Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#1051 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih

Post by manekenka u penziji »

Comanche wrote:
hordash wrote:
Comanche wrote: E&Y je jedna od takozvane big four. Sad im pocinje sezona posla za one koji rade reviziju/audit.Nisam siguran dali si imao konkurs za to ali da znas da za vrijeme njihove "busy season" oni rade izmedju 50-60 sati sedmicno u USA. Oni koji to mogu da podnesu inace mogu da zarade odlicne pare a osim toga to je iskustvo koji svaka ozbiljna firma trazi od svojih zaposlenih u finansijama I racunovodstvu.

Nemoj da razbijas glavu ako ne dobijes posao jer i ovdje je vrlo tesko dobiti posao kod njih jer uzimaju najpametnije sa najboljim ocjenama. Konkurencija je strasna.
Vrlo dobro znam sta je E&Y, sto mozes vidjeti iz mog drugog posta na ovu temu.
Prijavio sam se na praksu u reviziji i polozio sve testove, ali ocito ih nisam zadovoljio na intervjuu.
I ne, ne razbijam glavu tako da nemas potrebe da me savjetujes, a mislim da si i rekao da napustas temu.
Prepotentan si za nekoga ko je nesposoban naci posao.
Čitam ovu temu jako dugo, jer sam nekad i ja bila nezaposlena i tražila posao, nisam imala ikakvu potrebu da se oglasavam dok ti i takvi kao ti niste došli pametovati.
Zalijepio si se kao krpelj i samo provociras narod kojem nije ni čega. Stid i sram da te bude!
Koja si ti to vertikala da možeš nekome reci da li je sposoban ili ne?
Stvarno nemam rijeci.
mali_balon

#1052 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ma neka Comanche-a, neka i takvih na ovoj temi, da se malo smijemo.
frx

#1053 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by frx »

da li neko zna sta je bilo na testiranju ovim mladim bankarima za procredit banku
mali_balon

#1054 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

frx wrote:da li neko zna sta je bilo na testiranju ovim mladim bankarima za procredit banku
Ja sam nedavno naletio na ovo, da li je sad to bilo nemama pojma

http://www.procreditbank.ba/new_bih/str ... ur_success
jon_jovi

#1055 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Nezaposlenost je poprimila karakter socijalnog, humanitarnog, političkog i psihološkog problema. Ponuda i potražnja radne snage s ovim nema ništa. Dakle i kao svaki drugi izostali narod mi svaki bilo manji, ili veči problem pretvorimo u deset puta veči problem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1056 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

to stoji
takvi smo ljudi
pogotovo u bosni
i kad imamo kukamo

dok npr u hercegovini...zna biti i gora situacija svi glume da su gazde i uvijek veseli
kod nas uvijek sjebano nešto
jon_jovi

#1057 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Nije stvar samo kuknjave. Mi i u stvarnosti od problema stvaramo još bar tri problema. Iskompleksirani ljudi.
No dobro. Što je tu je, ali ja bih da izjavim.
Ima ovdje ropskih kompleksa poput ovog Comančea. Sav sretan što je sluga u Američana i nemere se načuditi što mi ne bi malo USA dolara za jedan hard work. To je nama ostalo od robovanja Turcima, Austrijancima, beogradskoj eliti...
Dakle Comanče taj i takav, a drugi se gnušaju na Comančea. Gnušam se i ja, samo djeco draga ako mi već nećemo to što nam se nudi, il da smo robovi privatnicima i dijasporcima il da i sami idemo u dijasporu a šta smo mi to učinili da sebi stvorimo bolji ambijent? Trsimo se ovdje kao da mi o nećemu odlučujemo. Ako odlučujemo zašto onda nema nikakvog dostojanstva? Zašto je sve kako kažu privatnici i dijasporci?
JThomas

#1058 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

e pameti moja kad misliš da ponuda i potražnja s tim nemaju ništa. kad za svako slobodno mjesto stoji njih deset u redu - normalno da gazda može šta hoće. ti nećeš da radiš za 500 KM na građevini? ima ko hoće i za 400 i udarati se nogama u guzicu - jer je očajan i mora zaraditi bilo šta da bi opstao. a da je gazdi teško naći - normalno da ne bi mogao šta hoće i kako hoće, već bi morao pripaziti. k'o što ni u nas deficitarni kadar nema previše problema sa zapošljavanjem i uslovima rada...
manekenka u penziji

#1059 Re: Jadi nas nezaposlenih

Zato sto kada počneš tražiti dostojanstvo i svoja prava vrlo lako te mogu zamjeniti nekim drugim. Kao sto rekoh, kolona nezaposlenih je milionska i ljudi rade za "daj sta daš", nećeš ti ali hoće neko drugi.
Od muzevog kolege supruga je zatrudnila i ostala bez posla i to u Bosnalijeku, od mog kolege su suprugu pri povratu s porodiljskog otpustili, moja mama radi u firmi gdje već 3 godinu ne može ovjeriti knjižicu. Treba li još primjera robovlasnistva? Kome da se mi trsimo i kome da mi pričamo o dostojanstvu?

