Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
r_faruk

#1051 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

par puta se vec spominje savrsenstvo prirode i covjeka na nekoliko tema.
medjutim niko ne odgovara zasto ovo sto nas okruzuje smatra savrsenim. mi nismo savrseni, ima hiljadu boljih rjesenja i za covjeka i za prirodu, medjutim stvari su takve kakve jesu jer su produkt miliona godina prilagodjavanja uslovima koji vladaju...
takodjer, argument da nesto mora biti stvoreno od tvorca je zaista neozbiljan jer se isti ne moze primijeniti na tvorca....

mene vjerovanje ili ne vjerovanje ne cini boljim ili gorim covjekom, to cine djela.
kerima1

#1052 Re: Ateizam

Post by kerima1 »

r_faruk wrote:par puta se vec spominje savrsenstvo prirode i covjeka na nekoliko tema.
medjutim niko ne odgovara zasto ovo sto nas okruzuje smatra savrsenim. mi nismo savrseni, ima hiljadu boljih rjesenja i za covjeka i za prirodu, medjutim stvari su takve kakve jesu jer su produkt miliona godina prilagodjavanja uslovima koji vladaju...
takodjer, argument da nesto mora biti stvoreno od tvorca je zaista neozbiljan jer se isti ne moze primijeniti na tvorca....

mene vjerovanje ili ne vjerovanje ne cini boljim ili gorim covjekom, to cine djela.
Da je covjek savrsen ne bi toliko bio podlozan bolestima,a priroda pa zar surova zima nad vecim dijelovima planete moze biti ikako ugodno,jakamoli savrseno?
Nit covjek moze iz svoje koze,nit sa mjesta gdje se nalazi,sjedi i trpi.. :lol:
r_faruk

#1053 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

sjedi i trpi i naloži da se ugrijes :)
kerima1

#1054 Re: Ateizam

Post by kerima1 »

r_faruk wrote:sjedi i trpi i naloži da se ugrijes :)
Ma savrsenstvo ba.. :-D
MyTao

#1055 Re: Ateizam

Post by MyTao »

zunazu wrote:
MyTao wrote:Znaci NEMA dokaza da bog postoji... a to dali postoji ili ne se ne zna. Mozda postoji a ne zeli da mi to znamo pa je sakrio dokaze...
To što ti govoriš i postojiš je samo jedan od dokaza. Nije te Đepeto pravio, a i da jeste ne bi bio tako funkcionalan, a i Đepeta je isto tako neko morao napraviti, i njegovog kreatora i tako unazad do tačke koju je stvorio Bog.
Morao je onda i boga neko napraviti... koristeci tu tvoju o tako jebeno dobru logiku.
beni-bu-man

#1056 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Image
chupacabra

#1057 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

zunazu wrote:
MyTao wrote:Znaci NEMA dokaza da bog postoji... a to dali postoji ili ne se ne zna. Mozda postoji a ne zeli da mi to znamo pa je sakrio dokaze...
To što ti govoriš i postojiš je samo jedan od dokaza. Nije te Đepeto pravio, a i da jeste ne bi bio tako funkcionalan, a i Đepeta je isto tako neko morao napraviti, i njegovog kreatora i tako unazad do tačke koju je stvorio Bog.
Dobro poznata pogresna logika prvog uzroka. Prvo krenes od premise da sve sto postoji ima svoj uzrok ili kreatora. Onda prekris to isto pravilo na kojem baziras logiku uzroka-posljedice kada se radi o bogu? Trazis izuzetak za ono sto pokusavas dokazati na osnovu logike koju si prekrsio.
Ko je stvorio boga? Ako bog ili prvi uzrok nema svog uzroka, zasto onda da to pravilo vazi za bilo sta drugo?
zunazu

#1058 Re: Ateizam

Post by zunazu »

MyTao wrote:
zunazu wrote:
Morao je onda i boga neko napraviti... koristeci tu tvoju o tako jebeno dobru logiku.
Nije. Zato i jeste Bog. :-)
zunazu

#1059 Re: Ateizam

Post by zunazu »

r_faruk wrote:par puta se vec spominje savrsenstvo prirode i covjeka na nekoliko tema.

