Govor o tekfiru na rafidije
-
zijancer
#1051 Re: Govor o tekfiru na rafidije
''onih koji prenose znanje je mnogo, a njegovih cuvara je malo''
- nasa
#1052 Re: Govor o tekfiru na rafidije
@prenosnik,ja ti samo mogu reci da nekad treba spustiti loptu i fakat promisliti da li si dobro skontao i da li dolaze u obzir i druge opcije, pogotovo oko islama
i pogotov oko @arzuhala, mislim nisi upravu ama bas nista, niti covjek bjezi od diskusije niti ne moze da ti odgovori...i vjeruj da to znaju svi forumasi starijeg datuma...e sad, da li je tebi cilj da dobijes kvalitetan odgovor ili nesto drugo to ne znam...
Kako god, malo ste otisli od teme pa....
-
RNG_25
#1053 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Prvo, da li Iblis zabluđuje ikoga? Gdje si to našao, jer ja nisam vidio nigdje da se eksplicitno tvrdi tako nešto? Niti si naveo u svojim postovima, osim ako mi neki nije promakao, ajet koji tako nešto tvrdi.prenosnik wrote:1. allah kao uzrok uzroka odvodi tako sto naredjuje sejtanu da odvodi, pa se nekako i moze reci da allah odvodi posredno, a sejtan direktno...[1] u tom slucaju sejtan je njegov odabrani rob i nema nikakve krivice, odradjuje sav prljavi posao za svog gazdu...na cijoj dusi su zlodjela onih odvedenih u zabludu? allahovoj, jasno (podtacka: ovo bi bilo jednostavno kada bi allah naredio sejtanu da zavodi, pa sejtan onda zavodio tako sto ljudima uljepsava stvari koje ih vode u zabludu, tj. allah naredi, a sejtan implementira...medjutim, u kur'anu se kaze da allah zavodi, sejtan zavodi, da allah uljepsava stvari koje vode u propast, da sejtan uljepsava stvari koje vode u propast...sto ovu tacku dovodi u sumnju...iz cega slijedi potreba za drugom tackom...)
2. [2] allah koristi sejtana bez sejtanovog znanja tako da prividno sejtan odvodi, ali to djeluje allah...u tom slucaju sejtan je samo allahovo orudje, obican robot...u takvom slucaju sejtan opet nema nikakve odgovornosti, a dobra i losa djela, pakao i raj su potpuno besmisleni...i ratko mladic je samo allahovo orudje...
3. allah odvodi direktno nekad, a nekad sejtan...ajeti to direktno govore...jer, kaze da je muhamed bio u dalaletu (zabludi)...ajet: koga allah odvede u zabludu, niko ga nece uputiti...iz ajeta se implicira da nekad odvodi allah u zabludu, a nekad neko drugi, tj. sejtan...[3] i da se nakog allahovog odvodjenja u zabludu ne moze nadati uputi, a nakon sejtanovog-moze...posto je muhamed, prema kur'anu, bio u zabludi, pa navodno dosao do upute, to znaci da ga je bio zaveo sejtan, a ne allah...ovakva kur'anska podjela zavodjenja direktno obara prve dvije mogucnosti...
[4] na ciju dusu idu zlodjela onih koje allah odvede u zabludu zato sto mu se hoce? i zasto i sejtanu daje dozvolu za odvodjenja u zabludu, snosi li krivicu i za njegova zlodjela i njihove posljedice? zasto allah za muhameda kaze da je pozivalac u uputu, ali da muhamed ne upucuje, nego allah, a zasto za sejtana kaze i da je pozivalac u zabludu i istovremeno (uz allaha) odvodilac u zabludu
Ali, ako šejtan zabluđuje, kako tvrdiš, onda da - 3 su mogućnosti odnosa Allaha i Iblisa, po pitanju odvođenja u zabludu, kao što si i sam naveo:
1. Allah odvodi u zabludu, a Iblis ne.
2. Iblis odvodi u zabludu, a Allah ne.
3. Allah i Iblis oboje odvode u zabludu.
Dok ne navedeš dokaz svojoj tvrdnji, da Iblis "zabluđuje", ne mogu dalje ništa reći...
Drugo - a šta je zabluda? Šta je zabluđivanje? Koje je to stanje - stanje zabludjelosti? I ima li više vrsta, možda više stepeni zablude? I je li svaka zabluda iste težine, ili su neke "manje opasne"?
I treće... da kažem:
[1] ipak ne proizilazi kao zaključak iz prethodnog što si naveo.
[2] ne može biti, jer Iblis je svjestan i zna. I nije nikakav automaton, bar ništa više od bilo koga od ljudi. "Smisao" raja i pakla, čak i u Kur'anskom aspektu, se ne gubi čak i da jeste (jesmo) samo automatoni. I šta znači "smisao"? I koji su "smislevi" raja i pakla?
