ado-šampion wrote:S tim da su Japanci dosta tvrdoglaviji od Korejanaca, ali tu ima i do toga da Toyoti toliko dobro ide na americkom trzistu. Mislim da sad cak Korejanci imaju ako nista jednako dobre modele kao Toyota na evropskom trzistu, sto nije mala stvar s obzirom kakvo su smece pravili do 10 godina unazad.
Nikada ne kudi konja kojeg nisi jahao. Ja sam svog prvog Korejanca kupio 2001.g., vozio ga 5 godina, presao 100.000km, uz jednu zamjenu semeringa u garantnom roku, drugog 2006.g., vozio 4 godine i nekih 80.000km i za to vrijeme promijenjene samo gumice balans stange (vjerovatno zahvaljujuci BiH cestama), takodjer u garanciji i evo treci je jos u eksploataciji, nesto malo vise od 60kkm, promijenjena gumica termostata naravno u garanciji i to je to. Vozi i uzivaj.
Takodjer sam bio vlasnik i jednog Sorenta 2.5 CRDi, kupljen polovan sa cca. 150kkm, vozen oko godinu dana bez ikakvih problema. Auto pravi terenac, sa sasijom za razliku od ovih SUV igracaka.
Evo ti jedan primjerak "smeca" sa priznatih 300.000km i 13 godina.
http://www.olx.ba/artikal/19950867/kia- ... 5-crdi-ex/
Ne znam samo kako se nije raspao do sad.
Evo jos jedan, 15 godina star.
http://www.olx.ba/artikal/15345389/kia-rio-1-3/
Ne znam samo kako se sa ovim godinama i kilometrazama nisu prosuli. Pravo me cudi.
Prije 10 godina je bila 2006.g., e da vidimo sta su tada pravili Korejanci.
Accent, Getz, Terracan, Santa Fe, Sonata, Tucson, Picanto, Rio, Cerato, Sportage, Sorento...
Vecina ovih modela imala je veoma pouzdane CRDi motore (dok se VAG baktao sa vec prevazidjenim PD-om) i atmosferske benzince. Vec tada su davali trogodisnju garanciju na kompletno vozilo (ili 100.000km) sto je bila misaona imenica za mnoge proizvodjace. Da su bili toliko smece, do sada bi ti proizvodjaci davno propali, a ne bi ovoliko napredovali i povecavali proizvodju i prodaju, kao i dobacili do 7 godina garancije sto ne daje niko drugi. Dakle, neko ko prodaje smece ne moze ici naprijed, nego potonuti do potpunog nestanka. Korejski proizvodjaci u zadnjih par decenija znaju samo za uzlaznu liniju.
Da ne govorimo tek o potrosackoj elektronici korejskih brendova koji su vec duze vremena rame uz rame s najvecim japanskim proizvodjacima, a evropskih proizvodjaca tu nema ni na mapi. Do prije 30ak godina, sinonim za elektroniku su bili Loewe, Telefunken, Grundig, Saba a gdje su sada? Telefunken i Grundig- Turci, a ostalih nigdje.
Slicno ce se vjerovatno brzo dogoditi i sa auto industrijom. A ne zaboravimo i Kineze koji ce prejebati i Japance i Korejance, a o Evropljanima i da ne govorimo, brze nego sto mislimo. Neki automobilski brendovi ce vjerovatno opstati samo tako sto ce im Kinezi kupiti ime, a proizvodice se u Kini, kao sto je uradjeno u elektronskoj industriji.
I da znas, ne zivi se od stare slave jer mladi lavovi zadave starog dok si rekao piksla.