Bilo je jos par slicnih gluposti i rezultat je unistavanje par godina super veze koja je trebala biti krunisana brakom.
Ko je kriv, valjda zapad i mediji
Isto onoliko puta koliko otac dobije starateljstvo nad djecom.raspitajte se koliko je puta sud B&H dodijelio zeni imovinu u slucaju razvoda u zadnjih dvadeset godina.
Sta se ima reci o feminizmu osim kroz historijski osvrt? Ovdje se vodi besmislena rasprava o necemu posve drugome a to je individualno poimanje ravnopravnosti polova. Jedina generalizacija po tom pitanju se moze izvuci na razini selo-grad, obrazovani-neobrazovani, pametni-glupi. I kolega Peppermint je samo opisao jednu manjinu, jedne izdvojene primjere a sve te krilatice koje je naveo sam cuo na mnogo drugih jezika od mnogih drugih Evropljana. Muskom sovinizmu jedino mozes pripisati neobrazovanost, smanjen intelekt, visak testerona,.. i takvih faca imas svugdje. A samo ogranicena osobat moze tu vidjeti narodnu, nacionalnu, etnicku, vjersku,.. poveznicu. Ili bolje receno neko ko zeli da tako stvari vidi.wewa wrote:PeppermintSA wrote:Feminizam nije tu da se bori isključivo protiv institucionalne mizogenije, već i protiv kulturološke. Lako je reći da zakon štiti prava svih građana ove zemlje (ako već pričamo o BiH), pa da je samim tim problem riješen. Kao što rekoh, feminizam je tu da sprovodi i tzv. društveni inžinjering, kako bi se tradicionalni, kulturološki model društvenih odnosa izmijenio.
Dakle, feminizam nije tu da se bori isključivo protiv egzistencijalne i političke neravnopravnosti žena - pravo glasa, pravo na rad, zastupljenosti u različitim nivoima vlasti, pravo na školovanje, pravo na jednaka primanja, već je tu da se bori i protiv moralističkih, najčešće seksualnih kulturoloških modela po kojem je žena de facto, makar na nivou opšte svijesti, tjelesno počinjena muškarcu. Dakle, kada dođemo do stadija društvenog razvoja u kojem se čednost, seksualni moral i takoreći ''dostupnost'' muškarcu prestane vrednovati kao nešto bitno, moćemo reći da je feminizam prevazišao svoju svrhu.
Nad ženama se kod nas vrši permanentno mentalno nasilje. ''Ona je kurva'', ''ona je drolja'', ''ona je raspuštenica'', ''muž je ostavio'', ''ona se nije udala a ima već 35+ godina'', ''viđena je s oženjenim muškarcem'', ''nema ni kučeta ni mačeta'', ''nju je cijeli grad pregazio'', ''ona je za veze/ona je samo za jebačine'', ''drolja hoda po kafanama do 3 ujutro'', ''ona se napila'', ''hoda polugola''. Nevinost, recimo, uopšte nije kategorija vrijedna pomena kada pričamo o muškarcu, dok je kod žene itekako vrednovan i nametnut atribut.
