Islam - pitanja i odgovori
-
zijancer
#1051 Re: Islam - pitanja i odgovori
''on će saviti strast prema uputi, dok su oni savijali uputu prema strasti
on će saviti mišljenje prema kur'anu, dok su oni savijali kur'an prema mišljenju''
on će saviti mišljenje prema kur'anu, dok su oni savijali kur'an prema mišljenju''
-
kerima1
#1052 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dobro si dovoljno sto me Bog zna ko sam sta sam jos i da se i Nasi ispovijedam.zagortenej wrote:ja zelim da budem amonimannasa wrote:Cim ti to pitas drzi se autoritetaja pitam iz drugih razloga, evo kad @statix ovo napise ja znam da se zeza ali da ne znam da je ateista onda bih morala pratiti gdje to vodi, znaci iz prakticnih razloga lakse mi je da se jasno svrstate vjernik/ drzi se autoriteta/pravac/ili nevjernik
zahvaljujem
Naso pitam prenosnika zato sto...sta te briga
-
kerima1
#1053 Re: Islam - pitanja i odgovori
statixx wrote:Svi filozofi koji su dolazili iz religioznih porodica su imali slobodna misljenja o Bogu,a religije su odbacili.![]()
Pod zelenom granom sa korom hljeba,
vinom i stihom – više mi ne treba –
sa tobom što sad u divljini pjevaš
– i divljina postaje dio neba.
Kada je Bog stvarao smjesu moga tijela
znao je za moja djela i nedjela
kad na zemlji grijesim sa Njegovim znanjem
zasto bi mi duša u paklu gorjela?
Bez moje sam privole na svijet došao,
I na njemu život u čudu gledao;
Protiv volje idem: dakle šta je svrha
Dolaska, odlaska - ja bih rado znao?
Kad o mom bezboštvu i bezvjerju zbori hodža,
Vidiš, prizma iz njega govori.
Ja, priznajem, da sam ono što o meni veli,
Al’ on pozvan nije da me za to kori!
Kažu mi: ko pije ... u paklu se kaje!
Za te lude reči srce mi ne haje;
ako će u pako ... ko ljubi i pije,
onda pust i prazan ceo raj ostaje!
Šta će biti ... nemoj time mučit sebe,
nemoj srce, dušu, morit bez potrebe!
Raduj se i život veselo provodi,
jer poredak sveta pravljen je – bez tebe!
Tajne pravečnosti... ne doznade - ni ti ni ja,
zagonetke sveta ne odade - ni ti ni ja;
za zavesom šta je... nagađamo - i ti i ja,
kad zavesa padne, ne ostade - ni ti ni ja!
Ah! Kako je život taj uludo projurio:
grešan svaki zalogaj, svaki dah se prozlio,
crni spisak dužnosti koje sam propustio,
celo brdo zabrana koje sam prekršio!
Omar Hajjam
- animals
#1054 Re: Islam - pitanja i odgovori
To i jeste, bit svega..da razmisljaskerima1 wrote:Svi filozofi koji su dolazili iz religioznih porodica su imali slobodna misljenja o Bogu,a religije su odbacili.p.s. i treci razlog-ibn arebiju i rumiju bi otisla glava s ramena za neumotanu istinu o kojoj su govorili
Prenosnice..ima li po tebi smisla vjerovati u svoju verziju istine o Bogu bez ijedne religije?
-
prenosnik
#1055 Re: Islam - pitanja i odgovori
@kroskice, ali zasto bi bilo odsjecenja ruke iskljuceno u svakoj varijanti, sta kad se iscrpe svi drugi nacini ili kad je kradja uzrok steta koja je veca od same kradje odnosno kada se veze za jos neko djelo ili biva uzrok drugih nevolja za pojedince i driustvo, da ne zaboravimo velike periode u historiji kada nismo imali orgaznizovane sisteme i kada je sprjecavanje kradje i drugih zlodjela bilo od vaznosti za sam opstanak nekog mjesta/grada itd. a jos je ajet poprilicno jasan.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:34, edited 1 time in total.
- ćiribiribela
#1056 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stav islama o sadjenju cvijeca (ruze) na mezar?
- zagortenej
#1057 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne postoji bas koncenzus uleme po ovom pitanjućiribiribela wrote:Stav islama o sadjenju cvijeca (ruze) na mezar?
-
m_l
#1058 Re: Islam - pitanja i odgovori
ćiribiribela wrote:Stav islama o sadjenju cvijeca (ruze) na mezar?
