ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
VjecitiStudent

#1051 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by VjecitiStudent »

Koliko je ovaj zakon napravljen po mjeri tajkuna, najviše pokazuju iznosi novčanih kazni za prekršitelje. Premda je federalnim zakonom o prekršajima omogućen plafon za prekršaje od čak 200.000 km, u Zakonu o radu, iznosi kazni su smiješni, smiješnih od 3000 km za prvi prekršaj, do 10 000km za ponovljeni prekršaj.
madner

#1052 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Smjesno, dakle isplati se raditi na crno.

Ako radis posteno plati 100 000 doprinosa, a ako te ufate plati 10 000 kazne.

Eh te teske odluke. :D
Revolver

#1053 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Revolver »

madner wrote:Smjesno, dakle isplati se raditi na crno.

ili daj inspektoru 1.000
Novak20

#1054 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

dust in the wind wrote:
Novak20 wrote:
dust in the wind wrote:definitivno se mora smanjiti taj jaz... i restruktuirati zaposljavanje u javnom sektoru. nazalost vise nije dovoljno ne zaposliti nove... nego otpustiti postojece lose kadrove.
Za otpuštanje loših, u ZODS postoji ocjenjivanje koje nakon dvile loše ocjene podrazumijeva otkaz. Ocjenjivači su političari koji dođu na funkciju nadređenog. :D

Za te teške ispite, ko je bio na njima onda zna, sve je štela. :D Da bi šef političar dobio potrčka kojeg on hoće.
sa tobom je naozbiljno razgovarati... znam i ja sta pise u zakonu o drzavnim sluzbenicima. ne govorim o tome... nego o promjeni politike cijele rada, zaposljavanja, otkaza, koja ce morati postati realnost, jer ce evropa od nas da trazi to..... i pocelo je sa zakonom o radu kojim ce se sjebati kolektivni ugovori i silne radnopravne tuzbe kojim se klepaju milioni maraka godinama
Zašto je neozbiljno sa mnom razgovarati ? Zato što se razumijem u problematiku a malo i u politiku ?

Postojeći ZOR i (nerealne) kolektivne ugovore usvojili su i potpisali u federaciji SDA, SzBiH i HDZ. Raji ne bi palo na pamet da tužaka vlast i svog poslodavca da isti nisu napujdali sindikate i radnike da tuže Alijansu za promjene. Kada su počele pristizati pravosnažne presude po tužbama Alijanse nije bilo na vidiku. Opet je račun ispostavljen ekipi koja je sve i zakuhala i koja je broj tužbi ucjenama solidno smanjila. Karma.

Pošto su kantonalni i federalni budžeti bili pritisnuti (i sada su) pravosnažnim presudama, SDA, SzBiH i HDZ su se sjetile da donesu zakon kojim ograničavaju isplatu po tužbama iz budžeta na 5% (ni toga se ne pridržavaju jer para nejma). Ponekad nešto i isplate stranačkim haverima (znam neke) ali u principu, dugovanja se ne smanjuju a kamata raste.

Kako će riještiti isplate po pravosnažnim presudama, ne znam i nije me briga jer je za ovakvo igranje državom, budžetom i ljudima trebao neko da odgovara a nije... Zašto bih to onda bio ja ili bilo ko od radnika?

Neise....promjenu ZOR-u je trebalo uraditi ali ne na način prebijanja preko koljena i isključivo u interesu poslodavca bez dogovora sa sindikatom (upitnog kredibiliteta u zaštiti radničkih prava).

Kao čovjek koji je promijenio dosta radnih mjesta, bojim se, ne lično za sebe, širokog spektra zloupotreba i ucjena koji iz njega proizilaze.

Promjena politike, kako kažeš, podrazumijeva promjenu i primjenu mase zakona ali i ponašanja vladajuće strukture (u što iskreno sumnjam). To se može nazvati pravom reformom. U suprotnom, sve je ovo Titanik kojem krpljenje jedne rupe jednim zakonom preko leđa radnika ne pomaže.

p.s. Tražila je EU i Sejdić-Fincija i ovo i ono pa mi je pozivanje na EU krajnje ofirno.
Thorgerson

#1055 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Thorgerson »

don vito wrote: Jesi ti svjestan sta bi se desilo da zakonski dodje do ujednacavanja primanja u realnom i javnom sektoru po obrascu koji zagovaraju uhljupi - "mi smo se izborili za svoja prava, izborite se i vi kod privatnika". Znaci, da cistacica u Sarabonu mora imati platu koliku i cistacica u Telekomu, inzinjer u Energoinvestu ko i inzinjer u Elektroprivredi, kuharica u buregdzinici koliko i kuharica u Parlamentu BiH... Pa, zatvorilo bi se 50 posto privatnih firmi, a ono sto bi ostalo otpustilo bi svakog drugog radnika... "Ko hin jebe, nek propadnu kad ne mogu opstati" :zzzz: Plate za budzetlije osigurat ce MMF
Pogresna postavka.