Sve navedeno nisu samo opšti izrazi već su takođe semantički postulati muško-ženskih odnosa koji isključivo važe za žene. Žena je vrijedna onoliko koliko je ''dostupna'' muškarcu. To se može vidjeti i na ovom forumu. Prvi način na koji forumaši pokušavaju u startu diskreditovati feminizam jeste što feministkinje opisuju kao ''ružne'' - dakle, ''nas ne privlači pa je shodno tome njeno mišljenje irelevantno''. Dalje, ako to ne upali kreće se sa tradicionalističkom pričom da feministkinje žele urušiti porodicu i majčinstvo, što u prijevodu znači da odbijaju biti ''dostupne'' muškarcu na tradicionalan način - ''ona ne žele biti samo moja do kraja života i ne želi rađati isključivo moje potomstvo''. Dalje, optužuju se da plivaju u hipokriziji jer tobože žele jednakopravnost, a ne žele da rade 'muške' poslove, odnosno poslove koje one fizički ne mogu raditi. Time se ti poslovi odjednom okreću naglavačke, te se od njih stvara relikvija muškog mučeništva kako bi se opravdala ženska, opet prvenstveno seksualna, počinjenost muškarcu. To otprilike glasi: ''Ja kopam u rudniku svaki dan da bih stavio kruh na sto, ona ima da bude samo moj komad mesa, sa mojim porodičnim žigom (prezime) i da rađa samo moju djecu, a ako ne želi neka ide ona kopati u rudniku''. Ne gospodo, niti je ona tvoj komad mesa, niti je njena vulva tvoja, a bome ne mora ni ići kopati u rudniku. Kada i to ne upali, forumaši se uhvate poređenja prijašnjeg i sadašnjeg stanja, kako bi dokazali da je smo dosegli vrhunac razvoja - promijenili smo zakonski okvir, nema potrebe da diramo i kulturološki. To je naravno nonsens, jer je zakonski okvir tek mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni i kulturološki. I za kraj, kad sve padne u vodu, forumaši se uhvate one stare: ''one samo kukaju, jer se žele kurvati'' - to ne kažu naravno direktno, već spomenu Keri Bredšo koja predstavlja arhetip onoga čega se muškarci boje, a to je da neće više vladati vaginom, već da će vaginom vladati žena, te da društvene norme, nametnuti konzensusi, tradicija bazirana na vjerskim učenjima neće uslovljavati ženin libido, već da će on biti u potpunosti nezavisan, a samim tim i dominantan u civilizacijskom smislu.![]()
@hAZNADAR, posljednjim postovima si malo toga rekao o feminizmu, ali sve o sebi.
Može li ijedan primjer gdje je imovina zajednički sticana u braku a sud je nakon razvoda dodijelio samo muskarcu?martymcfly wrote:46. strana rasprave, jednakost i ravnopravnost jos uvijek jedna te ista stvar.
Covjek ne mora da ti bude jednak da bi bio ravnopravan.
A za sve djevojke koje misle da su u Bosni i Hercegovini ravnopravne s muskarcima, i da je feminizam nesto sto se treba ismijavati da bi bile drugacije i pozeljnije, raspitajte se koliko je puta sud B&H dodijelio zeni imovinu u slucaju razvoda u zadnjih dvadeset godina. Gledamo serije i filmove u kojima se judi razvedu pa onda ravnopravno podijele imovinu, pa mislimo da pravna drzava tako funkcionise i ovdje. Pa se onda cudimo zasto zene ne napustaju muzeve koji su npr. nasilni prema njima i njihovoj djeci.
koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
evo da te upitam nesto, obzirom da stav o feminizmu gradis na zakonskim okvirima u BiH: slazes li se da su prava radnika ugrozena u BiH, iako je radno zakonodavstvo solidno, te propisuje adekvatnu zastitu radnika?hAZNADAR wrote:
Sta se ima reci o feminizmu osim kroz historijski osvrt? Ovdje se vodi besmislena rasprava o necemu posve drugome a to je individualno poimanje ravnopravnosti polova. Jedina generalizacija po tom pitanju se moze izvuci na razini selo-grad, obrazovani-neobrazovani, pametni-glupi. I kolega Peppermint je samo opisao jednu manjinu, jedne izdvojene primjere a sve te krilatice koje je naveo sam cuo na mnogo drugih jezika od mnogih drugih Evropljana. Muskom sovinizmu jedino mozes pripisati neobrazovanost, smanjen intelekt, visak testerona,.. i takvih faca imas svugdje. A samo ogranicena osobat moze tu vidjeti narodnu, nacionalnu, etnicku, vjersku,.. poveznicu. Ili bolje receno neko ko zeli da tako stvari vidi.