Jesmo savršeni, da vječno živimo izgubio bi se smisao, kao i postojanje različitih spolova i razmnožavanja. Idealno je to izbalansirano, vjeruj mi. I da možemo sve, ne bi imali priliku da učimo, sve bi bilo besmisleno.
irac300

#1060 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Toliko smo savršeni da umiremo ako nam zalogaj promaši rupu, pa umjesto u jednjak, zaglavi u dušnik, da umiremo zbog upale organa koji skoro ničemu ne služi (slijepo crijevo), da se rađamo bolesni, ni krivi ni dužni, da smo skloni ''kvarovima'' tj. rijetki umru od starosti... Ukratko, kreator je samouki dunđer, da imam njegove resurse napravio bih puno bolje kreature, čak mi se ne moraju zahvaljivati i obožavat me.
beni-bu-man

#1061 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:Toliko smo savršeni da umiremo ako nam zalogaj promaši rupu, pa umjesto u jednjak, zaglavi u dušnik, da umiremo zbog upale organa koji skoro ničemu ne služi (slijepo crijevo), da se rađamo bolesni, ni krivi ni dužni, da smo skloni ''kvarovima'' tj. rijetki umru od starosti... Ukratko, kreator je samouki dunđer, da imam njegove resurse napravio bih puno bolje kreature, čak mi se ne moraju zahvaljivati i obožavat me.

bio los majstor, fuserio :D
r_faruk

#1062 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

kupov'o mat'rijal u peniJu... :-)
irac300

#1063 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Ma ovo sam samo onako što se kaže iz glave našao mane, kada bi nas detalno secirali, našli bi milion falinki. Toliko o savršenstvu savršenog kreatora.
Connaisseur Karlin

#1064 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ti si meni na top listi 10 osoba sa kojim planiram pricati uz kafu , a respo je prezauzet :D :lol:

ti si lijepo i jednostavno objasnila,ali pisem o nekim "dubljim" , kompleksnijim motivima za ateisticki pogled na svijet:

piupiu,citala sam clanke o psiholoskoj analizi ateista, ali ne kao iskljuciv rezultat nepostojanja vjerovanja,ali kao atiesticki 9 tvoj ili neciji ) stav o svijetu oko sebe. Mnogi ateisti kazu da nisu ni spiritulano orijantirani,ali postoje ateisti koji svoj svijet i Svemir u sebi i oko sebe dozviljavaju kao humanisti. Humaniam je takojdjer filozofski smijer koji ukljucuje intuiciju i emocije. Dali je ateizam ( ne iskljucivo kao misjenje ili stav) u poptunosti oslobodjen ljudskih emocija ( ovdje ne pisem o emociji vjerovanja)? Konstatno se pise o ateizmu iskljucivo baziranom na hladnoj logici i razumu,bez ucesca emocija,no postavlja se pitanje ,kako ateista emocinalno dozvljava vlastiti ateizam. Vjerovanje ili nevjerovanje su iznad svega psiholoski procesi svakog zivog bica, jer atisti mogu pricati kako ukljucuju racionalne argumente,ali istovremeno bi se moglo analizirati od strane psihologa o neracinalnim psiholoskim faktorima,a koji uticu na vlastiti izbor pogleda na svijet. Mnogi ateisti imaju razlicite motive, a koji su rezultat njihovog ateistickog pogleda na svijet. Ateista doziljavva razumljivo svijet oko sebe zahvalujcui i emocijama,ali ne na religiozan nacin,ali da li je atiesticko samoopredljenje zaista produkt jednog racionalnog stava bez zrna emocija!? Meni je potpuno jasno da se kao atiesta osjecas znatno bolje.
Ne razumijem kako je tebi jasno da se ja osjećam bolje (ili lošije)? :lol: Niti razumijem zašto bih se trebala osjećati bolje ili lošije zbog toga što vjerujem ili ne vjerujem? Ne osjećam se ni bolje, ni lošije, niti me to pitanje pretjerano mori. Ateizam nije aktivna ideologija koja čovjeka definiše kao ličnost. To je naljepnica. Koja se ovdje na forumu (i u Bosni generalno) tretira kao pitanje života i smrti. :D

