Vijesti iz Tuzle

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
fukara_tz

#1051 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je za rekonstrukciju Djecije klinike UKC-a Tuzla

Image
fukara_tz

#1052 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Priča o dva Sadika

Da li ste ikada razmišljali o svom imenu i prezimenu, ima li kakvo značenje i da li vam može donijeti sreću. Sreća je pokucala na vrata Sadika Halilovića , bolesnog i nezaposlenog stanovnika tuzlanskog naselja Ši selo, kojem je njegov imenjak iz Čikaga odlučio finansijski pomoći.

RTV Slon, prije izvjesnog vremena, objavila je priču o 32-godišnjem Sadiku Haliloviću, socijalno ugroženog stanovniku Tuzle. Sadik i supruga Mersija roditelji su dvije djevojčice, stare pet godina i 3 mjeseca. Nezaposleni su i bez ikakavih primanja. Sadik je bolestan i trajno onesposobljen za rad. Žive u naselju Ši selo u jednoj sobici od nekoliko kvadrata, bez vode i za posuđenom električnom energijom. Korisnici su Narodne kuhinje u Tuzli.

Tek nedavno, Sadik je dobio rješenje za socijalnu pomoć u iznosu nešto više od 200 KM, ali naknada nema već treći mjesec. Najteže im je za tromjesečnu kćerku koja ne napreduje baš najbolje s obzirom da je majka Mersija izgubila mlijeko, a nemaju novaca za kupovinu vještačkog mlijeka. Prije nekoliko dana u našu redakciju javio se Sadik Halilović iz Čikaga, SAD.

S obzirom da često posjećuje internet stranice, saznao je za svog imenjaka , našeg sugrađanina, o kojem smo ranije pisali. Nakon nekoliko dana razgovora putem telefona uslijedio je i dogovor, te je brzim prenosom novca Sadiku iz Tuzle uplaćeno 500 američkih dolara. Iznenađenje smo mu otkrili tek pred ulazak u banku u kojoj smo htjeli podići novac. Sadik nije krio svoje iznenađenje i radost zbog ovog humanog djela svog neznanog imenjaka. Od uzbuđenja teško mu je bilo naći prave riječi zahvale. Ubrzo smo se uputili u Mercator, obližnji trgovački centar te kupili najosnovnije namirnice koje nedostaju u kući. Nakon toga , sa potrebnim namirnicama vratili smo se Sadikovoj kući te konačno i Mersiju upoznali o kakvom se iznenađenju radi. Predali smo joj ostatak novca koji će biti dovoljan za normalan život u narednih mjesec dana. Druge obaveze su nas natjerale da požurimo u redakciju, ali bili smo sretni što smo dio tima koji je porodici Halilović uljepšao dan i dao na znanje da nisu odbačeni od svijeta, humanih ljudi poput Sadika Halilovića iz Čikaga. Inače, Sadik je u Čikago, prije 11 godina, došao iz naselja Prokosovići, Općina Lukavac, te radi u jednoj američkoj sigurnosnoj agenciji , a u slobodno vrijeme bavi se pjevanjem.

(RTV SLON)
fukara_tz

#1053 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

MI HRANOM, ONI NACIONALIZMOM

LDS i Mladi liberali BiH su danas (26.04.2009.god.), na isti dan, u isto vrijeme na ulicama Sarajeva, Tuzle, Zvornika, Mostara, Zenice, Bihaća i Srebrenika građanima poslali istu poruku „MI HRANOM, ONI NACIONALIZMOM“. Kampanja uz zanimljive letke i hranu koju su liberali u cijeloj BiH dijelili građanima, za cilj je imalo probuditi svijest ljudi da nacionalnost ne smije biti zloupotrebljena u političkim kampanjama i da nacionalistička retorika ne smije biti presudna na dan izbora. Slijepo vjerovanje da pripadnost jednoj naciji i glasajući za predstavnike „svojih“ političkih partija nas može odvesti u dalje siromašenje i duha i tijela, dalje podjele i dalje sukobe koji nam se dešavaju u svakodnevnici, u institucijama, na poslu, u strankama, u biznisu, u sportu, kulturi.

Liberalne demokrate BiH još jednom žele poručiti bh javnosti da u Bosni i Hercegovini postoji alternativa i da je pred nama malo vremena da razmislimo od čega živimo, šta je naša hrana i šta nam oni koje izaberemo i za koje glasamo, daju da preživimo.

Foto @inzinjer
Image
pepeljara

#1054 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by pepeljara »

A toliko govorimo o ekologiji! Kome?!
Zašto uopće pitati gdje će mladi u Tuzli provesti svoj izlazak? Mjesta se znaju - ili na Slanoj Banji ili na Jali kod Narodnog pozorišta. Okupljaju se tu tinejdžeri, oni koji su to do jučer bili, ali i oni koji su tinejdžeri davno bili. Skoro svake večeri više od dvije hiljade djevojaka i mladića okupi se na Jali i tako uz šalu, smijeh i svojevrsnu zabavu provedu izlazak. I tako iz dana u dan. I reklo bi se da u tome nema ništa loše. Ali masovnija i duža druženja su tokom vikenda kada je i broj mladih koji dođu na Jalu mnogo veći. To odmah znači i mnogo, mnogo veće količine smeća koje će neko, a to su radnici Komunalca, satima morati čistiti. Ovo su ostaci smeća sa subotnjeg izlaska, u centru Tuzle do institucije kulture!

izvor:
http://www.tip.ba/2009/04/27/deponiju-s ... e-na-jali/

Image
fadill

#1055 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fadill »

kud otkud! ...Lukavac 02.05.'09

subota drugi maj klub SODA (dom mladih Lukavac)

http://www.kudidijoti.com
http://www.myspace.com/kudidijoti

tenkiju pipl, hvala ljudi!