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
- ćiribiribela
- nasa
#1060 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sala @kerima.... dobro, ima malo istinekerima1 wrote:Dobro si dovoljno sto me Bog zna ko sam sta sam jos i da se i Nasi ispovijedam.zagortenej wrote:ja zelim da budem amonimannasa wrote:Cim ti to pitas drzi se autoritetaja pitam iz drugih razloga, evo kad @statix ovo napise ja znam da se zeza ali da ne znam da je ateista onda bih morala pratiti gdje to vodi, znaci iz prakticnih razloga lakse mi je da se jasno svrstate vjernik/ drzi se autoriteta/pravac/ili nevjernik
zahvaljujem
![]()
Naso pitam prenosnika zato sto...sta te briga
neceete da mi olaksate da vas ne moram citati bas sve, ateisti mi postaju sve drazi, jasno sve
-
kerima1
#1061 Re: Islam - pitanja i odgovori
[/quote]Sala @kerima.... dobro, ima malo istine
neceete da mi olaksate da vas ne moram citati bas sve, ateisti mi postaju sve drazi, jasno sve
prikriveni vjernici bona Naso.
- Kroksica
#1062 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zar ne mozes provalit Naso?nasa wrote: Sala @kerima.... dobro, ima malo istine
- nasa
#1063 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aj @kroskice, toliko je sve isto da mi se pricinjava zavjera
Nemam sta otkrivati, sta me briga... meni licno je svejedno s tim naravno da se ipak svima, bez obzira na razlike, omoguci da napisu sta zele uvazavajuci upravo to drugacije misljenje...Ovo tema je pogotov ok za to...
- fatamorgana
#1064 Re: Islam - pitanja i odgovori
Joj kad se žene petljaju u religiju,
..... 
- zagortenej
#1065 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jedan američki profesor psihologije izveo je zanimljiv eksperiment. Odabrao je 10 učenika i samo jednog ostavio u prostoriji, dok su drugi morali da izađu. Ispričao mu je kratku priču i zamolio ga da je prenese sljedećem koji uđe u učionicu. I tako redom, kao u igri ``gluhih telefona``, priča se prenosila ``s koljena na koljeno``.
Na kraju, početna verzija koju je profesor ispričao i ona koju je ispričao posljednji učenik, slagale su se u samo 21%. Svako je nešto dodao, oduzeo, protumačio iz svog ugla i priča više nije imala veze sa originalom. Profesor tvrdi da je upravo to priroda trača i da se on tako razvija.
Može da počne sasvim bezazleno, ali kad prođe kroz mnoga usta, kada ga svako začini na osnovu želja, strahova, raspoloženja, čak i ako je na početku bio istinit, na kraju će biti nešto sasvim drugo - mješavina činjenica, mašte, nagađanja, preuveličavanja, zlobe.
-
zijancer
#1066 Re: Islam - pitanja i odgovori
a i mnogi naucni radovi
- Ludzak
#1067 Re: Islam - pitanja i odgovori
U Bosni je vjerovanje u boga beznačajna stvar. Teško je vjerovati u boljitak, a kamoli vjerovati u boga u ovoj državi.
-
5 0 5
#1068 Re: Islam - pitanja i odgovori
takve su zemlje najplodnije tlo.Ludzak wrote:U Bosni je vjerovanje u boga beznačajna stvar. Teško je vjerovati u boljitak, a kamoli vjerovati u boga u ovoj državi.
-
zijancer
#1069 Re: Islam - pitanja i odgovori
svima koji su spoznali, jedno je izgleda zajednicko..
darovan im je strah
darovan im je strah
-
prenosnik
#1070 Re: Islam - pitanja i odgovori
@kroskice, ali zasto bi bilo odsjecenja ruke iskljuceno u svakoj varijanti, sta kad se iscrpe svi drugi nacini ili kad je kradja uzrok steta koja je veca od same kradje odnosno kada se veze za jos neko djelo ili biva uzrok drugih nevolja za pojedince i driustvo, da ne zaboravimo velike periode u historiji kada nismo imali orgaznizovane sisteme i kada je sprjecavanje kradje i drugih zlodjela bilo od vaznosti za sam opstanak nekog mjesta/grada itd. a jos je ajet poprilicno jasan.
-
zijancer
#1071 Re: Islam - pitanja i odgovori
jednostavno, da ih je strah samo od boga
-
prenosnik
#1072 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
zijancer
#1073 Re: Islam - pitanja i odgovori
sve strahove, od bolesti, siromastva, hm
-
prenosnik
#1074 Re: Islam - pitanja i odgovori
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:35, edited 1 time in total.
- kritichar
#1075 Re: Islam - pitanja i odgovori
veličina spoznaje je približno jednaka veličini straha
što više spoznaš kolko si mal, a kolko je On veliki, normalno da ćeš se sve više bojati
pretpostavljam na osnovu razumjevanja; da je čovjek nekim čudom sposoban da spozna 100%, ne bi to mogao podnijeti, pukao bi
što više spoznaš kolko si mal, a kolko je On veliki, normalno da ćeš se sve više bojati
pretpostavljam na osnovu razumjevanja; da je čovjek nekim čudom sposoban da spozna 100%, ne bi to mogao podnijeti, pukao bi