Npr. da pitam nekoga dali je normalno da su obadva stop svjetla zarosila višeod jedne trećine pri vrhu??? Sitne su to gluposti koj nekom ne smetaju ili ih uopšte ne primjećuje. To je na mom polu kojeg sam vozio 10 godina
bila nepoznanica.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Naravno da ga kude iz zavisti, slažem se s tobom. Neka je tebi sretno s Astrom, ne budi razočaran sitnicima, Astra je ipak dobar automobil.Edisontije wrote:Ovaj automobil kude iz zavisti.
Ja sam kupio nov automobil marke OPEL Astra nakon što sam deset godina vozio vw i ako Bog da vraćam se uskoro opet na vw!!!
Znači govorim iz nekog iskustva a ne napamet kao mnogi ovdje.

Pa dobro generacijski su tu negdje s tim da je C4 stariji 2 godine. Golf je sigurno bolji auto,ali ne bas toliko koliko ti to predstavljas,kao nisu u istoj ligiMaystor wrote:Naravno da ga kude iz zavisti, slažem se s tobom. Neka je tebi sretno s Astrom, ne budi razočaran sitnicima, Astra je ipak dobar automobil.Edisontije wrote:Ovaj automobil kude iz zavisti.
Ja sam kupio nov automobil marke OPEL Astra nakon što sam deset godina vozio vw i ako Bog da vraćam se uskoro opet na vw!!!
Znači govorim iz nekog iskustva a ne napamet kao mnogi ovdje.
Evo jedan test francuskog časopisa AutoPlus od 29.10.2012 u kojem porede golf 7 i citroen c4, oba vrhunski opremljena i sa 2.0 dizel motorom od 150 konja. Oba imaju službenu cijenu od 29900 EUR, s tim da VW daje 6% a citroen 9% popusta na tu cijenu.
photo storage
Impresivno je koliko je golf dobar. Iako imaju motor iste zapremine i snage, golf ima čak 15 km/h veću maksimalnu brzinu, za pola sekunde je brži na 1000m i zaustavni put sa brzine 130 km/h mu je 3 metra kraći! Pri tome golf troši ravno litar goriva manje na 100 km![]()
photo sharing
Jedino u čemu je citroen bolji je zapremina gepeka, sve ostalo je na strani golfa. Po meni, ova dva auta uopšte nisu u istoj ligi.
photo storage
Ne potcjenjujući C4, mislim da on nije glavni tržišni rival golfu (mada, naravno, u francuskoj je na domaćem terenu). C4 će se za kupce uglavnom boriti sa hyundaiem, opelom, kiaom itd, a golfa će napadati focus i auris "odozdo" ali i A3, BMW 1 i A klasa "odozgo". U tom smislu sam ih razdvojio u različite razrede.mali_milojica wrote: Pa dobro generacijski su tu negdje s tim da je C4 stariji 2 godine. Golf je sigurno bolji auto,ali ne bas toliko koliko ti to predstavljas,kao nisu u istoj ligimislim ono,nidje veze.
I u svemu tome nisi spomenuo da C4 ima bolja medjuubrzanja.
Kada francuzi na svom terenu priznaju da njihov proizvod (osim po praktičnim vrijednostima kao što je gepek) ipak nije ravan golfu, onda to mnogo više govori od samih 9 poena (pošto ti i tvoja družina smatrate da su njemački mediji neobjektivni, a engleski potkupljeni, izabrao sam francuski).citroen xm wrote:Ma kako mogu biti u istoj ligi? Ma daj nemoguće? Model noviji 2 godine ga je odrao za veličanstvenih 9 poena od mogućih 200. Stvarno sramota.
A kao svi ljubitelji automobila i vrsni poznavaoci moramo reći da je ubrzanje od 0-100 km/h najbitnije, a međuubrzanja. Ma koga briga za njih.