Treba cistacica u telekomu imati ko cistacica u privatnoj firmi, inzinjer ko energoinvesto ko inzinjer u elektorprivredi itd.

Jer ove plate u privatnom sektoru su te realne, trzisne plate. Mada naravno tu sva statistika pada u vodu jer vecina firmi isplacuje nesta u kesu, nesto ovako, zaobilazi se drzava uveliko...Ali ove plate budzetlija - nisu realne. Jer da jesu, ne bi se mi morali zaduzivati svako malo da se iste isplate.

Dakle ne treba uskladiti privatni sektor sa javnim, jer je to nemoguce. DA, to bi bilo najbolje, ali kazem to nema nigdje u svijetu. Ne mozes ti firmi narediti da posluje pozitivno i da ima velike plate. Kako ces im to narediti? Ne. Nego treba ove na budzetu uskladiti sa ovima u realnom sektoru.

Treba ocistiti javnu upravu, treba rasteretiti poslodavce i namete na platu, pa to malo izjednaciti. I taj jaz bi se smanjio.

A ne da neko sa 800 KM finansira ovoga sa 1400 KM. I naravno, ne moze ga ni finansirati, nego ovaj da bi nabeso tih 1400 jos uzima kredite, kupi na sve strane da nabije tolko platu. Zar nije bolje da ovaj prvi ima 1000 i ovaj drugi da ima 1000. Al qurko, ovaj drugi nece da ima 1000, nego govori ovom prvom izbori se ti sam da i ti imas 1000...pa kako bog te vidio, ne moze privatnik klepit kredit u MMF-u i da mu ga neko deseti vraca...
Novak20

#1056 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

Drinski wrote:Pa dobro, nije covjek kriv sto se ne druzi sa bogatijim poslodavcima pa ne vidi audije nego vidi dacije.
:thumbup: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#1057 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

Drinski wrote:A stvarno, sto ce u federalnom budzetu onolika soc.davanja zbog kojih se uzima kredit? Kad ce ta revizija, dokle se stiglo?
Revizije traju, ja sam RVI i bio sam prije nekoliko mjeseci na reviziji i sada čekam rješenje.

Davanja za civilne invalide su smiješno mala. Diranje u ratne invalidnine će biti prilično opasno. Pokušalo se jednom i nije prošlo. Ratne invalidnine su pitanje ne samo invalidosti nego i načina nastanka, to jeste postati invalid boreći se za svoju zemlju ima drugačiju jačinu u društvu nego postati invalid povredom na radu, u saobrćajnoj nesreći, itd.

Mlade to ne interesuje, ali nas koji smo RVI i još smo živi, veoma interesuje. A ako se nas bude diralo, to neka bude primjer šta i mladi u budućnosti mogu očekivati od države i društva ako bude potrebno da se za tu državu i to društvo bore.

Sačekajte da pomremo i riješili ste problem.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1058 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Zaista trebaš biti gnjida od čovjeka pa na uštrb RVI tražiti čuvanje plaće šalteruše. Ali, ono dno dna ....
madner

#1059 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Oboje ce se smanjiti. Problem je sto novi zakon olaksava i omogucava odpustanje RVI. Ne bi me cudilo da budu nadprosjecno pogodjeni i rezovima, ako dodje do istih.
Novak20

#1060 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

Thorgerson wrote:
don vito wrote: Jesi ti svjestan sta bi se desilo da zakonski dodje do ujednacavanja primanja u realnom i javnom sektoru po obrascu koji zagovaraju uhljupi - "mi smo se izborili za svoja prava, izborite se i vi kod privatnika". Znaci, da cistacica u Sarabonu mora imati platu koliku i cistacica u Telekomu, inzinjer u Energoinvestu ko i inzinjer u Elektroprivredi, kuharica u buregdzinici koliko i kuharica u Parlamentu BiH... Pa, zatvorilo bi se 50 posto privatnih firmi, a ono sto bi ostalo otpustilo bi svakog drugog radnika... "Ko hin jebe, nek propadnu kad ne mogu opstati" :zzzz: Plate za budzetlije osigurat ce MMF
Pogresna postavka.

