Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#1051 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

sabanss wrote:
Filter wrote: :D drug "mlinar". ja malo mahnem po zidovima i "plafonu" i to je to. nema se sta strugati... al opet se bugija digne :roll:

Koliko se sjecam Thermoflux je kotao? Postujete njihovu proceduru - prebaciti pec za rad na drva, startati pec, cistiti, stopirati pec, vratiti za rad na pelet?

Kad se ovako radi onda ventilator peci radi i u dimnjak odvlaci dosta fine prasine.
ako ima ta procedura, nema je u njihovom citabu. http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf

elem, nema mi logike gurati pepeo u dimnjak. i da ima ta procedura ne bi je koristio.
sabanss

#1052 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
Filter

#1053 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

sabanss wrote:Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
hmmm, pecka prilikom svakog gasenja odradi 10-15 minuta sa pojacanim ventiliranjem.
po toj opciji ona svaki put izbaci odredjenu kolicinu pepela kroz dimnjak, jos jedno ventiliranje na ukupnu sumu pepela nece predstavljati neku znacajnu razliku... mozda i hoce. moze se pokusati, makar to nije neki problem
Danguba

#1054 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Filter wrote:
sabanss wrote:Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
hmmm, pecka prilikom svakog gasenja odradi 10-15 minuta sa pojacanim ventiliranjem.
po toj opciji ona svaki put izbaci odredjenu kolicinu pepela kroz dimnjak, jos jedno ventiliranje na ukupnu sumu pepela nece predstavljati neku znacajnu razliku... mozda i hoce. moze se pokusati, makar to nije neki problem
Mislim da je @sabanss u pravu. Ventilator vuce lagano cestice prasine prema dimnjaku i one ne izlaze vani na vrata. Ima logike.

Kako da dodjem do toga u menuu? Nisam puno cackao.
Filter

#1055 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

naravno da cu pokusati. nista ne kosta :)
Danguba

#1056 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Filter wrote:naravno da cu pokusati. nista ne kosta :)
znas li kako uci na te postavke? :D

nekada sam to imao u pdf-u ali sve otislo i **rac.
Filter

#1057 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Danguba wrote:
Filter wrote:naravno da cu pokusati. nista ne kosta :)
znas li kako uci na te postavke? :D

nekada sam to imao u pdf-u ali sve otislo i **rac.
bas jutros pogledah u citabu. meni 9 je za postavke goriva. legno OFF je po defaultu za pelet. tebi treba legno ON
tipkom 3 ulazis u meni i tipkama 5 i 6 se kreces kroz menije. tipke 1 i 2 sluze za mijenjanje postavki u odabranom meniju i na kraju opet pritisnes 3 da potvrdis promjenu. ako nisi siguran ili si fulio meni, pritisni tipku 4 koja ce te vratiti na pocetak i ponistiti promjene.

ne znam koji je kod tebe programator :roll: evo ti pdf od starog tipa http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf
jbga ne mogu naci ovaj novi ali je kretanje kroz meni po istom principu. procackacu po netu malo kasnije da pokusam naci ovaj novi...

edit: evo i novi https://onedrive.live.com/view.aspx?cid ... =undefined
Danguba

#1058 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Filter wrote:
bas jutros pogledah u citabu. meni 9 je za postavke goriva. legno OFF je po defaultu za pelet. tebi treba legno ON
tipkom 3 ulazis u meni i tipkama 5 i 6 se kreces kroz menije. tipke 1 i 2 sluze za mijenjanje postavki u odabranom meniju i na kraju opet pritisnes 3 da potvrdis promjenu. ako nisi siguran ili si fulio meni, pritisni tipku 4 koja ce te vratiti na pocetak i ponistiti promjene.

ne znam koji je kod tebe programator :roll: evo ti pdf od starog tipa http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf
jbga ne mogu naci ovaj novi ali je kretanje kroz meni po istom principu. procackacu po netu malo kasnije da pokusam naci ovaj novi...

edit: evo i novi https://onedrive.live.com/view.aspx?cid ... =undefined
:thumbup:

Hvala ti puno. Ma ja sam ti jos na ovom starom P1-P5. Kotao 30 KW. Neda mi se jos nista prepravljati dok fercera.
Filter

#1059 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Danguba wrote:
Hvala ti puno. Ma ja sam ti jos na ovom starom P1-P5. Kotao 30 KW. Neda mi se jos nista prepravljati dok fercera.
np drug :) i novi je p1-p5. u sustini isti klinac... vjerovatno ne bi ni ja mijenjao da nije crkla puljka na programatoru.
kad testiras, napisi. :D
adoadop

#1060 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Evo snimio sam kratki video o STANJU KOTLA , pa bih zamolio za komentar, naravno i ostale koji se razumiju.

U zadnja dva dana odoše 4 vreće. Neće valjat ako predje 2 vrece po danu.
Hvala
rovac13

#1061 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Pokusaj to rijesit dok je vrijeme :-)
Potrosnja bi se trebala bar udvostrucit ......kad zazimi......u odnosu na ovo vrijeme.

