Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
dpjokala26

#1051 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dpjokala26 »

hizo ramidovic wrote:
dpjokala26 wrote: :ups: pitam se kako doci do dobrog ucenika kad mu je los nastavnika? :sabur:
vrlo jednostavno: postoji nesto sto se zove aktivno ucenje...
:plete: lijepo ti je mati rekla, uci sine. :)
hizo ramidovic

#1052 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote: znaci, ti savjetujes ljudima da prihvate realnost
A sta ti savjetujes? Da ne prihvataju realnost i budu nerealni? :-)
Nikako ne kontam ovo patriJotsko bježanje od stvarnosti.
ti jos nisi nacisto o kakvoj se realnosti govori...
hizo ramidovic

#1053 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dpjokala26 wrote:
hizo ramidovic wrote:
dpjokala26 wrote: :ups: pitam se kako doci do dobrog ucenika kad mu je los nastavnika? :sabur:
vrlo jednostavno: postoji nesto sto se zove aktivno ucenje...
naravno. a zasto tebi tvoja mati nije tako govorila?
dpjokala26

#1054 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dpjokala26 »

hizo ramidovic wrote:
dpjokala26 wrote:
hizo ramidovic wrote: vrlo jednostavno: postoji nesto sto se zove aktivno ucenje...
naravno. a zasto tebi tvoja mati nije tako govorila?
zbog zdrave pameti. :) odustala kad je vidjela sta se sve uci. :skoljka:
dalje

#1055 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
ti jos nisi nacisto o kakvoj se realnosti govori...
Zar ima više realnosti? Neki paralelni univerzumi? :-)
hizo ramidovic

#1056 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote: Zar ima više realnosti? Neki paralelni univerzumi? :-)
naravno da ima...nekima jos zive u granicama karlobag-karlovac-virovitica
hizo ramidovic

#1057 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dpjokala26 wrote: zbog zdrave pameti. :) odustala kad je vidjela sta se sve uci. :skoljka:
istina je samo jedna.
a svaka iole zdrava pamet zna je prepoznati...
dalje

#1058 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
Naravno da nema.
Ti što žive u granicama karlobag-karlovac-virovitica su nerealni likovi slični tebi. I oni vjerovatno imaju problem sa prihvatanjem realnosti.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1059 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by UnscarD »