Treba cistacica u telekomu imati ko cistacica u privatnoj firmi, inzinjer ko energoinvesto ko inzinjer u elektorprivredi itd.

Jer ove plate u privatnom sektoru su te realne, trzisne plate. Mada naravno tu sva statistika pada u vodu jer vecina firmi isplacuje nesta u kesu, nesto ovako, zaobilazi se drzava uveliko...Ali ove plate budzetlija - nisu realne. Jer da jesu, ne bi se mi morali zaduzivati svako malo da se iste isplate.

Dakle ne treba uskladiti privatni sektor sa javnim, jer je to nemoguce. DA, to bi bilo najbolje, ali kazem to nema nigdje u svijetu. Ne mozes ti firmi narediti da posluje pozitivno i da ima velike plate. Kako ces im to narediti? Ne. Nego treba ove na budzetu uskladiti sa ovima u realnom sektoru.

Treba ocistiti javnu upravu, treba rasteretiti poslodavce i namete na platu, pa to malo izjednaciti. I taj jaz bi se smanjio.

A ne da neko sa 800 KM finansira ovoga sa 1400 KM. I naravno, ne moze ga ni finansirati, nego ovaj da bi nabeso tih 1400 jos uzima kredite, kupi na sve strane da nabije tolko platu. Zar nije bolje da ovaj prvi ima 1000 i ovaj drugi da ima 1000. Al qurko, ovaj drugi nece da ima 1000, nego govori ovom prvom izbori se ti sam da i ti imas 1000...pa kako bog te vidio, ne moze privatnik klepit kredit u MMF-u i da mu ga neko deseti vraca...
Nije mi samo jasno kako neko može pisati ovakve stvari koje nemaju veze sa činjenicama. Neznanje, neinformisanost, ubleha...???

Ova država je dala milione na poticaje za zapošljavanje ili recimo poljoprivredu. Svi znaju da je 90% tih sredstava ukradeno, upropašteno, podjeljeno a efekta nema. Dakle, neko drugi (raja) uvijek vraća tuđe kredite a niko nije odgovarao za to kako su sredstva upropaštena.

Treba rasteretiti poslodavca ali ne treba isto tretirati ugostitelja, uvoznika, trgovca i nekoga ko stvara robu i vrijednost. Nije tome kriva uprava ni čistaćica nego politika. Politika je ta koja se ne odriće svojih privilegija i luksuza. Zavadiće narode i radnike i roditelje sa djecom samo da se ništa ne mijenja što se njihovih funkcija i plata tiće.

U većini civilizovanih zemalja, ljudi su se organizovali strukovno (Komore i sindikati). Struke imaju svoje cjenovnike za usluge i niko ne traži da mu debeli gazda sa osnovnom školom šefuje i propisuje za koliko će para da mu radi kao inženjer, doktor, zubar...... I kad će privatnici upitat kakvog poslanika kako po jednoj sjednici može zaraditi 3 - 4.000 maraka.
Hakiz

#1061 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:Zaista trebaš biti gnjida od čovjeka pa na uštrb RVI tražiti čuvanje plaće šalteruše. Ali, ono dno dna ....
Ja to razumijem. Vrijeme prolazi, zaborav, život ide dalje, nema za sve pa se mora izboriti za sebe. Sve je to normalno.

Zato kada neko potegne to pitanje neko kao ja odgovori, a neko kao ti sve to zna i shvata. Ne rade ljudi to iz zlobe (barem ne svi), ponese ih situacija.

Hvala Katarina, u svakom slucaju.
KatarinaKosaca

#1062 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote:Hvala Katarina, u svakom slucaju.
Nemaš mi se šta zahvaljivat, tako misli svaki normalan građanin, taman i da se rodio poslije rata.. Toliko nemam opravo zaboraviti. Zato se i zgražam postove dvoje budžetlija ovdje koji su se uopće drznuli spomenuti ta davanja dok od naših para za vrijeme radnog vremena forumaju.
VjecitiStudent

#1063 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Smjesno, dakle isplati se raditi na crno.

Nije tu kraj, ako kaznu plati u propisanom roku, sljeduje ga i popust od 50%.
Novak20

#1064 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

KatarinaKosaca wrote:Zaista trebaš biti gnjida od čovjeka pa na uštrb RVI tražiti čuvanje plaće šalteruše. Ali, ono dno dna ....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol

Što te pogodi.....