Image
Last edited by fadill on 28/04/2009 00:52, edited 1 time in total.
fukara_tz

#1056 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Mladi Tuzlak studira na prestižnoj muzičkoj akademiji "Franz Liszt" u Vajmaru.

Tuzlak Sanel Redžić osvojio je nedavno prvo mjesto na evropskom takmičenju mladih gitarista "Anna Amalia", koje je održano u njemačkom gradu Vajmaru.

Ovaj talentirani 20-godišnjak druga je godina studija na prestižnoj muzičkoj akademiji "Franz Liszt" u Vajmaru i održava brojne koncerte širom Evrope. Objavio je CD pod markicom Izdavačke kuće "Gramofon", a priprema i drugi, koji će posvetiti francuskom kompozitoru Eriku Satiju (Eric).

Korisni savjeti

- "Anna Amalia" je veoma važna nagrada u mojoj kolekciji. Osvojena je u gradu u kojem studiram i pred profesorima koji mi predaju, kao i pred brojnim prijateljima. Takmičari su došli veoma dobro propremljeni i to su većinom moji prijatelji odranije sa kojima sam se takmičio širom Evrope. Velika mi je čast, svakako, da me je žiri jednoglasno proglasio najboljim, jer mislim da sam to svojim sviranjem u finalu i zaslužio - kaže Redžić.

U svoju biografiju Sanel je već upisao brojne nagrade, a jedna od njih je i drugo mjesto na nedavno održanom svjetskom takmičenju u Lisabonu.

- Krajem protekle godine napravio sam pauzu od nekoliko mjeseci, koju sam iskoristio za vježbanje novog programa. Prije toga sam osvojio nagrade na brojnim takmičenjima. Bilo je i takmičenja s kojih se nisam vraćao s prestižnim nagradama. Ali, uvijek kažem da na takmičenjima nikada ne gubim nego da na svakom dobijam, jer imam priliku da slušam veoma mnogo dobrih gitarista i da dobijem, također, i dosta korisnih savjeta - govori Redžić.

Sanel u Vajmaru često posjećuje koncerte klasične muzike.

- To je grad ogromne kulturne tradicije, koji, uprkos relativno malom broju stanovnika, ima skoro 300 koncerata godišnje. Zna se dogoditi da se istovremeno održava četiri-pet koncerata pa da se veoma teško odlučite na koji od njih da odete - kaže ovaj dvadesetogodišnjak.

Velika podrška

Redžić ističe da muzički stručnjaci u BiH i nisu baš toliko zainteresirani za njegov rad koliko su u zapadnom dijelu Evrope.

- Kod nas se više cijene neke druge stvari. U Evropi i ostatku svijeta imam mnogo više mogućnosti i perspektive. U BiH imam veliku podršku "Sarajevo Arta", za koji svake godine sviram po jedan koncert u Sarajevu - rekao je Redžić.

Gradim profesionalni imidž

Sanel Redžić donedavno je imao dugu kosu, po kojoj je bio prepoznatljiv.

- Dugu kosu sam volio dok sam bio tinejdžer. No, prevazišao sam neke stvari i sada gradim profesionalni imidž po kojem želim biti prepoznatljiv. Odluka je pala protekle godine, kada sam boravio u Španiji, gdje je bilo više od 40 stepeni i tada sam se odlučio napokon ošišati - kaže ovaj gitarista.

U ljubavnoj vezi sa Španjolkom

Sanel nam je otkrio da je u ljubavnoj vezi sa Španjolkom Albom Lopez.

- Zaljubljen sam i imam finu vezu koja me, također, stimulira. Alba, također, studira sa mnom - iskren je Redžić.

(AVAZ)

J. S. Bach - Sonata BWV 1000, Adagio I by Sanel Redzic
fukara_tz

#1057 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Tuzlak Šimo Ešić nagrađen za životno djelo i izdavaštvo

Dodjela sajamskih nagrada XXI Sajma knjige, učila i muzičke produkcije i X Bijenala knjige upriličena je danas u KSC Skenderija u Sarajevu.

Šimo Ešić
Image

Nagrada za najbolji prijevod pripala je IK "Zalihica", odnosno prevodiocu Mirzi Sarajkiću koji je s arapskog preveo knjigu preminulog palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša "Beskraj od trnja“.

Specijalne nagrade za prevodilaštvo pripale su Biserki Rajčić (Antologija poljskog eseja - s poljskog), Službeni glasnik, Beograd, i Munibu Delaliću ("Glad“ autora Knuta Hamsuna - s norveškog), Connectum Sarajevo.

Nagrada za uredništvo pripala je IK "Buybook" za knjigu aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame "Snovi moga oca, priča o rasi i naslijeđu", koju su uredili Damir Uzunović i Ida Hamidović.

Nagrada za časopis pripala je Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH za časopis "Bosniaca".

Nagrada za najbolji štand pripala je IK "Sova Publishing", nagrada za izdavački poduhvat pripala je Međunarodnom forumu "Bosna" za naučnoistraživačko djelo Herte Kune "Srednjovjekovna bosanska književnost".

Nagrada za najbolju promociju pripala je Hedini Sijerčić-Tahirović za "How God Made the Roma“ – ilustrirana priča za djecu na romskom i engleskom jeziku.

Nagrada za životno djelo u oblasti književnog stvaralaštva pripala je Stevanu Tontiću i IK "Zalihica" za izabrana djela "Po nalozima poezije“, “Jezik i neizrecivo“, "Poezija“ "Tvoje srce, zeko“.

