Sarajevo u Ratu
- vješalica
#1051 Re: Sarajevo u Ratu
nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
ako nije rat i opsada smrt kenana i rame,onda mislim stvarno....jebo ti nas
-
oridjidji
-
oridjidji
#1053 Re: Sarajevo u Ratu
Kada i kako i koje prva žrtva rata u BiH teško je utvrditi. Već u martu 1992 recimo smo imali konvoj izbjeglica iz Bosanskog Novog, vjerovatno je bilo i ubijenih, gdje su tu sporadicni sukobi između Srba i Hrvata u mjestima u kojim su se mjesali do 31 marta i 1 aprila koji se smatraju danima početka rata u BiH jer tada sve ono što se činilo potiho, isplivalo je u Bijeljini sa Arkanovcima na površinu. Pa JNA je 1991 granatirala selo Ravno da bi naši političari prešučivali činjenicu da se to selo nalazilo u BiH i da je stajalo na putu JNA pri pravljenju obruča nad Dubrovnikom.supercali wrote:u sarajevu prije aprila nije bilo direktno poginulih jer u biti rat je poceo u aprilu sa barikadama i sa onim masovnim protestima sto se tice sarajeva
alu bih jeste mislim da je negdje u istocnoj bosni u nekom selu prva zrtva pala direktno
Recimo u Sarajevu je 1. marta ubijen srpski svat, 2. marta Ramo rahmetli, isto tako tu je i Kenan rahmetli, koliko se sjecam u jednom od dokumentaraca Avde Huseinovica je spomenut podatak, cini mi se u onome "Vanzemaljci iznad Sarajeva". Ako grijesim nek me ko ispravi.
Vrlo vjerovatno je zrtava bilo i prije 1 marta, pogotovo u rubnim dijelovima grada Sarajeva, gdje su Srbi bili večina.
Teško je o tome periodu govoriti pouzdano, vrlo vjerovatno bi se svi koji istražuju tematiku našeg rata, morali zavući u arhive naših medijskih kuća i o tome predratnom periodu, kako bi stigli do podataka o tome ko je kada i na kojem mjestu prvi poginuo u Sarajevu.
-
oridjidji
#1054 Re: Sarajevo u Ratu
Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
- supercali
#1055 Re: Sarajevo u Ratu
ma naravno da je tesko utvrditi koja je prva zrtva u bih a i u sarajevuoridjidji wrote:Kada i kako i koje prva žrtva rata u BiH teško je utvrditi. Već u martu 1992 recimo smo imali konvoj izbjeglica iz Bosanskog Novog, vjerovatno je bilo i ubijenih, gdje su tu sporadicni sukobi između Srba i Hrvata u mjestima u kojim su se mjesali do 31 marta i 1 aprila koji se smatraju danima početka rata u BiH jer tada sve ono što se činilo potiho, isplivalo je u Bijeljini sa Arkanovcima na površinu. Pa JNA je 1991 granatirala selo Ravno da bi naši političari prešučivali činjenicu da se to selo nalazilo u BiH i da je stajalo na putu JNA pri pravljenju obruča nad Dubrovnikom.supercali wrote:u sarajevu prije aprila nije bilo direktno poginulih jer u biti rat je poceo u aprilu sa barikadama i sa onim masovnim protestima sto se tice sarajeva
alu bih jeste mislim da je negdje u istocnoj bosni u nekom selu prva zrtva pala direktno
Recimo u Sarajevu je 1. marta ubijen srpski svat, 2. marta Ramo rahmetli, isto tako tu je i Kenan rahmetli, koliko se sjecam u jednom od dokumentaraca Avde Huseinovica je spomenut podatak, cini mi se u onome "Vanzemaljci iznad Sarajeva". Ako grijesim nek me ko ispravi.
Vrlo vjerovatno je zrtava bilo i prije 1 marta, pogotovo u rubnim dijelovima grada Sarajeva, gdje su Srbi bili večina.
Teško je o tome periodu govoriti pouzdano, vrlo vjerovatno bi se svi koji istražuju tematiku našeg rata, morali zavući u arhive naših medijskih kuća i o tome predratnom periodu, kako bi stigli do podataka o tome ko je kada i na kojem mjestu prvi poginuo u Sarajevu.
kao sto rekoh direktno poginuli povezani sa ratom u sarajevu su olga i suada i na vracama oni regruti
to je bar ono sto se zna sa sigurnoscu
- Creasy
#1056 Re: Sarajevo u Ratu
karanana wrote:11 napadaca poginulo u napadu na skolu mupa vraca?