[3] ne mora značiti, bar ako se uzmu u obzir neki drugi ajeti...
[4] A šta je "zlodjelo"? I može li neko "izbjeći" "propisano" mu "zlodjelo"? I da li je za žrtvu, ma kako to neugodno možda zvučalo, možda dobro da joj se "zlodjelo" učini? I ko, zapravo, u svemu ovome nešto čini? I ko, zapravo, će za sve to biti "kažnjen"? Ili nagrađen...
-
RNG_25
#1054 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Tebi ovo "ćaskanje"? Kakve su li tek ti žučne rasprave...Towelie wrote:Dobro je dok se celo ovo caskanje ne shvati previse ozbiljno.
- Towelie
#1055 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Jeste, caskanje. Mozda mi svi ponekad ovo preozbiljno shvatamo. Niko nije ovde da se bavi misionarskim aktivnostima (makar se nadam). Tu smo da se zabavimo, i ponesto novo naucimo.RNG_25 wrote:Tebi ovo "ćaskanje"? Kakve su li tek ti žučne rasprave...Towelie wrote:Dobro je dok se celo ovo caskanje ne shvati previse ozbiljno.
- Kroksica
#1056 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Nisi pisala crvenom hemijskom, pa smijem komentarisat.nasa wrote:@prenosnik,ja ti samo mogu reci da nekad treba spustiti loptu i fakat promisliti da li si dobro skontao i da li dolaze u obzir i druge opcije, pogotovo oko islamai pogotov oko @arzuhala, mislim nisi upravu ama bas nista, niti covjek bjezi od diskusije niti ne moze da ti odgovori...i vjeruj da to znaju svi forumasi starijeg datuma...e sad, da li je tebi cilj da dobijes kvalitetan odgovor ili nesto drugo to ne znam...
Ovdje su se mnogi "pogubili u prijevodu" i smatram, a Prenosnik neka me ispravi ako grijesim, da se vise raspravljao prijevod nego Kur'an. Iz tog razloga nisam ni reagovala na Prenosnikov post o humoru iako je bio odgovor na moj upit. Ako nije aludirao na prijevod, onda...moja greska. Rasprava je mogla biti pravo zanimljiva da su obojica, i Prenosnik i Dexx, imali drugaciji pristup i sagovorniku i onome sta taj pise. Ovo sto se nakon toga desilo je bas nako ad hominemski i nepotrebno.
Love, peace and unicorns!
- nasa
#1057 Re: Govor o tekfiru na rafidije
@kroskica
Nisam komentarisala moderatorski
vec onako...inace, ne znam sta bih ti rekla na @prenosnikov pristup, provlacilo se to i ranije, negdje ima smisla, negdje nema i ne moze se svim pitanjima pristupiti bukvalnim prijevodom uz vadjenje iz konteksta, ide predaleko i pretvori se u napola sprdacinu...
Ako se zeli ozbiljno, onda kazem i ja ozbiljno da neki forumasi mogu odgovoriti dobro, svakako jedan od njih @arzuhal pa, necu ja sigurno usmjeravati i odgonetati izmedju prenosnikovog meraka i Boga u kojeg vjeruju koji mu je cilj vec samo dobronamjerno
iznosim svoje misljenje, ako covjek hoce stvarno da diskutuje...
a nisam jos procitala taj post oko kojeg se polemisalo
@prenosnik
hahaha
koji si ti pokvarenjak, a nije to, vise sam s tobom razmijenila pp
nego, fakat zna...a @towelie je u zadnje vrijeme skroz neozbiljan ne znam sta mu se desava
Nisam komentarisala moderatorski
Ako se zeli ozbiljno, onda kazem i ja ozbiljno da neki forumasi mogu odgovoriti dobro, svakako jedan od njih @arzuhal pa, necu ja sigurno usmjeravati i odgonetati izmedju prenosnikovog meraka i Boga u kojeg vjeruju koji mu je cilj vec samo dobronamjerno
@prenosnik
hahaha
koji si ti pokvarenjak, a nije to, vise sam s tobom razmijenila pp
- Kroksica
#1058 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Haha, zato sam te i citirala. Meni je rasprava izmedju njihdva bila zanimljiva jer nije bila standardna rasprava tipa koliko je Ajsa imala godina, muslimani teroristi, kako cemo klanjat bez hadisa, treba sije po sijama itd. Bas me zanimalo dokle ce ici i koji ce zakljucak biti ali prekinuse nisu ni preko uvoda presli. Steta.nasa wrote:@kroskica
Nisam komentarisala moderatorskivec onako...inace, ne znam sta bih ti rekla na @prenosnikov pristup, provlacilo se to i ranije, negdje ima smisla, negdje nema i ne moze se svim pitanjima pristupiti bukvalnim prijevodom uz vadjenje iz konteksta, ide predaleko i pretvori se u napola sprdacinu...
