Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Filter wrote:
drug "mlinar". ja malo mahnem po zidovima i "plafonu" i to je to. nema se sta strugati... al opet se bugija digne
Koliko se sjecam Thermoflux je kotao? Postujete njihovu proceduru - prebaciti pec za rad na drva, startati pec, cistiti, stopirati pec, vratiti za rad na pelet?
Kad se ovako radi onda ventilator peci radi i u dimnjak odvlaci dosta fine prasine.
Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
sabanss wrote:Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
hmmm, pecka prilikom svakog gasenja odradi 10-15 minuta sa pojacanim ventiliranjem.
po toj opciji ona svaki put izbaci odredjenu kolicinu pepela kroz dimnjak, jos jedno ventiliranje na ukupnu sumu pepela nece predstavljati neku znacajnu razliku... mozda i hoce. moze se pokusati, makar to nije neki problem
sabanss wrote:Interesantno, ja imam verziju uputstva sa ovom procedurom. Slazem se da nema previse logike ukoliko se radi o grubljoj prasini, medjutim ova od sagorjelog peleta je toliko fina da vjerujem da je potisak ventilatora i prirodna ventilacija dimnjaka uspije izbaciti skroz vani.
hmmm, pecka prilikom svakog gasenja odradi 10-15 minuta sa pojacanim ventiliranjem.
po toj opciji ona svaki put izbaci odredjenu kolicinu pepela kroz dimnjak, jos jedno ventiliranje na ukupnu sumu pepela nece predstavljati neku znacajnu razliku... mozda i hoce. moze se pokusati, makar to nije neki problem
Mislim da je @sabanss u pravu. Ventilator vuce lagano cestice prasine prema dimnjaku i one ne izlaze vani na vrata. Ima logike.
Kako da dodjem do toga u menuu? Nisam puno cackao.
Filter wrote:naravno da cu pokusati. nista ne kosta
znas li kako uci na te postavke?
nekada sam to imao u pdf-u ali sve otislo i **rac.
bas jutros pogledah u citabu. meni 9 je za postavke goriva. legno OFF je po defaultu za pelet. tebi treba legno ON
tipkom 3 ulazis u meni i tipkama 5 i 6 se kreces kroz menije. tipke 1 i 2 sluze za mijenjanje postavki u odabranom meniju i na kraju opet pritisnes 3 da potvrdis promjenu. ako nisi siguran ili si fulio meni, pritisni tipku 4 koja ce te vratiti na pocetak i ponistiti promjene.
ne znam koji je kod tebe programator evo ti pdf od starog tipa http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf
jbga ne mogu naci ovaj novi ali je kretanje kroz meni po istom principu. procackacu po netu malo kasnije da pokusam naci ovaj novi...
Filter wrote:
bas jutros pogledah u citabu. meni 9 je za postavke goriva. legno OFF je po defaultu za pelet. tebi treba legno ON
tipkom 3 ulazis u meni i tipkama 5 i 6 se kreces kroz menije. tipke 1 i 2 sluze za mijenjanje postavki u odabranom meniju i na kraju opet pritisnes 3 da potvrdis promjenu. ako nisi siguran ili si fulio meni, pritisni tipku 4 koja ce te vratiti na pocetak i ponistiti promjene.
ne znam koji je kod tebe programator evo ti pdf od starog tipa http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO%20PELLING.pdf
jbga ne mogu naci ovaj novi ali je kretanje kroz meni po istom principu. procackacu po netu malo kasnije da pokusam naci ovaj novi...
adoadop wrote:Evo snimio sam kratki video o STANJU KOTLA , pa bih zamolio za komentar, naravno i ostale koji se razumiju.
U zadnja dva dana odoše 4 vreće. Neće valjat ako predje 2 vrece po danu.
Hvala
ako sam dobro procitao, temperatura 156C i pritisak 0,6b
hmmm kod mene sad (pec na cekanju) 48C i 0,6b, svi ovi ostali parametri su isti koliko vidjeh...
trosi otprilike tri vrece za dva dana. upaljena od 5-9 i 12-23 P3 kotao na 67C
Temperatura u izlazu u dimnjak kod nas nikad nije prelazila oko 100*C.........ako imas 156*C u startu imas vece gubitke.......puno vise toplote ode u nebo kroz dimnjak nego kod nas.
karabajaze wrote:@adoadop
Koliko radi peć u toku 24 sata?
Od 6 do 23 i uključi se 10 tak puta. Sobni termostat na 23,5
Hvala
Nisam ekspert druze, ali razlog za svoju povecanu potrosnju trazi u tom velikom broju paljenja peci ... po nekoj logici pec najvise trosi na pocetku, dok se pali .... samim tim handris grijace .... opet kazem, nisam ekspert, samo mi tako logicno
adoadop wrote:
Od 6 do 23 i uključi se 10 tak puta. Sobni termostat na 23,5
Hvala
Nisam ekspert druze, ali razlog za svoju povecanu potrosnju trazi u tom velikom broju paljenja peci ... po nekoj logici pec najvise trosi na pocetku, dok se pali .... samim tim handris grijace .... opet kazem, nisam ekspert, samo mi tako logicno
...i ja sam na ovo pomislio. To vjerovatno dolazi zbog signala kojega salje termostat iz dnevnog boravka. Tamo treba vidjeti polozaj samog(gdje je postavljen, negdje iza vrata ili negdje gdje je promjena temperature brza), treba pregledati njegove postavke(gornje i donje temperature) i ako je sve u redu, zasto dolazi da brzog hladjenja dnevnog boravka odnosno mjesta gdje je postavljen termostat.
Treba takodje mjerit termometrom temp po sobama........to sto je termostat stavio na 23,5 ne znaci da ima tu temp........a taj termostat regulise temp samo u dnevnoj.......kako ostale sobe........ima li termo ventile.
Uglavnom ima izolaciju puno bolju nego kod mojih......a trosi puno vise.
"Izbaciti"( stavi ga na maximum) sobni termostat iz kruga grijanja pa onda provjeriti rad peći i potrošnju, po meni je sasvim ok što troši 30 kg peleta jer grije 17 sati na dan u prosjeku po 1,8 kg peleta po satu. Smanjiti snagu te time za početak smanjiti broj paljenja i gašenja. Treba eksperimentisati i doći do parametara koji najbolje odgovaraju tvojim uslovima i željama ukućana.