Ne brini nisi ni prvi ni poslednji koji će svaku VW-ovu manu pretvoriti u prednost. Izvini, ali to je bolest. Sljepilo i pored zdravog vida.Maystor wrote:
Kada francuzi na svom terenu priznaju da njihov proizvod (osim po praktičnim vrijednostima kao što je gepek) ipak nije ravan golfu, onda to mnogo više govori od samih 9 poena (pošto ti i tvoja družina smatrate da su njemački mediji neobjektivni, a engleski potkupljeni, izabrao sam francuski).
Ovo za međuubrzanja sam objasnio, ne može se zaključak o elastičnosti dva motora izvući ne osnovu mjerenja sa različitim prijenosnim omjerima u mjenjačima. Prilično sam siguran da je ovaj volkswagenov motor dosta elastičniji od citroenovog. Pogledaj sa koliko obrtaja se vrti citroenov motor pri npr. 130 km/h, a sa koliko golfov. Odatle dolazi niža potrošnja i buka kod golfa, ali i bolja vrijednost međuubrzanja kod citroena. Meni se lično mnogo više sviđa ovaj volkswagenov pristup.
1. Moze... Elasticnost vozila nikada nije posljedica samo motora, kao ni ubrzanje, uvijek je to neki kompromis, jer neke stvari iskljucuju druge, pa inzenjeri pokusavaju napraviti najmanje lose prema uputama sefova... Dakle ni ubrzanja, krajnje brzine, elasticnosti nema samo od motora, a bez mjenjaca (broja brzina, brzine promjene stepeni, prenosnih odnosa), te prenosnog odnosa diferencijala...Maystor wrote:1. ne može se zaključak o elastičnosti dva motora izvući ne osnovu mjerenja sa različitim prijenosnim omjerima u mjenjačima.
2. Prilično sam siguran da je ovaj volkswagenov motor dosta elastičniji od citroenovog. Pogledaj sa koliko obrtaja se vrti citroenov motor pri npr. 130 km/h, a sa koliko golfov.
3. Odatle dolazi niža potrošnja i buka kod golfa, ali i bolja vrijednost međuubrzanja kod citroena.
4. Meni se lično mnogo više sviđa ovaj volkswagenov pristup.
1. Ti nemaš tehničko obrazovanje koje bi ti omogućilo da shvatiš šta je to elastičnost motora, obrtni moment, redukcioni faktor itd. S druge strane ja to predajem inžinjerima na fakultetu, pa opet ne namećem svoj stav kao apsolutnu istinu, već kažem da se meni više sviđa određeni pristup.citroen xm wrote: Ne brini nisi ni prvi ni poslednji koji će svaku VW-ovu manu pretvoriti u prednost. Izvini, ali to je bolest. Sljepilo i pored zdravog vida.
Koji standard koriste francuski novinari pri mjerenju zapremine gepeka, pa dobivaju ovako visoke vrijednosti (kod oba automobila)?Maystor wrote: Kada francuzi na svom terenu priznaju da njihov proizvod (osim po praktičnim vrijednostima kao što je gepek) ipak nije ravan golfu, onda to mnogo više govori od samih 9 poena (pošto ti i tvoja družina smatrate da su njemački mediji neobjektivni, a engleski potkupljeni, izabrao sam francuski).
Volkswagenov pristup je, naravno, bolji i više u trendu (zbog smanjene potrošnje goriva i smanjene emisije CO2). Da bi stvari bile u potpunosti kako treba, nedostaje još jedan stepen prenosa u mjenjaču (sedmi), koji bi bio nešto kraći od prvoga, a da se stepeni od drugoga do sedmoga malo približe. Onda bi i međuubrzanja bila bolja.Maystor wrote: Ovo za međuubrzanja sam objasnio, ne može se zaključak o elastičnosti dva motora izvući ne osnovu mjerenja sa različitim prijenosnim omjerima u mjenjačima. Prilično sam siguran da je ovaj volkswagenov motor dosta elastičniji od citroenovog. Pogledaj sa koliko obrtaja se vrti citroenov motor pri npr. 130 km/h, a sa koliko golfov. Odatle dolazi niža potrošnja i buka kod golfa, ali i bolja vrijednost međuubrzanja kod citroena. Meni se lično mnogo više sviđa ovaj volkswagenov pristup.