edit: napisasmo skoro istu stvar u isto vrijeme
hordash

#1060 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by hordash »

Comanche wrote:
hordash wrote:
Comanche wrote: E&Y je jedna od takozvane big four. Sad im pocinje sezona posla za one koji rade reviziju/audit.Nisam siguran dali si imao konkurs za to ali da znas da za vrijeme njihove "busy season" oni rade izmedju 50-60 sati sedmicno u USA. Oni koji to mogu da podnesu inace mogu da zarade odlicne pare a osim toga to je iskustvo koji svaka ozbiljna firma trazi od svojih zaposlenih u finansijama I racunovodstvu.

Nemoj da razbijas glavu ako ne dobijes posao jer i ovdje je vrlo tesko dobiti posao kod njih jer uzimaju najpametnije sa najboljim ocjenama. Konkurencija je strasna.
Vrlo dobro znam sta je E&Y, sto mozes vidjeti iz mog drugog posta na ovu temu.
Prijavio sam se na praksu u reviziji i polozio sve testove, ali ocito ih nisam zadovoljio na intervjuu.
I ne, ne razbijam glavu tako da nemas potrebe da me savjetujes, a mislim da si i rekao da napustas temu.
Prepotentan si za nekoga ko je nesposoban naci posao.
Ti si ustvari onaj menadzer hotela iz Dubaija koji je ranije uzeo ucesce u ovoj temi, pa kad je bio upitan za konkretne stvari temu je napustio. Sve do sada. Razlika je sto si sada u menadzmentu Fortune 500 kompanije, a prica ti je ostala ista. Nego, reci ti nama, o ti koji ispunjavas svoja obecanja, u kojoj konkretno kompaniji si zaposlen i na kojem nivou menadzmenta?
JThomas

#1061 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

ma šta koga boli kurac? priča o zapošljavanju iz amerike je za priču o zapošljavanju u bosni bitna ne k'o lanjski, već k'o preklanjski snijeg. ili priča s marsa...
jon_jovi

#1062 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

JThomas wrote:e pameti moja kad misliš da ponuda i potražnja s tim nemaju ništa. kad za svako slobodno mjesto stoji njih deset u redu - normalno da gazda može šta hoće. ti nećeš da radiš za 500 KM na građevini? ima ko hoće i za 400 i udarati se nogama u guzicu - jer je očajan i mora zaraditi bilo šta da bi opstao. a da je gazdi teško naći - normalno da ne bi mogao šta hoće i kako hoće, već bi morao pripaziti. k'o što ni u nas deficitarni kadar nema previše problema sa zapošljavanjem i uslovima rada...
Znamo da je tako, ali zašto je to tako?
manekenka u penziji

#1063 Re: Jadi nas nezaposlenih

Kao da si s Marsa pao. Zato sto poslje rata profitirali šverceri a pošten narod spao na prosjački stap, zato sto nam sada vladaju kriminalci, zato sto ako nisi u stranci nisi nigdje (isto kao sto je nekad bila partija) i zato sto je siromasnijih puno vise nego bogatih pa su samim time prvi potlačeni.
JThomas

#1064 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

pa ti očito ne znaš kad pišeš da ponuda i potražnja nemaju ništa sa tim.

šta ja znam, pretpostavljam da se magistarski ili doktorski rad iz ekonomije može napisati o tome...
jon_jovi

#1065 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

manekenka u penziji wrote:Kao da si s Marsa pao. Zato sto poslje rata profitirali šverceri a pošten narod spao na prosjački stap, zato sto nam sada vladaju kriminalci, zato sto ako nisi u stranci nisi nigdje (isto kao sto je nekad bila partija) i zato sto je siromasnijih puno vise nego bogatih pa su samim time prvi potlačeni.
Ali to onda znači da mi u vlastitoj zemlji imamo lošije uslove rada nego dijasporac u stranoj zemlji
stakasa

#1066 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

jon_jovi wrote:
manekenka u penziji wrote:Kao da si s Marsa pao. Zato sto poslje rata profitirali šverceri a pošten narod spao na prosjački stap, zato sto nam sada vladaju kriminalci, zato sto ako nisi u stranci nisi nigdje (isto kao sto je nekad bila partija) i zato sto je siromasnijih puno vise nego bogatih pa su samim time prvi potlačeni.
Ali to onda znači da mi u vlastitoj zemlji imamo lošije uslove rada nego dijasporac u stranoj zemlji
Znaci
Umalo popisivac