Feminizam se ovdje mijesa sa pricom o individualnim poimanjem ravnopravnosti a u stvari prica o feminizmu nema smisla. Da recimo zene nemaju pravo glasa, ne mogu voziti auto, ne mogu obnasati funkcije i raditi neke poslove, da ih zakon diskriminise oko starateljstva nad djecom,.. tada bi feminizam imao smisla i prica o tome. A u drzavi gdje ne postoji niti jedan zakon, paragraf,... gdje su zene zakinute u necemu na osnovu pola - nema ni potrebe pricati o feminizmu.
A o meni u ovom kontekstu moze samo dati sud supruga, kcerke, majka, sestre, rodice, prijateljice, radne koleginice,.... a ne neko opterecen demonima pa te zacas strpa u sablon. Ako aludiras da sam muski sovinist i tome slicno - u principu nisi nista drugacija od muskih koji za sitnicu zensko nazovu kurvom i sl.
Paradoksalno ali istinito - muski sovinisti i ufurane feminiskinje imaju jako slican mentalni sklop.
Pa to, koliko vidim mlađe generacije odrastaju na "sponzor-sponzoruša" narativu, a to je antiteza feminizmu.wewa wrote:koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
iz mog iskustva malo, premalo. a najvise osude za stavove dobijam(o) upravo od zena za ciji se bolji polozaj u drustvu zalazem(o).
Pretezno zbog snishodljivog stava prema tim zenama u smislu: "vi ne znate sta je za vas dobro, ali mi znamo". Daleko vise bi rezultata dao dijalog s tim zenama umjesto izigravanja staratelja kao nad mentalno zaostalim osobama.wewa wrote:koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
iz mog iskustva malo, premalo. a najvise osude za stavove dobijam(o) upravo od zena za ciji se bolji polozaj u drustvu zalazem(o).
KIseljak12 wrote:Pretezno zbog snishodljivog stava prema tim zenama u smislu: "vi ne znate sta je za vas dobro, ali mi znamo". Daleko vise bi rezultata dao dijalog s tim zenama umjesto izigravanja staratelja kao nad mentalno zaostalim osobama.wewa wrote:koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
evo, obojica zapravo pisete o istome.ultima_palabra wrote:Pa to, koliko vidim mlađe generacije odrastaju na "sponzor-sponzoruša" narativu, a to je antiteza feminizmu.wewa wrote:koliko uopce ima feministkinja?ultima_palabra wrote:Ali realno, koliko u bh.društvu postoji militantnih lezbo-feministkinja trećeg vala, tih što traže da dijete nosi njihovo prezime i što glavu okreću prema zapadu? I koliko imaju utjecaja na društvo?
Pogresno, stav o feminizmu gradim kroz cinjenice o pokretu - najvise kroz historiju. Djelomicno i danas i zemljama gdje zene jesu zakonski ostecene.wewa wrote:
evo da te upitam nesto, obzirom da stav o feminizmu gradis na zakonskim okvirima u BiH: slazes li se da su prava radnika ugrozena u BiH, iako je radno zakonodavstvo solidno, te propisuje adekvatnu zastitu radnika?
ako da, zasto je onda tesko prihvatiti da zene imaju pravo traziti postivanje svojih prava, bez obzira na zdravu zakonsku osnovu?
sto se tice suda o tebi - donosim ga iskljucivo na osnovu nacina na koji ucestvujes u ovoj diskusiji. a ti najbolje znas sta si sve napisao. i ne, ne aludiram nista, sve sto imam reci, kazem direktno.
KIseljak12 wrote:Definitivno obrazovanje. Pocnimo sa seksualnim jos u osnovnoj skoli (najkasnije 6. osnovne, po mogucnosti 5. razred), da se ne uce djeca po internetu (gdje ce dobiti najiskrivljeniju sliku ljudske seksualnosti), vjeronaukama (koje nemaju veze s biologijom), vrsnjacima (koji obicno metodom gluhih telefona prenose gluplju od gluplje informacije), itd.
