Fudo387

#1074 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Pojma nemam. Ne druzim se sa Milom Kunis.
Sta kaze, kako je percipiraju? :D
detroit-mercy

#1075 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Pojma nemam. Ne druzim se sa Milom Kunis.
Sta kaze, kako je percipiraju? :D
Jako dobro :izet:
Za Amerikance amerikanka 1/1 :mrgreen:
Post Reply