Ima svakakvih istraživanja i psiholoških analiza, neki dan izadje jedna koja kaže da je religiozno iskustvo slično iskustvu zaljubljivanja ili iskustvu narko-tripa. https://science.slashdot.org/story/16/1 ... tudy-finds

I šta s tim? Šta kome daje neko iskustvo ljepote življenja, u čemu pronalazi ili ne pronalazi smisao, to je sasvim individualna stvar. Ne postoji 'profil ateiste', niti 'misaoni proces ateiste', niti 'emocionalni proces ateiste', kao što ne postoji ni profil, misaoni i emocionalni proces 'vjernika'. Mene fasciniraju i priroda i zvijezde i beskonačnost i nepojmljivost nekih iskustava i pojava, neko misli da može spoznati sve od početka do kraja, ja ne mislim tako, niti osjećam potrebu za nepromjenjivim, čvrstim paradigmama. Čar življenja za mene je u tome da uvijek otkrivaš nešto novo, da nije sve već savršeno objašnjeno i postavljeno, da maštaš i osmišljaš i osvajaš neki novi misaoni, izražajni, kreativni ljudski prostor.

Fascinira me, doduše, količina rigidnosti, agresivnosti i nepomirljivosti forumskih rasprava o tome. Davno sam na jednoj temi napisala sam da je za mene ideja Boga zapravo ideja univerzalnog pripadanja i jedinstva. I, kao takva, ta ideja je jako lijepa. Sve van toga je ideologija i zapravo dokaz o neprihvatanju ideje o univerzalnom pripadanju i jedinstvu. Možemo mi jedni druge profilirati do prekosutra. Ništa time nećemo promijeniti. Najmanje činjenicu da neki ljudi nalaze smisao u jednom, a neki u nečem drugom. Djeca se ne radjaju ni kao vjernici, ni kao ateisti. Ne radjaju se ni sa predznanjem ovog ili onog jezika. Niti sa bilo kakvim predznanjem o svijetu. Radjaju se kao male, bespomoćne bebe koje će vremenom naučiti kako da promišljaju svijet. Sve nakon toga je... ova rasprava.
piupiu,pa i ja tako razmisljam,znas vrldo dobro da ne idem u bogomolje da se molim Bogu. Vise putasma vjernike pitala da li su spoznali Boga,mnogi ce reci da u sustini ne poznaju Boga,kao sto ga ne poznaju ni agnostici poput mene ili ateisti poput tebe; zato mi je interesantno pisati o tome, tj. sto motivira, insprise osobe,cak i jako slicnih nivoa znanja i sredine,sa potpuno razlictim stavovima o relgiji :-D Moje poanta i jeste bila u "ljudskoj potrebi za pronalazenjm smisla u necemu" to je to, ali sam i ovdje pogresno shvacena :D :lol: :)
AleksoMKD

#1065 Re: Ateizam

Post by AleksoMKD »

beni-bu-man wrote:
irac300 wrote:Toliko smo savršeni da umiremo ako nam zalogaj promaši rupu, pa umjesto u jednjak, zaglavi u dušnik, da umiremo zbog upale organa koji skoro ničemu ne služi (slijepo crijevo), da se rađamo bolesni, ni krivi ni dužni, da smo skloni ''kvarovima'' tj. rijetki umru od starosti... Ukratko, kreator je samouki dunđer, da imam njegove resurse napravio bih puno bolje kreature, čak mi se ne moraju zahvaljivati i obožavat me.

Da ne zaboravimo "zastitu" testisa. Moglo je to bolje.
mousstapha

#1066 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Kreator nije imao nikakve resurse, stvorio nas je iz ničeg. :D

Dobri smo ispali. :lol:
piupiu

#1067 Re: Ateizam

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:piupiu,pa i ja tako razmisljam,znas vrldo dobro da ne idem u bogomolje da se molim Bogu. Vise putasma vjernike pitala da li su spoznali Boga,mnogi ce reci da u sustini ne poznaju Boga,kao sto ga ne poznaju ni agnostici poput mene ili ateisti poput tebe; zato mi je interesantno pisati o tome, tj. sto motivira, insprise osobe,cak i jako slicnih nivoa znanja i sredine,sa potpuno razlictim stavovima o relgiji :-D Moje poanta i jeste bila u "ljudskoj potrebi za pronalazenjm smisla u necemu" to je to, ali sam i ovdje pogresno shvacena :D :lol: :)
Dobro je, dobro, ponekad treba biti i neshvaćen, pa onda drugi svašta nešto napiše što inače ne bi. :lol: :kiss:

Eh, to - potreba za pronalaženjem smisla - je interesatno pitanje. Samo traganje je valjda sav smisao života. Drugog smisla nema, osim da se ponekad sjetiš kako je divno biti živ, kako je predivno sjediti na suncu, kakav je osjećaj kad te po nogama bocka trava... i taj rad. Taj koncept 'vječnog života' nakon smrti meni svakako zvuči kao noćna mora. Čuj da živiš vječno. Pa ubila bih se. :lol:
MyTao

#1068 Re: Ateizam

Post by MyTao »

zunazu wrote: Nije. Zato i jeste Bog. :-)
Nadam se da se salis.
Connaisseur Karlin

#1069 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:piupiu,pa i ja tako razmisljam,znas vrldo dobro da ne idem u bogomolje da se molim Bogu. Vise putasma vjernike pitala da li su spoznali Boga,mnogi ce reci da u sustini ne poznaju Boga,kao sto ga ne poznaju ni agnostici poput mene ili ateisti poput tebe; zato mi je interesantno pisati o tome, tj. sto motivira, insprise osobe,cak i jako slicnih nivoa znanja i sredine,sa potpuno razlictim stavovima o relgiji :-D Moje poanta i jeste bila u "ljudskoj potrebi za pronalazenjm smisla u necemu" to je to, ali sam i ovdje pogresno shvacena :D :lol: :)
Dobro je, dobro, ponekad treba biti i neshvaćen, pa onda drugi svašta nešto napiše što inače ne bi. :lol: :kiss:

Eh, to - potreba za pronalaženjem smisla - je interesatno pitanje. Samo traganje je valjda sav smisao života. Drugog smisla nema, osim da se ponekad sjetiš kako je divno biti živ, kako je predivno sjediti na suncu, kakav je osjećaj kad te po nogama bocka trava... i taj rad. Taj koncept 'vječnog života' nakon smrti meni svakako zvuči kao noćna mora. Čuj da živiš vječno. Pa ubila bih se. :lol:
:thumbup: :kiss: :-D
irac300

#1070 Re: Ateizam

Post by irac300 »

AleksoMKD wrote:
beni-bu-man wrote:

Da ne zaboravimo "zastitu" testisa. Moglo je to bolje.
Vidiš, to sam zaboravio. Mog'o je malo više materijala upotrijebiti za nekakve prirodne suspenzore.
arzuhal

#1071 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

:mrgreen:

Ti si, Bože, Stvoritelj, Ti me stvori tako -
za vinom i pjesmom ja poludim lako;
kad si od iskona stvorio me tako,
zašto bi me, onda, bacio u pak'o?

O.H.
shmizlica

#1072 Re: Ateizam

Post by shmizlica »

uh, kakav sam nedavno razgovor o dženetu čula, o boci ostalo da se odvalim smijati, al reko' gdje ću ljude ismijavati :-)

ono nešto tipa ''joj buraz zamisli ti kad u dženet, pa hjoj te ljepote.....'' al s takvim oduševljenjem, divljenjem....ma ne može se prepričati :-)

i kontam, kako ljudi u taj dženet u tom nekom obliku mogu vjerovati, jer fakat dođe kao bajka, ono nešto da to zamisliš kao one slike iz onih časopisa što jehovini svjedoci dijele, al malo više u orijentalnom stilu :D
arzuhal

#1073 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Kažu: biće raja, biće rajskih seka,
biće tamo vina, biće meda, mleka...
Zato nemoj biti bez vina i drage,
kad na koncu konca to te isto čeka!

Image
chupacabra

#1074 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

beni-bu-man wrote:

Tako ti je to kad koristis glinu da napravis muzjaka, a njegovo rebro za zenku. :D
beni-bu-man

#1075 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

chupacabra wrote:Tako ti je to kad koristis glinu da napravis muzjaka, a njegovo rebro za zenku. :D

i'm sexy and i know it :D
Post Reply