Puno gledas Alexa Jonesanosara wrote:ameri misle i da je invazija na Irak i Afganistan pitanje casti i dostojanstva...jefferson wrote: Vecina amerikanaca zivi dostojanstveno, neki zive od jednog posla dostojanstveno ali rade jos jedan, a neki moraju raditi dva ili tri posla.
Ali ne mozemo svi biti doktori, suci, profesori, bankari itd, itd. Ili bi ti da ti drzava garantuje posao, stanarsko pravo, itd? Moje pitanje tebi je onda: A gdje je tu produktivnost ako je sve zagarantovano?
Druga stvar, sloboda nije pravo na rad. Sloboda je pravo na zivot. Imas X ljudi koji rade na svojim faramama i sebe izdrzavaju i u americi se smatraju ektremnim radikalima jer nece da placaju nikakve poreze niti priznaju vladu, jer po njima, ako placaju poreze i u njihov zivot se mejsa vlada onda nisu slobodni.
Ti mjesas slobodu sa socijalom!
Kakva je socijala to da mozes zivjet ljudski radeci samo jedam posao...? Nesto si pobrkao...
A evo i profita u drzavi koja je garantovala posao, stanarsko pravo i jos ponesto...
Da se vratimo temi, zanimljiva je...BiH je za postojanja Jugoslavije, nastanjivalo 18 posto stanovništva, a u njoj je ostvarivano i 13,6 posto bruto društvenog proizvoda tadašnje SFRJ. Indeks razvijenosti u odnosu na prosjek one države bio je oko 0,75 promila, dakle, bili smo ispodprosječno razvijeni u odnosu na Jugoslaviju. Međutim, ta Jugoslavija je na tadašnjoj listi članica Ujedinjenih Nacija bila na 27. mjestu po BVP i na 28. mjestu po BDP per capita. Jugoslavija je imala, a nama je pripadalo ovih 13 posto, 77 milijardi američkih dolara BDP, odnosno 111 BDP po kupovnoj moći. Po tadašnjoj metodologiji obračuna, BiH je imala BDP od 10,5 milijardi, ovo je nešto niži broj nego što bi bio kad bi se današnja metodologija primijenila, odnosno imala je 15 milijardi po kupovnoj moći. Razmjena uvoz plus izvoz sa inozemstvom bio je 23 tadašnjeg BDP sa inozemstvom i 58 posto BDP sa drugim republikama. Dakle, 81 posto BDP je bilo u razmjeni. To je nezamisliva cifra za današnje vrijeme, jer sad su ove druge republike neovisne države. Vanjsko-trgovački sufi cit BiH, ovo je krunski broj, je bio pola milijarde u 1990. godini američkih dolara ili 5 posto tadašnjeg BVP. Sufi cit 5 posto!
USA fan page
- em11r
#1051 Re: USA fan page
-
Fudo387
#1053 Re: USA fan page
Ne misle, najveci kriticari ove avanture su upravo Ameri. Vecina smatra da je to bilo bespotrebno, besmisleno.nosara wrote:ameri misle i da je invazija na Irak i Afganistan pitanje casti i dostojanstva...
Ove ratove su isposlovale lobisticke kuce naftne i vojne industrije.
Da se razumijemo, nece oni sada imati nesanicu zbog svega sto je tamo uradjeno, njih ipak najvise pogadja to sto sve te gluposti oni moraju
platiti u americkim dolarima, a tu su kad su emocije u pitanju najtanji.
- Grover
#1054 Re: USA fan page
Većina Amerikanaca robuje dostojanstveno..

Last edited by Grover on 25/02/2015 19:15, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#1055 Re: USA fan page
Nisi rekao nijednu laz. Problem je kad sve to vidis izbliza shvatis da i Amere i Ameriku boli chuna za vise stotina hiljada ubijenih.Fudo387 wrote:Ne misle, najveci kriticari ove avanture su upravo Ameri. Vecina smatra da je to bilo bespotrebno, besmisleno.nosara wrote:ameri misle i da je invazija na Irak i Afganistan pitanje casti i dostojanstva...