S obzirom da ima mnogo odraslih zena koje misle da pisaju na istu rupu na koju izlazi dijete, da tusiranjem nakon seksa mogu sprijeciti trudnocu i sl, vise je nego jasno da nam je potrebno institucionalizovano seksualno obrazovanje (bez propisivanja moralnih stavova).
zasto ti je tako tesko 'pravo i obavezu zena da traze svoja prava' nazvati feminizmom?hAZNADAR wrote:Pogresno, stav o feminizmu gradim kroz cinjenice o pokretu - najvise kroz historiju. Djelomicno i danas i zemljama gdje zene jesu zakonski ostecene.wewa wrote:
evo da te upitam nesto, obzirom da stav o feminizmu gradis na zakonskim okvirima u BiH: slazes li se da su prava radnika ugrozena u BiH, iako je radno zakonodavstvo solidno, te propisuje adekvatnu zastitu radnika?
ako da, zasto je onda tesko prihvatiti da zene imaju pravo traziti postivanje svojih prava, bez obzira na zdravu zakonsku osnovu?
sto se tice suda o tebi - donosim ga iskljucivo na osnovu nacina na koji ucestvujes u ovoj diskusiji. a ti najbolje znas sta si sve napisao. i ne, ne aludiram nista, sve sto imam reci, kazem direktno.
U zakonskim okvirima BiH - feminizam i prica o tome nema nikakvog smisla.
Ono sto je istina je da je kriza opcenito u drustvu, nezaposlenost, mali protok novca, nesredjena politicka situacija, slabo funkcionalan zakon gdje se krimosi i nasilnici pustaju na slobodu, kazne minimalne,.. poslodavci ne prijavljuju radnike a sindikat nema realnu snagu.
I sve to pogadja sve slojeve drustva i u ovom kontekstu - sve polove.
Zene naravno da imaju pravo i obavezu traziti svoja prava i neznam na osnovu cega si zakljucila da je to tesko prihvatiti.Zasto praviti uopce razliku medju polovima i to isticati? I musko i zensko u BiH ima iste probleme - zasto se akcent stavlja na spol?
A tvoja direktnost -![]()
Hajde priznaj - u koji sablon, kos,.. si strpala matorog tersa Haznadara?
hAZNADAR wrote:Hajd ne rise - svega ti.PeppermintSA wrote:Feminizam nije tu da se bori isključivo protiv institucionalne mizogenije, već i protiv kulturološke. Lako je reći da zakon štiti prava svih građana ove zemlje (ako već pričamo o BiH), pa da je samim tim problem riješen. Kao što rekoh, feminizam je tu da sprovodi i tzv. društveni inžinjering, kako bi se tradicionalni, kulturološki model društvenih odnosa izmijenio.
Dakle, feminizam nije tu da se bori isključivo protiv egzistencijalne i političke neravnopravnosti žena - pravo glasa, pravo na rad, zastupljenosti u različitim nivoima vlasti, pravo na školovanje, pravo na jednaka primanja, već je tu da se bori i protiv moralističkih, najčešće seksualnih kulturoloških modela po kojem je žena de facto, makar na nivou opšte svijesti, tjelesno počinjena muškarcu. Dakle, kada dođemo do stadija društvenog razvoja u kojem se čednost, seksualni moral i takoreći ''dostupnost'' muškarcu prestane vrednovati kao nešto bitno, moćemo reći da je feminizam prevazišao svoju svrhu.
Nad ženama se kod nas vrši permanentno mentalno nasilje. ''Ona je kurva'', ''ona je drolja'', ''ona je raspuštenica'', ''muž je ostavio'', ''ona se nije udala a ima već 35+ godina'', ''viđena je s oženjenim muškarcem'', ''nema ni kučeta ni mačeta'', ''nju je cijeli grad pregazio'', ''ona je za veze/ona je samo za jebačine'', ''drolja hoda po kafanama do 3 ujutro'', ''ona se napila'', ''hoda polugola''. Nevinost, recimo, uopšte nije kategorija vrijedna pomena kada pričamo o muškarcu, dok je kod žene itekako vrednovan i nametnut atribut.
