Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
sluga_okupatora

#1051 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by sluga_okupatora »

Basvod wrote:
sluga_okupatora wrote:Za sve one koji misle da je podjela BiH jedino rjesenje mogu reci samo jedno - sprem'te braco traktore, trebace vam :D
Da su Bosnjaci u mogucnosti da natovare milion i po ljudi na traktore ne bi ni dana sjedili i dogovarali se sa srpskim i hrvatskim politicarima.

Sami cete vi to tovariti - ko i 1995 :D
Basvod

#1052 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Pa ne sumnjam... ali ako broj Srba i Hrvata spadne na 200tinjak hiljada ko 95e u Hrvatskoj.
Milion i po je veliki zalogaj za Bosnjake.
sluga_okupatora

#1053 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Basvod wrote:Pa ne sumnjam... ali ako broj Srba i Hrvata spadne na 200tinjak hiljada ko 95e u Hrvatskoj.
Ti polazis od toga da svi srbi i hrvati zele raspad BiH - tu grijesis.
Nismo svi kao ti da imamo dvije domovine/otadzbine - mi imamo jednu a to je BiH.
Hafis

#1054 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

sluga_okupatora wrote:
Basvod wrote:Pa ne sumnjam... ali ako broj Srba i Hrvata spadne na 200tinjak hiljada ko 95e u Hrvatskoj.
Nismo svi kao ti da imamo dvije domovine/otadzbine - mi imamo jednu a to je BiH.
Dobro zboriš. Nemaju svi dvije domovine...evo ja imam čak tri pasoša :)
sluga_okupatora

#1055 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Hafis wrote:
sluga_okupatora wrote:
Dobro zboriš. Nemaju svi dvije domovine...evo ja imam čak tri pasoša :)

Tobejarabi :D
spreca

#1056 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by spreca »

Jos niste nacrtali granice.......stvarno ste neozbiljni....pa kako onda mislite voditi tu vasu "drzavu"?
Hafis

#1057 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

spreca wrote:Jos niste nacrtali granice.......stvarno ste neozbiljni....pa kako onda mislite voditi tu vasu "drzavu"?
To legendo. Sad si hin pravo zamislio :thumbup:
evotiga

#1058 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by evotiga »

kurbate treba izbaciti iz bosne i vratit ih turskoj odakle i dolaze pokatoliceni turci
HM 2011

#1059 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by HM 2011 »

evotiga wrote:kurbate treba izbaciti iz bosne i vratit ih turskoj odakle i dolaze pokatoliceni turci
sad su i Katolici turci ?

Nema u Bosni ni B od Bosanaca - sve go turčin ? Jel to to ?
Skijaš

#1060 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
izvor zivota wrote:
and wrote:
to pitanje je davno završeno.franjo je izabrao etnički čistu hrvatsku i to je to.kraj priče
Nije Franjo izabrao nego ostvario etnički čistu Hrvatsku.
Tu priči nije kraj jer nema više Franje i sad su drugi suci na Banjaluci.
Treći entitet će se u potpunosti formirati i to ne vidi samo slijepac.To ionako ne može nitko spriječiti, usput, nitko nema niti pravo to sprečavati.Zbog čega onda nije ostvaren do sada? Samo iz jednog razloga nije do kraja formiran a to je pitanje definitivnih granica entiteta.Nitko ne bi Hrvate sprečavao da od Livanjskog kantona ,zap.hercegovačkog¸,posavskog i mostarskog naprave treći ali problem je u SBK.Kako ga podijeliti? Treći će nastati kad netko popusti ili se obje strane dogovore oko SBK.Eto tu je onda kraj priče.
Cisto sumnjam da ce se treci formirati jer on nije konacno rjesenje ni za Bosnjake ni za Hrvate.
Konacno rjesenje je ili podjela BiH ili bosnjacka BiH.
Sa jedne strane getoizacija Bošnjaka, sa druge uništavanje hrvatskog i srpskog bića. Loš ti je taj izbor i nije mi jasno kakvu motivaciju nalaziš za postavljanje te teze. Ja vjerujem da je pravedno rješenje moguće kroz decentralizaciju bez etničkog karaktera, dakle sačuvamo dva entiteta i kantone ali eliminišemo elemente diskriminacije, neka Mostarom vlada većina ali bez agresivne kroatizacije svega, neka manjim entitetom vlada većina ali bez nametanja srpskog identiteta svemu živom i mrtvom, dakle da imamo građansku atmosferu u društvu sa visokim stepenom decentralizacije. Ovdje je srž problema upravo to zapišavanje teritorije koja pripada svima i kada bi iz jednačine izbacili to svojatanje nečeg što je zajedničko, stvar bi bila riješena sama od sebe. To je moguće, u skladu je sa ustavom a i pravedno je.

