Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Malo upoznavanja sa historijom kompanije u vlasnistvu porodice Hariri u Saudiji, i zasto je bilo tako lako nagovoriti Saada da bude Saudijska podguzna muha.
The company had recently shut down the canteen for foreign workers. Some workers continue to rely on food donations from some community groups and embassy personnel.
The workers cannot leave their accommodations because their residence permits known as “Iqama” have expired. Only their employers can renew the expired permits. This would entail enormous costs given the immigration penalties involved per worker. If caught, they will be given prison sentences. The expiration of their “Iqama” also complicates other matters, such as closing of bank account and inability to call home because retail outlets look for these permits before selling SIM cards or mobile-phone credits. Their lack of mobility due to lack of a valid permit also prevents these workers from going to the nearest embassy or consulate to seek help.
Crime has risen inside the workers’ accommodations and company premises. Company cars were overturned, housing units burned to the ground, and pickets have continued.
Za ocekivati je veliko sranje u narednom periodu.
Nakon potpunog fijaska sa Haririjem, Salehom, Katarom a pogotovo nakon Trumpove odluke o Jerusalemu (kako zapadni tako i muslimanski mediji pisu o tome da je Jerusalem prodat uz blagoslov MBS-a i bin Zayeda), dvojac ce morati povecati svoj ulog. Stvari ne stimaju ni unutar koalicije, Sisi vodi sve samostalniju politiku.
Moja je pretpostavka da ce jos zesce krenuti na Houthije u Jemenu. Najmanje je riskantno, najslabiji je protivnik, mediji nisu toliko zainteresovani. I to najbolje opisuje rizik politike koju forsiraju MBS i MBZ: de facto revolucija u Saudijskoj Arabiji, po pitanju i unutrasnje i vanjske politike, se mora necim opravdati. Opozicija unutar vladajucih porodica je jaka. Za sada nemaju ama bas nikakve rezultate. Kako rezultata nema, ulozi se moraju povecavati i postajati sve riskantniji - sve do konacne pobjede ili konacnog poraza. Sredine nema.
Koliko znam niko se nije dotakao jedne vrlo interesantne stvar, a to je pocetak priblizavanja Turske i Jordana. Do sada ti odnosi nisu bili nimalo bliski, medjutim izgleda da se stvari mijenjaju. Interesantan je timing (prekjuce) posjete kralja Abdullaha Turskoj, te poruke sa zajednicke preskonferencije kralja Abdullaha i Erdogana. U tom kontekstu je bitno znati da Jordan, tj Hashemiti polazu pravo (priznato od vecine, ukljucujuci i Izrael) na upravljenje muslimanskim i krscanskim svetim mjestima u Jerusalemu.
Isto tako, nakon skorasnje indirektne ali ipak vrlo zestoke kritike na racun S.Arabije i Abu Dhabija, Kuvajt je de facto presao u tabor Turska-Katar. Reakcije Jordana i Kuvajta idu u prilog glasinama da je dvojac MBS-MBZ aminovao Trumpovu odluku o Jerusalemu.
Last edited by Opetja033 on 19/12/2017 09:38, edited 1 time in total.
Naravno da ovo priznanje ima svoje pozadinske "radove" u smislu prethodno date saglasnosti Rijada, Abu Dabija, Maname...
Međutim, čini mi se da komentatorima sada promiče mogućnost koju je Trump ostavio nekom vrlo drugom da, hipotetički, jednim potezom zabije nedostižni hat-trick.
Priznanje istočnog Jerusalima za glavni grad Palestine.
The saga of the only Leonardo Da Vinci painting in private hands has taken another twist with reports that US intelligence has identified the Saudi crown prince, Mohammed bin Salman, as the true buyer of the work, which was sold for $450m (£335m) at auction.
The claim will raise eyebrows, coming in the midst of a sweeping anti-corruption drive in the kingdom that has seen 159 business leaders, including members of the royal family, imprisoned in a five-star hotel over allegations of financial malfeasance.
Međutim, čini mi se da komentatorima sada promiče mogućnost koju je Trump ostavio nekom vrlo drugom da, hipotetički, jednim potezom zabije nedostižni hat-trick.
Priznanje istočnog Jerusalima za glavni grad Palestine.
Kakav bi tek to bio potres...
Iskreno to ni meni nije palo na pamet
Samo koliko znam vecina arapskih i muslimanskih zemalja je priznala Palestinu sa Jerusalemom kao glavnim gradom? Nisam siguran, trebalo bi provjeriti.
Nego interesantna fotografija i tekst iz Sirije, vojnici FSA:
“Those who sold Iraq, will not buy Jerusalem. And those who have not shed a tear over Aleppo, Sanaa will not make them cry”
Challenger__ wrote:Ništa su njihove poruke. Oni su i onako preferirali Izrael u hipotetičkom sukobu između Izraela i Irana. Sjeti se intervjuisanog lika iz "FSA".
Pa preferirao sam i ja. Sta je tu cudno.
Kada je ova poruka u pitanju poenta je u boldiranim dijelovima.
Opetja033 wrote:Kada je ova poruka u pitanju poenta je u boldiranim dijelovima.
Da, Sana'a. Stvari su se, definitivno, počele odvajati od uskih ideoloških okvira. Sve mi ovo oko Qudsa/Jerusalima miriše na jedan gigantski Zio-USA promašaj.
Da, Sana'a. Stvari su se, definitivno, počele odvajati od uskih ideoloških okvira. Sve mi ovo oko Qudsa/Jerusalima miriše na jedan gigantski Zio-USA promašaj.