Sve navedeno nisu samo opšti izrazi već su takođe semantički postulati muško-ženskih odnosa koji isključivo važe za žene. Žena je vrijedna onoliko koliko je ''dostupna'' muškarcu. To se može vidjeti i na ovom forumu. Prvi način na koji forumaši pokušavaju u startu diskreditovati feminizam jeste što feministkinje opisuju kao ''ružne'' - dakle, ''nas ne privlači pa je shodno tome njeno mišljenje irelevantno''. Dalje, ako to ne upali kreće se sa tradicionalističkom pričom da feministkinje žele urušiti porodicu i majčinstvo, što u prijevodu znači da odbijaju biti ''dostupne'' muškarcu na tradicionalan način - ''ona ne žele biti samo moja do kraja života i ne želi rađati isključivo moje potomstvo''. Dalje, optužuju se da plivaju u hipokriziji jer tobože žele jednakopravnost, a ne žele da rade 'muške' poslove, odnosno poslove koje one fizički ne mogu raditi. Time se ti poslovi odjednom okreću naglavačke, te se od njih stvara relikvija muškog mučeništva kako bi se opravdala ženska, opet prvenstveno seksualna, počinjenost muškarcu. To otprilike glasi: ''Ja kopam u rudniku svaki dan da bih stavio kruh na sto, ona ima da bude samo moj komad mesa, sa mojim porodičnim žigom (prezime) i da rađa samo moju djecu, a ako ne želi neka ide ona kopati u rudniku''. Ne gospodo, niti je ona tvoj komad mesa, niti je njena vulva tvoja, a bome ne mora ni ići kopati u rudniku. Kada i to ne upali, forumaši se uhvate poređenja prijašnjeg i sadašnjeg stanja, kako bi dokazali da je smo dosegli vrhunac razvoja - promijenili smo zakonski okvir, nema potrebe da diramo i kulturološki. To je naravno nonsens, jer je zakonski okvir tek mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni i kulturološki. I za kraj, kad sve padne u vodu, forumaši se uhvate one stare: ''one samo kukaju, jer se žele kurvati'' - to ne kažu naravno direktno, već spomenu Keri Bredšo koja predstavlja arhetip onoga čega se muškarci boje, a to je da neće više vladati vaginom, već da će vaginom vladati žena, te da društvene norme, nametnuti konzensusi, tradicija bazirana na vjerskim učenjima neće uslovljavati ženin libido, već da će on biti u potpunosti nezavisan, a samim tim i dominantan u civilizacijskom smislu.![]()
Zao mi je ako zvucim vulgarno - ali to je jedino sto covjek moze reci na more tendencioznih gluposti i stereotipa.
Naucite se pricati o Bosni, Bosancima, Bosankama,... kroz generalnu sliku a ne kroz izdvojene primjere koje imas svugdje u svijetu.
Obrazovanje svakako.wewa wrote: kako uci u dijalog s mladim zenama koje nemaju ni elementarne pismenosti? kojima je vrhunac egzistencije postiranje selfija po drustvenim mrezama? koje pristaju na ponizavajuce odnose i podredjenu ulogu, na nasilje u vezi, zarad mogucnosti da se pohvale 'ulovom' frajera s 'dobrim autom'?
ja se licno zalazem za obrazovanje. i to obrazovanje za sve. kad jednom opismenimo nove generacije, kad budu u stanju kriticki razmisljati i donositi sudove i odluke zasnovane na informacijama i pravom znanju, onda ce biti lako uspostaviti dijalog o specificnim temama.
