Madneru, opet ti o meni? Nije da smeta, slobodno ti nastavi, ako te veseli. O samoj temi se ionako nema mnogo toga reći.madner wrote:Kada covjek ima samo cekic, svako problem mu izgleda kao ekser. Tako i Corto, kada razmislja o svemu kao o predizbornoj kampanji.
Inicijativa Prvi Mart
- Corto Maltese
#1051 Re: Inicijativa Prvi Mart
-
LipeCvat
#1052 Re: Inicijativa Prvi Mart
raja mani te se šupljare,nego vadite pare iz sahare i jorgana.Ovdekarace u prospritetnijem entitetu naše nam domovine je osigurana povoljna investitorska klima čime indirektno stimulišemo povratak
Da ne nabrajam dalje komperativne prednosti........
http://youtu.be/r-2prfbvCu4
Da ne nabrajam dalje komperativne prednosti........
http://youtu.be/r-2prfbvCu4
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1053 Re: Inicijativa Prvi Mart
plodove svojih kampanja glede povratka SDA na svakim izborima ubire u Vogošći, Ilijašu, Ilidži itd. Ni sam Tihić više ne vjeruje u povratak dok se preselio u SarajevoCorto Maltese wrote:Sumnjam da se ljute. Jedna od ironija u vezi sa Prvim Martom jeste u tome da je projekat zamišljen kao kampanja stranke Željka Komšića, ali će plodove, ako kakvih plodova i bude, pokupiti SDA.JoseMujica wrote:Keep it up.......dobro ti ideja volim sda i nemam kompleks glede toga
zar nisi primjetio da ih na svakoj temi promoviram ili se barem trudim da ljudima zgadim konkurenciju
![]()
Sda ne ljuti se
- Corto Maltese
#1054 Re: Inicijativa Prvi Mart
Što se sasvim podudara sa planom i programom Prvog Marta: "Ostajte ondje, samo se prijavite ovdje, jer ne zanima nas gdje ćete živjeti, nego gdje, i za koga ćete glasati!".JoseMujica wrote:plodove svojih kampanja glede povratka SDA na svakim izborima ubire u Vogošći, Ilijašu, Ilidži itd. Ni sam Tihić više ne vjeruje u povratak dok se preselio u SarajevoCorto Maltese wrote:
Sumnjam da se ljute. Jedna od ironija u vezi sa Prvim Martom jeste u tome da je projekat zamišljen kao kampanja stranke Željka Komšića, ali će plodove, ako kakvih plodova i bude, pokupiti SDA.
Abdurahman Malkić je dva mandata bio načelnik sa adresom u Srebrenici a kućom u Vogošći. Jebi ga, nisam promijenio mišljenje o toj mimikriji. Sranje je sranje, neovisno od toga da li se provodi pod vodstvom SDA ili Prvog Marta.
-
udrch
#1055 Re: Inicijativa Prvi Mart
kad god Corto navrati tema dobije potpuno drugi smisao..
- Opetja033
#1056 Re: Inicijativa Prvi Mart
@Jose Mujica je krenuo od osobe koja je na ovoj temi molila, trazila, urgirala da se ne spinuje i da se svi kane politikanstva dosao do toga da sam spinuje pominjuci SDA na svakoj temi, u svakom kontekstu - pa cak i ovdje. Kakva transformacija, od principijelnog stava pa do cinjenice da se i ne moze naci neka razlika izmedju njegovog i @Cortovog spinovanja.
- purgatorio
#1057 Re: Inicijativa Prvi Mart
Jel ima u RS-u 10% Bošnjaka, ukupno, stalno nastanjenih, brojeći i ove s federalnim ličnim što žive tamo? I ima li bar 10% rođene djece Bošnjaka?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1058 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nema da brineš, ima ih dovoljno da se skupi 100 tisuća glasača potrebnih i dovoljnih da uspije ''Prvi mart''!purgatorio wrote:Jel ima u RS-u 10% Bošnjaka, ukupno, stalno nastanjenih, brojeći i ove s federalnim ličnim što žive tamo? I ima li bar 10% rođene djece Bošnjaka?
Ne računam to koliko će se Hrvata pridružiti.
