Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#1051 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Jel bilo prije neko zakonsko rjesenje koje je "stimulisalo" stvaranje posebnih lizing/pushing kuca mimo maticnih banaka, ili...?
mad_max_ba

#1052 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mad_max_ba »

a bogati sta u nas ima da stimulise kupovinu novih automobila.
Čorak, nista
DaffyDuck

#1053 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by DaffyDuck »

mad_max_ba wrote:pa ti si naveo da se i vb rasformise sto nije tacno. Sberbank (ex volksbank) su kupili rusi ali ne i njihov leasing. tako da VB leaso ostaje tu gdje je. Jedina tri ozbiljna igraca sto se tice leasa su VB (jedini koji jos uvijek opstaje samostalno) RF i UCL (koji su potpali pod banke).
Ovo ostalo postoji, ali tanko. S Leasing, Asa Leasing, Hypo da ne govorim gdje je
VB je na prodaju.
mad_max_ba

#1054 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mad_max_ba »

DaffyDuck wrote:
mad_max_ba wrote:pa ti si naveo da se i vb rasformise sto nije tacno. Sberbank (ex volksbank) su kupili rusi ali ne i njihov leasing. tako da VB leaso ostaje tu gdje je. Jedina tri ozbiljna igraca sto se tice leasa su VB (jedini koji jos uvijek opstaje samostalno) RF i UCL (koji su potpali pod banke).
Ovo ostalo postoji, ali tanko. S Leasing, Asa Leasing, Hypo da ne govorim gdje je
VB je na prodaju.
Mozda ali je jedini, trenutno, samostalni strijelac. zar ne?
Bakir1

#1055 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Bakir1 »

nije mozda nego sigurno.....
ono sto je goran napisao je vrlo izvjesno ;-)
Optimist

#1056 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Optimist »

Bakir1 wrote:hvala ti ali ne zanima me da bih kupio, putnik je u Visokom poceo dolaziti sa klijom, vise me interesuje preko "koga" su isli u rizling ;-)
Isli su preko Raifeisen-a ali nakon povlacenja nece u prodaju kod njih vec se vracaju Asi. E sad da li ce ih ASA prodavati dalje ili ce ici u paketu u neku firmu ne znam.
Bakir1

#1057 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Bakir1 »

kod koje je baMke objekat f autocentra
edit pronasao :D
johntra

#1058 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

Kod koje, reci i nama? :D

apropo priče na ovoj temi:

Image
Bakir1

#1059 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Bakir1 »

puno pora :D
drndalo

#1060 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Bakir1 wrote:kod koje je baMke objekat f autocentra
edit pronasao :D
Jesil' to pri parama ? Da se utalimo, ja imam za cca. 4-5m2... 8)
DaffyDuck

#1061 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by DaffyDuck »

Bakir1 wrote:puno pora :D
ahahahha koliko su tebi rekli?
Bakir1

#1062 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Bakir1 »

kolega drmdalo ima 3874 m2 zemlje i jos toliko kvadrata, koliko su rekli cijenu ne bi mogli ni za 1 m2
@dafi puno haman ha preko 6 nula..
drndalo

#1063 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Milionce ? BAMova ili EVRova ? Jel utoj cijeni i onaj Mondeo 1. generacije sto je povasdan parkiran unutra? To je pravi Hadzo, ima garazu od 1300m2 za 1 Mondeo... :P
Sodom1

#1064 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Sodom1 »

johntra wrote:Kod koje, reci i nama? :D

apropo priče na ovoj temi:

Image
Jel to bordo cola , ne smi vise od 80 km/h ici :D
Lolobrigida

#1065 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Lolobrigida »

Priča mi danas jedan prijatelj, Kia u ovom mjesecu prodala ukupno 130 auta. Novih i polovnih ukupno. Ali to nije najzanimljivi dio, već onaj kad mi je rekao koje planove imaju :-) strah me reći :D

Uglavnom, u narednom periodu planiraju "u džep" staviti sve auto kuće u državi, i postati br.1 po broju prodatih auta. Onako, posmatrajući sa strane kako su se u proteklih godinu dana razvijali, mislim da će im to poći za rukom, jer nevjerovatnim kapitalom raspolažu.
saiks

#1066 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by saiks »

Nesto nevidjam te Kie na cesti
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1067 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Mozda je mislio i na one polovnjake sto drze :D
bach

#1068 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by bach »

Zatvoren Seatov salon na Šipu, u okviru Gasprom pumpe. Neki dan bio pun auta, jučer vidim prazno.