hizo ramidovic wrote: kada neko tvrdi da je izgubio nekoliko clanova porodice i da je najeb'o u ratu i konstatuje kako je to sve realnost i treba to legalizirati, onda se takvo razmisljanje moze nazvati samo jednim imenom. valjda znas kako se to zove...
Ne nego bih trebao da se opasem bombom i raznesem u Banja Luci ? Jel to ?
UnscarD wrote:
Potpuno drugacija situacija je bila nekada kada se Srebrenica, Sarajevo itd itd naslo u okruzenju i kada je divljacki napadnuto. Nema tu izbora. Boris se za goli zivot sebe i svoje familije. Ja samo ukazujem na tu razliku. Ti tvrdis da je tada '92 bilo izbora, ja mislim da nije. To sto ti tvrdis je opasna tvrdnja jer da je bilo izbora, onda bi srbi mogli da kazu - jeste imali izbor a vi izabrali rat? Jeste? Ko vas onda jebe sto ste u tom ratu najebali. Sto niste birali drugacije? Sta sada glumite zrtve? Ja tvrdim da oni ne mogu to da kazu upravo zato sto je rat nametnut i da izbora tada nije bilo. Ti im ovim svojim tvrdanjama dajes to za pravo a sto apsolutno ne moze da stoji. Danas bi tog izbora svakako bilo i to je znacajna razlika koju ti mozes da vidis ili mozes (ponesen emocijama) da je negiras.
hizo ramidovic wrote: svi koji su izasli na referendum imali su formalni izbor. druga je stvar sta bi se desilo da nezavisnost nije izglasana i kakva bi sudbina zadesila bosnjake u tom slucaju. a ovo o cemu ja pricam oni pricaju vec 20 godina, to sto ti ne pratis je tvoj problem...i kakav to izbor imaju bosnjaci danas? to sto ti zagovaras je prihvatanje geta i plaestinizacija bih? to je tvoj izbor?
Glasanje za nezavisnot ni u kom slucaju nije znacilo ulazak u rat. Sada iz ove perspektive lako je biti pametan ali tada to velika vecina nije tako gledala. To nije izbor o kojem ti ja pricam ali mislim da nema poente da ti dalje pojasnjavam jer mislim da si shvatio. Ja uopste ne pricam o tome sta bi bile moje zelje (pisao sam ti ranije kako bih ja volio da BiH izgleda). Ja ti pisem o tome da postoji znacajna razlika u situaciji tada i sada koju ti ne zelis ili ne mozes da shvatis.
UnscarD wrote:
Moguce je da bi u tom slucaju, kako si napisao ranije, Bosnjaci bili getoizirani i mozda bi im bilo puno teze (mada ne mora nuzno da znaci i ja se sa tim ne slazem jer bi se otvorila mogucnost da nema vise izgovora za nazadak i prestali bi da se izbori dobijaju na strahu od onih tamo kao sto se dobijaju zadnjih 20 godina). Ekonomska opasnost nije ni blizu u istoj kategoriji po nivou motiviranosti kao kada ti neko prijeti neposrednom fizickom likvidacijom. Nadam se da ovaj dio mozes da shvatis? Pogotovo kada vodje istog tog naroda tek nemaju nikakav motiv da izgube ono sto su decenijama krali. Nece oni biti ti koji ce narod povesti. Cak mislim da ce se brzo obracunti sa onima kojima bi takava ideja mogla pasti na pamet (kao sto je mozda Sefer). Budjenje naroda mora u tom slucaju doci iznutra, iz same duse naroda a vodje ce uraditi upravo sve da do toga ne dodje.
hizo ramidovic wrote: ne, ne shvatam jer nisam ja na tolikom intelektualnom nivou kao ti...
Ja mislim da shvatas ali previse emotivno pristupas jednoj obicnoj razmjeni misljenja.
UnscarD wrote:
Ja jednostavno mislim da otcjepljenje RS-a nije dogadjaj koji moze dici narod na noge. Ne danas. Ne vise. Mozda grijesim. Ne iskljucujem to uopste. I da ti jos nesto sasvim iskreno kazem a ti me onda nazovi kako god hoces. Ukoliko nisam u pravu i ukoliko se zaista zakuha, nece ni mene ni moju familiju Balakan vise nikada vidjeti.
hizo ramidovic wrote: znaci, ti savjetujes ljudima da prihvate realnost, priznaju zlocine kao nesto sasvim regularno i zive u tako nastaloj nezavisnoj rs, ali ti osobno ces se ispaliti odavde i neces tu zivjeti? ovo zaista ne razumijem: ili je u pitanju najpodmuklije licemjerstvo i hinjaluk ili nevjerovatna dubokoumnost u razmisljanju koju samo 1% ljudi moze razumjeti?
Sta ti savjetujes? Da zive u iluzijama cekajuci priliku da opali prva puska pa da se naplate dugovi koji ce napraviti nove pokolje i nove nebrojene mrtve i tako u krug? Meni je jedan rat u zivotu dovoljan i previse. U slucaju novog, ne postoji taj ideal u koji bih dovoljno vjerovao da bih uzeo pusku u ruke. Samo me direktna fizicka neposredna ugrozenost moze motivisati da se branim, (a opcjepljenje RS-a se za mene ne kvalifikuje kao takvo) nikako da napadnem.
feferon

#1060 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by feferon »

glupa tema samo tako, žali Bože vremena što sam izgubio dok sam pročitao članak, a više je nego očigledno da ga nije napisao Švabo nego neki nacionalist iz BiH
ne bih da ulazim koje nacije, ali nacionalisti kao nacionalisti, svi isto razmišljaju bez obzira na naciju
reis1

#1061 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by reis1 »

Zasigurno da bi pokusaj razaranja BiH ponovo uveo cjelokupnu populaciju u 2. poluvrijeme sukoba iz 90-tih.

Naravno, ne bi to bio odmah full-scale sukob, pocelo bi sa nekakvim punktovima, barikadama, teritorijalnim odbranama, policijama... gdje bi jedni drugima smetali, a vremenom bi preraslo u full-scale rat dvije ustrojene vojske. Kao sto je uostalom bilo i 90-tih. A u sve to bi se jos ukljucili i stranci, trazeci neke svoje interese, stavec...

Koji bi bio ishod svega toga - to ni Bog sami ne zna. Ono sto je sigurno da bi ne samo BiH, vec i cjeli ex-yu region potonuo ekonomski, jer kapital je pljasljiva zvjerka, i on ne voli sukobe.