Nagrada za životno djelo za izdavaštvo pripala je Šimi Ešiću iz IK Bosanska riječ Tuzla - Wuppertal.

Nagrada za djelo iz oblasti umjetnosti pripala je IK STANEK d.o.o. za Jasonovu povijest umjetnosti.

Specijalna priznanja za djela iz oblasti umjetnosti dobili su Asocijacija arhitekata Sarajeva i Buybook Sarajevo za knjigu Ognjenke Finci "Dizajn sistema urbanog mobilijara i vizuelnih komunikacija" i IK "Zalihica" za djela Vefika Hadžismajlovića "Slike i kristali", "O likovnim umjetnostima i filmu".

Specijalno prizanje za organizaciju jubilarnog, X bijenala knjige, pripalo je TDK "Šahinpašić"

Nagrada za naučni rad pripala je IP "Svjetlost" za rad Đenane Buturović „Morići, smisao, sjećanja i pamćenja“, nagrada za esejistiku također je pripala ovoj izdavačkoj kući za knjigu Senadina Musabegovića "RAT - konstitucija totalitarnog tijela“.

Specijalno priznanje za promociju pisaca iz dijaspore pripalo je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Vladi Federacije BiH.

Specijalno priznanje za organizaciju petih slavističkih susreta i unapređenje kulturne razmjene pripalo je Fondaciji "Kemal Bakaršić“.

O nagrađenim je odlučivao žiri u sastavu: Ljubica Ostojić, predsjednica žirija, Željko Grahovac, Marina Trumić, Jasmina Sejtarija, Nevenka Hajdarović, Almir Kurt.

(FENA)
fukara_tz

#1058 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

U Breškama obilježena 125. godišnjica školstva

Svečanom svetom misom u crkvi u Breškama te akademijom u Osnovnoj školi “Breške” jučer je u ovom tuzlanskom naselju obilježena 125. godišnjica školstva. Škola u Breškama jedna je od najstarijih na tuzlanskom području, a pohađala su je sva djeca sa šireg brežačkog područja.

Image

Nakon drugog svjetskog rata škola je oduzeta od časnih sestara, i predana na upravljanje civilnim vlastima. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća školu u Breškama pohađalo je više od hiljadu učenika. Veliki broj učenika i manjak prostora bili su razlog za proširenje, odnosno dogradnju postojeće zgrade.

Zbog odlaska velikog broja mladih ljudi sa brežačkog područja, nakon posljednjeg rata, broj učenika iz godine u godinu sve je manji, tako da danas ovu školu pohađa 138 učenika iz Brešaka te Gornje i Donje Obodnice.

(FENA)
fukara_tz

#1059 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Apel za pomoć porodici Omara Kuleibija iz Simin Hana

Omar Kuleibi je rođen 1960 u Palestini, a u našu državu došao je 1997 godine. Studirao je u Srbiji u Nišu i po zanimanju je inžinjer mašinstva, živi sa suprugom Dervom i ćerkom Fatimom u naselju Sarajac MZ Simin Han Opština Tuzla.

Ćerka Fatima ide u VI razred osnovne škole u Simin Hanu i odličan je učenik. Sa suprugom Dervom sklopio je brak 2002 godine. Od 1997 godine do danas traži naše državljanstvo i prijavu boravka od nadležnih institucija medjutim još nema nikakvih rezultata. Po njegovoj izjavi nebrojeno puta je obilazio nadležne državne institucije da mu izdaju potrebne dokumente ali uvijek je dobijao negativne odgovore. Kuća u kojoj žive je neuslovna i za stoku a kamoli za ljudska bića. Omar prehranjuje porodicu radeći najteže poslove.Zaposlenje ne može dobiti jer nema bosanske dokumente i prijavu boravka. Ide na dnevnicu kad ga ko pozove. Posao nebira već šta mu se ponudi. Unosi ugalj u podrume, siječe drva,hašuje bašte,kopa kanale itd.

I pored svega stekao sam dojam da je ova porodica zadovoljna, mnogo zadovoljnija od onih koji imaju puno više materijalnih bogastava. Na kraju ćerka Omara Kuleibija Fatima koja je jedna od najboljih učenica u školi reče: Voljela bih da postanem doktor i da budemo sretna porodica isključivo sa vjerom u Allaha i da niko ne živi u uslovima u kojima mi živimo.

Po mom viđenju ovoj porodici je prvenstveno potrebna pravna pomoć (angažovanje advokata) a zatim i ostale vrste pomoći (u hrani,novcu itd). Udruženje Prosvjetitelj će posredovati ukoliko neko želi pomoći bratu Omaru i njegovoj porodici.

Ukoliko želite kontaktirati ovu porodicu i doznati više informacije to možete učiniti na broj +387 62 470111 (Omar) .

(Senad Omerovic)

Image

Image
fukara_tz

#1060 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Jutros u pet sati Tuzlake budio Duvački orkestar Tuzla

U povodu Međunarodnog praznika rada jutros je upriličena tradicionalna prvomajska budnica ulicama Tuzle. Članovi duvačkog orkestra Tuzla, sa budnicom su započeli u rano jutro, u 5 sati u tuzlanskom naselju Slavinovići, odakle su, prema već utvrđenom rasporedu, nastavili obilazak tuzlanskih naselja.

Duvački orkestar Tuzla jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Započeo je sa svojim radom još daleke 1872. u Tuzli. Osnovali su ga rudari soli, po čemu je Tuzla nadaleko poznata. Za vrijeme Austro-ugarske uprave, gradski orkestar dobija svoju pravu formaciju koja se kao takva zadržala cijelo naredno stoljeće, sve do ratne 1993. Nakon rata, djelatnost našeg orkestra je obnovljena, ali u znatno manjem sastavu.

