ovo je sasvim suprotno od prvobitne izjavefatamorgana wrote:Beati pauperes spiritu ne znači "blago siromašnima duhom" (glupanima) već više "blago siromašnima u duhu", (onima koji nisu gramzivi, koji su slobodni od privrženosti),kojeime wrote:
. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko.
Za predane Životu
-
bizet
#1051 Re: Za predane Životu
-
kojeime
#1052 Re: Za predane Životu
Svakoga ko zivi i svjestan je pojmova zivota i smrti je briga koliko ce zivjeti. Tebe nije briga koliko ces zivjeti?bizet wrote:koga briga koliko je ko zivio ili ce zivjetikojeime wrote: Svaki covjek umire. Tehnologija jeste produzila zivot skoro duplo u proteklih 400 godina. Ali umjetnost itd nije promijenila cinjenicu da svako umire. Tako i Pikaso, jeste bio umjetnik, ali i da nije zavrsio bi isto, mrtav. Tako da nema znacaja to st oje bio umjetnik. A i oni koji su receptori njegove umjetnosti nece zivjeti duze jer su poznavaoci Pikasovog djela. Tako da i njima u kranjem slucaju ta umjetnost nista ne znaci. Bilo umjetnosti, ne bilo, svi zavrsavamo isto. Tako da je sve to irelevantno.
Last edited by kojeime on 18/11/2012 01:54, edited 1 time in total.
-
kojeime
- fatamorgana
#1054 Re: Za predane Životu
Neprosvijetljni razum može biti prokletstvo, zato je najteži izazov pred ljudskim bićem ukrotiti ga, obuzdati ga i takvog ga koristi za korisno i dobro ...kojeime wrote: Zato je razum prokletstvo. Ovo stvarno mislim.
-
bizet
#1055 Re: Za predane Životu
hajd OK sve sto sad rece...ali zasto stavljati nesto lijepo u svojoj srzi sa necim sto nije nuzno lose uopste?kojeime wrote: Ne, umjetnost nije glavni krivac za zlo. Glavni krivac za zlo je bice sposobno za umjetnost. Zivotinje nisu zle. Ali nemaju smisao za umjetnost. Cijena koju placamo za visi nivo svijesti i razuma od zivotinja je nasa sposobnost i zelja za zlo. Da nemamo razum ne bi imali ni sposobnost za umjetnost ali ne bi imali ni sposobnost ni zelju da cinimo zlo. To je cinjenica. Zato je razum prokletstvo. Ovo stvarno mislim.
ako razum donosi i dobro i lose i mi tu ne mozemo nista uraditi jer je vec tako predodredjeno, zasto u tom slucaju odbaciti nesto divno samo zasto sto njegov izvor u sebi moze a ne mora nositi i nesto lose?
da razum covjeka krene donositi samo dobre stvari u buducnosti da li bi promijenio misljenje ili bi ostao dosljedan na osnovu proslosti?
-
bizet
#1056 Re: Za predane Životu
pitas kratkorocno ili dugorocno?kojeime wrote: Svakoga ko zivi i svjestan je pojmova zivota i smrti je briga koliko ce zivjeti. Tebe nije briga koliko ces zivjeti?
-
kojeime
#1057 Re: Za predane Životu
Ma. To mi lici na pricu da ne vrijedi snazan motor automobila ako nema dovoljno snaznih kocnica da zaustavi taj auto. I ogranicenja brzine. A onda neko kaze sta ce mi auto koji moze ici 300km/h ako ga ne mogu tom brzinom voziti. I u pravu je, sto se proizvodi auto koji moze ici 300km/h ako nije dozvoljeno voziti tom brzinom? Pa onda pritisne gas...fatamorgana wrote:Neprosvijetljni razum može biti prokletstvo, zato je najteži izazov pred ljudskim bićem ukrotiti ga, obuzdati ga i takvog ga koristi za korisno i dobro ...kojeime wrote: Zato je razum prokletstvo. Ovo stvarno mislim.
Sta ce nam razum ako ga necemo koristiti upunom potencijalu. A zlo je jedan od potencijala razuma. Ne koristiti zlo znaci ne koristiti 100% razum.