Po mom nekom misljenju, Srbija ne bi mogla prosiriti svoje granice zapadno od Drine, to njima ne daju veliki. Bosnjaci sami ne bi mogli ukinuti RS (eventualno bi se prekomponirale neke teritorije, to bi bio rezultat tog samostalnog djelovanja), ali uz pomoc sa strane (dovoljna bi bila npr. pomoc Hrvatske, a da ne govorimo neke vece sile), to bi u svakom slucaju bilo moguce.
feferon

#1062 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by feferon »

reis1 wrote:Zasigurno da bi pokusaj razaranja BiH ponovo uveo cjelokupnu populaciju u 2. poluvrijeme sukoba iz 90-tih.
čini ti se
mislim da ne bi ni 3% naroda htjelo uzeti puške u ruke. zašto? zato jer bi na liniju išli mladi, a njima (ili da kažem nama) jer pun k.. ovih previranja i jednostavno hoćemo napredak, hoćemo živjeti kao naši vršnjaci na zapadu, raditi, imati svoj đeparac, putovati, stati na svoje noge prije tridesete itd....
završavam fakultet, ne vidim perspektivu u BiH, ali želim ostati i doprinijeti razvoju svoje zemlje. Hoću li to postići tako što ću sutra uzeti pušku u ruke i uništavati i ovo malo što imamo? naravno da ne
a osim toga, pogledaj ovu današnju omladinu, šta znaju?? jedni samo znaju upaliti facebook, snimati glupe snimke za youtube i otići do kladionice
misliš da bi oni znali rukovati oružjem? ma daj
a drugi koji se školuju naravno da nisu nacionalistički nastrojeni i na fakultetima steknu brojna poznanstva sa drugim narodima (govorim iz iskustva) i takvim (školovanim) ljudima rat NIJE čak ni posljednja opcija
ako treba pregovarat ćemo, natezati se više nego Merkelova i Putin, ali do rata nam nije

i da dodam kada vidim kako vojni invalidi i borci danas žive, država se prema njima ponaša gore nego prema psima lutalicama
znači ja da ostanem bez noge, ruke ili čega već i da budem radno nesposoban nakon rata, da živim još 20+ godina u istim go*nima (ili još i gorim) i da nemam za kifle???
ja ne znam da bi bilo koji pametan čovjek ovo gore prihvatio
Last edited by feferon on 18/12/2014 14:58, edited 1 time in total.
Pokajnik

#1063 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

reis1 wrote:Zasigurno da bi pokusaj razaranja BiH ponovo uveo cjelokupnu populaciju u 2. poluvrijeme sukoba iz 90-tih.

Naravno, ne bi to bio odmah full-scale sukob, pocelo bi sa nekakvim punktovima, barikadama, teritorijalnim odbranama, policijama... gdje bi jedni drugima smetali, a vremenom bi preraslo u full-scale rat dvije ustrojene vojske. Kao sto je uostalom bilo i 90-tih. A u sve to bi se jos ukljucili i stranci, trazeci neke svoje interese, stavec...

Koji bi bio ishod svega toga - to ni Bog sami ne zna. Ono sto je sigurno da bi ne samo BiH, vec i cjeli ex-yu region potonuo ekonomski, jer kapital je pljasljiva zvjerka, i on ne voli sukobe.

Po mom nekom misljenju, Srbija ne bi mogla prosiriti svoje granice zapadno od Drine, to njima ne daju veliki. Bosnjaci sami ne bi mogli ukinuti RS (eventualno bi se prekomponirale neke teritorije, to bi bio rezultat tog samostalnog djelovanja), ali uz pomoc sa strane (dovoljna bi bila npr. pomoc Hrvatske, a da ne govorimo neke vece sile), to bi u svakom slucaju bilo moguce.
Ne bi to bilo razaranje nego disolucija BiH i tako bi bila shvaćena i prihvaćena i u najvažnijim centima u svijetu - Vašingtonu i Briselu.Možda ne odmah ali u nekom roku od mjesec dva gotovo sasvim izvjesno.Ne zato što vole Srbe naprotiv nego zato što iz takve situacije ne bi bilo drugog za njih prihvaljivog izlaza.
reis1

#1064 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by reis1 »

Ma kakva mirna disolucija ili natezanje, vi ko da ste s Marsa pali u BiH.

Bilo bi lakse do oruzanog sukoba nego 90-tih - dvojica trojica Juka, Caca, Arkana... i ostalih krimosa koji bi u tome vidjeli priliku za pljacku, a narod vec ionako jeste naspanovan 5x vise nego prije. Kako rekoh, pocelo bi sa nekim sitnim pljackama, carkama, punktovima, a toga je u BiH na desetine mogucnosti i pozicija gdje se to moze desiti.