Danas duvački orkestar Tuzla čini deset stalnih članova, koji svoju muziku zasnivaju na sevdalinkama u aranžmanima koji su prilagođeni duvačkim instrumentima.

Čestitku su, u povodu 1. maja, uputili načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina u kojoj se kaže “U ime Općinskog vijeća Tuzla, u ime Općine Tuzla i u naše lično ime sretan prvi maj- Međunarodni praznik rada”.

http://www.tip.ba/2009/04/01/sutra-u-pe ... tar-tuzla/
fukara_tz

#1061 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Nastup grupe "Veronika" u Sabornom hramu u Tuzli

Ovih dana nakon svete litrugije u Sabornom hramu u Tuzli upriličen je koncert grupe "Veronika".

Image
fukara_tz

#1062 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Susreti dječjih pisaca

Od 19. do 22. maja u Tuzli će se održavati šesti susreti dječjih pisaca pod nazivom "Vezeni most". Tom prigodom bit će upriličene izložbe ilustracija i umjetničke radionice za likovne talente, te natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola u regiji na temu "Pismo Malom princu" i takmičenje za najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija.
Također bit će organizirani posjeti pisaca školama i knjižnicama u Tuzlanskom kantonu te završna svečanost na kojoj se dodjeljuje nagrada Mali princ za najbolju knjigu.

Tokom susreta pisaca u Tuzli će biti otvoren Park Malog princa, saopštili su organizatori.

U konkurenciji za nagradu „Mali princ“ove godine je osam knjiga koje su izabrali selektori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

(FENA)
fukara_tz

#1063 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Šimo Ešić – četrdeset godina na književnoj sceni

Povodom primanja Nagrade za životno djelo i izdavaštvo poznati bh. književnik Šimo Ešić iz Tuzle dao je intervju magazinu „Slobodna Bosna“. Prenosimo dio iz tog razgovora u kojem Ešić govori u svojstvu direktora i glavnog i odgovornog urednika Izdavačke kuće „Bosanska riječ“. Osim toga donosimo i vijest iz „Dnevnog avaza“ o nominaciji Šime Ešića za nagradu „Astrid Lindgren“

Image

Slobodna Bosna: Na upravo završenom 21. Sajmu knjiga i učila u Sarajevu dobili ste Nagradu za životno djelo u oblasti stvaralaštva.

Šimo Ešić: Veliko je to priznanje, posebno zato što dolazi u godini kada obilježavam 40 godina umjetničkog rada, kao i zbog toga što je od kolega. Doživljavam ga i kao priznanje svim našim autorima, koji su u proteklih 15 godina uz Bosansku riječ , bez kojih se ova kuća ne bi održala.

Slobodna Bosna: Kakvi su Vaši planovi, autorski i izdavački, u narednom periodu?

Šimo Ešić: Zahvaljujući nominaciji za Nagradu Astrid Lindgren moja knjiga Bijeli svijet, šareni svijet biće objavljena na osam jezika. Intezivno pripremamo Susrete dječijih pisaca Vezeni most, koji će se održati od 19. do 22. maja u Tuzli, i biće najveći do sada, sa gostima iz Njemačke, Švedske, Bugarske, Rumunije, Slovačke...A iduće godine, kada se navršava 100 godina od rodjenja dvojice naših velikih pisaca Šukrije Pandže i Skendera Kulenovića, Bosanska riječ objavljuje njihova izabrana, odnosno sabrana djela. (Preuzeto iz magazina "Slobodna Bosna")
--------------------------------------------------------------------------------------

Šimo Ešić ušao u drugi krug kandidata za Nagradu "Astrid Lindgren". Ime dobitnika bit će objavljeno u maju ove godine u Štokholmu.

U Štokholmu u maju ove godine bit će dodijeljena književna nagrada "Astrid Lindgren" za autorski literarni opus u oblasti dječije književnosti i za promoviranje dječije književnosti. Za ovu prestižnu nagradu nominiran je i Tuzlak Šimo Ešić, a ovih dana stigla je vijest da je prošao u drugi krug.
- Nominacije su se primale do maja prošle godine, a vć je obavljena prva selekcija, odabir djela i autora koji ostaju u konkurenciji. Drago mi je što sam prošao u drugi krug, jer je i to priznanje i meni, ali i sredini u kojoj živim, radim i pišem. S obzirom na to da dolazim iz male države i iz malog jezika, teško je povjerovati da mogu otići i do kraja - kazao nam je Ešić.
Ono što Ešiću daje šansu za dobivanje nagrade jeste da je autor knjiga za djecu, ali i da je sa svojom izdavačkom kućom "Bosanska riječ" mnogo uradio na promoviranju dječije književnosti. Ešićevo djelo prevedeno je na devet jezika.Novčani iznos nagrade "Astrid Lindgren" je čak 530 hiljada eura.

F. S., Dnevni avaz
fukara_tz

#1064 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Beograđanke bez adrese

U redakciju RTV Slon Tuzla javile su se dvije Beograđanke. Majka Mira i kćerka Tanja željele su, u okviru emisije „Životne priče“, ispričati svoje priče i zatražiti od dobrih ljudi da im pomognu.

Image

Mira Đekić (57) i Tanja Srećković (32), te Tanjin šestogodišnji sin trenutno borave na lukavačkoj općini , gdje nastoje sebi organizovati život, nakon niza tragedija koje su ih zadesile u posljednjih 10 godina. Nakon puno patnji koje su preživjele, svaka sa svojim mužem, prije izvjesnog vremena vratile su se jedna drugoj.