- Opetja033
#1059 Re: Inicijativa Prvi Mart
Procenat Bosnjaka koji su stalno nastanjeni u manjem entitet, po vecini procjena, se upravo i vrti oko tih 10%. Mi cesto zaboravljamo jednu vrlo bitnu stvar: na popisu iz 1991. godine procenat Bosnjaka u onome sto je danas manji entitet je bio oko 28%. Dakle ukoliko se u narednih 15-tak godina dogura do 20% (a ova kampanja ce itekako biti vazan faktor u svemu tome) mi mozemo reci da su posljedice etnickog ciscenja u manjem entitetu gotovo pa anulirane. Tesko je govoriti o nekom masovnom povratku u istocnu Hercegovinu, Mrkonjic Grad i Sipovo te sl. Treba se koncentrisati na predjele gdje su Bosnjaci prije agresije bili vecina: istocna Bosna, Doboj i prijedorska opcina, te u prijasnje multietnicke sredine poput Modrice i Teslica.purgatorio wrote:Jel ima u RS-u 10% Bošnjaka, ukupno, stalno nastanjenih, brojeći i ove s federalnim ličnim što žive tamo? I ima li bar 10% rođene djece Bošnjaka?
Hocu reci, nije situacija bajna - daleko od toga. Ali ozbiljnim, strateskim pristupom povratku moze se mnogo toga uciniti jos uvijek. Sa druge strane nije situacija po pitanju povratka ni toliko losa. Kao recimo kod Hrvata u manjem entitetu.
- purgatorio
#1060 Re: Inicijativa Prvi Mart
Mislim da se treba pokušati izboriti za osnivanje novih općina tipa kozarac,janja itd... Kao što su u hrvatskoj uradili. Postoje srpske općine u RH sa par stotina ljudi... To bi bio značajan doprinos opstanku bošnjaka u RS.
Sent from my Golf II 1.6D using Talkatap 2
-
bole1st
#1061 Re: Inicijativa Prvi Mart
Gledam sad na izbori.ba, opci izbori 2010 u RS, bosnjacke stranke 5.5%, SDP 3%, ukupno 8.5% ako uzmemo je SDP 100% bosnjacka.
Zajedno, oko 55.000 glasova, od ukupno 630.000.
Ako sad bude 100.000 bosnjackih, bice ukupno 700.000 (ako ne i 800.000 ako Srbi znacajno povecaju izlaznost kao reakciju), sto je 15% (12.5%).
Gdje je tu uspjeh? Sta onda?
Ja mislim da ce biti kao u Srebrenici, ograniceni uspjeh, sa 40% je Prvi mart povecao na 47%. U RS ce sa nekih 55000 (8.5%) povecati na oko 70000 (10-11%).
Zajedno, oko 55.000 glasova, od ukupno 630.000.
Ako sad bude 100.000 bosnjackih, bice ukupno 700.000 (ako ne i 800.000 ako Srbi znacajno povecaju izlaznost kao reakciju), sto je 15% (12.5%).
Gdje je tu uspjeh? Sta onda?
Ja mislim da ce biti kao u Srebrenici, ograniceni uspjeh, sa 40% je Prvi mart povecao na 47%. U RS ce sa nekih 55000 (8.5%) povecati na oko 70000 (10-11%).
-
bole1st
#1062 Re: Inicijativa Prvi Mart
Mozda se dogovoriti, ali "izboriti" tesko, barem ja ne znam kako.purgatorio wrote:Mislim da se treba pokušati izboriti za osnivanje novih općina tipa kozarac,janja itd... Kao što su u hrvatskoj uradili. Postoje srpske općine u RH sa par stotina ljudi... To bi bio značajan doprinos opstanku bošnjaka u RS.
Ta borba na silu poput Inicijative Prvi Mart stigmatizuje sve legitimne zahtjeve Bosnjaka u RS kao agresivne. Opcine Kozarac i Janja bi bile sjajna stvar, al tesko da ce to ici na silu.
U mom razmisljanju nema dvojbe da bi uspjeh Inicijative znacio pogorsanje polozaja Bosnjaka u RS-u.
-
argenteus
#1063 Re: Inicijativa Prvi Mart
Misliš da dobije logičan smisaoudrch wrote:kad god Corto navrati tema dobije potpuno drugi smisao..
-
okto
#1064 Re: Inicijativa Prvi Mart
Skupština Udruženja ilmijje IZ-e u BiH pruža punu podršku Koaliciji organizacija civilnog društva „Prvi mart“ i osuđuje sve pokušaje da se spriječi njeno građansko i demokratsko djelovanje. Skupština Udruženja ilmijje IZ-e u BiH od svojih članova traži da Koaliciji organizacija civilnog društva „Prvi mart“ u njenim ukupnim nastojanjima pruži podršku sa svim svojim moralnim i materijalnim, organizacijskim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima.