-
kojeime
#1058 Re: Za predane Životu
Apsolutno. Pitanje smrti je apsolutno. Poslije smrti nema vise nista zato je to posljednje i apsolutno pitanje.bizet wrote:pitas kratkorocno ili dugorocno?kojeime wrote: Svakoga ko zivi i svjestan je pojmova zivota i smrti je briga koliko ce zivjeti. Tebe nije briga koliko ces zivjeti?
-
kojeime
#1059 Re: Za predane Životu
Zbog cijene. Je li bolje placati cijenu zla zbog moguucnosti imanja ljepote ili je bolje nemati ljepotu? To bi trebalo pitati zrtve tog zla. Ako pristajemo da imamo ljepotu za koji nismo platili cijenu zla, ali je tu cijenu platio neko za nas, onda smo sebicni. A sebicnost je jos jedan proizvod razuma.bizet wrote:hajd OK sve sto sad rece...ali zasto stavljati nesto lijepo u svojoj srzi sa necim sto nije nuzno lose uopste?kojeime wrote: Ne, umjetnost nije glavni krivac za zlo. Glavni krivac za zlo je bice sposobno za umjetnost. Zivotinje nisu zle. Ali nemaju smisao za umjetnost. Cijena koju placamo za visi nivo svijesti i razuma od zivotinja je nasa sposobnost i zelja za zlo. Da nemamo razum ne bi imali ni sposobnost za umjetnost ali ne bi imali ni sposobnost ni zelju da cinimo zlo. To je cinjenica. Zato je razum prokletstvo. Ovo stvarno mislim.
ako razum donosi i dobro i lose i mi tu ne mozemo nista uraditi jer je vec tako predodredjeno, zasto u tom slucaju odbaciti nesto divno samo zasto sto njegov izvor u sebi moze a ne mora nositi i nesto lose?
da razum covjeka krene donositi samo dobre stvari u buducnosti da li bi promijenio misljenje ili bi ostao dosljedan na osnovu proslosti?
- fatamorgana
#1060 Re: Za predane Životu
Pa zašto se autu ugrade uopšte kočnice? Da prikočiš kad treba ....kojeime wrote: Ma. To mi lici na pricu da ne vrijedi snazan motor automobila ako nema dovoljno snaznih kocnica da zaustavi taj auto. I ogranicenja brzine. A onda neko kaze sta ce mi auto koji moze ici 300km/h ako ga ne mogu tom brzinom voziti. I u pravu je, sto se proizvodi auto koji moze ici 300km/h ako nije dozvoljeno voziti tom brzinom? Pa onda pritisne gas...
Sta ce nam razum ako ga necemo koristiti upunom potencijalu. A zlo je jedan od potencijala razuma. Ne koristiti zlo znaci ne koristiti 100% razum.
Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
-
bizet
#1061 Re: Za predane Životu
a cuj slazem se da poslije smrti nema vise nista, ali sad ako me pitas da li me briga koliko cu zivjeti reci cu ti da mi je jedino bitno dozivjeti jos par godina da sredim stvari koliko mogu i sta fino ostavim iza sebe...a za par godina cu vjerovatno misliti isto....to govori da me nije briga koliko cu zivjeti...jedino me briga da stignem svoje poslove pozavrsavatikojeime wrote:Apsolutno. Pitanje smrti je apsolutno. Poslije smrti nema vise nista zato je to posljednje i apsolutno pitanje.bizet wrote:pitas kratkorocno ili dugorocno?kojeime wrote: Svakoga ko zivi i svjestan je pojmova zivota i smrti je briga koliko ce zivjeti. Tebe nije briga koliko ces zivjeti?
-
bizet
#1062 Re: Za predane Životu
ovo je super receno...preslatkofatamorgana wrote:Pa zašto se autu ugrade uopšte kočnice? Da prikočiš kad treba ....kojeime wrote: Ma. To mi lici na pricu da ne vrijedi snazan motor automobila ako nema dovoljno snaznih kocnica da zaustavi taj auto. I ogranicenja brzine. A onda neko kaze sta ce mi auto koji moze ici 300km/h ako ga ne mogu tom brzinom voziti. I u pravu je, sto se proizvodi auto koji moze ici 300km/h ako nije dozvoljeno voziti tom brzinom? Pa onda pritisne gas...
Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
no mislim ja da kojeime ovdje ima pravo...100% znaci biti i dobar i zao....bilo sta da fali nije 100%
-
kojeime
#1063 Re: Za predane Životu
Nije. Svako je sposoban i za zlo i za dobro. Samo ga okolnosti navode sta ce koristiti. Ako odaberes jedno od toga dvoga ne koristis razum 100%. Samo se ponasas u skladu sa okolnostima. Ali ti kao osoba i tvoj razum je jos uvijek sposoban i za ono sta nisi odabrao zbog okolnosti. I to ostaje neiskoristeno.fatamorgana wrote:Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
- fatamorgana
#1064 Re: Za predane Životu
bizet wrote:
ovo je super receno...preslatko![]()
-
kojeime
#1065 Re: Za predane Životu
Briga te je. Vazno ti je da zivis dovoljno dugo da zavrsis kratkorocne ciljeve i da postavis nove koje ces zeljeti da dozivis zavrsiti pa postaviti opet nove. Dakle stalo ti je koliko ces zivjeti. Ne mora to biti 100 ili 1000 godina, ali ako ne zavrsis sve sto si zamislila prije smrti bice ti zao. Dakle stalo ti je.bizet wrote:a cuj slazem se da poslije smrti nema vise nista, ali sad ako me pitas da li me briga koliko cu zivjeti reci cu ti da mi je jedino bitno dozivjeti jos par godina da sredim stvari koliko mogu i sta fino ostavim iza sebe...a za par godina cu vjerovatno misliti isto....to govori da me nije briga koliko cu zivjeti...jedino me briga da stignem svoje poslove pozavrsavatikojeime wrote:Apsolutno. Pitanje smrti je apsolutno. Poslije smrti nema vise nista zato je to posljednje i apsolutno pitanje.
-
bizet
#1066 Re: Za predane Životu
a sta kad bi nasli nacin da zlo pretvaramo u dobrokojeime wrote:Nije. Svako je sposoban i za zlo i za dobro. Samo ga okolnosti navode sta ce koristiti. Ako odaberes jedno od toga dvoga ne koristis razum 100%. Samo se ponasas u skladu sa okolnostima. Ali ti kao osoba i tvoj razum je jos uvijek sposoban i za ono sta nisi odabrao zbog okolnosti. I to ostaje neiskoristeno.fatamorgana wrote:Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
btw zagorile su mi hurmasice, a i agda mi je pregusta ispala...sve zbog glupog neta i foruma
idem na spavanje zabrinuta zbog hurmasica, iako je to vec proslo vrijeme i nista se ne moze popraviti nego samo cekati jutro da se vidi da li su jestive
LN
-
bizet
#1067 Re: Za predane Životu
stalo da, dok imam sta da dadnem ovom zivotu...kad mentalno i fizicki presusim kao stara krpa neka idem pod zemlju, koji cu vrag tuliti i oduzimati zrak nekom drugomkojeime wrote:Briga te je. Vazno ti je da zivis dovoljno dugo da zavrsis kratkorocne ciljeve i da postavis nove koje ces zeljeti da dozivis zavrsiti pa postaviti opet nove. Dakle stalo ti je koliko ces zivjeti. Ne mora to biti 100 ili 1000 godina, ali ako ne zavrsis sve sto si zamislila prije smrti bice ti zao. Dakle stalo ti je.bizet wrote:a cuj slazem se da poslije smrti nema vise nista, ali sad ako me pitas da li me briga koliko cu zivjeti reci cu ti da mi je jedino bitno dozivjeti jos par godina da sredim stvari koliko mogu i sta fino ostavim iza sebe...a za par godina cu vjerovatno misliti isto....to govori da me nije briga koliko cu zivjeti...jedino me briga da stignem svoje poslove pozavrsavatikojeime wrote:Apsolutno. Pitanje smrti je apsolutno. Poslije smrti nema vise nista zato je to posljednje i apsolutno pitanje.
- fatamorgana
#1068 Re: Za predane Životu
Ne toliko okolnosti koliko unutrašnje sklonosti.kojeime wrote:Nije. Svako je sposoban i za zlo i za dobro. Samo ga okolnosti navode sta ce koristiti. Ako odaberes jedno od toga dvoga ne koristis razum 100%. Samo se ponasas u skladu sa okolnostima. Ali ti kao osoba i tvoj razum je jos uvijek sposoban i za ono sta nisi odabrao zbog okolnosti. I to ostaje neiskoristeno.fatamorgana wrote:Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
U jednoj te istoj situaciji dvije različite osobe će različito reagovati, npr. kad neko nekog neko nagazi u tramvaju manje mudar ili više impulsivan će se možda potući a neko drugi ko je mudriji će izbjeći sukob i možda izbjeći i da bude zboden nožem ....