Da se razumijemo, nece oni sada imati nesanicu zbog svega sto je tamo uradjeno, njih ipak najvise pogadja to sto sve te gluposti oni moraju
Ameri se ne protive ratu, osim malog broja, iz nekih vjerskih, ljudskih, ili moralnih razloga. Problemi nastaju kada se ne pobjedjuje i to sto je moguce brze.
Stotine hiljada ubijenih nisu brojke. To su razni Ahmedi, Mustafe, Karlosi, koji su imali svoje porodice, snove, ambicije ...
Ponovicu, nema neceg pretjerano loseg u unutrasnjem uredjenju SAD-a. Iako bih i ovu izjavu stavio u ler, poslije 2001. godine.
Problem je sto se SAD mijesaju u unutrasnja pitanja drugih zemalja. Nelegalno svrgava vlade, proizvodi ratove, vrsi egzekucije nepodobnih ...
Sta treba da me boli da bi me interesovalo unutrasnje uredjenje tudje zemlje? Njihova zemlja, njihovi problemi.
-
Fudo387
#1056 Re: USA fan page
Prijatelju, daleko je ovo vise od neke drzave koja bere svoju brigu i ne zamara se drugima.Gojeni H wrote:Problem je sto se SAD mijesaju u unutrasnja pitanja drugih zemalja. Nelegalno svrgava vlade, proizvodi ratove, vrsi egzekucije nepodobnih ... Sta treba da me boli da bi me interesovalo unutrasnje uredjenje tudje zemlje? Njihova zemlja, njihovi problemi.
Ovo je imperija, a dokle ce ovako...jbg, vidjecemo.
To o cemu pricas postoji od kad pisemo istoriju, nekog je handrio Rim, nekog Dzingis Kan, nekog Sultan...kako god, mescini da smo mi danas
malo bolje prosli od predaka.
- jeza u ledja
#1057 Re: USA fan page
Zanima me kojom si naucnom metodom zakljucio da "Amere boli cuna za vise stotina hiljada ubijenih"?Gojeni H wrote:Nisi rekao nijednu laz. Problem je kad sve to vidis izbliza shvatis da i Amere i Ameriku boli chuna za vise stotina hiljada ubijenih.Fudo387 wrote:Ne misle, najveci kriticari ove avanture su upravo Ameri. Vecina smatra da je to bilo bespotrebno, besmisleno.nosara wrote:ameri misle i da je invazija na Irak i Afganistan pitanje casti i dostojanstva...
Ameri se ne protive ratu, osim malog broja, iz nekih vjerskih, ljudskih, ili moralnih razloga. Problemi nastaju kada se ne pobjedjuje i to sto je moguce brze.
Stotine hiljada ubijenih nisu brojke. To su razni Ahmedi, Mustafe, Karlosi, koji su imali svoje porodice, snove, ambicije ...
Ponovicu, nema neceg pretjerano loseg u unutrasnjem uredjenju SAD-a. Iako bih i ovu izjavu stavio u ler, poslije 2001. godine.
Problem je sto se SAD mijesaju u unutrasnja pitanja drugih zemalja. Nelegalno svrgava vlade, proizvodi ratove, vrsi egzekucije nepodobnih ...
Sta treba da me boli da bi me interesovalo unutrasnje uredjenje tudje zemlje? Njihova zemlja, njihovi problemi.
Forum pun humanista jbt.
Zajebana je to privilegija, da zivis u jednoj maloj zemlji koju se nista ne pita i da s visine posmatras ljude koji zive u onim vecim.
Last edited by jeza u ledja on 25/02/2015 22:09, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#1059 Re: USA fan page
A u Americi se ne zivi dostojanstveno od rada? Hmm, imas visoke standarde za jednog Bosanca.Cybernetic wrote: Ne druze. Ja slobodu shvatam kao pravo na rad od kojeg covjek moze dostojanstveno zivjeti.
PS: Nisam ti ja "drug".