Slazem se oko ovoga sa igrackama. No, to je obicaj svugdje u svijetu pa i u najrazvijenijim drzavama koje neko spominje ovdje kao sinonim feminizma. Industrija se mozda prilagodjava nasim unutrasnjim porivima i biologiji a to je da djeca oponasaju roditelje.wewa wrote:i da, @hAZNADAR:
ne svodi se feministicka borba samo na mijenjanje zakonskih okvira, jednako kako se borba protiv aparthejda ili rasizma u SAD ne svodi samo na zakonske okvire.
ovo drustvo je u svojoj srzi patrijarhalno, samim time i anti-feministicko. feminizam se ne zalaze za uspostavu matrijarhata, vec za ravnopravnost zena u svim aspektima zivota, za pravo i mogucnost izbora, za neopravdavanje izbora.
ogromnim dijelom su za patrijarhat kod nas krive upravo zene - jer svoje muskarce tretiramo drugacije nego zene koje nas okruzuju. jer odgajamo sinove drugacije nego kceri. jer pristajemo da nas tretiraju drugacije.
tebi ce vjerovatno zvucati banalno, ali meni je odlicna ilustracija polozaja zena kod nas novi bingov katalog igracaka:
prvi dio je posvecen djecacima - tu su igracke kojima se nesto gradi, koje zahtijevaju kombinovanje, koje poticu na razmisljanje; potom ide dio za djevojcice - sve su igracke roze, pa i minijaturna barbie pegla i barbie usisivac.
ja imam dvije kceri i sina. svi u kuci koji su radno sposobni znaju ukljuciti peglu, nije neka mudrost. ali bome i svi znaju upotrijebiti klijesta. da li ce i koliko cesto u svojim zivotima koristiti jedno ili drugo - na volju im i mogucnosti. moje i njihovog oca je bilo da ih naucimo.
Dakle - vrlo je jasno u koji okvir si me smjestila.wewa wrote:@hAZNADAR, vjerovatno ovo dzaba pisem, ali eto...
ne svodi se zivot zene na privlacenje muskaraca. tvoja je greska upravo u tome sto zensko postojanje definiras iskljucivo u odnosu ili na usporedbi sa muskarcima. pokusaj razmisljati o zenama kao jednakovrijednim ljudskim bicima, mozda ti bude lakse shvatiti o cemu feminizam prica.
zapravo smo poceli s matrijarhatom...hAZNADAR wrote:Slazem se oko ovoga sa igrackama. No, to je obicaj svugdje u svijetu pa i u najrazvijenijim drzavama koje neko spominje ovdje kao sinonim feminizma. Industrija se mozda prilagodjava nasim unutrasnjim porivima i biologiji a to je da djeca oponasaju roditelje.wewa wrote:i da, @hAZNADAR:
ne svodi se feministicka borba samo na mijenjanje zakonskih okvira, jednako kako se borba protiv aparthejda ili rasizma u SAD ne svodi samo na zakonske okvire.
ovo drustvo je u svojoj srzi patrijarhalno, samim time i anti-feministicko. feminizam se ne zalaze za uspostavu matrijarhata, vec za ravnopravnost zena u svim aspektima zivota, za pravo i mogucnost izbora, za neopravdavanje izbora.
ogromnim dijelom su za patrijarhat kod nas krive upravo zene - jer svoje muskarce tretiramo drugacije nego zene koje nas okruzuju. jer odgajamo sinove drugacije nego kceri. jer pristajemo da nas tretiraju drugacije.
tebi ce vjerovatno zvucati banalno, ali meni je odlicna ilustracija polozaja zena kod nas novi bingov katalog igracaka:
prvi dio je posvecen djecacima - tu su igracke kojima se nesto gradi, koje zahtijevaju kombinovanje, koje poticu na razmisljanje; potom ide dio za djevojcice - sve su igracke roze, pa i minijaturna barbie pegla i barbie usisivac.
ja imam dvije kceri i sina. svi u kuci koji su radno sposobni znaju ukljuciti peglu, nije neka mudrost. ali bome i svi znaju upotrijebiti klijesta. da li ce i koliko cesto u svojim zivotima koristiti jedno ili drugo - na volju im i mogucnosti. moje i njihovog oca je bilo da ih naucimo.