-
kojeime
#1069 Re: Za predane Životu
Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.
-
kojeime
#1070 Re: Za predane Životu
10+10+80, to je poznata stvar. 10% ljudi ce uvijek uraditi krivicno djelo bez obzira na kaznu. 10% nece nikada bez obzira sto bi prosli nekaznjeni. 80% ce uraditi krivicno djelo ako se stvore okolnosti, inace nece. Vecina od tih 80% nikada ne dodje u okolnosti da napravi nesto lose, pa zato to i ne napravi. Ali, na primjer, svaki put kada prodjes preko granice sa nekim proizvodom i pokusas da ne platis carinu na taj proizvod ti u stvari potvrdjujes da, iako si inace dobar, kada se stvore prave okolnosti, mijenjas se i postajes los.fatamorgana wrote:Ne toliko okolnosti koliko unutrašnje sklonosti.kojeime wrote:Nije. Svako je sposoban i za zlo i za dobro. Samo ga okolnosti navode sta ce koristiti. Ako odaberes jedno od toga dvoga ne koristis razum 100%. Samo se ponasas u skladu sa okolnostima. Ali ti kao osoba i tvoj razum je jos uvijek sposoban i za ono sta nisi odabrao zbog okolnosti. I to ostaje neiskoristeno.fatamorgana wrote:Također, moguće je koristiti razum 100% a pri tome ne biti zao ...
U jednoj te istoj situaciji dvije različite osobe će različito reagovati, npr. kad neko nekog neko nagazi u tramvaju manje mudar ili više impulsivan će se možda potući a neko drugi ko je mudriji će izbjeći sukob i možda izbjeći i da bude zboden nožem ....
- fatamorgana
#1071 Re: Za predane Životu
Ma nisi mizantrop, samo te večeras malo fura nihilizam al' nisi jedini, smajli koji tapše po ramenu,kojeime wrote:Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.
-
kojeime
#1072 Re: Za predane Životu
Jesam, hvala na podrsci ali jesam. To ja nosim u sebi otkako sam postao sposoban da razmisljam o ovim stvarima. Nije to nesto sto mi se slucajno desi, to je moja priroda oduvijek. Ali hvala na podrsci u svakom slucaju.fatamorgana wrote:Ma nisi mizantrop, samo te večeras malo fura nihilizam al' nisi jedini, smajli koji tapše po ramenu,kojeime wrote:Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.
Laku noc, sutra moram na posao.
- fatamorgana
-
bizet
#1074 Re: Za predane Životu
ovo je nesto najlucidnije sto cuh u i ha haj vremena...jako lijepo recenokojeime wrote: 10+10+80, to je poznata stvar. 10% ljudi ce uvijek uraditi krivicno djelo bez obzira na kaznu. 10% nece nikada bez obzira sto bi prosli nekaznjeni. 80% ce uraditi krivicno djelo ako se stvore okolnosti, inace nece. Vecina od tih 80% nikada ne dodje u okolnosti da napravi nesto lose, pa zato to i ne napravi. Ali, na primjer, svaki put kada prodjes preko granice sa nekim proizvodom i pokusas da ne platis carinu na taj proizvod ti u stvari potvrdjujes da, iako si inace dobar, kada se stvore prave okolnosti, mijenjas se i postajes los.
-
bizet
#1075 Re: Za predane Životu
na ovo sam se raznjezila...nemam blage zasto, ali jesam...i na pravi i na drugi citat...mozda iskrenost i ljudskost na djelu, empatija i sl....lijepo za vidjetifatamorgana wrote:Ma nisi mizantrop, samo te večeras malo fura nihilizam al' nisi jedini, smajli koji tapše po ramenu,kojeime wrote:Ma ne slusajte me. Iako volim da se druzim sa ljudima, sto nasa diskusija potvrdjuje, ja sam u stvari mizantrop. Iako volim pojedine ljude, ljude kao vrstu u cjelini ne volim. Mi smo samo paraziti na ovoj planeti. Zato me ne slusajte.