Čovjek koji se zalaže za pravedno rješenje je miran bez obzira na ishod. Čovjek koji tvrdi da jedan od naših naroda mora biti zgažen kako bi došli do stabilnosti, snosi odgovornost i za nepravdu koju se učini drugima ali i za nepravdu koju se učini njemu.
Basvod

#1061 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Brisanje etnickog karaktera znaci brisanje imena Bosna. Zanimljivo kako ti smeta hrvatizacija i srbizacija a ne smeta ti bosnizacija. Rjesenje nije i ne moze biti brisanje svega srpskog i hrvatskog a ostavljanje samo bosanskog jer to je asimilacija.
Rjesenja ocigledno nema i morace se cekati dugi niz godina.
seln

#1062 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Basvod wrote:Brisanje etnickog karaktera znaci brisanje imena Bosna. Zanimljivo kako ti smeta hrvatizacija i srbizacija a ne smeta ti bosnizacija. Rjesenje nije i ne moze biti brisanje svega srpskog i hrvatskog a ostavljanje samo bosanskog jer to je asimilacija.
Brisanje etnickog niko nije spomenuo. Ono sto nije u redu je pretvaranje dijelova BiH u ispostave srbije i hrvatske, sa marionetskim politicarima odanim matici.
I Svajcarska je puna razlicitosti: cetiri potpuno razlicita jezika, katolici i protestanti, kalvinisti i nekoliko stotina hiljada muslimana...i opet nikome nije tijesno, niti se neko boji asimilacije.
To je moguce, jer iznad svih tih odrednica postoji jedna - svajcarsko drzavljanstvo i patriotizam. Ako nekome sama rijec Bosna predstavlja problem, onda je jasno da je krajnji cilj istog unistenje Bosne. A iz toga moze proizaci samo rat. Danas, sutra, za dvadeset godina...
Basvod

#1063 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

seln wrote:
Basvod wrote:Brisanje etnickog karaktera znaci brisanje imena Bosna. Zanimljivo kako ti smeta hrvatizacija i srbizacija a ne smeta ti bosnizacija. Rjesenje nije i ne moze biti brisanje svega srpskog i hrvatskog a ostavljanje samo bosanskog jer to je asimilacija.
Brisanje etnickog niko nije spomenuo. Ono sto nije u redu je pretvaranje dijelova BiH u ispostave srbije i hrvatske, sa marionetskim politicarima odanim matici.
I Svajcarska je puna razlicitosti: cetiri potpuno razlicita jezika, katolici i protestanti, kalvinisti i nekoliko stotina hiljada muslimana...i opet nikome nije tijesno, niti se neko boji asimilacije.
To je moguce, jer iznad svih tih odrednica postoji jedna - svajcarsko drzavljanstvo i patriotizam. Ako nekome sama rijec Bosna predstavlja problem, onda je jasno da je krajnji cilj istog unistenje Bosne. A iz toga moze proizaci samo rat. Danas, sutra, za dvadeset godina...
Kad su Svicarci zadnji put ratovali? Pocinili genocid jedni nad drugima, jedni druge palili, klali, strijeljali? Mi nismo Svicarci, mi smo iz njihovog ugla nenormalni i bavimo se nenormalnim pitanjima... ali nazalost nenormalni sa razlogom jer sta se ovdje ponavlja svakih nekoliko decenija i sta mi ovdje radimo jedni drugima... to normalan Svicarac ne moze ni da zamisli.
Skijaš

#1064 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Na jednu stranu bosanskohercegovačko, na drugu bošnjačko.
Basvod