Tanja je bila udata u Janju (Općina Bijeljina), te je s mužem živjela nešto manje od 9 godina. S njim je izrodila dvoje djece. Kćerku, koja je ostala s ocem i šetogodišnjeg dječaka kojeg je povela sa sobom.. O svojim patnjama u braku Tanja nije mogla govoriti, obrazlažući da je bilo gore nego u logoru. U vrijeme kada se razišla s mužem nosila je treće dijete. . Podršku ju joj je prvo pružila majka Mira, koja je u to vrijeme živjela u drugom brakom u lukavačkom naselju Turija. Međutim, ni Miri se nije posrećilo sa drugim mužem, koji je istovremeno imao i puno mlađu ljubavnicu, te su svađe svakim danom bivale sve češće. Svakodnevna maltretiranja od strane očuha, uzrokovala su Tanjin spontani pobačaj.

Nakon toga, ove dvije žene i mali dječak odlaze da se sami snalaze. Adresa prebivališta i lična dokumenta dvije Beograđanke su njihov najveći problem koji žele riješiti. Papiri ih koče da imaju mogućnost na socijalnu pomoć te zdravtsveno osiguranje koje je najviše potrebno Tanjinoj majci Miri, te za Tanjinog sina koji je krenuo u prvi razred devetogodišnje škole. Bez posla su. Jedino kada Tanja pronađe nekoga kome treba pospremiti kuću, tada ima priliku zaraditi dnevnicu za koju će kupiti nešto prehrambenih namirnica. Međutim, posla je sve manje. Žive u iznajmljenoj kući, bez adrese. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrate u Beograd i tamo nastave život, odmah su odmahnule rukom... Život u Beogradu je veoma skup, kažu one, te se slabo može zaraditi čisteći po kućama. A ni tamo nemaju krov nad glavom.

Ukoliko želite uputiti pomoć Tanji i njenoj majci Miri obratite se u redakciju RTV Slon kako bi vas više informisali o tome gdje se trenutno ove dvije Beograđanke.

(RTV SLON)
fukara_tz

#1065 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Društvo ˝Josip Broz Tito˝ Tuzla

Poziv građanima antifašistima da zajedno obilježe godišnjicu Titove smrti

Društvo "Josip Broz Tito" Tuzla, Savez antifašista i boraca NOR-a TK i Udruženje antifašista i boraca NOR-a opština Tuzla u povodu obilježavanja 4. maja, dana kada je preminuo drug Tito, organizuju komemoraciju, kojom prilikom će biti obavljena i promocija knjige
‘Vaspitanje i obrazovanje mladih u antifašizmu’.

Program komemoracije:
- Okupljanje građana, antifašista do 15,00 sati
- U 15,05 sati oglašavanje svirena i minuta šutnje
- Polaganje cvijeća pored Titove biste u Spomen parku Slana Banja
- Promocija knjige ‘Vaspitanje i obrazovanje mladih u antifašizmu’
(objedinjena izlaganja učesnika Okruglog stola održanog 25.novembra 2008.godine u povodu Dana državnosti BiH)

Pozivamo građane Tuzle, antifašiste našeg slobodarskog grada da prisustvuju ovoj komemoraciji.

Društvo ˝Josip Broz Tito˝ Tuzla

fukara_tz

#1066 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Tuzlaci Eniz Vuković i Gorica Gavrić kadetski prvaci

Na 15. kadetskom i juniorskom prvenstvu Federacije Bosne i Hercegovine u šahu, održanom u Kulen – Vakufu od 30. aprila do 3. maja, tuzlanski predstavnici ostvarili su izvanredne rezultate u kadetskoj konkurenciji. Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojili su Gorica Gavrić (ŠK „Tušanj“) u ženskoj i Eniz Vuković (TŠK „Sloboda“) u muškoj konkurenciji.

Novi prvaci neće moći dugo slaviti osvojene titule, jer već u petak 8. maja u Vitezu počinje 10. Kadetsko i juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u šahu.

U ponedjeljak 11. maja bit će poznati novi prvaci Bosne i Hercegovine koji će predstavljati bh. na 19. Prvenstvu Evrope za mlade, koje će se početkom septembra održati u talijanskom Fermiju.

B.Budimir
fukara_tz

#1067 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Tužna priča porodice Klempić iz Bistarca

Naša ekipa danas je sa tuzlanskim Merhametom posjetila porodicu Klempić koja živi u Novom naselju, Bistarac. Ova prognanička porodica iz Vlasenice živi u veoma teškim uslovima u neadekvatnom smještaju koji nije primjeren za Fatiminog sina Begu, koji ima bolesno srce. Ova priča je apel za pomoć svima koji na bilo koji način mogu pomoći ovoj porodici.

Image

Fatima Klempić i njen teško oboljeli sin Bego protjerani su iz Vlasenice početkom rata.Svoje utočište pronašli su na području lukavačke općine.Medjutim do danas nisu rješili svoje stambeno pitanje. Uslovi u kojima ova porodica sada živi veoma su teški budući da je 24-godišnji Bego imao operaciju srca.Fatimin suprug nestao je u Srebrenci jula 1995.godine. Od tada ova žena, koja je takođe teško obolila, sastavlja kraj s krajem. Živi od minimalne penzije koa joj je jedva dovoljna za kiriju i hranu.Merhamet tuzlanske regije već pet godina za redom pomaže porodicu Klempić. Mjesečno ih posjećuju i dosavljaju prehrambene pakete. Ekipa RTV TK pridružuje se pozivu ef. Pezerovića te ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da posjete ovu porodicu u Novom naselju Bistarac, općina Lukavac.

