Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Eborg

#10476 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Nije, referiram na ove argumente da se momak navodno bavio nedozvoljenim aktivnostima. Ne smije to imati nikakve veze sa kaznom ubice.
Satori

#10477 Re: Zeničani

Post by Satori »

Nisam pravnik i ne znam tu pravnu terminologiju, ali za šta se tom Jasenku sudilo? Odnosno, kakva je optužnica podignuta? Za ubistvo s predumišljajem ili nesretan slučaj? Jer koliko sam upratila, on je ovog Senida ubo nožem u bedro i pogodio arteriju pa je ovaj iskrvario, znači može biti da ubistvo nije bilo planirano i da su onda to tretirali kao nesretan slučaj.
Ci-Nick

#10478 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Satori wrote:Nisam pravnik i ne znam tu pravnu terminologiju, ali za šta se tom Jasenku sudilo? Odnosno, kakva je optužnica podignuta? Za ubistvo s predumišljajem ili nesretan slučaj? Jer koliko sam upratila, on je ovog Senida ubo nožem u bedro i pogodio arteriju pa je ovaj iskrvario, znači može biti da ubistvo nije bilo planirano i da su onda to tretirali kao nesretan slučaj.
Tu se može samo suditi za : "Nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom".
Evo u Srbiji od 2 do 12 godina.
Osuđen na 3 i po godine.
http://www.telegraf.rs/vesti/713205-tri ... hodom-foto

Hrvatska od 1 do 10 godina.

"Članak 99.

(1) Tko drugoga teško tjelesno ozlijedi ili mu teško naruši zdravlje,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje tako teško da je zbog toga doveden u opasnost život ozljeđenog ili je uništen, ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je poruzročena trajna nesposobnost za rad ozljeđenog, ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja ili trajna iznakaženost,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do osam godina.

(3) Ako je ozlijeđeni umro zbog teške tjelesne ozljede,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
"

Naš zakon:
"XVI- GLAVA ŠESNAESTA
KRIVIČNA DJELA PROTIV ŽIVOTA I TIJELA

Član 166.
Ubistvo

(1) Ko drugoga usmrti,
kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

(2) Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se:
a) ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način;
b) ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;
c) ko drugog usmrti iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda;
d) ko drugog usmrti iz koristoljublja, radi učinjenja ili prikrivanja kog drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda;
e) ko usmrti službenu ili vojnu osobu pri vršenju poslova sigurnosti ili dužnosti čuvanja javnoga reda, uhićenja učinitelja krivičnog djela ili čuvanja osobe kojoj je oduzeta sloboda.

Član 167.
Ubistvo namah

Ko drugoga usmrti namah, doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost ili prepast njegovim napadom, zlostavljanjem ili teškim vrijeđanjem, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

A može se suditi i po ovom članu:
"
Član 172.
Teška tjelesna ozljeda

(1) Ko drugoga teško tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje teško naruši,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema bračnom partneru ili osobi s kojom živi u izvanbračnoj zajednici ili roditelju svog djeteta s kojim ne živi u zajednici,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(3) Ko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje naruši tako teško da je zbog toga doveden u opasnost život ozljeđenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad ozljeđenoga ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja ili unakaženost,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda.
(5) Ako ozlijeđeni umre zbog ozljede iz st. 1.do 4. ovog člana,
učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do dvanaest godina.
"
Satori

#10479 Re: Zeničani

Post by Satori »

Naš krivični zakon je smijurija. :roll:
N.N.

#10480 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Eto taj Jasenko je cvjecka, a godinama se pucalo na njega i on je pucao. A sta je kazu robe nakrao vani, to je druga prica...
Ovo je ljudi katastrofa, jeste li toga svjesni. Covjeka je ubio i dobio 4.5 godina. Halo :-)
Throttle

#10481 Re: Zeničani

Post by Throttle »

kamen spoticanja wrote:Dubinsko pranje auta negdje u gradu?
Samousluzna praonica pored Mittala, dubinsko ciscenje.. Sampon i istovremeno usisava. Za sicu operes auto, osim ako je bas zapusteno il ti se ne da :D
Samo nemoj krovni tapacirung dirat :)
Ostali pretezno traze 50KM+ za uslugu a cackaju sjedista pa onda zna izbacit lampicu od airbaga jer zeznu konektore pod sjedistem, ne operu mjesta koja meni bodu oci, ciste krovni tapacirung na mokro pa se odlijepi (na autu od roditelja imam taj problem) itd.
kamen spoticanja

#10482 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Throttle wrote:
Samousluzna praonica pored Mittala, dubinsko ciscenje.. Sampon i istovremeno usisava. Za sicu operes auto, osim ako je bas zapusteno il ti se ne da :D
Ostali pretezno traze 50KM+ za uslugu a cackaju sjedista pa onda zna izbacit lampicu od airbaga jer zeznu konektore pod sjedistem, ne operu mjesta koja meni bodu oci, ciste krovni tapacirung na mokro pa se odlijepi (na autu od roditelja imam taj problem) itd.
Oprao danas u peharama za 70 KM...bio aksam kad sam preuzeo pa nisam mogao vidjeti kako je uradjeno...al izgleda ok menscini
cenecimoveocino

#10483 Re: RE: Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

kamen spoticanja wrote:
Throttle wrote:
Oprao danas u peharama za 70 KM...bio aksam kad sam preuzeo pa nisam mogao vidjeti kako je uradjeno...al izgleda ok menscini
zipa da ti ko nemahne auto vcrs,jaran tako ostavio na pranju i ukradu mu i istrazitelji iz mupa zakljuce da su samo skakavci sa praone mogli i uspjeli iskopirat kljuc i mahnut kola.
Ako je covjek ikako u mogucnosti,uvjek ttreba biti tu i drzat kljuc kod sebe,da lešine nepokusaju nesto.