Neuporedivo veći od Sirije.
Da, nezamisliva situacija prije godinu dana. Nema tog analiticara koji bi ovako nesto tada mogao pretpostaviti.
Vrlo moguce (govorim za obje tvoje pretpostavke). Dolazi ponovo do pretumbavanja saveznistava, samo se bojim da ce i krvoprolice biti i mnogo vece i mnogo sire.
Neuporedivo veći od Sirije.
Ja opet mislim, a mozda fulam kilometar, da ako je bilo ko fulio sa Jerusalemom onda su to Saudija i Abu Dhabi.
Sada i najveci optimisti dovode u pitanje stabilnost Saudije. Drugi par cipela je sto jedina grupa koja moze izvrsiti obaranje vlasti je ona koja je bliska najreakcionarnijim krugovima saudijske uleme.
Gojeni H wrote:Fakat ti bi u pravu da Sirija mijenja sve na BI.
Ja sam mu neki dan isto to rekao za Siriju.
@Chelli ima jedan veliki problem: previse gleda na stvari crno-bijelo i previse se oslanja na konspirativne teorije. Ispada da je maltene svaki globalni dogadjaj vjesto isplaniran negdje iza kulisa.
Da se kani toga mogao bi fakat biti jedan ozbiljan analiticar globalnih desavanja, bez obzira na jasan proruski stav. Jbg izgradio je taj imidz ovdje na forumu pa dosta ljudi uopce nece ni da cita sta on pise. Ja koji se ne slazem sa njim u vecini stvari, ipak citam njegove komentare jer znam da vrijedi.
Opetja033 wrote:Da se kani toga mogao bi fakat biti jedan ozbiljan analiticar globalnih desavanja, bez obzira na jasan proruski stav.
No,no,no... Što bi rekao bivši senator "I'm pro-fact, not pro-Russian".
p.s.
Mufidova mala raja Antiche. I on mi je dao za pravo povodom jedne bitne stvari a to je da "nije Iran već Rusija konačni cilj". Kada sam mu to rekao prije deset godina, GROHOTOM SE NASMIJAO.
Opetja033 wrote:Da se kani toga mogao bi fakat biti jedan ozbiljan analiticar globalnih desavanja, bez obzira na jasan proruski stav.
No,no,no... Što bi rekao bivši senator "I'm pro-fact, not pro-Russian".
p.s.
Mufidova mala raja Antiche. I on mi je dao za pravo povodom jedne bitne stvari a to je da "nije Iran već Rusija konačni cilj". Kada sam mu to rekao prije deset godina, GROHOTOM SE NASMIJAO.
Danas mi daje za pravo i javno i tajno.
Vjerovao ili ne.
Ne zajebaji svega ti
A za ovo ostalo ti vjerujem. Rekao sam ti sta je po meni tvoj najveci problem, tj sta te sprijecava da fakat postanes vrhunski analiticar globalnih desavanja (ne mislim ovdje na forum) - a to nije proruski stav.
Sada sasvim iskreno pricamo: tebe citam a alkosa Zlatka Dizdarevica uopce i ne citam. Jer je on mentalno ostao u jednoj sasvim drugoj epohi i njegovi clanci nisu analiticki nego nostalgicni. Tu je kljucna razlika.
Vidio si neke stvari prije sviju nas. Sa druge strane sve fule i kontradiktornosti koje si imao nisu imale veze sa tvojim analitickim sposobnostima ili upucenoscu u stvari nego sa crno-bijelim pogledima na svijet i sklonosti ka konspirativnim teorijama. Sa malo vise nijansi u svojim pogledima, ti bi hladno mogao dobro zivjeti od ovoga.
Shvati ovo kao prijateljski savjet.
Last edited by Opetja033 on 08/12/2017 18:02, edited 1 time in total.
- Muhamed bin Selman dao da se napravi promotivni spot u kome se vojno konfrontiraju Saudijska Arabija i Iran; saudijske snage napadaju Teheran, zarobljavaju Kasima Sulejmanija a na kraju narod se raduje na ulicama Teherana mašući fotografijama ambicioznog Princa-pobjednika...
@opetja je ranije pisao o skoro potpunom debaklu saudijsko-abudabijevske politike, iako ne treba smetati s uma da drze sve institucije koje im mogu naskoditi.
@Tito i partija je vec pisao o MbS-ovoj kupovini slike. Sad je haman kupio kucu u Francuskoj vrijednu 350 miliona dolara. Fazon je da se ne moze neprimijetiti da neko samo ubacuje te vijesti uz opaske kako lafo progoni princeve ogrezle u korupciji a sam razbacuje milione.
- Muhamed bin Selman dao da se napravi promotivni spot u kome se vojno konfrontiraju Saudijska Arabija i Iran; saudijske snage napadaju Teheran, zarobljavaju Kasima Sulejmanija a na kraju narod se raduje na ulicama Teherana mašući fotografijama ambicioznog Princa-pobjednika...
Saudija i UAE najavili stvararanje novog saveza. Za ocekivati je da im se pridruzi i Bahrein, njih ionako niko nista ne pita. Definitivan uvod u raspad GCC-a jer su i Kuvajt i Oman ostavljeni po strani. Katar ne treba ni spominjati.
@Gojeni, kako stvari stoje unutar UAE? Zna se da postoje razlike u pogledu i unutrasnje i vanjske politike. Medjutim da li je Abu Dhabi toliko jaci u odnosu na ostale da sami mogu nametati svoju agendu?