88.
- karanana
#1057 Re: Sarajevo u Ratu
ja isto ne vjerujem jer ko se mogo suprotstaviti karisikovim specijalcima i ubiti ih 11? ona djeca?
a vikicevi specijalci pichkice, gori na vracama, na kovacicima raznorazni carapasi po onim kucama oko pumpe,.... a oni pobjednicki prelaze vrbanju mashu raji i umjesto da krenu desno ili pravo na tranzit oni sa vrbanje skrecu lijevo i odose da se bore na skenderiju
a vikicevi specijalci pichkice, gori na vracama, na kovacicima raznorazni carapasi po onim kucama oko pumpe,.... a oni pobjednicki prelaze vrbanju mashu raji i umjesto da krenu desno ili pravo na tranzit oni sa vrbanje skrecu lijevo i odose da se bore na skenderiju
- Creasy
#1058 Re: Sarajevo u Ratu
karanana wrote:ja isto ne vjerujem jer ko se mogo suprotstaviti karisikovim specijalcima i ubiti ih 11? ona djeca?
Last edited by Creasy on 07/04/2015 23:44, edited 1 time in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#1059 Re: Sarajevo u Ratu
hajde da i to cujemkaranana wrote:ja isto ne vjerujem jer ko se mogo suprotstaviti karisikovim specijalcima i ubiti ih 11? ona djeca?
vikicevci pickice
jebem ja tebi mater eto
pickice jedna
- karanana
#1060 Re: Sarajevo u Ratu
psovke me ne vrijedjaju preko interneta, morat ces bolje replicirat.Tvrtko II Kotromanić wrote:hajde da i to cujemkaranana wrote:ja isto ne vjerujem jer ko se mogo suprotstaviti karisikovim specijalcima i ubiti ih 11? ona djeca?
vikicevci pickice![]()
jebem ja tebi mater eto
pickice jedna
-
riko-ga
#1061 Re: Sarajevo u Ratu
Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote:Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
Naravno da su polozaji bili mnogo ranije oko Grada spremni.Al nije bilo sve blokirano 6.Aprila.
- dragma
- Vozim: Pješe
#1062 Re: Sarajevo u Ratu
Prava opsada je počela negdje krajem maja, početkim juna...riko-ga wrote:Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote:Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
Naravno da su polozaji bili mnogo ranije oko Grada spremni.Al nije bilo sve blokirano 6.Aprila.
- vješalica
#1063 Re: Sarajevo u Ratu
bez obzira što većina nije u pravu možda?riko-ga wrote:Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote:Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
- smurf
#1064 Re: Sarajevo u Ratu
Boze sacuvaj, cuj Vikicevi pickice. Je l' se to ti karanana zajebavas? Dibidus neprimjerno.
- karanana
#1065 Re: Sarajevo u Ratu
tog 5. aprila su se tako ponasali. naravno kasnije se ta jedinica prosirila i pokazala kao najelitnijom i isli su i ginuli gdje je bilo najgore, ali ono paradiranje pred skupstinom 5. aprila i onda skretanje ka centru dok se belaji desavaju u novom sarajevo, to je bilo pichkasto. uostalom, gdje je to na bojistu bio dragan vikic? u kojoj bici se najvise istakao?
- johntra
#1066 Re: Sarajevo u Ratu
ništa se nije dešavalo u N. Sarajevu petog aprila, sve je bilo skoncetrisano na taj dio oko Skupštine...zato su i oni miševi otjerani gore iznad vatrogasnog prema Vracama od strane specijalaca...tek je poslije krenulo sranje i provokacije po Grbavici...
-
oridjidji
#1067 Re: Sarajevo u Ratu
6 aprila su se pojedini rubni dijelovi grada granatirali. Kome nije mrsko citati, nek procita od Jove Divjaka "Ne pucaj", on upravo navodi te prve datume rata u Sarajevu i sve ono sto ih je pratilo, do toga kakve su sve informacije o vojnim dejstvima srbo-cetnika dolazile i kako su se cementirali u gradu. Da bilo je jos slobodne kretnje preko dana, a bas po mraku i nije. Da ne govorimo da je bilo i barikada.riko-ga wrote:Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote:Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru
-
oridjidji
#1068 Re: Sarajevo u Ratu
A po cemu vecina nisu u pravu?vješalica wrote:bez obzira što većina nije u pravu možda?riko-ga wrote:Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote: Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.