Pravim RVI svaka čast, njih nije strah revizije...........ni ZOR-u.
Last edited by Novak20 on 04/08/2015 14:55, edited 1 time in total.
Hakiz

#1065 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

madner wrote:Oboje ce se smanjiti. Problem je sto novi zakon olaksava i omogucava odpustanje RVI. Ne bi me cudilo da budu nadprosjecno pogodjeni i rezovima, ako dodje do istih.
To i ja očekujem. Ako se to i desi, to treba shavtiti kao odnos vođstva društva prema ljudima, naročito prema "slabijim" kategorijama. I iz toga izvući zaključke svako za sebe i za društvo u cjelini.

Uostalom , ako su Spartanci prije 2.500 - 3.000 godina mogli imati sistem u kojem svako ko nije sposoban da se brine o sebi i doprinosi društvu, pa makar i ne svojom krivicom (invalidnosti i fizičkom i mentalnom), treba biti ostavljen da crkne, zašto bi BiH 2.500 - 3.000 godina nakon Sparte bila drugačija?
bumerangss

#1066 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by bumerangss »

Cherry-Cherry wrote:
Drinski wrote:A stvarno, sto ce u federalnom budzetu onolika soc.davanja zbog kojih se uzima kredit? Kad ce ta revizija, dokle se stiglo?
Oh, šuti. O tome se ne priča.
I ja se to pitam jer inace evo tri godine kad objave svaki mjesec oko desetog da pocinje isplata ratnih vojnih invalidnina i sehidskih penzija i kazu da je federalno ministarstvo uplatilo 25 miliona i nesto KM svaki mjesec evo vec tri godine! A svakog mjeseca, na zalost, umire na desetine da ne kazem stotine RVI i roditelja pa i supruga sehida a djeca su vec odavno izasla iz prava jer imaju pravo do 25-te godine zivota ako su na redovnom skolovanju... a oni i dalje svaki mjesec uplatili 25 miliona! kome li idu ti milioni!? :-)
madner

#1067 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Hakiz wrote:
madner wrote:Oboje ce se smanjiti. Problem je sto novi zakon olaksava i omogucava odpustanje RVI. Ne bi me cudilo da budu nadprosjecno pogodjeni i rezovima, ako dodje do istih.
To i ja očekujem. Ako se to i desi, to treba shavtiti kao odnos vođstva društva prema ljudima, naročito prema "slabijim" kategorijama. I iz toga izvući zaključke svako za sebe i za društvo u cjelini.

Uostalom , ako su Spartanci prije 2.500 - 3.000 godina mogli imati sistem u kojem svako ko nije sposoban da se brine o sebi i doprinosi društvu, pa makar i ne svojom krivicom (invalidnosti i fizičkom i mentalnom), treba biti ostavljen da crkne, zašto bi BiH 2.500 - 3.000 godina nakon Sparte bila drugačija?
Ako ti sta znaci, ja sam protiv takvog drustva.

No uspjesno je iskoristena stara finta, zavadi pa vladaj. Budzetlije vs realni sektor, povlastenima da se sukne itd...

Ja ponavljam ko papagaj, ZOR jeste tu da stiti slabije radnike, za dobre nije nikad ni bio potreban. Samo sto svi pomisle na salterusu, a niko na covjeka koji oboli od raka ili nema ud.
dust in the wind

#1068 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by dust in the wind »

bumerangss wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Oh, šuti. O tome se ne priča.
I ja se to pitam jer inace evo tri godine kad objave svaki mjesec oko desetog da pocinje isplata ratnih vojnih invalidnina i sehidskih penzija i kazu da je federalno ministarstvo uplatilo 25 miliona i nesto KM svaki mjesec evo vec tri godine! A svakog mjeseca, na zalost, umire na desetine da ne kazem stotine RVI i roditelja pa i supruga sehida a djeca su vec odavno izasla iz prava jer imaju pravo do 25-te godine zivota ako su na redovnom skolovanju... a oni i dalje svaki mjesec uplatili 25 miliona! kome li idu ti milioni!? :-)
naravno da i tu treba praviti reviziju i to zestoku. bog te pitao ko sve uzima taj novac i jede ovu drzavu kao termit. sve prekontrolisati i onda da vidim cija majka crnu vunu prede. :bih:
razonoda

#1069 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by razonoda »

ovako amerikanci razmisljaju:

33%: Afraid no one else at my company can do the work
28%: Fear of getting behind
22%: Complete dedication to company
19%: Want a promotion
19%: Feel like they can’t be disconnected
18%: Want a pay raise
17%: Afraid of not meeting goals
17%: Fear of losing job
16%: Believe working is better than not working
13%: Want to outperform colleagues
6%: Afraid of the boss
ovako @mirza15