Šta se to dešava?
Lolobrigida

#1069 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Lolobrigida »

Lolobrigida wrote:Priča mi danas jedan prijatelj, Kia u ovom mjesecu prodala ukupno 130 auta. Novih i polovnih ukupno. Ali to nije najzanimljivi dio, već onaj kad mi je rekao koje planove imaju :-) strah me reći :D

Uglavnom, u narednom periodu planiraju "u džep" staviti sve auto kuće u državi, i postati br.1 po broju prodatih auta. Onako, posmatrajući sa strane kako su se u proteklih godinu dana razvijali, mislim da će im to poći za rukom, jer nevjerovatnim kapitalom raspolažu.
Bem ga ja, čitajte :D
bach wrote:Zatvoren Seatov salon na Šipu, u okviru Gasprom pumpe. Neki dan bio pun auta, jučer vidim prazno.

Šta se to dešava?
Preselili na Alipašino među ostale bratske salone, tj. nalaze se između VW-a i Audija.
Seawolf

#1070 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Seawolf »

Lolobrigida wrote:Priča mi danas jedan prijatelj, Kia u ovom mjesecu prodala ukupno 130 auta. Novih i polovnih ukupno. Ali to nije najzanimljivi dio, već onaj kad mi je rekao koje planove imaju :-) strah me reći :D

Je li ti prijatelj rekao koliko je prodavača u salonu bilo angažovano na prodaji tih 130 novih (oko 40%) i polovnih (preostalih oko 60%) auta.

Ako podijelimo broj prodanih auta sa brojem angažovanih prodavača, onda njihova efikasnost nije ni blizu jednog Hyundai Auto BH salona ili A.C. Berlijeta salona, kada su u pitanju novi automobili, odnosno ni blizu A.S. Kramar Sarajevo salona, kada je prodaja polovnih u pitanju.
Lolobrigida

#1071 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Lolobrigida »

Seawolf wrote:

Je li ti prijatelj rekao koliko je prodavača u salonu bilo angažovano na prodaji tih 130 novih (oko 40%) i polovnih (preostalih oko 60%) auta.

Ako podijelimo broj prodanih auta sa brojem angažovanih prodavača, onda njihova efikasnost nije ni blizu jednog Hyundai Auto BH salona ili A.C. Berlijeta salona, kada su u pitanju novi automobili, odnosno ni blizu A.S. Kramar Sarajevo salona, kada je prodaja polovnih u pitanju.
Naravno da znam, s tim da suhi podatak broja prodavača ne otkriva cijelu situaciju, jer oko polovine njih je nedavno primljeno radi onoga što se u budućnosti planira, a ne zbog toga što sad za njima ima objektivne potrebe. Većinom su bez ikakvog iskustva u prodaji auta i tek treba da prođu kroz treninge i steknu malo iskustva.
Seawolf

#1072 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Seawolf »

Lolobrigida wrote:
Seawolf wrote:

Naravno da znam, s tim da suhi podatak broja prodavača ne otkriva cijelu situaciju, jer oko polovine njih je nedavno primljeno radi onoga što se u budućnosti planira, a ne zbog toga što sad za njima ima objektivne potrebe. Većinom su bez ikakvog iskustva u prodaji auta i tek treba da prođu kroz treninge i steknu malo iskustva.
I, nakon što steknu iskustva, pređu u drugu firmu, u salon gdje će sami prodavati 15 auta mjesečno za proviziju od 1.500 KM mjesečno plus fiksnu platu od 1.000 KM.
Lolobrigida

#1073 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Lolobrigida »

Šuti, ne otkrivaj tajnu, sad će se svi prijavit da tamo rade :D
paul_shark

#1074 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by paul_shark »

bach wrote:Zatvoren Seatov salon na Šipu, u okviru Gasprom pumpe. Neki dan bio pun auta, jučer vidim prazno.

Šta se to dešava?
bilo na forumu...
paul_shark wrote:Neki dan prolazim pored salona Porsche Sarajevo, vidim da su ubacili Seat, u onaj mali prostor izmedju Audi i VW izlozbenog salona...
paul_shark

#1075 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by paul_shark »

Nemojte se gadjati nekim ciframa, pogotovo ako niste sigurni u to sto govorite....
kakvih 15 novih vozila po prodavacu mjesecno... kakvih 2.500 KM plate...
Ja sam vec 15 godina u autoindustriji u BiH i odlicno znam kakva je situacija.
Post Reply