Pa u vrticu u najranijoj dobi gdje su sve igracke dostupne - curice se spontano okupe na improvizovanu cajanku oponasajuci mame, ili cesljaju barbike,... a djecaci se late alata ili vjerovatno zbog viska testerona krenu praviti hijerarhiju u grupi gdje je najjaci glavni.
Mi smo evolutivno vrsta koja je od najranijih dana u coporu gdje su muzjaci glavni - naravno ne demokratski vec silom. I danas imamo atavizme gdje muski imaju poriv za lovom, sukobom a zene za skupljanjem i instintkom za djecu koji je neuporedivo jaci nego kod muskih.
Ta se biologija poslije u civilizaciji preinacila u tradiciju, a iz tradicionalnih okvira su potekle i vjere, drzave, zakoni, kulture,...
Nase drustvo nije bukvalo patrijarhalno. Bolje formulisano bi bilo da ima tradiciju gdje se ocituje i patrijarhalizam. A to vidim svugdje po Evropi.
Feminizam je bio i ostao pokret koji se bori za zakonska izjednacavanja prava zena i samo u tom okviru i ima smisao. Ima mnogo dodirnih tacaka sa humanizmom ali je u biti bio i ostao fokusiran samo na zene.
razbacujes se opcim mjestima i ne zelis prihvatiti da zene koje 20 godina, koliko si ti odsutan iz ovih krajeva, zive u bh drustvu i suocavaju se sa razlicitim oblicima sovinizma imaju pravo da svoju borbu za bolji polozaj u drustvu nazivaju feministickom, jer TI smatras da je feminizam opravdan samo ako se radi o nastojanju da se osigura ravnopravnost i zastita u zakonskim okvirima.hAZNADAR wrote:Dakle - vrlo je jasno u koji okvir si me smjestila.wewa wrote:@hAZNADAR, vjerovatno ovo dzaba pisem, ali eto...
ne svodi se zivot zene na privlacenje muskaraca. tvoja je greska upravo u tome sto zensko postojanje definiras iskljucivo u odnosu ili na usporedbi sa muskarcima. pokusaj razmisljati o zenama kao jednakovrijednim ljudskim bicima, mozda ti bude lakse shvatiti o cemu feminizam prica.
A kazes da pricas direktno![]()
I kome je onda dzaba pisati![]()
Na ovom forumu cesto srecem ljude koji bilo da se radi o politici, historiji, kulturi,... imaju vrlo, vrlo krut okvir i sablon. Crno bijeli svijet koji olako etiketira i ne dopusta bilo koju nijansu sive. Mislim da je vrlo bezvezna ova situacija gdje bi kao trebao objasniti da zene smatram jednakopravnim bicimaNa svu srecu osobama tog spola koje mi znace ne moram to dokazivati,... a tebi mislim da to nije ni moguce. Rekao bih da si opterecena malo sovinizmom i da imas fobiju od toga.
Poenta mog ranijeg posta i citiranja bloga nije na smisao privlacenja muskarca - vec na pogubnost malogradjanskog trenda kojeg neko zove feminizmom. Pogubnost od koje niko nema koristi. Smisao zivota i naseg postojanja se svodi na mnoge stvari a veza, ljubav, sex, porodica, djeca,.. su nesto jako bitno. Veza izmedju muskarca i zene, zdrava tolerantna veza su stub drustva. Medjutim koliko god da je za zdravu vezu pogubna gruba silom odrzana muska dominacija - toliko je poguban i feminizam u izdanju kako ga mi tumacimo.
U mojoj vezi niko nije dominantan. U tvojoj je ocito da si ti.