Po tebi je sasvim normalno da radnik zivi za firmu. Cak i onda kada ta firma zaradjuje cifru koja se pise sa 6 nula na kraju godine? Dakle, radio sam kod privatnika i reci cu samo da covjek ne zivi da bi radio za neku sicu, a da gazdi zaradi lagodan zivot u svili i kadifi. Covjek radi da bi zivio. Ja hocu da gledam svoje dijete kako odrasta. Hocu da ga odvedem na izlet, more, planinu. Hoce svaki svoj slobodan trenutak da provedem sa njim i sa suprugom. Hocu da ga gledam njegovu radost dok ga ucim plivati. Hocu da odem na termin sa rajom i odigram lopte. Hocu da imam para da svake sedmice platim taj termin. Imam poznanika koji radi u betonari. Juce je u 3 ujutro otisao na posao, a dosao sinoc oko 10 kuci. Onome (place mi se kada se sjetim) djeca poginuse u Nedelju jer je iz pionirske doline morao sa njima doci na posao. To ti zagovaras? Takav nacin zivota? Neka gazda hebe i ne vadi, uziva, a da radnici nemaju zivota? Ja sam mislio da su se generacije prije nas davno izborile za nesto drugo. Valjda necemo mi opet morati.

Ne razumijem stav --mladog covjeka-- zasto uopste radis za NEKOG GAZDU, sa ovakvim stavom .
BAS mislis da gazde nemaju porodicu.

To je kad ''romkinja sa djetetom u narucju prosi''-----meni ne treba samo mi daj za dijete. :shock:
KatarinaKosaca

#1070 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Novak20 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol

Što te pogodi.....

Pravim RVI svaka čast, njih nije strah revizije...........
Nisam se referirala na reviziju nego naknadu i njenu visinu.
Hakiz

#1071 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

Novak20 wrote:

Što te pogodi.....

Pravim RVI svaka čast, njih nije strah revizije...........ni ZOR-u.
I pravim invalidima se može svašta uraditi. Prvo, može se propisati da neko umanjenje sposobnosti iznosi manji stepen invalidnosti nego do sada. Drugo, može se za isti stepen invalidnosti propisati manje naknada nego do sada. Treće, može se reći da neko umanjenje sposobnosti koja je do sada potpadala pod invalidnost od sada više nije invaidnost.

Gore navedeno nema veza sa ZOR-om, nego sa socijalom.

Po novom ZOR-u invalidi koji sada rade mogu lakše ostati bez posla, to je 4. posljedica koju i pravi invalidi mogu imati.

Ne mora biti samo da će lažni invalidi imati posljedice. I pravi invaldi mogu biti oštćeni.
Mister Yes

#1072 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mister Yes »

Sve me ovo podsjetilo na ovu dječiju pjesmicu:

Bumbari se sastali,
pa na pčele napali,
kakav je to red,
pa ne date med.

Pčele rekle radite,
pa se onda sladite,
nije to za nas,
rekoše u glas.

:lol:
Novak20

#1073 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

KatarinaKosaca wrote:
Novak20 wrote:

Što te pogodi.....

Pravim RVI svaka čast, njih nije strah revizije...........
Nisam se referirala na reviziju nego naknadu i njenu visinu.
Uz dužno poštovanje, kad se spašava budžet onda svi treba da trpe. Revizijom ili smanjenjem naknada ako su pravi RVI solidarni sa lažnim RVI kojih svakako ima.
razonoda

#1074 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by razonoda »

Mister Yes wrote:Sve me ovo podsjetilo na ovu dječiju pjesmicu:

Bumbari se sastali,
pa na pčele napali,
kakav je to red,
pa ne date med.

Pčele rekle radite,
pa se onda sladite,
nije to za nas,
rekoše u glas.

:lol:
:lol: :thumbup:
Hakiz

#1075 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

madner wrote:
Hakiz wrote:

Ako ti sta znaci, ja sam protiv takvog drustva.

No uspjesno je iskoristena stara finta, zavadi pa vladaj. Budzetlije vs realni sektor, povlastenima da se sukne itd...

Ja ponavljam ko papagaj, ZOR jeste tu da stiti slabije radnike, za dobre nije nikad ni bio potreban. Samo sto svi pomisle na salterusu, a niko na covjeka koji oboli od raka ili nema ud.
Hvala. Mislim da sam iz tvojih dosadšnjih postova uspio shvatiti šta hoćeš reći :)
Post Reply