Od međunarodne zajednice, Visokog predstavnika i EU Udruženje ilmijje IZ-e u BiH očekuje da svojom podrškom Koaliciji „Prvi mart“ jasno potvrdi svoju opredijeljenost za uklanjanje posljedica genocida i etničkog čišćenja u BiH i opredijeljenost za BiH koja na njenom cijelom i cjelovitom prostoru pripada svim njenim građanima.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458
Od međunarodne zajednice, Visokog predstavnika i EU Udruženje ilmijje IZ-e u BiH očekuje da svojom podrškom Koaliciji „Prvi mart“ jasno potvrdi svoju opredijeljenost za uklanjanje posljedica genocida i etničkog čišćenja u BiH i opredijeljenost za BiH koja na njenom cijelom i cjelovitom prostoru pripada svim njenim građanima.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458
- vee-jay
#1065 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ne vjerujem da je moguce dostici tu cifru u roku od petnaest godina. Politicari u Bosnjaka da su pametni (a ne izgleda mi bas tako) vec 96 godine su trebali pokrenuti strategiju a) povratka i b) prosirenja Bosnjaka na podrucija RS, strategiju koja bi trajala 50 godina da vrati broj Bosnjaka na onu cifru koja je bila prije rata... ali eto bosnjackim politicarima su bile vaznije neke druge stvari...Opetja033 wrote:Procenat Bosnjaka koji su stalno nastanjeni u manjem entitet, po vecini procjena, se upravo i vrti oko tih 10%. Mi cesto zaboravljamo jednu vrlo bitnu stvar: na popisu iz 1991. godine procenat Bosnjaka u onome sto je danas manji entitet je bio oko 28%. Dakle ukoliko se u narednih 15-tak godina dogura do 20% (a ova kampanja ce itekako biti vazan faktor u svemu tome) mi mozemo reci da su posljedice etnickog ciscenja u manjem entitetu gotovo pa anulirane. Tesko je govoriti o nekom masovnom povratku u istocnu Hercegovinu, Mrkonjic Grad i Sipovo te sl. Treba se koncentrisati na predjele gdje su Bosnjaci prije agresije bili vecina: istocna Bosna, Doboj i prijedorska opcina, te u prijasnje multietnicke sredine poput Modrice i Teslica.purgatorio wrote:Jel ima u RS-u 10% Bošnjaka, ukupno, stalno nastanjenih, brojeći i ove s federalnim ličnim što žive tamo? I ima li bar 10% rođene djece Bošnjaka?
Hocu reci, nije situacija bajna - daleko od toga. Ali ozbiljnim, strateskim pristupom povratku moze se mnogo toga uciniti jos uvijek. Sa druge strane nije situacija po pitanju povratka ni toliko losa. Kao recimo kod Hrvata u manjem entitetu.
-
stokton
#1066 Re: Inicijativa Prvi Mart
ma kakvi naši političari, ta govna misle samo na svoju guzicu, zato smo ovdje gdje jesmovee-jay wrote:Ne vjerujem da je moguce dostici tu cifru u roku od petnaest godina. Politicari u Bosnjaka da su pametni (a ne izgleda mi bas tako) vec 96 godine su trebali pokrenuti strategiju a) povratka i b) prosirenja Bosnjaka na podrucija RS, strategiju koja bi trajala 50 godina da vrati broj Bosnjaka na onu cifru koja je bila prije rata... ali eto bosnjackim politicarima su bile vaznije neke druge stvari...Opetja033 wrote:Procenat Bosnjaka koji su stalno nastanjeni u manjem entitet, po vecini procjena, se upravo i vrti oko tih 10%. Mi cesto zaboravljamo jednu vrlo bitnu stvar: na popisu iz 1991. godine procenat Bosnjaka u onome sto je danas manji entitet je bio oko 28%. Dakle ukoliko se u narednih 15-tak godina dogura do 20% (a ova kampanja ce itekako biti vazan faktor u svemu tome) mi mozemo reci da su posljedice etnickog ciscenja u manjem entitetu gotovo pa anulirane. Tesko je govoriti o nekom masovnom povratku u istocnu Hercegovinu, Mrkonjic Grad i Sipovo te sl. Treba se koncentrisati na predjele gdje su Bosnjaci prije agresije bili vecina: istocna Bosna, Doboj i prijedorska opcina, te u prijasnje multietnicke sredine poput Modrice i Teslica.purgatorio wrote:Jel ima u RS-u 10% Bošnjaka, ukupno, stalno nastanjenih, brojeći i ove s federalnim ličnim što žive tamo? I ima li bar 10% rođene djece Bošnjaka?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1067 Re: Inicijativa Prvi Mart
Spašavati Bosnu!stokton wrote:ma kakvi naši političari, ta govna misle samo na svoju guzicu, zato smo ovdje gdje jesmo, jedini izlaz nam je ova incijativa, i ako imamo išta u glavama moramo je svi zdušno podržat, ne samo se pouzdat u dijasporu, nego svi koji sad živimo u pederaciji, a porijeklom smo iz šumske(a ima nas puno) put pod noge i odvojit mali djelić svog vremena i vadit lične.
