Jemen
- bogoljub
#1051 Re: Jemen
Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
Vaš kraj je blizu!
- asurbanipal
#1052 Re: Jemen
bogoljub wrote:Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
@xxxx nije ništa javio. Nema ništa od toga. Saudijci koriste pametne bombe. Assad zločinac, a ne heroj. Živio kralj Selman ! Živio sultan Tayyip ! Živio al-Thani !
- Opetja033
#1053 Re: Jemen
Evo ono o cemu sam jucer pisao kada su Zejdije u pitanju:
http://saff.ba/ko-su-sijski-pobunjenici ... Rpa-_yUfSk
Dakle cak su i u SAFF-u nasli za shodno da napisu/prevedu clanak koji brani Zejdije i cija je poenta da se ne smije stavljati znak jednakosti izmedju Zejdija i Houthija.
Na stranu sektasko preseravanje i pljuvanje po imamijama, ali ima interesantnih cinjenica i vrijedi ga procitati. Pogotovo jer pise o tome kako veliki broj Zejdija ne podrzava Houthije, pise o korijenima tog pokreta i o zestokoj kritici zejdijske uleme prema osnivacima Houthi pokreta.
Sukob u Jemenu nije sektaske prirode, mainstreem sunnije nikada nisu imale problem sa Zejdijama, osnivac hanefijskog mezheba Abu Hanifa r.a. (najveci sunnitski mezheb kojeg i mi u Bosni slijedimo) je cak ucestvovao i finansirao pobunu osnivaca zejdijskog mezheba - Zejd ibn Alija r.a. Cak ni mainstreem selefizam pa ni sama Al Qaida nikada nije proglasila zejdije nevjernicima. Ponavljam ono sto sam napisao jucer: AQ je vrlo zestoko osudila nedavnu seriju bombaskih napada na zejdijske dzamije, dok nikada slicna osuda nije stigla od njih za bombaske napade u imamijskim dzamijama u Iraku, Pakistanu, itd.
Moje simpatije su u potpunosti na strani obicnih Zejdija u ovom sukobu. Ni krivi ni duzni su uhvaceni u kostac. Radi se o jednom od najstarijih islamskih pravaca i skola, nikako ne bih volio da nestanu sa podrucja gdje predstavljaju vecinu duze od jednog milenija.
http://saff.ba/ko-su-sijski-pobunjenici ... Rpa-_yUfSk
Dakle cak su i u SAFF-u nasli za shodno da napisu/prevedu clanak koji brani Zejdije i cija je poenta da se ne smije stavljati znak jednakosti izmedju Zejdija i Houthija.
Na stranu sektasko preseravanje i pljuvanje po imamijama, ali ima interesantnih cinjenica i vrijedi ga procitati. Pogotovo jer pise o tome kako veliki broj Zejdija ne podrzava Houthije, pise o korijenima tog pokreta i o zestokoj kritici zejdijske uleme prema osnivacima Houthi pokreta.
Sukob u Jemenu nije sektaske prirode, mainstreem sunnije nikada nisu imale problem sa Zejdijama, osnivac hanefijskog mezheba Abu Hanifa r.a. (najveci sunnitski mezheb kojeg i mi u Bosni slijedimo) je cak ucestvovao i finansirao pobunu osnivaca zejdijskog mezheba - Zejd ibn Alija r.a. Cak ni mainstreem selefizam pa ni sama Al Qaida nikada nije proglasila zejdije nevjernicima. Ponavljam ono sto sam napisao jucer: AQ je vrlo zestoko osudila nedavnu seriju bombaskih napada na zejdijske dzamije, dok nikada slicna osuda nije stigla od njih za bombaske napade u imamijskim dzamijama u Iraku, Pakistanu, itd.
Moje simpatije su u potpunosti na strani obicnih Zejdija u ovom sukobu. Ni krivi ni duzni su uhvaceni u kostac. Radi se o jednom od najstarijih islamskih pravaca i skola, nikako ne bih volio da nestanu sa podrucja gdje predstavljaju vecinu duze od jednog milenija.
- asurbanipal
#1054 Re: Jemen
Opetja033 wrote:
A zašto ih je finansirao i zbog čega ? Odakle Ebu Hanifi kao skromnom islamskom teologu toliki novac da finansira pobune ? Sve što više istražujem, vidim da je ummet u koliziji sa onim sa čim je došao Poslanik islama. Evo baš čitam nešto o manihejstvu i manihejima. Proganjali ih skoro svi, kršćani, budisti, zoroastrijanci (medžusije), a između ostalog i muslimanske halife. Za vrijeme jednog abasidskog halife pobijeno ih je na hiljade. I onda kažu nije bilo inkvizicije kod muslimana...
-
sumirprimus
#1055 Re: Jemen
huz d bastrd nau?bogoljub wrote:Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
ne ozbiljjno,poslije jedno par stotina hiljada mrtvih,i to nema ko koga nije i u kakvom konliktu na BI?ko je sada gad?nekad opravdavate,zlocine,nekad ih proklinjete,ovisno o strani za koju navijate.