Ako se zeli ozbiljno, onda kazem i ja ozbiljno da neki forumasi mogu odgovoriti dobro, svakako jedan od njih @arzuhal pa, necu ja sigurno usmjeravati i odgonetati izmedju prenosnikovog meraka i Boga u kojeg vjeruju koji mu je cilj vec samo dobronamjernoiznosim svoje misljenje, ako covjek hoce stvarno da diskutuje...
@prenosnik
hahaha![]()
koji si ti pokvarenjak, a nije to, vise sam s tobom razmijenila ppnego, fakat zna...a @towelie je u zadnje vrijeme skroz neozbiljan ne znam sta mu se desava
- Kroksica
#1059 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Treba neko ljudima kokice dodat, da ne gledaju nasuho.prenosnik wrote: vidis kako je peskirku i zagoru zabavno posmatrati
- zagortenej
#1060 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ja sam dao svoj skromni doprinos današnjoj raspravi, za razliku od kolege towelijaprenosnik wrote: vidis kako je peskirku i zagoru zabavno posmatrati
- Kroksica
#1061 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Nisam ja od tih skrivenih znacenja, ovo je mlat Zagoru sto nece da podijeli kokice sa ekipicom.prenosnik wrote:ovo matrijarhatska verzija muntanja pecinskih ljudi?Kroksica wrote:zagortenej wrote:![]()
hira kam hira gou
-
prenosnik
#1062 Re: Govor o tekfiru na rafidije
"kovali su teze, ali on je uvijek imao barem jednu tezu vise"zagortenej wrote:Na koga?
subhanallah
- Kroksica
#1063 Re: Govor o tekfiru na rafidije
U Siriji dijele kokice?prenosnik wrote:pa nije u sirijiKroksica wrote: Nisam ja od tih skrivenih znacenja, ovo je mlat Zagoru sto nece da podijeli kokice sa ekipicom.
- zagortenej
#1064 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ne skontahprenosnik wrote:"kovali su teze, ali on je uvijek imao barem jednu tezu vise"zagortenej wrote:Na koga?
subhanallah
-
Niemand
#1065 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ccc sjo' i prenosnik naucio citirati 
jos da ne edituje postove, da se insan nekad prisjeti bisera..
-
prenosnik
#1066 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ccc sjo' i prenosnik naucio citirati 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:13, edited 1 time in total.
-
Niemand
#1067 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Pa kad brises postove, a ja slabo pamtimprenosnik wrote:jedno je citati, a drugo prisjecati seNiemand wrote:Ccc sjo' i prenosnik naucio citirati
cc, hajd bil hajr, ne bil ti nama sta naucio ovde prenoseci znanje
- zagortenej
#1068 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Dok ja vidim sta.je rek'o jedan a sta drugi, prodje vozprenosnik wrote: spletke su pleli i oni prije njih, samo, Allah je Gospodar svih spletki;
ma ono kad nad spletkom ima spletka, nad tezom teza
vidim ja otis'o ti sa korkuta na mlivu
-
Niemand
#1069 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Boze sacuvaj, ne moRe insan fino ni upitati za koji biser, nama nesto odgovara. Cc. E svasta.prenosnik wrote:to nek vam hodze nauce na vodu ako vec nisuNiemand wrote: Pa kad brises postove, a ja slabo pamtim
cc, hajd bil hajr, ne bil ti nama sta naucio ovde prenoseci znanje
- zagortenej
#1070 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Večeras izgleda nema ozbiljne priče
-
Niemand
#1071 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Dabomeprenosnik wrote:allahova volja sto insan ne more fino upitatiNiemand wrote: Boze sacuvaj, ne moRe insan fino ni upitati za koji biser, nama nesto odgovara. Cc. E svasta.
-
Niemand
#1072 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Nop. I tako vrli knjizevnik i poliglota vazi ovda nesto, pa eto reko da cujem koji biserprenosnik wrote: a moze i dabogme
-
Niemand
#1073 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Dok se ne editujeprenosnik wrote:e to se cuje samo o biserNiemand wrote:Nop. I tako vrli knjizevnik i poliglota vazi ovda nesto, pa eto reko da cujem koji biserprenosnik wrote: a moze i dabogme
-
Niemand
#1074 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Aferimprenosnik wrote:dok allah ne odredi da se editujeNiemand wrote: Dok se ne edituje
-
Niemand
#1075 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Jeste, mashAllah kako si sve naucio. Samo eto jos malo da protabiris o pojmu vremena i eto te ko' velkiprenosnik wrote:a nije sve unaprijed odredio?Niemand wrote: Aferim