Po meni, pitanje bi bilo ishoda svega toga - da li bi zavrsilo opet kao 3-u-1, ili bi bilo samo 1. A odgovor na to pitanje se po meni ne nalazi na Balkanu, vec negdje zapadno. Najjednostavnija solucija za BiH jeste bosnjacka nacionalna drzava (uz naravno, zastitu manjina), ali je pitanje da li zapadne sile zele jednostavno ili komplicirano.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1065 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by UnscarD »

reis1 wrote:Ma kakva mirna disolucija ili natezanje, vi ko da ste s Marsa pali u BiH.

Bilo bi lakse do oruzanog sukoba nego 90-tih - dvojica trojica Juka, Caca, Arkana... i ostalih krimosa koji bi u tome vidjeli priliku za pljacku,
Ja mislim da su najveci kriminalci danas na vlasti na sve tri strane. Ne treba njima vise nego sto imaju. Njima samo treba da ostane ovako. Usutkali bi oni te nove Juke , Cace i Arkane vrlo brzo jer bi novi rat i sukob znacio da su im ugrozene vile po Poljinam, Laktasima i Hercegovini ... oni su vec dobili sve sto im treba.
seln

#1066 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by seln »

Pokajnik wrote:

Ne bi to bilo razaranje nego disolucija BiH i tako bi bila shvaćena i prihvaćena i u najvažnijim centima u svijetu - Vašingtonu i Briselu.Možda ne odmah ali u nekom roku od mjesec dva gotovo sasvim izvjesno.Ne zato što vole Srbe naprotiv nego zato što iz takve situacije ne bi bilo drugog za njih prihvaljivog izlaza.
Ti haman Kosovo jos zoves Kosmet? :D
Ajde, bre ljudino, pokusajte.
Sta imate za izgubiti, osim glava i zemlje? :-)
seln

#1067 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by seln »

dalje wrote:
Je li nepriznavanje DDR od strane BRD bilo "bjezanje od stvarnosti"?
Niko sa malo casti nece prihvatiti okupaciju svoje teritorije.
I ne znam sta si upeo iz petnih zila da nas ubijedis da klapimo usima i naguzimo se pred cetnicima.
reis1

#1068 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by reis1 »

UnscarD wrote:
reis1 wrote:Ma kakva mirna disolucija ili natezanje, vi ko da ste s Marsa pali u BiH.

Bilo bi lakse do oruzanog sukoba nego 90-tih - dvojica trojica Juka, Caca, Arkana... i ostalih krimosa koji bi u tome vidjeli priliku za pljacku,
Ja mislim da su najveci kriminalci danas na vlasti na sve tri strane. Ne treba njima vise nego sto imaju. Njima samo treba da ostane ovako. Usutkali bi oni te nove Juke , Cace i Arkane vrlo brzo jer bi novi rat i sukob znacio da su im ugrozene vile po Poljinam, Laktasima i Hercegovini ... oni su vec dobili sve sto im treba.

Ih brate, pa to kad bi tako bilo, nikada niti jednog hrkljusa na planeti ne bi bilo - vladao bi idilicni mir, stotinama ljeta.
hizo ramidovic

#1069 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote:
Naravno da nema.
Ti što žive u granicama karlobag-karlovac-virovitica su nerealni likovi slični tebi. I oni vjerovatno imaju problem sa prihvatanjem realnosti.
aha, sad sam shvatio sta zelis da kazes: svako ko smatra da je nezavisnost rs nije realnost je nerealan i zivi u iluzijama.
pa sto odma' ne kazes...
simonese

#1070 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by simonese »

sta,ovo opet mi,vi,oni
pa pola Srba iz okolnih sela radi u Sarajevu,zamisli,sad bi svaki dan morali prelaziti granicu i vaditi radne vize
hizo ramidovic