- Opetja033
#1056 Re: Jemen
Pa ne fura Islam isposnistvo. Ebu Hanifa r.a. je bio trgovac, relativno bogat covjek. Finansirao ih je zbog toga cinjenice da je Zejd ibn Ali r.a. imao plemenit cilj. Nemoj krcansko-monaski pogled na svijet mijesati sa islamskim. Islam ne vidi nikakvu vrlinu u siromastvu samom po sebi. Znas i sam za hadis da je Allahu dz.s. draza gornja ruka od donje. Pa ni vecina sufijskih pravaca ne gleda na siromastvo kao na vrlinu i cilj. Dobar dio osnivaca tarikata i najuticajnijih sufija je bio, blago receno, vrlo dobrog imovinskog stanja.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote:
A zašto ih je finansirao i zbog čega ? Odakle Ebu Hanifi kao skromnom islamskom teologu toliki novac da finansira pobune ? Sve što više istražujem, vidim da je ummet u koliziji sa onim sa čim je došao Poslanik islama. Evo baš čitam nešto o manihejstvu i manihejima. Proganjali ih skoro svi, kršćani, budisti, zoroastrijanci (medžusije), a između ostalog i muslimanske halife. Za vrijeme jednog abasidskog halife pobijeno ih je na hiljade. I onda kažu nije bilo inkvizicije kod muslimana...
Skromnost i siromastvo nisu sinonimi u Islamu. Nikada nisu bili niti ce ikada biti. Sve sto sam napisao je i tebi vrlo dobro poznato, s toga imam utisak da ovim komentarom zapravo zelis nesto skroz drugo da kazes?
- zagortenej
#1057 Re: Jemen
sreća pa danas nema inkvizicije i cenzure, prije su oni koji su istraživali i bili previše radoznali gubili glavu dok bi rek'o keks, sve po šerijatu. kažu, bio heretik....asurbanipal wrote: A zašto ih je finansirao i zbog čega ? Odakle Ebu Hanifi kao skromnom islamskom teologu toliki novac da finansira pobune ? Sve što više istražujem, vidim da je ummet u koliziji sa onim sa čim je došao Poslanik islama. Evo baš čitam nešto o manihejstvu i manihejima. Proganjali ih skoro svi, kršćani, budisti, zoroastrijanci (medžusije), a između ostalog i muslimanske halife. Za vrijeme jednog abasidskog halife pobijeno ih je na hiljade. I onda kažu nije bilo inkvizicije kod muslimana...
- Klavikula
#1058 Re: Jemen
Kikibombona wrote:Upravo!Klavikula wrote:helem, lajk za Sisija. interesi Egipta za njega su ispred svega. nekom se svidja, nekom ne, licni izbor, al da covjek zna znanje, e to se ne moze osporiti.![]()
Lik je do sada odradio besprijekorno cega god se latio..... Ihvanijsko zlo je rijesio brzinom svjetlosti. Ukinuo ih je za sva vremena.
Sada se lagano pozicionira u arapskim drzavama kao lider. Covjek je zagovornik osnivanja ujedinjene arapske vojske u kojoj bi upravo on bio alfa i omega.![]()
![]()
Lik je cisti genije!
Njegov najveci uspjeh je eliminacija ihvanija sa politicke scene i sigurnosna situacija u Egiptu. Da nije bilo Sisija i egipatske vojske ta drzava bi propala 100%. Sada bi tamo bjesnio rat za koji bi Irak i Libija bili djecije igrice.
Nakon sto je zemlju doveo u red, Sisiju nije trebalo puno da krene siriti uticaj po BI. Lik ne gubi vrijeme......
- insomnia78
#1059 Re: Jemen
Cekaj, pa zar nije zajeb'o Saude? 
-
sumirprimus
#1060 Re: Jemen
logika jarane..logika 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1061 Re: Jemen
on je zajebo saude tako što ih nije zajebo tj. zajebo ih je pravo na način da sluša kralja selmana i izvršava naređenja tako dobro i prezicno da su se saudi pravo sjebali ... baš pravoinsomnia78 wrote:Cekaj, pa zar nije zajeb'o Saude?
maestralni taktičko-geoplitički potez napolenski mudrog i nadasve pametnog šahiste i genijalca amatera
sisi lajk
- Opetja033
#1062 Re: Jemen
japin_mutapi wrote:on je zajebo saude tako što ih nije zajebo tj. zajebo ih je pravo na način da sluša kralja selmana i izvršava naređenja tako dobro i prezicno da su se saudi pravo sjebali ... baš pravoinsomnia78 wrote:Cekaj, pa zar nije zajeb'o Saude?
maestralni taktičko-geoplitički potez napolenski mudrog i nadasve pametnog šahiste i genijalca amatera
sisi lajk
Sto je Putin za Slavene general Sisi je za Arape! Vodje slobodnog svijeta, garanti multipolarnosti!