- zateznistub
#1069 Re: Sarajevo u Ratu
jel se ti to zajebajes sa nama ili si mrtav ozbiljankaranana wrote:tog 5. aprila su se tako ponasali. naravno kasnije se ta jedinica prosirila i pokazala kao najelitnijom i isli su i ginuli gdje je bilo najgore, ali ono paradiranje pred skupstinom 5. aprila i onda skretanje ka centru dok se belaji desavaju u novom sarajevo, to je bilo pichkasto. uostalom, gdje je to na bojistu bio dragan vikic? u kojoj bici se najvise istakao?
- karanana
#1070 Re: Sarajevo u Ratu
ne zajebajem se.
razgovaramo. eto podjimo sa boldiranim pa mozemo i o skretanju specijalaca lijevo na vrbanji.
razgovaramo. eto podjimo sa boldiranim pa mozemo i o skretanju specijalaca lijevo na vrbanji.
- zateznistub
#1071 Re: Sarajevo u Ratu
Malo je detinjasto da sad taksativno nabrajam gdje je ko bio( ono sto direktno znam) a gdje i ko nije ...karanana wrote:ne zajebajem se.
- Tvrtko II Kotromanić
#1072 Re: Sarajevo u Ratu
ahahahahha cuj gdje je na bojistu bio vikara
inace oficiri i komandanti predvode vojnike na prvoj liniji bas kao i prije 2000.godina
ono "juriiiiis"
inace oficiri i komandanti predvode vojnike na prvoj liniji bas kao i prije 2000.godina
ono "juriiiiis"
- karanana
#1073 Re: Sarajevo u Ratu
mozda komandanti i oficiri i ne bi trebali biti na prvoj liniji uz svoje vojnike, ali specificno je da je to kod nas bio slucaj i da su mnogi heroji - komandanti brigada, dakle visoki oficiri, izgubili zivot na prvim linijama, da ih ne nabrajam sve su veliki ljudi od krajine do teocaka i istocne bosne. i vjerovatno su to bile greske jer nakon toga su ljudi gubili moral i bitke.
ne kazem ni da vikic nije heroj jer nije poginuo, ali ja ne znam za njegov ratni put i akcije, pa zato pitam.
ne kazem ni da vikic nije heroj jer nije poginuo, ali ja ne znam za njegov ratni put i akcije, pa zato pitam.
-
VjecitiStudent
#1074 Re: Sarajevo u Ratu
Ne Bosanski Novi, Bosanski Brod,oridjidji wrote:Kada i kako i koje prva žrtva rata u BiH teško je utvrditi. Već u martu 1992 recimo smo imali konvoj izbjeglica iz Bosanskog Novog, vjerovatno je bilo i ubijenih, gdje su tu sporadicni sukobi između Srba i Hrvata u mjestima u kojim su se mjesali do 31 marta i 1 aprila koji se smatraju danima početka rata u BiH jer tada sve ono što se činilo potiho, isplivalo je u Bijeljini sa Arkanovcima na površinu. Pa JNA je 1991 granatirala selo Ravno da bi naši političari prešučivali činjenicu da se to selo nalazilo u BiH i da je stajalo na putu JNA pri pravljenju obruča nad Dubrovnikom.supercali wrote:u sarajevu prije aprila nije bilo direktno poginulih jer u biti rat je poceo u aprilu sa barikadama i sa onim masovnim protestima sto se tice sarajeva
...
-
VjecitiStudent
#1075 Re: Sarajevo u Ratu
Početak opsade je 2. maj.riko-ga wrote:Prvo moramo definisati sta znaci "opsada"Ako to znaci kako ja kontam da je obruc zatvoren a trbealo bi to znaciti onda 5-6 April ne bi mogao se uzeti kao pocetak opsade.Jer ja mislim da se i poslije toga moglo preko Ilidze proci bez pratnje UPROFORA.Neka me neko ispravi ako grijesim.oridjidji wrote:Opsada Sarajeva se racuna od 5 i 6 aprila 1992 i trajala je 44 mjeseca i tako je prihvačeno od večine. Teško da će to neko nekada promjeniti.vješalica wrote:nisam ja to đaba pitala,jer ti su ljudi zaboravljeni,a kao da nisu žrtve histerije ludžaka sa brda,tek onako mrtvo slovo na papiru