-
jefferson
#1060 Re: USA fan page
A koje to zemlje ne rade takve stvari? Pa bivsa Juga je odmah se umjesala u unutrasnje poslove Grcke, gdje je orzjem snadbjevala Grcke komuniste. Kina danas dar mar pravi po Liberiji, Siera leoneu itd, ali jbg, nije na TV pa se o tome ni ne prica jer pazi sad, u Kini se o tome ne smije pricati.Gojeni H wrote:Nisi rekao nijednu laz. Problem je kad sve to vidis izbliza shvatis da i Amere i Ameriku boli chuna za vise stotina hiljada ubijenih.Fudo387 wrote:Ne misle, najveci kriticari ove avanture su upravo Ameri. Vecina smatra da je to bilo bespotrebno, besmisleno.nosara wrote:ameri misle i da je invazija na Irak i Afganistan pitanje casti i dostojanstva...
Rusija? Jel treba obrazlagati ovo? Iran? Pa Iran prakticno vlada danas Irakom, finansira Asada, Hezbolah itd. Venecuela? Od njih niko ziv u komsiluku ziv en moze ostat, pogotovo Kolumbijci. Evropske drzave? Isto kao i Rusija, bespotrebo obrazlagati.
Fazon je sto u SAD mediji su najagresivniji i imaju najvecu slobodu pa se sve zna, pa onda holivu dapravi neki film koji govori o sranjima americke vlade, i onda svi govore: amerikanci se mjesaju u tudje poslove. How yes no, eto ostale zemlje sve moralni stub do moralnog stuba.
Putin uze Krim, i opet pola foruma ovdje dozivi orgazam kada se njegovo ime spomene, a vamo pricaju o grckoj demokratiji i slicno
- Altair_SA
#1061 Re: USA fan page
Jos im fino coe'k otvorio temu da tamo prosipaju hejt, al dzaba, kompleksi su ti cudo
Hvala ti Ameriko za svaku bombu koja je pomogla odbrani moje zemlje Bosne i Hercegovine od agresije cetnickog otpada

Hvala ti Ameriko za svaku bombu koja je pomogla odbrani moje zemlje Bosne i Hercegovine od agresije cetnickog otpada
- Grover
#1062 Re: USA fan page
Hvala ti Ameriko što si četiri godine ginula i žrtvovala se da BiH spasiš od četničkog agresora..
-
Avetinho
#1063 Re: USA fan page
A jesu vas dobro naprasili, a ubrzo nakon toga i na Kosovu.Grover wrote:Hvala ti Ameriko što si četiri godine ginula i žrtvovala se da BiH spasiš od četničkog agresora..
- JohnnyS
#1064 Re: USA fan page
Ne valja kad intervenira, ne valja ni kad ne intervenira.
Kako ide ona poslovica o rđavom kurcu i dlakama?
- Grover
#1065 Re: USA fan page
Ne kažem da ne valja kad intervenira, ali ostaje pitanje što se čekalo 4 godine? Da se problem sam reši?JohnnyS wrote:Ne valja kad intervenira, ne valja ni kad ne intervenira.
-
AmirBaa
#1066 Re: USA fan page
Predlazem ti da se obrazujes malo, za pocetak. A vrlo jednostavan odgovor: cekala se europa !Grover wrote:Ne kažem da ne valja kad intervenira, ali ostaje pitanje što se čekalo 4 godine? Da se problem sam reši?JohnnyS wrote:Ne valja kad intervenira, ne valja ni kad ne intervenira.
- JohnnyS
#1067 Re: USA fan page
Grover wrote:Ne kažem da ne valja kad intervenira, ali ostaje pitanje što se čekalo 4 godine? Da se problem sam reši?JohnnyS wrote:Ne valja kad intervenira, ne valja ni kad ne intervenira.
Prokleti pacifisti su ih zaustavljali.
- Altair_SA
#1068 Re: USA fan page
Makar su intervenisali i Boga mi dobro su naprashili cetalje, fino je bilo slusati kako kmece kad ih neko karaGrover wrote:Hvala ti Ameriko što si četiri godine ginula i žrtvovala se da BiH spasiš od četničkog agresora..