Sta ti je sa izolacijom......jel u kotlovnici kotao ili u kuci.....jesu li cijevi izolovane ako su vani.......kako god previse je.
Filter

#1062 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

adoadop wrote:Evo snimio sam kratki video o STANJU KOTLA , pa bih zamolio za komentar, naravno i ostale koji se razumiju.

U zadnja dva dana odoše 4 vreće. Neće valjat ako predje 2 vrece po danu.
Hvala
ako sam dobro procitao, temperatura 156C i pritisak 0,6b :?

hmmm kod mene sad (pec na cekanju) 48C i 0,6b, svi ovi ostali parametri su isti koliko vidjeh...
trosi otprilike tri vrece za dva dana. upaljena od 5-9 i 12-23 P3 kotao na 67C
rovac13

#1063 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Temperatura u izlazu u dimnjak kod nas nikad nije prelazila oko 100*C.........ako imas 156*C u startu imas vece gubitke.......puno vise toplote ode u nebo kroz dimnjak nego kod nas.

To je vjerovatno zbog nivoa 4.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1064 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

@adoadop
Koliko radi peć u toku 24 sata?
Filter

#1065 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Image
Image
Image
Image
Image

evo ti moji parametri ako ti sta znace...
adoadop

#1066 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

karabajaze wrote:@adoadop
Od 6 do 23 i uključi se 10 tak puta. Sobni termostat na 23,5
Hvala
adoadop

#1067 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Hvala Filter
Sad sam provjerio, isti su nam podaci kad kotao miruje.
LP
adoadop

#1068 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

rovac13 wrote:Pokusaj to rijesit dok je vrijeme :-)
Potrosnja bi se trebala bar udvostrucit ......kad zazimi......u odnosu na ovo vrijeme.

Sta ti je sa izolacijom......jel u kotlovnici kotao ili u kuci.....jesu li cijevi izolovane ako su vani.......kako god previse je.
Termofasada 8 i pakovati izolirani krov. Kotlovnica uz kuću.
Hvala
Danguba

#1069 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

adoadop wrote:

Hvala
Nesto nisam upratio, imas li tro ili cetveroputi ventil?
Magarece_godine

#1070 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

adoadop wrote:
karabajaze wrote:@adoadop
Od 6 do 23 i uključi se 10 tak puta. Sobni termostat na 23,5
Hvala
Nisam ekspert druze, ali razlog za svoju povecanu potrosnju trazi u tom velikom broju paljenja peci ... po nekoj logici pec najvise trosi na pocetku, dok se pali .... samim tim handris grijace .... opet kazem, nisam ekspert, samo mi tako logicno :D
Danguba

#1071 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Magarece_godine wrote:
adoadop wrote: Od 6 do 23 i uključi se 10 tak puta. Sobni termostat na 23,5
Hvala
Nisam ekspert druze, ali razlog za svoju povecanu potrosnju trazi u tom velikom broju paljenja peci ... po nekoj logici pec najvise trosi na pocetku, dok se pali .... samim tim handris grijace .... opet kazem, nisam ekspert, samo mi tako logicno :D
...i ja sam na ovo pomislio. To vjerovatno dolazi zbog signala kojega salje termostat iz dnevnog boravka. Tamo treba vidjeti polozaj samog(gdje je postavljen, negdje iza vrata ili negdje gdje je promjena temperature brza), treba pregledati njegove postavke(gornje i donje temperature) i ako je sve u redu, zasto dolazi da brzog hladjenja dnevnog boravka odnosno mjesta gdje je postavljen termostat.
rovac13

#1072 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Treba takodje mjerit termometrom temp po sobama........to sto je termostat stavio na 23,5 ne znaci da ima tu temp........a taj termostat regulise temp samo u dnevnoj.......kako ostale sobe........ima li termo ventile.

Uglavnom ima izolaciju puno bolju nego kod mojih......a trosi puno vise.
rovac13

#1073 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

adoadop wrote: Kotlovnica uz kuću
Jesu li cijevi kroz kotlovnicu do u kucu izolovane........npr umotane staklenom vunom ili nesto drugo ?
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1074 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

"Izbaciti"( stavi ga na maximum) sobni termostat iz kruga grijanja pa onda provjeriti rad peći i potrošnju, po meni je sasvim ok što troši 30 kg peleta jer grije 17 sati na dan u prosjeku po 1,8 kg peleta po satu. Smanjiti snagu te time za početak smanjiti broj paljenja i gašenja.
:skoljka: Treba eksperimentisati i doći do parametara koji najbolje odgovaraju tvojim uslovima i željama ukućana.
adoadop

#1075 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Danguba wrote:
adoadop wrote:

Hvala
Nesto nisam upratio, imas li tro ili cetveroputi ventil?
Ne nemam, jednocijevni je sistem, nema podno.
Cijevi nisu izolirane.
Last edited by adoadop on 20/11/2015 22:44, edited 1 time in total.
Post Reply