Jašta je, a i to mi je veoma presudno pri kupovini auta. Imam osjećaj da nikada neću moći kupiti C4 jer se dokazalo da Golf ima čitavih impresivnih 9 bodova bodova više na testu od mogućih 200. Ti slobodno kupuj španer tehnologiju jer ćeš se toj istoj tehnologiji sve mane oprostiti kada čuješ da ima bolje prodajne rezultate.vukojebina wrote:kratko i jasno..golf je i prije ebavo keve plasticnim poluproizvodima iz francuske, a sad ce pogotovu kad ti isti svaki dan otpustaju radnike i zatvaraju fabrike...i to sve uz pomoc spaner tehnologije...
Maystor wrote:1. Ti nemaš tehničko obrazovanje koje bi ti omogućilo da shvatiš šta je to elastičnost motora, obrtni moment, redukcioni faktor itd. S druge strane ja to predajem inžinjerima na fakultetu, pa opet ne namećem svoj stav kao apsolutnu istinu, već kažem da se meni više sviđa određeni pristup.citroen xm wrote: Ne brini nisi ni prvi ni poslednji koji će svaku VW-ovu manu pretvoriti u prednost. Izvini, ali to je bolest. Sljepilo i pored zdravog vida.
2. Nemaš ni pismenosti ni kulture, pa u nedostatku argumenata pokušavaš nešto postići primitivnim uvredama. I ne kaže se "poslednji"
Pričaš nešto o čemu pojma nemaš. Ja govorim o elastičnosti motora i tvrdim da motor golfa 7 sigurno nije slabiji u toj kategoriji od citroena. Ti spominješ nekakvu elastičnost vozila, valjda misleći na kombinaciju motora, mjenjača, diferencijala i svega ostalog. Ako golf pri istoj nazivnoj snazi ide 216, a citroen 201 km/h, to je drastična razlika (koja bi pod pretpostavkom da im je aerodinamika tu nedgje imala ekvivalent od tridesetak konja u snazi). Imajući to u vidu i činjenicu da na autoputu golf troši litru manje pri istim uslovima, a da je cijena svega toga slabije međuubrzanje od 12,5s u odnosu na 11,1s, sasvim je objektivno reći da je ovo u golfu bolja kombinacija.drndalo wrote:1. Moze... Elasticnost vozila nikada nije posljedica samo motora, kao ni ubrzanje, uvijek je to neki kompromis, jer neke stvari iskljucuju druge, pa inzenjeri pokusavaju napraviti najmanje lose prema uputama sefova... Dakle ni ubrzanja, krajnje brzine, elasticnosti nema samo od motora, a bez mjenjaca (broja brzina, brzine promjene stepeni, prenosnih odnosa), te prenosnog odnosa diferencijala...Maystor wrote:1. ne može se zaključak o elastičnosti dva motora izvući ne osnovu mjerenja sa različitim prijenosnim omjerima u mjenjačima.
2. Prilično sam siguran da je ovaj volkswagenov motor dosta elastičniji od citroenovog. Pogledaj sa koliko obrtaja se vrti citroenov motor pri npr. 130 km/h, a sa koliko golfov.
3. Odatle dolazi niža potrošnja i buka kod golfa, ali i bolja vrijednost međuubrzanja kod citroena.
4. Meni se lično mnogo više sviđa ovaj volkswagenov pristup.
2. Pogledati pod 1. Mada mozemo aproksimirati da motor koji ima vise Nm u sirem rasponu obrtaja jeste elasticniji... Ali sa kratkim prenosom nema krajnje brzine, sa dugim nema ubrzavanja...