(RTV TK)
fukara_tz

#1068 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Počeli poslovni susreti "Promo 2009."

Petnaeste međunarodne poslovne susrete "Promo 2009." u Tuzli je danas otvorio predsjednik Međunarodnog poslovnog foruma "Perspektive" Mirza Kušljugić, koji je ujedno i najavio početak uvodne plenarne sjednice Foruma "Energija".

Tom prilikom Kušljugić je ukazao na veliki značaj održavanja ovogodišnjih Međunarodnih poslovnih susreta u Tuzli i to u vrijeme kada se u cijelom svijetu poslovni sustavi susreću s ekonomskom krizom.

"Promo 2009. pokušat će dati odgovore na koji se način Bosna i Hercegovina, te ekonomije zemalja u regiji mogu suočiti s recesijom", kazao je Kušljugić.

Prema riječima Vinka Ćure, predsjednika Uprave Promo International grupe koja organizira ovogodišnje poslovne susrete, tokom četiri dana ekonomski stručnjaci i poslovni ljudi će tretirati niz relevantnih oblasti, a od kojih nužno ovisi ukupan društveni razvoj Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Promo 2009. obilježila je promjena organizacijskog koncepta tako je dosadašnji gospodarski sajam prerastao je u Međunarodne poslovne susrete osmišljene kao niz sinkroniziranih kongresnih i sajamskih sadržaja.

Na ovaj način se želi ukazati na veću potrebu stručnog i naučnog susretanja s temama koje su ključ društvenog razvoja, među kojima su energija, informacijsko-komunikacijske tehnologije, obrazovanje te zaposlenje.

Svečanom otvorenju poslovnih susreta "Promo 2009." prisustvovao je i Josip Juras, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli, a koji je istaknuo da je temeljna zadaća svake diplomacije briga i uvezivanje gospodarske saradnje između susjednih zemalja.

Juras je uvjeren da će se tokom ovih susreta pronaći rješenje koje će biti u interesu kako građana Bosne i Hercegovine tako i građana Republike Hrvatske i Srbije koji vjeruju u sretniju budućnost.

Nakon svečanog otvaranja 15. međunarodnih poslovnih susreta pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Reuf Hadžibegić proglasio je otvorenim i Međunarodni poslovni forum "Perspektive".

On je tom prigodom istakao značaj takvog skupa posebno iz razloga što su danas sve aktivnosti koncentrirane na upotrebu električnu energiju, a čime se BiH pružaju velike mogućnosti izvoza te izgradnje hidro i termoelektrana u budućnosti.

(FENA)
fukara_tz

#1069 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Tuzla Goran Milić HRT

fukara_tz

#1070 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

U prvoj utakmici Kupa BiH Sloboda bolja od Slavije

Pogodcima Mikelinija u 50. i Prodanovića u 79. minuti susreta, fudbaleri Slobode ostvarili su na Tušnju, pred domaćom publikom, pobjedu od 2:0 u prvoj finalnoj utakmici Kupa Bosne i Hercegovine.

Domaći fudbaleri zvižducima oko 2.000 gledalaca ispraćeni su u svlačionicu na kraju prvog poluvremena. Naime, Tuzlaci u prvih 45 minuta nisu stvorili niti jednu ozbiljniju šansu. Tako su već u petnaestoj minuti gosti zaprijetili iz slobodnog udarca, a odličan šut Zimonjića brani Mujkić. Sloboda je uzvratila u 36. minuti, a šut Okanovića sa 25 metara brani golman gostiju.

Početak drugog poluvremena donosi vodstvo Slobode. Nakon kornera sa lijeve strane u 50. minuti kojeg izvodi Okanović, najviši u skoku je stoper Slobode Nikola Mikelini, koji posprema loptu u mrežu. U narednom napadu odlična prilka za domaće. Bio je to kontranapad tri na dva. Mešić je prošao po sredini, imao slobodne Hasića i Tosunovića, ali se odlučio na šut sa ruba šesnaesterca, i lopta je otišla pored lijeve stative gola Slavije.

U 74. minuti Krasić je prošao po desnoj strani nekoliko igrača Slavija i ubacio loptu u šesnaesterac. Lopta dolazi do Mešića koji šutira u jednog od odbrambenih igrala gostiju, ona se odbija do Okanovića, a ovaj sa šest metara šutira u vanjski dio mreže. Isti igrač izvodi slobodan udarac u 79. minuti iskosa sa lijeve strane.Najviši u skoku je Ilija Prodanović, koji postiže pogodak za konačnih Sloboda - Slavija 2:0. U sudijskoj nadoknadi dolazi do male nevoze u obje ekipe. Najdeblji kraj je izvukao napadač Slobode Mirza Mešić, koji u samo dvije minute dobija dva žuta kartona, te se na njega neče računati u revanš utakmici u Istočnom Sarajevu.

“Slavija je pokazala da je kvalitetna ekipa, što su pokazali u prvom poluvremenu u kojem nismo imali daha. Na poluvremenu smo se dogovorili da moramo steći bilo kakvu prednost. Na sreću iz našeg najjačeg oružja, prekida igre, postigli smo dva gola, i stekli rezultat koji smo svi priželjkivali. Međutim, ovo je još daleko od kraja, jer nas očekuje 90 teških minuta u Istočnom Sarajevu. Ako je Slavija bila u prednosti zbog revanša na domaćem terenu, onda smo mi sada ti koji imaju prednost zbog dva gola viška”, kazao je nakon utakmice šef stručnog štaba Slobode Sakib Malkočević.