- Challenger__
#1063 Re: Jemen
Prošle su skoro dvije godine kako je Sisi skinuo onu budalu, ali uzalud, ne mogu da ga prežale: "Sisi cionista", "Sisi hamal", "Sisi saudijski rob".
Koja opsesija, hahahahahah.
Koja opsesija, hahahahahah.
-
sumirprimus
#1064 Re: Jemen
4 put napisa sisi u jenom redu, i veli opsesija, 
- bogoljub
#1065 Re: Jemen
Ko god da baca bombe na civile neka je proklet!sumirprimus wrote:huz d bastrd nau?bogoljub wrote:Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
ne ozbiljjno,poslije jedno par stotina hiljada mrtvih,i to nema ko koga nije i u kakvom konliktu na BI?ko je sada gad?nekad opravdavate,zlocine,nekad ih proklinjete,ovisno o strani za koju navijate.
- Sanjarko
#1066 Re: Jemen
Sisi Zapadu odgovara pod Morsijem Egipat se Iranu pokusao pribliziti a Sada su Iran i Egipat na suprotnim stranama zbog Sisija.Klavikula wrote:Kikibombona wrote:Upravo!Klavikula wrote:helem, lajk za Sisija. interesi Egipta za njega su ispred svega. nekom se svidja, nekom ne, licni izbor, al da covjek zna znanje, e to se ne moze osporiti.![]()
Lik je do sada odradio besprijekorno cega god se latio..... Ihvanijsko zlo je rijesio brzinom svjetlosti. Ukinuo ih je za sva vremena.
Sada se lagano pozicionira u arapskim drzavama kao lider. Covjek je zagovornik osnivanja ujedinjene arapske vojske u kojoj bi upravo on bio alfa i omega.![]()
![]()
Lik je cisti genije!
Njegov najveci uspjeh je eliminacija ihvanija sa politicke scene i sigurnosna situacija u Egiptu. Da nije bilo Sisija i egipatske vojske ta drzava bi propala 100%. Sada bi tamo bjesnio rat za koji bi Irak i Libija bili djecije igrice.
Nakon sto je zemlju doveo u red, Sisiju nije trebalo puno da krene siriti uticaj po BI. Lik ne gubi vrijeme......
Nista on nije uspio Narod ogorcen pogotovo oni ciji su clanovi porodica ubijeni od strane njega tad kad ce osvetu(pravdu,borbu) traziti.
Zavrsiti ce gore nego Mubarak ili Gadafi kad tad doce mu glave porodice ubijenih.
- Sanjarko
#1067 Re: Jemen
bogoljub wrote:Ko god da baca bombe na civile neka je proklet!sumirprimus wrote:huz d bastrd nau?bogoljub wrote:Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
Ko ubija Nevine, civile nek je vjecno proklet. Ako se iskreno pokaje i promjeni onda ne.
-
Avetinho
#1068 Re: Jemen
Lakse, lakse, da te sugradjani sto su bosanske gradove svakodnevno pumpali tonama artiljerije ne pogledaju krivo.bogoljub wrote:Ko god da baca bombe na civile neka je proklet!sumirprimus wrote:huz d bastrd nau?bogoljub wrote:Gadovi jedni!
Vaš kraj je blizu!
- vivaldi
#1070 Re: Jemen
sa wikileaksa o hutima
"Contrary to ROYG claims that Iran is arming the
Houthis, most local political analysts report that the
Houthis obtain their weapons from the Yemeni black market and
even from the ROYG military itself. According to a British
diplomat, there are numerous credible reports that ROYG
military commanders were selling weapons to the Houthis in
the run-up to the Sixth War."
https://wikileaks.org/plusd/cables/09SA ... #efmAB5ACu
"Contrary to ROYG claims that Iran is arming the
Houthis, most local political analysts report that the
Houthis obtain their weapons from the Yemeni black market and
even from the ROYG military itself. According to a British
diplomat, there are numerous credible reports that ROYG
military commanders were selling weapons to the Houthis in
the run-up to the Sixth War."
https://wikileaks.org/plusd/cables/09SA ... #efmAB5ACu
- Challenger__
#1071 Re: Jemen
Odnosno da uprkos uvriježenom "mišljenju", msm naraciji o "iranskom naoružavanju Huta", oni se prije svega naoružavaju na crnom tržištu i od same vojske u Jemenu.
- Co0l
- Challenger__
#1073 Re: Jemen
To upravo piše na linku koji je postavio Vivaldi. Šta se kliberiš?
- Co0l
#1074 Re: Jemen
Osim samoj vijesti smijem se i tome sto je tebi toliko stalo da to prevedes cak i onoj dvojici koji od svih koji citaju ne razumiju engleski.Pravi propagandista koji nista ne prepusta slucaju.

- Challenger__
#1075 Re: Jemen
Propagandu širi tvoj cionistički sultan, a ovo su dokumenta koja svjedoče o činjenicama, istini.Co0l wrote:...
______