#1067 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Umalo popisivac »

jon_jovi wrote:
JThomas wrote:e pameti moja kad misliš da ponuda i potražnja s tim nemaju ništa. kad za svako slobodno mjesto stoji njih deset u redu - normalno da gazda može šta hoće. ti nećeš da radiš za 500 KM na građevini? ima ko hoće i za 400 i udarati se nogama u guzicu - jer je očajan i mora zaraditi bilo šta da bi opstao. a da je gazdi teško naći - normalno da ne bi mogao šta hoće i kako hoće, već bi morao pripaziti. k'o što ni u nas deficitarni kadar nema previše problema sa zapošljavanjem i uslovima rada...
Znamo da je tako, ali zašto je to tako?
Zasto je to tako? Prvenstveno zbog politike. Ovdje je jos neko poratno stanje i glavne teme su jos uvijek vezane za to. Ekonomija, posao i sve ostalo je u nekom desetom planu i ne vidim da ce se bilo sta po tom pitanju popraviti u nekoj doglednoj buducnosti. Ili se skrecu teme s bitnih pitanja, kao kad onaj nazovi socijaldemokrat Lagumdzija za sve ima odgovor "mi ne dopustamo raspad Bosne, crtanje novih granica" :lol: pa jebote koje pravljenje ljudi budalama, ne znam kako mu to jos uvijek neko pusi.

Politicari svoje glasacko tijelo smatraju ovcama (sto je dobrim djelom i istina) i samo ih kljukaju retorikom i prebacivanjem krivnje na drugog kako bi se domogli jos vlasti i zadovoljili svoje osobne ambicije a za ljude im se zapravo zivo jebe.
manekenka u penziji

#1068 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih

stakasa wrote:
jon_jovi wrote:
Znaci
Ne znam sta je tu nejasno.
jon_jovi

#1069 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Ne znam sta je tu nejasno
Zašto se mi onda smatramo večim od dijasporaca koje ni ja uzgred budi rečeno ne volim?
Umalo popisivac

#1070 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Umalo popisivac »

Ne znam da se iko smatra vecim. Ali isto tako niko ne voli kad mu neko udaljen 1000 km soli pamet i koji zivi u potpuno drugacijim okolnostima u odnosu na BiH.
jon_jovi

#1071 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Umalo popisivac wrote:Ne znam da se iko smatra vecim. Ali isto tako niko ne voli kad mu neko udaljen 1000 km soli pamet i koji zivi u potpuno drugacijim okolnostima u odnosu na BiH.
Sve se može kad se hoće. Možemo mi sebi bolje uslove rada stvoriti i sve to al smo se zapustili.
JThomas

#1072 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

pa nisu dijasporci kreirali sisteme i države koje omogućuju bolje uslove rada i manju stopu nezaposlenosti u americi, njemačkoj, švedskoj... :lol: već došli na gotovo.
mali_balon

#1073 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Mante se filozofije sto i kako mozemo mi mjesecima raspravljati sto i kako i trazti rijesenja, pa cak pisati radove na ovu temu iz svih drustvenih nauka, ali kad se nema hljeba, kad je nekog strah gladi, onda sva filozofija, matematika i ekonomija pada u vodu i ukljucije se instinkt opstanka.

Neko bi radio i za 400KM i uplatu dobpirnosa ali ne moze jer ce ga tih 400KM izaci 500KM, o tom slabo ko konta, i taj neko ce glatko morato odbiti taj posao. I naravno onda ispada da taj nece da radi.

Ali bitno je da smo mi kod kuce lijeni a u dijasopri radisni, poletni, kulturni.

Evo jedan savjet, ko god je zaposlen i dodje na ovu temu sa nekim nejasnocama, pitanjima, savjetima neko se drzi izreke "sit gladnom ne vjeruje" mozda ce onda malo drugacije pricati.
manekenka u penziji

#1074 Re: Odg: Jadi nas nezaposlenih

jon_jovi wrote:
Ne znam sta je tu nejasno
Zašto se mi onda smatramo večim od dijasporaca koje ni ja uzgred budi rečeno ne volim?
Odkud ti ta ideja?
Mozda na ovoj temi ima postova koje ja nisam vidjela pa ti iz njih iznosis zaključke.
Umalo popisivac wrote:Ne znam da se iko smatra vecim. Ali isto tako niko ne voli kad mu neko udaljen 1000 km soli pamet i koji zivi u potpuno drugacijim okolnostima u odnosu na BiH.

Tacno tako.
jon_jovi wrote:
Sve se može kad se hoće. Možemo mi sebi bolje uslove rada stvoriti i sve to al smo se zapustili.
A gdje si ih to ti stvarao do sada? Daj navedi mi primjer jer sam očito neupućena.
jon_jovi

#1075 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Sva razlika između nas i dijasporaca u tome da smo mi odlučili da živimo tamo gdje je živjeti daleko teže. Dostojanstva kako našega tako i njihovoga nema.
Post Reply