#1065 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Desno desnjak - Bosna Bosnjak ilitiga po stranjski Bosnia Bosniak.
Ne moze na stranu, nismo gluhi i nepismeni.
Skijaš

#1066 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Desno desnjak - Bosna Bosnjak ilitiga po stranjski Bosnia Bosniak.
Ne moze na stranu, nismo gluhi i nepismeni.
To što pišeš su gluposti, sutra ćeš tražiti da se Srpcu i rijeci Bosni mijenja ime.
Basvod

#1067 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Ja necu. To ti trazis.
Ali ako cemo brisati etnicki karakter onda ode i Srbac i Bosna i Republika Srpska.
Martinez_

#1068 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Martinez_ »

Sa tim nema nikakvih problema jer je ''Bošnjak'' malo promenilo konotaciju, nekad je to bilo ono što danas znači Bosanac, a sad je odrednica za ex Muslimane (veliko M).
Skijaš

#1069 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:Ja necu. To ti trazis.
Ali ako cemo brisati etnicki karakter onda ode i Srbac i Bosna i Republika Srpska.
Takve konstrukcije samo ti praviš. Ti i danas u Banjaluci imaš Bosku i hotel Bosnu a istočnije Dabrobosansku mitropoliju i Vrhbosansku nadbiskubiju. To što se država zove Bosna i Hercegovina nije oblik diskriminacije po Srbe i Hrvate niti ko ozbiljan to tvrdi.
vee-jay

#1070 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by vee-jay »

nije problem sanjati i propagirati separaciju. nije problem ne voljeti svoju domovinu u kojoj si rodjen i iz koje dolazis. nije problem kada svoje slobodno vrijeme tracis nadom da ce se jednog dana naci neka logika u tvojoj nakaradnoj srednovjekovnoj zelji unistenja i razdvajanja.

problem je kad se jednog dana probudis i shvatis da si citav zivot bio budala.
Basvod

#1071 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Takve konstrukcije samo ti praviš. Ti i danas u Banjaluci imaš Bosku i hotel Bosnu a istočnije Dabrobosansku mitropoliju i Vrhbosansku nadbiskubiju. To što se država zove Bosna i Hercegovina nije oblik diskriminacije po Srbe i Hrvate niti ko ozbiljan to tvrdi.
Stani malo? Jel ti trazis brisanje etnickog karaktera teritorijalnim jedinicama ili hotelima i restoranima. Ima i kaffe Brazil. :D
Ja nisam ni rekao da ime nekog moze ugroziti, niti naziv drzave Bosna moze ugroziti Srbe niti naziv entiteta Republika Srpska moze ugroziti Bosnjake. Ali ako brisemo etnicka imena i nazive onda brisemo sve a ne samo ono sto se veze za Srbe i Hrvate jer brisanje samo srpskog i hrvatskog iste vodi u asimilaciju.
Skijaš

#1072 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Stani malo? Jel ti trazis brisanje etnickog karaktera teritorijalnim jedinicama ili hotelima i restoranima.
Ne radi se samo o banjalučkim ugostiteljskim objektima i robnim kućama, naziv mitropolije i nadbiskupije su dovoljan argument za to da se ne radi o etničkoj odrednici nego o geografskoj. I ako SPC i KC to ne vide kao problem, u čije ime ti govoriš ?
Skijaš

#1073 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod

#1074 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Ne radi se samo o banjalučkim ugostiteljskim objektima i robnim kućama, naziv mitropolije i nadbiskupije su dovoljan argument za to da se ne radi o etničkoj odrednici nego o geografskoj. I ako SPC i KC to ne vide kao problem, u čije ime ti govoriš ?
Aha, SPC ti je mjerilo. Pa ima i eparhija kanadska, bice da ni kanadjani nisu etnicka odrednica. :-) Meni je dosta moj vid i sluh.
Desno desnjak, Bosna Bosnjak eng. Bosnia Bosniak.
Ja govorim u svoje ime, u cije ti?
Skijaš

#1075 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Aha, SPC ti je mjerilo. Pa ima i eparhija kanadska, bice da ni kanadjani nisu etnicka odrednica. :-)
Odličan primjer, tu se dodatno vidi geografski karakter termina a ne etnički. Plus to što nemaju Kanašnjake i Canasniacs.
Post Reply