3. Pretpostavljam da zvucna izolacija nema nikakvog uticaja na buku u autu, nego samo rezim rada motora...?
4. A ti si inace bas objektivan, jel'de???
1. Odlično pitanje, a da budem iskren i ja sam se isto pitao. Ne znam koji standard koriste franzuci, vjerovatno ubrajaju i zapreminu iznad police gepeka. Po ovom našem standardu golf ima 380 l, a C4 oko 400 l gepeka (između 390 i 410 čini mi se, u zavisnoti od tipa rezervnog točka).Seawolf wrote:Koji standard koriste francuski novinari pri mjerenju zapremine gepeka, pa dobivaju ovako visoke vrijednosti (kod oba automobila)?Maystor wrote: Kada francuzi na svom terenu priznaju da njihov proizvod (osim po praktičnim vrijednostima kao što je gepek) ipak nije ravan golfu, onda to mnogo više govori od samih 9 poena (pošto ti i tvoja družina smatrate da su njemački mediji neobjektivni, a engleski potkupljeni, izabrao sam francuski).
Volkswagenov pristup je, naravno, bolji i više u trendu (zbog smanjene potrošnje goriva i smanjene emisije CO2). Da bi stvari bile u potpunosti kako treba, nedostaje još jedan stepen prenosa u mjenjaču (sedmi), koji bi bio nešto kraći od prvoga, a da se stepeni od drugoga do sedmoga malo približe. Onda bi i međuubrzanja bila bolja.Maystor wrote: Ovo za međuubrzanja sam objasnio, ne može se zaključak o elastičnosti dva motora izvući ne osnovu mjerenja sa različitim prijenosnim omjerima u mjenjačima. Prilično sam siguran da je ovaj volkswagenov motor dosta elastičniji od citroenovog. Pogledaj sa koliko obrtaja se vrti citroenov motor pri npr. 130 km/h, a sa koliko golfov. Odatle dolazi niža potrošnja i buka kod golfa, ali i bolja vrijednost međuubrzanja kod citroena. Meni se lično mnogo više sviđa ovaj volkswagenov pristup.
Čekaj malo, gdje ste to vozali golfa 7 ?Reneee wrote:Prošle sedmice kum je obilazio auto salone, jer hoće sebi da uzme novo auto, i razgledao je prije svega kompakte. Bio sam mu se pridružio, da mu malo pomognem oko izbora, po principu dvije glave su pametnije od jedneNakon što smo izvozali 5-6 auta iz klase, zaključili smo da je Golf 7 za koplje bolji od trenutne konkurencije. Jednostavno, auto je univerzalno da je za nepovjeravat: udobnost-tu, odlične vozne osobine (upravljivost, motor, mjenjač)-tu, potrošnja-tu, i ono što me je iznenadilo da je sad Golf i na Zapadu jedan od finansijski najpovoljnijih auta, iako realno vrijedi više. Npr. Golf sa motorom i opremom koju je kum uzeo, košta identično ili manje od slične Astre, Focusa... Još smo u VW salonu dobili veći popust, manja je kamata, a o držanju cijene ne treba pričat. Tako da na kraju kad smo probali sva auta, kum je bez razmišljanja naručio novu sedmicu.
Ja nisam rekao ni ko je slabiji, ni ko je losiji, ni ko je bolji, samo sam skrenuo paznju da nisi objektivan, a pokusavas se iskazati kao takav... Sasvim je OK i kad kazes da se tebi tako vise svidja, to je tvoje pravo, ali to ne znaci odmah da je tako i bolje... Mozda bih i ja izmedju te 2 ponude ovako kako su napisane odabrao isto, ali to ne znaci da sam ja u pravu... Svako za svoje pare ima pravo da odabere...Mada mozemo aproksimirati da motor koji ima vise Nm u sirem rasponu obrtaja jeste elasticniji... Ali sa kratkim prenosom nema krajnje brzine, sa dugim nema ubrzavanja...
sreća, pa je po tebi...Maystor wrote: Jedino u čemu je citroen bolji je zapremina gepeka, sve ostalo je na strani golfa. Po meni, ova dva auta uopšte nisu u istoj ligi.