“Čestitao bih Slobodi na pobjedi, i ako je ovaj rezultat po meni previsok, posebno nakon prvog poluvemena gdje smo mi igrali otvoreno, i nismo uspjeli doći do završnice. Sloboda je danas više sretno pobijedila, iz prekida kada je nama pala koncentracija. Utakmica je bila fer i korektna, suđenje ne bih komentarisao i nadam se da će biti dobar i susret u Istočnom Sarajevu. S ovom utakmicom nije sve riješeno”, izjavio je trener gostiju Zoran Erbez. Revanš susret finala Kupa Bosne i Hercegovine na programu je 27. maja u Istoočnom Sarajevu, uz direktan prijenos na BHT1.

(TIP/E.B.)

http://www.tip.ba/2009/05/13/u-prvoj-ut ... d-slavije/
fukara_tz

#1071 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

15.05.2009.
Danas, tačno u podne, na trgu ispred kina Centar

Maturanti otplesali Quadrille

Maturanti svih srednjih škola iz Tuzle, koji su sudjelovali u okviru dvomjesečnog projekta „Maturantska parada 2009″ za Guinness-ovu knjigu rekorda, su danas u 12:00 sati na platou ispred bivšeg kina Centar zajedno sa svojom generacijom iz drugih gradova, otplesali svoj šestominutni ples „Quadrille” i oborili Guinness-ov rekord.

Prethodnih dana su održane uspješne generalne probe, a glavna zamisao je bila da 15. maja svi maturanti uzmu učešće u svjetskom kulturnom događaju ove vrste gdje su plesali uz Straussovu kompoziciju “Fledermauss-Quadrille”. Organizatori su i predvidjeli da će biti postavljen novi Guinnessov rekord u sinhroniziranom plesu s više od 30.000 plesača na više od 50 lokacija, na gradskim trgovima i ulicama u više od sedam država.

Image

http://www.tip.ba/2009/05/15/bh-maturan ... g-rekorda/
fukara_tz

#1072 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Brčanska Malta: Položeni vijenci u znak sjećanja na 15.maj 1992.godine

U znak sjećanja na 15. maj 1992. godine danas je kod spomen-fontane na Brčanskoj Malti i spomeniku kod zgrade Pecara položeni vijenci, a obilježavanju ovog, za istoriju Tuzle važnog događaja, prisustvovali su čelnici općinske vlasti, političkih i nevladinih organizacija, te udruženja boraca.

Image

-Ponosam sam na na Tuzlake jer su taj dan pokazali kako se brani dostojanstvo. Ilija Jurišić je dvije godine u beogradskom pritvoru zbog optužbe da su se na Brčanskoj Malti koristila nedozvoljena borbena sredstva.A jedino što smo imali pušaka i srčanost i ako su to nedozvoljena sredstva, onda smo ih stvarno koristili-izjavio je Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle.

Image

Bešlagić smatra da su pravosudne institucije BiH jedine mjerodavne da sude o događaju na Brčanskoj Malti, a ne srbijansko pravosuđe. Uvjeren je da će se do kraja godine u Sudu BiH dogoditi neki pomaci, ali se nije libio kritikovati bh vlast jer na vrijeme nije zaštitila građane BiH, poput Ilije Jurišića.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla, Nada Mladina, koja je u ime općinske uprave položila vijenac, istakla je da su Tuzlaci čistog obraza kada se govori o sukobu na Brčanskoj Malti. Tuzlaci su pružili utočište brojnim izbjeglicama, koje se i danas ne žele vratiti u svoj rodni grad, a onima koji su željeli napustiti Tuzlu omogućeno je da to učine bez ikakvih problema. Bez obzira što se tada nisu osjećali Tuzlacima, danas ti građani u Tuzli ostvaruju sva svoja povratnička prava.

(Tuzla.live)

fukara_tz

#1073 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

16.05.2009.

Obilježena godišnjica Prve Tuzlanske brigade

Danas je na Paša Bunaru obilježeno formiranje Prve Tuzlanske brigade. Prije sedamnaest godina, na javni poziv kriznog štaba Općine Tuzla, patrioti i dobrovoljci su se javili na istom mjestu na kojem su se i danas okupili oni koji su prvi stali u odbranu grada i svoje države prisjećajući se tih dana. Prva Tuzlanska brigada ujedno je bila i prva vojna formacija Armije Bosne i Hercegovine.

Image

Jusuf Šećerbegović pozdravio je svoje saborce rekavši da su se kao i svake godine okupili da skromno obilježe formiranje Prve Tuzlanske brigade koja je imala svoje jedinice na svim ratištima u zoni odgovornosta 2. i 5. korpusa te dala značajan doprinos u očuvanju slobodne teritorije u BiH.

Image

Slavko Perićević je rekao:

- Drago mi je da smo ovdje, ono što je bitno jeste da to što smo uradili prije 17 godina treba da obilježavamo, da se prisjećamo tog vremena u kojem se sve to dešavalo, posebno danas kada politička situacija nije zrela, stalno se vrše ataci iz RS prema organizatorima otpora. Zbog činjenice jer smo stali u odbranu svoje domovine nalazimo se u situaciji da po nekima trebamo odgovarati. Vidjeli ste da 19 ljudi koji su bili u odbrani BiH po svoj prilici su na Interpolovoj potjernici. Radi toga i kod nas neki misle da o tome ne treba da se priča ali ja mislim drugačije, naprotiv, treba o tome da se priča, prije svega mladoj generaciji, djeci, omladini, da budu u poziciji da prepoznaju one koji žele da prekrajaju državne granice, da proširuju svoje države, pa da na pravi način reaguju.
Četvrtog aprila 1992. godine, kada su sve participirajuće partije u Skupštini opštine Tuzla donjele jednoglasnu odluku da se branimo, da se Tuzla i BiH brane, Tuzla je postala najveća slobodna teritorija i primila one koje su protjerali, koji su otišli pred mogućom likvidacijom. Mnogi su i ostali, i danas su ovdje i naši su sugrađani. I naša je to zasluga, ne trebamo biti ni skromni jer da nije bilo i nas, pripadnika Prve brigade Armije BiH, sve bi bilo mnogo drugačije.
Jučer smo obilježili 15 maj, a jedan dio Tuzlaka zbog toga ne mogu da putuju, ugroženo im je osnovno, demokratsko pravo - pravo da mogu da se slobodno kreću, ljudi koji su branili svoje, ne napadali nego branili. Mi moramo naći načina, bez obzira na državu, da ono što je prava vrijednost da bude zaštićeno od državnih organa, da ljudi ne strahuju
Dobro je da je film o 15. maju „Žrtva je krivac“ prikazan na Federalnoj TV ali nije dobro što na našim lokalnim medijima nije to bilo prikazano. Drugi govore svoju istinu pa su i sebe ubijedili da je to istina. A istina je da smo mi branili svoje, da tuđe nismo napadali, da smo bili i ostali svoj na svome.

Image

I Safet Husanović je podsjetio na par uspomena. Prisjetio se kako su na poziv Mehmeda Žilića dolazili na ovo isto mjesto na Paša Bunaru. Bilo je to samo desetak sati nakon bitke na Brčanskoj Malti. Avioni su ih nadlijetali pa su govorili ljudima da se sklanjaju u šumu. Mještani Paša Bunara donosili su im vodu i hranu, a onda su oko 17 sati tog dana dobili i prvo naoružanja te podijeli oko 500 komada oružja. Formirana je prva brigada, prva vojna formacija Armije BiH – Prva Tuzlanska.

yugi

#1074 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by yugi »

16.05.2009.
Obilježena godišnjica formiranja ˝Samostalnog odreda Gornja Tuzla˝

Danas je u Gornjoj Tuzli u prisustvu velikog broja građana, predstavnika svih boračkih udruženja te mnogobrojnih delegacija iz kulturnog i javnog života, obilježena godišnjica formiranja "Samostalnog odreda Gornja Tuzla"

Image

Delegacije su prvo položile cvijeće na spomen obilježje "Šehidska česma" podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle,zatim na spomen obilježje borcima iz rata 41-45, a nakon toga i na mjestu pogibije prvog poginulog pripadnika "Samostalnog odreda Gornja Tuzla" Faika Mandžukića.

Image

Na lokalitetu "Gudelj" izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika ove jedinice a o značaju i ulozi "Samostalnog odreda Gornja Tuzla" govorili su prvi komandant odreda Ćazim Mušanović i pomoćnik komandanta Mensur Alić-Menprom.

Nakon toga,uz prigodan program upriličeno je druženje pripadnika ove jedinice.

Image

Ajša Bajraktarević žena kojoj su za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu poginula tri brata u redovima Armije R BiH, a koja je i sama bila dibrovoljac od prvog dana agresije.

Obiljezavanje godisnjice formiranja "Samostalnog odreda Gornja Tuzla"

fukara_tz

#1075 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Sutra u Tuzli susreti dječijih pisaca pod nazivom "Vezeni most"

Od 19. do 22.maja u Tuzli će se održati šesti susreti dječjih pisaca pod nazivom “Vezeni most”. Tom prilikom bit će upriličene izložbe ilustracija i umjetničke radionice za likovne talente, te natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola u regiji na temu “Pismo Malom princu” i realizacija, odnosno izložba crteža pristiglih za takmičenje za najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Cetinja i Beograda. Ove godine planirano je i prikazivanje dokumentarnog filma "Vezeni most", čiji su autori Azra Mešić i Đuro Škondrić, a bit će organizirani i posjeti svih pisaca školama i knjižnicama u Tuzlanskom kantonu. Prilika je ovo da se pogledaju i predstave za djecu "Mali princ" te lutkarsku predstavu također na temu malog princa, ali i gostujuća predstava za djecu "Dva gusara iz Bara". U sklopu manifestacije "Vezeni most" bit će promovisane i knjige "Violina", Miroslava Demaka i "Hoću kući", Zlatka Dukića. Gost ilustrator ove godine bit će Toše Borković i on će sa učenicima osnovnih škola, uz ostalo, održati i malu likovnu radionicu. Cijela manifestacija obilovat će druženjem pisaca s djecom i zajedničkim pjesničkim večerima, a bit će održan i okrugli stol na temu "Iskustva u primjeni dječje literature u nastavi. Moderator ovog okruglog stola bit će Jan Hansson, direktor instituta za dječju knjigu iz Štokholma. Glavna svečanost, na kojoj se dodjeljuje i nagrada "Mali princ" za najbolju knjigu, održat će se u četvrtak, 21.maja . Ove će godine u konkurenciji za Malog princa biti knjige iz Bosne i Hercegovine "Staklenci godišnjih doba" Atifa Kujundžića i "Ponekad na času" Muhidina Šarića; iz Crne gore "Plava šuma" Miodraga Tripkovića i "Jedra malog mornara" Dragiše Jovovića; iz Hrvatske "Enciklopedija čudovišta" Stanislava Marijanovića i "O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" Ane Đokić, te iz Srbije "Muzika traži uši" Dejana Aleksića i "Žuto je plavo" Vesne Ćorović-Butrić.

Izvor:Agencijska vijest
Post Reply