#1071 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

UnscarD wrote:
hizo ramidovic wrote: kada neko tvrdi da je izgubio nekoliko clanova porodice i da je najeb'o u ratu i konstatuje kako je to sve realnost i treba to legalizirati, onda se takvo razmisljanje moze nazvati samo jednim imenom. valjda znas kako se to zove...
Ne nego bih trebao da se opasem bombom i raznesem u Banja Luci ? Jel to ?
ovo je glupost. u vlastitoj nemoci bjezis u krajnost....
UnscarD wrote:
Glasanje za nezavisnot ni u kom slucaju nije znacilo ulazak u rat. Sada iz ove perspektive lako je biti pametan ali tada to velika vecina nije tako gledala. To nije izbor o kojem ti ja pricam ali mislim da nema poente da ti dalje pojasnjavam jer mislim da si shvatio. Ja uopste ne pricam o tome sta bi bile moje zelje (pisao sam ti ranije kako bih ja volio da BiH izgleda).
samo je okorjeli naivac mogao smatrati da se rat i pokolj iz hr nece preseliti u bih. da, izbor je postojao, ali kako vec rekoh, samo formalno. jednom narodu je bilo namjenjeno unistenje i istrebljenje. pitanje je bilo samo hoce li to biti u nezavisnoj drzavi bih ili unutarnja stvar krnje jugoslavije.
UnscarD wrote:
Ja ti pisem o tome da postoji znacajna razlika u situaciji tada i sada koju ti ne zelis ili ne mozes da shvatis.
naravno da postoji. danas neprijatelji bih vise ne smiju bosnjake (i sve one koji ovu drzavu smatraju svojom) pomnoziti sa nulom kao sto su to uradili 92. pa popusili na kraju. i danas bosnjaci imaju samo formalni izbor. sustinski ga nemaju: jedina opcija je bosna i hercegovina kakva jeste danas i zadnjih nekoliko stotina godina...
UnscarD wrote:
Ja mislim da shvatas ali previse emotivno pristupas jednoj obicnoj razmjeni misljenja.
ne, zaista ne razumijem logiku po kojoj se otimacina, pljacka, ubistva, progoni itd moze smatrati prihvatljivom realnoscu...
UnscarD wrote:
Sta ti savjetujes? Da zive u iluzijama cekajuci priliku da opali prva puska pa da se naplate dugovi koji ce napraviti nove pokolje i nove nebrojene mrtve i tako u krug? Meni je jedan rat u zivotu dovoljan i previse.
ja niti u jednoj svojoj recenici do sada nikoga nisam pozvao na rat niti bih to ucinio. jos te jednom savjetujem da dobro razlucis sta je uzrok a sta posljedica ovoga o cemu pricamo.
UnscarD wrote: U slucaju novog, ne postoji taj ideal u koji bih dovoljno vjerovao da bih uzeo pusku u ruke. Samo me direktna fizicka neposredna ugrozenost moze motivisati da se branim, (a opcjepljenje RS-a se za mene ne kvalifikuje kao takvo) nikako da napadnem.
pa ti ne razumijes ni temeljne stvari...zasto mislis da ce te neko uopce pitati zelis li da ratujes ili ne? kako se namjeravas braniti kad te npr sa dobrinje pocne snajperom gadjati? uzet ces pusku i pucati? ili ces mu doviknuti da se ne zajebaje i da prestane?
feferon

#1072 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by feferon »

nešto kontam, kada nije došlo do novoga rata 2008. godine kada je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, onda tek pravo neće doći ni do kakvog sukoba u BiH
mislim kakvu vojsku to imamo, kakvo naoružanje, koliko obučenih vojnika?? Srbi su tada bar JNA imali, sada svi imamo samo goli k..
razumijem da bi pojedinci otišli u vojsku (koju?) ali neobučeni, sa neodsluženim vojnim rokom to bi cirkus bio

nego neka mi netko objasni što se pojedinci ovdje toliko lože na taj rat i zagovaraju uzimanje pušaka kao da je to jedino rješenje? ja stvarno tako nešto ne razumijem, prosvijetlite me evo
hizo ramidovic

#1073 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

feferon wrote: nego neka mi netko objasni što se pojedinci ovdje toliko lože na taj rat i zagovaraju uzimanje pušaka kao da je to jedino rješenje? ja stvarno tako nešto ne razumijem, prosvijetlite me evo
jedino rjesenje za sta?
dalje

#1074 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

seln wrote:
dalje wrote:
Je li nepriznavanje DDR od strane BRD bilo "bjezanje od stvarnosti"?
Niko sa malo casti nece prihvatiti okupaciju svoje teritorije.
I ne znam sta si upeo iz petnih zila da nas ubijedis da klapimo usima i naguzimo se pred cetnicima.
Image
dalje

#1075 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
hizo ramidovic wrote: naravno da ima...nekima jos zive u granicama karlobag-karlovac-virovitica
Naravno da nema.
aha, sad sam shvatio sta zelis da kazes: svako ko smatra da je nezavisnost rs nije realnost je nerealan i zivi u iluzijama.
pa sto odma' ne kazes...
Slabo si ti ista shvatio.
Post Reply