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10484 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Jos ako je oprao auto kod kakvih prikrivenih gulenovaca :D
kamen spoticanja

#10485 Re: RE: Re: Zeničani

cenecimoveocino wrote:

zipa da ti ko nemahne auto vcrs,jaran tako ostavio na pranju i ukradu mu i istrazitelji iz mupa zakljuce da su samo skakavci sa praone mogli i uspjeli iskopirat kljuc i mahnut kola.
Ako je covjek ikako u mogucnosti,uvjek ttreba biti tu i drzat kljuc kod sebe,da lešine nepokusaju nesto.

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
Hanumino je auto...nek voze kantu...imat cu manje troskova
kamen spoticanja

#10486 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:Jos ako je oprao auto kod kakvih prikrivenih gulenovaca :D
Onda bi mog'o i u zrak odletit :mrgreen:
ili bi hanuma odletila :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10487 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jos ako je oprao auto kod kakvih prikrivenih gulenovaca :D
Onda bi mog'o i u zrak odletit :mrgreen:
ili bi hanuma odletila :oops:
Najbolje da nam Erdo potpise da im mozemo otudjiti biznis pod optuzbom da rade za Gulena :mrgreen:
clio_dci120

#10488 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Neko nedavno spomenu da se sad parking naplacuje do 22h, ali vidim sinoc vec u 21h masu auta bez onih kartica od parkinga...da li to ne diraju vec od 21h ili ...vidim da nikome nisu ni kandzu stavili..
Ci-Nick

#10489 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Projektanti zaslužuju nagrade,... ceste rađene prije godinu dana, mjenjana kanalizaciona mreža i odvodi koji ne mogu primiti jači ljetni pljusak.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/olujno-n ... 0724067#22
channel10

#10490 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Sad gledam ove snimke na stranici i dosao da isto napisem. Gdje je kurty da nam kaze koju oko ovih odvoda i jesu li uopste bili navedeni u projektu bulevara. O GGM-u da ne govorimo i onom podvoznjaku kod kasarne. Jbt samo da su napravili rupu od metra i prokopali par metara desno do babine rijeke i rijesili bi problem odvoda na tom mjestu.
Casual's

#10491 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ne postoji cesta na svijetu koja može bez problema primiti ovakvo nevrijeme.

http://www.startbih.info/images/content ... 61_big.jpg

http://data.glasistre.hr/sites/default/ ... 0x306p.jpg
Ci-Nick

#10493 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Casual's wrote:Ne postoji cesta na svijetu koja može bez problema primiti ovakvo nevrijeme.

http://www.startbih.info/images/content ... 61_big.jpg

http://data.glasistre.hr/sites/default/ ... 0x306p.jpg
Da, ova dva tri odvoda sa rešetkama koje se zatvore ne mogu,.... ali taj podvožnjak je samo 5 metara udaljen od korita Babišnice i moglo se uraditi nekoliko bočnih propusta u koriti.
Zaitsev

#10495 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Zna li ko šta je bilo s ovim malcem iz Doma za nezbrinutu djecu. Kako vidim, udarilo ga je auto prije par dana i podlegao je danas u bolnici... Zna li iko išta više? Gdje, šta, kako ?
kakavdanakneiskustvu

#10496 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Zaitsev wrote:Zna li ko šta je bilo s ovim malcem iz Doma za nezbrinutu djecu. Kako vidim, udarilo ga je auto prije par dana i podlegao je danas u bolnici... Zna li iko išta više? Gdje, šta, kako ?
http://www.zenicablog.com/in-memoriam-benjamin-suvalic/
Zaitsev

#10497 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Zaitsev wrote:Zna li ko šta je bilo s ovim malcem iz Doma za nezbrinutu djecu. Kako vidim, udarilo ga je auto prije par dana i podlegao je danas u bolnici... Zna li iko išta više? Gdje, šta, kako ?
http://www.zenicablog.com/in-memoriam-benjamin-suvalic/
Žao mi je malca fakat. Svima u mahali je bio fakat predrag. Nikad nisam prošao pored njega a da me fino ne pozdravi. RIP
Casual's

#10498 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ja nam medija i klinca, niko živ nije javio da se dogodila slična nezgoda sa teškim posljedicama..Rahmet mu duši..
ExNihilo

#10499 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Neizmjerno mi je žao Benje. :(
Casual's

#10500 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Kao prelazio ulicu i zapeo za sajlu između auta, a onda je drugi naletio :| :|
Post Reply