- Opetja033
#1068 Re: Inicijativa Prvi Mart
Upravo se na Drini Bosna branila gotovo od samog svog nastanka, na Drini ce se Bosna uvijek i braniti. Dok je Bosnjaka uz Drinu, bice i Bosne!PipiDugaDevetka wrote:Spašavati Bosnu!stokton wrote:ma kakvi naši političari, ta govna misle samo na svoju guzicu, zato smo ovdje gdje jesmo, jedini izlaz nam je ova incijativa, i ako imamo išta u glavama moramo je svi zdušno podržat, ne samo se pouzdat u dijasporu, nego svi koji sad živimo u pederaciji, a porijeklom smo iz šumske(a ima nas puno) put pod noge i odvojit mali djelić svog vremena i vadit lične.
![]()
- Opetja033
#1069 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ti to cetnik pa prizivas granicu Srbije kod Kozije Cuprije? Granica je na Drini. Vjerovatno ti je zao zbog toga.93f72ca wrote:![]()
![]()
Sad se Bosna ne brani vise na Drini hehe,dodje granica do trolejbuske okretaljke i do kozje cuprije.Oni sto su je branili na Drini sad uzivaju u glavnom gradu,prodali sve u RS i misle da su sad glavne gradske face.Pa nije niko lud valjda osim ovih internet pacenika da cezne za svojom vukojebinom gdje nije ni struje ni vode imao.Kako ono kazu za tus kad su dosli podrinjci u Rajvosa "sitna voda"
-
LaBomba
#1070 Re: Inicijativa Prvi Mart
93f72ca wrote:![]()
![]()
Sad se Bosna ne brani vise na Drini hehe,dodje granica do trolejbuske okretaljke i do kozje cuprije.Oni sto su je branili na Drini sad uzivaju u glavnom gradu,prodali sve u RS i misle da su sad glavne gradske face.Pa nije niko lud valjda osim ovih internet pacenika da cezne za svojom vukojebinom gdje nije ni struje ni vode imao.Kako ono kazu za tus kad su dosli podrinjci u Rajvosa "sitna voda"
Zaebo si se! Granicni prijelaz ti je u Zvorniku, a na Drini je bilo mnogo hidrocentrala i ne samo da smo imali struju, nego nam je srbijica vec odavno krade, a racun cemo naplatiti kad tad. One gradove na Drini sto ste "osvojili" bez ikakvog obracuna sa nekom vojnom silom, jer takva nije ni postojala tada ste osvojili na kukavicki nacin, tj nigdje nas niste vojnicki pobjedili nego iskljucivo svom vojnom silom po civilima, a zaboravljas da ste slomili zube na Gorazdu, koje je itekako na Drini. I zato jadni cetnicicu prvo se raspitaj o cinjenicama, i davno su svi narodio oko vas odhebali vasu zivotnu filozofiju " da sto puta ponovljena laz mora jednom postati istina", samo jos vi taki zaostali ( a uzalud se trudite predstavit kao nesto drugo), jadni,bijedni i nemoralni to furate.
- PipiDugaDevetka
#1071 Re: Inicijativa Prvi Mart
Drago mi je što smo podrinjce ugostili pri bijegu ispod četničkog noža. To su sada Sarajlije, a izvadiće lične karte u svojim predratnim gradovima usklopu ''Prvog marta'' i niko im to neće zabraniti! Kulturološkog šoka nema, sve su to pozitivci. Dok sam radio za UN, upoznao sam neke ''sa Drine''.93f72ca wrote:@La Bomba nije lijepo zmiriti kod istine.Moras priznati da je vama sto ste dosli u SA upala kasika u med.Dolazak u Sarajevo sa brda i planina,suma i dolina je za vas iz provincije veliki kulturoloski sok.Isto kao kad neko dodje iz provincije Beludzistan(drzava Pakistan) u New York.Nema potrebe ni za svijecu,ni za drva imaju vidis radijatori i naravno "sitna voda"sve na dohvat ruke.Ova inicijativa je samo zamajavnje i pucanj u prazno.Koliko god se registruje Bosnjaka u RS,isto ako ne duplo je moguce dovesti Srba iz Srbije.Sto se tice tog prijelaza na Drini niko ga ozbiljno ne dozivljava,Taj prelaz ce se nekad ukinuti.Nekad je granica bila kod Peste,pa se spustila na Dunav,zatim Savu i Drinu,a sad je tik nadomak sehera
![]()
- exliberal-ex
#1072 Re: Inicijativa Prvi Mart
Sad jedno pitanje....nemojte me odmah na noz...