Nego, sta bi tek bilo da smo imali Rusiju umjesto USA u to vrijeme...? Ah, ubjedjen sam da bi ruje dosle da nam pomognu i vojnom intervencijom bi jos u samom startu zaustavili cetaljskog agresora, ma garant bi, 100%
Ali posto je tema USA, malo zahvalnice njima, posebno ovima dole, hvala za sve bombe koje su przile agresora, THANK YOU USAF

- Grover
#1069 Re: USA fan page
Da li ste spremni da čujete gorku istinu?
Amerika je na kraju intervenisala jer bi u suprotnom bila potpuno demaskirana kao saučesnik.
Amerika je na kraju intervenisala jer bi u suprotnom bila potpuno demaskirana kao saučesnik.
-
jefferson
#1070 Re: USA fan page
Grover wrote:Da li ste spremni da čujete gorku istinu?
- JohnnyS
#1071 Re: USA fan page
jefferson wrote:Grover wrote:Da li ste spremni da čujete gorku istinu?
Amerika je na kraju intervenisala jer bi u suprotnom bila potpuno demaskirana kao saučesnik.![]()
![]()
![]()
![]()
Sad su rat nastavili cjepivima.
-
Cybernetic
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1073 Re: USA fan page
Hamerikansketa vojna ubljizin ruskaja zemlja...
Hebemliga nedje na sjeveru preko potoka
- Gojeni H
#1074 Re: USA fan page
Priznajem, nikakvo naucno iskustvo.jeza u ledja wrote: Zanima me kojom si naucnom metodom zakljucio da "Amere boli cuna za vise stotina hiljada ubijenih"?
Forum pun humanista jbt.
Zajebana je to privilegija, da zivis u jednoj maloj zemlji koju se nista ne pita i da s visine posmatras ljude koji zive u onim vecim.
Zakljucak donesen nakon rada s Amrikancima, boravka u Americi ...
Nije to nikakav pogled odozGoram.
Po tvom, drzavljanin Luksemburga bi se trebao osjecati manjim od makovog zrna.
Koliko velikim se osjecam, ne odlucujem na osnovu drzave u kojoj zivim, ali i da je tako, i da je Bosna najmanja drzava na svijetu, ja bih se ponovo osjecao najGolemijim.
Ali eto da i ja tebe podjebem da bih se osjecao pobjednikom, zivis u najvecoj, demokratskijoj, hrabrijoj, ... a dolazis na bosanski forum.
E, jebiga ...
- Gojeni H
#1075 Re: USA fan page
Island se mijesa samo u kitove i to je model za sve ostale zemlje.jefferson wrote: A koje to zemlje ne rade takve stvari? Pa bivsa Juga je odmah se umjesala u unutrasnje poslove Grcke, gdje je orzjem snadbjevala Grcke komuniste. Kina danas dar mar pravi po Liberiji, Siera leoneu itd, ali jbg, nije na TV pa se o tome ni ne prica jer pazi sad, u Kini se o tome ne smije pricati.
Rusija? Jel treba obrazlagati ovo? Iran? Pa Iran prakticno vlada danas Irakom, finansira Asada, Hezbolah itd. Venecuela? Od njih niko ziv u komsiluku ziv en moze ostat, pogotovo Kolumbijci. Evropske drzave? Isto kao i Rusija, bespotrebo obrazlagati.
Fazon je sto u SAD mediji su najagresivniji i imaju najvecu slobodu pa se sve zna, pa onda holivu dapravi neki film koji govori o sranjima americke vlade, i onda svi govore: amerikanci se mjesaju u tudje poslove. How yes no, eto ostale zemlje sve moralni stub do moralnog stuba.
Putin uze Krim, i opet pola foruma ovdje dozivi orgazam kada se njegovo ime spomene, a vamo pricaju o grckoj demokratiji i slicno
Ti mene opet mijesas sa prekodrinskim rusofilima, nedorecenim komunistima, i ostalom oku-ugodnom rajom. Mani me Rusije, Kine, itd.