Koliko sam skontao ova inicijativa poziva Bosnjake porijeklom iz RS da se registruju u RS i da tamo glasaju, ok fer...sta je sa Srbima i Hrvatima koji su izasli sa prostora Federacije?
Jebiga ako gledamo prijeratni popis drugi grad po broju stanovnika koji su se izjasnjavali kao Srbi u bisoj drzavi je Sarajevo ( Beograd je prvi). Ja nesto nevidim da se ovdje pozivaju Srbi i Hrvati na registraciju u Sarajevo.
Sa druge strane ako je neko protjeran/pobjegao sa danasnje teritorije RS/FBiH tokom rata i toj istoj osobi je izvrsen povrat imovine koju je ta osoba onda prodala/razmjenila i preselila na teritoriju FBiH/RS po kojoj osnovi se ta osoba sad treba registrovat na prijasnje mjesto prebivanja.
Isto tako ako neko ima stalno mjest prebivanja u Sarajevu i ode u Focu npr jednom godisnje da obidje imovinu zasto ta osoba treba da glasa u Foci a ne u Sarajevu gdje radi, placa porez itd.
Dali ja koji sam sad van drzave treba da se vratim u Sarajevo ( jer imam tamo imovinu jos uvijek) kad su izbori i da glasam za neku x stranku koja ce da kroji vama kapu dok u isto vrijeme glasam ovdje gdje zivim, radim, placam porez ?
Koliko sam skontao ova inicijativa poziva Bosnjake porijeklom iz RS da se registruju u RS i da tamo glasaju, ok fer...sta je sa Srbima i Hrvatima koji su izasli sa prostora Federacije?
Jebiga ako gledamo prijeratni popis drugi grad po broju stanovnika koji su se izjasnjavali kao Srbi u bisoj drzavi je Sarajevo ( Beograd je prvi). Ja nesto nevidim da se ovdje pozivaju Srbi i Hrvati na registraciju u Sarajevo.
Sa druge strane ako je neko protjeran/pobjegao sa danasnje teritorije RS/FBiH tokom rata i toj istoj osobi je izvrsen povrat imovine koju je ta osoba onda prodala/razmjenila i preselila na teritoriju FBiH/RS po kojoj osnovi se ta osoba sad treba registrovat na prijasnje mjesto prebivanja.
Isto tako ako neko ima stalno mjest prebivanja u Sarajevu i ode u Focu npr jednom godisnje da obidje imovinu zasto ta osoba treba da glasa u Foci a ne u Sarajevu gdje radi, placa porez itd.
Dali ja koji sam sad van drzave treba da se vratim u Sarajevo ( jer imam tamo imovinu jos uvijek) kad su izbori i da glasam za neku x stranku koja ce da kroji vama kapu dok u isto vrijeme glasam ovdje gdje zivim, radim, placam porez ?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1073 Re: Inicijativa Prvi Mart
ne poziva samo Bošnjake i Hrvate u RS nego poziva sve da se vrate i glasaju u prijeratnim mjestima boravka
- exliberal-ex
#1074 Re: Inicijativa Prvi Mart
ok ali ako si izvrsio prodaju/razmenu imovine i ako ti je mjesto stanovanja recimo sad u Sarajevu zasto neglasas i biras tamo gdje zivis umjesto sto glasas tamo gdje nisi.JoseMujica wrote:ne poziva samo Bošnjake i Hrvate u RS nego poziva sve da se vrate i glasaju u prijeratnim mjestima boravka
Naveo sam ti primjer zasto bi ja koji sad nisam u Sarajevu dolazio i glasao za stranku x kad me njihov rad/nerad licno nepogadja...zasto da ja krojim kapu tebi?
- vee-jay
#1075 Re: Inicijativa Prvi Mart
pa niko te ne tjera, glasaj tamo gdje se osjecas kuci...